Artikelen
12 artikelen uit het clubblad van November 2008
Terug naar overzicht | |
Van de redactie, november 2008 |
tww november 2008 |
Door: Nico Mes | |
Biersommelier, wat is dat nu weer? Hij is het equivalent van de wijnsommelier. Hij kwam breed ter sprake tijdens de Pint conferentie 'Bier aan tafel' op 24 oktober. Hij adviseert de restaurantbezoeker over bier bij het eten. In Duitsland is er een opleiding voor. Ook in België kan je er voor worden opgeleid; in Nederland is er nog geen opleiding voor. In maar weinig restaurants heb je een sommelier. Vaak wordt de huiswijn van het restaurant genomen. De kennis van de beschikbare wijnen is beperkt. Dit is nog minder met de bieren. Men weet wat pils is maar daarnaast niets meer. Deze week was ik in een restaurant. Bij de vraag welk bier ze naast het pils hadden werd een Hoegaarden genoemd. Bij de vraag welke moest men eerst kijken, bleek het een Witte Trappist te zijn. "Maar dat is toch hetzelfde?" Ze serveerde het met een schijfje citroen. Er is nog veel werk voor een biersommelier. Ik vrees echter dat je deze in maar weinig restaurants zal zien, ook in de toekomst. |
|
Terug naar overzicht |
Van het bestuur, november 2008 |
tww november 2008 |
Door: Walter Bakker | |
Het jaar begint alweer aardig ten einde te lopen en er staan voor dit jaar nog maar twee activiteiten op de agenda, te weten de clubkampioenschappen en het kerstdiner. Het kerstdiner biedt je de kans om eens een keer samen met je partner naar de club te komen om te genieten van een 'ouderwets' Kerstdiner bestaande uit een menu van 4 gangen met bier d'r in en d'r bij. Op het moment van schrijven moet de gezamenlijke brouwdag nog plaats vinden, waar weer een groep van brouwcursisten hun (waarschijnlijk) eerste brouwsel gaan maken, dat nu tijdens het lezen van dit clubblad staat te vergisten om op 30 januari te worden gebotteld. Afgelopen clubavondAl was het de afgelopen clubavond wat krap in de bar op de begane grond van de Boerderij, het was toch een zeer geslaagde avond. De zolderverdieping van de boerderij was niet beschikbaar maar we konden gelukkig uitwijken naar de kleinere ruimte beneden. Veel ruimte voor een presentatie was er niet maar het lukte Jan-Willem Fukkink toch om met behulp van een beamer en een webcam een duidelijke presentatie te geven over een aantal resultaten van de kruidencommissie. Tevens was er een praktisch gedeelte waar je je eigen bier kon samenstellen met behulp van een groot aantal kruidenextracten op basis van alcohol. Hoewel het me in eerste instantie niet zo smakelijk leek heb ik mij door Jan-Willem over laten halen om een bier te mengen met een extract van gember samen met een extract van peper en dat smaakte toch boven verwachting! Het bier van de tap was het bier dat door Menno Klaassen en brouwmaat Marco op ambachtelijke wijze gebrouwen was op het ONK. Op ambachtelijke wijze wil zeggen: boven een houtvuur en zonder gebruik van thermometer en een klok of timer. Het bier is later te gisten gezet in de achtertuin. Helaas had het bier een klein zuurtje opgelopen maar anders zou het, denk ik, een prima drinkend bier geweest zijn; ook de houtgeur was nog licht te proeven en ruiken. Komende clubavond28 november staat het clubkampioenschap klasse B en D weer op het programma. Op deze avond ben je in de gelegenheid om deel te nemen aan de proeftafels en het resultaat van je collega-brouwers te proeven en te kunnen beoordelen. Dit proeven levert meestal leerzame discussies op over de goede en slechte eigenschappen van het bier en hoe te komen tot betere bieren. Dus ben je in de gelegenheid, komt allen proeven! |
|
Terug naar overzicht |
Van de Inkoopcommissie, november 2008 |
tww november 2008 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door Gerrit, Arjen en Ronald Er is een tijd van komen, er is een tijd van gaan… Met heel veel plezier hebben wij vier jaar geleden het stokje van de vorige Inkoop-commissie overgenomen. We hebben in die tijd met veel enthousiasme jullie bestellingen gemaakt, wel eens wat vergeten… en heel veel pakketten mogen maken. Een snelle optelsom levert ons de volgende statistieken op van de afgelopen vier jaar:
Maar ik schreef het al, er is ook een tijd van gaan. Ar en ik missen momenteel de tijd en mede daardoor ook het enthousiasme om door te gaan met de Inkoop-commissie. Ar is tuincommissaris op de volkstuin vereniging, heeft daar heel erg veel lol in, maar het kost ook veel tijd. Ikzelf ben, naast iets te veel tijd voor het werk, ook veel tijd en energie kwijt in Alpe d’HuZes (zie www.opgevenisgeenoptie.nl). Jullie hebben het vast wel gemerkt aan het ontbreken van stukjes in het clubblad en pakketten de afgelopen maanden; na de zomer is het niet meer gelukt. En dat is jammer! We hebben daarom besloten per 1 januari 2009 graag het stokje aan een ander enthousiast team over te dragen. We kunnen jullie garanderen dat het erg leuk en dankbaar is om te doen! Dus: aarzel niet en geef jezelf bij ons of Jan-Willem Fukkink op voor de Inkoop-commissie! Mocht je eerst willen weten waar je aan begint, bel gerust (06-51225710)! Als afsluiter van dit jaar en dus ook voor ons, ons laatste pakket: een hartverwarmende dubbele tarwe tripel. Pakket November 2008:Dubbele Tarwe Tripel
Ingrediënten
Maischwater: 12 liter aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.
Maischschema
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Flessenspoeler |
tww november 2008 |
Door: Hans van Neijenhoff | |
Naar aanleiding van het onderwerp 'bottelen & zo' op de clubavond van vrijdag 26 september, zijn er wat reacties van enige collegae brouwers gekomen met het verzoek of ik een tekening kon maken van de door mij in elkaar geknutselde flessenspoeler. Dus ben ik opgetogen aan het tekenen geslagen met als resultaat de bijgaande tekening. Hopelijk duidelijk genoeg om het apparaat na te kunnen maken. Succes, Hans Het geheel in elkaar solderen volgens de tekening. De 2 gearceerde stukjes zijn de 15 mm pijp die door het midden zijn gezaagd en onder de bochten zijn gesoldeerd om het geheel wat stabieler te maken. De spuitmondjes zijn gemaakt door de 24 cm pijpjes aan 1 kant met een waterpomptang plat te knijpen tot er een smal spleetje overblijft waar het water met kracht uitspuit. Op de bovenkant zijn nog drie zijgroeven gevijld om het water gericht te sturen. Voor het spuitpistool is een metalen exemplaar gebruikt. |
|
Terug naar overzicht |
Clubavond van 31 oktober 2008 |
tww november 2008 |
Door: Nico Mes | |
Het was een bijzondere clubavond. Allereerst de locatie. We moesten uitwijken naar de bar beneden in De Boerderij, omdat er de volgende dag een speelgoedbeurs zou worden gehouden op de eerste etage. Een (te) kleine ruimte. Een andere bijzonderheid was het maandbier. Het was het bier dat door Menno en Marco was gebrouwen op het ONK in het Archeon. Het bier smaakte ook naar de oude tijden. In de Middeleeuwen kreeg de waard een flinke straf als hij zuur bier schonk, soms werd hij erin ondergedompeld. Ik weet niet welke straf Menno zou hebben gekregen, maar hij komt niet in aanmerking voor de kei. Het onderwerp van de avond was kruiden en bier, een uitvloeisel van de oprichting van de Kruidencommissie. Welke kruiden kan je in bier gebruiken en in welke hoeveelheden? Jan-Willem ging in op het maken van kruidentincturen. Hij had ook een aantal tincturen gemaakt. Geproefd werden een vijftal kruidentincturen toegevoegd aan een neutraal bier. Duidelijk was in elk geval dat je heel voorzichtig moet zijn met de hoeveelheid, al snel overheerst een kruid. Je zou een kruidentinctuur of een kruidenthee na de hoofdgisting kunnen toevoegen. Het is dan goed te doseren. Het gebruik van de hoeveelheid kruid kwam ook nog tot uiting door een experiment met gagel, in twee sterktes. Ook hier kwam naar voren dat je teveel kan geven. Al met al een leerzame en gezellige avond rondom bier en kruid. |
|
Terug naar overzicht |
Kruiden-extracten |
tww november 2008 | ||||||
Door: Jan-Willem Fukkink | |||||||
Met een artikel van Jacques Bertens in het clubblad van oktober 2007 werd het startsein gegeven voor een nieuwe thema-commissie. Na een aantal technische thema's werd het tijd om iets met ingrediënten te gaan doen, om precies te zijn met kruiden. De meesten van jullie hebben bij het brouwen wel eens kruiden gebruikt, zoals koriander, steranijs of zoethout. Maar er zijn veel meer kruiden die een interessante toevoeging kunnen vormen voor een mooi bier.
met als einddoel een presentatie en degustatie van de resultaten op één of meer clubavonden in 2008 en 2009. |
|||||||
Terug naar overzicht |
Kerstdiner |
tww november 2008 |
Door: Cor Stoker | |
Tijdens de laatste clubavond van dit jaar, op vrijdag 19 december aanstaande, organiseren Wilma en Ria weer, zoals vanouds, een heerlijk vier-gangen Kerstdiner. Ieder lid is van harte welkom met zijn of haar partner. Het belooft ook dit jaar weer een uitbundig smikkelfestijn te worden, zo zullen de meest verfijnde ingrediënten worden gecombineerd met de beste bieren (bij de prijs inbegrepen) om onze smaakpapillen in extase te brengen. Dit alles voor dezelfde lage prijs als vorig jaar namelijk € 9,50 p.p. Heb je interesse om dit culinaire spektakel bij te wonen? Maak dan het juiste bedrag over op Postbank-rekening 7228352, ten name van 't Wort Wat te Hoofddorp, onder vermelding van “kerst 2008” en je lidnummer. Om verwarring te voorkomen: 'Geld overmaken = aanmelden'. Je lidnummer is het 6-cijferige nummer, dat vermeld staat op het adreslabel van dit clubblad. |
|
Terug naar overzicht |
Hop vervangen |
tww november 2008 | ||||||||||||||||||||||||||||
Door: Nico Mes | |||||||||||||||||||||||||||||
Het komt nogal eens voor dat je een recept hebt voor een bier, maar je hebt niet de hopsoort genoemd in het recept. Welke hop moet je nu gaan gebruiken. In Zymurgy kwam ik een lijst tegen die je hierbij kan helpen. De lijst is erg Amerikaans. Vele van de hopsoorten, zie je hier nauwelijks. Daarom heb ik me beperkt tot een aantal bij ons bekende hopsoorten. Bij de vervangingen zie je echter veel Amerikaanse hopsoorten vermeld.
Op internet kan je een dergelijke lijst vinden, opgesteld door Hans Aikema, op http://home.wanadoo.nl/jnaikema/vervangende_hopsoorten.htm. |
|||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Tijd voor vernieuwing! |
tww november 2008 |
Door: Jan-Willem Fukkink | |
Om maar met de deur in huis te vallen: André van der Zee en ikzelf (Jan-Willem Fukkink) gaan begin volgend jaar het bestuur van onze brouwclub verlaten. Voor ons beiden zit dan de derde termijn van twee jaar erop. Eigenlijk hebben we allebei geen dringende reden om te vertrekken, want we doen het bestuurswerk nog steeds met zeer veel plezier. We hebben echter allebei wel de overtuiging dat je op moet stappen vóór de routine er in sluipt en je niet meer voldoende energie kunt genereren voor vernieuwing en verbetering van de brouwclub. Dan wordt het tijd om plaats te maken voor nieuwe, enthousiaste bestuursleden. |
|
Terug naar overzicht |
Maak zelf een tegenstroomkoeler |
tww november 2008 |
Door: Theo van Eijden | |
Dit is de goedkoopste manier om een tegenstroomkoeler te maken. Er zijn geen dure onderdelen nodig. Wel moet je een knappe soldeerverbinding kunnen maken. Onderdelenlijst
Overige benodigdheden;
De eerste stap is het maken van de eindstukken. Maak de 15 mm koperen pijp schoon door het met schuurpapier te schuren, snijd deze in zes delen van 5 cm met de pijpensnijder. Maak de binnenkant van de T-stukken en de 2 verloopstukken met het schuurpapier schoon. Vet de onderdelen met soldeerpasta in, en zet vervolgens alles in elkaar om na te gaan of alles past (zie afbeelding).
Let op dat zeepresten goed verwijderd worden, en schuur de uiteinden van de buis met schuurpapier. Gebruik weer de soldeerpasta, en vergeet niet voor het solderen de slangklem al losjes om de slang te schuiven. Schuif het eindstuk over de zacht gegloeide buis zodat deze aansluit op de tuinslang en ongeveer 10 cm uitsteekt vanaf het eindstuk. Mocht dit niet lukken, vijl dan het inwendige van het verloopstuk van 10 mm / 12 mm uit. Hierin zit soms een rand die voorkomt dat de buis niet te ver doorgeschoven wordt. In ons geval willen we dat juist. Soldeer het eindstuk nu op de buis. Pas op dat je niet te veel hitte gebruikt, dit om beschadiging van de slang te voorkomen. Als alles is afgekoeld, zet dan de slang met de slangklem vast. Nu kun je het geheel oprollen tot de gewenste afmeting. Het beste gaat dit als je een rond voorwerp als mal gebruikt, bij voorkeur iets met een diameter van ≈ 30 cm. Begin met het uiteinde waar het eindstuk reeds op gesoldeerd is. Rol zo strak mogelijk. Kort eventueel tuinslang in als de koperbuis onvoldoende uitsteekt. Maak de buis goed schoon, plaats de slangklem en schuif het andere eindstuk over de buis heen. Nu kan ook dit deel gesoldeerd worden. Vergeet de soldeerpasta niet. Koel de tuinslang met een natte doek om te voorkomen dat deze beschadigd raakt. Alvorens de koeler te gaan gebruiken moet je deze eerst goed spoelen, gebruik hiervoor water waar een hoeveelheid azijn aan toegevoegd is. Deze koeler is goed te gebruiken in combinatie met een hevelfilter. Het reinigen van de koeler is zeer eenvoudig omdat de binnenzijde een gladde buis is. Het koelwaterdeel is verder te completeren met Gardena koppelingen. Mocht je na het lezen van dit stuk nog vragen hebben schroom niet om contact met me op te nemen. |
|
Terug naar overzicht |
Gezocht november 2008 |
tww november 2008 |
Door: Ernst de Moor | |
Gezocht is een nieuwe rubriek, waarin het bestuur en commissies aandacht vragen voor personen en materiële zaken. Media commissieDe media commissie is op zoek naar enthousiaste leden die kunnen meehelpen met het organiseren en invoeren van artikelen op de website. Wat er aan artikelen binnenkomt, plaatsen commissieleden online. Op die manier verschijnt het zowel op de website als in het clubblad. Soms komt er enig redactiewerk bij kijken. En andere keren, hoewel dat niet nadrukkelijk wordt verlangd, schrijven commissieleden zelf artikelen. Ervaring met soortgelijke werkzaamheden is niet vereist. Beschik je daar wel over, of heb je een vlotte pen, affiniteit met redactiewerk, DTP, webdesign, of een combinatie hiervan, dan is dat uiteraard meegenomen. We verwelkomen je graag als een nieuw commissielid. Voor meer informatie kun je terecht bij de voorzitter van de Mediacommissie, Rob Hagen, ’s avonds te bereiken op nummer 0252-673081. Je kunt je ook via e-mail aanmelden bij de redactie . DenktankHet lijkt het bestuur leuk en nuttig een denktank op te zetten, die kan nadenken over technische vragen van leden. De bedoeling is dat de denktank achtergrondinformatie over een vraag zoekt, en het antwoord in de vorm van een artikel op internet en in het clubblad publiceert. Iedere maand wordt één vraag van een lid uitgewerkt, leden kunnen deze vragen aanmelden bij de denktank. De denktank bestaat uit meerdere denkers die gezamenlijk deze vraag oppakken. Voel je ervoor deel te nemen aan de denktank, ben je niet bang voor wat uitzoekwerk? Meld je dan bij het bestuur. |
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, clubavond oktober 2008 |
tww november 2008 |
Door: John Gouwerok | |
De voorbereiding was wat rommelig maar toch een prima avond! Hij liep samen met wat andere bierevenementen maar schuiven moet wel wat oplossen. Ook ik was verhinderd (personeelsdag) maar Ernst de Moor had zijn diploma cafébedrijf afgestoft en bood aan om samen met Ria en Wima de avond te runnen. Dank dat er altijd weer leden en vrijwilligers zijn die hier tijd in willen steken om van de clubavond een gezellige avond te maken. De grote zaal boven was bezet (foutje) maar in de bar beneden kwam ik na tellen op ruim 50 zitplaatsen dat moest dus kunnen. Alleen nog wat bierflesjes verplaatsen, die bierbrouwers drinken heel bescheiden!! En bier op tap het bier dat Menno met brouwmaat Marco in het Archeon op een houtvuur had gebrouwen; ik was benieuwd. Toen ik van mijn Feestdag om negen uur in de Boerderij aankwam was de barruimte stampvol. Een goede opkomst dus en de eerste krat Aventinus was al leeg, de koffie op en alleen de tap liep niet al te best. Ernst had een bordje geplaatst met ‘opgegraven bier zoals de Galliërs het dronken’ maar dat was bij de meeste van de bezoekers niet echt bekend. Van Menno had ik begrepen dat tijdens het vullen van het fust de rooksmaak iets overheerste maar het niet zuur was. De rooksmaak was wat afgezwakt, een aantal vonden het een mooie smaak maar nu wel wat zuur, wat voor die tijd (Galliërs of middeleeuwen) normaal was. Ik vond het een mooi experiment. jammer: 14 tapjes en lage punten. 11 wedstrijdformulieren ingeleverd met gemiddeld 5. Menno, brouwmaat Marco, Ernst, Ria en Wilma: bedankt voor jullie tijd en inzet om van deze wat rommelige avond toch een prima clubavond te maken! Jullie uitbater John |
|
Terug naar overzicht |