Artikelen
2 artikelen uit het clubblad van Oktober 1999
Terug naar overzicht | |
Pompen of verzuipen |
tww oktober 1999 |
Pompen of verzuipenOnder deze titel verscheen in januari vorig jaar onderstaand artikel in het blad van de Roerstok en vorige maand ook in het blad van de Zeeuwse Deltabrouwers. Het gebruik van pompen door amateur-bierbrouwers is nog maar minimaal. Omdat wij het gebruik van pompen door amateur-bierbrouwers een belangrijke ontwikkeling vinden, plaatsen wij dit stuk ook. Ook vraag ik hierbij aan de “t Wort Wat! - leden die ook ervaringen hebben met pompen, hierover iets te schrijven in ons blad.
Sneller brouwen dankzij een pompTer verlichting van het brouwproces heb ik nog niet zo lang geleden een centrifugaalpompje aangeschaft dat aangedreven kan worden met behulp van een boormachine. Professionele brouwerijen zouden niet kunnen bestaan zonder pompen. Binnen het amateur-brouwen is echter een pomp nog zeer ongebruikelijk. Gelet op mijn huidige ervaringen is dat ten onrechte. Ondanks het feit dat je kleine brouwsels het een en ander makkelijk kunt optillen is het gebruik van pompje toch wel bijzonder handig. Bij het filteren verpomp ik nu in een rustig tempo het eerste troebele wort terug naar de vloeistofspiegel van de filterkuip. Gewoon net zo lang doorpompen totdat het wort perfect helder is, wat met een wortverzamelpijp eerlijk gezegd vrij snel het geval is. Het heldere wort verpomp ik vervolgens naar de kookketel die zich bij mij boven de filterkuip bevindt. De kookketel wordt zo in een constant tempo gevuld zonder dat er gevaar bestaat voor oxidatie omdat het uiteinde van de slang net boven de bodem van de ketel hangt. Intussen verhit de brander onder de ketel het wort en is tegen de tijd dat het laatste wort gewonnen wordt alles aan de kook. Sneller kan gewoon niet. Wel moet ik na afloop iets tijd reserveren voor het schoonmaken van slangen en pomp. Dat schoonmaken valt eigenlijk best mee. Eerst even spoelen met schoon water, vervolgens een oplossing met schoonmaakmiddel rondpompen en tenslotte nog een keer kort naspoelen. Pompen in de beroepsbrouwerij.Het pompje dat ik gebruik is niet te vergelijken met het scala aan pompen dat in een brouwerij aanwezig is. De blik in de professionele brouwerij die ik jullie nu ga voorspiegelen is gebaseerd op een tweetal artikelen uit Brauwelt van 1995 (nr. 3/95 en 12-13/95). Het is overigens opvallend dat er zo weinig gepubliceerd wordt over in een brouwerij gebruikelijke pompen. Waarschijnlijk worden pompen in brouwerijen als zoiets, vanzelfsprekend beschouwt dat er in de literatuur weinig aandacht aan besteed wordt. Kunnen wij thuis, zoals ik al aangaf, de kleine hoeveelheden beslag, wort en bier nog eenvoudig optillen, in een grote brouwerij is dit onmogelijk. Overal komen we dan ook pompen tegen. Ik som een aantal hier op:
Met een CIP worden agressieve reinigingsmiddelen door de gehele brouwinstallatie rondgepompt. De pomp die hiervoor wordt gebruikt moet tegen de zowel basische als zure middelen bestand zijn. Overigens is tegenwoordig dankzij goed werkende CIP-installaties de kans op infecties in brouwerijen zo goed als volledig geëlimineerd.
Alles bij elkaar een flink eisenpakket dus. Het omgaan met een pompje in de thuisbrouwerijHet genoemde nadeel dat centrifugale pompjes niet zelfaanzuigend zijn is, zo heb ik gemerkt, inderdaad heel lastig. Om dit probleem op te lossen vul ik eerst de pomp met water door water in de inlaatslang te laten lopen. Vervolgens zet ik de pomp aan. Zolang er nog lucht in de pomp zit krijg je aan de uitgaande kant vloeistof waarin zich veel luchtbelletjes bevinden. Beide slangen hang ik in een bak met water totdat beide slangen geheel gevuld zijn met vloeistof. Ik sluit de kraan die ik in de uitgaande slang heb gemaakt en sluit de uitgaande slang met een rubber stopje. Vlak boven het vloeistofoppervlak van de te verpompen vloeistof haal ik de stop weg en stel ik de pomp in werking. De hoeveelheid zuurstof die door de pomp in de vloeistof geslagen wordt is dan tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht. Zou ik dat niet doen dan gaat het voordeel van het beperken van oxidatie van hete wort dat je kunt bereiken door het gebruik van een pomp volledig verloren. Wanneer zuurstof bij hete wort komt wordt deze zuurstaf chemisch gebonden. Dit is zeer nadelig voor de kwaliteit, van het uiteindelijke bier en is heel wat anders dan het oplossen van zuurstof na het koelen van het wort om te zorgen voor een goede vergisting. SlangenAls je pompen gebruikt moet je ook zorgen voor goede slangen. Bezuinig hier niet op. Gebruik stevige levensmiddelenveilige slangen. Een slang van mindere kwaliteit kan als er een hete vloei-stof doorheen gepompt wordt vervormen en dichtklappen. Natuurlijk willen we ook niet dat teveel ongewenste stoffen in ons bier komen. De tijd die het wort in een slang zit is een stuk langer dan in de pomp En eh .... vergeet niet om altijd een slangenklem te gebruiken. De laatste keer dat ik brouwde had ik een slang niet vastgezet met alle rampzalige gevolgen van dien. Ik leerde meteen een wijze les: amateur-brouwers die professionele brouwerijen willen imiteren moeten ook professioneel handelen. Het is pompen of verzuipen. Jacques Bertens. |
|
Terug naar overzicht |
De Vailliant tapspiraal VCW 180-242. |
tww oktober 1999 |
Door: Erik Deelissen | |
De Vailliant tapspiraal VCW 180-242.Ruim twee jaar geleden kocht ik een tapspiraal bij onze inkoopcommissie. De tapspiraal zag er aan de buitenkant wat smoezelig uit door kalkaanslag als gevolg van lekkage en de bouten en moeren waren verweerd. Ik had hier en daar op onze clubavonden geïnformeerd bij diverse leden, die al enige ervaring met dit apparaat hadden of de tapspiraal te openen was en eigenlijk nog belangrijker, was hij dan weer dicht te krijgen. Veel succes en vragen staat vrij. Te gebruiken materialen:
Erik Deelissen |
|
Terug naar overzicht |