Artikelen
2 artikelen uit het clubblad van Januari 2005
Terug naar overzicht | |
Vulhoogte van flessen. |
tww januari 2005 |
Door: Theo van de Voorde | |
Vulhoogte van flessen. Tijdens het bottelen van ons laatste bier ontspon zich een discussie over de juiste vulhoogte. Naar mijn mening vulde Jan, die op dat moment de functie had van flessenvuller, de flesjes niet vol genoeg (zo’n 4 a 5 cm onder de rand van het flesje) waarop Erik antwoordde dat de commerciële brouwerijen er ook niet meer in deden. Hij bewees zijn stelling met het tonen van enkele commerciële flesjes bier waarin inderdaad een vulhoogte van 4 of meer cm onder de dop te zien was. Thuisgekomen heb ook nog eens gekeken naar 2 soorten commercieel bier, te weten Amstel Bok en Brand Urtyp. Bij beide bieren was de vulhoogte niet te zien vanwege het halsetiket, maar toen ik die eraf had geweekt bleek dat Erik gelijk had, bij de Amstelbok was het 4 cm en bij de Brand Urtyp zelfs 4,5 cm! Er stond mij iets van bij dat het LABO daar een voorschrift over had (vanwege ontploffingsgevaar of zoiets) maar het leek mij verstandiger om de voorzitter van het Bier Keurmeesters Gilde, Peter van den Hurk, maar eens om advies te vragen. Hierbij zijn reactie: “Heer Theo,De vulhoogte volgens het reglement dat wij altijd geadviseerd hebben was:16. De afstand tussen de afsluiting en het bieroppervlak moet zijn tussen 1 en 2,5 cm. Volgens het LABO reglement versie 6.0:16. De afstand tussen de sluiting en het bieroppervlak moet zijn tussen 1 en 4 cm.Wij adviseren tussen de 1 en de 2,5 cm aan te houden. Als de afstand n.l. te groot is, is de kans op 'bommen' groter.Ik heb bij een keuring in Bergen op Zoom meegemaakt dat er tijdens de eindronde een flesje spontaan explodeerde terwijl het nog in het krat stond. Nadat we uit de stukken van het etiket het flesnummer hadden kunnen opsporen, hebben we er het keuringsformulier bijgepakt dat tijdens de eerste ronde was ingevuld. De BKG keurmeester had bij de vulhoogte een opmerking gemaakt dat deze te laag was n.l. 4,3 cm.Ook tijdens een keuring in Tilburg zijn er flesjes spontaan geëxplodeerd waarvan het 'duoflesje' ook een vulhoogte onder de 4 cm bleek te hebben.Mijn advies is dan ook: hou het veilig en ga niet onder de 2,5 cm zitten.Dat er bij commerciële brouwerijen soms lager wordt afgevuld zal liggen aan het feit zij de druk in de flesjes beter in de hand kunnen houden dan een thuisbrouwer en dat elke cm³ minder bier in de fles voor de commerciële brouwer winst is." Ik was nog niet helemaal tevreden want ik wilde ook weten wat er gebeurt als je het flesje te vol doet. Dus weer een mailtje naar Peter gestuurd met deze vraag en daarop kreeg ik het volgende antwoord: “Heer Theo,Als men een bierflesje opent komen er altijd schuimbellen op het bier omdat de druk vrijkomt en het koolzuur uit het bier ook omhoog komt. Als men een bierflesje openmaakt met een vulhoogte minder dan 1 cm, is de kans reëel aanwezig dat de fles dan overschuimt. Dit gaat dan vaak gepaard met natte kleren/papieren.Groet, Peter” Mijn advies aan jullie allemaal is dan ook: vul je flesjes niet voller dan 2,5 cm onder de rand, enerzijds vanwege een reëel ontploffingsgevaar en anderzijds om te voorkomen dat je op wedstrijden waarop door BKG keurmeesters wordt gekeurd een puntaftrek krijgt, waardoor je misschien een prijs door de neus geboord wordt! Verder zal ik op het eerstkomende LABO-overleg een voorstel doen om de fleshoogte vast te stellen tussen 1 en 3 cm. van de dop. Theo van de Voorde |
|
Terug naar overzicht |
De Afwasmachine |
tww januari 2005 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Erik Deelissen | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kunnen wij een vaatwasmachine gebruiken voor onze hobby? Wat is bier brouwen toch een mooie hobby, zoals zoveel hobby’s zijn er leuke en minder leuke dingen aan onze gezamenlijke vrijetijdsbesteding. Zo vind ik het altijd een behoorlijke klus om de flesjes schoon te maken. Zeker sinds ik samen met Jan Wurpel batches brouw van 110 liter per brouwsel, dan kan een ieder uitrekenen hoeveel flesjes van 30cl er moeten worden schoongemaakt. Dus ik zat van allerlei ideeën uit te broeden om dit werkje te verlichten en had al een schuin oogje op onze afwasmachine in de keuken laten vallen. Maar dit werd niet in dank afgenomen door mijn (v)echtgenote José. In Zymurgy is jaren geleden een artikel geplaatst over het gebruik van de vaatwasser voor het schoonmaken van de bierflesjes, men was er niet gecharmeerd van om dat het wasmiddel niet goed in de flesjes kon komen afhankelijk van de plaats van het flesje in de vaatwasser met als gevolg vaak teleurstellend resultaat. Op een dag vertelde mijn collega Rene (die ik heb enthousiast heb gemaakt om te gaan stoken) Wat voert zo’n afwasmachine nu uit tijdens zijn programma. Daarna wordt er water geladen tot een bepaald niveau en start de pomp. De temperatuur zakt door het koude water in de afwasmachine tot zo’n 25 a 30°C. Na deze spoelbeurt wordt het water weg gepompt, hierna volgt de warme spoelbeurt, tevens wordt er een kleine hoeveelheid glansspoelmiddel gedoseerd. Maar wat wilde ik nu met die werkende afwasmachine, en nog belangrijker hoe kon ik bereiken dat elk fles van binnen en van buiten goed werd schoongemaakt. En zou de pomp het aankunnen om al die flesjes te voorzien van water en kwam er nog genoeg druk uit om de flessen aan de binnenkant goed schoon te maken? Zou de pomp de tegendruk aankunnen? Allemaal vragen waar op ik geen antwoord kon vinden. Het werd dus een grote gok. Ik wilde alles zoveel mogelijk in roodkoper uitvoeren omdat ik met testen van een stukje koper in de afwasmachine in onze keuken ondervonden had dat het goed bleef. Het uitvoeren in RVS zou helemaal mooi zijn maar zou het gelijk onbetaalbaar maken en het zou niet weggelegd zijn voor ons hobbyisten. Het principe van de constructie is gebaseerd op een grote H vorm van 22mm roodkoperen buis. Nadat alles in elkaar was gesoldeerd, de constructie goed schoongemaakt en ontdaan van alle soldeer resten heb ik voor het proefdraaien het contact van de deur overbrugd en de deur opengelaten en doorzichtig plastic voor de vaatwasmachine geplakt om alles goed te kunnen bekijken. Dit was zeer spannend, ik had er veel vrijetijd en geld in gestoken en het zou nu toch wel erg sneu zijn als dit mislukte. Ik wil nog even terugkomen op de staanders waarop de flesjes staan. De diameter van de de sproeigaatjes heb ik als volgt berekend. Nu moest ik gaan draaien met een beladen vaatwasser. Dit gaf nog problemen. De pomp viel bij de start telkens uit. Mijn zwager Siebe kwam met de oplossing, de pomp krijgt teveel tegendruk en valt dan af, je moet de constructie expres wat lekkage geven. Dit kon ik realiseren door de aansluiting van de H-constructie op de inlaat van de vaatwasser in de bak lekkend te maken. Dan nu de financieële kant van de zaak. De benodigde onderdelen:
Dus dit is een aanzienlijk bedrag, voor deze prijs kun je ook heel veel lekkere biertjes brouwen.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |