9 artikelen uit het clubblad van Juni 2011

Terug naar overzicht

Van het bestuur, juni 2011

tww juni 2011
Door: Theo van Eijden

Voor jullie ligt het clubblad van juni 2011.

Vorige clubavond 

Voorafgaand aan de clubavond werd de brouwcursus 2011-1 afgerond met het bottelen van het door de cursisten gebrouwen bier. Er waren maar liefst 16 cursisten die samen 4 brouwsels hebben gemaakt, in totaal 100 liter. Het bier, een dubbelbock volgens een recept van Jan Wurpel, was zeer geslaagd te noemen. Na afloop werd aan de cursisten door John Keuris en Theo van Eijden het fel begeerde certificaat overhandigd. De clubavond was druk bezocht met 65 leden en cursisten. Het bier van de maand op tap was deze keer een rookbier van Frits Langeveld.

Deze avond hield Jan Willem den Hartog een presentatie over mouten en hoe je hiermee de smaak en het karakter van je bier kan beïnvloeden. Omdat de Gulpener Bierbrouwerij het thuis honk van Jan Willem is kregen we ook een bedrijfspresentatie van deze brouwerij te zien. Het bier dat we kregen te proeven was een Mestreechs Aajt van Gulpener, deze valt in de klasse Vlaams Bruin waar ook het beter bekende  Rodenbach onder valt. Het bier wordt niet veel gebrouwen en was dus een unicum dat we het vanuit een eiken houten vat getapt kregen. Het is een zeer geslaagd bier dat de leden met veel smaak hebben gedronken.  Het  was tot 1920 alleen in Maastricht erg populair en door Gulpener weer nieuw leven ingeblazen. Dit bier ontstaat door het in open eikenhouten vaten spontaan te laten gisten. Er verstrijkt dan minstens 1 jaar voordat uiteindelijk het behoorlijk zure oerbier versneden wordt  met andere bieren, zoals Oud Bruin en Pils.  Zo ontstaat een blend, met een ciderachtige geur, een typische rinse smaak met frisse afdronk (3,5% alc.).

Open Nederlandse Kampioenschappen Bierbrouwen 2011

Het ONK 2011 vond plaats op 28 mei in Veenhuizen. In de oude maalderij van deze voormalige strafkolonie is sinds kort een brouwerij gevestigd die een open dag hield. Brouwerij Maallust , is vernoemd naar het gebouw waarin het is gevestigd, en is voorafgaand aan de kampioenschappen officieel geopend. De brouwerij was te bezichtigen en het bier van de brouwerij was verkrijgbaar.

Het centrale thema van het ONK 2011 was 'receptologie'. Het geheim van een goed brouwsel schuilt vooral in het samenstellen van een goed recept. Welke ingrediënten zijn van belang en maken net het verschil tussen een toppertje of een gemiddeld brouwsel. Waar haal je de nodige informatie vandaan? Derek Walsh en Caspar Kuik hebben beiden een presentatie over dit onderwerp verzorgd.

Onze vereniging was met 37 bieren van de partij. Gerard Ypenga wist de eerste prijs van de E klasse in de wacht te slepen, de kloon van Christoffel Nobel. Gerard, van harte gefeliciteerd.

Komende clubavond

De komende clubavond is op vrijdag 24 juni is, in tegenstelling tot wat we gewend zijn, niet in de Boerderij maar bij brouwerij de Prael in Amsterdam.  De brouwerij lig 8 minuten lopen vanaf Centraal Station. De brouwerij heeft een nieuwe proeflokaal en eigenaar Fer Kok zal ons uitleggen wat zijn bedoelingen daar mee zijn. Mocht je te vroeg aanwezig zijn dan kan je de leden van de Polderbok commissie bezig zien terwijl zij de laatste hand te leggen aan het Polderbok 2011, dat die dag wordt gebrouwen.

Brouwerij de Prael
Oudezijds Voorburgwal 30-A
1012 GD Amsterdam

Namens het bestuur,
Theo van Eijden

 

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, mei 2011

tww juni 2011
Door: John Gouwerok

Er was voor de laatste avond van het seizoen een forse opkomst. Ik denk mede door de aangekondigde spreker, waar we allemaal nog wat van kunnen leren. Met een bruikbaar en duidelijk verhaal en wat bijzonders te proeven in de pauze.

Ook op deze avond een bier op tap, beschikbaar gesteld door Frits Langeveld van Tessel. Een doorrookt bier voor smokers en ex-rokers onder de naam Wrakhout: het was voor de meesten eerst even wennen maar het werd goed gewaardeerd met gemiddeld een zeven. Het kan allen niet meedoen in de maandbier competitie omdat het commercieel gebrouwen is door Klein Duimpje uit Hillegom.

Het was voor mij een leerzame laatste avond van dit seizoen en als het goed gaat ben ik pas half september gebruind en met ballonkuiten weer present. Ik wens een ieder een mooie zomer toe en tot de volgend keer

Jullie uitbater John

PS: ik kwam in de dierenwinkel kwispelbier tegen; toch maar gekocht, je weet maar nooit. Is het echt hondenbier? Na te hebben gekeken op Google, weet ik niet of ik het echt ga proeven. Gebrouwen met rundvlees en 0%, je weet maar nooit…

Terug naar overzicht

Hopsteiner hopfiles

tww juni 2011
Door: Theo van de Voorde

Naast de Hopunion is er nog een bedrijf dat Amerikaanse hoppen teelt: Hopsteiner. Deze heeft ook een aantal hopfiles, waaronder enkele soorten die de Hopunion niet teelt. De opmaak van deze files is anders dan van de Hopunion, maar voor de de eenvormigheid heb ik dezelfde opmaak aangehouden. Het gaat hierbij om de volgende soorten: Zeus, Tomahawk, Delta, Super Galena, Apollo en Bravo.

Over deze laatste vond ik via de site van Hopsteiner een aardig artikeltje over de ontstaansgeschiedenis van de Bravo hop, dat staat hieronder. Ik heb ook nog gezocht naar brouwerijen die werken met Bravo hop en ik heb er een gevonden, nl: Mikkeler, maar het zou me niet verbazen als de Molen ook een bier heeft met Bravo hop.

Allereerst hier de file van de Bravo:

Bravo

Afkomst: Afkomstig van de Zeus
Oogsttijd: Laat seizoen
Opbrengst: 3000 – 3470 kg./ha.
Groei: Goed
Ziektegevoeligheid: Bestand tegen poederige meeldauw, matig bestand tegen vochtige meeldauw
Verwerking: Goed
Structuur van de bel: Stevig tot half  dicht, gemiddelde maat
Lupuline: Geel en overvloedig
Aroma: Aromatisch, aangenaam
Alpha zuren: 14 - 17 %
Bèta zuren: 3 - 5 %
Co-Humuline: 29 – 34 % van de Alpha zuren
Bewaareigenschappen: 60-70% van de alphazuren zijn nog aanwezig na 6 maanden opslag bij 20 graden
Totale olie hoeveelheid: 1,6 tot 2,4 ml per 100 gram
Gebruiksmogelijkheden: Niet opgegeven
Mogelijke vervangers: Apollo, Zeus, Nugget
Typische Bier Stijlen:

Amerikaanse Ales, IPA's

Aanvullende Informatie: Momenteel nog vrij weinig geteeld
Verkrijgbaarheid in Nederland: Niet
Ook verkrijgbaar bij:

Ik heb een paar zaken gevonden in de USA die Bravo hop verkopen, maar die leveren niet buiten de USA. Voor wie zelf wil gaan zoeken, zie: http://www.ratebeer.com/ShowHomebrewShops.asp

 

Dan nu het artikeltje over de Bravo hop:

Bravo voor de nieuwe hop

Geschreven door Jay Brooks  op 13 juli 2007.

Elk jaar worden er ontelbare nieuwe hopvariëteiten geïntroduceerd. In feite zijn het er zoveel dat ze alleen maar een nummer krijgen. Een hop moet zichzelf eerst bewijzen voordat hij een naam krijgt. Bijvoorbeeld: Hopnummer 01046 begon zijn leven in Prosser, Washington bij Golden Gate Roza Hop Ranches. Gedurende de zomer van 2000 werd een vrouwelijk hop die bekend staat als Zeus gekruist met een mannelijke hop met nummer 98004 (wiens moeder in feite de Nugget hop was). Zijn afkomst is dus 50 % Zeus, 25% USDA1 19058m en 6,25 % onbekend. In het volgende jaar werden de zaden verzameld en de plant werd opgekweekt in kas voor de volgende 2 jaar en gedurende die tijd onderzocht voor ziektegevoeligheid, geslacht, groeikracht en type van de hopbel. In 2002 toonde hopnummer 01046 een hoger dan normaal getal aan alphazuur samen met een goede weerstand tegen ziektes en tal van andere positieve zaken. In het volgende jaar, 2003, werd nummer 01046 ongeslachtelijk voortgeplant door middel van wortelstokken die van de originele plant werden opgegraven, in stukken verdeeld en in een groot aantal in kassen geplaatste groeicontainers geplant. Uiteindelijk werden er 4000 jonge planten gecreëerd die op 2 locaties werden uitgeplant: op de originele  locatie van zijn ontstaan, Roza Ranch en ook op de  Golden Gate Emerald Hop Ranches in Sunnyside, Washington. Deze planten vertegenwoordigden de 2e generatie van de hopplant.

Gedurende de volgende 3 jaar groeiden de planten, ze werden bemonsterd, getest en geanalyseerd op een veelheid van factoren. Deze tests bewezen dat de nieuwe hop een goede weerstand had tegen ziekten, gepaard met een uitzonderlijk hoge opbrengst  en hoge alphazuur percentages. De hop werd geoogst en verwerkt in 200 pondsbalen die werden getest waarbij gebruik werd gemaakt van de ASBC (American Society of Brewing Chemists) spectofotometrische methode en toonde een gemiddeld alphazuurpercentage van 17,5% en een bètazuur percentage van 3,5%. De alphazuren waren bijna gelijk aan die van de moeder Zeus, maar hadden een veel lager verlies bij opslag bij 20 graden, een goed teken.

In 2005 werd de derde-generatie planten geschapen en grootschalige veldtest werd uitgevoerd op de Emerald Ranch. Nu het succes bewezen was, werd nummer 01046 omgedoopt tot Bravo en S.S. Steiner, die de hopvelden in Washington beheerde, diende een patentaanvraag in. In 2006 werd de eerste commerciële Bravo hop geoogst.    

Voor elk van deze succes verhalen, zijn er honderden die het nooit halen. Maar zelfs als een hop zo ver komt is het nog geen garantie voor een succes. Hoe het uitpakt in het bier is de laatste en  onbetwist de meest belangrijke test. Dus hoe zal het in je bier smaken? Niemand is er zeker van, maar er is een goede manier om erachter te komen. Morgen (14 juli 2007) heb je de gelegenheid  om tenminste 21 single hop IPA's te proeven, die gemaakt zijn met uitsluitend Bravo hop door  brouwerijen gevestigd in noord Californië. Drake's Brewing Inn is gastheer voor het 2e jaarlijkse  Drake's Brewing Beer Festival and Washoes Tournament.  Elke brouwerij zal ook enkele andere bieren serveren  dus er zijn meer dan genoeg bieren om te proeven. Maar het is een grote uitdaging  op verschillend gebied. In de eerste plaats ga je een nieuwe hop proeven die voor het eerst in het bier wordt gebruikt. Ten tweede kun je uit de eerste hand zien hoe de verschillenden brouwers  met verschillende apparatuur maar met dezelfde hop en hetzelfde IPA recept 21 verschillende bieren maken die allemaal anders zullen smaken (tenminste dat was de ervaring vorig jaar op dit festival toen Summit hop werd gebruikt). Het zou heel plezierig moeten zijn. Kom en voeg je bij ons op het Drake festival voor een onvergetelijke middag met bier, eten, muziek en spellen. Ik zie je daar!


1USDA staat voor United States Department of Agriculture 

Terug naar overzicht

Barbecue 2011

tww juni 2011
Door: Ernst de Moor

Barbecue 2011
Tijdens de ALV hadden we het al aangekondigd: dit jaar gaan we het kerstdiner vervangen door een zomer-barbecue.

Deze zullen we houden tijdens de clubavond van 26 augustus, die om deze reden dan ook niet in de Boerderij plaats vindt. We hebben een loods weten te regelen, vlak naast die waar we de brouwdag van 16 april hebben gehouden, in Hoofddorp dus. In het volgende clubblad en in de nieuwsflits komt een routebeschrijving.

Bij droog weer zal de barbecue op een veld achter de loods plaatsvinden en als het weer minder meewerkt gaan we binnen de loods zitten. Het gaat dus altijd door, onafhankelijk van het weer!

Wie mogen komen?

De barbecue is bedoeld voor de leden, en hun gezin. Vrouw en kinderen mogen dus ook meekomen, dat leek ons wel zo gezellig. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt een speciale prijs. Het terrein is vanaf 17.00 uur open, om 18.00 worden de barbecues aangestoken.

Mocht je de neiging om zelf muziek te maken tijdens zo'n feest niet kunnen onderdrukken, dan mag je je muziek-instrument of zangstem meenemen!

Drinken

We zorgen voor drinken, maar niet voor bier. Dat mogen jullie namelijk zelf doen. Ons idee is dat dit een uitgelezen gelegenheid is om elkaars bieren te proeven. Als iedereen dus een flesje of 8 of 10 van zijn zelf gebrouwen bier meeneemt, kunnen we dat van elkaar proeven. Wij zullen wel voor glazen zorgen! Zelf gebrouwen bier meenemen is verplicht, tenzij het bestuur schriftelijk vrijstelling verleent ;o) Als je het leuk vindt om een maandbier op tap te zetten, is dat ook mogelijk. Laat het dan even aan het bestuur weten!

Tafels en stoelen

Wij zorgen voor tafels en stoelen. Dit zijn echter eenvoudige stoelen, en voor een deel sta-tafels. Mocht je niet zonder je eigen geriefelijke tuinstoel kunnen, dan mag je die natuurlijk altijd meenemen.

Aanmelden

Je kunt je nu al aanmelden voor de barbecue. Ga daarvoor naar het "voor leden" menu van de website (vergeet niet in te loggen), en kies "Barbecue". Daar vind je een aanmeldformulier. Je aanmelding dient binnen te zijn voor 24 juli. De kosten bedragen €15,00 voor volwassenen, en €10,- voor kinderen. Vergeet niet dit bedrag te storten voor 1 augustus op giro 7228352 t.n.v. amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat. Vermeld daarbij je lidnummer (op de wikkel van het clubblad), en "barbecue 2011".

We gaan er een mooie avond van maken!
Namens het bestuur,
Ernst de Moor

Terug naar overzicht

Gezamenlijke brouwdag van zaterdag 24 september

tww juni 2011
Door: Theo van Eijden

De gezamenlijke brouwdag van 24 september komt alweer naderbij. We gaan dan een Oatmeal Stout brouwen. Oatmeal  Stout is een Stout, waarbij havermout wordt gebruikt tijdens de bereiding. Meestal zal dit niet meer zijn dan 5% op de totale storting. Vroeger was een aandeel van 25% echter heel normaal, omdat het een goedkope grondstof was. Een teveel maakt het bier echter bitter. De haver geeft het bier niet alleen uitgesproken en gelijkmatig mondgevoel, maar geeft het ook een vleugje zoet, in tegenstelling tot de meeste andere soorten stout.  De smaak van Oatmeal Stout is dus veelal zoetig, bitter met een branderige smaak. Het wordt veelal bereid met gebrande grondstoffen, zoals bijvoorbeeld geroosterde mout. Het alcoholgehalte ligt meestal tussen de 4 en 7 volume procenten. We gaan brouwen in de schuur van een aardbeienkweker in Lisserbroek. Op deze loc atie hebben reeds een aantal maal eerder gebrouwen. Zeer waarschijnlijk zal de dochter des huizes weer voor de catering zorgen.

Kwekerij E. Duivenvoorden
Turfspoor 57
2165 AW Lisserbroek

Mocht je mee willen doen, schrijf je dan in voor de brouwdag via de website. Let op! De aanmeldprocedure voor gezamenlijke brouwdagen is gewijzigd. Log in bij 't Wort Wat website, en klik in het "Voor leden" menu op "Brouwdag". Daar kun je het aanmeldformulier invullen. Je kunt je tot en met 10 september opgeven voor de gezamenlijke brouwdag.

Terug naar overzicht

Nieuwe Hopsoorten

tww juni 2011

Overgenomen uit Brew Your Own, geschreven door James Spencer en gepubliceerd in het nummer van jan/feb 2011. Vertaald door Theo van de Voorde.

Nieuwe hoprassen

Wij thuisbrouwers houden van hop. Of hij ons gehemelte  verwent met citrus, fruit en bitterheid of onze smaakpapillen verleidt met bloemen en subtiliteit, hop is het kruid van onze bieren en van ons leven. Maar weinigen van ons realiseren zich de hindernissen die nieuwe hop moet overwinnen voordat hij onze brouwketels bereikt.


De explosie in belangstelling voor ambachtelijke bieren in de Verenigde Staten leidde tot een zoektocht naar nieuwe en interessante rassen. Amerikaanse bierliefhebbers genieten van nieuwe bieren en bier stijlen waarvan een jaar of tien geleden slechts kon worden gedroomd. En dat is waar onze reis begint.

Het duurt ongeveer tien jaar om een nieuwe hopvariëteit klaar te maken voor de commerciële markt in Yakima Valley in de staat Washington - het belangrijkste hopteelt gebied in de Verenigde Staten. Wanneer je hop koopt om te planten in je tuin of erf, krijg je een wortelstok, die eruit ziet als een stok. Het is een stuk van een bestaande plant en in wezen een kloon van die moeder plant. Deze hopsoort was afkomstig van een enkel zaadje, dat zijn kans kreeg toen het eerst werd bedekt met aarde.

"Het doel is het vinden van een hop die een goed rendement gaat geven en die al de brouwkwaliteiten heeft waar  de brouwers naar op zoek zijn", zegt Karl Vanevenhoven, directeur van de operaties voor Yakima Chief, gelegen in Sunnyside, Washington.

Hopbel

Volgens Vanevenhoven, beginnen hopveredelingsbedrijven met 30.000 tot 50.000 nieuwe rassen te beoordelen in de zoektocht naar nieuwe, succesvolle stammen. Dit zijn de kruisingen van bestaande rassen, en ze zijn gewonnen uit zaden die moeten laten zien wat ze waard zijn alvorens ze op de markt worden gezet.

De hopplanten die in je tuin staan zijn vrouwelijk. Tenzij er een boef van een mannelijke hopplant in de buurt is, zullen de bellen van de vrouwelijke plant geen zaad dragen. Echter, de hop veredelingsbedrijven houden mannelijke planten en zijn bedreven in het “paren” van de rassen.

Van die oorspronkelijke tienduizenden planten uit zaad, zal 90% worden afgekeurd in de eerste een tot twee jaar. Onder de kenmerken waar fokkers op zoek naar zijn, valt opbrengst. Zal de plant genoeg productie leveren om economisch levensvatbaar zijn? Een hop met een goed smaak- en aromaprofiel die niet voldoende bellen produceert zal geen goede investering zijn.

Nadat de hoprassen zijn uitgekozen in de eerste paar jaar, zullen ze worden verplaatst naar een heuvel met een volwaardig commercieel stakenstelsel voor de komende twee jaar. In dit stadium is de opbrengst is nog steeds een vraag voor de commerciële productie, omdat de plant nu veel meer aandacht krijgt dan in een veld van enkele hectaren met haar zussen.

Op dit punt zullen de planten worden geëvalueerd op hun chemische samenstelling. Alphazuren bieden bitterheid potentieel. Co-humulone niveaus kunnen een indicatie zijn van hoe sterk of neutraal het hopkarakter kan worden. Oliegehalte zal bijdragen aan het aroma van de hop. Humulene is de olie omschreven als "elegant", terwijl van  myrcene wordt gezegd dat het hop meer "schwung"  geeft.

Rond het vijfde jaar, zijn die planten die zijn geselecteerd vermeerderd tot verschillende planten, en de telers  beginnen commerciële brouwerijen te benaderen om de belangstelling voor de nieuwe kandidaten te peilen. Als er geen interesse is voor de nieuwe hoprassen, is de vijf-jaar durende missie over, en hun tocht is ten einde.

Vanevenhoven zegt dat de veelbelovende planten verdeeld worden over verschillende gebieden in de Yakima Valley, waar ze worden getest voor de reactie op verschillende klimaten en groeiomstandigheden. Zodra de levensvatbaarheid wordt bevestigd, en brouwerij belangstelling is verzekerd, kan de nieuwe hopvariëteit worden vrijgegeven.

Afhankelijk van de beschikbaarheid, kan het natuurlijk nog steeds een kwestie van tijd zijn voordat die hop hun weg vindt naar onze ketels thuis. Zoals we tijdens de hopcrisis hebben gemerkt, staan thuisbrouwers aan het eind van de rij als het gaat om het kopen van hop. We moeten op onze beurt wachten tot de commerciële brouwerijen hun deel hebben afgenomen.

Dus, waarnaar zijn brouwers  op zoek?  Traditioneel verdelen commerciële brouwers hop in drie categorieën: bitterhop, aroma-hop en dual-purpose hop. Bitterhop heeft hoge alphazuur niveaus die het mogelijk maken om brouwers mooie IPA's en andere sterk bittere bieren te laten brouwen zonder een relatief grote hoeveelheid van de vegetatie in de ketel. Aromahoppen worden toegevoegd aan het eind van de kook, waar hun vluchtige kenmerken niet worden verwijderd door de hitte. Sommige hoprassen hebben beide: ze brengen heerlijke smaken en aroma's in de ketel en het gistvat terwijl ze ook een fatsoenlijke hoeveelheid alphazuren hebben.

Je kunt gedetailleerde kenmerken van hoprassen op informatiebladen vinden, gemakkelijk te vinden met een Google-zoekopdracht voor HopUnion, Yakima Chief, Hopsteiner, Brewers Supply Group, Nieuw-Zeeland hop of hop uit Engeland. (Al deze beschikbare informatie van 2009 wordt tevens verzameld in speciale editie van BYO's Hop Lover's Guide, verkrijgbaar bij Brew Your Own.) Echter, weet dat de gehaltes van alfa-zuren en oliën van jaar tot jaar verandert, dus dat zal je in gedachten moeten houden, als je recepten samenstelt.

Laten we een kijkje nemen naar enkele recente variëteiten die de eindstreep gehaald hebben:

Hop_pellets
Foto: Allagash Brewing

Citra

In de afgelopen tien jaar heeft Sierra Nevada Brewing, van Chico, Californië, een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van de ontwikkeling van nieuwe hopsoorten. Volgens de Sierra Nevada  communicatie coördinator Bill Manley, garandeert de brouwerij hoptelers dat ze een bepaald areaal van nieuwe rassen aan zullen schaffen. Een paar jaar geleden trok een nieuwe hop de aandacht van de brouwers van de Sierra Nevada.

"Citra is echt een beetje anders", zegt Manley. "Hij heeft dat soort opwekkende, heldere noten maar een sterkere smaak – meer van een soort mango uit zuidoost Azië gemengd met de standaard  citrusvruchten-smaak"

De Sierra Nevada brouwers hebben gekozen voor Citra samen met de Magnum en Crystal als aroma hop in hun Torpedo Extra IPA. Het bier wordt gebrouwen met het torpedo-apparaat, een roestvrij stalen vat ontworpen om 4 kilo hele hopbellen op te nemen. Bier wordt koud door de   torpedo gevoerd en weer terug in de gisttank om het tropische vruchtenaroma te maximaliseren. Citra heeft een myrcene niveau van 60-65% van de totale hoeveelheid olie, op een lijn met veel van de zogenaamde "C hoppen” (met inbegrip van Cascade, Centennial, Chinook en Columbus), die verantwoordelijk zijn voor sterke smaak- en aroma kenmerken.

Citra is ook een hoog alphazuur hop, met alphazuur percentages variërend van 11-13%, maar Manley zegt dat het een ander karakter in de ketel krijgt. "Als je Citra als bitterhop hop gebruikt, krijgt het echt een heel andere smaak," zegt hij. "Hij wordt meer 'kattig' in de kook, vind ik, dan  het geval is bij  een late hop of pure aromahop."

Citra is een low-cohumulone hop, waarvan 22-24% van de alphazuren co-humulone wordt.

Citra groeit snel in de markt. Manley zegt dat twee jaar geleden, toen de Sierra Nevada brouwerij de hop voor het eerst gebruikte, er vier hectare geplant was. Nu, zegt hij, zijn er 140 hectare gewijd aan dit ras. Citra is in januari van 2011 ook gebruikt in een nieuw Sierra Nevada bier genaamd Hoptimum, dat ook verschillende experimentele hoppen bevat die nog niet eens  namen hebben.

Sorachi Ace

In 1988 werd Sorachi Ace geteeld in Japan door Sapporo Breweries uit Brewer's Gold, Saaz en een mannelijk Japanse ras. Het is een hoog alphazuur ras: 10-16% APHA zuren, laag (~ 23%) co-humulone gehalte, maar de citrusvruchten kenmerken en het unieke citroen-achtig karakter maken het ook een goede smaak en aroma hop.

Brooklyn Brewery, uit Brooklyn, New York, heeft de hop toegepast in een saison die dezelfde naam draagt: Sorachi Ace. Oorspronkelijk een onderdeel van de Brewmaster Reserve-serie, zal Sorachi Ace het hele jaar gemaakt worden, voor het eerst in februari 2011.

Brooklyn brouwer Garrett Oliver besloot om Sorachi Ace gebruiken als de enige hop in zijn naamgenoot. "De unieke smaak van Sorachi Ace werd omzeild door de grote brouwerijen, maar we denken dat het wel cool is," zegt Oliver. "We vergisten met onze speciale Belgische ale stam, en voegen dan meer Sorachi Ace hop toe als dry-hop. Daarna toont het bier zich met een helder pittig citroen aroma dat wordt ondersteund door een heerlijk schone mout smaak. "

Als je van een citroenachtige IPA houdt, wil je misschien wat  Sorachi Ace bemachtigen. Maar volgens Oliver, is de productie van de hop beperkt tot een enkele boerderij in Oregon.

Ahtanum

Als Sorachi Ace de lijn tussen bitter en aroma verbindt, overbrugt Ahtanum de kloof tussen de Amerikaanse en Engels karakter - althans volgens Mitch Steele, hoofd brouwer en de productie manager voor Stone Brewing.

Als je kijkt naar de HopUnion informatieblad voor Ahtanum, geeft dat aan dat hij "vrij gelijkwaardig aan Cascade is," met Cascade en Amarillo als mogelijk vervangers. Dat is niet hoe Steele het ziet.

"Hij heeft enigszins een citrus karakter," zegt Steele, "maar ik denk dat hij ook wat van dat Engelse soort gronderige karakter heeft waarvan ik denk dat het echt leuk is."

Ahtanum is de kenmerkende aromahop voor Stone Pale Ale. Het heeft niet zo'n bittere smaak, met een bitterheid van slechts ongeveer 5.7-6.3% alfa-zuur, met 30-35% co-humulone (een beetje lager dan Cascade). In Stone's Pale Ale, zorgt Columbus voor de bitterheid.

Volgens Steele, koos Stone's brouwmeester Steve Wagner Ahtanum in 1996 voor hun nieuwe bier, om het verschil aan geven met San Diego's lokale favoriet Sierra Nevada Pale Ale.
hopplanten
Steele zegt dat Ahtanum is een goede vervanger is voor de Britse hop voor thuisbrouwers. "Het gaat niet echt goed werken in een IPA", zegt hij, "maar als je iets wilt wat smaakbalans en een mooi uniek karakter heeft dat niet overweldigend is, is het een geweldige hop."

Tussen haakjes,  Ahtanum's stamboom vermeldt dat hij is ontstaan uit een vrije bestuiving, dus Moeder Natuur krijgt een gedeeltelijk krediet voor het succes van deze kruising.

Palissade

Megan Parisi, hoofd brouwer voor Cambridge Brewing Company, in Massachusetts, heeft Ahtanum gekoppeld met Palissade in haar Spring Training IPA. Omdat het een voorjaars seizoensgebonden bier is, wilde Parisi hop zoeken die doet denken aan het seizoen. Ze maakte haar selectie na geëxperimenteerd te hebben met verschillende hopsoorten.

"De Ahtanum is echt super bloemig," zegt Parisi, "naar dat soort echte essentie van de lente - vers gemaaid gras, vers gesneden bloemen. De Palissade is ook een beetje bloemig, maar wat meer grasachtig met een beetje kruiden - bijna een Tettnang soort kruidigheid "

Beide hoppen worden toegevoegd aan de kook evenals in de late hop toevoeging voor Spring Training. Parisi gebruikt 110 g per 19 liter en dry hopping met hele Ahtanum bellen in de gisttank. Een kleine hoeveelheid bitterhop van Galena is toegevoegd voor het evenwicht.

Met een Alpha zuur bereik van 5,5-9,5%, en een co-humulone niveau tussen Citra en Ahtanum, gelooft Parisi dat Palissade veelzijdiger is dan Ahtanum om te gebruiken in bierstijlen anders dan IPA's.

Simcoe

Simcoe bestaat al een paar jaar, en hij is gestegen tot een van de favorieten van de thuisbrouwers. Mijn eerste ervaring als thuisbrouwer met Simcoe betrof een witbier dat ik een toonbeeld wilde maken van de nieuwe generatie van Amerikaanse hop. Gepaard met Amarillo aan het einde van de kook, bracht de Simcoe een harsachtig aroma aan de grapefruit smaak van de Amarillo. Een ounce van elk aan het eind van het koken voor de 19 liter was de truc.

Eerder toegevoegd tijdens het koken voor een dubbele IPA, toonde Simcoe zijn vermogen om een ​mooi niveau van bitterheid toe te voegen. Simcoe's alphazuurbereik is 12-14%, waardoor hij flexibel is voor beide hopdoeleinden. Brew Your Own-uitgever Chris Colby ontwierp een dubbele IPA voor gebruik in een van onze Brew Your Own / Basic Brewing Radio Collaborative experimenten. Zijn recept bevat een heel leger van Amerikaanse hop sterren: Magnum, Simcoe, Centennial, Cascade en Amarillo, met toevoeging gedurende de gehele kookperiode en  Cascade voor het droog hoppen. Colby zegt: "De harsachtige smaak van Simcoe is een aanvulling op de Amerikaanse “C hop” groep. Plus, als een high-alphazuur hop met een laag co-humulone (15-20%) gehalte, kunt je het mengen het met een hoge co-humulone bitterhop hop om de juiste hoeveelheid co-humulone te krijgen in je IPA's. "

Ten slotte

Een aantal jaar geleden waren de thuisbrouwers nog beperkt tot een handvol van de traditionele hopsoorten, als ze die al konden vinden. Echter, nu stimuleren ambachtelijke brouwers de ontwikkeling van nieuwe rassen die onze verwachtingen van bierkarakter en -stijlen uitdagen. De enige beperking is onze bereidheid om te denken buiten de traditionele paden en te spelen met onze hop.

Voor de thuisbrouwer, kan de evaluatie van nieuwe hoprassen beginnen met het proeven van commerciële voorbeelden die gebruik maken van deze hop. Voor betere informatie is experimenteren is de sleutel. Kies een nieuw ras dat je nog niet hebt gebruikt, controleer de kenmerken en vervang het in uw favoriete Pale Ale of andere hoppig bier. Beter nog, brouw een bier met een hopsoort en vergelijk het met hetzelfde bier gemaakt van je favoriete hop of hop mix. Proef kritisch en maak aantekeningen voor de  samenstelling van het recept van je volgende brouwsel.

James Spencer, gastheer van Basic Brewing Radio, dankt Ralph Woodall van HopUnion om zijn  bijdrage aan dit verhaal.

 

   
   
Terug naar overzicht

Wereldwijd Weyermann, 3

tww juni 2011
Door: Ben Jacobs

Braumanufaktur

De helft van alle Weyermannmout is bestemd voor de export. Exporteren is meer dan het sturen van enkele zakken mout naar vreemde landen. Al merkte Beate Ferstl op, dat telkens als een buitenlandse brouwerij een foto terugstuurde met het bewijs dat de wit-rode zakken waren aangekomen, men bij Weyermann zei: “Hoera, onze ambassadeur is gearriveerd.” Export is ook service en advies. Omdat het vele buitenland dat Duitsland heeft vaker niet dan wel het Reinheitsgebot kent, installeerde Weyermann in 2003 een microbrouwerij met een capaciteit van 2,5 hl op het mouterijterrein. De tweede brouwerij derhalve, naast de Sinamarbrouwerij. De installatie komt van een andere beroemde Bamberger firma, Kaspar Schulz.

In die installatie brouwt brouwmeester Oliver Honsel met zijn team net zo vrolijk Reinheitsgebotbieren als bier dat duidelijk verder gaat dan enkel water, mout, hop en gist. Een India Pale Ale met Amerikaanse hopsoorten, die een typisch grapefruitaroma geven. Of een Coffee Stout met koffie uit Kenia, een frambozenporter of een saffraanbier. Weyermann heeft twee biersommeliers in dienst, waarvan Ulrich Ferstl er een is. En die kunnen bijvoorbeeld hun buitenlandse klanten over bierrecepten adviseren, maar ook Duitse brouwers helpen die wel de smaak van een koffiestout willen benaderen, maar dan met de vier klassieke elementen van het Reinheitsgebot. Het geeft Weyermann de mogelijkheid te experimenteren met mouten, met niet-granen die ‘graanachtige’ eigenschappen hebben, zoals boekweit, of met kruiden en vruchten.

De microbrouwerij is ondergebracht is het gebouw waar vSinamar brengt kleur in je glasroeger de oude Sinamarinstallatie stond. Terwijl Ulrich Ferstl ons proefglaasjes Böhmisch Dunkel, Maibock en Kerstbier in Deense stijl uit 2009 uitschenkt, vertelt hij hoe de Sinamarbrouwerij voor de Tweede Wereldoorlog naar Potsdam gebracht werd, nadat men in Beieren het brouwen van Farbebier verboden had wegens vermeende strijd met het Reinheitsgebot. Na afloop van WO II kwam Potsdam in de Russische zone te liggen. Niet zo gunstig, gezien het feit dat de Russen in hun zone nogal veel Duitse installaties ontmantelden en naar de Sovjet-Unie overbrachten. Weyermann is er echter in geslaagd in 1945 de brouwerij en de vacuümindamper naar Bamberg over te brengen, waar ze opnieuw in gebruik zijn genomen.

Intussen proeven wij de drie bieren en merken dat de Maibock van 2010 in de beugelfles verzuurd is. Gelukkig is Ulrich biersommelier en probeert hij ons niet te overtuigen dat dit de bedoeling is. Dus dan maar iets meer Böhmisch Dunkel en Deens Kerstbier. Met enig verlangen kijken we naar de lagertanks waar onder meer een zwaar bokbier met de naam Willy Wonka ligt te rijpen. “Veel Engelstalige toeristen vinden dat het Weyermanncomplex op de chocoladefabriek uit Charlie and the Chocolate Factory lijkt”, verklaart Ulrich Ferstl. “Als ze over het terrein lopen, roepen ze ‘Willy Wonka, Willy Wonka’. We hebben gezworen ooit een bier onder die naam te brouwen. Vandaar.”

En wat ons verlangen betreft, er mocht maar een persoon aan de lagertanks komen ter voorkoming van infecties. Die heette Oliver en was niet aanwezig. 

PK 

Sinamar

(Zie foto)

Op het mouterijterrein van Weyermann is de Heinz Weyermann Röstmalzbierbrauerei gevestigd. Volgens het Duitse Reinheitsgebot wordt een bier gemaakt, Sinamar, dat andere brouwers aan hun bier kunnen toevoegen om zo de gewenste donkere kleur te krijgen. Een brouwsel is 92 hl groot. Omdat Sinamar geen op zichzelf staand drinkbier is, vindt vergisting versneld plaats, terwijl de noodzaak voor lagering geheel ontbreekt. Zodra het bier gereed is, wordt het in een vacuümindamper ingedampt tot eenzesde van het oorspronkelijke volume. Op jaarbasis wordt van 45.000 hl bier 7000 hl Sinamar en moutextracten gemaakt. Het extreem donkere concentraat Sinamar heeft een eigen kleur van circa 8600 EBC.

Weyermann Party's

Een lijfspreuk van Sabine Weyermann is “maak je klanten tot vrienden”. Samen met haar man Thomas zoekt zij haar klanten overal ter wereld op, van de World Beer Cup en de Craft Brewers Conferentie in de VS, via het Europese Bierfestival in Kopenhagen tot de Pianeta Birra beurs in Rimini. Alle klanten en relaties worden jaarlijks uitgenodigd op de ‘Weyermann Bavarian Party’. Dan is iedereen welkom op het bedrijf, altijd op de zaterdag na de laatste beursdag van de Brau Beviale in Neurenberg. De meeste klanten zijn toch in de buurt. Veel Amerikaanse en andere buitenlandse brouwers maken van deze gelegenheid gebruik om zich te oriënteren en vriendschappelijke banden aan te knopen. Een gevolg daarvan is dat Rauchbier en andere Duitse biertypen nu ook elders ter wereld worden gebrouwen.

Naast deze drukbezochte party met rondleidingen in de mouterij in vele talen waaronder steevast Russisch, vinden zulke bijeenkomsten bij Weyermann het jaar door plaats. Zoals het zomerfeest in juli 2008 ter gelegenheid van 100 jaar Carapils-mout. Of het jaarlijkse treffen van de Diplom-Biersommeliers. Alle gasten worden vermaakt met steeds weer nieuwe attracties. Of het nu een traditionele Beierse dansgroep in lederhosen is, een vuurspuwer of een os aan het spit, steeds vloeit het eigen bier uit de proefbrouwerij daarbij rijkelijk. In één moeite door laten Sabine en Thomas zien wat er allemaal met Weyermann-mout gebrouwen kan worden en zijn hun gasten tevreden.

Theo Flissebaalje

Nogmaals met dank aan PINT om deze interessante informatie te mogen plaatsen.

Terug naar overzicht

Goulash soep

tww juni 2011
Door: Erik Deelissen

Tijdens de lunch van de club brouwdag van 16 april 2011 serveerde ik goulash soep uit. Deze viel zo in de smaak dat diverse leden vroegen of ik het recept wilde publiceren in het clubblad. Dit was ik helemaal vergeten totdat ik op mijn belofte geattendeerd werd op de afgelopen clubavond van mei, dus bij dezen los ik mijn belofte in.

Ingrediënten

+/- 350 gram

sucadelappen, in stukjes gesneden

500/600 gram

ui, gesnipperd

3

rode paprika’s, schoongemaakt in stukjes gesneden

4

knoflookteentjes, gekneusd en fijn gesneden

1

groot blikje tomaten puree of 1 blik gepelde tomaten in stukjes gesneden.

4

aardappels, geschild en in blokjes

1

winterwortel, geschild en in dunne plakjes (± 200 g)

1½ el

zoete paprika poeder (ik gebruik de Kotanyi edelsuss spezial, Hongaarse paprika poeder (verkrijgbaar in Duitsland en Oostenrijk). Kotanyi GmbH A-2120 Wolkersdorf PF66 http://www.kotanyi.com maar elke goede edelzoete paprikapoeder voldoet).

1½ l

runderbouillon van blokjes

1½ tl

kummel

1½ tl

majoraan

1 el

azijn

mespunt

ve-tsin (natriumglumaat)

 

zout

 

peper

 

bakboter of reuzel

Bereiding

Doe wat boter of reuzel in een grote pan, voeg wanneer het vet heet is het vlees toe, bak tot mooi bruin. Voeg de uien toe en blijf roeren tot de uien lichtbruin en glazig zijn. Voeg de paprikapoeder toe en de knoflook, roer even om en voeg de paprika, wortel, aardappels, tomatenpuree, bouillon, kruiden, azijn, zout en peper toe. Voeg eventueel nog wat water toe.

Laat het geheel zachtjes opwarmen totdat het bijna kookt.

Zet op een laag pitje met het deksel op half en laat afhankelijk van de vleessoort 1 tot 2½ uur sudderen. Regelmatig omroeren. De ui en aardappel koken stuk en zorgen voor een binding.

Serveer de soep met bijvoorbeeld zuurdesembrood.

Terug naar overzicht

Van de Polderbokcommissie

tww juni 2011
Door: Theo van de Voorde

Verslag van de bespreking met Fer Kok van brouwerij de Prael op 13 mei 2011.

Aan de hand van een actiepuntenlijst, opgesteld door Erik Deelissen, werden de volgende zaken besproken:

  • Het recept, dat blijft hetzelfde als vorig jaar, de donkere mout wordt normaal geschroot.

  • Fer Kok blijft de hele brouwsessie bij ons om te kijken of alles goed gaat

  • De snelheid van de pomp die het wort uit de filterkuip zuigt wordt afgesteld op max. 11,5 Hz

  • We gaan uit van 1000 l. opbrengst, hiervan wordt de helft in in vaten gebotteld en ander helft in flessen van 75 cl

  • Het bier wordt na het bottelen meteen opgehaald door de leden van de Commissie en opgeslagen bij een van hen (dit is mogelijk omdat het bier onder koolzuurdruk wordt afgevuld zodat nagisting op fles niet nodig is).

    Hiermee wordt voorkomen dat er dozen bier verdwijnen.

  • We hebben gevraagd waar zij hun etiketten laten drukken, het blijkt dat de hoeveelheid die wij nodig hebben te klein is om rendabel te zijn

  • Fer heeft uitgelegd waarom er verleden jaar veel mis ging met het reinigen van de vaten. Het had ook te maken met de opstelling van de te reinigen vaten en opslag. Het personeel was daarvan niet goed op de hoogte, maar dat is nu ondervangen door het reinigen nu anders in te delen en de opstelling van vieze en schone vaten duidelijk te scheiden. Het is een probleem dat inherent is aan deze brouwerij

  • De polderbok wordt gebrouwen op vrijdag 24 juni 2011, de dag ervoor wordt geschroot. De Polderbokcommissie zal na afloop van het brouwen in de brouwerij/proeflokaal blijven, omdat er aansluitend de clubavond van ’t Wort Wat daar plaatsvindt.

  • We vertrouwen er op dat komende brouwsessie beter zal gaan verlopen dan voorgaande jaren.

Terug naar overzicht