6 artikelen uit het clubblad van Oktober 2012

Terug naar overzicht

Van het bestuur, oktober 2012

tww oktober 2012
Door: Theo van Eijden

Gezamenlijke brouwdag

Op 22 september was de gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek. In totaal is er 500 liter bier gebrouwen door 18 verschillende brouwers. Zoals altijd was het weer een geweldig mooie gezellige dag. Er was keuze uit een Great Britain IPA of een USA IPA. Deze laatste was zwaarder gehopt en kreeg ook nog een dry hopping in de nagisting. Mijn brouwsel dat ik die dag gemaakt heb is inmiddels overgeheveld in de mandfles en staat nu in de koelkast bij 4 graden te lageren, begin SG was 1067 en eind is SG 1014 geworden. Prima resultaat, bitterheid en hoparoma zeer mooi en goed in balans. Kan bijna niet wachten totdat deze de fles in gaat. Eerst nog even de tijd geven voor het helder worden van het bier. De gebruikte gist voor de USA variant heeft de neiging lang te blijven hangen en traag uit te zakken. Geduld is dus gewenst.

Afgelopen clubavond

Nog even een korte terugblik op de afgelopen clubavond. Deze was op vrijdag 28 september 2012. De avond was zeer goed bezocht door 73 leden. Het programma was hier ook debet aan. Er waren zelfs twee bijzalen geopend om alles in goede banen te kunnen leiden. De bieren voor de clubkampioenschappen werden ingenomen. In totaal zijn er 23 verschillende bieren ingeschreven. Het betreft de Witbieren en de Sterke Blonde.

Commissies

Bibliotheek

Helaas heeft de bibliotheek commissie het moeten laten afweten vanwege belangen elders. Dean Southall en Erik Pruiskens bezochten het Boreftse bierfestival in Bodegraven. “It’s all about priorities!”

Polderbok

In de achterzaal werd het Polderbok 2012 uitgegeven aan de leden die dit bier in de voorinschrijving hadden besteld. Gelijk aan andere jaren is de gehele voorraad in de eerste avond weer uitverkocht. De uitgifte ging per doos van 6 flessen van 0,75 cl. Het Polderbok 2012 was ook op tap verkrijgbaar, dit smaakte blijkbaar goed want in de loop van de avond was het fust reeds leeg. Jan Wurpel heeft nog even een korte presentatie gegeven over hoe dit jaar het Polderbok tot stand is gekomen. Belangrijkste feit is dat het een mooi bier geworden is. Opbrengst was ongeveer 980 liter.

Moutmolen

De nieuwe moutmolen was ook voor de geïnteresseerden te bewonderen, het heeft weer de nodige aanmeldingen op geleverd. De bestelling is inmiddels de deur uit. Zeer binnenkort hopen we jullie hier verder over te kunnen informeren.

Inkoop

De inkoop commissie was weer druk met het uitgeven van de handel, er was door de leden weer veel besteld. Mandflessen, bier-van-de-maandpakketten en natuurlijk weer diverse buisjes gist van de gistcommissie.

Presentatie

De spreker van deze avond was Jan-Willem den Hartog, brouwmeester van Gulpener, met een presentatie over Hop. Hierbij ging hij in op de hopaanplant in Reijmerstok, waar Gulpener een groot deel van zijn hop kweekt. Ook ging hij in op wat hop met je bier doet. Het werd een lange, interessante avond. De presentatie eindigde na 24:00 uur, maar ondanks deze lengte bleef het tot aan het einde een interessant verhaal. Helaas moest een aantal leden eerder vertrekken omdat hun vervoer volgens afspraak voor de deur stond. De presentatie staat op de website (na inloggen), zodat ieder het nog eens op zijn gemak kan nalezen.

Komende clubavond

De volgend clubavond is op 26 oktober 2012 en staat in het teken van de jaarlijkse Clubkampioenschappen. Gezamenlijk en onder deskundige leiding gaan we bepalen wie dit jaar de beste brouwer van onze vereniging is.

Gezamenlijke brouwdag

Inmiddels is inschrijving voor de gezamenlijke brouwdag van 24 november weer geopend. Het bier dat we gaan brouwen wordt een La Chouffe kloon. Een bier dat er altijd wel in gaat, Jan Wurpel heeft hiermee al zeer goede resultaten behaald. Via de website kan je hiervoor inschrijven.

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww oktober 2012
Door: Ben Jacobs

We moeten alweer een tijdje terug reizen in de tijd om bij het laatste stukje geschiedenis te komen dat ik over bier heb vertaald uit een oude Zymurgy. Niet alleen qua geschiedenis, maar ook dat het namelijk best wel een aantal bladen geleden is. Maar er dringt zich steeds een andere column gedachte op.

Die van deze maand zet ik toch opzij om u wat meer bij te brengen over bier brouwen vanaf het begin van de jaartelling. Elk kopje begint, als gewoonlijk met een jaartal en we werken nu in onze eigen jaartelling.

100:

In zijn werk ‘Natural History’ schreef de Romeinse historicus Pliny de Oudere dat Germaanse stammen gebogen houtdelen en metalen hoepels gebruiken om (de aldus vroegst bekende) vaten te maken.

736:

Humulus lupulus (de hop) als sierplant doet zijn intrede, de plant is verwant aan Cannabis, maar ook aan de Moerbei. In de Hallertauer regio van het moderne Beieren worden hoptuinen aangelegd.

816-837:

Er wordt een nieuw klooster gebouwd in St. Gallen, zuid Duitsland. Op de blauwdruk staat ook een domus confisiendae celiae, oftewel een brouwerij, getekend. De kloostertraditie om zelf te brouwen is groeiende.

Circa 990:

Met waterkracht wordt langzaam een begin gemaakt van de industrialisatie van West-Europa. Er wordt gewag gemaakt van een eerste molengestuurde brouwerij in een document van het klooster van Saint-Sauveur te Montreuil-sur-Mer (Frankrijk).

1079:

De Abt Hildegarde van St. Ruprechtsberg constateert de kracht van hop, door te beschrijven dat bier met hop langer goed blijft dan niet-gehopt bier. Haar werk, de ‘Physica Sacra’ bevat de oudst bekende schriftelijke opmerking over het gebruik van hop in bier.

1420:

De notulen van de Münchener stadsraad bevat de vroegste referentie naar ‘het brouwen van lager’. De groei van wilde gisten maakt brouwen in de zomer onmogelijk en Beierse brouwers gaan hun bier koel bewaren (lageren) in Alpengrotten, om pas te tappen als het nodig is. De koele omstandigheden en het langer bewaren maken het bier rijper, zachter en stabieler.

1516:

William IV van Beieren komt met het Reinheitsgebot. Alleen mout, hop en water mag gebruikt worden om bier te brouwen (gist was destijds uiteraard nog onbekend). Pas in het begin van de 20e eeuw wordt het Reinheitsgebot algemeen erkend in geheel Duitsland.

1614:

De brouwmeester Elias Pichler, werkend in het Hofbrauhaus in München, maakt succesvol het populaire bier van Einbeck uit het Noorden na. De term ‘bock’ een vereenvoudiging van ‘Ainpoeckisches (Einbeck) Bier, is in deze periode ontstaan (zie de lezing van Erik over bokbieren, ons blad mei 2011).

Late 17e eeuw:

De Duitse chemicus, Georg Ernest Stahl, publiceert zijn: ‘Zymotechnica Fundamentalis’, een eerste poging tot een wetenschappelijke theorie, die het fermentatie proces verklaart. Stahl gelooft dat fermentatie optreedt wanneer de diverse componenten tegen elkaar ‘duwen en stoten’ en daarmede de originele verbindingen verbreken opdat er nieuwe en sterkere verbindingen kunnen ontstaan.

1680:

Anton van Leeuwenhoek (hè hè, eindelijk eens een Nederlands feitje, maar wel een heel belangrijke!!!) ontwaart onder de microscoop individuele partikels gist. 

1690-1710:

Om de oorlog tegen Frankrijk te kunnen financieren, wordt er door de Engelse vorst belasting geheven op mout. De brouwers reageren door te bezuinigen op mout en meer hop te gaan gebruiken, waarvan het gebruik lager belast wordt.

 

Je wordt wel dorstig na al die (veelal Duitse) feitjes en weetjes, dus ik grijp naar een prima Duitse dorstlesser, een Dunkel Weizen. U krijgt nog het recept, maar ik vond dat dit keer de geschiedenis voor mag gaan. En eh, wat in het vat zit…

Proost, Ben

 

Terug naar overzicht

Dean's Cybercorner, oktober 2012

tww oktober 2012
Door: Dean Southall

CyberCorner: Narke KonjaksBorefts Bier Festival 28ste en 29ste september

Een festival om niet te missen! Jammer dat het de vrijdag was, dezelfde avond als de clubavond! Daarom was er slechts een Hagenaar op de clubavond. Het Borefts was weer droog dit jaar. Voor de mensen die het niet weten, Borefts is de naam van de jaarlijkse festival van brouwerij de Molen, altijd de laatste vrijdag en zaterdag van September. Menno nodigt de beste brouwers van Europa uit om langs te komen! Zelfs Jester King, een Amerikaans brouwer was aanwezig! De Nederlandse brouwers waren van De Molen, DeanEmelisse en Mommeriete. Vanuit Denemarken waren er Evil Twin en Mikkeller en vanuit Zweden was Narke aanwezig, de brouwer met het bier waarvan veel mensen zeggen dat het het beste bier ter wereld is, Narke Kaggen Stormaktsporter! http://www.ratebeer.com/beer/narke-kaggen-stormaktsporter/58057/

Mijn eerste bier was de Konjaks versie. Heel erg lekker! Er waren zoveel erg lekker bieren te proeven. De Russian Imperial Stouts en IPA’s zijn nog steeds in de mode wat betreft speciaalbier en een aantal waren uitverkocht op de tweede dag. Er kwamen een heleboel mensen van verschillende landen uit Europa en zelfs uit de VS voor dit bijzondere bier festival in Bodegraven. Wat een sfeer!

Ooh, ooh Den Haag!

Niet zoveel te melden deze maand. Wij brouwen samen op de eerste zondag van de maand, maar het was hoog tijd om wat klussen te doen in mijn brouwruimte thuis (naast de bierwinkel) dus wij hebben niet gebrouwen. De bedoeling is om volgende maand te spelen met single hop IPA’s en zien welke het beste smaakt. Etienne en ik hebben ook weer plannen om ons pompoenbier weer te brouwen. Wij hebben het twee keer gebrouwen en iedere keer is het erg lekker geworden. Wil iemand het recept?

DeanWij willen nog steeds onze brouwcapaciteit vergroten dus als iemand weet van iemand die zijn brouwspul gaat verkopen, laat het mij dan weten. Wij willen een keer overstappen op gas.

Ik verzamel lege wegwerp flessen voor een paar 't Wort Wat leden, maar ik heb meer dan genoeg. Dus laat mij het weten als jij 33cl flessen of 50cl flessen nodig hebt.

Terug naar overzicht

Ale to the Chief: White House Honey bieren

tww oktober 2012

Met het oog op de aanstaande Amerikaanse Presidentsverkiezingen, en na alle berichten over Obama die zijn eigen bier brouwt, kunnen we in ons eigen clubblad natuurlijk niet achterblijven. Elders in dit blad staat de vertaling van de recepten van twee van de drie bieren die Obama zou hebben gebrouwen. Hieronder een vertaling van een bericht op het blog van het White House over dit nieuwsitem. Het derde recept is (nog) niet vrijgegeven.

Door Sam Kass

Naar aanleiding van alle commotie rondom het bericht dat Obama zijn eigen bier brouwt (er is zelfs een heuse petitie over ingeleverd), heeft het Witte Huis besloten de recepten vrij te geven.

Geïnspireerd door thuisbrouwers uit het hele land, heeft President Obama vorig jaar een thuisbrouwkit gekocht. Na een paar probeersels hebben we een drietal recepten gevonden in onze lokale brouwspullenwinkel. We kregen ook een paar tips van thuisbrouwers die hier op het Witte Huis werken en samen met hen hebben wij de recepten aangepast en ons eigen gemaakt. Eerlijk gezegd waren we zelf ook verrast dat het bier zo goed uitpakte, omdat we nog nooit eerder bier hadden gebrouwen.

Voor zover bekend is het White House Honey Ale de eerste alcoholhoudende drank die binnen de muren van het Witte Huis is gebrouwen of gedistilleerd. George Washington brouwde zijn eigen bier op Mount Vernon en Thomas Jefferson maakte zijn eigen wijn, maar er zijn geen aanwijzingen dat er ooit bier is gebrouwen in het Witte Huis (hoewel het wel bekend is dat er alcoholhoudende dranken werden genuttigd tijdens de Drooglegging…).

Na het eerste brouwsel van White House Honey Ale, hebben we ook een White House Honey Porter en afgelopen zomer zelfs een White House Honey Blonde aan ons assortiment toegevoegd. Zoals vele thuisbrouwers die geheime ingrediënten aan hun bier toevoegen om het uniek te maken, bevatten onze bieren alle honing uit de eerste bijenkorf die ooit op het Zuidelijk Gazon heeft gestaan. Deze honing geeft een rijk aroma een een fijne afdronk, maar maakt het bier niet zoeter.

Voor een kijkje achter de schermen, verwijzen we je naar de video op http://www.whitehouse.gov/blog/2012/09/01/ale-chief-white-house-beer-recipe

Terug naar overzicht

Recept van Obama's White House Honey Ale

tww oktober 2012

Door Fiona de Lange

Het Obama bierrecept in het Nederlands

Speciaal voor de uitzending van Koffietijd waarin ik vandaag, (13 september 2012) te gast was met het thema bier en vrouw, heb ik het Obama recept samen met de Brouwmarkt in Almere vertaald naar het Nederlands. Dat werkt toch een heel stuk makkelijker! Daarbij komt dat de Brouwmarkt vanaf volgende week (week 38) een speciale brouwkit heeft samengesteld om thuis tien liter Obama honingbier te brouwen. En mijn brouwinstallatie staat klaar om ervoor te zorgen dat ik tijdens de Amerikaanse verkiezingen het Obama honingbier kan drinken! Benieuwd of dat positief werkt op de beeldvorming. Natuurlijk hou ik iedereen op de hoogte van mijn brouwvorderingen, de smaak en het uiteindelijke bier.

The White House Honey Ale 

Ingrediënten

2 kilogram licht mout extract (poeder)
400 gram fijngemalen amber kristal mout
300 gram biscuit mout
450 gram honing met een neutrale smaak
45 gram ‘Kent Golding Hop’ pellets
40 gram ‘Fuggles Hop’ pellets
2 theelepels calciumsulfaat
1 zakje ‘Windsor Dry Ale’ gist
170 gram suiker

Aanwijzingen bij het brouwen

  1. Neem een grote pan waarin minstens 10 liter water past en doe daar 6 liter water in. Verwarm het tot 68 °C. Neem een hopzakje en plaats daarin de granen, maal ze niet fijn. Laat het dichtgeknoopte zakje een half uur in het water intrekken. Verwijder vervolgens het zakje met de granen, niet uitknijpen!
  2. Voeg de verschillende mouten toe aan het water en breng het aan de kook.
  3. De eerste hopsmaak is de bitterhop. De 45 gram Kent Goldings Hop pellets en de twee theelepels calciumsulfaat mogen bij het mengsel en dit alles breng je aan de kook. 45 minuten laten doorkoken. Aan het einde van de kooktijd dient u stap 4 en 5 uit te voeren.
  4. De Fuggles hop is voor het aroma, voeg deze tijdens de laatste 5 minuten van het kookproces toe.
  5. Daarna kan de inhoud van de pot zachte honing bij het warme brouwsel, goed doorroeren.
  6. Doe 8 liter koud water in de brouwemmer en meng daar vervolgens de ongefilterde wort (het water met mout, hop, calciumsulfaat en honing) bij. Daarna aanvullen met koud kraanwater TOT 20 liter.
  7. Strooi nu het zakje gist over de vloeistof, tenminste als de temperatuur tussen de 21 en 25 °C is! Daarna de deksel op de brouwemmer, en het gevulde waterslot (tot de helft) in de deksel aanbrengen.
  8. Zet de emmer op een plaats in de woonkamer waar de temperatuur redelijk stabiel is en laat het brouwsel gedurende ongeveer 7 dagen vergisten tussen de 20 en 22 °C (kamertemperatuur).
  9. Het bier kan je vervolgens overhevelen naar een schone brouwemmer om het daar nog te laten lageren (rusten) gedurende twee weken op kamertemperatuur. Het is daarbij belangrijk dat het brouwsel pas kan worden overgeheveld in de emmer als het niet meer schuimt. Indien het nog wel schuimt wacht je nog een paar dagen langer. Afhankelijk van de brouwemmer kan de lagering ook in de brouwemmer plaatsvinden.
  10. Daarna kan het bier gebotteld worden. Maak de bierflesjes goed schoon en doe in ieder flesje een theelepeltje suiker. Schenk het bier in de flesjes en sluit deze daarna af met een kroonkurk.
  11. Het jonge bier moet nu een minimaal een tweetal weken op fles nagisten en rijpen (kamertemperatuur). Daarna voorzichtig het eerste flesje open trekken.

Overgenomen van http://bier.blog.nl/?s=obama

Terug naar overzicht

Recept van Obama's White House Honey Porter

tww oktober 2012

Ingrediënten

2 blikken van 1.5 kg licht ongehopt moutextract (stroop)
340 g Münich mout
454 g Crystal mout 40 EBC
170 g zwarte mout (1000 EBC)
85 g chocolademout (800 EBC)
454 g White House Honey (gemengde bloemenhoning)
57 g bitterhop, 5% α
14 g Hallertau aromahop
1 zakje Nottingham droge gist
92 g druivensuiker (bij het bottelen)

Aanwijzingen voor het brouwen

  1. Schroot de mouten.

  2. Verwarm in een soeppan 2,13 liter water tot het een temperatuur heeft bereikt van 75 °C en voeg de geschrote mouten toe. Roer goed om en laat afkoelen tot 68 °C. Rust 45 minuten.

  3. Verwarm ondertussen in een grotere pan 7,57 liter water tot 74 °C. Leg er een zeef op en schenk alle granen met hun vloeistof in de zeef. Spoel de granen na met 7,57 liter water van 74 °C en laat uitlekken. Gooi het graan weg (in de groenbak of de plaatselijke kinderboerderij, red.) en breng de vloeistof aan de kook.

  4. Voeg de inhoud van de blikken moutextract en de honing toe. Roer goed om.

  5. Kooktijd: 60 minuten. Voeg de helft van de bitterhop toe na 15 minuten en de rest na 30 minuten.

  6. Voeg na 60 minuten de aromahop toe en laat 15 minuten staan. (De aromahop kookt dus niet mee, red.)

  7. Doe 7,57 liter gekoeld water in het gistvat. Voeg het hete wort toe. Voeg daarna zoveel water toe tot je 18,9 liter hebt. Zet het vat in ijswater tot het is afgekoeld tot 21-26 °C.

  8. Hydrateer/activeer ondertussen de inhoud van het zakje gist gedurende 15 minuten in 237 ml gesteriliseerd water van 24-32 °C. Voeg de gist toe aan het gistvat. Vul het waterslot tot halverwege. Laat 3-4 dagen vergisten bij kamertemperatuur (17-20 °C).

  9. Hevel de vloeistof naar een glazen gistvat en laat nog 4-7 dagen staan voor een tweede vergisting/lagering.

  10. Maak voor het bottelen een suikerstroop van 92 g druivensuiker opgelost in 237 ml gesteriliseerd water en laat 5 min. koken. Giet de suikerstroop in een leeg, gesteriliseerd gistvat. Hevel het jongbier in hetzelfde vat en meng suikerstroop goed met jongbier. Hevel het jongbier in gesteriliseerde flesjes en voorzie van een kroonkurk. Laat nog twee weken staan op 24 °C.

Proost!

Noot van de redactie

Bovenstaand recept is vertaald en omgerekend van het originele recept dat is gepubliceerd op het blog van het Witte Huis (http://www.whitehouse.gov/blog/2012/09/01/ale-chief-white-house-beer-recipe).  Daarbij dient te worden opgemerkt dat het natuurlijk onmogelijk is om op een legale manier aan de unieke White House Honey te komen. Deze honing is een gemengde bloemenhoning. Alle gemengde bloemenhoningen zijn uniek omdat zij afhankelijk is van de planten die groeien rondom de bijenkorf waar de honing uit geoogst wordt. De honing heeft echter geen zodanig invloed op de smaak dat de gemiddelde bierdrinker proeft dat de bloemenhoning die jullie zullen gebruiken afwijkt van de honing uit de tuin van het Witte Huis.

Amerikaansse thuisbrouwers gebruiken vaak 'corn sugar' bij het bottelen van hun brouwsels. Het beste equivalent daarvan in Europa is druivensuiker. Tafelsuiker geeft een hogere carbonatie, dus daarvan moet je minder gebruiken.

Daarnaast vond ik op op de site Beer Advocate (http://beeradvocate.com/community/threads/the-white-house-releases-honey-based-homebrew-beer-recipes.36960) een hoop commentaar op het feit dat er met extract gebrouwen wordt door de Watjes van het Witte Huis. Een all-grain versie heb ik overigens (nog) niet gevonden. Er stond echter een stuk commentaar op van 'Nano Brew' met nuttige informatie, welke ik jullie niet wil onthouden. Dit commentaar slaat op beide gepubliceerde recepten.

'Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het geweldig vind dat er wordt gebrouwen in het Witte Huis. Het zal aandacht genereren  voor hobbybrouwen en speciaalbier van kleine brouwerijen. De recepten zijn, zoals ik al had gedacht (daarom begrijp ik de opwinding niet helemaal), gebaseerd op standaard starter kits. Maar daar is helemaal niets mis mee. Het is geen punt dat het een extract bier is, de brouwers zijn waarschijnlijk beginnelingen (dat staat ook op de site van het Witte Huis, red.). Hoewel, als ik een snelle blik werp op hun brouwaanwijzingen, zie ik nog wel een paar puntjes met hun begrip van brouwen. Dat is prima, iedereen moet tenslotte ergens beginnen en ik weet dat ik nog steeds leer, na 5 jaar thuisbrouwen.

Ten eerste denk ik dat ze helemaal niet zouden hoeven maischen. Zelfs al heeft de Porter enige mout in het recept staan, denk ik dat het a) niet de moeite waard is en b) er zitten voldoende enzymen in de Münchener mout, vergeleken met de andere mouten.

Ten tweede wordt ik erg verdrietig als ik in een recept zie staan dat honing moet worden meegekookt. Honing is zo delicaat dat meekoken de smaak bederft. Het meekoken van de honing gedurende een uur in het porter recept is verschrikkelijk. De 5 minuten in het Honey Ale recept is bedenkelijk. Ik zou het gewoon toevoegen direct na het koken. In de eerste plaats bevat honing over het algemeen geen bacteriën en in de tweede plaats is toevoegen direct na het koken afdoende ontsmettend. Tevens wordt in dit recept 5 minuten kooktijd toegevoegd aan de kooktijd van de aromahop, wat misschien ook niet wenselijk is.

Ik ben niet geheel zeker van het nut van stap 6 van het Porter recept. Na het koken wil je je wort zo snel mogelijk afkoelen. Daarnaast denk ik dat een temperatuur van 21-26 °C te hoog is voor het toevoegen van de gist. Ik zou de gist toevoegen op vergistingstemperatuur (18-23 °C).

Verder is de terminologie niet geheel correct. Om te beginnen is de hop die wordt toegevoegd aan het begin van het koken niet de aromahop, maar de bitterhop. De subtiele smaakcomponenten zullen tijdens het koken vervliegen. Ook is het niet nodig steriel water te gebruiken voor het maischen. Water van goede kwaliteit is nodig, maar het hoeft niet gesteriliseerd te zijn tijdens het maischen, dat gebeurt vanzelf tijdens het koken. Maar dat is muggeziften, de begrippen schoon, ontsmet en steriel hebben duidelijk betekenis in de brouwwereld. Het is wel correct dat er steriel water wordt gebruikt om het wort aan te vullen na het koken tot de gewenste hoeveelheid.

Ten slotte, ik weet dat het in vele recepten gebruikelijk is om een tweede vergisting aan te geven, maar dat is niet nodig voor beide bieren. Het genereert alleen maar meer werk met grotere kans op oxidatie en infectie.

Een postief punt is dat ze aangeven de gist te hydrateren/activeren en het opgeven van vergistingstemperaturen. Voor degenen die het niet weten: dat is de temperatuur in het gistvat van wort/bier, niet de omgevingstemperatuur. Deze vergistingstemperatuur kan zo 2-4 °C hoger zijn dan de omgevingstemperatuur.

Zoals gezegd, ik wil niet negatief doen, ik vind het geweldig dat ze dit hebben gedaan. Maar ik wil een paar tips geven, vooral aan degenen die naar aanleiding van dit bericht willen beginnen met het thuisbrouwen van bier.'

Terug naar overzicht