Eén artikel uit het clubblad van April 2003

Terug naar overzicht

Zelf eenvoudige bieretiketten maken 2

tww april 2003
Door: Theo van de Voorde

Etiketten maken met behulp van de Werkbalk Tekenen

Op een geven moment baalde ik van altijd die rechthoeken en toen ben wat gaan experimenteren met de mogelijkheden van de werkbalk Tekenen. Dit bleek wel heel wat ingewikkelder te zijn dan het werken met tabellen .Ook voor diegenen onder jullie die nog nooit met de werkbalk Tekenen hebben gewerkt zal het niet meevallen om voor het eerst een etiket te maken. Maar als is het gelukt dan is het resultaat de moeite beslist waard!
Om die werkbalk op je scherm te krijgen klik je op Beeld (eventueel op het dubbele pijltje wat naar onderen wijst als je geen Werkbalken ziet staan) en dan op Werkbalken en dan plaats je een vinkje bij Tekenen. In deze werkbalk, die meestal onder in je beeld verschijnt, zijn enkele functies belangrijk om de volgende serie etiketten goed te kunnen maken. Deze functies zijn: AutoVormen, Tekstvak en WordArt. Verder is het ook belangrijk om te weten dat je een Tekstvak ook kunt invoegen door op Invoegen, Tekstvak te klikken in de bovenste menubalk van je scherm, net onder de blauwe balk. Deze twee manieren van een tekstvak invoegen verschillen nogal in de uitvoering.
rondehoekAutoVormen staat in de werkbalk Tekenen als geschreven tekst, Tekstvak staat er in de vorm van een icoontje (velletje papier met een grote letter A en wat tekst) en WordArt staat er ook als een icoon (Grote blauwe scheve Hoofdletter A). We beginnen met het kiezen van een AutoVorm: we klikken op AutoVorm en vervolgens op Basisvormen. Uit het rijtje mogelijkheden kiezen we voor een rechthoek met afgeronde hoeken. Zodra je daarop klikt dan verandert je muisaanwijzer in een kruis. Wanner je dat kruis ergens op je blad neerzet en klikt dan verschijnt daar de rechthoek met afgeronde hoeken. Wanneer we op deze rechthoek klikken verschijnen er rondom een aantal kleine open vierkantjes en links boven een geel ruitje. Om met dat laatste te beginnen: als je op dit ruitje klikt verandert je muisaanwijzer in een pijltje en als je dan de muisknop ingedrukt houdt  kun je, door met je muis te bewegen van links naar rechts de vorm van de afgeronde hoeken veranderen.
racebaantjeZo kun je er een rechthoek van maken zonder afgeronde hoeken of een soort racebaantje.
Door op een van de kleine open vierkantjes in een van de vier hoeken te klikken verandert je muisaanwijzer in een dubbel pijltje en door de muisknop vast houden en te bewegen kun je zowel grootte als de vorm van de rechthoek veranderen. Zo kun je er zelfs een cirkel mee maken.
Wanneer je klikt op een van de andere vierkantjes aan de onder- of bovenkant kun je hem hoger of lager maken en als je op de vierkantjes links of rechts klikt wordt onze figuur smaller of breder.

De bedoeling is dat we ons etiket, want zo noem ik de rechthoek nu, gaan vullen met 5 items:
- een plaatje
- 2 tekstvakken
- de naam van het bier
- de naam van jouw brouwerij.

We beginnen met het invoegen van een plaatje.
rondehoektekstvak
Het werkt het beste als we eerst een Tekstvak invoegen via de functie Invoegen uit de bovenste menubalk en daarin het plaatje plakken. Dat is omdat je dan het Tekstvak kunt verschuiven naar elke gewenste positie binnen het etiket en dat lukt niet met een plaatje.
Je cursor verandert dan in een kruis. Wanneer je met het kruis in je etiket klikt, verandert dat in een Tekstvak van een bepaalde grootte, dat we later zelf kunnen wijzigen. Dat kleine Tekstvakje wordt omgeven door een gearceerde rand en 8 witte vierkantjes. Als de gearceerde rand zichtbaar is betekent het dat het Tekstvak is geselecteerd en in dat geval kun je met de witte vierkantjes weer de vorm van het Tekstvak aanpassen. Ook kun je dan allerlei bewerkingen met het tekstvak uitvoeren, waaronder opmaken, hierover later meer.
Door op het Tekstvak te klikken en de muisknop ingedrukt te houden kun je het verslepen naar de gewenste positie in het etiket. Tijdens het verslepen verandert je cursor in een kruis.

guinessNu zijn we zover dat we een plaatje kunnen gaan invoegen. Daartoe klik je in het Tekstvak, zodat daar de marker komt staan.
Klik nu op Invoegen, Figuur, Uit bestand. Je kunt nu naar je eigen directory gaan waar je plaatjes zijn opgeslagen en daar klik je op de naam van het gewenste plaatje. Het plaatje wordt nu in het tekstvak neergezet en neemt ook de vorm aan van het tekstvak.

stout1Vervolgens gaan we de naam van het bier erin zetten middels WordArt. Hiertoe klikken we het WordArt icoon waarna een heel tableau met dertig verschillende vormen van titels verschijnt. We kiezen daar een model dat we leuk vinden voor onze naam van het bier. Er verschijnt nu een ander scherm met Uw tekst en dit veranderen we in de naam van het bier, in dit geval Ierse Stout. We kunnen nog kiezen voor een bepaalde lettergrootte en lettertype. De lettergrootte is meestal wel goed. We kunnen nu de naam verslepen naar de juiste positie in het etiket. Hiertoe klikken we op de naam waardoor hij geselecteerd wordt (wat je weer kunt zien aan de witte vierkantjes rondom de naam en het gele ruitje) en slepen hem met ingedrukte muisknop naar de juiste positie. Let erop dat de cursor tijdens het verslepen veranderd is in een kruis van pijltjes. Met de blokjes kun je nog grootte en de vorm wijzigen en met het gele ruitje kun je de kromming of de schuinte van de naam regelen. Mocht het geheel te groot zijn dan kunnen we de naam selecteren door er weer op te klikken en middels de witte hokjes en/of het gele ruitje elke gewenste vorm geven. Het is verstandig om bij het eerste etiket wat je gaat maken eens probeert wat de verschillende mogelijkheden zijn.

stout2Op de zelfde wijze voegen we de naam van de brouwerij in. We kunnen van deze twee zojuist geplaatste items de kleuren ook veranderen. Daartoe klikken we op bijv Ierse Stout waardoor er behalve de witte blokjes ook een kleine werkbalk verschijnt van WordtArt. (Soms, en ik weet niet hoe dat komt, verschijnt die werkbalk niet. Door met je rechter muisknop op Ierse Stout te klikken krijg je een menu waarin ook WordArt opmaken voorkomt.)
Wanneer je nu klikt op het emmertje verf in de werkbalk (WordArt opmaken) verschijnt er een schermpje met opmaakmogelijkheden. In het eerste tabblad, Kleuren en Lijnen geheten, kun je de letters elke gewenste kleur geven door op het zwarte driehokje te klikken naast Kleur onder Opvulling.. Er verschijnt dan een kleurenpalet waaruit je gewenste kleur kunt kiezen. Er zijn nog 3 andere mogelijkheden:
Geen opvulling,  dat geeft dus geen kleur, Meer kleuren waardoor je nog veel meer mogelijke heden hebt  om een mooie kleur te kiezen en Opvuleffecten.

Hiermee is het zelfs mogelijk twee kleuren te gebruiken. Dat doe je door op Opvuleffecten. te klikken waardoor er weer een ander menu verschijnt waar je op het eerste tabblad Kleurovergang de 2 basiskleuren kunt kiezen. Ook kun je de stand van de kleurscheiding kiezen en op de voorbeelden is zichtbaar hoe e.e.a. er
uit komt te zien.
 

In het laatste deel zal ik jullie vertellen hoe we nog 2 tekstblokken in kunnen voegen die we gaan vullen met tekst en hoe we een mooie rand om het etiket kunnen maken.

Terug naar overzicht