Artikelen
Eén artikel uit het clubblad van Oktober 2003
Terug naar overzicht | |
Oxidatie van bieren |
tww oktober 2003 |
Door: Nico Mes | |
Oxidatie van bierenZuurstof is voor ons onmisbaar. Bij de bereiding van bier willen we echter zuurstof zo veel mogelijk vermijden. Een belangrijk aspect bij de bierbereiding is de stabiliteit van de smaak en geur van een bier. We kennen allemaal de smaak van verouderd bier. Bij pils merken we al na een paar maanden dat de smaak achteruit is gegaan. De hoofdoorzaak hiervan is oxidatie van smaak- en geurstoffen in het bier. Mechanisme van oxidatieWat is van belang bij de oxidatie? De deskundigen zijn het hierover nog niet eens. Er is een stroming die aangeeft dat de zuurstofopname bij het opslaan en de botteling van bier van belang is, een andere stroming is van mening dat vooral de zuurstofopname in het wort van belang is.
Het is bekend dat melanoïden sterke antioxidanten zijn. Melanoïden worden tijdens het mouten en gedurende het maischen en het koken gevormd. Donkere moutsoorten bevatten meer melanoïden dan lichte. Echter als de melanoïden vroeg in het brouwproces zelf worden geoxideerd, kunnen deze de vorming van aldehyden juist bevorderen. Het is daarom van belang hete wordt niet te veel te beluchten. Echter, het exacte belang hiervan is nog onzeker. Uit een onderzoek waarin het normale brouwproces werd vergeleken met een brouwproces onder condities waarin zuurstof zoveel mogelijk werd geweerd, kwam naar voren dat uitsluiting van zuurstof weliswaar een iets betere smaak gaf, maar dat hierbij eerder troebeling optrad. Voorkomen van oxidatie.Er is slecht één moment in het brouwproces waarin zuurstof van belang is, bij het begin van de gisting. Hiervoor wordt veelal belucht. Er is wel discussie geweest of men het warme wort moest beluchten dan wel na koeling. Voordeel van warm beluchten is dat er minder snel infectie optreed, echter er treedt sneller oxidatie op en warm wort kan minder zuurstof opnemen dan koude wort. In het algemeen wordt daarom het wort koud belucht. Gebaseerd op Oxidation = Bad Nico Mes |
|
Terug naar overzicht |