Artikelen
9 artikelen uit het clubblad van Juni 2011
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, juni 2011 |
tww juni 2011 |
Door: Theo van Eijden | |
Voor jullie ligt het clubblad van juni 2011. Vorige clubavondVoorafgaand aan de clubavond werd de brouwcursus 2011-1 afgerond met het bottelen van het door de cursisten gebrouwen bier. Er waren maar liefst 16 cursisten die samen 4 brouwsels hebben gemaakt, in totaal 100 liter. Het bier, een dubbelbock volgens een recept van Jan Wurpel, was zeer geslaagd te noemen. Na afloop werd aan de cursisten door John Keuris en Theo van Eijden het fel begeerde certificaat overhandigd. De clubavond was druk bezocht met 65 leden en cursisten. Het bier van de maand op tap was deze keer een rookbier van Frits Langeveld. Deze avond hield Jan Willem den Hartog een presentatie over mouten en hoe je hiermee de smaak en het karakter van je bier kan beïnvloeden. Omdat de Gulpener Bierbrouwerij het thuis honk van Jan Willem is kregen we ook een bedrijfspresentatie van deze brouwerij te zien. Het bier dat we kregen te proeven was een Mestreechs Aajt van Gulpener, deze valt in de klasse Vlaams Bruin waar ook het beter bekende Rodenbach onder valt. Het bier wordt niet veel gebrouwen en was dus een unicum dat we het vanuit een eiken houten vat getapt kregen. Het is een zeer geslaagd bier dat de leden met veel smaak hebben gedronken. Het was tot 1920 alleen in Maastricht erg populair en door Gulpener weer nieuw leven ingeblazen. Dit bier ontstaat door het in open eikenhouten vaten spontaan te laten gisten. Er verstrijkt dan minstens 1 jaar voordat uiteindelijk het behoorlijk zure oerbier versneden wordt met andere bieren, zoals Oud Bruin en Pils. Zo ontstaat een blend, met een ciderachtige geur, een typische rinse smaak met frisse afdronk (3,5% alc.). Open Nederlandse Kampioenschappen Bierbrouwen 2011Het ONK 2011 vond plaats op 28 mei in Veenhuizen. In de oude maalderij van deze voormalige strafkolonie is sinds kort een brouwerij gevestigd die een open dag hield. Brouwerij Maallust , is vernoemd naar het gebouw waarin het is gevestigd, en is voorafgaand aan de kampioenschappen officieel geopend. De brouwerij was te bezichtigen en het bier van de brouwerij was verkrijgbaar. Het centrale thema van het ONK 2011 was 'receptologie'. Het geheim van een goed brouwsel schuilt vooral in het samenstellen van een goed recept. Welke ingrediënten zijn van belang en maken net het verschil tussen een toppertje of een gemiddeld brouwsel. Waar haal je de nodige informatie vandaan? Derek Walsh en Caspar Kuik hebben beiden een presentatie over dit onderwerp verzorgd. Onze vereniging was met 37 bieren van de partij. Gerard Ypenga wist de eerste prijs van de E klasse in de wacht te slepen, de kloon van Christoffel Nobel. Gerard, van harte gefeliciteerd. Komende clubavondDe komende clubavond is op vrijdag 24 juni is, in tegenstelling tot wat we gewend zijn, niet in de Boerderij maar bij brouwerij de Prael in Amsterdam. De brouwerij lig 8 minuten lopen vanaf Centraal Station. De brouwerij heeft een nieuwe proeflokaal en eigenaar Fer Kok zal ons uitleggen wat zijn bedoelingen daar mee zijn. Mocht je te vroeg aanwezig zijn dan kan je de leden van de Polderbok commissie bezig zien terwijl zij de laatste hand te leggen aan het Polderbok 2011, dat die dag wordt gebrouwen. Brouwerij de Prael Namens het bestuur,
|
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, mei 2011 |
tww juni 2011 |
Door: John Gouwerok | |
Er was voor de laatste avond van het seizoen een forse opkomst. Ik denk mede door de aangekondigde spreker, waar we allemaal nog wat van kunnen leren. Met een bruikbaar en duidelijk verhaal en wat bijzonders te proeven in de pauze. Ook op deze avond een bier op tap, beschikbaar gesteld door Frits Langeveld van Tessel. Een doorrookt bier voor smokers en ex-rokers onder de naam Wrakhout: het was voor de meesten eerst even wennen maar het werd goed gewaardeerd met gemiddeld een zeven. Het kan allen niet meedoen in de maandbier competitie omdat het commercieel gebrouwen is door Klein Duimpje uit Hillegom. Het was voor mij een leerzame laatste avond van dit seizoen en als het goed gaat ben ik pas half september gebruind en met ballonkuiten weer present. Ik wens een ieder een mooie zomer toe en tot de volgend keer Jullie uitbater John PS: ik kwam in de dierenwinkel kwispelbier tegen; toch maar gekocht, je weet maar nooit. Is het echt hondenbier? Na te hebben gekeken op Google, weet ik niet of ik het echt ga proeven. Gebrouwen met rundvlees en 0%, je weet maar nooit… |
|
Terug naar overzicht |
Hopsteiner hopfiles |
tww juni 2011 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van de Voorde | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Naast de Hopunion is er nog een bedrijf dat Amerikaanse hoppen teelt: Hopsteiner. Deze heeft ook een aantal hopfiles, waaronder enkele soorten die de Hopunion niet teelt. De opmaak van deze files is anders dan van de Hopunion, maar voor de de eenvormigheid heb ik dezelfde opmaak aangehouden. Het gaat hierbij om de volgende soorten: Zeus, Tomahawk, Delta, Super Galena, Apollo en Bravo. Over deze laatste vond ik via de site van Hopsteiner een aardig artikeltje over de ontstaansgeschiedenis van de Bravo hop, dat staat hieronder. Ik heb ook nog gezocht naar brouwerijen die werken met Bravo hop en ik heb er een gevonden, nl: Mikkeler, maar het zou me niet verbazen als de Molen ook een bier heeft met Bravo hop. Allereerst hier de file van de Bravo: Bravo
Dan nu het artikeltje over de Bravo hop: Bravo voor de nieuwe hopGeschreven door Jay Brooks op 13 juli 2007. Elk jaar worden er ontelbare nieuwe hopvariëteiten geïntroduceerd. In feite zijn het er zoveel dat ze alleen maar een nummer krijgen. Een hop moet zichzelf eerst bewijzen voordat hij een naam krijgt. Bijvoorbeeld: Hopnummer 01046 begon zijn leven in Prosser, Washington bij Golden Gate Roza Hop Ranches. Gedurende de zomer van 2000 werd een vrouwelijk hop die bekend staat als Zeus gekruist met een mannelijke hop met nummer 98004 (wiens moeder in feite de Nugget hop was). Zijn afkomst is dus 50 % Zeus, 25% USDA1 19058m en 6,25 % onbekend. In het volgende jaar werden de zaden verzameld en de plant werd opgekweekt in kas voor de volgende 2 jaar en gedurende die tijd onderzocht voor ziektegevoeligheid, geslacht, groeikracht en type van de hopbel. In 2002 toonde hopnummer 01046 een hoger dan normaal getal aan alphazuur samen met een goede weerstand tegen ziektes en tal van andere positieve zaken. In het volgende jaar, 2003, werd nummer 01046 ongeslachtelijk voortgeplant door middel van wortelstokken die van de originele plant werden opgegraven, in stukken verdeeld en in een groot aantal in kassen geplaatste groeicontainers geplant. Uiteindelijk werden er 4000 jonge planten gecreëerd die op 2 locaties werden uitgeplant: op de originele locatie van zijn ontstaan, Roza Ranch en ook op de Golden Gate Emerald Hop Ranches in Sunnyside, Washington. Deze planten vertegenwoordigden de 2e generatie van de hopplant. Gedurende de volgende 3 jaar groeiden de planten, ze werden bemonsterd, getest en geanalyseerd op een veelheid van factoren. Deze tests bewezen dat de nieuwe hop een goede weerstand had tegen ziekten, gepaard met een uitzonderlijk hoge opbrengst en hoge alphazuur percentages. De hop werd geoogst en verwerkt in 200 pondsbalen die werden getest waarbij gebruik werd gemaakt van de ASBC (American Society of Brewing Chemists) spectofotometrische methode en toonde een gemiddeld alphazuurpercentage van 17,5% en een bètazuur percentage van 3,5%. De alphazuren waren bijna gelijk aan die van de moeder Zeus, maar hadden een veel lager verlies bij opslag bij 20 graden, een goed teken. In 2005 werd de derde-generatie planten geschapen en grootschalige veldtest werd uitgevoerd op de Emerald Ranch. Nu het succes bewezen was, werd nummer 01046 omgedoopt tot Bravo en S.S. Steiner, die de hopvelden in Washington beheerde, diende een patentaanvraag in. In 2006 werd de eerste commerciële Bravo hop geoogst. Voor elk van deze succes verhalen, zijn er honderden die het nooit halen. Maar zelfs als een hop zo ver komt is het nog geen garantie voor een succes. Hoe het uitpakt in het bier is de laatste en onbetwist de meest belangrijke test. Dus hoe zal het in je bier smaken? Niemand is er zeker van, maar er is een goede manier om erachter te komen. Morgen (14 juli 2007) heb je de gelegenheid om tenminste 21 single hop IPA's te proeven, die gemaakt zijn met uitsluitend Bravo hop door brouwerijen gevestigd in noord Californië. Drake's Brewing Inn is gastheer voor het 2e jaarlijkse Drake's Brewing Beer Festival and Washoes Tournament. Elke brouwerij zal ook enkele andere bieren serveren dus er zijn meer dan genoeg bieren om te proeven. Maar het is een grote uitdaging op verschillend gebied. In de eerste plaats ga je een nieuwe hop proeven die voor het eerst in het bier wordt gebruikt. Ten tweede kun je uit de eerste hand zien hoe de verschillenden brouwers met verschillende apparatuur maar met dezelfde hop en hetzelfde IPA recept 21 verschillende bieren maken die allemaal anders zullen smaken (tenminste dat was de ervaring vorig jaar op dit festival toen Summit hop werd gebruikt). Het zou heel plezierig moeten zijn. Kom en voeg je bij ons op het Drake festival voor een onvergetelijke middag met bier, eten, muziek en spellen. Ik zie je daar! |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Barbecue 2011 |
tww juni 2011 |
Door: Ernst de Moor | |
Tijdens de ALV hadden we het al aangekondigd: dit jaar gaan we het kerstdiner vervangen door een zomer-barbecue. Deze zullen we houden tijdens de clubavond van 26 augustus, die om deze reden dan ook niet in de Boerderij plaats vindt. We hebben een loods weten te regelen, vlak naast die waar we de brouwdag van 16 april hebben gehouden, in Hoofddorp dus. In het volgende clubblad en in de nieuwsflits komt een routebeschrijving. Bij droog weer zal de barbecue op een veld achter de loods plaatsvinden en als het weer minder meewerkt gaan we binnen de loods zitten. Het gaat dus altijd door, onafhankelijk van het weer! Wie mogen komen?De barbecue is bedoeld voor de leden, en hun gezin. Vrouw en kinderen mogen dus ook meekomen, dat leek ons wel zo gezellig. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt een speciale prijs. Het terrein is vanaf 17.00 uur open, om 18.00 worden de barbecues aangestoken. Mocht je de neiging om zelf muziek te maken tijdens zo'n feest niet kunnen onderdrukken, dan mag je je muziek-instrument of zangstem meenemen! DrinkenWe zorgen voor drinken, maar niet voor bier. Dat mogen jullie namelijk zelf doen. Ons idee is dat dit een uitgelezen gelegenheid is om elkaars bieren te proeven. Als iedereen dus een flesje of 8 of 10 van zijn zelf gebrouwen bier meeneemt, kunnen we dat van elkaar proeven. Wij zullen wel voor glazen zorgen! Zelf gebrouwen bier meenemen is verplicht, tenzij het bestuur schriftelijk vrijstelling verleent ;o) Als je het leuk vindt om een maandbier op tap te zetten, is dat ook mogelijk. Laat het dan even aan het bestuur weten! Tafels en stoelenWij zorgen voor tafels en stoelen. Dit zijn echter eenvoudige stoelen, en voor een deel sta-tafels. Mocht je niet zonder je eigen geriefelijke tuinstoel kunnen, dan mag je die natuurlijk altijd meenemen. AanmeldenJe kunt je nu al aanmelden voor de barbecue. Ga daarvoor naar het "voor leden" menu van de website (vergeet niet in te loggen), en kies "Barbecue". Daar vind je een aanmeldformulier. Je aanmelding dient binnen te zijn voor 24 juli. De kosten bedragen €15,00 voor volwassenen, en €10,- voor kinderen. Vergeet niet dit bedrag te storten voor 1 augustus op giro 7228352 t.n.v. amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat. Vermeld daarbij je lidnummer (op de wikkel van het clubblad), en "barbecue 2011". We gaan er een mooie avond van maken! |
|
Terug naar overzicht |
Gezamenlijke brouwdag van zaterdag 24 september |
tww juni 2011 |
Door: Theo van Eijden | |
De gezamenlijke brouwdag van 24 september komt alweer naderbij. We gaan dan een Oatmeal Stout brouwen. Oatmeal Stout is een Stout, waarbij havermout wordt gebruikt tijdens de bereiding. Meestal zal dit niet meer zijn dan 5% op de totale storting. Vroeger was een aandeel van 25% echter heel normaal, omdat het een goedkope grondstof was. Een teveel maakt het bier echter bitter. De haver geeft het bier niet alleen uitgesproken en gelijkmatig mondgevoel, maar geeft het ook een vleugje zoet, in tegenstelling tot de meeste andere soorten stout. De smaak van Oatmeal Stout is dus veelal zoetig, bitter met een branderige smaak. Het wordt veelal bereid met gebrande grondstoffen, zoals bijvoorbeeld geroosterde mout. Het alcoholgehalte ligt meestal tussen de 4 en 7 volume procenten. We gaan brouwen in de schuur van een aardbeienkweker in Lisserbroek. Op deze loc atie hebben reeds een aantal maal eerder gebrouwen. Zeer waarschijnlijk zal de dochter des huizes weer voor de catering zorgen. Kwekerij E. Duivenvoorden Mocht je mee willen doen, schrijf je dan in voor de brouwdag via de website. Let op! De aanmeldprocedure voor gezamenlijke brouwdagen is gewijzigd. Log in bij 't Wort Wat website, en klik in het "Voor leden" menu op "Brouwdag". Daar kun je het aanmeldformulier invullen. Je kunt je tot en met 10 september opgeven voor de gezamenlijke brouwdag. |
|
Terug naar overzicht |
Nieuwe Hopsoorten |
tww juni 2011 | ||||
Overgenomen uit Brew Your Own, geschreven door James Spencer en gepubliceerd in het nummer van jan/feb 2011. Vertaald door Theo van de Voorde. Nieuwe hoprassenWij thuisbrouwers houden van hop. Of hij ons gehemelte verwent met citrus, fruit en bitterheid of onze smaakpapillen verleidt met bloemen en subtiliteit, hop is het kruid van onze bieren en van ons leven. Maar weinigen van ons realiseren zich de hindernissen die nieuwe hop moet overwinnen voordat hij onze brouwketels bereikt.
|
Wereldwijd Weyermann, 3 |
tww juni 2011 |
Door: Ben Jacobs | |
BraumanufakturDe helft van alle Weyermannmout is bestemd voor de export. Exporteren is meer dan het sturen van enkele zakken mout naar vreemde landen. Al merkte Beate Ferstl op, dat telkens als een buitenlandse brouwerij een foto terugstuurde met het bewijs dat de wit-rode zakken waren aangekomen, men bij Weyermann zei: “Hoera, onze ambassadeur is gearriveerd.” Export is ook service en advies. Omdat het vele buitenland dat Duitsland heeft vaker niet dan wel het Reinheitsgebot kent, installeerde Weyermann in 2003 een microbrouwerij met een capaciteit van 2,5 hl op het mouterijterrein. De tweede brouwerij derhalve, naast de Sinamarbrouwerij. De installatie komt van een andere beroemde Bamberger firma, Kaspar Schulz. In die installatie brouwt brouwmeester Oliver Honsel met zijn team net zo vrolijk Reinheitsgebotbieren als bier dat duidelijk verder gaat dan enkel water, mout, hop en gist. Een India Pale Ale met Amerikaanse hopsoorten, die een typisch grapefruitaroma geven. Of een Coffee Stout met koffie uit Kenia, een frambozenporter of een saffraanbier. Weyermann heeft twee biersommeliers in dienst, waarvan Ulrich Ferstl er een is. En die kunnen bijvoorbeeld hun buitenlandse klanten over bierrecepten adviseren, maar ook Duitse brouwers helpen die wel de smaak van een koffiestout willen benaderen, maar dan met de vier klassieke elementen van het Reinheitsgebot. Het geeft Weyermann de mogelijkheid te experimenteren met mouten, met niet-granen die ‘graanachtige’ eigenschappen hebben, zoals boekweit, of met kruiden en vruchten. De microbrouwerij is ondergebracht is het gebouw waar vroeger de oude Sinamarinstallatie stond. Terwijl Ulrich Ferstl ons proefglaasjes Böhmisch Dunkel, Maibock en Kerstbier in Deense stijl uit 2009 uitschenkt, vertelt hij hoe de Sinamarbrouwerij voor de Tweede Wereldoorlog naar Potsdam gebracht werd, nadat men in Beieren het brouwen van Farbebier verboden had wegens vermeende strijd met het Reinheitsgebot. Na afloop van WO II kwam Potsdam in de Russische zone te liggen. Niet zo gunstig, gezien het feit dat de Russen in hun zone nogal veel Duitse installaties ontmantelden en naar de Sovjet-Unie overbrachten. Weyermann is er echter in geslaagd in 1945 de brouwerij en de vacuümindamper naar Bamberg over te brengen, waar ze opnieuw in gebruik zijn genomen. Intussen proeven wij de drie bieren en merken dat de Maibock van 2010 in de beugelfles verzuurd is. Gelukkig is Ulrich biersommelier en probeert hij ons niet te overtuigen dat dit de bedoeling is. Dus dan maar iets meer Böhmisch Dunkel en Deens Kerstbier. Met enig verlangen kijken we naar de lagertanks waar onder meer een zwaar bokbier met de naam Willy Wonka ligt te rijpen. “Veel Engelstalige toeristen vinden dat het Weyermanncomplex op de chocoladefabriek uit Charlie and the Chocolate Factory lijkt”, verklaart Ulrich Ferstl. “Als ze over het terrein lopen, roepen ze ‘Willy Wonka, Willy Wonka’. We hebben gezworen ooit een bier onder die naam te brouwen. Vandaar.” En wat ons verlangen betreft, er mocht maar een persoon aan de lagertanks komen ter voorkoming van infecties. Die heette Oliver en was niet aanwezig. PK Sinamar(Zie foto) Op het mouterijterrein van Weyermann is de Heinz Weyermann Röstmalzbierbrauerei gevestigd. Volgens het Duitse Reinheitsgebot wordt een bier gemaakt, Sinamar, dat andere brouwers aan hun bier kunnen toevoegen om zo de gewenste donkere kleur te krijgen. Een brouwsel is 92 hl groot. Omdat Sinamar geen op zichzelf staand drinkbier is, vindt vergisting versneld plaats, terwijl de noodzaak voor lagering geheel ontbreekt. Zodra het bier gereed is, wordt het in een vacuümindamper ingedampt tot eenzesde van het oorspronkelijke volume. Op jaarbasis wordt van 45.000 hl bier 7000 hl Sinamar en moutextracten gemaakt. Het extreem donkere concentraat Sinamar heeft een eigen kleur van circa 8600 EBC. Weyermann Party'sEen lijfspreuk van Sabine Weyermann is “maak je klanten tot vrienden”. Samen met haar man Thomas zoekt zij haar klanten overal ter wereld op, van de World Beer Cup en de Craft Brewers Conferentie in de VS, via het Europese Bierfestival in Kopenhagen tot de Pianeta Birra beurs in Rimini. Alle klanten en relaties worden jaarlijks uitgenodigd op de ‘Weyermann Bavarian Party’. Dan is iedereen welkom op het bedrijf, altijd op de zaterdag na de laatste beursdag van de Brau Beviale in Neurenberg. De meeste klanten zijn toch in de buurt. Veel Amerikaanse en andere buitenlandse brouwers maken van deze gelegenheid gebruik om zich te oriënteren en vriendschappelijke banden aan te knopen. Een gevolg daarvan is dat Rauchbier en andere Duitse biertypen nu ook elders ter wereld worden gebrouwen. Naast deze drukbezochte party met rondleidingen in de mouterij in vele talen waaronder steevast Russisch, vinden zulke bijeenkomsten bij Weyermann het jaar door plaats. Zoals het zomerfeest in juli 2008 ter gelegenheid van 100 jaar Carapils-mout. Of het jaarlijkse treffen van de Diplom-Biersommeliers. Alle gasten worden vermaakt met steeds weer nieuwe attracties. Of het nu een traditionele Beierse dansgroep in lederhosen is, een vuurspuwer of een os aan het spit, steeds vloeit het eigen bier uit de proefbrouwerij daarbij rijkelijk. In één moeite door laten Sabine en Thomas zien wat er allemaal met Weyermann-mout gebrouwen kan worden en zijn hun gasten tevreden. Theo Flissebaalje Nogmaals met dank aan PINT om deze interessante informatie te mogen plaatsen. |
|
Terug naar overzicht |
Goulash soep |
tww juni 2011 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Erik Deelissen | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Tijdens de lunch van de club brouwdag van 16 april 2011 serveerde ik goulash soep uit. Deze viel zo in de smaak dat diverse leden vroegen of ik het recept wilde publiceren in het clubblad. Dit was ik helemaal vergeten totdat ik op mijn belofte geattendeerd werd op de afgelopen clubavond van mei, dus bij dezen los ik mijn belofte in. Ingrediënten
BereidingDoe wat boter of reuzel in een grote pan, voeg wanneer het vet heet is het vlees toe, bak tot mooi bruin. Voeg de uien toe en blijf roeren tot de uien lichtbruin en glazig zijn. Voeg de paprikapoeder toe en de knoflook, roer even om en voeg de paprika, wortel, aardappels, tomatenpuree, bouillon, kruiden, azijn, zout en peper toe. Voeg eventueel nog wat water toe. Laat het geheel zachtjes opwarmen totdat het bijna kookt. Zet op een laag pitje met het deksel op half en laat afhankelijk van de vleessoort 1 tot 2½ uur sudderen. Regelmatig omroeren. De ui en aardappel koken stuk en zorgen voor een binding. Serveer de soep met bijvoorbeeld zuurdesembrood. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Van de Polderbokcommissie |
tww juni 2011 |
Door: Theo van de Voorde | |
Verslag van de bespreking met Fer Kok van brouwerij de Prael op 13 mei 2011. Aan de hand van een actiepuntenlijst, opgesteld door Erik Deelissen, werden de volgende zaken besproken:
|
|
Terug naar overzicht |