Artikelen
6 artikelen uit het clubblad van September 2007
Terug naar overzicht | |
Van de redactie |
tww september 2007 |
![]() |
|
30 augustus is de bekende schrijver over bier en whisky Michael Jackson overleden. Het was het de hem geschreven boek Spectrum Bieratlas uit 1977 waardoor ik de verschillende aspecten van bier heb leren kennen. Daarvoor kende ik alleen pils. Zijn boek heeft me geïnteresseerd voor bieren. Ik ben de verschillende bieren gaan drinken. Bier werd mijn hobby. Vervolgens kwam ik tijdens een bokbierfestival in 1997 mensen van ’t Wort Wat tegen, vervolgens in 1998 de brouwcursus gevolgd en lid van ’t Wort Wat geworden. Bier in al zijn facetten is niet meer weg te denken uit mijn leven. Zo heeft een boek van Michael Jackson van 30 jaar gelden veel voor mij betekend. |
|
Terug naar overzicht |
Van het bestuur |
tww september 2007 |
![]() |
|
Een terugblik op de afgelopen clubavond wordt lastig, want ik kwam die avond net terug van een vakantie in Normandië. Uit de verhalen tijdens de bestuursvergadering begreep ik dat het een bijzonder geslaagde avond was met bovendien een hoge opkomst. Veel dank aan Michel Ordeman voor de genoten gastvrijheid en natuurlijk ook veel succes bij de realisatie van de Jopen-kerk. Druk Polderbok Triest Normandië Moutmolen Veel brouwplezier toegewenst! Jan-Willem Fukkink |
|
Terug naar overzicht |
Van de Inkoopcommissie, september 2007 |
tww september 2007 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Gerrit, Arjen en Ronald LET OP!!! Uiterste Besteldatum gewijzigd!!! I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdagmiddag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen! Alles alleen te bestellen via de site van 't Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen. Mocht het nodig zijn... we hebben een handleiding ‘bestellen voor Dummy's'. Pakket voor de maand september:Irish Red AleDe vruchtbare grond in Ierland brengt al ruim 5000 jaar gerst voort. Reeds vanaf de bronstijd wordt er in het mooie Ierland bier gebrouwen. Zelfs Sint-Partrick, wie kent hem niet, zou zijn eigen brouwer hebben gehad. Beter als een zwarte piet niet waar? Enkele brouwers schijnen in de 17e en begin 18e eeuw nog kruiden, voornamelijk gentiaan, heel, heel, HEEL erg bitter, gebruikt te hebben in plaats van hop. Later werd ook daar vanuit Duitsland, Noord-Frankrijk, en Vlaanderen de hop geïntroduceerd. De brouwerijen maakte in die tijd ale, maar in de loop van de 18e eeuw werd porter geïntroduceerd. De laatste tientallen jaren zijn alle ale-brouwerijen eigendom geweest van Guiness, waarvan de invloed mogelijk heeft geleid tot het huidige gebruik van gebrande gerst. Alle ales uit Ierland hebben een moutig accent, vaak met een boterachtige zweem en hebben een duidelijke fruitigheid en een roodachtige kleur. De oorsprong moet liggen in de Ierse brouwtraditie, hoewel er ongetwijfeld ook invloed was van het succes van enkele moutige, maar meer taankleurige Schotse bieren. George Killian Lett, had zijn naam in licentie gegeven aan Pelforth in Frankrijk en Coors in de VS. De versie van Pelforth is moutig, sterk (6,5%) en bovengistend. De versie van Coors is minder vol, maar nog wel met een moutaccent, en wordt met een laaggistende gist vergist bij temperaturen die hoog genoeg zijn om iets van het ale-karakter mee te krijgen. In de derde variant begon Pelforth in 1993-1994 een moutige, fruitige, iets wrange versie van Killian te brouwen voor het moederbedrijf Heineken voor de verkoop in Nederland. Irish Red Ale:Amber tot koper kleurig, met romig, glaspakkend schuim. Zwak fruitig tot hoppig/geroosterde, soms zoutige geur. Smaak is bitter,moutig met een bittere, zoetige, iets zurige nasmaak. Bekende voorbeelden zijn Kilkenny, George Killians Irish Red, Beamish Red en natuurlijk Murphy's Red. De laatste is in zijn volle glorie te proeven, getapt met stikstof, in de Schotse pub The Lowlander, van clublid Bram Spee in Bodegraven.
Ingrediënten:
Maischwater: 6 liter aanzuren tot een zuurgraad van 5,4. Maischschema:ééntrapsinfusie methode. 90 minuten of tot jodium neutraal.
Kooktijd nu 90 minuten. Gist: Wyeast Irish Ale 1084 Pakketten komend seizoen:Voor het komende seizoen hebben we de volgende bieren bedacht:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Berlijn-Londen |
tww september 2007 |
![]() |
|
Begin augustus vertrokken Nico Mes en Henk Koeslag om een bezoek te brengen aan de Biermeile in Berlijn. Het evenement wordt gehouden langs de 2 kilometer lange Karl Marx Allee in het voormalige Oost-Berlijn. Over de hele lengte stonden tappunten opgesteld van diverse brouwerijen, afkomstig van Azië tot Europa, met de nadruk op Duitse brouwerijen. We hebben ons in het bijzonder gericht op Schwarzbieren, die ruim voorhanden waren en die ons prima smaakten. Er was o.m. een stand van de Bier-Not-Hilfsdienst met aantrekkelijke dames gekleed in verpleegstersuniform. Over de hele lengte stonden podia met artiesten die uitsluitend Rock en Roll speelden. Veel bezoekers dansten op de muziek. Echt jaren 60 sfeer. Om een idee te geven over de lengte: We hadden een folder bij ons waarop stond waar de brouwerijen te vinden waren. Toen we het tijd vonden om iets te eten, streken we neer op een terras. Terwijl we op onze bestelling wachtten, bekeken we de folder nog even, want we dachten aan het eind te zijn van de straat. Het bleek echter, dat die folder ook aan de achterzijde bedrukt bleek. We waren pas op de helft! We zijn er drie dagen geweest met onderbrekingen om ook de cultuur -lees Brauhäuser- in Berlijn te bekijken en aldaar de bieren te proeven. De derde dag bleek Henk een gigantische blaar te hebben, niet vreemd als je zo’n manifestatie bezoekt. Advies: Als je er volgend jaar heen wilt, trek goede wandelschoenen aan. Je loopt ongemerkt meer dan je verwacht. Daarna vertrokken we met de trein naar Londen, want daar begon het GBBF. Het werd voor de tweede keer in de nieuwe locatie Earls Court gehouden, dat overzichtelijker is dan het oude Olympia. Hier hebben we de Ales en Ciders geproefd. De sfeer was net als in Berlijn uitstekend. Live muziek en allerlei activiteiten rondom de tappunten die niets met bier te maken hebben, maar toch bijdroegen aan het algemeen welbevinden.
Later hoorden we meer gejuich, zonder dat het bekende geluid van brekend glas te horen was. Wat bleek: Bij de internationale stand van Geuzebieren trad bij het openen van bepaalde 75 cl flessen “gushing” op. Een fontein van bier spoot dan uit de fles en daar maakte men zich vrolijk over. Kortom: ook hier weer een geslaagd bierfeest. Alle dagen was het prachtig weer, waardoor de stemming overal uitstekend was. Ook hier weer cultuur opgesnoven, waaronder een boottocht op de Theems. We werden niet gehinderd door enige kennis omtrent vaarafstanden en we boekten voor de tocht naar Hampton Court. Pas na 3,5 uur varen legden we aan en gelukkig was er een pub. Om tijdig in Londen terug te zijn en om in Earls Court voor sluitingstijd nog even een biertje te kunnen proeven, was het noodzakelijk dat we de boot terug tijdig zouden bereiken. Dat kwam erop neer dat we een pint in 10 minuten soldaat hebben moeten maken. We hebben zelden zo snel een pubbezoek afgelegd. Op de terugweg moesten we met de boot twee keer door een sluis, want het was inmiddels eb geworden. Later zagen we allerlei vaartuigen die afgemeerd lagen op het zand. Een voor ons vreemd verschijnsel. Zelfs een vrachtschip geladen met containers dat aan de grond lag. Gelukkig was Earls Court nog open en hebben daar het bezoek voortgezet. Een aanrader voor volgend jaar. Gewoon de trein nemen naar Berlijn, dan de nachttrein naar Brussel en overstappen op de Eurostar. Deze zal volgend jaar niet Waterloo station als eindpunt hebben, maar Sint-Pancras station, dat meer in het centrum van Londen ligt. |
|
Terug naar overzicht |
Jullie nieuwe moutmolen |
tww september 2007 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoals beloofd in het vorige clubblad komen we terug op de molen met een overzicht van commercieel vergelijkbare molens en de resultaten van de zeefproef die we gemaakt hebben met onze molen. De zeefproef. Men beweert dat één proef meer zegt dan een miljoen woorden. Welnu, de zeefproeven zijn gedaan,door Carlos Koopman, en de maalresultaten zien er geweldig goed uit. Hieronder volgt een tabel met vergelijkingen van verschillende molens, van elk van de molens is telkens het beste resultaat genomen. Waarden zijn afgerond op hele procenten. De beoordeling geeft een indicatie hoe goed het ideaal benaderd werd.
In grafiekvorm: Niet zo verrassend is dat de schijvenmolen aanzienlijk slechter presteert dan walsenmolens. Wel verrassend is de hoge score van de clubmolen vergeleken met de andere walsenmolens. Dat ligt onder andere aan de grotere doorsnede van de walsen. De proef met 1 mm. ruimte tussen de walsen komt het dichtst in de buurt bij het ideaal, misschien zou 1,2 mm. nog idealer zijn. Ook is er de mogelijkheid om de maalsnelheid aan te passen. Maar wat belangrijker is… Alle vliezen waren zo goed als heel !! Dat resultaat is wel de kroon op ons werk. Vergelijking met andere molens De clubmolen is een professioneel vervaardigde, compacte moutmolen geworden, die in vergelijking met andere molens eigenlijk alle voordelen in zich heeft die we maar konden bedenken. Hieronder volgt een beoordeling zoals je die van de consumentenbond kent. Alle molens zijn verstelbaar en kunnen met een zwengel uitgerust worden.
(1) Prijzen zijn omgerekend in euro's, volgens de koers van 6 september 2007. Eventuele import- en verzendkosten zijn geschat en erbij geteld. De resultaten spreken voor zich. De clubmolen is zowel beste koop als voordeligste keus. Bij de beoordeling is vooral uitgegaan van de prijs/kwaliteit verhouding, waarmee de kwaliteit van het maalsel bedoeld wordt. Daarom scoort de clubmolen zo hoog.
Bestellen doe je door voor 5 oktober 100 euro over te maken op de rekening van de vereniging onder vermelding van "moutmolen" en je lidnummer. Het rekeningnummer is 7228352 ten name van 't Wort Wat. Wie na 5 oktober niet besteld heeft, heeft pech. Tot ziens op de presentatie van 28 september! |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Van de excursiecommissie |
tww september 2007 | ||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
http://www.xs4all.nl/~patto1ro/antwpubs.htm Om ongeveer 15.30 verzamelen we weer op de Groenplaats, waar de bus ons al opwacht om ons naar Itegem te brengen (ongeveer 40 km vanaf Antwerpen) om daar een bezoek te brengen aan Microbrouwerij Achilles, brouwer van de overheerlijke Serafijn bieren. Na de rondleiding kunnen we daar behalve van de Serafijn bieren ook genieten van diverse lekkernijen die door de brouwer persoonlijk worden klaargemaakt… http://serafijn.be/infoNL.html
Verdere bijzonderheden rond deze excursie:
Parkeergeld achter station: 2,20 euro per dag Route vanaf snelweg A4:
PRIJS!Het is ons gelukt om de prijs op 50,00 euro te houden. Dit omdat het bestuur de leden een korting van 15,00 euro geeft. Donateurs / introduce’s betalen wel 65,00 euro. Avondmaaltijd is bij de prijs inbegrepen. Bier in Antwerpen is voor eigen rekening. Er kunnen maximaal 35 mensen mee op deze dag. Dus meld je snel aan. Indien er meer aanmeldingen zijn, zullen we helaas moeten loten. Aanmelding, zoals gewoonlijk, overmaken naar postgiro 7228352 van ’t Wort Wat o.v.v. Antwerpen. Uw excursiecommissie, |
|||||||||||||||||
Terug naar overzicht |