Artikelen
12 artikelen uit het clubblad van Januari 2012
Terug naar overzicht | |
!Wat wort 't? |
tww januari 2012 |
Door: Nico Mes | |
Er is alweer een nieuw jaar begonnen. Wat zal dat ons brengen. Als je de media mag geloven niet veel goeds. Maar dat zal voor ieder van ons verschillend zijn. Het vorige jaar kan gekenschetst worden als het jaar van de opkomst van de sociale media zoals twitter. Ik vraag me af of dit ook door brouwers veel gebruikt wordt. Ik zie me nog niet twitteren : nu begin ik met schroten, vervolgens het maischen is begonnen, etc. Ik zag wel op internet dat er over bier getwitterd wordt. Meestal over het bier drinken maar soms ook over bier brouwen. Natuurlijk zou het een methode om met elkaar te communiceren over bierbrouwen kunnen zijn. Voorlopig voor mij nog geen getwitter, niet bij het brouwen en niet op andere tijden. Met mijn mobieltje kan dat ook nog niet. Ik beperk mij maar tot de andere media zoals internet, boeken en de bladen, zoals het clubblad. Misschien een teken van gevorderde leeftijd. Binnenkort nog een jaartje erbij. Het zal wel nooit meer goed komen met mijn getwitter. Overigens, het woordenboek in Word kent het woord ook nog niet. Ik loop dus maar een paar jaar achter. Maar dat zal een goed 2012 niet verhinderen. Ik wens jullie allen een goed 2012, met of zonder getwitter. Nico |
|
Terug naar overzicht |
Van het Bestuur, januari 2012 |
tww januari 2012 |
Door: Walter Bakker | |
Iedereen weer een voorspoedig Nieuwjaar gewenst. Dat dat jullie maar veel tijd en inspiratie mogen hebben in 2012 om mooie bieren te brouwen! Komend jaar en daarnaVoor de vereniging zal 2012 weer de vaste activiteiten hebben zoals de brouwcursussen, de excursie, de gezamenlijke brouwdagen, de clubavonden, enz., maar de aandacht zal vooral uitgaan naar de voorbereidingen van de organisatie van het ONK in 2013. Hiervoor moeten nog veel zaken geregeld worden, zoals het vaststellen van de locatie (liefst in of in de buurt van de Haarlemmermeer), de activiteiten op de dag van het ONK, de keuze van het kloonbier, het ophalen van de flesjes, organisatie van de keuring en nog veel meer. Hierbij doe ik een oproep voor mensen die mee willen helpen het ONK te organiseren. Als we met veel mensen zijn kunnen we de werkzaamheden beter verdelen en de tijdsinspanning voor alle vrijwilligers aanvaardbaar maken; het wordt dan echt leuk om hier je steentje aan bij te dragen. Afgelopen clubavondZoals eerder gezegd: geen kerstdiner op de laatste clubavond van het jaar maar een avond in het teken van winterbier. Jan van der Lee presenteerde zijn Whiskey-honingbier en liet iedereen hiervan proeven. Jan, dit bier smaakte goed en een dergelijke actie is voor herhaling vatbaar! Komende clubavondOp de clubavond van januari zou Kitty Hendrix een presentatie geven over Brouwerij De 7de Hemel, maar dat kan helaas niet doorgaan vanwege een auto-ongeluk dat zij gehad heeft. De lezing zal verplaatst worden naar een toekomstige clubavond. In plaats hiervan zal een presentatie over bieretiketten worden gehouden en zal Theo van Eijden een introductie doen van het ONK 2013. Tevens zal de excursie-commissie een kort praatje houden over de excursie die op vrijdag 16 maart zal plaatsvinden. Gezamenlijke brouwdagZaterdag 18 februari is er weer een brouwdag. De brouwdag wordt georganiseerd door Jan Wurpel en het bier dat hij uitgekozen heeft is het winterbier dat we vorige clubavond van de tap mochten proeven. Omdat dit een zeer sterk winterbier is heeft het een lange rijping nodig en zal het op dronk zijn voor de winter van 2012/2013. Tot de volgende clubavond, |
|
Terug naar overzicht |
Van de inkoopcommissie, januari 2012 |
tww januari 2012 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael en Stefan Woolthuis In verband met het iets te laat opmerken van de biertypen voor de clubwedstrijd en het ONK gaan we de volgorde van de pakketten een ietsje husselen. Zodoende kan iedereen toch alles nog op tijd af hebben. De volgorde wordt als volgt: Clubavond januariDubbeltje (type: dubbel). Je zou zomaar kunnen zeggen dat deze dubbel op een zekere Leffe kan gaan lijken. Het is geen echte kloon maar het zou wel ontzettend lekker zijn als hij er een beetje in de buurt komt (voor het recept zie vorige clubblad of de site). Clubavond februariBietsbooi (type: California steam). Een mooi amberkleurig bier met een hoppige afdronk. Een ondergistend bier maar de gist behoudt zijn ondergistende karakter tot een vergistingstemperatuur van 19 °C. Kan je dus eigenlijk nauwelijks meer ondergistend noemen en dit is dus een ondergister die door iedereen gebrouwen kan worden (voor het recept zie vorige clubblad of de site). Clubavond maartDuffel (type: Belgian strong ale). Een kloon van het fameuze Duvel. Dit recept is ook in 2010 als pakket geleverd. Het bleek toen wonderwel erg op een Duvel te lijken. Dit jaar dus precies hetzelfde recept. Wij zelf gaan wel het Kardemon pitje 1 minuut minder lang mee laten koken om een nog betere gelijkenis te krijgen. Voor het recept zie de site. Clubavond aprilKuls (type: Kölsch). Een echt Duits biertje, lekker verfrissend en goed om een warme lente avond af te koelen.
Ingrediënten
Maischschema
Clubavond MeiMacTof (type: Scotch export ale). Erg lekker tijdens een koude lente avond. Dit recept leent zich uitstekend voor een kruiden experiment. Houdt dan wel rekening met de reeds aanwezige karameltoets. Recept zie het vorige clubblad. Alle recepten verschijnen één dezer dagen op de site. Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Dean's Cyber Corner, januari 2012 |
tww januari 2012 |
Door: Dean Southall | |
New York! New York!Ik ben begin december met een vriend van mij naar New York gevlogen, voor zijn 50ste verjaardag. Het is een prachtig stad. Ik ben er meerdere keren geweest. Als men denkt aan bier in de VS, denk jij aan Bud, enz. Goedkoop pils zonder smaak, maar niets is minder waar tegenwoordig. Er zijn duizenden microbrouwerijen in de VS en zij brouwen heel goede bieren. Na de drooglegging was er bijna niks van de brouwtraditie over. Jij mocht wijn maken thuis maar bier niet. Pas in 1979, toen Jimmy Carter President was, mocht men thuis brouwen. In de jaren '80 was er een explosie van microbrouwerijen. In het begin maakten zij bieren die kopieën zijn van Europese recepten zoals IPA's, dubbels enz. In de loop van de jaren brouwden zij steeds innovatievere bieren. Een favoriete brouwer van mij is Dogfishead in de staat Delaware. De brouwer, Sam Calagione, was klaar met zijn studies en vroeg zichzelf af, 'wat ga ik doen? Ik ga een microbrouwerij beginnen!!' Een probleem: een microbrouwerij mocht niet van de staatswet. Sam ging naar het hoofdkantoor van de staat toe en vroeg de mensen van de staat, 'kunnen wij deze wet niet terugdraaien?', en na enige tijd is dat ook gebeurd en mocht Sam zijn brouwerij beginnen. Hij begon met een proeflokaal (brewpub). Het ging natuurlijk niet vlekkeloos in het begin maar nu heeft hij 2 brewpubs. Hij brouwt heel innovatieve bieren zoals de 60 minute IPA waar iedere minuut van de 60 minuten kooktijd een klein beetje hop wordt toegevoegd. Er is ook en 90 minuten en 120 minuten versie!!!! Terug naar New York. Het heette vroeger Nieuw Amsterdam en jullie Nederlanders hebben het met ons Engelsen geruild voor Suriname (ik dacht dat jullie een reputatie hadden als goede handelaars ;-) Er is nog steeds Nederlandse invloed: een van de langste lanen is Amsterdam Avenue. Haarlem is een onderdeel van Manhattan, enz. Er zijn er veel veel goede bars in NYC met vooral een rijke keus aan goede Amerikaanse bieren en ook wat goede buitenlandse bieren, meestal Belgisch maar ik heb ook NL bieren gezien (bijvoorbeeld De Molen, Klein Duimpje en de Hemel :-). Bars in de VS zijn iets anders dan in NL, zij hebben vaak 2 TV's om de sport te kunnen bekijken. Jij moet altijd een fooi geven omdat het salaris heel laag is in een kroeg en zij leven van de fooien. $1 per bier is normaal. Voor een pint (niet hetzelfde maat als een Engelse pint maar nog steeds ongeveer een halve liter kost ongeveer $5. Wat mij opviel is dat er net zoveel vrouwen als mannen in de bars bier drinken :-) Thailand en Malasie december '11 – januari '12Ja, weer op reis! Ik heb een hekel aan de winter in Europa, koud, donker, enz. Thailand in januari is net zoals een heel goede zomer in NL, warm (rond 28 °C), zonnig en droog (de zware regen valt meestal rond september). Accommodatie is goedkoop, rond de 20 Euro per nacht voor een 2-persoons kamer ensuite. Eten is goedkoop, een handvol Euros. Bier is ook goedkoop, tussen 1.50 en 2 Euro per halve liter pils. Omdat het hier zo warm is, is er bijna alleen maar pils te vinden. Maar er zijn wat Europese mensen hier met pensioen (jij mag een pensioen visum aanvragen als jij boven de 50 bent) en zij hebben een stukje NL, België of Engeland in de toeristische plekken van Thailand. Onze eerste stop was Chiang Mai in het noorden van Thailand. Een mooie oude stad. Er is een Duitse microbrouwerij hier. Dus Et en ik gingen langs om wat bieren te proeven. Zij hebben 6 bieren van het vat, allemaal Duitse stijl. De bieren zijn natuurlijk duurder, rond 3 Euro per halve liter. Het was redelijk rustig toen wij aankwamen. De brewpub is niet makkelijk te vinden, het is niet in de toeristische kern van de stad en dus jij moet een taxi nemen (slechts 2.50 Euro). Wij hadden een lekker bier besteld en wij raakten aan de praat met een Australiër. Hij werkt in Chiang Mai en helpt ook in de brouwerij af en toe, in ruil voor bier. Er was een bier op het menu die niet meer te bestellen was, een koffie bier! Jammer!! Later zagen wij hem aan het praten met iemand die duidelijk geen Thai was. Dit bleek de brouwer te zijn en de Australiër introduceerde ons. Een aardige vent, een Duitser natuurlijk! Ik vroeg hem over het koffie bier. Het mag niet volgens de reinheitsgebot? Dat klopt, zei hij. Tijdens het brouwproces mag het niet, maar tijdens het tappen wel. Ik zei: 'jammer dat ik te laat was om het te proeven' en hij ging weg om zijn baas te vragen of het mogelijk was. Later kwam hij terug met een koffie bier, vers gemaakt! Hij kon niet precies vertellen wat het recept was maar ik denk dat het het Oktoberfest bier was met wat koffie erbij. Wel lekker. Een paar dagen later zijn wij naar Sukhothai geweest (mooi oude ruïnes) en Lop Buri (vol rondlopende apen). Daarna was Bangkok aan de buurt. Een ingewikkelde stad vol oude en moderne gebouwen. Er zijn er twee brewpubs in Bangkok. Ik heb allebei vorig jaar bezocht en wij hadden niet zoveel tijd, dus wij hebben slechts de Duits brewpub bezocht. Het kost wel wat tijd om te bezoeken en zij hebben slechts 3 biertjes: een lager, een dunkel en een weizen. Allemaal aardig en anders dan de goedkope pils in Thailand, maar niks bijzonders. Bediening was attent. Wat vreemd was dat er een hoop whisky gedronken werd. Vreemd, eh? Whisky is wel populair in Thailand, een paar lokaal gemaakte, goedkoop varianten. 9de januari Phuket, ThailandMet een vertraagde vlucht (geen smoes), kwamen wij een uurtje later aan in Phuket, te laat. De dag daarna waren wij op zoek naar een brewpub die ik gevonden had op ratebeer.com. In Lop Buri konden wij de brewpub niet vinden, ook op Bangkok vluchthaven was de brewpub niet te vinden, maar toevallig was de brewpub op 5 minuten loopafstand van onze hostel. Een leuke verrassing maar veel te vroeg voor een biertje… Dus rondkijken, enz., enz. De brewpub heeft slechts 3 biersoorten, allemaal ongefilterd: een pils, een witbier en een vreemd Engels Esb/donker bier kruis. Allemaal erg lekker na een week pils! Deel II over een maand: Maleisië…
|
|
Terug naar overzicht |
Zelf etiketten maken |
tww januari 2012 |
Door: Theo van Eijden | |
Tip van Theodoor: Maak in 5 minuten je eigen bieretiket. Voor een ieder die graag zelf een etiket wil maken voor zijn bier, maar niet lang achter de computer wil zitten, is hier de oplossing.
Zonder enige kennis te hebben van grafische vormgeving ben je in staat zeer mooie etiketten te maken. Om te beginnen kan je kiezen uit 22 verschillende vormen etiketten; dit gaat van rond, rechthoekig naar klassiek. Hierbij kan je een achtergrondkleur kiezen of een van de 24 standaard opmaken of een combinatie van beide. Ook is het mogelijk een eigen achtergrondvullende afbeelding te uploaden vanaf je eigen PC. Standaard is voorzien in 20 verschillende afbeeldingen die je een van de 12 kleur nuances kan geven. Vervolgens mag je (moet niet) een van de 17 banners toevoegen die je ook weer een kleur kan geven. De volgende stap is het toevoegen van een tekst in de banners. Je kan meerdere teksten toevoegen en slepen naar de plaats waar je hem wilt hebben. Natuurlijk kan je de tekstgrootte, stijl, kleur, schaduw, outline, enz. aanpassen. Ook is de tekst in verschillende cirkelbogen te plaatsen, zodanig dat deze de vorm van de banner volgt. Om er een persoonlijk tintje aan te geven kan je ook een eigen afbeelding kiezen die je uploadt. Als laatste de mag je de afbeelding van het resultaat opslaan en downloaden als .jpg bestand. Grote voordeel is dat je geen programma hoeft te installeren maar dat je alles online doet en het is helemaal GRATIS! Dus geen gedoe met software plug-ins, virussen en spyware. |
|
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww januari 2012 |
Door: Ben Jacobs | |
In december 2011 is op de laatste clubavond van het jaar het gouden toetsenbord uitgereikt. Daarbij heb ik het een en ander verteld over de mediacommissie en het clubblad dat wij maken. En dat wil ik niet onthouden aan alle leden die er niet bij konden zijn. Het belang van ons clubblad: het is logisch dat het blad je informeert over alles wat er gebeurt binnen de vereniging, fijn als je niet altijd op de clubavonden aanwezig kunt zijn. En dan denkt een ieder natuurlijk aan de agenda, maar ik denk liever aan de bijdragen van de leden die na het meemaken van een clubactiviteit dit op papier toevertrouwen. Mijn dank aan deze en toekomstige schrijvers. Verder is ons blad een spreekbuis voor het bestuur, bij deze bedank ik jullie nogmaals voor het neerschrijven van alle bestuurlijke zaken dit jaar. Maar het blad is vooral ook een spreekbuis voor alle commissies die onze vereniging telt. En die daarmee de leden informeren over de activiteiten die ze ontplooien of met jullie willen gaan doen. Die wedstrijdgegevens of inkoopplannen aan jullie doorgeven, enz., enz. Wederom onze dank naar degene die naast de werkzaamheden die de cie’s met zich mee brengen, dit ook aan de andere leden kenbaar weten te maken door het in ons blad te plaatsen. Zelf denk ik dat het blad ook veel meer biedt of kan bieden. Namelijk:
Extra aandacht wil ik geven aan de leuke stukken die vaak te vinden zijn in ons blad van John en Dean. Dean Southall met zijn cybercorner die de wereld van bieren via zijn reizen in ruimte en cybertijd bij ons thuis brengt. En John Gouwerok, de nu vrijwillige uitbater, die jullie in het kort vertelt, vanachter de tap, wat er allemaal gebeurde op onze avonden, over de bieren van de leden op de tap en de punten die wij deze bieren toebedeelden. Na al deze schrijversbeschouwingen, het gouden toetsenbord nu: wij hebben met moeite een keuze kunnen maken en hebben het uitgereikt aan John. John, nogmaals dank voor alle fijne stukken het afgelopen jaar. Ik spreek de hoop uit dat het weer een mooi verenigingsjaar zal worden met vele artikelen in het clubblad. Het februari nummer zal in het teken staan van de giststarter!!. Diverse leden zijn gevraagd hun methode te beschrijven en ik hoop dat ook de andere leden zich aangesproken voelen iets aan het papier toe te vertrouwen. Proost, Ben |
|
Terug naar overzicht |
Brouwcursus en brouwdag oktober 2011 |
tww januari 2012 |
Door: Diederik van Nimwegen en Dion van der Born Van veel dingen wordt gezegd dat je het gewoon moet doen en moet beginnen. Dat geldt ook voor bier brouwen, maar hoe begin je? Dat is snel besloten als je in Hoofddorp woont: met een brouwcursus bij ’t Wort Wat! natuurlijk! Inmiddels is deze achter de rug en tijdens een babbeltje met Theo van Eijden op de clubavond van november vroeg hij of wij onze eerste stapjes op het gebied van bierbrouwen niet in een stukje in het clubblad wilden prijs geven. Dat willen we wel, dus daar gaan we. 'Het' begon eigenlijk met een bezoekje van Dion aan Haarlemmermeer Culinair begin september. Daar was ook ’t Wort Wat! present met een stand, waar de mannen van Jattwerk op dat moment hun kunsten vertoonden. Na een praatje was de interesse gewekt en is thuis ook de website maar eens bestudeerd. In ons enthousiasme hebben we ons allebei dan ook maar gelijk voor de eerstkomende brouwcursus ingeschreven. De meeste lezers zullen wel bekend zijn met de brouwcursussen die meerdere malen per jaar worden georganiseerd. Hoogtepunt van de cursus is deelname aan de gezamenlijke brouwdag, waar onder het toeziend oog van de cursusleiders het eerste 'eigen' biertje wordt gebrouwen. Op donderdag 3 november meldden we ons in wijkcentrum ’t Kattegat. Voorzichtig werken we ons tussen de drukbezette bridgetafels door naar de cursuszaal, waar we kennis maken met cursusleiders Theo van Eijden en Titus Rinia en onze medecursisten. Een leuke en enthousiaste groep mensen met twee minstens net zo enthousiaste docenten. Voor ons ligt een lijvig cursusboek van Wil van den Broek, wat de komende avonden als leidraad zal dienen en daarna ongetwijfeld nog als naslagwerk. Wij worden in drie avonden wegwijs gemaakt in de basis van het brouwen. De eerste avond is een inleiding tot het bierbrouwen en, meer nog, wat bier eigenlijk is. Tot ons aller genoegen wordt de avond afgesloten met een aantal commerciële én zelfgebrouwen bieren. Dat geldt gelukkig ook voor de tweede en derde avond die volgen. Maar daar komen we niet (alleen) voor, we komen natuurlijk ook om wat op te steken. Gelukkig komt ook dat meer dan goed en de tweede avond duiken we in het wonderlijke proces dat vergisting heet, en staan we ook stil bij alles wat daarbij mis kan gaan en tot afwijkingen leidt. De derde en laatste cursusavond staat geheel in het teken van het zelf brouwen. Theo heeft zijn brouwspullen meegenomen en temidden van de diverse potten en pannen bespreken we het recept van de Duvel-kloon die we komende zaterdag zullen gaan brouwen. En, minstens net zo belangrijk, we behandelen de materialen die je nodig hebt om thuis aan de slag te gaan. Theo en Titus delen hun ervaringen en vertellen wat handig is, en wat je vooral moet laten liggen. Dat wordt de komende tijd Marktplaats afspeuren en de diverse winkels met een bezoekje vereren… En dan is het zaterdag 19 november. Even na 9 uur arriveren we bij kwekerij Duivenvoorden in Lisserbroek waar het al een gezellige drukte is. De groepen worden verdeeld en we gaan in de weer met de potten en pannen. De mout gaat in het water, de brander aan en roeren maar. Via een aantal stappen wordt de eindtemperatuur bereikt en kunnen we gaan hevelen. Na een paar pogingen loopt de hevel soepeltjes en na een poosje is alle wort in de kookketel beland en kunnen we gaan koken. Oei! Dat schuimt! Gelukkig zijn we net op tijd en wordt er niets verspild. De hop kan erbij en als alles weer onder controle is, hebben we alle tijd om eens rustig rond te kijken bij de diverse collega-brouwers. Best handig, zo kom je nog leuke ideeën tegen. Ook zijn inmiddels de diverse flesjes open getrokken dus alle gelegenheid om nog wat te proeven. Als de kooktijd erop zit kunnen we gaan koelen en overhevelen naar het gistvat. Giststarter erbij, deksel erop, en het grote wachten kan beginnen… nadat we alle rommel hebben opgeruimd en alle brouwspullen weer schoon bij Theo en Titus in de auto staan. De cursus zit erop. Nouja, bijna dan. Tijdens de komende clubavond gaan we bottelen, we zijn benieuwd. En daarna? We kunnen wel stellen dat we aardig aan de slag zijn gegaan. We hebben inmiddels de nodige spullen bij elkaar gescharreld en het eerste eigen brouwsel (een tripel) zit inmiddels in de lagerfles. Tot nu toe lijkt het goed te gaan… maar daar komen we wellicht nog wel op terug in een volgend verhaaltje.
|
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, december 2011 |
tww januari 2012 |
Door: John Gouwerok | |
De laatste avond van het jaar is altijd de avond van afsluiten en opnieuw beginnen. De eerste keer zonder kerstdiner, dat dit jaar verruild was voor een zomer barbecue. Wel was er door Wilma voor hapjes en lekkers gezorgd. Maar wel met bier op tap: het winterbier van De Dorstige Das van Jan en Erik. Het uitdelen van de oorkondes en bekers voor de nummers 1, 2 en 3 voor bieren in diverse categorieën en het uitroepen van de Clubkampioen en winnaar van de wisselbeker 2011 is een vast onderdeel van deze avond. Voor mij is dat ook dan het moment iedereen te bedanken voor de hulp en ondersteuning in het afgelopen jaar, en speciaal om Wilma en Ria (als onderdeel van het uitbatersteam) te verrassen met een vrolijk kerstboeketje. Ook ik werd verrast door de redactie van ons clubblad met een prijs, en wel het Gouden toetsenbord voor mijn geneuzel stukjes die nergens over gaan dan geneuzel. Maar ik moet deze stukjes wel schrijven omdat ik de uitslag van maandbierwisselkei bekend moet maken en zonder uitslag geen wedstrijd! Dat kan met het noteren van behaalde punten in drie regels maar dat is erg saai en ik voeg er dan ook wat geneuzel aan toe, zoals ook nu. Stukjes schrijven kost mij veel moeite, ik ben namelijk taalzwak, maar met hulp van Lidewij, de dikke Van Dale en het groene boekje (denkend aan de lente) kom ik een heel eind. Het was voor mij dan ook een prijsuitdeling, het woord prijsuitreiking bestaat niet in het groene boekje. Ik ben nu ook van mijn rode-potlodensyndroom verlost dat ik opliep in de basisschool na dictees, een A4tje taal vol rode strepen, dat je terugkreeg met boven aan een rode 3 of 4; dit was niet het aantal fouten maar de waardering voor het gemaakte stuk. Met een potje pillen kom ik ook nog wel van die foute klinkers af… Zo zie je maar, ik brouw bier, ben taalzwak maar heb een f***ing gouden toetsenbord! Dat gun ik iedereen in 2012, dus schrijf! Groet, |
|
Terug naar overzicht |
Parti-gyling |
tww januari 2012 |
Door: Theo van Eijden | |
Tijdens de literatuurstudie over Stout Bieren kwam ik het fenomeen Party-gyling tegen. Een zeer intrigerend onderwerp. Vandaar dat ik hier nu op terug kom omdat ik van mening ben dat de huidige thuis brouwer deze techniek in zijn voordeel kan gebruiken. Wat is Party-Gyling?Om te beginnen met een cliché, parti-gyle brouwen is een van de oudste trucs die er bestaan. Oorspronkelijk was het niet een truc maar een standaard werkwijze tijdens de oudere brouw methoden. Oorspronkelijke maischte men de granen meerdere keren, waarschijnlijk een gevolg van de kwaliteit van de toenmalige mouten die de brouwer tot zijn beschikking had. De eerste wort liet men volledig aflopen, vervolgens werd het graan opnieuw gemaischt met warm water en liet men de tweede wort weer volledig aflopen. Het was gebruikelijk om een sterke ale uit de eerste wort te maken en een veel zwakker "small beer" van de resterende wort. Het lijkt erop dat deze praktijk veranderde in het eerste kwart van de 18e eeuw, toen de Porter in Engeland populair werd. Brouwers uit Londen begonnen met het combineren van de worts van afzonderlijke maischen teneinde één bier te maken, bekend als 'Entire' of 'Entire-Butt'. Later is dit ontwikkeld tot de Porter. Ale brouwers (Pale Ale en Amber Ale) hielden nog vrij lang vast aan het maken van twee of meer bieren van dezelfde storting. De werkwijze om de mouten na het maishen uit te spoelen tot één batch wort is relatief modern, daterend uit de vroege 19e eeuw. Maar gedurende langere tijd was het gebruikelijk dat brouwers een Pale Ale en een zwakkere Diner Ale maakten uit dezelfde storting mout. Aangezien het totaal van een brouwsel bekend stond als een "gyle" (of "guile" in sommige oudere boeken) werd deze techniek parti-gyling genoemd. Waarom Party-gyling?Vandaag de dag wordt bijna alle bier geproduceerd als een hele gyle, maar er zijn enkele commerciële brouwers, die de praktijk van de parti-gyling voor bepaalde bieren nog toepassen. Woodforde uit Norwich in Engeland doet het nog zo, waar een 7% Barleywine en een 4,3% Golden Ale van één beslag wordt gebrouwen. Welke twee bieren kan je maken met deze methode? Bijvoorbeeld:
Hoe kan deze methode door de huidige thuisbrouwer worden toegepast en waarom zou je dat doen?
Ook is het mogelijk om op conventionele wijze te maischen maar daarna het wort in tweeën te verdelen en dit met verschillende soorten hop of verschillende hopgiften te koken. Dit is een zeer goede methode om verschillende bieren met verschillend hopkarakter te maken en zo te bepalen wat het dichtst bij je eigen voorkeur ligt. Aanvullend kan je ook daarna nog verschillende gist stammen gebruiken. Ook kan je, nadat de het eerste deel hebt laten aflopen, andere mouten zoals kleurmouten toevoegen. NadelenWat zijn de nadelen van deze methode? Het is niet geschikt voor een beginnende brouwer. Daarnaast heb je twee branders, pannen en gistvaten nodig. Je zult goed moeten nadenken welke twee bieren je wilt gaan maken en ook zal er wat rekenwerk aan te pas moeten gaan komen. Omdat het eerste deel van het wort een hoog SG zal hebben, moet je voor deze een goede giststarter maken waar voldoende gistcellen in zitten. Tot slotEven in het kort, hoe ziet party-gyling er voor de thuisbrouwer er uit? Maisch al je mouten en laat deze aflopen via je filter. Dit is je eerste wort. Voeg aan de maisch je spoelwater toe, roer alles goed door en laat deze vervolgens weer aflopen. Dit is je tweede wort. Nu is het zaak hier wat rekenwerk tegenaan te gooien om het wat begrijpelijker te maken. Op onderstaande websites kan je complete Excel bestanden vinden om je berekening te maken. Tot zover mijn betoog. Bestudeer de onderstaande sites en ga voor jezelf na of dit een bruikbare aanpak ik. Om in de stijl van mijn onderwerp te blijven, zou ik willen eindigen met de historische woorden: gaat heen en 'vermenigvuldigt' u. Referenties
Andere websites
|
|
Terug naar overzicht |
Terugblik op 2011 |
tww januari 2012 |
Door: Ernst de Moor | |
Tijdens het kerstdiner in decemberclubavonden, was het altijd traditie terug te kijken op het afgelopen jaar. Daarbij worden dan de vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Dit jaar hadden we dan weliswaar geen kerstdiner, het terugblikken en bedanken van de vrijwilligers hebben we wel gedaan. Deze kregen daarbij een flesje heel bijzonder bier als dank voor hun inzet, en een mooie brief. Omdat die brief een goede terugblik geeft, heb ik besloten 'm ook in het clubblad te plaatsen. Het jaar 2011 was weer een topjaar voor onze vereniging, waarin de ene activiteit op de andere volgde. Dankzij de inspanning van alle vrijwilligers, konden we de volgende hoogtepunten beleven. Ernst de Moor. |
|
Terug naar overzicht |
Uitslagen clubkampioenschap 2011 |
tww januari 2012 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van de Voorde | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hieronder volgen de uitslagen van de clubkampioenschappen 2011. Allereerst de uitslagen van de categorie: Irish Red.
Dan de uitslagen van de categorie Dubbel Bock.
Opmerking t.a.v. de 11e plaats, 2e ronde: Het keuringsformulier was v.w.b. de puntentelling niet helemaal ingevuld i.v.m. de slechte kwaliteit. Daarom hebben we er het laagste aantal punten van deze klasse op gezet. Het viel ons als wedstrijdcommissie op dat er nogal wat verschil was in de puntenwaardering tussen de keurmeesters. Het opvallendste was echter dat dit met name bij de amateurkeurmeesters het geval was. Het is daarom te hopen dat er volgend jaar weer voldoende officiële keurmeesters aanwezig zullen zijn. Namens de wedstrijdcommissie, |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Jaarverslag van het bestuur over 2011 |
tww januari 2012 | ||||||||||||||||||
Door: Erik Deelissen | |||||||||||||||||||
Met het hierna volgende verslag geeft het bestuur van de amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat! een overzicht van de gebeurtenissen van het verenigingsjaar 2011. Het jaar 2011 is voor ’t Wort Wat een uitstekend en actief jaar geweest. Het bestuur bedankt een ieder die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor onze vereniging. Naast oudgedienden hebben wij vele nieuwe leden binnen de actieve commissies mogen verwelkomen. BestuursbeleidBesloten is het bestuursbeleid over 2011 gerichter in te vullen dan het voorgaande jaar: niet in de breedte maar concentreren op een paar goed te realiseren doelen. Het voordeel is ook dat dit gemakkelijker te communiceren is, zowel tijdens de ALV als in ons clubblad. Het beleid moet altijd het doel van de vereniging, wat bij oprichting vastgesteld is als: Zoals elk jaar hebben we het beleid uitgewerkt aan de hand van drie kernbegrippen: Communicatie, Participatie en Kwaliteit. Hierbij is het dit jaar nadrukkelijk de bedoeling om voor elk van deze kernbegrippen één invulling te geven. CommunicatieNa ons enkele jaren gericht te hebben op de communicatie binnen de vereniging, werd het nu tijd ons opnieuw naar buiten te richten. Daarom hadden we het doel geherdefinieerd tot het trekken van belangstellenden bij activiteiten die we organiseren. Deze belangstellenden komen dan niet primair om lid te worden, maar omdat het leuk is onze hobby uit te dragen en te vertellen over het bierbrouwen. De publiciteitscommissie heeft deze taak op zich genomen, en hun doelstelling werd dan ook als volgt bijgesteld: De naamsbekendheid van de vereniging te bevorderen, door lokaal en/of regionaal bekendheid te geven aan activiteiten die ’t Wort Wat! organiseerde. John Westerveld ging zich hier mee bezig houden, en werd ondersteund door Jan-Willem Fukkink. Afgelopen jaar werden diverse media benaderd over activiteiten waaraan ’t Wort Wat! deelnam. Denk hierbij aan de gezamenlijke brouwdagen en de 'Één liter eigen bier' actie op deze brouwdagen. Diverse media hebben aandacht besteed aan onze activiteiten zoals lokale radio en televisie en diverse lokale weekbladen en landelijke dagbladen. ParticipatieParticipatie is de invulling van het “Voor de leden, door de leden” beginsel. Voor de derde keer hebben we nu vrijwilligers bedankt met een klein presentje, afgelopen jaar was dat een biertje van de Limburgse brouwerij de 7e hemel uit Sevenum. Dit jaar hebben we ook een themacommissie opgericht. Tijdens de ALV is gestemd op drie mogelijke commissies, tijdens deze ALV werd gekozen voor een commissie die zich ging bezighouden met flessen spoelen: diverse methoden werden onderzocht om flesjes met zo weinig mogelijk inspanning goed schoon te maken. De commissie werd opgericht, John Westerveld en Stefan Woolthuis gingen zich hier in eerste instantie mee bezighouden. Op een clubavond in 2012 komt er een korte presentatie over dit onderwerp. KwaliteitMet het kernbegrip “kwaliteit”, wilden we aandacht besteden aan de kwaliteit van het brouwproces, en de smaak van het bier dat dit opleverde. We proefden al regelmatig bier met de vele bierkeurmeesters die onze vereniging rijk is, maar we proefden nog weinig van elkaars brouwsels. De ruilbierencommissie heeft gepoogd hierin te bemiddelen, maar dat heeft helaas niet gewerkt. Het plan om elkaars bieren na een brouwdag te proeven is deels uitgevoerd, onder andere na de brouwdag bij Kasteelruïne Brederode. Ten slotteWe zijn van mening met dit opgezette beleid de vereniging nog interessanter gemaakt te hebben. Dit kon alleen mogelijk gemaakt worden door leden die actief hun steentje hebben bijgedragen. Het bestuur in 2011Theo van Eijden werd tijdens de ALV van maart 2011 gekozen als algemeen bestuurslid en volgde daarmee Dean Southall op die te kennen had gegeven onvoldoende tijd over te hebben om goed als bestuurslid te kunnen fungeren. Met de nieuwe samenstelling werden de taken in de maand maart als volgt verdeeld:
Wij hebben dit jaar van 39 leden afscheid genomen, maar hebben een aanwas van 43 nieuwe leden. Tevens hebben zich 2 nieuwe donateurs zich gemeld, en hebben we afscheid genomen van 4 donateurs. Op dit moment (peildatum: 31 december 2011) hebben we 196 leden, 18 donateurs en 2 ereleden. Clubavonden in 2011
Commissie activiteiten
Gezamenlijke brouwdagenIn 2011 zijn er vier gezamenlijke brouwdagen georganiseerd:
’t Wort Wat in de mediaHet afgelopen jaar heeft onze club de aandacht getrokken van lokale en landelijke media. Op 17 februari gaven de voorzitter en secretaris een radio interview op de lokale radio zender van de Haarlemmermeer. 16 april kregen wij bezoek van een radio en televisieploeg van de lokale omroep. Op 15 oktober verscheen er een verslag van de club brouwdag van 24 september in het NRC Lux katern; ook werd daar aandacht gegeven aan de brouwerij van JATTwerk. Het geheel werd verluchtigd met diverse foto’s van de brouwdag en van de heren van JATTwerk. Op de brouwdag van 17 november kwam er een reportageploeg om de brouwdag te verslaan en aandacht te geven aan de 'Één liter eigen bier' actie van ’t Wort Wat! Alle reportages zijn terug te zien op de website. ONK 2011Gerard Ypenga heeft bij het ONK 2010 gehouden bij brouwerij Maallust in Veenhuizen in de klasse E de eerste plaats gehaald. Met het bovenstaande overzicht hoopt het bestuur jullie voldoende te hebben geïnformeerd over beleid en activiteiten in het afgelopen jaar. Wij hopen dat dit tijdens de ALV op 5 maart jullie goedkeuring kan krijgen. Namen het bestuur, |
|||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |