Artikelen
9 artikelen uit het clubblad van Februari 2010
Terug naar overzicht | |
!Wat wort 't? |
tww februari 2010 |
Door: Peter Hompe | |
Als ik geweten had dat het ná het kerstdiner tot nu zulk koud weer zou zijn, dan had ik vast en zeker dat pilsje eindelijk eens zelf gemaakt. Het had me in ieder geval geen energie hoeven kosten voor het gistproces! Nee, voor mij hoeft het niet (meer), dit weer. Elke keer dat er nu opnieuw een wit dekentje ligt, denk ik: "nee, hè, niet weer!" Aan de andere kant zet het je ook aan tot het gebruik van namen voor bieren die iets met dit weer hebben. Sneeuwwitje, gele sneeuw, alweeer wit, ijserbij?, sneeuwbal, wittekop, scheve schaats, nICEbeer, zoutop, autoweg… en zo kan iedereen er wel een aantal verzinnen. Daarnaast mogen we natuurlijk ook niet uit het oog verliezen dat dit dé tijd is om voorjaarsbieren te maken. Naar buiten ga je toch niet. En dat vind ik best lastig. Ik wéét dat het straks weer lekker weer is en dat het dan heerlijk is om een eigen fris biertje te drinken terwijl je in je tuintje zit. Maar dat weer zit nog niet in mijn hoofd. Het is daarnaast een kwestie van prioriteiten stellen en dat heb ik niet gedaan. Wat zal het jammer zijn dat ik het straks gewoon met een commercieel biertje moet doen… Peter |
|
Terug naar overzicht |
Van het bestuur, februari 2010 |
tww februari 2010 |
Door: Ernst de Moor | |
Er is alweer een jaar voorbij gegaan, sinds ik de voorzittershamer mocht overnemen van Jan-Willem Fukkink. De tijd gaat snel... En wat voor een jaar. Er is veel gebeurd in 2009. Zo hebben we een deel van het jaar met slechts vier bestuursleden de vereniging moeten besturen. Hoewel het daardoor erg druk was, is dat goed gelukt. Gelukkig hebben we nu weer een voltallig bestuur dat als goed team functioneert, ondanks dat van de huidige vijf bestuursleden er slechts 2 uit het bestuur van vorig jaar komen. Het bestuur verkeert in de gelukkige omstandigheid dat groei van de vereniging geen enkel probleem was. Afgelopen jaar kregen we er 39 nieuwe leden bij (het grootste aantal ooit), waarmee we gegroeid zijn naar 176 leden en 14 donateurs. Het is al vaker gezegd, maar ik wil het hier nog een keer noemen. Deze groei is grotendeels te danken aan onze brouwcursus, waarbij het opvallend is dat Theo en John de nieuwe leden zo enthousiast maken, dat ze vaak ook allerlei activiteiten oppakken binnen de vereniging. Het bestuur kon zich daarom vooral op kwaliteit richten. Enkele voorbeelden van verbeteringen: betere regels voor brouwdagen en deze goed communiceren en naleven, zodat we welkom blijven in de Boerderij. Maar ook praktische zaken als een setje met slang- en aansluitmateriaal voor de brouwdagen, zoeken naar een locatie met meer ruimte voor de brouwdagen (zijn we nog mee bezig), goede vulling van clubavonden, een nieuwe beamer en scherm voor betere presentaties, enzovoort. De brouwdagen, maar vooral de clubavonden zijn de momenten waarop de leden elkaar ontmoeten, die zijn en blijven heel belangrijk voor de vereniging. Afgelopen clubavondHet "eigen bieren proeven" met keurmeesters was wederom een groot succes. Net als vorig jaar kwamen er veel enthousiaste reacties van zowel de brouwers als de keurmeesters. De opkomst was met 61 leden redelijk goed. Volgend jaar gaan we dit weer herhalen. Komende clubavondKomende clubavond is de Algemene Ledenvergadering (ALV), maar daar blijft het niet bij. We proberen de ALV zo kort mogelijk te houden, zodat er ruimte is voor minder saaie onderwerpen. Zo zal de excursiecommissie haar plannen ontvouwen voor de excursie van april, en kun je daar direct op inschrijven. Uit de vooraanmeldingen blijkt dat er veel belangstelling voor is. Maar ook zal Dean een Tripel blind-proeverij organiseren, waarbij jullie mogen proberen zelfgebrouwen Tripel-karmeliet te onderscheiden van een echte Tripel Karmeliet. En er zal een brouwspullenmarkt zijn, waarbij je je oude, niet meer gebruikte brouwspulletjes kunt verkopen of weggeven aan mede-leden. Een goede gelegenheid de zolder of brouwschuur weer eventjes op te ruimen! Als richtlijn ziet het programma ziet er als volgt uit:
Tot 5 maart! Namens het bestuur, Ernst de Moor |
|
Terug naar overzicht |
Voorstel tot aanpassing huishoudelijk reglement |
tww februari 2010 |
Door: Ernst de Moor | |
Artikel 19 van het huishoudelijk reglement regelt de vergoedingen die bij verschillende activiteiten horen. Het bestuur stelt voor de tekst van dit artikel aan te passen. De historie van het artikelDit artikel is toegevoegd in 1996, n.a.v. een incident, waarbij een commissie zichzelf van een beloning had voorzien. Het is duidelijk dat dit niet de bedoeling is, en daarom is het een nuttig artikel. Waarom dan toch aanpassen?Ten eerste worden in het artikel bedragen genoemd. Dit is vreemd, omdat zelfs de contributie niet als bedrag in het huishoudelijk reglement voorkomt. Het is ongebruikelijk bedragen te noemen in een HR, omdat iedere wijziging goedgekeurd moet worden door de algemene ledenvergadering. Bij bijvoorbeeld een inflatiecorrectie zou dan telkens opnieuw over deze wijziging in het HR gestemd moeten worden. Verder vindt het bestuur de tekst van het artikel nu te beperkend. Zoals de tekst nu is, zouden we bijvoorbeeld nooit een spreker mogen uitnodigen tegen betaling. Ook de tekst over de maandbiervergoeding is moeilijk te handhaven. Ten eerste wordt er bijna nooit een vergoeding gevraagd, of wordt deze zelfs afgewezen ("Ik schenk het aan de vereniging"). Ten tweede houdt de tekst geen rekening met de hoeveelheid beschikbaar gesteld bier, of de kwaliteit en / of verkoop ervan. Het bestuur wil daarom vergoedingen minder dwingend in het huishoudelijk reglement vastleggen. Derhalve stelt het bestuur het volgende gewijzigde artikel voor: VergoedingenArtikel 19
Tijdens de ALV van 5 maart zal over deze aanpassing worden gestemd. Het volledige huidige huishoudelijk reglement is te vinden op: http://www.twortwat.nl/reglementen |
|
Terug naar overzicht |
UITNODIGING: Algemene ledenvergadering 2010 |
tww februari 2010 |
Door: Erik Deelissen | |
Langs deze weg nodigt het bestuur van de amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat haar leden uit tot het bijwonen van de jaarlijkse ledenvergadering, welke gehouden zal worden op: Vrijdag 5 maart 2010, 20:00 uur in “De Boerderij” te Hoofddorp Ernst de Moor en Walter Bakker hebben hun bestuurstermijn van twee jaar erop zitten en zijn herkiesbaar. Dean Southall was interim bestuurder en kan worden gekozen. De agenda voor de ALV 2010 is als volgt:
Het verslag van de ALV 2009 en het Jaarverslag van het bestuur over 2009 treft u aan in het clubblad van januari 2010. Het voorstel tot aanpassing van het huishoudelijk reglement staat in dit nummer. Het financieel jaarverslag kunt u downloaden vanaf de website, door in te loggen en te klikken op 'voor leden → Documenten'. Daar vindt u het Financieel Jaarverslag 2009. Namens het bestuur Erik Deelissen |
|
Terug naar overzicht |
Van de inkoopcommissie, februari 2010 |
tww februari 2010 |
Door: Michael Woolthuis | |
Als we van te voren hadden geweten dat er zoveel sneeuw en ijs op het dak terecht zou komen hadden we een mooi recept van een ice bier opgezocht. Maar helaas, het is nu al weer bijna lente dus zijn we te laat. Waar hebben we dat eerder gehoord? Voor volgend jaar ga ik proberen te onthouden om er een ice bier recept tussen te stoppen. Behalve als het weer zo’n slap kwakkelwintertje wordt want dan gaat het natuurlijk een Kwak worden. Hier volgt nog de dopinglijst voor de komende maanden: Februari(deze clubavond is dus stiekem op 5 maart): De lente en de zomer moeten nog beginnen, maar nu al wordt er gedacht aan wat we gaan drinken in de herfst. Het recept voor deze maand is een dubbelbok genaamd ‘Ein Fainer Doppelbock’. Deze zal zo ongeveer rond oktober wel gaar en dus drinkbaar zijn. Voor de thuisbrouwers: het recept staat op de site, inclusief een brouwvisie iXeMeLletje MaartVoor de clubkampioenschappen moet er uiteraard ook een fijn recept zijn. En wie het muiltje past drinke hem leeg, want deze maand wordt het dus een ‘Schoenmaat Alt’. Volledig naar het recept van Louis van Velthoven, zoals het al sinds de excursie bij Schumacher op de site staat. Wij hebben wel de vrijheid genomen om het van een zelf verzonnen naam te voorzien en het recept te herberekenen met de hop alphazuur waarden van de oogst van 2009 (zoals vermeld op de site van brouwland). AprilDit wordt ook weer een mooie voor de nazomerse activiteiten. Want nu staat de ‘KwaaieDrop’ op stapel. Dit wordt een lekkere sterke Quadruppel met alles erin wat een man nodig heeft, op de onverzadigde rechts draaiende hompen vet na. MeiOok voor deze maand gaan we net doen of we alles zelf verzinnen en gaan we een ‘Dufffel’ van de band laten lopen. We moeten nog heel even wat Duveltjes legen om de gist te kunnen terug winnen maar dan moet onze ‘Dufffel’ er ook echt op gaan lijken. JuniVoor de zwartkijkers wordt dit een mooie maand want een Robust Porter gaat het worden. Op dit moment is het recept nog niet helemaal rond omdat we afhankelijk zijn van de verkrijgbaarheid van wat speciale brownMalts en andere donkere mouten. Voor alle pakketten geldt dat het recept rond de leverdatum ook op de site in de receptendatabase verschijnt en dat het alleen te bestellen is tot twee weken voor de clubavond. Zie voor de laatste besteldag de inkooppagina op de site. Ook voor alle andere bestellingen is dat de deadline. |
|
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww februari 2010 |
Door: Ben Jacobs | |
Het nieuwe jaar is weer begonnen en de media cie heeft nog een laatste blik kunnen werpen in het huis van Nico (gelukkig stond het nog niet vol met verhuisdozen en begon de avond goed met verjaardagstaart). Er zijn uiteraard doelstellingen doorgesproken en daar moeten we het eens over hebben. Ons blad mag er tegenwoordig wezen en er zit veel leesplezier in. Maar het kan nog ietsje beter. Ik mis eigenlijk een leuke boekbespreking. Boeken vind ik, net als bierspullen, verzamelwaardig en ook nog eens leerzaam. De andere huisbewonertjes hebben hier uiteraard een iets meer genuanceerde mening over, want naast al die bierflesjes en vaten heb je al gauw een extra stapel papier in huis. Zeker in ons huis scoort papier hoog in de ruimtebezetting, dus dat moet in banen worden geleid. Op de foto zie je het al groeien, al zitten er veel kopie boeken bij en neemt een map met allerlei (recepten, aantekeningen, website kopieën, etc.) veel ruimte in. De twortwat-bibliotheek is de oplossing voor dit probleem. Maar die is ruim bezet met boeken en je hebt eenvoudig niet de tijd alles door te nemen. En dat maakt die ene boekbespreking zo belangrijk. Niet alleen voor u en mij, maar vooral voor de beginnende brouwer, die nog moet bedenken welk standaardwerk zijn kast gaat sieren. Ik wil hiermee dus een lans breken om de boekbespreking terug te krijgen in het clubblad. Kortom, wat is uw standaardwerk en waarom... Of heeft u zojuist een aardig boek gelezen, dan is een klein artikeltje hierover zeker op zijn plaats. En uw schrijven hoeft heus geen academische vormen aan te nemen. Liever niet zelfs. Dus, schrijf iets over uw lievelingsboek of een net nieuw (e-)boek dat u heeft gevonden. En dat heeft nog eens het voordeel dat uw naam en foto in het blad verschijnen en dat maakt weer uw bekendheid in de club groter, kortom alleen maar voordelen en meer dan 150 anderen weten dan of dit boek verzamelwaardig is of niet.Ik wacht met spanning op uw reacties. |
|
Terug naar overzicht |
Speciaalbier & eten (2) |
tww februari 2010 |
Door: Jan-Willem Fukkink | |
Een fascinerend onderwerp, dat voor mijn gevoel in Nederland pas een beetje begon te leven na het PINT-symposium in oktober 2008. In een paar artikelen vertel ik jullie mijn belevenissen op dit gebied. Wanneer is een bier & kaas-combinatie nou echt bijzonder?
|
|
Terug naar overzicht |
Hopfiles Hopunion (2) |
tww februari 2010 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van de Voorde | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Chinook
Cluster
Columbus
Prijzen zijn exclusief verzendkosten. Sinds kort verkoopt Van der Kooy de volgende hoppen:
Voor prijzen bezoekt u de website: www.vanderkooyjubbega.nl |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Jan's Kruidenhoekje (10) |
tww februari 2010 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Jan Wurpel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoethout –(Glycyrrhiza glabra)Botanische naam: Glycyrrhiza glabra Familie: Vlinderbloemenfamilie - Fabaceae (Leguminosae, Papilionaceae) Volksnamen
Verklaring van de naamZoethout is in de handel de aanduiding voor korte stukjes van de wortelstok van Glycyrrhiza glabra. Deze bevat een zoetstof die zo'n 30 tot 50 keer zo sterk is als suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden. De geslachtsnaam is samengesteld uit de woorden 'Glukos' wat zoet betekent, en 'riza' wat staat voor 'wortel'. De soortnaam 'Glabra' staat voor 'haarloos', omdat sommige andere soorten wel haar hebben.
|
2900 gram |
Palemout |
7 EBC |
250 gram |
Cara Munichmout |
100 EBC |
31 gram |
Crystalmout |
150 EBC |
190 gram |
Tarwemout |
6 EBC |
Hop:
44 gram East Kent Goldings met 4,2 % alfa bitterzuur.
Kruiden
4 gram |
zoethout |
(snippers, verkrijgbaar bij elke goede kruidenwinkel) |
0,8 gram |
koriander |
(als antioxidant) |
4 gram |
gedroogde mandarijnenschillen |
(Citrusschillen kunnen ook worden toegepast) |
Water
Maischwater 8,6 liter;
Spoelwater 6,4 liter. (aangezuurd met fosforzuur)
Gist
WYEAST STRAIN: 1728 | Scottish Ale™
Ideaal geschikt voor Scottish-style ales,en zware Ales van alle typen. Kan meer esters vormen bij hogere vergistingstemperaturen (fruittonen).
Flocculatie: hoog
Vergistingsgraad: 69-73%
Temperatuurbereik : 13-24 °C
Alcohol tolerantie: ongeveer 12% Alcohol in volume
Maischschema
Storten op 48 °C en maischrust gedurende 15 minuten.
Maischfase 2; temperatuur naar 67 °C brengen en maischrust gedurende 85 minuten.
Maischfase 3; temperatuur naar 78 °C brengen en en maischrust gedurende 5 minuten.
Maisch klaren tot wort en maisch spoelen.
Koken met zoethout
Zalm met zoethoutschuim
hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
-
4 moten zalm van 75 g
-
peper en zout
-
4 klontjes boter
-
50 g zoethout, in stukken gebroken stokjes
-
2 dl schaaldierenfond (of groentebouillon)
-
3 g lecithinepoeder (1 tl)
-
200 g zeekraal
Hulpmiddelen
Bamix staafmixer
Bereiding
Verwarm oven voor op 100 °C.
Bestrooi de zalm met peper en zout en leg ze op een ovenplaat bekleed met bakpapier. Leg op elk mootje zalm een klontje boter, gaar de zalm 15 min. in de oven.
Verwarm de zoethoutstengels in de fond en laat 30 minuten zacht trekken. Zeef de fond in een hoge maatbeker en los er de lecithine in op. Houd de staafmixer aan het opppervlak zodat er schuim ontstaat.
Zet de maatbeker zodanig dat het schuim zich kan verzamelen aan een kant van de beker.
Kook de zeekraal 2 min. en giet af.
Verdeel de zeekraal over de borden en leg er een stukje vis op.
Lepel het zoethoutschuim over de stukjes vis.
Serveertips
Een variant gebruikt steranijs bij de zoethoutextractie.
Zalm in een pan braden (2x2 minuten halfhoog) gaat ook goed.
Chocoladelasagne met zoethoutijs en kumquat
nagerecht voor 4 personen
Ingrediënten
Lasagne |
Mousse |
Kumquats |
IJs |
200 g chocolade |
3 blaadjes gelatine |
10 kumquats |
6 dooiers |
300 g couverture callets |
1 dl witte wijn |
3 eieren |
|
750 ml slagroom |
60 g suiker |
250 g suiker |
|
250 g eiwit |
5 dl room |
||
150 g geleisuiker |
90 g fijne zoethoutsnippers |
||
6 el armagnac |
|||
Voorbereiding
Zet het koelelement van de ijsmachine 24 uur van tevoren in de diepvries. Zet borden koud.
Bereiding
Chocoladelasagne
Van stevig plastic (bijvoorbeeld L-mappen) of eventueel van bakpapier 20 vierkantjes van 8x8 centimeter knippen (vierkantjes van plastic kunnen hergebruikt worden). Laat de chocolade au bain-marie al roerend smelten tot een gelijkmatige massa. Smeer de vierkantjes aan een zijde met de chocolade in, zodat een dunne film van ongeveer 1 mm ontstaat. Leg de vierkantjes met de chocoladekant naar boven op een groot vel bakpapier op egale ondergrond. Als de chocolade hard is geworden, het plastic voorzichtig verwijderen.
Chocolademousse
Week de gelatine in koud water. Smelt de chocolade au bain-marie. Sla bijna alle slagroom half stijf. Sla de eiwitten stijf. Roer de gelatine met een scheut slagroom door de gesmolten chocolade. Laat het al roerend tot lauw afkoelen Spatel eerst het stijfgeslagen eiwit en daarna de slagroom door het chocolademengsel. Laat in de koelkast koud worden.
Kumquats
Kook een suikergelei van de wijn en de suiker. Trek dunne sliertjes schil van 5 kumquats. Snijd de resterende kumquats in dunne plakjes en pocheer deze in de suikergelei.
Zoethoutijs
Klop de eierdooiers met de eieren en de helft van de suiker schuimig wit. Breng een halve dl room met de rest van de suiker en de zoethoutsnippers langzaam aan de kook. Zeef de room en schenk dit al kloppend bij het eimengsel. Doe het geheel weer terug in de pan en laat op een klein vuur binden - niet koken!
Het geheel al roerend snel laten afkoelen. Klop de rest van de slagroom stijf en spatel de room samen met de armagnac door het mengsel. Maak hiervan ijs in de machine.
Presentatie
Spatel de mousse tussen twee lasagne velletjes. Rangschik naar eigen inzicht de lasagne, de kumquatplakjes met daarop de sliertjes en een bolletje ijs op (ijs)koude borden.
Als dit toetje te ingewikkeld is of je niet geheel aanstaat heb ik op het internet nog een toetje “Panna Cotta gevonden, net zoals we dit ongeveer bij het kerstdiner gegeten hebben. Hierbij smaakt dan de Scotch Ale goed bij.
Zoethout-panna cotta
nagerecht voor 6 personen
Ingrediënten
1½ dl volle melk
½ liter slagroom
7 blaadjes witte gelatine
75 gram suiker
2 stokjes zoethout
1 stengel citroengras
1 steranijs
3 eetlepels gele basterdsuiker
rood (frambozen/aardbeien) en groen (kiwi's, druiven) fruit
Hulpmiddelen
pan
mixer
kommen
lepels
wijnglazen
Voorbereiding
Breek de zoethoutstokjes en de stengel citroengras in stukjes en laat dit in de melk een half uur heel zachtjes koken. Daarna zeven.
Bereiding
Klop de helft van de slagroom stijf met de helft van de suiker.
Week de gelatine in ruim koud water.
Breng de gezeefde, gekruide melk aan de kook met de rest van de suiker en de rest van de slagroom en laat dit mengsel een kwartiertje heel zachtjes koken. Los er, van het vuur af, de uitgeknepen geweekte gelatineblaadjes in op en laat het mengsel afkoelen en lobbig worden.
Spatel er, zodra de massa lobbig wordt de geklopte slagroom door en verdeel de romige massa over 6 wijnglazen. Laat de panna cotta, afgedekt met plastic folie, in de koelkast in 4 uur volledig opstijven.
Zet de glazen op 6 bordjes en strooi er de gele basterdsuiker over. Schik wat rood en groen fruit om de glazen.
Eet smakelijk en proost!
Jan Wurpel.
Geraadpleegde bronnen:
-
www.plantaardigheden.nl
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zoethout
-
http://www.overkruiden.nl/kruiden/plantengroepen/vaste-planten/zoethout/
-
http://www.starmanproductions.nl/kruiden/zoethoutwortel.html
-
http://www.nrc.nl/W2/Lab/Magazine/artikelmaart2001.html
-
http://www.annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-o-z/glycyrrhiza-glabra-zoethout/
-
http://www.bierwoordenboek.com/zoethout.ashx
-
http://www.bicoro.nl/snoepfabriek/snoepgoed-informatie-over-drop.htm
-
http://www.brouw-bier.nl/theorie/grondstoffen/kruiden.aspx
-
http://www.spreekbeurten.info/zoethout.html
-
http://www.smulweb.nl
-
http://en.wikipedia.org/wiki/Liquorice
-
Referentiegids voor bierliefhebbers, keurmeesters en brouwers “Bier Typen Gids” door Derek Walsh.
1(macereren =een substantie langdurig en koud in contact brengen met een oplossende vloeistof. In de farmacie wordt deze werkwijze toegepast bij extractie van farmaceutische substanties uit planten.)
2ulcus = meer of minder diep in huid of slijmvlies doordringend weefselverlies, veroorzaakt door ontsteking, necrose of kwaadaardige ontaarding, met weinig neiging tot genezing, bekleed met korrelig bindweefsel dat zich vormt op de bodem van een wond.