Artikelen
11 artikelen uit het clubblad van Augustus 2009
Terug naar overzicht | |
Van de redactie, augustus 2009 |
tww augustus 2009 |
Door: Nico Mes | |
Het is hoogzomer. Prachtig weer om op een terras een biertje te drinken. Probleem is altijd: welk bier zal ik drinken. Natuurlijk is het prima weer om een pilsje te drinken. Maar daarin heb je niet altijd zin. Dan maar een andere kiezen, maar meestal is de keus niet zo groot. Vaak is er nog wel een wel witbier (met de niet-gevraagde citroenschijf al in het bier). Dan is er nog wel een Palm en als je geluk hebt ook nog een La Chouffe. Daar blijft het dan ook bij. Voor het bier hoef je dus niet naar het terrasje. Dan kan je beter in je eigen tuin gaan zitten. Daar is het met dit weer ook prima vertoeven. Nadeel is natuurlijk wel dat je geen mensen kan kijken en dat je zelf de afwas moet doen. Daar tegenover staat dat je een grotere keuze aan bieren hebt. Je kan ook je eigen bieren drinken. Bovendien kan je een vliegenmepper tegen de wespen gebruiken. Ook loop je minder kans om de griep op te lopen. Maar voorlopig doe ik maar een mix. Eerst op het terras een biertje pikken en dan verder in de tuin. Nico |
|
Terug naar overzicht |
Van het bestuur, augustus 2009. |
tww augustus 2009 |
Door: Erik Deelissen | |
De vakantie zit er, voor mij althans, weer op. We zijn met het hele gezin weer op de camping geweest in Groenlo. De oude naam voor dit stadje was in de oudheid Grolle. Hier is ook Grolsch begonnen met zijn bierbrouwerij. Maar dat is verleden tijd. De modernste brouwerij van Europa is nu gevestigd in Boekelo. Groenlo ligt dicht tegen de grens met Duitsland, dus regelmatig de grens overgegaan om bier te halen en te proeven. Lievelde ligt ook op fietsafstand en is voor vele leden niet onbekend vanwege de aanwezigheid van openluchtmuseum en brouwerij van Erve Kots. Daar zijn we een aantal jaar geleden met de club nog op excursie naar toe geweest. BrouwenHet nieuwe brouwseizoen staat voor de deur. Jan Wurpel en ik moeten de ketels weer gaan opstoken want we gaan een herfstbock brouwen voor de clubavond van oktober, tevens het lustrum van onze club. We vieren dan ons 15 jarig bestaan. Het gaat een gezellig clubavond worden, er is een spreker uitgenodigd uit de professionele brouwwereld die een voor velen van ons een zeer interessante presentatie gaat geven. Afgelopen clubavondDit was een gezellige informele clubavond met demonstraties hoe je bier kunt mooier verpakken. Ik heb zelfgebakken keramieken flessen van Cor Stoker gezien en houten kratjes van Walter Bakker. Theo van de Voorde liet zien hoe hij zijn etiketten voorzag van een lijmreep d.m.v. een tegeltje. Ik zelf liet zien hoe je door middel van een wijnkurkmachine een kunststof kurk kon plaatsen op een champagnefles en voorzien van een metalen korfje. Erik Bouman en Jan-Willem Fukkink hadden commerciële voorbeelden meegenomen van hun verpakkingen. Tevens had Jan Wurpel een etikettenwedstrijd georganiseerd die door vele leden als positief werd beoordeeld, dus in de toekomst gaan we dat nog vaker doen. De uitslag van deze wedstrijd vind je volgende maand in het clubblad. Dus ga helemaal los en botvier al je creativiteit op het maken van de mooiste en kleurrijkste etiketten. Bekijk ook de foto’s genomen op de clubavond op onze website. Volgende clubavondOp de clubavond van augustus gaan we het peperbier van Ernst de Moor proeven. Daarnaast gaat Ernst hierover een presentatie geven. Ook gaan we nog een ander bier proeven nl. het Groene Kruidenbier van Patrick Roest en krijgen we ook nog een kleine presentatie van Jan Wurpel over gruitmengsels. BezoekHet bestuur heeft samen met een aantal leden op zaterdag 27 juni een bezoek gebracht aan het Kennemer wijn- en biergilde in Heemskerk. We werden daar zeer hartelijk ontvangen door de voorzitter Peter Wester en diverse leden van zijn club. We hebben er een gezellige middag doorgebracht en ideeën uitgewisseld. Deze jongens hebben het mooi voor elkaar met een eigen clubhuis en brouwerij, welke door hun leden gebruikt mag worden. Bijna niemand van deze club heeft een eigen brouwinstallatie maar men maakt gebruik van de clubbrouwerij. Het bestuur gaat deze club nog uitnodigen voor een tegenbezoek bij ons in de toekomst, jullie horen daar nog meer van. Nieuw bestuurslidOp de valreep kan ik jullie nog melden dat Dean Southall zicht aangemeld heeft als bestuurslid, wij heten hem dan ook hartelijk welkom in ons bestuur. Zoals zijn naam al doet vermoeden liggen Dean's roots in Engeland maar hij woont al jaren in Nederland. Dean is nog niet zo lang lid van onze club, maar dat heeft hem niet weerhouden om zich aan te melden voor deze functie. We kunnen dit waarderen. Ik hoop jullie allemaal weer gezond en gebruind te zien op de komende clubavond. |
|
Terug naar overzicht |
Van de inkoopcommissie, augustus 2009 |
tww augustus 2009 |
Door: Michael Woolthuis | |
BierpakkettenWegens een misschien toch iets te optimistische brouwplanning hebben we besloten om de aangekondigde herfstbok te laten vervallen en het kerstbier een maandje eerder in te plannen. Het leveringschema ziet er nu als volgt uit: September:DenneAppeltjesBruin Kerstbier. We hebben gekozen voor een strong Britisch Brown Ale met enige continentale aanpassingen, zoals Pilsmout in plaats van Pale en het toevoegen van bruine suiker voor een extra subtiele zoetige afdronk. Oktober:Om toch nog iets met bok te doen leveren we een lente- of meibok genaamd MeiBokkel. Het recept is een basis meibok met voor het frisse lente gevoel wat koriander. Het toevoegen van wat Gagel heeft onze voorkeur maar dat is er niet standaard bij te leveren omdat het haast niet te koop is. Nu zijn er een paar clubleden met een Gagel boom (of is het plant) in de tuin dus . . . November:Voor deze maand hebben we het begin van een langdurig experiment in de planning. We gaan namelijk een Rodenbach Grand Cru samen stellen. En dat is nu eenmaal een blend van een oud en een jong bier in de verhouding van ongeveer 25-10% oud tot 75-90% jong. Dus de bedoeling is dat we in november het eerste deel samenstellen, wat samen met wat eikenhoutentonnenschaafsel tot volgend jaar moet lageren. Zo maken we dus de oude Rodenbach. Volgend jaar leveren we dan wederom een pakket om de jonge Rodenbach te kunnen maken. Het mengen mag je daarna op eigen gevoel doen. Omdat de verhouding oude / jonge Rodenbach niet helemaal half om half is gaan we deze maand de batch grootte verkleinen naar 5 liter want dan heb je volgend jaar de bieren in de verhouding 5 / 10 liter en dan kan je alle kanten op met het mengen van de bieren. Voor dit pakket willen we graag weten hoeveel mensen er aan mee willen doen. Dus je kan je al inschrijven op een pakket vanaf september. Tevens willen we graag weten of er brouwers zijn die ervaring hebben met de hoeveelheid eikenhoutentonnenschaafsel die nodig is om tot het gewenste resultaat te komen. We gaan dus eikenkrullen gebruiken van oude vaten. December:Dit is vooral een drinkmaand dus blijft er niet veel tijd over om een pakket samen te stellen of om te brouwen. Daarom geen pakket. Volgend jaar:In januari en februari worden de clubkampioenschapsbieren als pakket geleverd. Welke dat zijn weten we op dit moment nog niet. Mocht iemand nog wensen voor speciale bieren hebben dan horen we dat graag. Dan gaan we kijken of dat in een bier pakket om te zetten is. Voor alle pakketten geldt dat het recept rond de leverdatum ook op de site in de receptendatabase verschijnt en dat het alleen te bestellen is tot twee weken voor de clubavond. Zie voor de laatste besteldag de inkooppagina op de site. Ook voor alle andere bestellingen is dat de deadline. Michael |
|
Terug naar overzicht |
Van de denktank, augustus 2009 |
tww augustus 2009 |
Door: André van der Zee | |
IntroductieIn het kader voor de leden door de leden is een aantal jaren geleden begonnen met de commissiestructuur zoals we die nu kennen. Jongste telg is de Denktankcommissie. Op dit moment bestaat die uit Carlos Koopman, Jan Boerema en André van der Zee. Ernst de Moor onderhoudt het contact vanuit het bestuur. Het idee is dat leden brouwtechnische vragen per e-mail aan de Denktank stellen en dat de vragen met de antwoorden van de Denktank worden opgenomen in het clubblad. Wij zouden graag zien dat de vragen en de antwoorden duidelijk en in begrijpelijke taal geformuleerd worden, zodat iedereen er wat aan heeft. Liefst enkelvoudige vragen die in één artikel beantwoordt kunnen worden. Het is op voorhand moeilijk in te schatten hoeveel vragen er komen, maar hebben we er meerdere dan maakt de commissie een selectie. Aan de hand van het onderwerp zal binnen de commissie bepaald worden, wie de vraag beantwoordt. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen zijn we op zoek naar verschillende specialisten. Carlos is technisch specialist en André weet e.e.a. van (bio)chemie. Jan vult het geheel mooi aan met zijn jarenlange brouwervaring en zijn brede interesse. Iedereen heeft zo z’n specialisme of interesse gebied binnen onze mooie hobby, dus heb je zin om je steentje bij te dragen, meld je dan aan bij de Denktank (denktank@twortwat.nl). Ook hier geldt: vele handen maken licht werk en leveren hier ook nog eens een beter antwoord op. Twijfel je nog, geef dan in ieder geval aan waar je interesse of expertise ligt. |
|
Terug naar overzicht |
Jan's Kruidenhoekje (7) |
tww augustus 2009 | ||||||||
Door: Jan Wurpel | |||||||||
BrandnetelBrandnetel- Urtica dioica & Urtica urens Familie Brandnetelfamilie - Urticaceae Botanische naam: Urtica dioica: Volksnamen
Botanie en plantbeschrijving
De Nederlandse naam Netel, zou zijn afgeleid van het woord 'Noedl', wat 'naald' betekent, een verwijzing naar de stekende brandharen. Maar de vezels van het kruid werden ook gebruikt om textiel mee te vervaardigen, voordat Vlas algemeen in gebruik kwam. 'Net' is dan de passieve vorm van 'ne', een term bekend in de meeste Indo-Europese talen, die verwijst naar spinnen of naaien. Botanie van de Grote brandnetel - Urtica dioicaEen vaste plant die tot 200 cm hoog kan worden, afkomstig uit de brandnetelfamilie. De Grote brandnetel is tweehuizig, er zijn dus aparte mannelijke en vrouwelijke planten. Brandnetel is een echte kosmopoliet, dat wil zeggen een cultuurvolger. Ze komen over de hele aarde voor. Het liefst groeien ze op stikstofrijke, wat vochtige plaatsen en hebben een voorkeur voor een goed bemeste bodem zoals bij composthopen of aan de rand van een akker. Ze horen tot de familie van de Urticaceae. In de oude indeling van plantengeslachten werden moerbei, hennep en hop er ook onder gerangschikt. Ze komen vroeg in het voorjaar op, nadat ze overwinterd hebben met hun onuitroeibare ondergrondse wortelgestel. De plant heeft uitsluitend stamper- of meeldraadbloemen De brandnetel bloeit van juni tot oktober met in trossen hangende bloemen. Na de bevruchting gaan ze bij de vrouwelijke bloemen hangen, deze trossen zijn 2 tot 5 cm lang, de individuele bloemen zijn groen en onopvallend. De bloeiwijzen van de mannelijke bloemen staan opwaarts of opzij gericht na de stuifmeelafgifte, de bloeitijd is van juni tot september. De brandnetel heeft groene, sterk zaagvormig bladeren met een donzige onderkant met haartjes. Het zijn deze haartjes die bij aanraking mierenzuur en histamine afscheiden. De gevolgen daarvan kennen de meeste mensen inmiddels wel. De brand van de kleine brandnetel is pijnlijker en steekt meer dan die van de grote brandnetel. Aan de top van de knop van iedere brandhaar zit een weerhaakje dat bij aanraking in de huid vast komt te zitten. Daarbij breekt de knop van de brandhaar af en komt een mengsel van stoffen in de huid die de brandende en langdurig aanhoudende pijn veroorzaken. Ook ontstaan op de huid lichtere, jeukende bultjes, die netelblaren worden genoemd. Dit prikkende effect kan vermeden worden door de brandnetel van onderen te benaderen (maar laat dat je niet ervan weerhouden om handschoenen aan te trekken). De haartjes staan namelijk schuin naar boven en steken dus niet als u de brandnetel onderaan plukt. Botanie van de Kleine brandnetel - Urtica urensDe kleine brandnetel is een eenjarige plant met een geel-witte penwortel. Hij houdt van een rijke grond, wordt veel kleiner dan de grote brandnetel, niet hoger dan 60 cm. De kleine brandnetel is éénhuizig, mannelijke en vrouwelijke bloemen zitten dus aan één plant. Veel later dan de drote brandnetel komt de kleine brandnetel pas rond mei bovengronds. De bladeren zijn dun en diep ingezaagd. Het blad is ook wat dunner en lichter van kleur dan van de grote variant. De bloemtrosjes blijven kleiner en blijven staan. De bloei loopt van van mei tot de herfst. In tegenstelling tot de grote brandnetel (Urtica dioica) komen op de kleine brandnetel alleen brandharen voor, gewone haren ontbreken. De kleine brandnetel komt voor op akkerland en in moestuinen, waar de soort als onkruidprobleem wordt beschouwd. Dit omdat al zeer snel nieuw zaad gevormd wordt. Ook op opengewerkte grond in de duinen. In kippenmest van los lopende kippen kan zeer veel zaad van de kleine brandnetel zitten. Standplaats in ons klimaatOp voedselrijke vochtige grond in loofbossen, bosranden, bij muren, wegbermen, waar rommel wordt neergegooid, vuilnisbelten en begraafplaatsen, liefst in de schaduw De standplaats van de grote brandnetel wordt gekenmerkt door stikstofrijke bodem, de brandnetel is daarom echt een nitraatplant Geschiedenis, sagen, volksvertellingenIn de Oudheid schreef men aan de brandnetel een stimulerende werking toe. Peronist, een Romeinse dichter uit de tijd van de bekende keizer Nero, vermeldt dat door hem te slaan met een bos brandnetels de seksuele potentie van de man kon worden verhoogd. Romeinse soldaten zouden brandnetels rond 400 na Christus mee naar het noorden hebben genomen. Zij haalden soms brandnetels over hun benen om het warm te krijgen. Hiervoor stampten ze de plant fijn in olie en wreven zich ermee in. De plant bevat histamine dat de bloedvaten openzet. De plant komt nog altijd voor bij Romeinse ruïnes in Noord-Europa. De Engelse benaming voor deze soort is ook is Roman nettle. Vroeger dacht men dat de brandnetel een plant van de duivel was. Men verdacht de mensen die er gebruik van maakten, dat ze aan tovenarij of zwarte magie deden. De slierten van de brandnetel werden in de Middeleeuwen ook als zwepen gebruikt. Paters en monniken die boete deden, geselden zichzelf met deze brandnetelzweepjes. Deze boetedoening deden ze ook om gezondheidsredenen. Het verblijf in de klamme en koele ruimten bezorgde hen dikwijls reuma. De brandnetels hielpen als anti-reumatische behandeling. In de Amazone wordt de brandnetel nog steeds gezien als helende plant. Wanneer een lid van de stam een infectie oploopt, wordt deze bedekt met verschillende brandnetels. Hier hangt ook een religie aan vast. In het oude gesproken Quechua wordt deze plant uitgesproken als ‘brenshumie’, hetgeen betekent ‘god van de prikkels’. Deze prikkels zetten de pijn die door de ontsteking is ontstaan om in de pijn die ietwat vriendelijker aanvoelt. In Engeland worden wedstrijden ‘brandnetel eten’ gehouden. Hierbij worden de bladeren met de vingers tot een prop gevouwen, met de niet stekende bovenzijde aan de buitenkant, waarna de prop ingeslikt wordt. Het maagzuur in de maag neutraliseert de brandharen. Er is een volksgeloof dat brandnetel de bliksem aantrekt, vandaar ook de naam dondernetel. Nu heeft een onderzoek aangetoond, dat op de plaats waar de brandnetel zeer welig tiert, twee aardstralenbundels elkaar snijden. Zo'n snijpunt is bijzonder krachtig kosmisch werkzaam en het blijkt een punt te zijn waar de bliksem bij voorkeur inslaat. Als het niet waar is, dan is het toch aardig gevonden, aldus een Italiaans spreekwoord. De bierbrouwers legden, wanneer er onweer uitbrak, een bosje brandnetels op de rand van de kuip, anders zou de bliksem het bier doen ‘omslaan’ of zuur maken. Voor het jaar 1000 werd er door de arme man nog al eens bier gebrouwen met brandnetels en brandnetelzaad. En van dat netelbier werden de man een sexueel opgewonden. De heilige Hildegard von Bingen schrijft stellig hierover: ′Het brandnetelzaad zou vurig in de liefde maken’. Andere kruidenboeken bevestigen dat later herhaaldelijk. Recent heeft de wetenschap de chemische verbindingen die hiervoor verantwoordelijk zijn kunnen identificeren. Brandnetel is al heel lang in gebruik als voedselgewas en geneeskruid. Bij de Germanen was de brandnetel gewijd aan Thor/Donar, de God van de Donder, Vruchtbaarheid en Huwelijk, maar ook van de Oorlog (zie Mars). Plinius de oudere schreef dat de plant voor velen een heilige plant was, die gegeten werd om een heel jaar gezond te blijven. Brandnetels moeten volgens het volksgeloof bij voorkeur op bepaalde heilige dagen geplukt worden zoals het Germaanse Joelfeest (dit werd na de kerstening Kerstmis, Nieuwjaarsdag en Driekoningen), het Lentefeest (werd na de kerstening Pasen en Pinksteren), het Midzomerfeest (dit werd later Sint-Jansfeest) etc. Planten met brandharen, stekels en doornen, hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de plantlore. Deze planten werden als antidemonisch middel beschouwd; dit gold ook voor de brandnetel. Slingers, kruisen en bossen van brandnetels versierden de stallen en gedroogde en gesnipperde stukjes werden rond huis en haard gestrooid of verbrand om deze tegen onzichtbare indringers te verdedigen. Vooral op dagen als St. Jan (24 juni) en de Walpurgisnacht (30 april-1 mei), wanneer heksen en geesten het land onveilig maakten werd de brandnetel kwistig toegepast. In Nederland werd op het Zaanse Luilakfeest de ‘luilak’ met een bos brandnetels geslagen of hing men een bos brandnetels aan de deurklink, op andere plaatsen zette men de ‘luilak’ een brandnetelkroon op het hoofd. Ook werd de brandnetel gebruikt om voorspellingen te doen. De urine van een zieke werd bijvoorbeeld over brandnetels gegoten, of er werden brandnetels onder het ziekbed gelegd, bleven de planten fris dan zou de zieke het overleven, als het kruid verwelkte dan zou de zieke sterven. Een ander gebruik van brandnetel was om de controleren of een meisje nog maagd was. Men liet haar urineren over een bos brandnetels; als de plant verdorde, was het meisje geen maagd meer. Overigens gelden brandnetels al sinds antieke tijden als een afrodisiacum. De Romeinen streken bijvoorbeeld brandnetels over de vulva van zogenaamd ‘frigide’ vrouwen. Brandnetels werden in de klassieke kruidengeneeskunde op waarde geschat. Theophrastus (ca. 372- ca. 305 v. Chr.) gaf al de raad om de bladeren van de brandnetel te eten bij bepaalde kwalen. Dioscorides beval de netel aan tegen alle ongemakken, zoals kankerachtige verzweringen, verrekkingen, hondenbeten etc. Plinius de Oudere, schrijft hetzelfde over de plant, en noemt olijfolie als middel tegen de jeuk veroorzaakt door de brandharen. Brandnetelzaad werd veel gebruikt in middelen tegen vergiftiging door Dollekervel en Bilzekruid, schimmels en kwikzilver. De brandnetel is een ont-toveringsplant. Dodoens leerde het on : 'De ghene die Netelen over hem draeght samen met wat bladeren van Vijfvingher-cruydt, die sal vrij zijn van alle gheesten ende voorschijnselen die de mensche pleghen te vervaeren: want sij benemen den mensche alle vreese als sommighe versekeren'. Bij verzakkingen van de baarmoeder sloeg men met brandnetels tegen de geslachtsdelen van de vrouw, zodat deze begon op te zwellen en de verzakking dus minder zichtbaar werd. Verder werd het kruid algemeen gebruikt bij verkoudheid, gezwellen en zweren. Brandnetelwortels bij jicht en andere gewrichtsaandoeningen. Hildegard von Bingen had een hoge dunk van de brandnetel: gekookte jonge, verse netels zijn een nuttig maal voor de mens, omdat ze de maag reinigen en een teveel aan slijm verwijderen. Dodoens schreef de brandnetel bij tal van kwalen voor, bijvoorbeeld bij een moeilijke stoelgang, uitblijvende menstruatie, zwellingen aan de huig, de beet van dolle honden, kankerachtige zweren, etc. Afgezien van het culinaire gebruik werden brandnetelvezels tot in de 19de eeuw gebruikt om textiel van te maken, het zogenaamde neteldoek, dat zeer sterk en duurzaam is, vergelijkbaar met linnen of hennepvezels. In Nederland gebeurde dat vooral in Friesland. In het sprookje van Hans Christian Andersen, weeft de prinses in het sprookje ‘De Prinses en de Elf Zwanen’ mantels van Netelvezels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er chlorofyl uit de planten gewonnen om geneesmiddelen van te maken, andere grondstoffen waren immers schaars. Gebruikte delenPlant, wortel en zaden. Sensorische kwaliteitDe brandnetel heefteen sublieme, milde, iets bittere kruidige smaak. De volgroeide plant heeft een sterke geur die wat op urine lijkt, een verwijzing naar de werking op de vochthuishouding en de afvoer van urinezuur. De andere sensorische kwaliteit:Volgens oude onderzoekingen zou de brandhaarvloeistof de biogene aminen acetylcholine, histamine en 5-hydroxytryptamine (serotonine) bevatten. Het effect van de brandnetelwerking komt inderdaad het meest overeen met de reactie op een onderhuidse inspuiting van histamine. Op de injectieplaats ontstaat daarbij direct een scherpe pijn en jeuk gevolgd door de drievoudige respons: deze bestaat uit roodheid op de injectieplaats met zwelling door wateruittreding uit de verwijde bloedvaatjes en ten slotte een rode ring door verwijding van arteriolen (kleine bloedvaatjes) rondom de injectieplaats. Latere onderzoekingen hebben de aanwezigheid van deze biogene aminen in de brandhaarvloeistof niet kunnen bevestigen; voorlopig is het probleem van de samenstelling nog niet opgelost (Pollard & Briggs, 1984). Gezien de resultaten met het onderzoek van de brandhaarvloeistof van de tropische Urticaceae Laporta moroides (Australië) zullen de werkzame stoffen bij de peptiden gezocht moeten worden. De brandharen van deze beruchte plant bevatten, als ten minste één van de werkzame stoffen, een tricyclisch octapeptide, moroïdine, waarvan de structuur is opgehelderd door Leung et al. (1986). InhoudsstoffenDe plant
De bovengrondse delen van brandnetel zijn rijk aan betacarotenen, vitamine C, B1, B2, B5, B9, D, vitamine E en K1. De plant is zeer rijk aan mineralen o.a. boron, calcium, kalium (voor de vochthuishouding), magnesium, koper, silicium, ijzer, foliumzuur, siliciumdioxide, mangaan en in kleinere hoeveelheden, zink, zwavel en chroom. Tot 20 % aan kiezelzuur, kalium en nitraat kan in de plant voorkomen. De planten bevatten ca. 1-2% flavonoïden, speciaal glucoside en rutinoside van quercetine, isorhamnetine en kamferolie, maar ook isorhamnetine-3-O-neohesperidoside. In kleinere concentraties verschillende alifatische organische zuren (chlorogenzuur), maar ook hydroxycumarine scopoletine. Alleen in de grote brandnetel komt 0,03-1,6 % koffie-oylappelzuur voor.De stoffen die verantwoordelijk zijn voor het branden zijn met name acetylcholine en histamine. De plant bevat veel chlorofyl, die gewonnen wordt en als E 140 kleurstof van voedsel en medicijnen wordt toegepast. De werkzame flavonoïden in de plant zijn vooral quercetine, kaempherol en isorhamnetine. De plant, maar vooral de wortel, bevat lignanen, chemische verbindingen die een voorstadium vormen van fyto-oestrogenen. De wortelDeze bevat veel meer fytosterolen, met name beta-sitosterol, stigmasterol en campesterol. Fytosterolen bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten door hun cholesterolverlagende werking. Uit recent onderzoek blijkt dat deze stoffen ook bescherming lijken te bieden bij darm-, prostaat- en borstkanker, doordat ze in vitro de celdeling tegengaan, het doden van tumorcellen stimuleren en van invloed zijn op hormonen die een rol spelen bij tumorgroei. Neutrale en zure polysacchariden zijn een andere belangrijke stof in de wortel. Deze stoffen hebben een werking op het immuunstelsel. Ze kunnen het beenmerg aanzetten tot de vorming van lymfocyten en kunnen zo een rol spelen bij de afweer van bacteriën en virussen. ToepassingenCosmetischCommercieel wordt brandnetelextract verwerkt in shampoo. Het is werkzaam tegen roos. Gebruik de thee of tinctuur als spoeling bij haaruitval en een droge hoofdhuid. MedicinaalDe werking in het lichaamHoewel de brandnetel bekend staat om zijn prikkende werking, heeft hij dit effect niet als hij is blootgesteld aan warmte, door koken of bij bereiding tot thee. Ironisch genoeg wordt hij gebruikt bij huidaandoeningen zoals eczeem en aanverwante allergieën. Brandnetel heeft ook samentrekkende en bloedstelpende eigenschappen en kan daarom toegepast worden bij ernstige bloedingen van wonden of bij de menstruatie. De aanwezigheid van vitamine C en ijzer maken het kruid zeer geschikt als tonicum bij anemie en bij een ijzertekort. Brandnetelthee spoelt de nieren, geeft meer weerstand en bevordert de aanmaak van nieuw bloed. De wortel wordt wel gebruikt om een vergrote prostaat te behandelen. Brandnetelsap en thee zijn nuttige dranken wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft. Het sap en de thee zijn heilzaam bij jicht en gewrichtsontstekingen. Afkooksels van de brandnetelwortel worden sinds tijden gebruikt voor massage van de hoofdhuid en kunnen helpen bij roos en haaruitval. Uitwendig gebruik
Inwendig gebruik
GastronomischBrandnetel werd vroeger veel in de keuken gebruikt. Nu is het culinair gebruik van het kruid voor de meeste mensen onbekend. En onbekend maakt onbemind. Men zegt echter dat de brandnetel een zeer smakelijk kruid is, waarvan men de jonge toppen in soepen, aardappelgerechten, Engelse pudding, soufflés, groentetaarten of voor het vroeger zo bekende brandnetelbier gebruikt. Brandnetel smaakt ook goed als ze wordt fijngehakt en vermengd met kwark. De plantendelen moeten altijd eerst worden geblancheerd (= kort koken en daarna snel in koud water afkoelen) of gefruit in wat vet (olie, boter). De brandnetel heeft een sublieme, milde, kruidige smaak. Je kunt hem o.a. gebruiken zoals spinazie. Net als bij spinazie is het trouwens af te raden een netelgerecht nog eens op te warmen vanwege van het nitraatgehalte. Gebruik voornamelijk de jonge brandnetelstengels van de grote brandnetel. In het voorjaar smaken de ongeveer 20 cm lange stengels het beste. De zeer jonge stengels kunnen als sla gegeten worden. Hiervoor moeten ze eerst even ondergedompeld worden in heet water en daarna fijngesneden. Je kunt ze tien minuten zachtjes gaar laten stoven in een beetje boter. Brandnetelkaas is een specialiteit uit Friesland. Van brandnetels kan soep gemaakt worden. Ook de bladeren van de brandnetel kunnen voor consumptie gebruikt worden. Hiervoor moeten de bladeren, na het plukken, worden gedroogd op een droge en luchtige plaats. Hierna kan er van de gedroogde bladeren thee worden getrokken. Vroeger werden boter, vis en vlees in brandnetelbladeren verpakt om ze langer fris te houden. Het blijkt dat stoffen in brandnetel bacteriegroei tegengaan En dan werd de brandnetel ook nog gebruikt voor brandnetelbier: Waarschuwing: Eet rijpe planten niet rauw, dit is slecht voor de lever. OverigeDe brandnetel kan ook een uitstekende hulp zijn in de tuin! Laat gedurende drie dagen een massa brandnetels rotten in vers regenwater. Doe er nadien de brandnetel uit. Besprenkel nu de planten die aangetast zijn met rupsen. Deze zullen als de bliksem uit de tuin verdwijnen. De gier is ook een prima bemesting. Brandnetels zijn nuttig, maar hou ze buiten je tuin. Wat te doen als je gebrand hebt aan een brandnetel
ReceptenBrandnetelsoepIngrediënten
BereidingPel de uien en snipper ze fijn. Verhit wat boter of olie in een kookpan en stoof hierin de uiensnippers samen met de brandnetelblaadjes. Schil ondertussen de aardappelen en snij ze in stukken. Voeg het water toe aan de gestoofde groenten, samen met de stukken aardappel. Laat garen. Stoof ondertussen de champignons in wat boter of olie. Kruid met peper en zout. Voeg juist voor het opdienen de kokende melk en de champignons toe. Proef en breng zo nodig op smaak. Geef er de gebakken broodkorstjes apart bij. Brandnetel-spinaziesoep (Romige soep met plakjes hardgekookt ei)Ingrediënten
BereidingKook de eieren alvast hard. Roerbak de gewassen spinazie en brandneteltoppen in enkele minuten gaar en pureer de groenten met een staafmixer. Smelt de boter en meng de bloem er met een garde door tot alle klontjes zijn opgelost. Voeg al roerend de bouillon toe en daarna ook de groentenpuree. Laat alles even garen. Roer daarna voorzichtig de room door de niet meer kokende soep en breng die op smaak met peper, zeezout en nootmuskaat. Serveer met plakjes hardgekookte ei. Brandnetels als spinazieIngrediënten
BereidingDe brandnetels met kokend water blancheren (dan branden de bladeren niet meer). Daarna de brandnetels fijnhakken. De uien snipperen en glazig fruiten. Daarna de fijngehakte brandnetels, zout en peper toevoegen onder het regelmatig roeren. Met nootmuskaat naar smaak afmaken. Bij het serveren met wat groentefond en voor het verfijnen de room toevoegen. Serveren met hardgekookt ei en gekookte aardappels. Voorjaarsstamppot (stamppot raapsteeltjes en brandnetel)Ingrediënten
optioneel:
BereidingSchil de aardappels. Snijd de aardappels eventueel door tot het allemaal ongeveer even grote stukken zijn. Kook de aardappels in een klein laagje water met zout in 15 minuten gaar. Was ondertussen de raapstelen en snijd ze fijn. Je kunt de worteltjes eten, maar je kunt ze er ook af snijden. Was de brandneteltopjes. Voeg de brandneteltopjes aan de aardappels toe als die klaar zijn. Laat de brandnetels 1 of 2 minuutjes mee koken, dan is de prik van de brandnetel af. Giet het eventueel nog aanwezige kookvocht af. Stamp de aardappels en brandneteltopjes met een pureestamper fijn. Roer er de raapstelen doorheen. Is het nog wat droog? voeg dan een scheutje melk en/of een klontje boter toe. Roer er eventueel wat geraspte kaas doorheen. Optioneel:Rooster de zonnebloempitjes in een droge koekenpan (= zonder olie of boter). Blijf erbij staan en roer de pitjes regelmatig om. Als het merendeel van de pitjes goudbruin ziet, een flinke scheut sojasaus toevoegen. Blijf roeren tot al het vocht weg is. De saus blijft voor een deel aan de bodem plakken maar dat is met water zo weer schoongemaakt. De pitjes gaan bij het afkoelen aan elkaar plakken maar als ze afgekoeld zijn kan je ze makkelijk loswoelen met een lepel. Heerlijk om over de stamppot te strooien. BrandnetelbeignetsIngrediënten
BereidingRoer alle ingrediënten, behalve de brandnetelblaadjes en het eiwit tot een mooi beslag. Spatel er dan zeer voorzichtig het geklopte eiwit door. Haal de brandnetelblaadjes één voor één door het beslag. Bak ze met een paar tegelijk in de olie op 180 °C Deze beignets zijn heel lekker als aperitiefhapje. Serveer ze dan met een of twee dipsausjes. Ze doen het ook goed als bijgerecht bij een rijsttafel! Wil u de beignets iets pittiger, voeg dan wat sambal oelek aan het deeg toe. Om te brouwenBrandnetelbierEn dan werd de brandnetel ook nog gebruikt voor netelbier: Ingrediënten
Bereiding vroegerOm te beginnen werden de brandnetels gewassen. Ze werden daarna niet gewoon gedroogd, maar droog geslagen. Vervolgens werden ze 15 minuten gekookt in het water met de gemberwortel. De citroen werd geschild (schil bewaren) en geperst. Het brandnetelvocht werd gezeefd en het vocht werd opgevangen in een grote pan met daarin citroenschil en citroensap, suiker en wijnsteen. Het werd een poosje geroerd en men liet het afkoelen. Daarna werd het gist toegevoegd. Het werd afgedekt met kaasdoek en drie dagen opgeborgen op een warme plaats. Daarna werd het weer gezeefd en in flessen gedaan waar flink stevig een kurk op gedaan werd. Het moest 3 weken staan voor het gedronken kon worden. Bereiding nuKook de toppen in het water samen met de gemberwortel in 15 min. gaar. Zeef het mengsel en voeg citroensap, -schil, suiker, en wijnsteen toe. Roer 10 minuten aan een stuk en laat het dan rustig afkoelen, pas dan mag de gist erbij. Nu moet het 3 dagen ergens warm met een keukendoek bedekt staan broeien. Dan mag je het zeven en in goede stevige flessen met stop gieten. Laat het bier nog 3 weken rijpen. Je kunt altijd voor de gisting, wat hopbellen bij het mengsel doen of andere smaakmakers zoals mout of gerst. Probeer dit bier eens te maken. Geraadpleegde bronnen:http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandnetel http://www.natuurlijkerwijs.com/brandnetel.htm http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/kruiden/brandnetel.html http://www.google.nl/search?q=brandnetel&hl=nl&rlz=1T4SNYJ_nlNL308NL308&start=10&sa=N http://nl.wikibooks.org/wiki/Kookboek/Brandnetelsoep http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/recensies/29888-brandnetel-in-de-chemisch-ecologische-flora.html http://www.jaczitman.nl/Columns/geneeskrachtigemiddelenmap/brandnetel.htm http://www.google.nl/search?q=brandnetel&hl=nl&rlz=1T4SNYJ_nlNL308NL308&start=20&sa=N http://www.natuurgeneeskunde-eindhoven.nl/0000009a4c08b1901/0000009a4c0aafa1c/index.html http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/34839-een-brandende-liefde-voor-brandnetels.html http://www.denachtuil.eu/kruiden-netels.htm BIEREN zelf brouwen van Jac. Lambrechts
|
|||||||||
Terug naar overzicht |
Uit de media |
tww augustus 2009 |
Door: Dirck Kuijzer | |
Terug naar overzicht |
Verslag van de Polderbokse Brouwdagen |
tww augustus 2009 |
Door: Co Stoop | |
Door Jos Groot en Co Stoop Brouwdag 1 - 15 meiAfgelopen vrijdag 15 mei zijn Ben, Arnoud en André al vroeg in Amsterdam, waar eerst even onder het genot van een kopje koffie de brouwplannen worden doorgesproken. Ikzelf kom om half 10 binnen en de mannen zijn dan net gestart met het schroten van de gerst. Zoals we weten is de Prael verhuisd van de Helikopterstraat in Zuid naar het centrum van Amsterdam, waar we na ons zomerreces al eens te gast mochten zijn. Aan ons was vandaag Yoeri toegevoegd één van de twee brouwmeesters van de Prael. Rond 12.30 uur zijn we aangeschoven aan de lange lunchtafel in de kantine van de Prael. Het was erg gezellig en we hebben heerlijk gegeten. Jos Groot Brouwdag 2 - 15 juli9:00 uur afgesproken bij De Prael. Lopend van metrostation Nieuwmarkt door de Zeedijk waar het leven tamelijk op gang gekomen is. Bij aankomst van de Prael eerst koffie. Co Stoop |
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, juni 2009 |
tww augustus 2009 |
Door: John Gouwerok | |
De laatste vrijdag van Juni is tevens de start van het zomerseizoen en dus de laatste avond met bier op tap voor de maandbierwisselkeicompetitie 2008/2009. Jullie uitbater,
|
|
Terug naar overzicht |
Brouw het beste bockbier van 2009 |
tww augustus 2009 |
Door: Jan Wurpel | |
Beste brouwmeesters, Het is zomer en lekker tijd voor vakantie, maar na de vakantie is het al weer snel tijd voor de bokken! Tijd voor bockbier dus. Maar voor de brouwers is het nu al de tijd om een bockbier te maken zodat dit ook nog een poosje kan rijpen. Voor deze brouwers en alle andere brouwers die iets later hun bockbier brouwen organiseert Twents Bierbrouwers HAB het BONK 2009. Wie brouwt het beste bockbier van 2009 en wint de LABO WisselBock voor het beste bockbier? Dit jaar geven we er een thema aan: zelf maken is lekkerder! Met dit thema hopen we een iets groter publiek te bereiken dan alleen de bierliefhebbers en natuurlijk is het ook een knipoog naar de hapjes die goed bij een bockbier zullen smaken en die je makkelijk zelf kunt maken De dag wordt gehouden op zaterdag 14 november in Hengelo, vlak bij het NS-station, op 6 minuten lopen. Op deze dag wordt zowel de keuring als de prijsuitreiking gedaan en tussendoor zijn er enkele bieren en vele lekkere hapjeste proeven en natuurlijk is het een gezellig samenzijn van hobbybrouwers… Dus brouw een goed en lekker bockbier en schrijf je tzt in voor het BONK 2009 ! Meer informatie vindt je op de website http://bonk2009.brouwen.nl Groeten en gezondheid |
|
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen (augustus 2009) |
tww augustus 2009 |
Door: Ben Jacobs | |
Beste biervrienden, |
|
Terug naar overzicht |
Nieuwe prijzen aan de bar |
tww augustus 2009 |
Door: John Gouwerok | |
Beste leden van 't Wort Wat! |
|
Terug naar overzicht |