Artikelen
13 artikelen uit het clubblad van November 2006
Terug naar overzicht | |
Van de Redactie |
tww november 2006 |
Door: Nico Mes | |
Twee weken geleden zag ik op TV het programma Herman helpt, waarin de kok Herman den Blijker mensen helpt bij het koken. Als blijkt dat er geen wijn in huis is hoor je de uitroep van Herman: hoe kan je nu koken zonder wijn. Dan zou je willen roepen: Herman heb je wel eens gehoord van bier! Veel koks denken bij koken niet aan bier. In restaurants zie ook nauwelijks bier. Ik ben helemaal niet monogaam wat drank betreft, maar ik vind het wel een bezwaar als ik in een restaurant gedwongen wordt om vreemd te gaan. Naast de wijnkaart dient een bierkaart gewoon te zijn. Dit kwam ook naar voren in het PINT-symposium: KANSEN IN EEN KRIMPENDE MARKT? Het negatieve imago van bier moet worden omgebogen. Na het symposium smaakte het bokbier uitstekend. Jammer dat het Polderbok er niet was, maar dat kon ik ’s avonds nog exclusief tijdens de clubavond proeven. De volgende dag toch nog maar meer bokbier geproefd om vervolgens zondag vreemd te gaan naar een wijnproeverij. Als altijd kom ik echter weer thuis bij mijn bier. |
|
Terug naar overzicht |
Van het bestuur |
tww november 2006 |
Door: André van der Zee | |
Mij was het nog niet opgevallen, maar de rubriek "Van de voorzitter" heet sinds mei 2006 "Van het bestuur". Met de jullie wel bekende glimlach bracht onze voorzitter deze subtiele verandering ons overige bestuursleden onder de aandacht. Dit betekent dat vanaf nu deze rubriek per toerbeurt door alle bestuurleden geschreven gaat worden. En ik mag het spits afbijten. Handige jongen, die voorzitter van ons. Gistcursus Excursie Afgelopen clubavond Onze uitbater John Gouwerok deed een oproep voor deelnemers aan zijn helse competitie, zodat er een interessante strijd kan ontstaan naar de inmiddels fel begeerde wisselkei. Wil je de hele club laten meegenieten van één van je bieren, geef je dan op bij John Gouwerok. Zoals jullie in de Nieuwsflits hebben kunnen lezen is het Kerstdiner op zaterdag 16 december. De kosten bedragen € 7,50 per persoon, en inschrijving is vanaf heden mogelijk door overmaking aan 't Wort Wat, Postbankrekening 7228352, te Hoofddorp. Graag even je naam en/of lidnummer vermelden voor alle duidelijkheid. Gezamelijke brouwdag Komende clubavond Groeten namens het bestuur, André van der Zee |
|
Terug naar overzicht |
Van de Inkoopcommissie |
tww november 2006 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Louis van Velthoven | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gerrit Walraven en Arjan Boekhorst De pakketten voor de komende maanden zijn:
Alles alleen te bestellen via de site van 't Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen! Pakket voor de maand november: Imperial Russian Stout Met het pakket van deze maand gaan we een Imperial Russian Stout maken. De IRS is een speciale variant, een kruising van het type Barley Wine en het type Ierse Stout. Oorspronkelijk werd Russian Stout in de 18e eeuw gebrouwen door Barclay Perkins in Engeland. Het bier werd verscheept naar het Russische hof. Keizerin Catharina de Grote van Rusland werd, als groot liefhebster van dit bier met hoge dichtheid en hoog alcoholgehalte beschermvrouwe van de Russian Stout. In verband met de enorme lage temperaturen en het mogelijke bevriezen van het bier tijdens het transport over de Oostzee werd een extra zware stout gebrouwen. Toen Le Coq (exporteur) een schenking van 5000 flessen deed aan een ziekenhuis waar veel soldaten opgenomen waren, kreeg hij de aanstelling van hofleverancier. En het waarborg Imperial werd door de keizerin verleend en aan de naam toegevoegd. Om de hoge invoerrechten tegen te gaan, stichtte de exporteur binnen het Russische Keizerrijk, in Estland een brouwerij. Tijdens oorlogen werd de brouwerij geplunderd en later door de Sovjet Unie genationaliseerd. In 1971 werd een schadevergoeding betaald.
In de maand december is er geen bierpakket en in januari starten we het jaar met een pakket voor een Märzen.
Ingrediënten:
Kijk voor het brouwen even op de site voor het definitieve recept. De hoppen en storting daarvan kan afwijken, hangt af van de hop die we kunnen krijgen! Maischschema:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Excursie Düsseldorf |
tww november 2006 |
Door: Ronald van Boven | |
Een stukkie schrijven, stilte in de bus. Eigenlijk begreep ik de volgende dag pas wat Nico bedoelde. Schrijven doen we niet meer. Tegenwoordig typen of mailen we een stukkie. Drank, vermoeidheid wie zal het zeggen. Geen reactie betekent Nico aan de bak. Zal deze keer niet gebeuren. Dus ga ik er ff voor zitten. Dus klim ik zelf maar in de pen. (haha) Ok komtie dan hè. De Borftse BierBrouwers een daggie uit. ‘s Morgens 7.00uur afgesproken maar helaas nog geen Arjan en Baukje. Gerrit gaat informeren want de taxi, lees auto van Jan, staat al een kwartiertje voor. De lezing was dat het lag aan Baukje, die komt wel eens wat later. Met een volle thermoskan op pad. (bedankt Gerrit) Bij het station aangekomen, volgens de tomtom, een parkeerplaats gezocht. We rijden achter een auto aan die naar ons inzicht de weg wist. Hij ging resoluut een mooie overdekte parking binnen. Wel raar geen kaartjes automaat. Buiten via de interkom om advies gevraagd. Volgens deze informatie kon het helemaal niet. Maar we staan al binnen zei ik gevat. Nou dan staat jullie auto in ieder geval droog was het antwoord, einde conversatie. Een vriendelijke douanier vertelde dat het hek al een tijdje kapot was evenals het toegangshek voor personen. Als het in de loop van de dag gemaakt zou worden hoefden we ons alleen maar bij de receptie te vervoegen. Wij richting bus, alwaar ik direct herkend werd, als de fotogenieke brouwer uit de krant. Wat verdere introductie overbodig maakte. Wachtend op de bus die wij al aan de, volgens de excursie commissie, verkeerde kant van het station hadden gespot, was gearriveerd. (ook al volgens een tomtom) Na vertrek werden we door Christopher en Louis getrakteerd op koffie. Ik was het proefkonijn en constateerde een iets te sterk bakkie. Later bleek dat het pas na zo’n drie Altjes was geneutraliseerd. Na een voorspoedige reis arriveerden we in Düsseldorf bij Brauerei Ferdinant Schumacher, alwaar we in twee groepen van een interessante rondleiding genoten. Hermans ogen begonnen te glimmen bij een open bak vergistend bier. Ik durf het bijna niet te vragen maaaaaar. Deze stoute schoenen en een goed gemutste 2e brauwmeister leverde hem een echte (wij noemen hem Schumacher) pot gist op. Zijn dag kon al niet meer stuk. Na een alt gedronken en wat gegeten te hebben, veel voor weinach zou deze van origine hagenees zeggen, werden we met een tijdslimiet op verkenningstocht gestuurd. De BBB-ers hadden elkaar voor deze dag trouw gezworen en gingen gezamenlijk op pad. Al snel was ons eerste Alt-haus gevonden. Im Weissen Bären leek ons nix dus op naar Zum Schlüssel. Alwaar we door een zeer sjaggie bedienende ober werden voorzien van een alt. Hier moesten we staan dus snel verder. We streken enkele meters verder neer voor een nieuwe alt. Deze smaakte dan ook beter. Na nog wat rond gekeken te hebben weer een nieuwe alt geprobeerd. De tijd begon te dringen dus richting Zum Uerige, alwaar we er nog een probeerde. Deze was volgens een aantal de beste, waar niet iedereen het mee eens was. Het aller aardigste van dit alles is dat wat we straks ook aan alt brouwen, het altijd een goede zal zijn. De diversiteit in smaken is enorm. Gezamenlijk op zoek/weg naar de bus. Alwaar de champagne werd ontkurkt. Deze bleek niet voor ons, dus dan maar de in bus op weg naar Kreveld. Zonder rotonde aan te doen, iets wat moest volgens Dirck. Maar vele tomtoms leiden de weg naar Brauwhaus Gleumens. Ook hier weer twee groepen. Vermakelijk werd, door de andere groep, via de ruit van de brouwerij, het glas geheven. Zij al aan het gratis bier terwijl wij nog moesten bestellen. Ook deze rondleiding was een leerzame. Wat je al niet met de beschikbare ruimte kan doen. Terwijl een overenthousiaste brauwmeister honderd uit vertelde. Hier weer een maaltijd genoten. Iets wat voor enkele toch iets teveel van het goede was. Maar smaakte er niet minder om. Nadat we de vrouw/man nog drie flesjes in ontvangst mochten nemen de bus weer in. Hier probeerden Louis en Gerrit zich van enkelen er een paar af te troggelen. Nadat velen zich in een slaaphouding hadden gezet gingen we op huis aan. Helaas werken ze overal en altijd aan de weg dus voor ons een kwartiertje oponthoud. Na een verder vlot en rustig verlopen reis, op enkele hitte en koudegolven na, arriveerden we net iets later dan gepland bij station Hoofddorp. Waar enkele leden het plots op een lopen zette. Geweldig dat openbaar vervoer dat doet dingen met mensen dat je niet voor mogelijk had gehouden. Ook de BBB-ers gingen op zoek naar hun auto. Bij de garage aangekomen bleek deze gesloten ook het personen toegangshek zat pot dicht. Niemand te zien, receptie gesloten, daar sta je dan midden in de nacht. Wij hier, dan hek, daar auto. Jan probeerde onder het hek door te komen, iets wat geen van de andere zou zijn gelukt. Rustig liep hij naar de auto. Startte deze en reed tot vlak voor het hek. Gerrit prevelde laat hem a.u.b. open gaan. En sesam open u gebeurde. Nadat Baukje, onze bob, het stuur had overgenomen huiswaarts gereden. Hierbij wilde ik nogmaals de excursiecommissie in het bijzonder en de excursie leden bedanken voor de voor mij zeer geslaagde dag. Uw reporter Ronald |
|
Terug naar overzicht |
Hoppig bier |
tww november 2006 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Nico Mes | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Als je een zak hop opent komt de geur je tegemoet. Naast bitterheid geeft de hop zijn aroma door aan bier. Bier ruikt echter geheel anders dan hop. Dit komt doordat ook de mout en de gist geurstoffen veroorzaken, maar de typische hopgeur ruik je niet bij bier. Hoe komt dat? Hopolie Samenstelling hopolie naar gegevens Hopunion (U.S.A.)
Deze koolwaterstoffen vind je echter niet terug in bier. Dit komt doordat de stoffen zeer vluchtig zijn. Tijdens het koken van het wort verdwijnen deze stoffen grotendeels. Myrceen is het meest vluchtig, dus verdwijnt het eerst. Dit is niet zo erg want myrceen heeft een vrij scherpe geur. Humuleen en zijn oxidatieproducten hebben een veel aangenamer citrusachtige geur. Ondanks dat de hopolie bij het koken vrijwel geheel verdwijnt merk je verschillen in geur bij gebruik van verschillende hopsoorten. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door oxidatieproducten die beter in water oplosbaar zijn. De hoppige smaak van bier wordt ook beïnvloed door het moment waarop de hop wordt toegediend. Tijdstip van hopgift.Meestal wordt hop toegevoegd als het wort kookt, maar er zijn ook andere momenten waarop hop kan worden gegeven. First Wort Hopping (FWH)Hierbij wordt hop toegevoegd direct na het spoelen, nog voor het koken. Je zou zeggen dat dit nadelig is voor het aroma omdat de hopolie nu nog meer tijd heeft om te verdampen. Uit de praktijk komt naar voren dat de op deze manier gehopte bieren hoppiger zijn. Mogelijk wordt dit veroorzaakt doordat in de beginfase bij de lagere temperatuur oxidatieproducten die langer in oplossing blijven. Een bijkomend voordeel is dat het wort bij toevoeging van de hop niet zo sterk begint te bruisen. Vroeg tijdens koken hop toevoegenDit is de meest gebruikte methode, als het wort kookt hop toevoegen. Vaak wordt na een half koken nog extra hop toegevoegd. Deze methode geeft de minst hoppige bieren. Of het geven van meer dan 1 hopgift zinvol is is onbekend. Toevoegen van hop aan het einde van het koken.Hierbij wordt hop toegevoegd 5 – 10 minuten voor het einde van het kookproces. Hierbij wordt aromahop gebruikt. Aromahop zijn hopsoorten die relatief veel hopolie bevatten. Bij deze late gift van hop is het gehalte aan alfazuren niet van belang omdat ze door de korte kooktijd minder tijd krijgen voor isomerisatie. DryhoppingHierbij wordt de hop toegevoegd tijdens of na de vergisting. Meestal wort de hop toegevoegd na de hoofdvergisting. Hierdoor wordt minder aroma aan de gist gebonden en verdwijnt er ook minder aroma met de ontwijkende CO2. Een lekkere hopgeur in de vergistingsruimte is mooi, maar je bier wordt er minder hoppiger van. Problemen van infectie door de hop vallen mee. Hopolie toevoegenNa de hoofdvergisting kan ook hopolie worden toegevoegd. In de handel zijn hopolie-extracten. Door de hobbybrouwer worden deze echter vrijwel niet gebruikt. Nu heb je wel hoparoma in het bier gestopt, maar deze verdwijnt weer snel. Na enkele maanden is vrijwel alle hoparoma uit het bier verdwenen, mogelijk doordat ze verder worden geoxideerd. Dus bij bewaarbieren is het niet zinvol om aandacht aan hoparoma te schenken bij de recepten. Bij deze zwaardere bieren ovrheersen trouwens meestal toch de geuren van mout en gist. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Lepelaer gaat vreemd |
tww november 2006 |
Door: Nico Ruyter | |
Door Sjaak van der Lee en Nico Ruiter Wij zijn ook lid van het Westfries wijn en biergilde bij ons in het dorp. Deze gezellige club bestaat voor het merendeels uit wijnmakers, en zij hebben ook 2 bierbrouwers in de gelederen. Bij jullie bekende brouwers. Elk jaar word er een projectwijn gekozen, dit jaar was dat de rozijnenwijn. Nou ziet een beetje brouwer ook daar een uitdaging in, dus zo gezegd zo gedaan. Sjaak heeft het voortouw genomen en Nico ervan overtuigd, dat wij ook wijn kunnen maken. Met de kerstdagen heeft Sjaak de stoute schoenen aangetrokken en de benodigde spullen besteld en opgehaald en is stiekem begonnen. Nico van de bank getrokken en samen zijn ze begonnen, ja, met wijnmaken! Na 2 avonden stevig gerommeld te hebben (de blender ging zelfs kapot, zat nog in de garantie ) zaten er 7 vergistingflessen vol met rozijnenwijn. Wat hebben wij gemaakt: Thee-rozijnenwijn, Rozijnenwijn zwaar, Rijst-rozijnenwijn, Rozijnenwijn (zoet), Gerst-rozijnenwijn, Rozijnenwijn (medium) en Sinaasappel-rozijnenwijn. Na de vergistingskast op 25 graden verwarmd te hebben kon het proces beginnen. Regelmatig meten, overhevelen, proeven, uitspugen (ja dat moet bij wijn ) en schudden verliep het proces aardig goed. Het filteren was een DRAMA, dat heeft Sjaak 2 volle avonden gekost. We hebben de rozijnen met de blender van Nico tot stront gemalen, dat kon ook (achteraf ) met Pecto-enzymen; al doende leert men. Maar op een gegeven moment werd het spul toch een beetje helder, na veel geduld en diverse keren overhevelen. En het begon zelfs een beetje op "wijn" te lijken. Vervolgens de hele plas wijn weggezet in de kelder. Na een tussentijdse proefronde, in mei, zakte de moed aardig in de schoenen. Zou de zuurkoolfabriek dit willen gebruiken? Dacht het niet! En 4-10-2006 was de inleverdatum voor de projectwijn. Sjaak heeft begin september deelgenomen aan een Boergondies Erfgoed bij een van zijn klanten, en daar hele mooie wijnen geproefd. En de smaak een beetje onthouden. Dus de kelder in en de potten naar boven gehaald, en geproefd. Niet verkeerd dit spul. Dus er werd gebotteld in originele flessen, en de wijn was heel helder. Vervolgens deze 7 wijnen ingeleverd op de avond van de keuring. 1x zoet; 1x medium; en 5x droog. En nu maar afwachten op het oordeel van de wijnkeurmeesters. Die begonnen om 21.00 uur met het keuren van de wijnen. Er werden nog 4 wijnen ingeleverd door ervaren (wijnmakers) die al jaren wijn maken. Om 22.30 uur waren deze keurmeesters klaar met de keuring van de wijnen. Zij gingen over tot het uitreiken van de prijzen, dat was voor ons best spannend. Om een lang verhaal kort te maken, volgen hier de uitslagen. 1ste prijs; de bierbrouwers, (zo hebben wij ons ingeschreven ) met de zoete wijn. 2de prijs; de bierbrouwers, met de mediumwijn. 3de prijs; de bierbrouwers, met een droge wijn. Zijn er bierbrouwers onder ons, die de wijnen willen proeven, neem ik van de winnende wijnen wel een fles mee in november. De moraal van dit verhaal: Als er maar een beetje alcohol in zit, komt het vanzelf goed. Groeten Sjaak en Nico |
|
Terug naar overzicht |
Sprookje... (of toch niet) |
tww november 2006 |
Door: Bas Hartog | |
Sprookje ...(of toch niet) Er waren eens twee brouwers welke van mening waren dat zij het beste biertje maakte. Zij maakten er al maanden ruzie over. Menig glas werd ingeschonken, geproefd en gekeurd maar zij kwamen er maar niet uit. Ieder had zijn eigen recepten en zijn eigen werkwijze en brouwden daarom ieder een ander bier. Op een dag besloten zij dat zij maar eens een wedstrijd moesten houden met een gelijk biertje. De opper receptionist van de brouwvereniging werd geconsulteerd en deze kwam met een recept wat zij beide moesten gaan brouwen. De opper amateur-bouwmeester van de vereniging kwam dit ter oren en besloot er een echte officiële wedstrijd van te maken. De inkoop-brouwer werd erbij gehaald om voor beide brouwers gelijke ingrediënten te organiseren. Tijdens het gezamenlijke grootbrouwfeest kregen de ruziënde brouwers de beschikking over de apparatuur van de aspirant brouwertjes om hun kunsten te vertonen. De een wilde niet onderdoen voor de andere en zodoende keken zij alle handelingen van elkaar af zodat zij aan het einde van de dag gelijk klaar waren. Op het oog hadden zij twee identieke vaten wort gecreëerd. Afgesproken werd dat zij over zes weken hun eind product zouden presenteren aan de amateur-bierbrouwersvereniging. Op de dag des oordeels kwamen de beide kemphanen opdagen met hun brouwproduct. Maar och hemel de een kwam met een kist flesjes en de ander met een fustje! Zie hier altijd stipte leden van de wedstrijd commissie hadden hier een klein foutje gemaakt. Na enig spoed beraad met de opper amateur-bouwmeester werd de schenkmeester erbij geroepen om van iedere brouwer een goed glas bier ter keuring te overhandigen aan de bierkeurmeesters. Maar hoe opper schenkmeester het ook probeerde hij kreeg geen twee gelijke glazen bier tevoorschijn. Het bier uit het fustje bleef een veel betere schuimkraag houden dan dat uit het flesje. De keurmeesters bleken het bier uit het fustje beter te vinden smaken dan dat uit het flesje dit tot groot ongenoegen van de flessenbrouwer. De bierkeurmeesters riepen de fusten brouwer daarom uit tot winnaar van deze wedstrijd. De flessenbrouwer zwoer wraak en wilde revanche. Hij was woest en wilde alleen nog fustbier brouwen. Hij wilde dat de wedstrijd het volgend jaar overgedaan wordt maar dan met de beste bier tapinstallatie die er te vinden is. Echter hij zit met een probleem hij weet helemaal niets van biertappen omdat hij tot nu toe alleen maar met flessen gebrouwen heeft. Hierbij doet hij dan ook een oproep aan alle leden van de amateur-bierbrouwers om samen met hem op zoek te gaan naar de beste tapinstallatie voor amateur-bierbrouwers. Hij heeft gehoord van Biertenders, PerfectDrafts en Wunderbars maar hij is nog niet overtuigd. Voel jij je geroepen om hem te helpen dan kun je jezelf opgeven bij de pennenlikker van de bierbrouwvereniging welke te bereiken is op dit e-mail adres. |
|
Terug naar overzicht |
Clubavond 28 oktober 2006 |
tww november 2006 |
Door: Nico Mes | |
Ondanks de herfstvakantie en het Pint bockbierfestival werd de clubavond redelijk bezocht, ongeveer 40 deelnemers. Deze clubavond stond onder leiding van Ernst. Zoals gebruikelijk werd begonnen met de mededelingen. Hierbij was de belangrijkste de invoering van gedragsregels tijdens de clubavond. Tijdens voordrachten is het nog wel eens rumoerig in de zaal. Daarom geldt vanaf nu: tijdens de voordrachten wordt niet meer getapt aan de bar. Als men een gesprek wil voeren kan dit buiten de zaal. Van het vragenkwartiertje werd weer gretig gebruik: aan de orde kwamen o.a. een te hoog eindSG en gistwassen. Aan dit laatste aspect zal binnenkort aandacht worden besteed in het clubblad. Jan Willem belichtte vervolgens het brouwen van de Polderbok 2006. Het was een nogal zuur verhaal. Toch was het brouwen zelf bij de Prael en zeer vrolijke aangelegenheid. Er waren enige problemen bij het schroten maar dat mocht de pret niet drukken. Verder was het in de brouwerij warm, het was het begin van een lange warmte periode. Of dit nu een rol heeft gespeeld of dat er daarnaast nog andere factoren een rol hebben gespeeld is onduidelijk, maar de melkzuurbacteriën voelden zich goed thuis in het bier, er kwamen er zeer velen. Dit kwam niet ten goede aan de kwaliteit van het bier. De bedoeling was een herfstbock en geen lambiek. Helaas moest het bier dus als mislukt worden beschouwd. Het mooie etiket moet dus nog een jaar langer wachten op publicatie. Dit was nu al de derde keer in vijf jaar. Bezien moet worden hoe we verder moeten met het brouwen van de Polderbok. Herman stelde nog voor om aan de hand van een maandpakket de Polderbok door de leden te laten brouwen. Het beste resultaat hieruit kan dan als basis dienen voor het volgende brouwsel Dit voorstel werd met instemming ontvangen. We konden de Polderbok 2006 nog proeven, inderdaad een zuur verhaal. Na de pauze hield John Keuris een verhaal vanuit de Schrootmolencommissie over de ontwikkelingen rond de nieuw te ontwerpen schrootmolen. Gekeken is aan de hand van de literatuur en aan de hand van de gehouden enquête aan welke eisen de schrootmolen moet voldoen. Hieruit kwam o.a. walsen van roestvrij staal, > 25 kg per uur schroten, prijs € 50 - € 150. Het geschrote mout moet qua fijnheid aan bepaalde eisen voldoen. Door Baetslé is een ideale verhouding van de fijnheid aangegeven. Uit de resultaten van metingen blijkt dat nu te grof wordt gemalen. Discussie ontstond over de noodzaak om aan de ideale verhouding te voldoen. De Schrootmolencommissie gaat verder. Jan van der Lee zal worden bezocht om zijn schrootmolen, die volgens Jan snel en goed schroot te bekijken. Na deze lezing was het hoog tijd voor de bar. |
|
Terug naar overzicht |
Kerstdiner 2006 |
tww november 2006 |
Door: Bas Hartog | |
De blaadjes beginnen te vallen, Sinterklaas staat voor de deur en de Kerstman staat zenuwachtig achter hem te trappelen, Het teken dat het jaarlijkse 't Wort Wat! Kerstdiner weer georganiseerd wordt. Gezellig met z'n allen dineren in een sfeervol versierde Boerderij; overheerlijke, met speciale bieren bereide gerechten en natuurlijk de feestelijke uitreiking van de prijzen van het Clubkampioenschap. Kortom, een mooie afsluiting van een goed brouwjaar. Wil jij en eventueel je partner bij dit grandioze evenement dit jaar aanwezig zijn dan kan dat. Let op! Het aantal plaatsen is beperkt dus wie het eerst komt die het eerst maalt. Het Kerstdiner zal dit jaar plaatsvinden op zaterdagavond 16 december (dus niet op vrijdag!). Vanaf acht uur zal de eerste aperitief genuttigd kunnen worden. De kosten bedragen € 7,50 per persoon, en inschrijving is mogelijk door overmaking aan 't Wort Wat, Postbank-rekening 7228352, te Hoofddorp. Graag je naam en/of lidnummer vermelden voor alle duidelijkheid. Ria en Wilma stellen het zeer op prijs dat je hen even op de hoogte stelt van je komst middels een mailtje. Dit kun je richten aan: Ria van de Voorde. de Clubhuis-commissie |
|
Terug naar overzicht |
Gist wassen voor de thuisbrouwer |
tww november 2006 |
Door: Theo van de Voorde | |
Gist wassen voor de thuisbrouwer
Theo van de Voorde Doel: Gist terugwinnen uit een vorig brouwsel om meteen te gebruiken of om te bewaren voor een volgend brouwsel. Materiaal:
Werkwijze:
Theo |
|
Terug naar overzicht |
Verslag van de gistcursus, 16 oktober 2006 |
tww november 2006 |
Door: Ton Flick | |
Ik heb nog maar een paar keer gebrouwen en toch heb ik al heel wat uren naar het brouwsel in het vergistingvat zitten kijken. Naar wat er in dat vat gebeurde of juist niet gebeurde. Ondertussen stelde ik mezelf tal van vragen: Komt de vergisting wel op gang? Is de boel nu al uitgegist? Het zou toch veel heftiger moeten gisten, of is dit normaal? Is het brouwsel te koud, of juist te warm geworden? Heeft het zin om wat korrelgist toe te voegen? Zal ik nog wat roeren om wat meer te beluchten? Kortom, alle vragen die een beginner maar kan bedenken gingen dan door mijn hoofd. Gist vind ik het meest onbegrijpelijke ingredi |
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, november 2006 |
tww november 2006 |
Door: John Gouwerok | |
Er was geen maandbier vanwege het presenteren van Polderbok. Helaas ging dat niet door, zodat er is uitgeweken naar Sobberbok dat overigens goed in de smaak viel, maar niet meedoet in de maandbier competitie. Voor de rest zie ander verslag van deze avond. Aanslag in de boerderijVan onze verslaggever: Tijdens het opruimen zaterdagmorgen in de boerderij na de clubavond van ‘t Wort Wat! zijn er twee explosies gehoord. Er is gelijk een onderzoeksteam gefomeerd dat tussen de glasscherven een aantal labels D9 ontdekte, welke hoorden bij twee flessen licht bruin vocht die vrijdag waren ingeleverd. De verdachte, Rinus T. uit Nieuw Vennep, is gehoord. Onderzocht gaat worden of deze aanslag is gericht tegen de voorzitter van de clubkampioenschapcommissieJohn K. of John G., begeleider van de maanbierwisselkeiwedstrijd of een strijd tussen beiden Een beroemde schrijver die dit hoorde zag er we een boek in b.v. "De Aanslag", welk dan later in de Boerderij kan worden verfilmd. Dit was het weer, tot de volgende keer. PS: Er zijn nog geen aanmeldingen voor maandbieren 2007. Graag!!!!! |
|
Terug naar overzicht |
Classic Beer Style: Altbier (boekbespreking) |
tww november 2006 |
Door: Jan-Willem Fukkink | |
De American Brewers Association heeft een bijzonder fraaie serie boeken uitgebracht, genaamd "Classic Beer Styles". De serie beschrijft in 18 delen alle belangrijke bierstijlen. De boeken zijn in het Engels geschreven door internationale auteurs, en behandelen de historie, brouwtechniek en receptuur van een bierstijl. Verschillende delen zijn te leen bij 't Wort Wat, en de Bibliotheek-commissie gaat zich inspannen om de serie compleet te maken. Je kunt de boeken ook zelf aanschaffen (12 tot 15 US$ per deel) op http://www.store.beertown.org/shopdisplayproducts.asp?id=17&cat=Classic+Beer+Styles. Als je jezelf echt wil verwennen (in de schoen of onder de kerstboom?), dan schaf je de hele serie in één keer aan (met aanzienlijke korting t.o.v. de losse delen). Met net de zeer geslaagde excursie naar Düsseldorf achter de rug, ligt het voor de hand om "Classic Beer Style: Altbier" (deel 12) eens nader te bekijken. De schrijver is Horst D. Dornbusch, geboren en getogen in Düsseldorf en - zoals hij zelf zegt - grootgebracht met alt-bier. Als research voor zijn boek heeft hij onder meer meegebrouwen bij de Uerige- en de Schumacher-brouwerij. De auteur woont tegenwoordig in de Amerika en is eigenaar van zijn eigen brouwerij, gespecialiseerd in Duitse bierstijlen. Dornbush benadrukt de rijke traditie van de bovengistende bieren (‘ales') in Duitsland tegenover de veel bekendere ondergisters (‘lagers'), die pas kort (vanaf eind 19e eeuw) in zwang zijn. ‘Alt' staat dan ook voor de ‘oude' methode van vergisting. Het is eigenlijk heel bijzonder dat in twee Duitse steden (Keulen met z'n Kölsch, en Düsseldorf met z'n Alt) één bierstijl zo dominant vertegenwoordigd is. Daar blijkt een fraaie historische verklaring voor te zijn, en Dornbusch neemt ons via de Neanthalers en vroege Germaanse stammen mee tot in de 12e eeuw waar de kerkelijke en wereldlijke leiders hun machtspelletjes speelden over de hoofden van de Keulse bierbrouwers heen. In 1288 liep dat zodanig uit de hand, dat hertog Adolf V van Berg besloot om een permanent tegenwicht te bieden aan de Keulse macht door een eindje verderop langs de Rijn een nieuwe stad te stichten: Düsseldorf . De bestuurderen van beide steden legden strenge beperkingen op aan het (type) bier dat er binnen de stadsmuren gebrouwen mocht worden, waardoor de uitgesproken stylen Kölsch en Alt konden ontstaan. Hoofdstuk 2 van "Classic Beer Style: Altbier" behandelt het profiel/karakter van de Alt, en de diverse brouwerijen in de stad. In hoofdstuk 3 gaan we nog een stapje verder met een bespreking van de specifieke ingrediënten (welke mouten en hoppen), geïllusteerd met commerciële voorbeelden van Alt-bieren. Hoofdstuk 4 gaat in op de brouw-apparatuur die thuisbrouwers nodig hebben om een Alt-bier te kunnen brouwen, waarna hoofdstuk 5 verder de complete brouwmethode voor Alt-bieren beschrijft. In hoofdstuk 6 worden algemene recept-richtlijnen gegeven en maar liefst 8 verschillende Alt-recepten tot in detail uitgewerkt. Tenslotte volgt nog een aantal Apendixen met een opsomming van commerciële Alt-bieren, een beschrijving van het mouten van Duitse granen, de pH van de maisch en de water-hardheid. Als uitsmijter volgen dan ook nog berekeningen voor bierkleur en hopbitterheid, en een conversie-tabel voor Amerikaanse, Engelse en metrische waarden. De lijst van referenties biedt veel aanknopingspunten voor (nog) verdere studie. "Classic Beer Style: Altbier" is een heerlijk boek om je helemaal ‘onder te dompelen' in deze bierstijl. Het is geschreven in makkelijk verteerbaar Engels, dat door de meesten van ons goed te volgen zal zijn. Om specifieke Engelstalige brouwtermen te begrijpen is achter in het boek een uitgebreide toelichting voor handen. Lees dit boek en je beseft dat je niet zo maar een Alt-je aan het brouwen bent, maar onderdeel wordt van de rijke brouwhistorie van een unieke, Duitse bierstijl! Jan-Willem Fukkink |
|
Terug naar overzicht |