Artikelen
9 artikelen uit het clubblad van December 2010
Terug naar overzicht | |
!Wat wort 't? |
tww december 2010 |
Door: Nico Mes | |
Het jaar is bijna weer voorbij. Het was een uitstekend jaar. Op één punt schiet het jaar toch tekort: bierbouwen. Door drukte van verhuizen etc. is het er dit jaar helemaal niet van gekomen. Op 1 januari uiten mensen wel eens goede voornemens. Mijn voornemen is een aantal bieren brouwen in het nieuwe jaar. Daarom bestel ik iedere maand het maandpakket bij de inkoopcommissie. Noteer het maar alvast. Helaas worden niet alle goede voornemens werkelijkheid, maar deze moet lukken. 2011 wordt dan een goed brouwjaar. Dit wens ik dan ook iedere amateurbrouwer toe. |
|
Terug naar overzicht |
Van het bestuur, december 2010 |
tww december 2010 |
Door: Dean Southall | |
Afgelopen gezamenlijke brouwdagDe vorige Gezamenlijk Brouwdag werd samen gedaan met Jan-Willem van Leidsch Bier. Mensen van het publiek waren uitgenodigd om langs te komen met een lege frisdrankfles om een liter wort mee te nemen naar huis, en de magie van bierbrouwen te ervaren. Het was een succes en 20 mensen namen een liter eigen bier mee. Voor meer info en fotos zie http://www.leidschbier.nl/ & natuurlijk onze eigen webpagina http://www.twortwat.nl/. Afgelopen clubavondDe clubavond van november stond, als altijd, in het kader van de clubkampioenschappen. De gehele avond werden de bieren geproefd aan tafels. Dit ging er zeer serieus aan toe. Lees verderop het verslag van Nico Mes. Komende clubavondKomende clubavond van vrijdag 17 december is alweer de laatste van 2010 - het kerstdiner. Hopelijk heb je je ingeschreven, want net als andere jaren belooft het weer een spektakel te worden. Ook zal de prijsuitreiking van de clubkampioenschappen en de uitreiking van het gouden toetsenbord plaatsvinden. Lievelingsbier proeven bij LievelingHet bier dat we op 11 september hebben gebrouwen met diverse soorten kruiden, kan iedereen komen proeven bij restaurant Lieveling. Donderdag 30 december organiseert Lieveling een combinatie van deze proeverij en een buffet van bier-gerechten. De proeverij begint om 16.00, het bier-buffet is aansluitend om 18:30. De bieren worden gekeurd door de deelnemers, het bier met de hoogste beoordeling zal volgend jaar eenmalig uitgebracht worden. Dit belooft een leuk evenement te worden, schrijf je dus in. Voor 't Wort Wat leden kost het buffet €25,- in plaats van €30,-, dit geldt ook voor hun gezinsleden. Vermeld bij je inschrijving dus dat je lid bent. Aanmelden kan per e-mail, zie http://www.restaurant-lieveling.nl/ voor adresgegevens. ContributiebrievenDe contributiebrieven worden rond deze tijd verstuurd. Het is handig als er spoedig betaald wordt. Dank je wel! |
|
Terug naar overzicht |
Winterbier |
tww december 2010 |
Door: Hans van Neijenhoff | |
Als amateurbrouwer heb je nog weleens het vraagstuk welk bier je zal gaan brouwen. Als je al wat langer met deze mooie hobby bezig bent, zoals ik, dan krijg je toch een paar voorkeuren voor het soort bier dat je over het algemeen brouwt maar af en toe wil je toch wel eens iets nieuws proberen. In de koude natte winter van 2009 liep ik met mijn vrouw over de Albert Cuyp markt. Vroeger kwamen we daar zeer regelmatig en dan gingen we ook bij mijn schoonmoeder op bezoek maar sinds de laatste 7 jaar gebeurt dat nog maar heel zelden. Na zo’n twee uur in de kou te hebben rondgelopen vonden we het tijd worden om ons eens wat te verwarmen. Nu vind ik het heel leuk om bij een echte oude Amsterdamse kroeg binnen te stappen. Ik kom al meer dan 40 jaar daar in die buurt en ik heb de uitbaters nog nooit kunnen betrappen op en kwastje met verf of een aanpassing in dit antieke bedrijf maar het is er schoon en gezellig en er staat nog een ouderwetse toog in met een keurig gepoetst messing bovenblad waar zelfs nog een maatjespomp op staat. Voor de wat jongeren bij de vereniging: dit is een groot maatglas op een vaste voet met een aftapkraantje, daar werd dan de jajum (jenever) ingegooid. Als er dan teveel jajum in zat dan lieten ze de drank terug in de mandfles lopen en de afgepaste “maat” werd in het zakflesje of iets dergelijks getapt. Zo kon je dan vroeger een “maatje” met Jenever bij de kastelein kopen en mee naar huis nemen. Dus wij stappen bij Koekenbier naar binnen. Het is er lekker warm en er klinkt een gezellig geroezemoes van de gasten; je hoort er behalve Nederlands en onvervalst Amsterdams ook Engels en Papiamento. Alle tafeltjes zijn bezet maar er zijn nog twee plaatsjes vrij aan de bar en die hebben wij dan ook maar in beslag genomen. Na de tapperij aan een onderzoek te hebben onderworpen viel mijn oog op de bierkaart en zag dat ze winterbier van de tap hadden. Wij besloten om er eentje te proberen. Het was een echt succes, we vonden het geweldig lekker, dat iets zoetig, vol moutig, donkerbruine bier met een romige schuimkraag en als je er een slok van nam dan voelde je de weldadige warmte van de hogere alcoholen door je mond naar beneden glijden en als een warme stoof zich in je maag nestelen. De kou was dan ook gauw uit ons lijf verjaagd. Of het nu kwam door de herinneringen aan de mooie smaak van het bier, de warme sfeer met de gezelligheid of het goede gezelschap maar dit bier is wat ik mij heb voorgenomen om te gaan brouwen om de aankomende winter door te komen. Ik heb op onze site gekeken en ik heb gekozen voor het Milleniumbier. Een van de redenen is dat er zoethout in het recept zit en dat stond mij wel aan. In een ander recept word er gebruik gemaakt van laurier en ik heb geen ervaring met laurier in bier maar het geeft bij mij een associatie met drop en daar moet ik niets van hebben maar als iemand mij kan vertellen welk bier laurier bevat dan zal ik het zeker eens proberen (jthhvneijenhoff@ziggo.nl). Het winterbier is inmiddels gebrouwen maar er gebeurde iets opmerkelijks tijdens het vergistingsproces. De hoofdvergisting begon bij SG 1086 op 19 °C, de vergisting verliep geweldig. Na 12 dagen het bier op een lagervat gezet, het SG was toen 1058 en op 16 °C weggezet. Na 14 dagen een controle uitgevoerd maar er was niets gebeurd. Ik heb hem toen weggezet op 19 graden en toen begon hij weer te gisten. Ik heb voor het vergisten de 1214 Belgian Abbey gebruikt en die heeft als optimale vergistings-temperatuur 14 tot 20 °C. Nu, weer 3 weken later, is het SG 1053; het zakt wel maar erg langzaam. Ter controle heb ik 2 kleine flesjes op een wat warmere plek weggezet en hiervan is het SG gezakt naar 1018. Het komt dus wel goed maar ik moet nog even dagdromen na een flinke koude boswandeling in de sneeuw voordat ik met een lekker winterbiertje bij de open haard zit op te warmen. Allemaal prettige feestdagen en een goed Nieuwjaar, |
|
Terug naar overzicht |
Dean's Cyber Corner, december 2010 |
tww december 2010 |
Door: Dean Southall | |
Ik ben weer weg geweest. Ik ben naar Pisa gegaan voor de verjaardag van een goede vriend van mij. Wij zijn vanaf Eindhoven gevlogen met Ryanair. De heenvlucht was om 08:30 uur en dus hebben wij overnacht in een hotel naast het vliegveld. o De avond ervoor besloten we om uit eten te gaan in Eindhoven. Maar waar? Ik gebruikte mijn trouwe webpagina Ratebeer.com :-) ( http://www.ratebeer.com/Places/Country/Cities/eindhoven/144.htm) We vonden een leuke Engelse bar met goed bier en lekker eten :-), Engelse Old Speckled Hen van het vat en een redelijke keus aan bieren op fles. Pisa was erg mooi :-) Er staan foto's op mijn Facebook pagina als je die wilt zien (http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=306266&id=523300545). Ik heb weer Ratebeer.com gebruikt om een leuke plek te vinden voor een lekker biertje. Er was er slechts eentje in Pisa (http://www.ratebeer.com/Places/Country/Cities/pisa/102.htm). Deze was ook bekend bij een goede vriend van mij uit Italië die in Pisa studeerde en werd ook aangeraden door de receptionist van ons hotel (een ontzettend mooie voormalige abdij!). We wilden naar de Orzobruno, we waren er om 18:30 maar het ging pas om 19:00 open. Wij gingen wat eten in de stad en kwamen om 10 uur terug en het was bom en bom vol! Heel gezellig, heel veel Italianen. Wij hadden slechts tijd om 2 bieren te proeven, een lokaal gebrouwen stout (de kroeg is het proeflokaal van een microbrouwerij in Pisa) met inktvis inkt!!! en een triple met oranjebloesem geur :-) Lekker! Ik ga zaterdag 4 december naar Praag toe dus volgende maand kun je iets over Praag verwachten. Dean Southall |
|
Terug naar overzicht |
Toetanchamon ale |
tww december 2010 |
Door: Ben Jacobs | |
Dit keer wederom geen Ben Bierbrouwen. Drukke tijden en een ander artikel zijn de oorzaak. Over dat laatste het volgende: Meerdere leden zullen het leuke artikel mogelijk hebben gelezen over een eeuwenoud bierrecept in 'Brew Your Own'. Indien niet, dan kun je jezelf opgeven bij BYO om hun maandelijkse e-magazine te ontvangen (of je leest nu verderp…). Dit keer betrof het informatie over een bier uit de tijd van Toetanchamon. De inhoud is een leuke aanvulling op de lezing van Ed de Graaf, eerder dit jaar. Het is beslist de moeite waard. Het is naar Word omgezet door Jan Wurpel, er is door mij Nederlands van gemaakt (hoop ik) en we kijken uit naar de dag dat de inkoopcie dit recept gaat aanbieden als maandbier. Yes… Toetanchamon AleAuteur: Terry Foster Uitgave: BYO November 2010 Een tijd geleden, in 1996, verkocht het Londense warenhuis Harrods 1.000 flessen van een bijzondere reconstructie van een oud Egyptisch bier voor £ 50 per fles. Dit is (omgerekend met de wissekoers van vandaag) ongeveer $ 75 of € 59. Het verhaal van dit bier begint met een aantal archeologen en een elektronenmicroscoop, en eindigt bij Scottish Newcastle Brouwerij, maar er was wel wat brouwhistorisch materiaal dat eerst onderzocht moest worden. Een nieuw Koninklijke BrewScottish & Newcastle maakte nooit een tweede brouwsel van dit bier, en sloten hun Edinburgse brouwerij in 2002. Zelf verdwenen ze van de markt en hun brouwerij-imperium werd verdeeld tussen Heineken en Carlsberg. Dus dat is het einde van het verhaal van Toetanchamon Ale. Tut's vloeibare nalatenschapDus, als u wilt weten wat Toetanchamon destijds dronk, probeer dan deze recepten een keer uit. Toetanchamon Ale - all-grain versie(5 gallons/19 L) Ingrediënten2,3 kg licht tarwemout Stap voor stap
Toetanchamon Ale - extract versie(5 gallon/19 L) Ingrediënten3,6 kg vloeibaar tarwemout extract Stap voor stap
Tut's Royal Gold kloon - all-grain versieWynkoop Brewing Co (5 gallon/19 L) Ingrediënten2,8 kg pilsmout (Rahr Premium) Stap voor stap
|
|
Terug naar overzicht |
Tip: Het houden van Gagel in de tuin |
tww december 2010 |
Door: Ernst de Moor | |
Gagel is een inheemse plant, met een kruidige geur en smaak, die in de middeleeuwen veel gebruikt werd als toevoeging aan bier. Het maakte onderdeel uit van het zogeheten Gruit, ook wel als Gruyt gespeld, een kruidenmengsel dat door de Gruyter (daar komt het woord Grutter nog steeds vandaan) werd samengesteld en dat in plaats van het huidige hop gebruikt werd om het bier smaakvoller en houdbaarder te maken. In die tijd werd belasting over Gruyt geheven. ALs je dus een klassiek bier wilt maken, of gewoon een lekker kruidig bier, is Gagel een goede toevoeging. Wees wel voorzichtig, het heeft een erg krachtige smaak. LET OP: Gagel is een beschermde plant, en mag niet uit de natuur gehaald worden! ... maar dit was een buitenkansje. Via via kon ik aan een Gagel-plant komen uit de tuin van iemand in Gelderland. Gagel is een beschermde plant, wat wil zeggen dat je hem niet uit de natuur mag halen. Maar uit de tuin van iemand anders is (lijkt mij) een heel ander verhaal. Gagel is een moerasplant, en hoewel de afwatering van de kleigrond hier niet optimaal is, kun je onze achtertuin moeilijk een moeras noemen. Aan de gagel zat nog wel een hele klomp veengrond, die erg luchtig was. Al het water in de buurt werd erin opgeslurpt. Ik besloot de gok dus te wagen, en de klomp grond met gagel en al gewoon in te graven. Dat was januari 2008. In 2008 deed de plant het prima. Maar in 2009 bleek dat het vooral kwam door de levenskracht die nog in de Gagel zelf zat. Eind 2009 zag de plant er zielig uit, en het verwonderde me dat hij de strengere winter van 2009 / 2010 overleefd had. Dat vroeg in maart 2010 om andere maatregelen. Ik heb een speciekuip gekocht en ingegraven tot een centimeter of 6 onder de oppervlakte van de grond. Van de kuip is dus niets meer te zien. Daarna de kuip volgestort met turfgrond (dat komt het dichtst bij veengrond). Vervolgens heb ik de turfgrond doordrenkt met 30 liter water, dan moet het (voor de plant) op een moeras lijken. Wat niet meer in de kuip past loopt vanzelf over de rand, en bevochtigt de rest van de tuin (zo is het idee). Iedere week gooi ik er een liter of 10 extra water in, uit onze eigen put. Nu, een maand later, lijkt de plant weer helemaal tot leven te komen. Er zitten enkele katjes in, en de knoppen beginnen te groeien.
Zie onderstaande foto's voor een impressie.
|
|
Terug naar overzicht |
Ierse bieren (of niet ?) |
tww december 2010 |
Door: Peter Hompe | |
Door Lidewij Jansen van Galen en Peter Hompe Na jarenlang in Engeland op vakantie te zijn geweest hadden we voor dit jaar bedacht dat Ierland eens aan de beurt was. De Ierse republiek welteverstaan. Omdat we geen idee hadden waar te beginnen leek het ons een goed idee een rondreis te boeken om een indruk te krijgen van het land en zijn bewoners. Uiteraard hadden we wel zo onze verwachtingen: veel groen, nattigheid (hoewel dat volgens de reisgidsen in september zou moeten meevallen), gezellige pubs met live muziek en lekkere bieren. Na een nachtelijke overtocht vanaf Cherbourg kwamen we op een vrijdag rond lunchtijd aan in Rosslare. Het was prachtig weer en we reden op ons gemakje naar Kilkenny en het hotel voor de eerste overnachting (voor de rest van de reis hadden we cottages geboekt). We checkten in en besloten daarna het stadje te gaan verkennen. Het was een levendig plaatsje met gezellige pubs. We begonnen kalm aan met koffie en thee, maar daarna uiteraard een Guinness, de nationale drank, en een Smithwick, een Ierse Rooie. Verder was er eigenlijk niks op tap, behalve cider en een zestal lagers waaronder Heineken, Budweiser en Kronenbourg: niks dus. Ook flessenbier was verbazingwekkend weinig op voorraad. Maar we waren pas aan het begin van onze vakantie, wie weet wat voor prachtige bieren Ierland nog voor ons in petto had. Bedroevend weinig zou blijken. In een enkele pub kwamen we nog Murphy's stout tegen maar dat was het dan wel. Zelfs de hier in Nederland zo populaire Murphy's Red hadden ze nergens. Ook in de supermarkt was het aanbod niet overweldigend. Vorig jaar zijn we een lang weekend in Dublin geweest en daar hebben we een tweetal brouwpubs gevonden, maar het leek erop dat zij zo ongeveer de enigen zijn die iets ander schenken dan Guinness, Smithwick en de zes lagers. De eerste, Messrs Maguire, is een pub waar een brouwerij ín zit. De pints van henzelf zijn € 4, terwijl voor de overige bieren € 5 per pint wordt gevraagd. Overigens allebei heel redelijke prijzen. De tweede is de Porterhouse Brewery. Ooit begonnen in de kelder van een pub, hebben ze inmiddels 4 pubs in Dublin en één in London en de brouwerij verplaatst naar een industrieterrein buiten Dublin. Ze hebben negen eigen bieren en … errug lekker!! Vanuit ons eindpunt Dublin hebben we de veel kortere overtocht naar Holyhead in Wales gemaakt. Daarvandaan naar Oxford gereden, waar we in een heel klein plaatsje vlakbij, Denton geheten, een kamer voor twee nachten hadden geregeld in de local pub. De volgende dag gespendeerd in Oxford en wat lokale biertjes in een pub gedronken. De dag erna hebben we nog één keer een supermarkt bezocht en o.a. wat Engelse bieren meegenomen. Daarna naar huis. Toen we thuiskwamen lag er op de mat een Camra krantje met daarin een artikel over, jawel, Ierse bieren, of liever: het gebrek daaraan. Jammer dat we dat niet vóór de vakantie hadden gekregen, maar ja… je kunt niet alles hebben. De journalist van het stuk had zelf een rondje Ierland gedaan en had daar een vijftal microbrouwerijen opgesnord. Waarschijnlijk had hij zich iets beter voorbereid dan wij ;-). Het blijkt dat Guinness de laatste 60 jaar er zo hard aan heeft getrokken dat er hele generaties zijn opgegroeid met bijna niets anders dan Guinness op de tap. Pas de laatste jaren zijn er een paar enthousiastelingen die proberen de Ieren op te voeden op biergebied en langzaam te leren dat er meer is op deze aarde dan Heineken, Smithwicks en Guinness. Ook wordt pas de laatste jaren weer hop verbouwd. Ergens in de jaren '50 had Guinness de hoptelers meegedeeld wat hun prijs zou zijn voor de hop. Die was zo schandalig laag dat de boeren hun ranken onderschoffelden en iets anders gingen verbouwen. Om de Ierse bierdrinker en -brouwer wat te ondersteunen in deze toch al zo moeilijke tijden, is er afgelopen zomer een vereniging opgericht in dezelfde trant als Pint en Camra: Beoir (www.beoir.org). Wij zijn al lid... |
|
Terug naar overzicht |
Brouwstappendemo |
tww december 2010 |
Door: Lars Taylor | |
De Brouwstappendemo is een idee van Jan Willem Fukkink. Het doel is mensen te laten zien hoe het brouwproces precies in zijn werk gaat en hoe je dat hobbymatig kunt doen. Daarom laten wij alle stappen van het brouwen tegelijkertijd naast elkaar zien. Op een tafel staan alle materialen naast elkaar op volgorde van brouwen opgesteld. Eerst de werkende schrootmolen met een beetje geschrote mout. Dan een maischketel gevuld met de geschrote mout en water. Daarnaast de kokende ketel met hop. Dan een gistingsfles met gistende wort en dus een werkend waterslot. Daarnaast een kroonkurkapparaat met flesjes en een paar kroonkurken. Er liggen ook een aantal ’t Wort Wat foldertjes. Als laatste staan er natuurlijk een paar door clubleden gebrouwen bieren om te laten proeven. Op deze manier kunnen wij heel duidelijk vertellen over het zelf brouwen van bier. Zelf ben ik tot nu toe vijf keer mee geweest met de Brouwstappendemo. Dat was bij het PINT Winterbier Festival in Gouda, het PINT Speciaalbier Festival in Alkmaar, de “Dag van het Park” in Hoofddorp, het Hopoogstfeest van Gulpener en op de Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek. Omdat wij tot nu toe op zeer verschillende evenementen hebben gestaan was het publiek ook heel verschillend. Op de speciaalbier-festivals van PINT waar wij gestaan hebben, was het publiek natuurlijk snel geïnteresseerd maar ook zeer kritisch. Sommige mensen die ik sprak geloofden niet zomaar dat het resultaat van zelf gebrouwen bier goed kon zijn. Ik vertelde dan vaak over de enorme hoeveelheid verschillende hoppen, mouten en gisten die beschikbaar zijn voor hobbybrouwers. En ook waar je met de verschillende fasen in het brouwproces zelf de smaak kunt beïnvloeden. Bijvoorbeeld met je maischschema, het tijdstip van je hopgift, en de temperaturen van de vergisting en lagering. Natuurlijk hadden wij genoeg bier mee om te laten proeven. Dit leidde tot heel veel positieve reacties. De “Dag van het Park” (een feestelijke opening van een park in Toolenburg met kraampjes en festiviteiten) in Hoofddorp werd bezocht door een heel ander soort publiek. Heel leuk was het daar om met voorbijgangers te praten over onze hobby. Natuurlijk heb ik daar de mensen niet belast met ingewikkelde verhalen over het brouwproces. Wel was het leuk mensen te overtuigen dat je op een redelijk eenvoudige manier zelf bier kunt brouwen. Ik heb daar natuurlijk de mensen ook verteld over ’t Wort Wat, over de clubavonden, de cursus en de internetsite. Op het Gulpener Hopoogstfeest kregen wij ook veel leuke reacties met de Brouwstappendemo. Leden van Puurzaam (een tijdschrift van Gulpener) mochten die dag zelf de Gulpener hop plukken en er was een grote feesttent waar het ontzettend druk en gezellig werd. Op de Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek (13-11-2010) konden bezoekers een kijkje komen nemen bij clubleden die aan het brouwen waren. Zij konden zelf één liter bier brouwen en met gist mee naar huis nemen. De bezoekers zagen hoe clubleden met hun eigen installaties bier brouwden. Leuk was het om te zien dat ook daar zo’n groot verschil in zit. Er zijn mensen in eenvoudige pannen aan het roeren en je ziet geautomatiseerde HERMS-systemen. Voor een leek is het lastig om te onderscheiden met welk onderdeel de brouwers bezig waren. Daarom stonden wij er met de Brouwstappendemo om bezoekers het hele proces stap voor stap uit te leggen. Al met al komen wij met de Brouwstappendemo dus vaak op hele leuke (bier)evenementen. We doen de Brouwstappendemo altijd met meerdere mensen en dat is erg gezellig. Hierdoor is er ook altijd gelegenheid om zelf het festival of evenement te bezoeken. Als je het leuk vindt om ook een keer mee te gaan met een Brouwstappendemo kun je jezelf aanmelden bij de Brouwdemo-commissie. |
|
Terug naar overzicht |
Clubavond 26 november 2010 |
tww december 2010 |
Door: Nico Mes | |
De gehele clubavond was gewijd aan de keuring van bieren ten behoeve van de clubkampioenschappen. Dit jaar: Alt en Tripel.In groepen (5-6 personen) werden de bieren gekeurd. Iedere groep stond onder leiding van een keurmeester. In de groep waarin ik zat kwamen eerst de Altbieren ter keuring. 5 bieren werden geproefd. Hierbij bleek dat het toch lastig is een Alt te brouwen. Geen van de aangeboden was een echte Alt. Dit wil niet zeggen dat de bieren slecht waren, maar een Alt smaakt naar mijn mening anders dan deze 5 door ons gekeurde bieren. Ik ben benieuwd of dit bij de andere groepen anders was. Als tweede werden tripels geproefd. Hierbij bleek dat de meesten meer ervaring hebben met het brouwen van een tripel. Er werden door onze groep een paar goede tripels geproefd. Wel vraag ik me hierbij af of je voor een tripel elk kruid kan gebruiken. Door het gebruik van heel verschillende kruiden ontstaat er een groot palet aan bieren die aan de definitie van tripel voldoet. Is bijvoorbeeld een bier waarin gagel of laurier overheerst nog wel als tripel aan te merken?Al met al een heel leerzame avond, vooral ook door het zeer nuttige commentaar van de keurmeester. |
|
Terug naar overzicht |