Artikelen
13 artikelen uit het clubblad van November 2007
Terug naar overzicht | |
Van de redactie |
tww november 2007 |
Door: Nico Mes | |
’t Wort Wat is volop in beweging. Om in onze terminologie te blijven, er is leven in de brouwerij. Er is weer een nieuwe Polderbok verkrijgbaar. Hierdoor is ook op het Bokbierfestival weer de aandacht gericht op de vereniging. 10 jaar geleden hoorde ik op het festival voor de eerste keer van ’t Wort Wat. Als belangrijkst evenement voor volgend jaar is er het ONK. Een aantal mensen is met de organisatie ervan druk bezig. Er zijn al ver gevorderde plannen. Er zullen nog wel meer mensen worden ingeschakeld. Nu maar ook prijzen winnen. Maar ook op andere fronten zijn er activiteiten. Denk maar aan het kerstdiner op 14 december. Er is een nieuwe commissie “kruiden” gevormd, naast de vele al bestaande commissies, op de website zie ik er al 15 vermeld. De actie van een paar maanden gelden om meer leden kopij voor het clubblad te laten inleveren werpt zijn vruchten af. Hier zal echter ook de beweging erin moeten worden gehouden. Blijf dus schrijven. Er is nooit teveel kopij. Degenen die zich niet hebben aangemeld voor het leveren van kopij kunnen kopij inleveren. |
|
Terug naar overzicht |
Van het bestuur |
tww november 2007 |
Door: Arnoud Aten | |
Van het bestuur
Afgelopen clubavond Allereerst was er de uitreiking van de felbegeerde Wisselkeitroffee. Hij herinnerde ons eraan, dat de winnaar voor vorig jaar, nu brouwmeester is bij Gulpen! De winnaars van dit jaar zijn Jan Wurpel en Erik Deelissen met hun Laurierporter. De afgelopen clubavond stond in het licht van de brouwerij Klein Duimpje en de Polderbok. Allereerst vertelde Erik Bouman over het ontstaan van zijn brouwerij en de veranderingen in de brouwapparatuur. Aan de hand van foto’s vertelde Erik uitvoerig over de werking van zijn huidige ketels en hoe hij daarmee 2 brouwsels achter elkaar kan maken. Aansluitend een presentatie van Jan-Willem Fukkink over het succes van de Polderbok 2007, dat was gebrouwen bij brouwerij Klein Duimpje. Dit jaar zijn er 2 brouwsels gemaakt wat resulteerde in ruim 520 liter Polderbok. Tijdens de clubavond waren dozen met Polderbok te koop, die op het eind van de avond bijna allemaal op waren!
Komende clubavond. Afgelopen clubavond waren er weer flessen met de daarbij horende formulieren ingeleverd voor de clubkampioenschap. Tijdens de komende clubavond kunnen de clubleden deze bieren keuren voor het clubkampioenschap 2007. Het gaat hier om de klasse B en D. Ook nu zullen de bieren verdeeld worden onder de keurmeesters, die thuis de bieren keuren en een keuringsformulier zullen invullen.
Tot dan.
Arnoud Aten
|
|
Terug naar overzicht |
Van de inkoop commissie |
tww november 2007 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Gerrit Walraven | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de INKOOP Commissie (door Gerrit, Arjen en Ronald)
LET OP!!! I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdagmiddag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen! Alles alleen te bestellen via de site van ’t Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen. Pakket voor de maand november: Drie Koningen Tripel
Tja, wat schrijf je dan over een Tripel….
De term enkel, dubbel of tripel stamt nog uit de tijd dat ongeletterdheid nog schering en inslag was. Brouwers branden eenvoudige merken in hun vaten, om de verschillen in densiteit, kleur of rijpheid aan te geven. Men had veelal een basis recept met een variatie in hoeveel van storting, waarbij een dubbel niet perse dubbel zoveel storting had, maar gewoon meer. Een tripel vervolgens nog meer en dus een nog zwaarder bier.
Voor dit pakket gaan we uit van een recept welke we met Theo van der Voorden, Herman van Assendelft, Nico Mes, Ronald van Boven, Arjen Boekhorst, vader van dit recept, en Gerrit Walraven hebben gebrouwen, tijdens onze jaarlijkse nieuwjaarsbrouw (standaard de eerste zaterdag van het jaar). Dit viel dit jaar op 6 januari, en wel op Drie Koningen, vandaar de naam Drie Koningen Tripel. Dit heeft er toe geleid dat er in het recept: - Drie soorten graan zitten (gerst, tarwe en haver) - Drie soorten hop zitten (Northen Brewer, Challanger en Saaz), natuurlijk in drie fasen gestort - Drie soorten kruiden zitten (koriander, sinaasappelschil en kardamon) - Drie stappen in het maischschema - Eén soort gist… Een zeer gevarieerd receptje dus en een heerlijk kruidig tripeltje.
Ennuh… maximaal drie biertjes drinken tijdens het brouwen (wel drie verschillende natuurlijk!)…
Ingrediënten
Maischwater: 8 liter aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.
Maischschema
Pakketten komend seizoen:
Voor het komende seizoen hebben we de volgende bieren bedacht:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Verslag van de gistcursus, 6 oktober 2007 |
tww november 2007 |
Door: Ronald van Boven | |
Onder leiding van Andr |
|
Terug naar overzicht |
Gespot! |
tww november 2007 |
Door: Titus Rinia | |
Gespot!
Wellicht hebben een aantal oplettende brouwers het artikel al gezien in het Witte Weekblad d.d. 07-11-2007 maar voor degenen die dit gemist hebben wil ik jullie niet onthouden hoe Jan Wurpel en Erik Deelissen zich en onze vereniging profileren. Mooi stukje en uitstekend reclame! Chapeau, Titus
|
|
Terug naar overzicht |
Excursie Antwerpen |
tww november 2007 |
Door: Henk Koeslag | |
Excursie Antwerpen
Op 5 oktober 2007 kwam onze bus stipt op tijd aan bij het station Hoofddorp. Antwerpen kwam al spoedig in zicht, waarna we ons bij brouwerij De Koninck aanmeldden. De gids heeft ons een zeer deskundige uitleg gegeven en hield gelukkig rekening met de bij ons al bestaande kennis over het brouwproces. De oude brouwzaal werd bezocht, gevolgd door de nieuwe brouwzaal, bestaande uit roestvrij stalen ketels. Hierna konden we gelukkig snel aan de proeverij beginnen van de beschikbare bieren, waaronder het beroemde “Bolleke” die ons uitstekend smaakten. Na afloop reden we naar het centrum van Antwerpen, waar we ons op eigen gelegenheid konden oriënteren op het gebied van speciaalbiercafé’s. Onze groep splitste zich naar alle windrichtingen. Het groepje waar ik over praat begaf zich naar de “Kulminator” van Leen Boudewijn en Dirk van Dyck. Een bijzonder café, waar allerlei bierspecialiteiten voorradig zijn, van recent tot rond 15 jaar oud. Deze bieren staan opgenomen in een lederen boekwerk, gesorteerd op soort. Je hoeft dus nooit lang te zoeken om je favoriete bier tegen te komen. De entourage is dat van een huiskamer. Een koekoeksklok en klassieke muziek completeren het geheel. Gezelligheid kent geen tijd, dus moesten we ons haasten om nog iets te eten op de Groenplaats. Daarna op de Scheldekaai weer in onze bus gestapt. Toen bleek dat de Achilles-brouwerij niet was op te bellen, dus ons onvolprezen excursieteam had een prima alternatief gevonden in Baarle-Hertog. Daar is “De Dochter van de Korenaar” gevestigd. Een voormalig Nederlandse brouwerij uit Groningen, die vroeger de Noorderzon heette. De brouwer, Ronald Mengerink is met zijn familie nu naar België verhuisd en is daar een nieuwe brouwerij begonnen. Hij heeft zelf de brouwerij ingericht, de ketels betegeld en fabriceert zijn kratjes zelf. Hij heeft tot nu toe een bier “Noblesse”. Een Kölsch-type met 5,5% alcohol. Ronald is nu bezig om nog twee nieuwe bieren te ontwikkelen die binnenkort aan het assortiment worden toegevoegd. Het werd tijd om het diner te gebruiken, dus werd een korte internationale wandeling gemaakt naar “Den Engel” in Baarle-Nassau. Dat restaurant werd bereikt via 5 grensovergangen in dezelfde straat. We hebben daar lekker gegeten en de bus stond ons voor de deur op te wachten en probleemloos bereikten we het vertrekpunt van die morgen. Het was een schitterende dag. Hartelijk dank voor de Organisatie. Henk Koeslag. |
|
Terug naar overzicht |
Brouwser: Wyeast Laboratories |
tww november 2007 | ||||||||||||||||||
Door: Jan-Willem Fukkink | |||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Brouwen bij bierbrouwerij De 3 Horne |
tww november 2007 |
Door: Nico Mes | |
Met een aantal “leden” van de PINT-proefavond Utrecht en ’s Hertogenbosch ben ik 20 oktober gaan bierbrouwen in Kaatsheuvel bij De 3 Horne. Brouwmeester bij De 3 Horne is Sjef Groothuis. Samen met hem was een recept voor een winterbier opgesteld. De 2 brouwketels in de brouwerij zijn 700 liter groot, dus er werd 650 - 700 liter bier gebrouwen. ’s Morgens vroeg uit Breukelen vertrokken om op tijd in Kaatsheuvel te zijn. Dat lukte niet helemaal, Sjef was al vroeg begonnen. De mout was al geschroot en de ketel werd al verwarmd. Het begin heb ik dus niet meegemaakt. Jammer, want ik had de oude schrootmolen wel zien werken. Het wel bekende maischschema van 50º, 63º, 73º en 78º werd gevolgd. De opwarming van de ketel gaat met gas, 1º per 3 minuten. Met de rusttijden mee hadden we dus nog wel enige tijd om over de brouwerij en over bier te praten. De brouwerij is nog gevestigd in een oude schoenfabriek. Beneden staan 2 brouwketels van 700 liter, daardoor kunnen op 1 dag 2 brouwsel worden gemaakt. Verder staan er enkele gisttanken, een schrootmolen afvulapparatuur en een filterbak. Als brouwwater wordt waterleiding gebruikt. Het water wordt geleid langs een magisch kristal dat de oertoestand van het water zou herstellen, wat dat dan ook mag zijn. Och als je er maar in gelooft. Na het maischen wordt de maisch overgepompt naar de filterbak. Nadat de ketel is leeggepompt en schoon gemaakt wordt het gefilterde wort gepompt in de kuip en kan het koken (1 uur) beginnen. Na een kwartier koken wordt de hop toegevoegd. De hopgift wordt aangepast. De bieren van De 3 Horne worden zijn niet bitter. De meeste aanwezigen houden wel van een bittertje in het bier, dus wordt er meer hop gebruikt. Aan het einde van de kooktijd wordt nog een keer hop toegevoegd. Het wort wordt met een groot koelspiraal gekoeld. Dit neemt een paar uur in beslag. Hierna wordt het wort overgepompt naar de gistkuip. Het gehele proces neemt ruim 10 uur in beslag. Er was genoeg tijd om te praten, te eten en de bieren van De 3 Horne te proeven. Ook werd er in de tussentijd bier gebotteld. Bij het vullen werd een eigen gemaakt vulapparaat gebruikt. 33 cl flessen 4 tegelijk en 75 cl 3 tegelijk. Voor de 33 cl flesjes is een oude kroonkurkmachine aanwezig. De hoofdgisting duurt een week. Daarna is er nog een nagisting van 1 – 2 weken, waarna het bier wordt gebotteld of op fust gedaan. Er vind nagisting op fles of fust plaats. Een gezellige dag waarbij ik een kijkje in de keuken van een kleine brouwerij heb gehad. De berichten over het bier zijn hoopgevend. Nog even wachten dan kan ik het proeven. Het bier heeft de naam Volle Bolle Gijs krijgen, uiteraard een verwijzing naar de Efteling in Kaatsheuvel. |
|
Terug naar overzicht |
Cider maken in Zeeland |
tww november 2007 | ||||||
Door: Jan van Schaik | |||||||
Dit artikel is geschreven door Jan van Schaik naar aanleiding van de onconventionele wijze, waarop Cor Stoker cider had gemaakt (zie het clubblad van oktober 2008). door: Jan van Schaik Cider 2005-11-06 Eigen produktie 560 liter=1100 kg Totaal op 8 november:1840 kg Er ligt nog wat in de boomgaard Geschatte jaarproduktie 2000 kg Dat is mijn e-mail adres omdat ik van cider hou Reeds in de middeleeuwen werd er veel cider gemaakt. Van het appelsap van de eerste persing maakten de boeren en landheren cider voor zichzelf. Dan mengde men de droge pulp met water en na een paar dagen perste men weer: de kleine cider (in Frankrijk: le petit cidre, in Engeland: ciderkin). Dat was voor de knechten en zo hoort het ook. Deze drank had half zoveel alcohol en zuur, het personeel werkte zo beter door. Helaas is deze lichte cider minder goed houdbaar, maar daar bedacht men een truc op. Een deel van de echte cider werd naar behoeven gedurende het voorjaar verdund met water! De echte cider werd in houten vaten bewaard en ook verhandeld. Het was een waardevol product. Er werden apparaten bedacht en gebouwd om de appels tot pulp te verwerken en om die uit te persen. Al die moeite getroostte men zich niet voor niets: cider was de moeite waard. Uiteraard is het alcoholgehalte afhankelijk van de hoeveelheid suiker in de appels en die is verschillend per ras, terwijl er ook per seizoen variaties optreden. Ik heb gehaltes gemeten die varieren van 1060 tot 1090 en dat betekent dat een goede cider de wijn kan evenaren! Onwillekeurig moet ik nu denken aan smalbier. Als je een zwaar bier brouwt en je stopt vroeg met het spoelen dan zit er nog zoveel suiker in de bostel dat je er makkelijk nog een biertje mee kunt brouwen: een smalbier of klein bier. Laten we zeggen: je brouwde 20 liter tripel, na het spoelen is er 22 liter wort. Dat zet je op om te koken. Nu gebruik je nog 7 a 8 liter om te spoelen en het resultaat is 5 liter klein bier. Vroeg rijp, vroeg rot De rassen De oogst Schroten Persen De gisting Droog of zoet? Bottelen Cider is gezond Ik hoop dat jullie nu het belang inzien van een mooie cider! Calvados Waarom zou je? De bodem De bomen Er zijn tientallen rassen. Die verschillen in velerlei opzicht: de bloeitijd, ras nodig voor bevruchting, smaak van de appels, samenstelling van de appels. Die smaak kan zijn: vooral zuur, zoet, bitter of een mengeling. Bij het kiezen van jouw rassen moet je daar natuurlijk wel rekening mee houden, maar het Franse ministerie van landbouw heeft uitstekend voorlichtingsmateriaal ook voor jou beschikbaar. Verder zijn ook de boomkwekers je graag behulpzaam, denk aan Pepinieres de Valois, Cotterettes, een dorp iets boven Parijs. En... de boompjes zijn er niet duur. Snoei
In de natuur heerst er een strijd om het licht en waar een boom geen licht krijgt ontwikkelt hij zich niet, waarom ook? Dat zou inefficiënt zijn. Ook dieren zijn soms efficienter dan wij. In mijn garage hadden de muizen uit de kist met walnoten tien stuks gestolen en opgegeten achter het wijnrek, maar 1 was nog dicht. Toen ik die opende zat er niets in!!! Ze wisten dus op een of andere manier: die is leeg en daar doen we geen moeite voor! In een engels boekje (The history of cyder) las ik dat ciderbomen een hekel hebben aan walnootbomen. In eerste instantie dacht ik: verrek dat is zo, want de ciderboom in mijn tuin die vlak bij de walnoot staat probeert er zo ver mogelijk vandaan te groeien en staat helemaal schuin, wel onder een hoek van 45 graden! Na enig nadenken ben ik echter tot de conclusie gekomen dat het mijn fout is: ik plantte hem te dicht onder de walnoot en nu is hij op zoek naar licht! Dat is een veel voorkomende fout. Als je ze koopt lijken die boompjes zo nietig: stokjes nog maar. Ga echter eerst kijken bij de volgroeide boom van jouw soort en plant ze dan op de juiste ruime afstand. Ik schreef dit in de hoop dat u niet dezelfde fouten zult maken als ik, maak andere! Sukses met uw aanplant! Jan van Schaik |
|||||||
Terug naar overzicht |
De harsige ruuk van ut vloojekruid |
tww november 2007 |
door: Mans de Jong, beheerder van heemtuin Rucphen De eerste keer dat ik (Mans) kennismaakte met ut vloojekruid was het moment, waarop ik met mijn oudere broers mee mocht naar de Lokker. Gagel groeide toen nog gewoon langs vochtige paadjes aan de rand van de Lokker en in grote hoeveelheden in de Lokker en Kleine Lokker zelf. Mijn oudere broers noemde deze dwergstruik vloojekruid. Deze naam hadden ze van mijn vader. De mensen gebruikten het vloojekruid om luizen en vlooien uit hun bedstee te verjagen. Het was in een periode dat DDT en andere insectendodende middelen niet bestonden en je moest toch wat. Voor de grote ontginningen van gagel was Brabant het domein. Omdat Brabant zo rijk was gezegend met duizenden vennen, groeide langs deze vennen altijd gagel, dat groeit op zure, vochtige en enigszins voedselarme plekken. In de ondergrond bevindt zich leem, waarin meestal kwelwater opstijgt. In de zomer houdt gagel van wat drogere voetjes dan in de winterperiode. In de winter staan er soms wel tientallen centimeters water op zijn voetjes. Omdat er op zure groeiplaatsen weinig stikstof aanwezig is, kan gagel, met behulp van een bacterie die zich in knolletjes van zijn wortels bevindt, stikstof uit de lucht binden, zodat hij zich op zulke plekken kan handhaven. |
|
Terug naar overzicht |
Brouwvisie, inzicht in je brouwproces |
tww november 2007 |
BrouwVisie Inzicht in je brouwproces
Gratis software voor Amateurbierbrouwers !
Geachte brouwer,
BrouwVisie is een stukje gratis brouwsoftware voor de Amateur Bierbrouwer wat op een overzichtelijke manier je recepten doorrekent met daarbij vele extra functionaliteiten welke je hobby een stukje aangenamer maken en je meer inzicht geven in het brouwproces. BrouwVisie gaat net een stapje verder dan alle andere programma’s.
Momenteel worden er nog veel verschillende programma’s en Excel reken bladen gebruikt, hierdoor is het vergelijken van recepten en uitkomsten niet echt nauwkeurig door het gebruik van verschillende formules. Het gebruik van 1 stukje software vergemakkelijkt het vergelijken en uitwisselen van en discusseren over recepten omdat iedereen rekent met dezelfde formules.
BrouwVisie is gemaakt door en voor amateur-brouwers, en jij als amateur brouwer kan invloed uitoefenen op de functionaliteit van het programma door eventuele wensen door te geven aan de programmeur of mee te discusseren op het forum :
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7418.0.html
Vanaf heden kunt u het programma downloaden op de volgende website :
Dit programma bevat een automatische update functie waardoor het via internet automatisch up to date gehouden wordt. U krijgt dan automatisch een melding als er een nieuwe versie of nieuwe tabel-update’s zijn.
Groeten en gezondheid Oscar Moerman |
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel November |
tww november 2007 |
Door: John Gouwerok | |
Maandbier en ander geneuzel November 2007
Nu eens een andere avond ivm het bokbierfestival in Amsterdam En dus de eerste vrijdag van november misschien de reden van een wat lage opkomst dan anders ,ondanks de presentatie van POLDERBOK op tap waren er volgens mij leden die dit stiekem al een week eerder hadden geproefd en dan is de nieuwigheid eraf maar dit terzijde . Na de opening van de avond mocht ik beginnen met de uitreiking van de zo fel begeerde MAANDBIERWISSELKEI of hij zo fel begeerd is daar begin ik aan te twijfelen misschien moet ik hem blond maken en er een andere gevel voor plaatsen zodat er meer maandbier op tap komt dat was dit jaar vier keer waarvan er een de mist in ging en zoals ik vermelde bij honderd leden ben je dan eens in de dertig jaar aan bot Maar de aanmeldingen stromen nu binnen voor november is het maandbier van andre v/d zee
Maar nu de winnaars van het jaar 2006 2007 3e is geworden Louis Ambre sept 2006 van LOUIS VELDHOVEN MET 7.67 PUNTEN 2e is geworden Jachtseizoen mei 2007 van ED EN LORENZO MET 7.68 PUNTEN EN DE EERSTE PLAATS IS VOOR: JAN WURPEL ERIK DEELISSEN VAN DE DORSTIGE DAS
HET WAS MIJ DAN OOK EEN GENOEGEN HUN DE MAANBIERWISSELKEI TE OVERHANDIGEN EN DAARMEE DE EEUWIGE ROEM
Het was voor Erik ondanks de krukken een goede reden om naar voren te komen De vlaamsche mist van ernst doet mee in de volgende ronde Hierna ging de clubavond verder met het polderbok het smaakte mij zeer goed en verassend nieuw maar ik was dan ook niet op het bokbierfestival geweest Erik gaf uitleg over zijn brouwerij waar het polderbok was gebrouwen en hoe hij zover is gekomen het was een lange weg om te komen waar hij nu is maar het polderbok is een goed resultaat ook heeft hij belooft mee te doen aan de competitie van de wisselkei ik hoop op een verrassend bier. Aan het einde van de avond was er nog een gewonde. Een onderzoek volgt. Hij is na behandeling om 00:45 uur uit de boerderij ontslagen .
Dit was het weer tot de volgende keer Groet jullie uitbater john |
|
Terug naar overzicht |
Kerstdiner |
tww november 2007 |
Door: Bas Hartog | |
Kerstdiner 2007 In december organiseert de clubhuis commissie weer een culinaire happening.
De dagen van het jaar lopen weer op het einde. De dagen worden korter en de avonden worden langer. Kortom het wordt weer tijd om weer eens rustig het oude jaar te overzien en gezellig rond de tafel bij te praten met vrienden en bekenden. Op 14 december 2007 vanaf 20.00 kunnen de leden van ’t Wort Wat! hun jaarlijkse mijmeringen delen met de andere leden in “de Boerderij” onder het genot van fijne spijzen en dranken. Zo zullen de meest verfijnde ingrediënten worden gecombineerd met de beste bieren tot de meest exquise gerechten om onze smaak papillen in extase te brengen. Het geheel zal omlijst worden met uitgelezen bieren en geserveerd worden in een passende ambiance gehuld in kerstsfeer. De kosten hebben wij laag weten te houden op €9,50 pp. Dit is inclusief de bieren die bij het eten geschonken worden. Heb je interesse om dit culinaire spektakel bij te wonen dan gaarne €9.50 per deelnemer overmaken op de rekening van ’t Wort Wat! te Hoofddorp onder vermelding van “Kerstdiner 2007 en je lidnummer”. Je lidnummer in het 6 cijfernummer wat vermeld staat op het adres label van dit clubblad. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is dit jaar beperkt en vol is vol.
Clubhuis commissie.
|
|
Terug naar overzicht |