Artikelen
4 artikelen uit het clubblad van September 2005
Terug naar overzicht | |
Brouwser: Hoorns Hopbier |
tww september 2005 |
Door: Ernst de Moor | |
website: Hoorns Hopbier URL: http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/inhoudsopgavehhbier.htm Het ligt natuurlijk te veel voor de hand om onze verenigingssite te noemen, een goede bron van recepten en artikelen. Daarom mijn tweede keus: Hoorns Hopbier. De maker Hans Aikema is niet alleen brouwer, maar vooral ook verzamelaar van gegevens daarover. Zijn website bevat dan ook veel informatie over uiteenlopende onderwerpen, veelal technisch van aard. Enkele van de vele hoogtepunten van de site: De meilgaardtabel is erg interessant: een overzicht van chemische stoffen die in bier voorkomen, met hun smaak aspecten. Voor een directe link: http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/meilgaardtabel.htm Er staat ook een overzicht van brouwproblemen met bier, en oplossingen daarvoor: http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/fouten.html een zeer uitgebreid overzicht van hopsoorten: http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/hopsoortenomschrijving.htm Dit is maar een kleine greep van alles dat er te vinden is. De informatie ziet er degelijk uit, en wordt vaak bijgewerkt. De hoeveelheid informatie is wat overweldigend, maar er is een grote kans dat je hier gegevens vindt waar je anders lang naar moet zoeken. |
|
Terug naar overzicht |
Een dagje 'middeleeuws' brouwen in Utrecht |
tww september 2005 |
Tja, middeleeuws bier brouwen, wat valt daar over te vertellen... Het was wel een leuke vraag, of ik brouwhulpje wilde zijn bij een demonstratie middeleeuws bier brouwen, zaterdagmiddag ergens in Utrecht in het kader van een openluchtgebeuren over gezondheid en hygiëne toen en nu. Het waarom was niet heel duidelijk maar-al hou ik meer van wijn dan van bier-brouwen leek mij wel leuk. En dus was ik de bewuste zaterdagmorgen mooi op tijd bij de ouwe Leeuwenborgh kerk. Fraaie locatie met een middeleeuwse sfeer, ook al vanwege de hofjes daar, het ouwe bolwerk en de singel. Een kampement met pestlijders achter de kerk mocht de pret niet drukken. Het moest er middeleeuws uitzien en met onze kleren lukte dat prima. Maar onze uitrusting om bier te brouwen was hopeloos bijdetijds. Niks koperen ketel aan een haal boven een houtgestookt vuur, niks houten roerstok, niks houten putemmers met grachtwater. Nee, heel modern spul om te wegen, malen, temperaturen. Thermostaatgestuurde elektrisch verwarmde RVS ketels, butagasbrander, piepschuimen hooikist, gietijzeren graanmolen, thermometer en dichtheidmeter hoorden er allemaal bij om netjes volgens een computeruitgedraaid recept te kunnen werken. Lidewij laat niks aan het middeleeuwse toeval over Trouwens, ook de gemeente wilde wel weten of alles veilig gebeurde en vermaande ons stevig over de opstelling. Zo moesten we nog ergens een brandblusser regelen en de koppelingen van de gasslang nog eens extra stevig handvast draaien bij gebrek aan beter gereedschap. Eindelijk konden we aan het werk en dat was even zweten onder de monnikspij. Paar kilo mout malen met een soort handkoffiemolen duurt toch wel lang. Maar uiteindelijk was er genoeg om een ketel gerstepap te koken. Dat bleek wort te worden. Samen met de gruit. Dat was wel even improviseren omdat zaken als alantwortel niet zomaar bij de drogist te koop bleken. Woortman op het Neude was gesloten en Slamat had het niet in het assortiment. Dus maar wat alantblad uit eigen tuin gebruikt en vers geplukte hondsdraf, tezamen met gestoten jeneverbessen en wat plakjes gemberwortel. Wel grappig om te zien dat na het toevoegen van de kruiderij het wort begon te schiften. Waarschijnlijk uitvlokken van eiwit door looistoffen uit de kruiden. Dat de gruit werkzame stoffen bevatte dat was duidelijk, maar of dat ook tot een lekker bier zou leiden, dat is tot nu nog een geheim. Het spul is door Lidewij gebotteld, verwend met wat extra suiker op fles en ligt te rusten. Wat mij betreft al veel te lang want ik ben heel nieuwsgierig naar die echte(?) middeleeuwse smaak van het blonde-of groenige?-brouwsel dat we in het stadsie van Annie Brouwer gebrouwen hebben. Broeder Jan |
|
Terug naar overzicht |
Rare jongens, die Engelsen (1) |
tww september 2005 |
Door: Marcel van Duyn | |
Toen ik vorig jaar gevraagd werd om voor drie jaar in Engeland te gaan werken, werd dat met "mixed feelings" ontvangen. De jongste van de drie zonen wilde direct, de oudste leek het "wel leuk", maar de middelste had echt geen zin. Mijn vrouw Mieke, leek het ook wel leuk, maar het idee weg te zijn van familie vond ze minder aantrekkelijk. Na overleg toch besloten om de grote stap te wagen, maar door allerlei reorganisaties intern (had ook iets te maken met oliereserves die niet helemaal klopten), duurde het toch nog tot januari 2005 tot er onderhandeld kon gaan worden. Om de scholing van de kinderen niet teveel in de war te sturen werd besloten om per 1 Juli 2005 in dienst van de engelse afdeling te gaan werken, en omdat de kinderen dan net (of net niet) vrij hadden werd besloten te beginnen met wat dagen vrij. Vooraf enorm veel werk moeten verzetten om alles op te zeggen en adressen over te zetten etc. Ik zat regelmatig in Engeland en moest aldaar dus alles regelen, zoals een huis, maar vooral scholen en een bankrekening. Vooral dat laatste bleek een enorme ramp te zijn, maar na heel veel bellen, praten en onderhandelen is uiteindelijk toch alles voor elkaar gekomen. Op 11 Juli 2005 begon het grote avontuur met een stel verhuizers die de boel in Bodegraven kwamen inpakken. Na 1½ dag stond het hele huis vol met dozen. Er kwam een grote auto waarin alles verdween (inclusief motorfiets en brouwspullen!) en aan het eind van de dag ging deze richting het veer naar Engeland en vertrokken wij naar zwager/schoonzus lief voor een laatste BBQ. Omdat wij niet bijgelovig zijn gingen we met een gerust hart op 13 Juli naar Schiphol en vlogen we naar Manchester Airport om in Northwich (vlak bij Chester) ons leven als allochtonen aan te vangen. Na een nachtje in een erg luxe hotel met een exclusief ontbijt konden we naar ons nieuwe huis alwaar we al werden opgewacht door de chauffeur om onze eigen spullen in andermans huis te zetten. Na een dag hard werken stond alles erin en waren we op ons zelf aangewezen. Dat kan Mieke erg goed en binnen 2 dagen waren alle dozen uitgepakt, stond alles op zijn plaats en zag het huis er uit alsof we er al jaren wonen! Inmiddels is het begin September en zijn de eerste twee kinderen naar school en dat valt ze reuze mee, hoewel ze natuurlijk wel in uniform moeten (met stropdas, waardoor ze na 1 week al vaker zo'n ding gedragen hebben dan hun vader!), maar dat valt tussen de rest niet op. De oudste gaat a.s. maandag naar college en mag min of meer normaal gekleed gaan. Intussen heb ik wel mijn eerste biertje op engelse bodem gemaakt en een passende naam verzonnen, Bobby! Dit omdat onze jongste zoon zo heet, het een typische engelse (Londonse) agent is, mijn zoon blond is en het bier ook. Het is een recept dat vooral fantasie vergt, omdat ik gebruikt heb wat er was en dan wordt het altijd anders dan je bedoelde, vooral als je ‘s morgens pas gaat kijken. Het bier is prima gelukt, is licht van kleur, 7.2 % alcohol en smaakt (nog jong) al erg lekker. Dit weekend via internet maar eens een boel graan en hop bestellen zodat we nog meer moois kunnen gaan maken. Ik hoop binnenkort dus te kunnen melden wat er aan spullen te koop is alhier (wellicht iets bijzonders wat ik kan meenemen als we in December naar Nederland komen) en wat er hier zoal gedaan en beleefd wordt. Voorlopig de hartelijk groeten van een Nederlandse allochtoon, vanaf dat eiland aan de overkant van de Noordzee. |
|
Terug naar overzicht |
Mout: vele mogelijkheden tot... goede smaak of problemen |
tww september 2005 | |
Door: Nico Mes | ||
Gerst:Belangrijkste vooruitzetting om van gerst tot goed mout te komen: kiemkracht. Kiemkracht: moet meer dan 96% zijn liefst zo hoog mogelijk. Verder belangrijk:
Overige eigenschappen van de gerst kunnen voor een groot gedeelte in het moutproces worden opgevangen. Externe factoren:
Doel van het mouten:Het hoofdzakelijke doel van het mouten is het activeren van zoveel mogelijk enzymen die bij het ontkiemen bepaalde omzettingen in de korrel van de reservestoffen tot gevolg hebben. Te weinig of teveel enzymproductie of werking tijdens het kiemen is ongewenst en verlaagt de kwaliteit van het kiemproduct en/of het rendement.
|
||
Terug naar overzicht |