Artikelen
9 artikelen uit het clubblad van September 2012
Terug naar overzicht | |
!Wat Wort 't? |
tww september 2012 |
Door: Peter Hompe | |
Er zijn niet zo heel veel mensen die ik ken die iets met Engels bier hebben. Zelfs de meeste Engelsen hijsen zich liever vol met lagersoorten, zoals Heineken! Carlsberg, Oranjeboom!! enz. Het is niet eens Engels lager! Affijn, ik ben zelf iemand die Engels bieren wel weet te waarderen. Dan hebben we het over de mild, bitter, IPA, ESB, enz. Geweldig lekkere bieren dus. Er zijn ook een paar grote brouwerijen die echt lekker Engels bier produceren en leuk zijn om te bezoeken. De laatste Engelse brouwerij die we bezochten, is de Hook Norton Brewery. Deze brouwerij ligt in het plaatsje Hook Norton (duh), niet ver van de mooie Engelse stad Oxford. De brouwerij werkt nog volgens het gravitatie systeem, waarbij de start “op zolder” plaatsvind en de diverse stages van het bier maken, telkens een verdieping lager ligt. Dat redden ze niet helemaal: halverwege het proces wordt het geheel weer opgepompt naar de zolder en doorloopt het in hoogte opnieuw de brouwerij. Sinds de laatste wisseling van de wacht in het management, wordt er druk aan de weg getimmerd. Er is sindsdien een “visitor's centre” gemaakt, een shop, een museum en er worden rondleidingen van de brouwerij gegeven. Op een steenworp afstand van de brouwerij is een pub in eigendom van diezelfde brouwerij en daar kun je ook overnachten. Een aanrader! Kun je na het bezoek lopend naar de pub en daar verder gaan met onderzoek. Ook organiseert men tegenwoordig themavonden. Die zijn druk bezocht en na het praatje van Richard kun je bieren met bijvoorbeeld Engelse kaassoorten gaan proeven. Hartstikke lekker en leuk! Kom je nog eens in gesprek met Engelse soortgenoten. Lidewij en ik komen graag in Oxford en dan mag een bezoek aan de Hook Norton shop natuurlijk niet onbreken. Ik sla dan het nodige in om het een half tot een heel jaar uit te kunnen zingen met dit bier. Oxford zelf is natuurlijk een studentenstad, met de nodige pubs en het is daardoor heel gezellig in de stad. Moet je er wel tijdens studie dagen zijn, want in de zomervakantie vind je er alléén maar toeristen. Na een paar dagen Oxford verkassen we dan naar het plaatsje Faversham, vlakbij Canterbury en op weg terug naar Dover. In Faversham zit de brouwerij Shepherd Neame, bekend van onder meer, Spitfire, Bishops Finger en Whitstable Organic Ale. Ook geweldige Engelse bieren. Net als Hook Norton, brouwt men ook daar een aantal “specials”. Daar verblijven we dan nog één nacht en halen de laatste dag een aantal bieren bij de shop van deze brouwerij. Ook deze brouwerij is te bezoeken, maar daar zijn wij nog niet aan toegekomen. Moet er binnenkort toch eens van komen… |
|
Terug naar overzicht |
Van het bestuur, september 2012 |
tww september 2012 |
Door: Erik Deelissen | |
Op het moment van schrijven zit ik nog een beetje uit te buiken van onze club barbecue van gisterenavond. Ik heb ervan genoten. Alles zat mee deze keer, de weergoden waren ons goed gezind en ook de locatie was gezellig ingericht door Jan en Wilma Wurpel met vuurfakkels en gekleurde lichten in een boom. Jan Wurpel en John Gouwerok hadden die dag alle tafels en stoelen vanuit Hoofddorp naar Lisserbroek gebracht. Daar kwam veel sjouwwerk bij kijken omdat de tafels en stoelen op de zolder van het wijkcentrum het Kattegat stonden. De dag daarvoor waren Wilma Wurpel en ikzelf druk bezig geweest om de salades, kruidenboter en diverse sauzen te maken. Ook het vlees was van bijzonder goede kwaliteit en kwam van een scharrelslager uit Nieuw-Vennep. Er was ook ruime keuze aan frisdranken en wijn voor de meegekomen familieleden die geen bier lustten, maar het leuke was wel het proeven van elkaars bieren, wat weer aanleiding was tot vele gesprekken en adviezen over de gebrouwen bieren. Ik vond het een bijzonder geslaagde avond en wil hierbij dan ook alle leden die aan deze avond een bijgedragen geleverd hebben bedanken voor hun inzet. Gezamenlijke brouwdag 22 septemberDe inschrijving voor de komende gezamenlijke brouwdag is inmiddels gesloten. Deelnemers dienen er nog voor te zorgen dat de verschuldigde bedragen voor 16 september op de rekening van de club dienen te staan o.v.v. brouwdag en je voor en achternaam. Deze gezamenlijke brouwdag vindt plaats bij de Kwekerij van Erwin van Duivenvoorde aan het Turfspoor 57, 2165 AW Lisserbroek. Leden die niet meedoen zijn altijd van harte uitgenodigd om te komen kijken. Het is altijd weer leuk om te zien hoe andere leden brouwen en met creatieve oplossingen zijn gekomen om hun brouwinstallatie te laten functioneren. Theo van Eijden heeft twee recepten samengesteld voor deze brouwdag nl. de American IPA en de British IPA. Het gaan dus zeer hoppige bieren worden en laat nu de komende clubavond ook in het teken staan van de hop! Komende clubavondOp de komende clubavond van vrijdag 28 september hebben we de brouwmeester Jan-Willem den Hartog van Gulpener uitgenodigd. Jan-Willem is geen onbekende voor onze club. Hij is jarenlang lid geweest maar na zijn verhuizing naar Limburg steunt hij nog steeds onze club financieel als donateur. Regelmatig nodigen we hem uit voor het geven van lezingen. Deze avond gaat hij ons vertellen over de hopaanbouw in het Limburgse land en zal tevens wat dieper ingaan wat hop allemaal doet in je bier. Jan-Willem kennende zal het weer een interessante lezing gaan worden. PolderbokOp maandag 10 september zijn de flessen Polderbok voorzien van weer een mooi etiket, ontworpen door Ineke de Moor, met een foto van Jan Wurpel. Ik kan jullie melden dat de kwaliteit van de Polderbok uitzonderlijk goed is dit jaar. Ook zal deze clubavond de Polderbok verkrijgbaar zijn op tap. Brouwdemo commissie zoekt nieuwe ledenHelaas gaat Wim Groeneveld deze commissie verlaten en zijn we op zoek naar actieve leden voor deze gezellige commissie die tijdens evenementen uitleg kunnen geven over het proces van bierbrouwen. Neem contact op met Lars Taylor voor verdere informatie.
|
|
Terug naar overzicht |
Dean's Cybercorner, september 2012 |
tww september 2012 |
Door: Dean Southall | |
5de Delfts Bier Festival 26ste augustusDelft is makkelijk te fietsen vanuit Den Haag dus ik verheug me altijd op dit festival. Ik had aangemeld om 'tWortWat te versterken en ik heb wel een beetje geholpen maar ik kende zoveel mensen daar, brouwers, vrienden en klanten van de winkel dat ik de hele tijd aan het netwerken en praten was! Het bleef droog en er waren veel bieren te proeven . Er is een nieuwe, kleinschalige brouwerij in Delft, de Koperen Kat http://www.koperenkat.nl/. Ik wilde hun bieren proeven en gelukkig stonden zij naast ‘tWortWat en hadden een mooie tafel, zie fotos. Er is ook een nieuw bier uit Den Haag, Kompaan 20. Drie thuisbrouwers uit Den Haag hebben hun recept ontwikkeld en dan laten brouwen bij Sallands in Raalte. Een mooi hoppig blond. Erg lekker! Oh, oh Den Haag!Er zijn verder ontwikkelingen uit Den Haag. De brouwerij in de Fiddler is begin 2007 gestopt omdat de brouwer wegging. Sinds de lente van dit jaar is Constant Keinemans van de Graaf van Heumen brouwerij ermee bezig om de brouwerij weer aan de praat te krijgen. Het resulaat? Vier nieuwe bieren van het vat in de Fiddler Den Haag, een bitter, pale ale, stout en een porter. Allemaal goede biertjes. Ontwikkelingen voor de Bier Winkel, Den HaagWat minder goed nieuws. Mijn contract bij IBM komt eind september tot een eind. Ik ga een vakantie nemen eind oktober en vanaf begin november ga ik fulltime in de winkel werken . Ik krijg de heel aardige brouwer van de 7 Deugden in de winkel op donderdag 4 oktober . Op vrijdag 2 november krijg ik de brouwer van Muiffel in de winkel, ook voor een proeverij. Ik doe brouwdemo's in de winkel met mijn Haags brouwvrienden. Dat doen wij normaal gesproken op de eerste zondag van de maand en het begint druk te worden. Dean |
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, clubavond juni 2012 |
tww september 2012 |
Door: John Gouwerok | |
Het was voor mij een speciale avond. Ik had er helemaal niet mogen zijn, maar op de fiets aan de Spaanse grens moeten staan. Maar ja, soms gaan dingen anders. Het was de laatste avond voor de vakantie. Een goede opkomst, een gistverhaal van Jan Wurpel, dan is er wat te leren en voor het eerst weer een maandbier op tap, eindelijk. Ik begon al bang te worden dat de wisselkei helemaal in het slop zat, en had de kei-uitreiking voor het beste bier al uitgesteld naar het eind van het jaar vanwege het gering aantal inzendingen. Het is tenslotte wel een competitie. Maar de gebroeders Van der Weijden kwamen op deze avond met een fustje wit en kon ik de wedstrijdformulieren alsnog uitschrijven. Het bier liep, maar het aantal ingeleverde formulieren stokte bij 20. De punten lagen tussen 4 en 8.5 en het totaal was 133.52 gedeeld door de 20 komen we uit op een 6.676 Een redelijke score. Niels en Matthijs, dank voor de inzending. Na deze avond konden we dus met een gerust hart op vakantie en op naar de bbq. Deze is zeer geslaagd verlopen. Zo veel soorten eigen bier die veel werden uitgewisseld zodat we konden proeven wat de laatste jaren was gebrouwen. Zelf had ik tussen ½ en 5 jaar bij me en het is leuk om te proeven wat de jaren met je bier doen. Soms is het beter, soms is het niks. Zo zie je maar: wie wat bewaart die heeft wat. Ik kan het een ieder aanraden, je weet maar nooit! Dit was het weer, tot volgend keer. Zie jullie op de brouwdag of clubavond. Jullie uitbater, John |
|
Terug naar overzicht |
Brouwen met je iPad |
tww september 2012 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Ernst de Moor | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Steeds meer mensen hebben er één, zo'n mooie iPad. Heerlijk om op de bank te liggen lezen en internetten, en dan komt vroeg of laat al liggend de vraag: "kan ik 'm ook gebruiken om te brouwen?" Tenslotte is een tablet veel handiger dan andere apparaten. Kleiner en beter mee te nemen dan een computer of portable en hij kan een dagje zonder voeding. Bovendien heeft hij een groter scherm dan een smartphone. Zelf gebruik ik al enige tijd BeerAlchemy, een leuke app. Maar onze voorzitter Theo was nogal te spreken over iBrewMaster. Uiteraard leidde dat tot discussies over de voordelen van elk, dus tijd voor een onderzoek! Hieronder zet ik de vier brouw-apps die er zijn op een rij in alfbetische volgorde. Ik beschrijf daarbij ook mijn persoonlijke ervaringen met de app, maar wil benadrukken dat mijn situatie heel anders kan zijn dan de jouwe. Alle vier apps zijn in staat een recept samen te stellen en op te slaan, maar de mogelijkheden daaromheen verschillen nogal. Alle beschreven apps zijn gewoon te vinden in de Apple AppStore. Van elke app zet ik eerst technische gegevens en mogelijkheden op een rij. Dat doe ik aan de hand van de volgende indeling: BeerAlchemy
Bij mijn weten is BeerAlchemy het oudste van de brouw-apps. Het was er eerst voor iPhone, maar toen de iPad uitkwam is daarvoor ook een versie verschenen. Het is een erg volledige app, maar de voor de hand liggende Maisch-timer ontbreekt. De indeling van het scherm is erg overzichtelijk, maar bij een brouwsessie resulteert dat in een enorm lange reeks gegevens onder elkaar. Jammer, want daarin ben je steeds aan het scrollen en zoeken. Het samenstellen van een recept met ingrediënten uit de ingrediënten database gaat erg eenvoudig. Wel jammer dat je maar 1 gist kunt toevoegen, terwijl het soms best nuttig is om met meerdere gisten te werken. Bijvoorbeeld bij een Sterke Blonde, die je eerst met een Duvel gist kunt vergisten, en daarna nog met een SafAle US-05 verder vergisten. Het is op iBrewMaster na de meest veelzijdige brouwapp, maar één belangrijke functie ontbreekt: het kopiëren van een recept. En dat zou juist zo handig zijn als je een aangepaste versie van een eerder brouwsel wilt maken. De filosofie van de makers is dat je daarvoor hun Mac software kunt gebruiken, maar de iPad versie is juist in alle andere opzichten zo mooi zelfstandig te gebruiken. En je zou maar toevallig even geen Mac bij de hand hebben...Bovendien kost de Mac applicatie nog een keer geld. Gelukkig is er een workaround, door een recept te exporteren als BeerXML bestand, en dat vervolgens weer in te lezen. Maar echt handig is dit natuurlijk niet. Ik heb de ontwikkelaar hier een vraag over gesteld, maar helaas nooit antwoord gekregen. Ik krijg dan ook de indruk dat er niet erg actief meer aan gewerkt wordt. Vermoedelijk omdat men bezig is een heel nieuwe versie (BA2) te ontwikkelen. Je kunt BeerXML recepten importeren. Dat werkt vrij aardig, maar soms gooit het pakket ingrediënten door elkaar. Dan wordt een ingrediënt uit het BeerXML recept vervangen door een totaal ander ingrediënt uit de eigen ingrediëntendatabase. Er is ook een iPhone versie. Dat is een aparte app, die je dus opnieuw zou moeten aanschaffen (voor ongeveer de helft van de prijs). Brewing Assistent
Brewing Assistent is een heel eenvoudige app, die niet veel kan. De kracht is dan ook dat je niet veel fout kunt doen. Theoretisch kan het berekeningen doen aan je recept, maar bij mij gaf hij aan dat 50 gram hop van 6 % alpha, na een uur koken nog geen bitterheid opleverde. Je zit vast aan de ingebouwde ingrediënten, en die zijn helaas erg op de Amerikaanse markt gericht. Alles bij elkaar, ondanks de lage prijs, geen aanrader. Homebrew Assistent
Homebrew Assistent richt zich vooral op beginnende brouwers. Het geeft vanuit het recept een stap-voor-stap instructie wat je moet doen, waarbij de eerste stap (bijna humoristisch) telkens begint met het kopen van brouwapparatuur. De app beschrijft elke stap bijzonder uitgebreid, compleet met foto's, tabellen en linkjes. Grappig is de ingebouwde kalender, waarin na het tikken op "Brew it" alle data worden ingevuld waarop je iets moet doen. Giststarter maken, brouwen, overhevelen, etc. Homebrew Assistent kan recepten lezen van de website www.brew-monkey.com, maar met wat proberen is het me gelukt een XML bestand van onze eigen inkoopcommissie direct van onze website in te lezen. Alles zag er redelijk uit, behalve de veel te hoge IBU (EBU) waarde van 398652,62. Dat is meer hop dan water.... Het is een erg leuke app, maar de meest ernstige beperking is dat je geen maischschema kunt instellen. Verder biedt het voor de gevorderde brouwer te weinig instelmogelijkheden, zo kun je bijvoorbeeld niet kiezen met welk algoritme het de bitterheid berekent. iBrewMaster
iBrewMaster is de meest veelzijdige app die momenteel te koop is. Daardoor is het wel wat overweldigend, het scherm is erg vol en je moet er echt even je weg in vinden. Maar er is weinig wat je niet kunt doen met iBrewMaster. Bovendien stellen de makers van deze software een enorme database met recepten ter beschikking, waar je zelf ook weer je eigen recepten aan toe kunt voegen. Deze recepten database is een enorm pluspunt voor iBrewMaster. Ook hier weer een kalender, waar je precies kunt zien wanneer je wat gebrouwen had. Net als bij BeerAlchemy kun je helaas maar 1 gist toevoegen aan een recept. De app was bij mij niet altijd stabiel, het crashte een aantal keer. Vooral als ik de ingebouwde handleiding probeerde te lezen. Ik probeerde mijn bestaande recepten te importeren als BeerXML bestand, maar dat bleek vrijwel onmogelijk. Uiteindelijk lukte het me een recept te mailen, (door de XML "kapot" te maken) en vervolgens te kopiëren en plakken in iBrewMaster. Nadat ik de XML hersteld had, kon het geïmporteerd worden. Daarbij kwamen sommige gegevens verminkt over, zoals bijvoorbeeld hoeveelheden kruiden. Het is me niet gelukt dit te herstellen. Er zit een voorraadmodule in, maar die is duidelijk nog niet helemaal af. Soms veranderen hoeveelheden spontaan naar vreemde getallen (zoals -145638.783873 kg), en de software herkent ook niet altijd of het ingrediënt van een recept op voorraad is. Zelfs als je het selecteert uit de aanwezige voorraad, wordt het soms nog in het rood (niet aanwezig) aangegeven. Omdat de makers actief ontwikkelen, verwacht ik dat deze problemen binnenkort opgelost worden. Als je niet hoeft te importeren en deze tekortkomingen op de koop toe neemt, heb je hier een geweldige app aan. Overige softwareNaast deze apps die echt als brouwhulp bedoeld zijn, zijn er vele anderen die met bier te maken hebben. Ik wil er speciaal nog 3 vermelden: BJCP Styles
De BJCP Styles app is de Amerikaanse variant van de biertypengids van Derek Walsh. De app is uitgegeven door de Beer Judge Certification Program, een organisatie die vergelijkbaar is met onze eigen BKG (Bier Keurmeesters Gilde). Deze app beschrijft van alle bieren de smaak, samenstelling en vele andere aspecten, zeker zo uitgebreid als de biertypengids. Uiteraard dan wel volgens de Amerikaanse indeling. Wat hierin ontbreekt is een voorbeeldrecept (wat Derek Walsh's boek wel heeft). GetHoppy
GetHoppy is eigenlijk een iPhone app, maar kun je ook prima gebruiken op de iPad. Het ziet er dan iets grover uit. De app heeft 3 gedeelten, waarbij het eerste inderdaad een overzicht van hopsoorten is. Het beschrijft 55 hopsoorten, met technische gegevens en vervangende hoppen. Het tweede gedeelte is een vergelijkbaar overzicht van gistsoorten, van Fermentis, WhiteLabs en Wyeast. Maar liefst 109 gistsoorten staan beschreven. Het derde gedeelte heeft 3 calculators, om hopvervanging te berekenen, Brix om te zetten in SG, en om hydrometer correcties te berekenen (temperatuurafwijking) Beer Wizard
Beer Wizard is eigenlijk helemaal niet om te brouwen, maar toch vind ik het een leuke app. Het is een database van alle gangbare commerciële bieren (helaas geen Nederlandse), en relateert die aan de stijl. Wat deze App echter nog leuker en bijzonderder maakt, is dat het beer/food pairing kan doen. Je kunt daarbij uit 20 soorten eten kiezen, en krijgt adviezen welke bieren daarbij passen. Erg leuk opgezet, ik hoop dat ze nog meer verfijning in het eten gaan aanbrengen (bijvoorbeeld verschillende soorten chocolade). ConclusieDe echt ideale software bestaat nog niet, maar iBrewMaster en BeerAlchemy komen in de buurt. iBrewMaster kan meer en kan steunen op een enorme receptendatabase, BeerAlchemy is handiger in gebruik. Het is maar net waar je voor wilt kiezen, voor de prijs hoef je het niet te laten. Eigenlijk zou een combinatie van BeerAlchemy en iBrewMaster, dat goed BeerXML kan importeren, ideaal zijn. Bij iBrewMaster reageren ze beter op vragen en zijn ze actiever aan het ontwikkelen. Bij BeerAlchemy zou je moeten wachten op de tweede versie, maar daar is nog geen informatie of datum van bekend. Het is jammer dat alle Apps uitsluitend Engelstalig zijn, sommige mensen zullen daar erg aan moeten wennen. Ook de ingrediënten zijn engelstalig, en op de Engelse of Amerikaanse markt gericht. Bij iBrewMaster en BeerAlchemy zou je zelf Nederlandstalige ingrediënten kunnen toevoegen. Wat de overige apps betreft: de gratis BJCP Styles en de GetHoppy apps zijn zeker een must-have voor iedere serieuze amateurbierbrouwer. Je zou er bijna een iPad voor aanschaffen. BeerWizard is gewoon leuk, maar mist de Nederlandse bieren. Rest mij nog Theo te bedanken voor zijn tips over iPad software! Ernst |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww september 2012 |
Door: Ben Jacobs | |
Deze zomer waren we in Canada. Het lijkt er bijna op dat we elk jaar in Engelstalige landen rondtrekken, op zoek naar bier en wandelgelegenheden. Nu is dat wel zo, althans voor wat betreft het bier geldt dit enkel en alleen voor mij. En ik hoef jullie daar niet elk jaar mee te onderhouden, maar ook dit keer wil ik er toch nog maar een keer iets van tekst aan wijden, al zal ik het kort houden. Wat viel op... Ik had al surfend gezocht naar brouwerijen en bierpubs en het een en ander gevonden. Ook lag er in onze bieb een boek over Canada. Alleen, niets van deze informatie bleek van enige waarde. De veranderingen gaan blijkbaar ook in Canada erg snel. In ieder geval heb ik geen enkel slecht bier gedronken, en alleen maar craft Beers. En die zijn ook makkelijk te vinden. In Canada mag er nergens alcohol worden verkocht (om mee te nemen), behalve in ‘liquor stores’ (en tot chagrijn van de plaatselijke super, die een verbod op alcoholica verkoop heeft, ook bij enkele benzine stations). Ga je zo’n winkel binnen, zelfs aanwezig in het kleinste gehucht midden in natuurparken in Canada, dan vind je een zee aan drank, ook vele Canadese wijnen en altijd een aparte stelling/koeling met ‘craft Beers’ of ‘microbrewer beer’. Voornamelijk plaatselijk bier, maar soms ook uitgebreide hoeveelheden uit diverse streken van Canada. In een dergelijk winkel vond ik zelfs ‘steentjes’ Westvleteren. Ik heb de eigenaar geleerd hoe dit uit te spreken, maar kon hem niet direct overtuigen dat de prijs van 80 dollar het waard was om ze zelf maar op te drinken. Kortom, errug veel lekker bier gedronken, van nut Brown maple sirop ale, tot strong Blonde met een fikse hoeveelheid gember, porters, stouts al dan niet met chocola en vanille, weizens, al dan niet met fruit, double IPA’s etc. Jammer dat je zo vaak vast zat aan een sixpack, want dat werd nog flink door werken, zo in mijn eentje. Eenmalig heb ik toch ook maar een paar aanbevolen Canadese wijnen geprobeerd, maar dat vond ik geen succes. Iets van te voren uit gaan zoeken, dat hoeft dus niet. Okee, er zijn brew pubs en dan is een adres handig, als je daar wilt eten. Maar ook daar liepen we, bijvoorbeeld in Vancouver, gewoon tegenaan. In Canada is het drinken van craft beer een normaal verschijnsel aan het worden en elk restaurant heeft wel een paar van dergelijke bieren op de kaart staan. En het personeel in de liquor stores helpt je graag, tenzij er een jonge tante aan de kassa staat natuurlijk, maar etiketten lezen is niet zo moeilijk. Ook de etiketten zijn fun, dus bij dezen een mooi voorbeeld van een sixpack.
Proost, Ben
|
|
Terug naar overzicht |
Scotch Ale |
tww september 2012 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Matthijs van der Weijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dit recept maken we elke zomer weer, een erg lekker biertje. Krachtig en vol van smaak. Scotch Ale
BeschrijvingWe gaan dus deze maand weer naar het westen, naar Schotland. Met het maandpakket maken we een Scotch Ale. Een donker alcoholwarmend bier. Het bier heeft een zoetige en kruidige smaak. Vroeger was de Scotch Ale een gruitbier. Bij dit pakket maken wij gebruik van koriander, zoethout en curaçaoschil. Liefhebbers kunnen deze kruiden aanvullen met bijvoorbeeld gagel, gember, jeneverbes, paardenbloem. Dus leef je uit, misschien komt er iets heel moois en lekkers uit.Voor de vergisting gebruiken we de Wyeast 1728 Scottish Ale. De oorsprong van deze gist gaat terug naar McEwan’s Export van de Scottish Courage Brewing Ltd, oorspronkelijk de John Smiths Brewery. De kleur van het bier is donker en zal uitkomen op 105 EBC en de bitterheid op 24,4 EBU. En met zijn begin s.g. van rond de 1085 zal het alcoholpercentage 8,5 – 9 % worden. We raden aan om het bier lekker lang te laten rijpen. Receptgegevens
Ingrediënten
Maisch schema
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Nelson Sauvin hop |
tww september 2012 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van de Voorde | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Laatst zag ik bij de C1000 een voor mij onbekend bier staan: Palm Nelson Sauvin. Ik een flesje gekocht en ik moet zeggen het was een aparte ervaring. Normaal vind ik Palm niet zo lekker. Ik vind het te zoet en ik geef dan de voorkeur aan een Koninckje. Maar dit was een heel ander bier, heel fris en fruitig. Toen ben ik eens op internet gaan zoeken en en na enig speurwerk had ik genoeg om er een hopfile van te maken. Hier is ie dan:
(prijzen exclusief verzendkosten) PS TvdV: Onze voorzitter wees mij erop de de Emelisse brouwerij ook een bier heeft dat met Neson Sauvin hop is gemaakt, het heet Blond en is te koop bij Melchers in Haarlem. Ook dat bier van Mikkeler zal daar wel te koop zijn. Verder wist hij nog een website in Duitsland waar je die hop goedkoop kon aanschaffen, maar toen ik hem vroeg naar de url, reageerde hij niet meer. PS TvE: De hop in Duitsland is uitverkocht. Wachten op de nieuwe oogst… De Blond van Emelisse was voor mij een openbaring na de Amerikaanse Amarillo’s. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Maak je eigen roerstok |
tww september 2012 |
Door: Theo van Eijden | |
Een roerstok voor een brouwer is als een zwaard voor een ridder. En de wet van de grootste telt ook hier nog altijd: hoe groter, hoe mooier en hoe beter. Op het ONK in 2007, dat in het Archeon door 't Wort Wat! was georganiseerd, stond van der Kooij uit Jubbega met een kraam met brouwspullen. Daar heb ik een geweldig grote roerstok gekocht met een lengte van ongeveer 1,2 meter. Het voordeel van deze stok is dat ik met een rechte rug mijn beslag kan doorroeren, een zeer ergonomische oplossing. Vaak zie ik mede brouwers met een te kleine roestok voorovergebogen boven de ketel staan roeren. Deze roerstokken zijn nog steeds te koop in Jubbega. Maar ik vond deze stok eigenlijk een beetje saai, hij lijkt namelijk op een grote pollepel. En het oog wil ook wel eens wat. Nu zat ik laatst wat te "Googlen" op het internet en daar kwam ik een zeer mooie roerstok tegen op een Amerikaanse website: http://www.mashpaddle.com/. Echter de prijzen die men hiervoor vraagt zijn, cru gezegd, schofterig hoog. Maar zoiets blijft toch in je gedachten voortwoekeren. Een paar weken later, tijdens een zoektocht door de Praxis, viel mijn oog op een beukenhouten dorpel van 12 cm breed, 2,2 cm dik en 95 cm lang. De prijs hiervan was € 7,99. Een prachtstuk moedermateriaal voor een eigen gemaakte "mashpaddle" of in het Nederlands: roerstok. Beukenhout is een goede houtsoort voor het maken van roerstokken, veel keukengereedschap dat in de handel wordt aangeboden is hier ook van gemaakt. De roerstokken die in Amerika worden aangeboden zijn overigens vaak gemaakt van essenhout. Dit stuk hout heb ik snel gekocht en het proces raakte vervolgens in een stroomversnelling. Een mooi ontwerp moest er komen. Op het internet naar voorbeelden gezocht en het blijkt dat alle roestokken voorzien zijn van 1 of meerdere gaten. We kennen natuurlijk allemaal de klassieke roerstok die ook in het logo van onze vereniging verwerkt zit. Reden hiervoor is dat het roeren van het beslag niet te veel op werken moet lijken. De weerstand van de stok in de vloeistof wordt door het gat verminderd. Het gat in de roestok kan op diverse manieren vorm gegeven worden. Van een simpel rond gat of meerdere gaten tot zeer kunstzinnige vormen. Op bovengenoemde website kan je daar zeer fraaie voorbeelden van zien. Zelf heb ik gekozen voor het silhouet van een bierfles, deze kan je via Google-Afbeeldingen vinden. Deze heb ik vergroot tot de juiste verhouding en afgedrukt op een blaadje A-4. Deze afbeelding heb ik uitgeknipt en overgenomen op het hout. De contour van de te maken roerstok heb ik verder afgetekend op het hout en deze met de decoupeerzaag uitgezaagd. Op de hoekpunten het ik eerst met een grote boor een gat geboord om de hoeken een mooie afronding te geven, zie bijgaande foto’s. Omdat de stok nog niet lekker in de hand lag zijn vervolgens alle hoeken en randen mooi afgerond. Dit afronden gaat het beste met een bovenfrees, die geeft een prachtige afronding. Als laatste de gehele stok nog even met schuurpapier nagelopen en mooi glad geschuurd. De eerstvolgende brouwdag de stok uitgeprobeerd en met goed resultaat. Stok ligt goed in de hand en de lengte is prima. Ik kan met rechte rug roeren. Ik heb nu niet alleen een grote maar ook een mooie roerstok. Nu alleen nog maar lekker bier brouwen…
|
|
Terug naar overzicht |