Artikelen
2 artikelen uit het clubblad van Januari 2003
Terug naar overzicht | |
Over enzymen |
tww januari 2003 |
Door: Sander van Ierschot | |
Over enzymenKorte impressie van de clubavond van 30 januari 2004De eerste keer is altijd spannend! Een nieuw brouwrecept, een nog niet eerder geprobeerd biertje of zoals vanavond: avond coördinator. Hoeveel leden komen er? Is de benodigde apparatuur aanwezig en werkt dat ook? Is er voldoende interesse tijdens de lezing, dat het niet te onrustig wordt. Allemaal onzekerheden, die elke keer weer bij een nieuwe groep/club/bedrijf onbekend zijn. Zelf heb ik voor grote en kleine groepen mensen gesproken, goed voorbereid in het Nederlands en vijf minuten voor aanvang verneem je dat het toch in het Engels moet of dat de essentiële apparatuur niet werkt of dat de zaal niet rustig wil worden. Voor dat laatste heb ik me door iemand laten adviseren, om altijd een bus pepperspray bij me te hebben. Goed terug naar de avond, een goede opkomst. Rond kwart over acht zijn we gestart met het alom bekende vragen rondje. Waarna de altijd inspirerende Jan Wurpel begon aan zijn ontluisterende lezing over enzymen en maischen. We kregen zeg maar een ‘beslagkuip’ aan informatie te verwerken, hetgeen voor mij in ieder geval zeer lastig is samen te vatten, vroeger wel scheikunde gekregen, maar dat was toch een beetje weggezakt dat over: peptidebindingen, substraat complex en COOH + HO e.d. Gelukkig heeft Jan zijn presentatie aan mij gemaild; daardoor kan ik een korte samenvatting geven:
Advies: Maisch eens wat voorzichtiger i.p.v. de optimale temperatuur te gebruiken. De enzymen gaan dan langer mee. Jan nogmaals dank voor je boeiende presentatie. Hierna volgde een gezellig samenzijn, waarbij weer (h)eerlijke bieren konden worden geproefd. Sander van Ierschot |
|
Terug naar overzicht |
Kalibreren en controleren, technisch of praktisch. |
tww januari 2003 |
Door: Marcel van Duyn | |
Kalibreren en controleren, technisch of praktisch.
Kloppen deze waarden binnen 1 graad Celsius dan neem je dan aan dat alle tussenliggende temperaturen ook kloppen. Wijkt e.e.a. meer af en ben je van mening dat het voor jou van belang is, moet je maar een nieuwe kopen. Of de gemeten afwijking van belang is kun je gezien de recente artikelen in ons clubblad (en dat van de Roerstok) wel afvragen. Uit een technisch, maar ook erg leuk artikel met betrekking tot de BA en AA activiteit als functie van de temperatuur kun je afleiden dat beide hun werk doen over een behoorlijk breed temperatuurgebied. Dit betekent volgens mij dat als je thermometer een paar graden afwijkt, de invloed hiervan niet echt merkbaar zal zijn. Los van de activiteit die over een groot bereik zijn werk doet speelt ook de temperatuurhomogeniteit in je maischpan een grote rol. We roeren wel en nemen aan dat het wel goed is, maar ook daar zit zekere variatie in. Kortom, bovenstaande methode is niet geheel juist (luchtdruk, hoogte, zouten en nog een aantal factoren spelen ook een rol) maar nauwkeurig genoeg om mee uit de voeten te kunnen. Een ander instrument wat wellicht een controle behoeft is onze dichtheidmeter. We willen immers graag weten waarom we de berekende start en eind dichtheid van ons te maken bier niet halen (als dat zo mocht zijn). Ligt dat aan de manier van maken (lees maischen/spoelen) of is de meter niet goed? Ook hiervoor kun je de huis, tuin en keuken manier voor gebruiken. De benodigdheden zijn simpel en in iedere keuken te vinden, namelijk een keukenweegschaal, een heldere fles met een redelijke hals (melkfles!), water van 20 °C, een watervaste stift en keukenzout. Ga als volgt te werk:
Ook hier geldt dat de methode niet helemaal juist is, maar meer dan juist genoeg om het er achter te komen of je in je proces iets fout doet of dat de meter je parten speelt. Veel succes als je aan het controleren gaat. Ik ben benieuwd of iemand een grote afwijking vindt terwijl hij toch altijd lekkere bieren maakt. Dit onderschrijft dan maar weer eens dat de gebruikte middelen niet meer dan een hulpje zijn. PS. Met de in de artikelen gebruikte afkortingen van BA en AA ben ik niet erg gelukkig. Ze roepen voor een bierliefhebber rare associaties op. BA klinkt als bah, wat bier maar zelden is en AA klinkt als een club waar een echte bierliefhebber ook al geen goede gedachte bij kan hebben omdat zijn/haar hobby dan toch enigszins uit de hand is gelopen! Brouw ze, |
|
Terug naar overzicht |