Artikelen
4 artikelen uit het clubblad van Oktober 2005
Terug naar overzicht | |
Brouwser: Bierkeurmeestersgilde.nl |
tww oktober 2005 |
Door: André van der Zee | |
Website: Bier Keurmeesters Gilde URL: http://www.bierkeurmeestersgilde.nl/index.htm
Even snuffelen in mijn favorieten levert mij al snel een andere club op waarvan ik lid ben, net als John Keuris, Arnoud Aten, Sjaak van der Lee en oudgediende Hein Koops. Ik heb het over het Bier Keurmeesters Gilde ofwel het BKG. De site is zeker niet alleen interessant voor BKG-ers. Brouwers kunnen op deze kleurige site niet allen terecht voor algemene informatie zoals "Wat is en doet het BKG?" en "Hoe werkt een keurmeester?", ook vind je er o.a. de "Komende wedstrijden". In de planning kan je zien dat 't Wort Wat het ONK van 2008 organiseert. Ook kan je er van de afgelopen wedstrijden de uitslagen vinden, voorzien van tal van foto's. Aan foto's is op de site geen gebrek. Van alle gebeurtenissen zijn wel foto's te vinden, dus als je alleen plaatjes wilt kijken kan je ook even vooruit. Nuttig is ook de lijst met biertypen met een korte beschrijving daarbij. Onder "Afwijkingen en Adviezen" vind je allerhanden afwijkingen en een remedie ertegen. Via het tabblad "Agenda/Nieuws" kom je de laatste biernieuwtjes te weten. Dat het ook nieuws is blijkt inderdaad. Als laatste item staat vermeld dat het Trappistenlogo terug is in Koningshoeven. Een feit dat als ik dit schrijf slechts 2 dagen bekend is. Ook interessant is "Bier in de kijker" waar commerciële bieren worden besproken aan de hand van het BKG keurigsformulier. Onder "Links" kan je doorklikken naar van alles en nog wat op biergebied. Natuurlijk staat 'tWW ook in het rijtje en ook al staat het adres van onze vorige secretaris er nog, de link werkt prima. Netjes kom je op onze eigen website waar wel de juiste adres gegevens van onze secretaris staan. Handig die links, zeker als je ook een Brouwser wilt schrijven. De volgende brouwser komt uit de handen van John Keuris. Succes John!! |
|
Terug naar overzicht |
Bier en Water |
tww oktober 2005 |
Door: Nico Mes | |
Water is een belangrijke grondstof voor bier. Meer dan 90% van bier is water. Daarnaast wordt water in de brouwerij nog gebruikt voor schoonmaak, koeling, etc. Al met al zal bij een amateur-brouwer voor 1 liter bier al snel meer dan 10 liter water worden gebruikt. Als water gebruiken we meestal leidingwater. Nu bestaat leidingwater niet uit zuiver water, H2O, er zitten verschillende stoffen in het water die de kwaliteit van het water bepalen. Leidingwater moet aan een aantal bij wet vastgestelde normen voldoen, deze normen gelden overigens ook voor brouwwater.
Is de samenstelling van water leidingwater ideaal voor het brouwen? Nee, dat is niet het geval maar men kan er meestal goed mee uitkomen. Wel moet men er rekening mee houden dat verschillende soorten bier een andere waterkwaliteit vereisen; bovendien is de samenstelling van leidingwater niet in alle streken hetzelfde. Een bekend voorbeeld hiervan is de hardheid van het water. Er zijn in totaal drie verschillende soorten hardheid: tijdelijke, blijvende en totale hardheid. Onder tijdelijke hardheid vallen de stoffen die na het koken van het water verdwenen zijn. Hieronder valt het bicarbonaat gedeelte van calciumbicarbonaat en magnesiumbicarbonaat (Ca(HCO3)2 en Mg(HCO3)2). De magnesiumionen en calciumionen die na het koken van water nog aanwezig zijn vallen onder de blijvende hardheid. De totale hardheid is de som van de blijvende en de tijdelijke hardheid. Tijdelijke hardheidszouten: Ca(HCO3)2 en Mg(HCO3)2 Blijvende hardheidszouten: CaSO4, MgSO4, CaSO4, MgSO4, CaCl2, SiO2 en enkele minder frequent voorkomende zouten. De eenheid van hardheid in Nederland is Duitse graden hardheid (°D). De totale hardheid van leidingwater in Nederland ligt tussen 3 en 20 °D. In Amsterdam en omgeving is de totale hardheid ongeveer 8,4 °D. Het bevat ± 44 mg calcium en 8,9 mg magnesium per liter. Daarnaast zijn van belang voor het brouwwater het chloride gehalte en het sulfaatgehalte in Amsterdam resp. 90 en 49 mg/ml. Als men er vanuit gaat dat brouwwater ten minste 75 mg calcium per liter zou moeten bevatten, zou het leidingwater in Amsterdam dus moeten worden aangepast. Deze correctie kan plaatsvinden met calciumchloride en calciumfosfaat. Chloride geeft een wat zachter bier en sulfaat veroorzaakt een hardere smaak. Het water in Amsterdam bevat al vrij veel chloride, mogelijk is hier eerder het calciumfosfaat aangewezen. Een ander aspect van leidingwater dat aandacht verdient, is het pH gehalte, de zuurgraad. De pH van leidingwater ligt tussen 7,0 en 9,5. De pH van brouwwater moet ongeveer 5,6 bedragen. Door de mout wordt de pH van het maischwater al verlaagd, vooral door donkere mouten. Bij de maisch dus correctie van de pH pas toepassen na de moutstort. Het spoelwater kan men direct aanzuren tot 5,6. Aanzuren kan worden gedaan doormiddel van bijvoorbeeld melkzuur. Meestal besteden we niet veel aandacht aan de kwaliteit van het brouwwater. Wellicht is het een onderbelicht aspect. |
|
Terug naar overzicht |
Excursie met Pint naar de Dolle Brouwers |
tww oktober 2005 |
Door: Nico Mes | |
Op 29 september organiseerde Pint een excursie naar de Dolle Brouwers in Esen, België. Het was 's morgens om 9 uur verzamelen in Utrecht en opstappen in de bus. Na een tussenstop in Breda reden we met 50 man (waaronder een paar vrouwen) naar Esen, waar we om ongeveer 12 uur aankwamen. We werden ontvangen door de brouwer, Kris Herteleer. Pint viert dit jaar zijn 25 jarig bestaan. Dit is ook het geval met de Dolle Brouwers. Het eerste brouwsel van de Dolle Brouwers dateert van 15 november 1980. De naam is ontstaan doordat de oprichters daarvoor lid waren van de fietsclub de Dolle Dravers. Ze zijn begonnen als amateurbrouwers. Nadat hun bier tijdens een wedstrijd in Brussel in de prijzen was gevallen kwam het idee op een brouwerij op te starten. In Esen stond al enige tijd een brouwerij buiten bedrijf. Deze brouwerij hebben ze opgekocht. Veel van de oude brouwerij wordt nu nog gebruikt bij het brouwen. Er staat een oude schrootmolen. Vele brouwerijen zouden hem in het museum zetten, maar zij gebruiken hem nog. Vanuit de schrootmolen gaat via een worm de mout naar de oude maischkuip. Het water wordt betrokken uit 5 waterbronnen in de directe omgeving. Nu werd een bron gebruikt bij de overburen. Water wordt gekookt, daardoor wordt het water onhard. Het hete water wordt met koud water gemengd en tot 70 °C afgekoeld en aan de mout toegevoegd waardoor een maisch van ongeveer 63 ºC ontstaat. Bij het maischen wordt de infusiemethode gehanteerd. Na ongeveer 2 uur wordt door toevoeging van heet water een temperatuur van 78 ºC bereikt en wordt gefilterd. De draf wordt door een boer uit het dorp opgehaald. Na het koken wordt gekoeld via een open koelbak en tevens over buizen waardoor koud water stroomt dat wordt opgevangen om na afkoeling weer te hergebruiken. Het is verbazend dat deze manier van koelen steeds goed gaat en dat er geen infectie optreedt. De gist werd tot 1999 betrokken van brouwerij Rodenbach. Nadat Rodenbach in andere handen was overgegaan werd deze weg afgesneden. De Dolle Brouwers waren daardoor gedwongen de oorspronkelijke gist door hergebruik aan te houden. Hierbij trad echter een verandering op. In de gist van Rodenbach zitten ook o.a. melkzuurbacteriën. Bij het hergebruik verdwenen de melkzuurbacteriën. Hierdoor verdween ook de licht zure smaak uit de bieren van de Dolle Brouwers, dit ondanks de gebruikte koelmethode. Nu heeft men toch een methode gevonden om de oorspronkelijke smaak weer terug te krijgen. Na de gisting en lagering wordt het meeste bier afgevuld in flessen met nagisting op de fles. Na de rondleiding hebben we bieren van de Dolle geproefd. We begonnen echter met een hopthee. Dus gewoon een thee getrokken van hop. De bittere smaak van de hop bleef lang in je mond hangen, een heel aparte ervaring. Niet echter een thee om dagelijks te drinken. Verder proefden we de wort van de Stille Nacht, het winterbier van de Dolle Brouwers dat bij ons bezoek werd gebrouwen. Hiermee kan je nog niets zeggen over het bier, maar voor degenen die nooit wort hebben geproefd is het leuk. Toen kwamen de bieren aan de beurt. Arabier, een blond bier van 7,5%, met een mooie hopbitterheid, dry hopping wordt toegepast. Verder werd geproefd het Oerbier, het eerste bier (7,5%) van de Dolle Brouwers. Dit licht bruine bier heeft een lichte zuursmaak, deze treedt echter niet op de voorgrond. Verder proefden we direct uit de lagertank nog de Dulle Teve, een tripel van 10%, licht zoet van smaak met een mooie bitterheid. Om hem echt goed te proeven moet je het bier van oudere datum proeven. Ik heb daarom maar een paar flesjes mee naar huis genomen. Het smaakt nog beter. Als laatste bier proefden we een stout, een stout zoals een stout moet zijn. Al met al een geslaagd bezoek aan de brouwerij. De excursie sloten we af in een restaurant in de buurt waar we konden genieten van paling in Arabier of stoofvlees in Oerbier. Een geslaagde excursie. |
|
Terug naar overzicht |
Reglement Clubkampioenschappen 't Wort Wat! |
tww oktober 2005 |
Door: John Keuris | |
|
|
Terug naar overzicht |