Artikelen
Eén artikel uit het clubblad van Juni 1999
Terug naar overzicht | |
Beluchten |
tww juni 1999 |
BeluchtenBeluchten is voor de amateur bierbrouwer misschien wel het minst begrepen aspect van het bierbrouwproces. Het is lang niet altijd duidelijk wanneer er belucht moet worden en waarom. Lucht, of eigenlijk zuurstof, is nodig om gist hun werk snel en goed te laten doen. Deze zuurstof is nodig aan het begin van de vergisting. In elke andere fase van het brouwproces is zuurstof en dus lucht, taboe. Het kan bijsmaakjes veroorzaken, zoals kartonsmaak, indien er tijdens het maischen, spoelen of koken teveel zuurstof ‘inslaat’. Ook na het gisten kan zuurstof oxydatie van alcohol tot azijnzuur veroorzaken. Echter, na het afkoelen van het bittere wort, is zuurstof heel hard nodig om de gist de kans te geven zijn werk goed te doen. Deze zuurstof moet in het gekoelde wort worden ingeslagen. Na het koken zit er namelijk absoluut geen zuurstof meer in het wort. Hoe kouder het wort hoe beter de zuurstof wordt opgelost. Er is uitgerekend dat ca. 8 ppm zuurstof voldoende is. Dit is ongeveer de verzadiging van zuurstof in wort bij 21°C, er kan dus niet gauw teveel zuurstof in het wort geslagen worden. Uit: Brewing Techniques, vertaling Jos Verlaak (overgenomen uit de Koperen Tsjettel) |
|
Terug naar overzicht |