Artikelen
Eén artikel uit het clubblad van Februari 1997
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Het berekenen van de hopbitterheid |
tww februari 1997 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van de Voorde | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Het berekenen van de hopbitterheidTheo van de Voorde, februari 1997Om de slogan "1997 is jaar van de betere brouwer" om te zetten in realiteit heb ik in de speciale hop-uitgave (1990) van het Amerikaanse blad Zymurgy een aardig artikel gevonden waarin een methode beschreven wordt om te bepalen hoe bitter je bier zal worden bij een bepaalde hopgift. Onderstaand verhaal is een (beknopte) vrije bewerking van dit artikel waarvan ik hoop dat het jullie in staat zal stellen inderdaad betere bieren te brouwen. Wanneer je wilt weten hoeveel hop van een bepaalde soort je nodig hebt om een bepaald type bier te gaan brouwen dien je over een aantal gegevens te beschikken. Eén daarvan is de EBU (European Bittering Units) van het te brouwen bier. Dat is de Europese eenheid om de bitterheid van het bier weer te geven. Er bestaat ook een IBU (International Bittering Units) maar dat is precies hetzelfde. EBU geeft het aantal milligrammen iso-alfazuur per liter bier aan, rekening houdend met verlies aan iso-alfazuur tijdens het koken en de vergisting. Van vrijwel alle biersoorten is het EBU bekend, zie tabel 1. Aan de hand van deze tabel kun je vaststellen welk EBU past bij het bier dat je wilt gaan brouwen. Tabel 1
Bovenstaande tabel is samengesteld aan de hand van de originele tabel uit het Zymurgy artikel en meer aan de realiteit aangepast aan de hand van gegevens van commerciële bieren. Zoals je ziet zijn de marges bij de meeste bieren nogal ruim zodat er ook nog ruimte is voor je persoonlijke voorkeur. Verder dien je te weten wat het alfazuur percentage is van de hop die je wilt gaan gebruiken, hoeveel liter bier je wilt gaan brouwen en hoelang je de hop laat koken. Dit laatste is noodzakelijk omdat de duur van het koken bepalend is voor de omzetting van de alfazuren in iso-alfazuren. Het maximale percentage omzetting wat door de gemiddelde amateurbrouwer bereikt kan worden is ligt tussen de 20 en 27 % en dat gebeurt bij een kookduur van 60 minuten of langer. Na 60 minuten koken neemt het rendement nog maar heel weinig toe. Professionele brouwerijen halen maximaal 35%. In werkelijkheid wordt er veel meer omgezet maar hiervan gaat ook weer een deel verloren, zie boven. In tabel 2 kun je zien dat er aanzienlijk minder wordt omgezet bij een kortere kookduur. De omzetting is verder afhankelijk van de heftigheid van het koken: hoe heftiger het koken, hoe beter de omzetting. We kunnen ook spreken van een hoprendement. Hoewel de tabel als maximum 27 % rendement aangeeft bij 60 min. koken, geven andere bronnen meestal een waarde van 25 % of zelfs 20 % aan. Het nadeel hiervan is dat je op deze manier te veel hop toevoegt, wat toch al een fout van sommige amateur bierbrouwers is. Ook in Amerika is men het er niet over eens wat nu de meest correcte manier is om het rendement te berekenen: behalve de in dit artikel beschreven methode van Jackie Rager worden andere berekeningsmethoden toegepast van Mark Garetz en Glenn Tinseth. Omdat de methode van Rager, die ik iets heb aangepast, aardig overeenkomt met mijn eigen ervaringen ga ik er in dit artikel van uit dat het een goede methode is. Wil je je verder verdiepen in deze materie dan kun je op Internet ontzettend veel informatie hierover vinden: "http://realbeer.com/hops/FAQ.html". Met behulp van de tabel kun je ook de invloed van de aromahop op het EBU berekenen, deze is echter maar een paar procent van het EBU. Wil je het jezelf makkelijk maken, hou dan een rendementspercentage aan van 27 voor de bitterhop (je moet dan wel minimaal een uur koken) en 7,2 voor de aromahop (grijs gearceerde regels). Tabel 2
Rendementspercentages Voor het bepalen van de hophoeveelheid of voor het bepalen van de hopbitterheid in EBU's worden onderstaande twee formules gebruikt. Hierin komen een aantal afkortingen voor welke de volgende betekenis hebben: Vl = volume in liters Cf = (begin SG - 1030) : 200. Daarom is het noodzakelijk dat je weet wat ongeveer het begin soortelijk gewicht van het bier zal zijn. Eerst de formule om het EBU te berekenen bij het gebruik van 1 soort hop: Hr x Az x Gr EBU = -------------------- 10 x Vl x (1 + Cf) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |