Artikelen
6 artikelen uit het clubblad van December 2009
Terug naar overzicht | |
!Wat wort 't? |
tww december 2009 |
![]() |
|
Nu ik dit schrijf is het bijna Sinterklaas. Ik besef nu dat ik dit dus eigenlijk in gedichtvorm had moeten doen. Maar Sint heeft niet zoveel met bier. Al heb ik sint weleens een biertje zien drinken. Dat mag tegenwoordig niet meer want het is geen goed voorbeeld voor de kinderen. Sint heeft ook niet zijn eigen bier, al is er wel een speculaasbier. Niet mijn favoriete bier. Dan kan je maar beter met de kerstman op stap gaan. Er zijn heerlijke kerstbieren. Hoewel de kerstman er steeds meer in komt, is de opkomst van de kerstbieren in Nederland nog niet groot. Dan moet je meer in België zijn. Maar wat is eigenlijk een kerstbier? Een lekker donker bier met hoog alcoholgehalte. Bij ons noemen we het waarschijnlijk gewoon een winterbier. Voor de herfst hebben we het bokbier, voor de winter het winterbier. Ofschoon de winters niet meer zijn als vroeger worden de winterbieren steeds beter. Nog even en we zitten alweer in 2010. Van mijn kant alvast prettige feestdagen (inclusief kerstdiner van 't Wort Wat!) en een voorspoedig en goed bierbrouwjaar 2010. |
|
Terug naar overzicht |
Van het bestuur, december 2009 |
tww december 2009 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Afgelopen clubavond werden er bieren gekeurd voor het clubkampioenschap 2009. De bieren die gekeurd werden waren van de biertypes Saison en Brown Porter. Er waren in totaal 16 inzendingen binnen gekomen waarvan één bier buiten mededinging, omdat deze buiten het voorgeschreven biertype viel. Vier keurtafels waren bezet met elk vier leden en een bierkeurmeester. Er waren twee keurrondes en elke tafel kreeg per keurronde 4 bieren te keuren. De bieren werden gekeurd volgens de keuringsformulieren en normen van het BKG. Dat het keuren serieus werd genomen bleek wel uit de vele discussies die zich vormden rond de keurtafels, men had een groot deel van de clubavond nodig om te keuren. Hierna hadden we nog een gezellig samenzijn. Bij dezen wil ik de keurmeesters die zich beschikbaar hadden gesteld bedanken voor hun medewerking. Brouwdag 21 novemberDe clubbrouwdag is goed verlopen; er zijn nog wel wat puntjes van aandacht waar het bestuur zich over moet gaan buigen. De brouwdag was geheel volgeboekt en het bestuur hanteert nu een lijst, zodat een belangstellende eerlijker een kans krijgt om mee te doen, aangezien er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Het gebrouwen recept was een Tripel Karmeliet. Het recept hebben we met de leden op de clubavond van oktober samengesteld. Komende clubavond vrijdag 18 decemberIk kan een klein tipje van de sluier oplichten: het kerstdiner bestaat uit 5 gangen in plaats van 4 gangen en er wordt een kaasplankje geserveerd met in het achterhoofd de presentatie van Derk Walsh op de afgelopen clubavond van september over food pairing. De uiterste inschrijfdatum is maandag 14 december. Latere inschrijvingen kunnen niet meer worden geaccepteerd i.v.m. inkoop van de benodigde ingrediënten. De kosten bedragen slechts € 11,- per persoon. Dit is inclusief eten en drinken! Opgeven kan door het verschuldigde bedrag over te maken op rekeningnummer 7228352 van ’t Wort Wat onder vermelding van “Kerstdiner 2009” en je lidnummer (te vinden op de wikkel van het clubblad). Biertypes voor de clubkampioenschappen van 2010De biertypes voor de clubkampioenschappen van 2010 zijn de Tripel en de Alt geworden. Hieronder vind je wat informatie over deze biertypes. *Tripel:Technische fiche:
Organoleptische fiche:
*Alt:Technische fiche:
Organoleptische fiche:
*Bron: biertypengids 2002 van Derk Walsh. Verder wil ik alle leden prettige feestdagen en een goede jaarwisseling wensen, namens het gehele bestuur van ’t Wort Wat!. Erik |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww december 2009 |
![]() |
|
Het aantal deelnemers aan de wedstrijd viel wat tegen. Slechts 15 ingeleverde bieren. Dat werd nog eens onderstreept door een kleiner aantal aanwezigen op de clubavond dan gewoonlijk. Meer kansen op een prijs zou je denken, maar zo werkt dat natuurlijk niet. Je moet gewoon een goed bier maken om ergens voor in aanmerking te komen. Leerzaam is met de verschillende bierkeurmeesters aan tafel te zitten. Ze hebben zo allen hun eigen werkwijze. De een beoordeelt elke proefnotitie en geeft een cijfer. Dan alles optellen. De ander heeft een beoordelingscijfer in gedachten en rekent er vervolgens per onderdeel naar toe. Voor beide werkwijzen valt wat te zeggen, maar bij de laatste krijg je geen verrassingen. Nu had ik ook bier ingeleverd, maar ik weet niet eens zeker of ik er een van mij heb geproefd en met de tafelgenoten beoordeeld. Dat herkennen is ook erg moeilijk. Kritisch bezig zijn met bier uit een klein proefglaasje is anders dan thuis een bokaaltje drinken. Dat herken ik nog uit mijn wijnperiode. Een wijn op de proeverij laat toch een andere indruk achter dan later thuis bij het eten. En daar spelen vele zaken een rol bij: omgeving, glas, temperatuur, eten, vermoeidheid, etc. Kortom, ik haalde mijn bieren er niet uit en bij naproeven thuis wist ik het nog steeds niet. We gaan het bij het kerstdiner wel zien. De beginnende bierbrouwer is niet zo beginnend meer, maar het grootste probleem blijft de tijdsplanning. Drukte, zeker nu rondom de Sint doet het gistvat wat langer staan (gelukkig heeft onderzoek uitgewezen dat de schade wel meevalt als je wat langer dan 2 weken wacht) en mijn IPA mag zo langzamerhand wel eens op de fles. Over Sint gesproken: ook ik ben een papa die nooit eens weet wat hij hebben wil van de Sint en als eerder geschreven had ik al mijn wensen allang te Jubbega in vervulling laten gaan. Tja, blijft er eigenlijk wel een voordeeltje over voor de kids van een brouwpapa… Nu het kouder lijkt te worden, zit ik elke avond gekluisterd aan de TV voor het weerbericht. Ik denk aan de meibokkel, waarvan het clubpakket brandend van verlangen in de kast ligt (ik ben nog, maar niet actief genoeg, op zoek naar een koelkastje). In de slaapkamer wordt het al flink kouder, dus mijn vrouw zal straks wel moeten accepteren dat daar ook nog een productievat komt te staan. Tja, hoe ik haar dat moet uitleggen… Ik neem haar mee naar het kerstdiner. Misschien helpt dat. |
|
Terug naar overzicht |
Jan's Kruidenhoekje (9) |
tww december 2009 |
![]() |
|
Karwij of KummelKarwij – (Carum carvi) Familie Schermbloemen (Apiaceae of Umbelliferae) Botanische naam Carum carvi Verklaring van de naamDe oorsprong van de naam karwijzaad komt vanuit het Arabische al-karwiya, zaden. Sommigen nemen aan dat de naam afkomstig is vanuit de latijnse woorden cuminum en carvi c.q. Caria. De Griekse naam daarvan was kyminon
Botanische beschrijving
In het eerste jaar ontwikkelt zich alleen maar een bladrozet en in het tweede jaar een vierkante stengel, vertakt tot 60 cm De steel staat rechtop, is kaal, hol en gegroefd. Karwij heeft een penwortel, taps toelopend, als een pastinaak, hoewel veel kleiner en eetbaar Het gewas bedekt de grond goed. De bladeren zijn fijn, langwerpig-eirond, dubbel of drievoudig geveerd. Karwij bloeit in mei en juni. De bloemschermen zijn samengestelde schermen, die bestaan uit vijf tot zestien stralen, waarop groepjes kleine, wit tot roze, bloemen zitten. Aan de schermen zitten nul tot drie omwindselbladen en -blaadjes. De vrucht is een tweedelige splitvrucht1. Deze vruchten zijn eivormig, langwerpig, 3 tot 4 mm lang met smalle ribben. Bij het wrijven over de vruchten komt een aromatische geur vrij. De bloei wordt gevolgd door doosjes met twee gebogen, smalle zaden De zaadjes zijn 3-4 mm lang, ei- tot halvemaanvormig en hebben een prettig kruidig aroma, afkomstig uit vooral carvon en limoneen. Ook in Nederland wordt karwijzaad geproduceerd en, naar wordt beweerd, van erg hoge kwaliteit. Het overgrote deel van de productie wordt naar Duitsland en Oostenrijk geëxporteerd. De vruchten, het zaad, zijn bruinachtig. Dit wordt geoogst voor het rijpen, dus wanneer de korrels bruin beginnen te worden. Men snijdt de schermen af en doet ze in een mandje. De schermen worden in een luchtige droge ruimte op een zeil uitgelegd en gedroogd. Na het drogen worden de korrels van de schermen gestript en in goed gesloten bussen bewaard. Er wordt wel gezegd dat karwij een noordelijk kruid is en komijn een zuidelijk. Karwij is een goede voederplant en wordt druk bezocht door de bijen. BiotoopBodem: Zonnige plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, kalkhoudende grond (zandige klei). Groeiplaatsen: Weilanden, uiterwaarden, bermen, dijken, bergweiden en ruderale plaatsen (terrein dat sterk aan menselijke invloed onderhevig is en een overmaat aan voedingsstoffen bevat (vooral stikstof) zonder dat het gebruikt wordt voor de economische productie. Voorbeelden van ruderale milieus zijn puinhopen, sterk betreden wegbermen, storten van steenpuin, industrieterreinen, enz.). Karwij kan in het gebergte tot op een hoogte van 2000 meter voorkomen. VerspreidingIn zijn wilde vorm (de echte karwij) komt de plant voor in Noord- en Midden-Europa, het Middellandse-Zeegebied en Azië. Rond de Middellandse Zee vindt men vaak de aldaar inheemse kranskarwij. In Nederland: plaatselijk vrij algemeen in het rivierengebied en aangrenzende gebieden. In Friesland en de Waddeneilanden bevinden zich belangrijke cultuurgebieden van de karwij. Elders komt de plant zeldzaam voor. Gecultiveerd in Noord-Amerika, Canada, Duitsland, India, Nederland, Egypte, Scandinavië, Polen, Hongarije en Rusland. TeeltKarwij is eenvoudig te kweken. Zaai het rijpe zaad buiten in het vroege najaar op een zonnige of halfbeschaduwde plaats. Iedere niet te schrale grond voldoet. Uitdunnen op 20 cm en onkruidvrij houden. Knip in juli-augustus, vlak voor het eerste zaad rijp is, de schermen af en leg ze voor de laatste fase van de rijping op een goed geventileerde plaats te drogen. Verwarring met komijnKarwij wordt vaak verward met komijn, deels vanwege de grote overeenkomst in smaak en uiterlijk, maar ook de namen vertonen in veel talen grote overeenkomst. Veel (online) woordenboeken vertalen de namen dan ook domweg verkeerd of beide als hetzelfde. In Nederland wordt karwijzaad ook wel 'wilde komijn' genoemd. Karwijzaad is licht gebogen, terwijl komijnzaden recht zijn. Door de overeenkomst in smaak (warm, kruidig, anijsachtig) zijn beide kruiden in gerechten desnoods wel als vervanger voor elkaar te gebruiken, maar de smaak van karwij is grofweg dubbel zo sterk als van komijn, en daarom moet karwij in ongeveer de halve hoeveelheden van komijn worden toegepast. Afgezien van de sterkte van de smaak, is karwij iets scherper, terwijl komijn wat bitterder is. Geschiedenis, sagen en volksverhalenDe karwij is het oudste ons bekende kruid. Meer dan vijfduizend jaar geleden werd de plant al gebruikt in de keuken, zoals blijkt uit opgravingen in en om paalwoningen. In het Bijbelboek Jesaja staat: wikke dors je niet met de dorswagen en je laat het wagenrad niet over de komijn gaan; wikke sla je uit met de staf en komijn met een stok. Zo blijkt dat de karwij ook in de tijd van het Oude Testament al werd verbouwd. Theophrast en Plinius beweerden dat de plant bijzonder goed gedijde wanneer men bij het uitzaaien vloekte en lasterde. Dit geloof is tegenwoordig deels behouden en geldt ook voor peterselie. Men dacht dat de plant een voor geesten onaangename plant was (wegens zijn geur?). Als een kind onrustig was (dus door een demon gekweld werd), dan zette men een pan met gekookte kummelzaad onder het bed; soms legde men ook kummelzakjes onder het hoofdkussen. De wortels van karwij planten werden aanbevolen om koude en lusteloze maag te stimuleren en verwarmen. Gecombineerd met melk werd er een brood van gemaakt, die de 'chara' van Julius Caesar vormde, welke werd gegeten door de soldaten van Valerius. Het eten van karwijkoekjes op witte donderdag, zou een heel jaar lang beschermen tegen vlooien. In het jaar 1200 noemt de Heilige Hildegard von Bingen de karwij als geneeskrachtig kruid, vooral gebruikt tegen darm- en maagkwalen. Als een der rookplanten verdreef de karwij, zo zegt het volksgeloof, alle mogelijke geesten; niet alleen de kwade, maar jammer genoeg ook de goede. Ze werd daartoe brandend en rookverspreidend op een schaal door huis en stal gedragen. Vroeger werd karwij gewaardeerd als middel tegen hekserij, omdat men geloofde dat iets dat karwij bevatte niet gestolen kon worden. Zo voerde men duiven met karwij om zeker te stellen dat zij terug zouden komen. Ook stopten vrouwen karwij in de broekzak van hun man, om te voorkomen dat zijn hart zou worden gestolen door een andere vrouw. In Engeland wordt karwij al sinds de 14e eeuw gebruikt in brood en cake. Volgens de een komt de naam van het Arabische al -karawya, volgens de ander uit het Latijn van cuminum en het Griekse kyminon. Tijdens de middeleeuwen werd karwij als geneeskrachtig kruid gebruikt en ook als rookkruid. Uit opgravingen is gebleken dat in de nadagen van de Steentijd mensen al karwij of wilde komijn gegeten hebben en dat de Egyptenaren het meegaven aan hun doden. In de Middeleeuwen werd het beschouwd als een magische plant, die bescherming bood tegen heksen, boze geesten, demonen en kwade machten. Ook werd het in minnedranken en afrodisiaca gemengd. Om deze redenen werd het eveneens door kippenvoer gemengd, om de kippen zo dicht mogelijk bij huis te houden. Engelse duivenmelkers schijnen dat nog steeds te doen. Karwij was in staat om minnaars op het rechte pad te houden. De geur van het kruid belette hen rond te kijken naar andere vrouwen. Medicinaal is het eveneens al sinds onze jaartelling in gebruik. De Shakespeare en Victoriaanse ConnectionTijdens Elizabethaanse periode werd karwij gebruikt als kruid en wordt het genoemd in Shakespeare's Henry IV deel II. Het werd later onpopulair, maar onderging weer een opleving tijdens de regeerperiode van koningin Victoria, toen alle Duitse dingen modieus werden. (Karwij wordt vaak gebruikt in zuurkool, worst, knoedels, en een aantal andere Duitse gerechten.) De bestrooiing van het zaad over cakes is lang beoefend, en karwij-zaad taart was vroeger een permanent gebruik op de feesten die door boeren voor hun arbeiders werd gegeven, aan het eind van het uitzaaien van de tarwe. Het kleine Karwij suikergoed bestond uit de zaden bedekt met witte suiker. In de volksgeneeskunde wordt karwij gebruikt tegen dyspepsie (indigestie), menstruatiekrampen, laryngitis (ontsteking van de bovenste luchtwegen), bronchitis en darmkoliek., Het verhoogt melksecretie, is bloedzuiverend, eetlustopwekkend, ontspannend en water- en gasafdrijvend. Kummel (karwijolie, brandewijn en suiker) werd in de kraamkamer gedronken om de weeën te verlichten. Ook bevorderde dit drankje het zog. Uitwendig kan een aftreksel van karwij in olijfolie of aardnotenolie gebruikt worden als wrijfmiddel bij ziekten van de ademhalingswegen en borstvlies-ontstekingen, evenals bij reuma en zwellingen en kneuzingen.
|
|
Terug naar overzicht |
Speciaalbier & eten (1) |
tww december 2009 |
![]() |
|
Een fascinerend onderwerp, dat voor mijn gevoel in Nederland pas een beetje begon te leven na het PINT-symposium in oktober 2008. In een paar artikelen vertel ik jullie mijn belevenissen op dit gebied. |
|
Terug naar overzicht |
Gezocht, december 2009 |
tww december 2009 | ||||
![]() |
|||||
Erik Pruisken komt de bibliotheekcommissie versterken, en Matthijs van der Weijden is toegetreden tot de mediacommissie. Onze vereniging draait helemaal op jullie, de leden. Het motto is dan ook "Voor de leden, door de leden". Je kunt je altijd aanmelden om te helpen bij een commissie, bij een gezonde vereniging vind er doorstroming plaats. We zijn daarnaast specifiek op zoek naar:
|
|||||
Terug naar overzicht |