Artikelen
Eén artikel uit het clubblad van September 2003
Terug naar overzicht | |
Met gistbollen bierbrouwen |
tww september 2003 |
Door: Nico Mes | |
Met gistbollen bier brouwen
Vincent Ruigrok en Geert de Vreede zitten in het examenjaar van het vwo op de ISW in Naaldwijk. Ze vertellen vrij laconiek over het profiel-werkstuk dat ze zelfstandig op school hebben uitgevoerd. Het lijkt wel of ze zelf nog niet overtuigd zijn van hun creatieve stukje pionierswerk dat ze naar Hongarije gaan brengen ALCOHOL. CARRIÈRE. Dit artikel wekte mijn nieuwsgierigheid en net als Vincent en Geert ben ik maar eens op intenet gaan kijken. Er zijn enkele sites op internet waar je iets vindt over het gebruik van alginaat voor immobilisatie van gist. Het werd al ongeveer vijfentwintig jaar geleden hiervoor gebruikt. Geprobeerd is hiermee een continu proces voor het brouwen van bier te maken. Ook is het gebruikt bij gewoon brouwen. Er werden verschillen waargenomen met het normaal gist toevoegen, deze waren echter niet groot. Het alginaat kan stoffen adsorberen waardoor verschillen optreden, bijvoorbeeld een lagere bitterheid. Tijdens de vorige clubavond hebben we gesproken over enkele experimenten met bier, mogelijk is hier een aanzet voor een nieuw experiment.
En nu maar hopen dat er geen infectie is opgetreden. Nico Mes |
|
Terug naar overzicht |