Artikelen
Eén artikel uit het clubblad van Juni 2003
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Rekenen aan bier |
tww juni 2003 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Ernst de Moor | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bier-rekenen Graden PlatoGraden Plato is het aantal grammen extract per 100 gram wort. Dit valt te berekenen uit het SG met de volgende formule. Met dank aan Jacques Bertens voor het url http://www.primetab.com/formulas.html De formule werd gepubliceerd in Understanding Specific Gravity and Extract, Brewing Techniques, 1,3:30-35 (1993) van Manning, M.P. Graden BrixGraden Brix is het aantal grammen extract per 100 milliliter wort. Deze wordt herleidt uit graden Plato, door te vermenigvuldigen met het soortelijk gewicht. Werkelijk eind extractHet werkelijk eind extract kan worden bepaald met een empirisch bepaalde formule van Karl Balling.
In deze formule is re het werkelijk extract gehalte, oe is het begin extractgehalte, en ae het eind extractgehalte. Alle waarden zijn in graden Plato. DichtheidVolgens Jacques Bertens kan de dichtheid worden berekend met de volgende formule:
dh is de dichtheid en ae is het extract gehalte in graden Plato. De oorsprong van de formule is me niet helemaal duidelijk, maar zij wordt gestaafd door de HomeBrew Digest : http://hbd.org/hbd/archive/3688.html. Alcohol gehalte voor bottelenKarl Balling gaf jaren geleden de volgende formule voor het bepalen van het alcohol percentage: Uiteindelijk Alcohol PercentageHet uiteindelijk alcohol percentage, is het alcohol gehalte voor het bottelen, plus het alcohol gehalte dat door het nagisten ontstaat. Dit wordt berekend op dezelfde manier als het Alcohol gehalte voor het bottelen. Als je het niet wilt berekenen, kun je ongeveer 0.4 procent alcohol optellen voor 8 gram suiker per liter bier. Categorie (NL)De categorie van bier wordt bepaald uit graden Plato, zoals de Nederlandse Wet deze definieert. De indeling is als volgt:
Vergisting graadNa al het formulegeweld van de afgelopen paragrafen, eindelijk een simpele formule. De vergisting graad geeft aan hoeveel procent van de suikers er vergist is. Dit is heel simpel te berekenen met de volgende formule:
Uiteindelijk is het te veel werk om al deze berekeningen elke keer te doen. Vandaar de internet pagina en de spreadsheet. In tabel vormIk kan me zo voorstellen dat veel mensen geen computer bij de hand hebben als ze brouwen, daarom hier ook nog even de overbekende tabel:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |