Artikelen
Eén artikel uit het clubblad van Januari 2001
Terug naar overzicht | |
Gestopte vergisting |
tww januari 2001 |
Gestopte vergistingBijna elke zelfbrouwer kent het verschijnsel dat de vergisting onverwacht langzamer verloopt en bijna zelfs lijkt te stoppen. Wat nu? Kunnen we het bier wel bottelen, moeten we het gewoon nog een tijdje laten staan of kunnen we het bier op één of andere manier behandelen? En hoe komt het dat de vergisting gestopt is? In dit artikel wordt op al deze vragen ingegaan. Daarbij worden een aantal zaken die eerder in dit blad behandeld zijn weer in herinnering gebracht. Wel of niet gestoptAnders dan de grote commerciële brouwerijen willen veel zelfbrouwers experimenteren met hun grondstoffen. Daar is helemaal niets mis mee. Je kunt dan echter wel voor verrassingen komen te staan. Eén van de vervelendste dingen die je kan overkomen is dat de vergisting na een korte tijd is afgelopen of dat het bier een veel hoger eind soortelijk gewicht heeft dan je had verwacht. Immers je weet niet of alle vergistbare suikers vergist zijn of de vergisting vroegtijdig is gestopt. De invloed van het maischproces op het eind SGEen hoog eind SG kan dus het gevolg zijn van een gestopte vergisting maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Vaak heb je een hoog eind SG ten gevolge van het gevolgde maischproces. Het maischen met een minder dik beslag en een verlaging van de maischtemperaturen waarbij de versuikering plaatsvindt kan een aanzienlijke verhoging van het vergistingspercentage tot gevolg hebben (zie vorige Proost). De oorzaken van een gestopte vergistingZoals zo vaak bij het brouwproces is het niet mogelijk één specifieke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een afwijking. Een slechte, slepende en gestopte vergisting is niet alleen een kwestie van de gebruikte gist. Ik zal de mogelijke oorzaken één voor één bespreken. Mout Maischen en aminozuren Koken en filteren van het wort Na het afkoelen van het wort wordt het heldere wort weer troebel door het neerslaan van middelgrote eiwitten (door de lagere temperatuur vermindert de oplosbaarheid van deze eiwitten). Over het nut van het verwijderen van de fijnvlokkige koude trub bestaan meningverschillen. Volgens prof. Narziss heeft het al dan niet verwijderen van de koude trub geen enkele invloed op de vergistbaarheid van een wort. De eveneens Duitse prof. Kunze (3) is van oordeel dat ook de koud trub wel van invloed kan zijn op de vergistingeigenschappen, vooral als de gist opnieuw gebruikt wordt. Wanneer steeds opnieuw opgekweekte gist wordt gebruikt is ook prof. Kunze van mening dat de koude trub van ondergeschikte betekenis is. Het karakter van de gist Giststarter Gedroogde gist moeten we eerst even 'wakker schudden' door de gist even door een kopje lauw water te roeren (alles van tevoren natuurlijk wel goed schoonmaken). De gist kan op die manier water opnemen waardoor deze beter zijn werk kan doen. Het beste is de gist te activeren 1 à 2 uur voor de toevoeging aan het wort. Nog veel beter is het ook bij gedroogde gist een giststarter te maken. Bij vloeibare gist moet je altijd een giststarter maken. Het beste doe je er aan dat tijdig te doen. Als je gebrouwen hebt en het wort gekoeld is kun je niet wachten totdat je voldoende gist hebt. Een punt waar je rekening mee moet houden is dat naarmate de gist ouder is het langer duurt voordat de giststarter echt actief is. De omvang van de giststarter hoort zoals ik hiervoor al aangaf afgestemd te zijn op de grootte van het brouwsel. Daarnaast moeten we ook rekening houden met de zwaarte van het wort. Een zwaardere wort bevat meer suikers die omgezet moeten worden en behoeft meer actieve gistcellen. De snelste groei van gistcellen krijg je met giststarters met een SG van 1040. Voor een zware wort met een begin SG boven de 1070 kun je volgens mij het beste als volgt te werk gaan:
Op deze wijze krijg je veel gistcellen en kan de gist meer wennen aan de omstandigheden waarin die later zijn werk moet doen. Beluchten Temperatuursschommelingen Maatregelen bij een gestopte vergistingHiervoor heb je kunnen lezen wat je allemaal hoort te doen om een vlotte en goede vergisting te garanderen. Toch hebben we allemaal, inclusief ikzelf, wel eens te maken met een vergisting die wat minder vlot verloopt. De mogelijkheden die we hebben om te corrigeren zijn zoals we zullen zien vrij beperkt. Zeker bij een gestopte vergisting geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Herbeluchten Bewegen jongbier Gistvoedingszouten Verse gist toevoegen Andere gist toevoegen Opwarmen jongbier J. Bertens Referenties
|
|
Terug naar overzicht |