Artikelen
11 artikelen uit het clubblad van Oktober 2009
Terug naar overzicht | |
!Wat wort 't? |
tww oktober 2009 |
![]() |
|
Inderdaad ’t wordt wat. Een nieuwe start, in dubbel opzicht. Ik ga namelijk ook verhuizen. Vandaag een huis gekocht. Het huis staat weliswaar in Apeldoorn, maar voorlopig kom ik nog naar Hoofddorp. Gelukkig heeft het nieuwe huis voldoende ruimte om te brouwen. Dus nu moet dat ook gebeuren. Graag zou ik nu beginnen. Maar de overdracht van het huis is pas in januari. Dus nog even geduld. Nu is het juist een pracht tijd om te brouwen. De temperatuur in huis kan je redelijk constant houden rond de 20ₒC. Ik denk dat ik ook maar kleine hoeveelheden ga brouwen. Rond de 10 liter. Wat moet ik met 40 liter bier. Opdrinken natuurlijk, maar dan heb ik liever 4 x 10 liter. Dan kan ik uit 4 verschillende bieren kiezen. Je kan ook meer experimenteren. Bovendien hoef ik dan niet meer met die erg zware pannen te sjouwen. De koeling verloopt sneller, dus minder kans op infectie. Het heeft veel voordelen om kleine hoeveelheden te brouwen, maar natuurlijk ook nadelen. Het neemt meer tijd en er gaat relatief meer wort verloren. Voorlopig echter maar dit proberen. Maar de eerste paar maanden nog proefdraaien in Breukelen. Het enige nadeel daar is dat de schuur al helemaal vol staat met spullen die met de verhuizing mee moeten. Het zal dus nog even woekeren met de ruimte zijn, maar ook daar is dan de kleine hoeveelheid een voordeel. Vanavond neem ik nog maar een extra bier om de aankoop te vieren. Proost! |
|
Terug naar overzicht |
Van het bestuur, oktober 2009 |
tww oktober 2009 |
![]() |
|
Het is weer een druk biernajaar waar er weer een boel zaken op stapel staan zoals de jubileumviering aanstaande clubavond, het bokbierfestival, de clubkampioenschappen en natuurlijk het kerstdiner. Afgelopen clubavondDe presentatie van Derek Walsh over bier en spijs was een groot succes met 67 bezoekers van de clubavond. Derek liet een aantal combinaties proeven van bieren met verschillende kazen wat soms tot heel verrassende smaken leidde. Tot slot was er een combinatie van chocolade met een Japans bier dat groene thee bevatte. Ook dit was een uitzonderlijke combinatie. Als je het nog een keer na wilt lezen en voor degenen die de presentatie gemist hebben, staat deze op de site in de “voor leden” pagina. Komende clubavondOnze vereniging is 17 oktober 1994 opgericht. Bij dit 15 jarig bestaan gaan we voor de tweede avond bij stil staan met een interessante presentatie van Theo Sonnemans, en een (gratis!) bier dat speciaal voor deze gelegenheid is gebrouwen door Jan Wurpel en Erik Deelissen. Theo Sonnemans, die brouwmeester van de Lindeboom brouwerij is, komt een lezing geven over het kookproces! FelicitatiesMatthijs van der Weijden is vader geworden van een gezonde zoon: Thomas Jeremy. Geboren op 28 september, met een gewicht van 3635 gram en 51 cm lang. Matthijs en Marieke, van harte gefeliciteerd! ClubkampioenschappenOp de komende clubavond kunnen de bieren ingeleverd worden voor de clubkampioenschappen. Zoals jullie weten zijn dit dit jaar de Saison en de Brown Porter. Dus als je dit nog hebt staan of speciaal hiervoor gebrouwen hebt lever ze dan in. De instructies en reglementen staan in dit clubblad gepubliceerd. KerstdinerHoewel we nog ver verwijderd zijn van de kerst, zijn wij alweer bezig met de voorbereidingen van het kerstdiner. Het wordt weer een menu van 4 gangen bereid met bier en met bier erbij. Je kunt natuurlijk alleen komen, maar ook je partner is van harte welkom om mee te genieten van de geneugtes van het bier en eten. Net als vorig jaar proberen we weer een stukje entertainment te organiseren! Je kunt je inschrijven voor het kerstdiner tijdens de clubavond van november, maar waarom zo lang wachten? Als je verzekerd wilt zijn van een plekje, kun je ook nu alvast inschrijven! De kosten bedragen € 11,- per persoon. Opgeven kan door het verschuldigde bedrag over te maken op rekeningnummer 7228352 van ’t Wort Wat onder vermelding van “Kerstdiner 2009” en je lidnummer (te vinden op de wikkel van het clubblad). |
|
Terug naar overzicht |
Clubavond 25 september |
tww oktober 2009 |
![]() |
|
De clubavond van 25 september stond in het teken van het proeven. Als bijzonder gastspreker was aanwezig Derek Walsh. Derek is bekend van zijn Biertypengids. Bijzonder aandacht heeft hij ook voor het combineren van bier en spijs. De hoofdaandacht ging deze avond uit naar het combineren van bier en kaas, met als toegift een combinatie van bier en chocolade. Derek had mooie kazen uitgezocht met daarbij een aantal bieren. De combinatie viel de ene keer beter uit dan de andere keer. Er waren een paar prima combinaties. Het is echter een hele zoektocht om de goede combinatie te vonden. Maar dit heeft ook zijn charme. Ook de combinatie met chocolade kan uitstekend. Bier heeft zo’n breed smaken scala dat bij elk gerecht wel een bier kan worden gevonden. Dit kan niet van wijn worden gezegd. Bier kan een vervanging van wijn bij de gerechten zijn, maar ook een aanvulling hierop. Helaas is men in de horeca hier nog lang niet van doordrongen.
In het vragenkwartiertje werd nog de vraag gesteld hoe je een kriekbier kan aanzoeten. Als je dit al wil zou je mogelijk lactose kunnen gebruiken, maar dit lijkt me echt een vraag om een keertje door de technische commissie te laten beantwoorden. Al met al een bijzonder geslaagde clubavond, het smaakt naar meer. |
|
Terug naar overzicht |
Gezamenlijke brouwdag, 19 september 2009 |
tww oktober 2009 |
![]() |
|
Met 13 brouwsets togen we aan de slag: zeven buiten en zes binnen. Waar de binnenbrouwers in een redelijk benauwde zolder moesten staan, konden de buitenbrouwers van het zonnetje genieten. Zeker de moeite van het herhalen waard. Het recept was een Dunkelweizen uit de Biertypengids van Derek Walsh (maar met aangepast maischschema). Het was een enorm gezellige dag (zoals een gezamenlijke brouwdag hoort te zijn), en iedereen had een mooie wort aan het einde van de dag. John Gouwerok en Anneke: Bedankt dat we dit weer in en bij de boerderij mochten organiseren! Stefan en Michael: bedankt voor het regelen van alle ingrediënten. En Theo: Bedankt voor het maken van de giststarter. Alle deelnemers: Bedankt voor het meedoen en de gezellige dag! Hopelijk wordt het weer een lekker bier! |
|
Terug naar overzicht |
Jan's Kruidenhoekje (8) |
tww oktober 2009 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
JeneverbesJeneverbes – (Juniperus communis) Familie – Juniperus Botanische naam:Juniperus communis Volksnamen
![]() |
Bron: |
Allerhande 11 2007 |
Keuken: |
Hollands |
Type |
voorgerecht – soep |
Bereiden |
40 minuten. |
Recept voor |
4 personen |
Bevat: |
Energie: 135 kCal; Eiwit: 1 g; Vet: 10 g; Koolhydraten: 10 g (per eenpersoonsportie) |
Ingrediënten
250 g sjalotten, fijngesneden |
300 ml rode wijn |
2 teentjes knoflook, fijngesneden |
500 ml kippenbouillon (van tablet) |
3 takjes verse tijm |
25 g boter |
10 jeneverbessen, gekneusd |
50 ml slagroom |
2 laurierblaadjes |
½ zakje verse bieslook (a 15 g), fijngesneden |
Materialen
staafmixer of keukenmachine
Bereiden
Smelt de boter in een pan en fruit hierin de sjalotten en de knoflook. Voeg de tijm, de jeneverbessen en de laurier toe. Laat in 15 minuten op laag vuur goudbruin worden. Zet het vuur hoog en voeg de wijn toe. Laat 5 minuten inkoken op hoog vuur. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat een paar minuten op laag vuur zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine. Verdeel de soep over 4 borden en schenk voorzichtig de slagroom erin. Bestrooi de soep met bieslook.
Beenhammetje met ouderwetse zuurkool
Voor twee personen
Ingrediënten
Beenhammetje, ong. 500 g |
1 el honing |
500 g zuurkool |
1 el boter |
8 aardappelen |
1 dl witte wijn |
½ ui in blokjes gesneden |
Zout |
1 appel met schil in blokjes |
Peper |
1 laurierblaadje |
1 el grove mosterd |
5 jeneverbessen |
2 el honing |
Bereiden
Doe zuurkool, ui appel, jeneverbessen, laurierblaadje, boter, honing, witte wijn, zout en peper in een pan. Zet dit 45 minuten op een laag vuur.
Maak vervolgens inkepingen aan de bovenkant van het hammetje. Bestrooi het met peper en zout en zet het gedurende 30 minuten in een oven op 140 °C.
Meng mosterd en honing door elkaar. Neem de beenham uit de oven en smeer deze in met het mengsel. Stel de oven in op 180 °C en zet de beenham gedurende 10 minuten in de oven tot deze mooi bruin geworden is.
Kook intussen de aardappels totdat ze gaar zijn.
Haal de beenham uit de oven en bewaar het vocht voor de saus. Voeg hier ook een beetje zuurkoolvocht aan toe.
Snijd ten slotte de beenham in plakken en serveer deze met de zuurkool en aardappels. Schenk als laatste de saus er overheen.
Geraadpleegde bronnen:
http://www.jeneverbesgilde.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/jeneverbes
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl&id=1876&menuentry=soorten
http://www.stemderbomen.nl/pages/artikelen/art_jeneverbes.htm
http://www.anthemis.nl/aroma/jeneverbes.htm
http://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/jeneverbes.htm
http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/jenev.htm
http://www.encyclopediedrenthe.nl/jeneverbes
http://members.home.nl/wla.kok/wachelder/Inheemse%20planten%20voor%20de%20tuin.htm
http://brewingtechniques.com/library/styles/6_4style.html
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=453386
http://www.gratisrecept.nl/recept/gebraden-beenhammetje-met-ouderwetse-zuurkool.php
1Een kegelvrucht is een met schubben afgezette houtige kegel van een naaldboom. Uiteraard heeft een naaldboom nooit bessen. Er kunnen echter wel schijnbessen voorkomen zoals bij de jeneverbes. De schijnbes is een kegel en bevat zaad, dat door de schubben wordt beschermd.
Clubkampioenschappen 2009 |
tww oktober 2009 |
![]() |
|
De clubkampioenschappen staan weer voor de deur. Zoals al bekend is worden dit jaar alleen een Saison (klasse A en C) en een Brown Porter gekeurd. Van de bieren die ter keuring worden aangeboden dienen TWEE flesjes per bier te worden ingeleverd EN het inschrijfformulier moet volledig worden ingevuld. In dit clubblad is het inschrijfformulier voor de clubkampioenschappen 2009 gevoegd. Dit formulier is ook te downloaden van de website van ’t Wort Wat, door na inloggen te klikken op "Voor leden->Documenten". Tevens is zijn ook de volledige reglementen van de clubkampioenschappen in dit clubblad opgenomen. Op de clubavond van vrijdag 27 november worden de bieren in twee ronden door de leden gekeurd. Deze ledenkeuring vindt plaats aan tafeltjes met 4 leden plus een bierkeurmeester. Het doel hiervan is natuurlijk om de bieren te beoordelen maar ook om de essentie van het bierproeven van de bierkeurmeesters te leren. Het gemiddelde van de twee keuringen bepaalt de eindscore. De uitslag van de clubkampioenschappen wordt bekend gemaakt op de clubavond van december (kerstdiner). De ter keuring aangeboden bieren kunnen uitsluitend op vrijdag 30 oktober 2009, samen met een duidelijk leesbaar ingevuld inschrijfformulier, worden ingeleverd. Liefst zo vroeg mogelijk in de avond bij voorkeur rond 19.45 uur. Wij zijn er klaar voor en rekenen op veel bieren! De wedstrijd commissie |
|
Terug naar overzicht |
De polderbok van 2009 |
tww oktober 2009 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Na alle geheimzinnigheid en opgevoerde spanning, de ontknoping van ons Bockbier Dubbel 2009. Het succes van ’t WortWat bockbier is overduidelijk! Nog even de reacties na het festival afwachten en de verkoop van de flessen. Brouwkunde – geluk – toeval? Of een combinatie? Onze brouwgoeroe Arnoud, met de brouwcommissiehulpjes: Jos, André, Sjaak, Ben en Co, hebben het toch maar geflikt (na de zeperd van het eerste brouwsel en de teleurstellende resultaten van de laatste jaren). Ik zal proberen wat openheid te geven over het ontstaan van ons bockbier:
De presentatie van ons bockbier op vrijdag 26 september was een groot succes. Op de druk bezochte clubavond was iedereen enthousiast. De tap was dan ook snel uitverkocht. Eigenlijk zou zo’n eerste biertje gratis moeten zijn, maar ja! De verkoop was overweldigend en alle dozen, 68 stuks, na tien minuten uitverkocht. Nou ja, na 15 minuten dan! Met de vijftien vaten van 30 liter was de totale plas bier zo’n 750 liter. 68 dozen = 306 liter 15 fusten = 450 liter Totaal: 756 liter De vijftien vaten hadden al een bestemming: tien voor Berlages Bockbierfestival, één voor de clubavond, twee voor restaurant Elders en de laatste twee ook ergens! Zelf ben ik voorstander van ondergistend bockbier, maar zie: bovengistend was deze keer erg lekker. Arnoud mijn complimenten! En dan nu op verzoek het recept. Om het praktisch hanteerbaar te maken is het hier teruggerekend naar 10 liter. Dubbel Bock-2009
Ingrediënten
Maisch schema
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww oktober 2009 |
![]() |
|
Beste biervrienden, Soms heb je dat. Je weet niet hoe de groeiende biervoorraad een halt toe te roepen, en plots neem je niet zelf de beslissing, maar komt het van bovenaf. Althans, dat zeg je tegen jezelf om een ernstige teleurstelling niet in een crisis te laten omslaan. De clubbrouwdag was vol!!! In een stripverhaal zou je nu een wolkje moeten zien met allemaal doodshoofd- en/of andere dreigende tekentjes. Hoe dan ook, ik kon er echt niet meer bij.... Uiteraard regelt een beetje bierbrouwer dan toch het recept en denkt na hoe alsnog aan die 20 l Weizen dunkel te komen. Want je geeft je niet zomaar gewonnen. Je leest ondertussen de e-mails van collega’s die al weer het nodige in het vat hebben staan, terwijl jezelf net die lastige Saison na maanden koesteren op de fles hebt. Er moet wat gebeuren. Even lijkt er een lichtpuntje te zijn. Mede-commissieleden gingen thuis brouwen. Helaas die voorzienigheid weer. Op een dag dat ik echt niet kan meedoen. Misschien toch maar deze dunkel voorlopig overslaan? Een hoofdbreken voor de beginnende brouwer is de inkoop, want zonder brouwdag moet je dat zelf gaan regelen. Veel voorraad heb je niet, behalve dan van de donkere moutsoorten. En daar wringt hem de schoen: die rare moutsoorten. Want oud mag het allemaal niet worden. Maar als je een paar honderd gram van iets nodig hebt, kom je wel met een of meer kilo thuis. En dat geldt ook voor de benodigde hop. Dus ga je met tegenzin over tot het aanpassen van de receptuur aan de voorraad in huis, maar dat verarmt weer de mogelijkheden en misschien ook de uitkomst. Dus moet je toch maar weer vaker brouwen en oh ja, die uitdijende voorraad bier... Het valt me overigens op, nu ik wat langer in dit wereldje rondloop, dat hobbybrouwers zo veel mogelijk streven naar het namaken van een commercieel biertype of bewezen mooi recept. Enerzijds kun je ze gelijk geven, want dat is vaak een bewezen lekker bier. Anderzijds kom je niet tot nieuwe inzichten in biertypen. Een kleine, edoch verse voorraad mouten en hop (laten we het positief zien) dwingt daarentegen tot nieuwe receptuur en dat kan ook positief uitpakken. Temeer daar men ook beweert dat de gist veel van de smaak (hoor ik daar 50%, 80%?) van het bier bepaalt. En gelukkig heb ik de gist cursus ook al gedaan. Nu alleen nog maar gaan toepassen. Eh... ik zit alleen met de tijd en tja, die voorraad... Ben |
|
Terug naar overzicht |
Vreemdgaan |
tww oktober 2009 |
![]() |
|
19 september was het de gezamenlijke brouwdag in Hoofddorp. Gelukkig was er grote belangstelling voor, zozeer dat er te weinig plaatsen waren. Wat moet je dan. Gelukkig zijn er meer verenigingen van hobbybrouwers. Zelfs in Apeldoorn (met de illustere naam AWA85). Het is een kleine vereniging, ruim 30 leden. De vereniging is geen lid van het LABO. Ik was 19 september in Apeldoorn, en er was bij deze vereniging ook een brouwdag. Dus daar maar eens wezen kijken. AWA85 heeft een clubhuis dat ze nu nog delen met een wandelvereniging. Ze hebben elke maand een brouwdag. Er is dan plaats voor 6 brouwers. Er staan 6 branders. De rest moeten de brouwers zelf mee nemen. Eventueel kan er nog een brouwer bij die elektriciteit gebruikt. Ieder brouwt zijn eigen recept. ’s Morgens om 8.00 begint men al, dus tegen 3 uur is men klaar met het brouwen.Het was er bijzonder gezellig, met uiteraard veel aandacht voor het brouwen van bier. Naast de koffie en uiteraard het bier werd er ook voor een hapje gezorgd. Ik ben ondertussen lid van deze vereniging dus ik zal in Apeldoorn ook nog wel eens brouwen op een brouwdag. Als lid van de vereniging mag je uiteraard ook de clubavonden bijwonen. Ik viel meteen met mijn neus in de boter want er was een clubavond met proeven van wijnen gecombineerd met hapjes. Waarom wijn en geen bier? De naam AWA85 staat voor Amateur Wijnmakers Apeldoorn. De club is dus begonnen als wijnmakers club. De hoofdactiviteit is nu echter bierbrouwen. Maar de club verloochent zijn roots niet, er wordt ook aandacht aan wijn geschonken. Het was een uitstekend verzorgde avond, met prima wijnen en heerlijke hapjes. Voorlopig heb ik dus een dubbel lidmaatschap, bij ’t Wort Wat! en bij AWA85. Ik hoop dat dit is toegestaan. Nico |
|
Terug naar overzicht |
Reglement Clubkampioenschappen 2009 |
tww oktober 2009 | ||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||
De Inzending
De Keurmeester/Wedstrijdcommissie en -Organisatie
De Puntenberekening
Begrippenlijst
Bierklassen en -soorten
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Gezocht, oktober 2009 |
tww oktober 2009 | ||||||
![]() |
|||||||
En gevonden... We hebben Dean Southall en Theo van de Voorde bereid gevonden om de bibliotheek te versterken! Onze vereniging draait helemaal op jullie, de leden. Het motto is dan ook "Voor de leden, door de leden". Je kunt je altijd aanmelden om te helpen bij een commissie, bij een gezonde vereniging vind er doorstroming plaats. We zijn daarnaast specifiek op zoek naar:
|
|||||||
Terug naar overzicht |