8 artikelen uit het clubblad van Mei 2013

Terug naar overzicht

Van het bestuur, mei 2013

tww mei 2013
Door: Walter Bakker

Afgelopen clubavond

Afgelopen clubavond waren we op bezoek bij brouwerij Klein Duimpje van ons lid Erik Bouman. We werden gastvrij ontvangen door Erik en zijn vrouw en de avond werd druk bezocht met naar schatting zo´n 70 leden. De brouwerij is gevestigd in voormalige koelcellen van een bollenbedrijf in Hillegom en Erik heeft de aanwezigen in een aantal groepen uitvoerig rondgeleid in zijn brouwerij. We hebben het hele scala aan bieren van Klein Duimpje kunnen proeven waarbij Wilma Wurpel lekkere hapjes had klaargemaakt. Wilma, dank hiervoor!

Afgelopen brouwdag

27 april hebben we met 19 brouwsets een Black IPA gebrouwen. Ik was coördinator voor die dag en heb het recept gehaald uit het boek ´IPA: Brewing techniques, recipes, and the evolution of India Pale Ale´ by Mitch Steele. De Black IPA recepten zijn nog niet zo dik gezaaid maar in dit boek zijn flink aantal recepten gepubliceerd waarvan ik het Stone 11th Anniversary Ale heb gekozen. Het is daarom ook Black Stone Clone genoemd. Dit is een vrij zware Black IPA van 8,7% en een bitterheid van 85 EBU, gehopt en gedryhopt met de Amerikaanse hopsoorten Chinook, Amarillo en Simcoe. Ik ben erg benieuwd hoe dit bier gaat smaken.

Komende clubavond

Jan Wurpel zal volgende clubavond het tweede deel van zijn gistpresentatie geven. Jan kennende zal dit weer een grondig overzicht geven van de verschillende aspecten van de gist en de vergisting. En om een citaat uit het brouwboek ´Verander water in bier´ van Adrie Otte te gebruiken:

'Gist bepaalt voor een groot deel de smaak en het karakter van het bier. Het verloop van het gistingsproces bepaalt de kwaliteit van het bier: een slecht wort maken is bijna niet mogelijk, maar een slecht bier maken door een slecht verlopen vergisting komt maar al te vaak voor onder hobbybrouwers.'

Verder zullen deze avond de cursisten van de brouwcursus hun bier gaan bottelen (de Black IPA van de brouwdag).

ONK

De voorbereidingen van het ONK zullen bij het verschijnen van dit clubblad vrijwel gereed zijn; het programmaboekje zal gedrukt zijn, de inrichting van het plein achter de Jopenkerk zal geregeld zijn, alsmede de sponsoren, de marktkraampjes zullen verhuurd zijnaan de verschillende brouwers en leveranciers en de bierwandeltocht is georganiseerd (wellicht zal ik nog iets vergeten zijn). Alle commissieleden heel erg bedankt voor jullie inzet om deze dag tot een succes te maken.

24, 25 en 26 mei worden de bieren geproefd en beoordeeld door de keurmeesters, wat zal plaatsvinden in de Boerderij. Er zijn 501 bieren aangemeld die door 20 bierkeurmeesters zullen worden beoordeeld in deze drie dagen. Dit is vrij veel voor het aantal keurmeesters en er zullen maximaal elf bieren uit de categorie C en D en maximaal zestien bieren uit de categorie A en B worden geproefd per keuringsdag, per keurmeester. Daarnaast zullen vijf aspirant keurmeesters (waarvan Nico van Kampen en ikzelf er twee zijn) meedraaien met de bierkeurmeesters als steward, om uiteindelijk keurmeester te worden.

Ik hoop dat jullie in grote getalen naar de Jopenkerk komen op 2 juni en dat het een erg gezellige middag zal worden met hopelijk veel prijswinnaars uit onze vereniging.

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommisie, mei 2013

tww mei 2013
Door: Michael Woolthuis

De lente is nog maar net begonnen of ik ben al weer bezig geweest met een recept voor tijdens de gure wintermaanden. Wie weet is het ook wel iets voor de gure zomermaanden. Want misschien wordt de zomer wel weer niks.

Hier volgen de recepten voor de rest van dit jaar.

Mei

Pater Tripeloris (type: tripel) Een ongelofelijke lekkere tripel. Dit recept is ook erg goed te gebruiken als je eens met wat extra kruiden wilt experimenteren omdat het een vrij rechttoe rechtaan recept is. Ook dit recept is eerder als maandpakket geleverd.

Juni

KoningWinter gerstewijn (type: barley wine (pale)) Een dodelijk lekker blond gerstewijntje van slechts 10%. Een lekkere doordrinker dus.

Recept gegevens

batch grootte:

10 l.

kooktijd:

60 min.

alcohol percentage:

10.0 %

begin SG:

1090

eind SG:

1015

EBC (kleur):

14.0

EBU (bitterheid):

33.0

Ingrediënten

Ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

Palemout (7 EBC)

2200 gr

 

Rijstevlokken

300 gr

 

Suiker

1000 gr

 

Fuggles 5.3 α

30 gr

60 min.

Maisch water

10 liter

 

Spoel water

5 liter

 

Bioferm Champ (Champagne gist)

Maischschema

Temperatuur (°C)

71

67

78

Tijd (min)

0

90

2

Opmerkingen van de brouwer

  • Gist dosis = 2gr/10ltr (meer kan nooit kwaad)

  • Tijdens het lageren ongeveer om de 2 a 3 weken alles even schudden of omroeren.

  • Pas na 4 maanden laten klaren en pas bottelen als het gewenste sg van 1010-1018 is bereikt.

September

Ouwe IPA

Dit is naar een oud recept uit het boek van Amsinck. Het maischen was eigenlijk in twee stappen.

Eerste maisch: 2,8ltr/Kg -start op 75 ºC en laat gedurende twee uur afkoelen tot 64 ºC, aftappen en twee uur koken met de helft van de hop.

Tweede maisch: 2,6ltr/Kg -start op 82 ºC laat gedurende één uur afkoelen tot 74 ºC, aftappen en gedurende twee uur koken met de rest van de hop. Voeg de batches samen en voeg de drooghop toe na de hoofdvergisting.

Mocht iemand het op deze wijze gaan brouwen dan ben ik erg benieuwd hoe het gaat worden.

Voor ons gewone stervelingen met niet zo veel geduld heb ik er een modern maischschema van gemaakt.

Oktober

Latzenbier (type Alt)

Af en toe wordt er door de Alt brouwerijen een speciaal Alt gebrouwen. Dit bier wordt Latzenbier genoemd. Vaak zijn deze bieren iets donkerder, sterker en bitterder dan de standaard versie.

Als je van Alt houd dan is dit een mooi recept voor jou.

November

Peeleel (type pale Ale)

Een Amerikaans gestijlde pale ale die niet zo pale is als de naam doet vermoeden.

Algemeen

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond.

Database

Alle recepten verschijnen één dezer dagen ook op de site in de receptendatabase. Wat deze database betreft heb ik nog een algemene vraag: Om deze database completer en interessanter te maken zou het leuk zijn als brouwers van 1 van de geleverde pakketten smaakimpressies zouden willen leveren. Je kan deze gewoon naar inkoop@twortwat.nl mailen dan zorg ik dat het bij het juiste recept terecht komt. Ook opmerkingen als “ook erg lekker met een beetje huppeldepup kruid ” zijn welkom. Alvast bij voorbaat dank.

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht

Dean's cybercorner, mei 2013

tww mei 2013
Door: Dean Southall

Konings IPA is klaar

Mijn Konings IPA is klaar! Ik heb er veel goede berichten over gehad. Het heeft een onverwachts banaanaroma, maar de bitterheid is wel lekker en het drinkt makkelijk weg. Ik heb het in 33cl en 75cl flessen (slechts 96 gevuld). Het verkoopt lekker snel.

Ik ben niet de enige die een bier heeft gebrouwen voor de nieuwe Koning! Rodenburgh (de brouwer is ook Engels) heeft een Abdicatie bier gebrouwen. Het is oranje van kleur! De 7 Deugden heeft een Ale & Anders bier gebrouwen. Het heeft een vleugje gember.

Fiona de Lange heeft een bierblog http://bier.blog.nl/ Zij schrijft over bier. Zij heeft ook een bier gebrouwen bij het Brouwcafé in Scheveningen met Wesley Aarse (de brouwer van Het Brouwcafé in Scheveningen). Het heet Royaal bier. Ik was uitgenodigd bij de lancering in het Brouwcafe. Fiona vertelde dat zij nooit eerder een bier had gebrouwen, dus zij heeft contact opgenomen met Wesley om te vragen om haar te helpen met brouwen. Daarmee is het een samenwerking.

De lancering was redelijk druk bezocht met wat bekende gezichten van de bierwereld. Naar 15 minuten praten stond er een bekende man voor de deur, Prins Pils! Ok, hij was niet de echte Willem-Alexander, maar hij was zo gekleed. Leuke idee Fiona! De nep Prins (dit was nog in april) was gevraagd of hij het eerste bier wilde tappen. Dat deed hij en daarna heeft hij het bier geproefd. 'Lekker', zei hij. Hij kreeg ook een mooi glas en een 75cl fles. Zijn er nog andere Konings bieren?

Kompaan 070

De Kompaan jongens, zoals ik eerder zei, waren thuisbrouwers. Een van hun bieren was goedgekeurd door Derek Walsh en sinds die tijd hebben zij drie commerciële bieren op de markt gebracht. De Kompaan 20 (hoppig blond), de Kompaan 45 (een kruis tussen een porter en een dubbel) en nu een Haags Pils (de 070). Zij gaan twee nieuwe bieren uitbrengen later dit jaar. Een van de twee jongens heeft zijn baan opgezegd sinds 1 april. Ik wens hun succes!

Ooh, ooh Den Haag!

Ik verzamel lege weg werp flessen van mijn winkel, voor een paar tWortwat leden, maar ik heb meer dan genoeg. Dus laat mij het weten als jij 33cl flessen of 50cl flessen nodig hebt.

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww mei 2013
Door: Ben Jacobs

Het is nog steeds koud, het lijkt wel alsof het almaar koud gaat blijven. Nu heb ik daar staan voor een mooie zomer: een Schwarz, een Pils, een Meibock en een dunkel Weizen. Voor thuis in de tuin, of gewoon lekker voor de TV… Hard aan zitten brouwen, mooi tijdig klaar en op dronk, ook deels voor het ONK, maar nu nog een zonnetje.

Zo voelt dat ook al als je meedenkt met de organisatie van het ONK. We moeten er maar van uitgaan dat er dan wat warmte is, of nog beter, flinke zonneschijn. Niet voor de keurmeesters, die zijn tegen die tijd al klaar, maar voor de gasten en alle bierbrouwers die er zullen rondlopen, genietend van de bieren van alle brouwers die er zullen zijn.

Deze week de laatste vergadering gehad. Nog niet alles is rond, nog niet alles is duidelijk, wel dat het een lange en leuke dag gaat worden, waar vele handjes bij nodig zijn. Niet alleen voor de opbouw, maar ook ’s avonds voor het weer afvoeren van alle geleende spullen. Ik hoop alle twortwatters tegen het lijf te lopen, want dan is die dag zeker geslaagd.

Het leuke van de vergadering was ook weer dat je nog eens wat hoort. Zoals van een lekker bier dat Daniel van der Slikke had gebrouwen. Een bier waar ook de vrouwen voor vielen. En hij heeft het recept meteen aan ons clubblad ter beschikking gesteld.

Proost, Ben

Terug naar overzicht

Rosé Bier

tww mei 2013
Door: Daniël van der Slikke

Rosé of bier!? Vrouw of man!? Een jaar of twee geleden vond een vriendin van mij het 'zelf bier brouwen' erg interessant. Al snel kwam de vraag natuurlijk: kan je dan ook een rose bier brouwen? Ik zei direct dat ik niet zo gecharmeerd was van de bekende fruitbieren en wimpelde het idee een beetje af. Maar toch dacht ik: 'er moet toch iets te maken zijn dat wij als mannen en onze vrouwen lekker zouden moeten vinden'. Toen hoorde ik en proefde ik een lekkere redelijk zure 'kriek'.

Hiermee was het idee geboren. Ik zou een 'zuur' bier gaan maken! EEN ROZE BIER!!

Ik wilde het rinse van een tarwebier hebben dus heb ik dit als basis genomen voor het bier. 50% Gerstemout en 50% tarwemout. Lekker een dagje brouwen! Daarna een week of twee laten gisten en in de mandfles gedaan en nog eens drie maanden rijpen. Intussen had ik ruim 5 Kg rode aalbessen weten te bemachtigen (met dank aan mijn schoonouders). Deze tot sap gekookt en in de mandfles er bij gedaan. De boel opnieuw aan het gisten door de suikers uit de bessen. Na (ik denk) een maand of drie was alles redelijk uitvergist en heb ik het bier in flessen gedaan.

Na twee maanden eens eentje opengemaakt! Gedver wat is dit? Azijn? Nee, geen infectie! In aalbessen zit heel veel zuur! En als al je suikers vergist zijn komt dat best hard aan. In de maanden erna durfde ik er niet nog eens een open te trekken. Wel viel het mij op dat het bier troebel bleef, zodoende kreeg het bij mij al snel de naam jogojogo-bier.

Naarmate het bier langer op fles stond werd ik toch wel nieuwsgierig of het dan toch nog wat kon worden met de zure jogojogo. Ik eentje proeven en het was alsof het een heel ander bier geworden was. Het leek wel een Rose-wijn. Totdat ik het doorslikte, toen kwam er smaken van mouten naar boven. Ik heb het verschillende mensen (vooral vrouwen) laten proeven die er helemaal enthousiast van werden! Het eerste goed te drinken biertje werd er wel gezegd. Vooral de vouw van een brouwmaat van me was laaiend enthousiast en zei dat ik niet meer binnen hoefde te komen zonder! Ik heb al een tijd niet meer geproefd, maar nu, na twee jaar op de fles, lijkt ie wel helder te worden. Morgen ga ik een flesje openen en samen met een keurmeester proeven en beoordelen. Hoe die is geworden zal ik nog niet verklappen. Het recept daarentegen, deel ik graag met jullie!

Naam recept:

Rosébier

Brouwdatum:

2-5-2011

Biertype:

Witbier

Aantal liters:

15

Gewenst begin SG:

1042

Berekende kleur:

7 EBC (Brouwvisie)

Berekende bitterheid:

17 EBU (Tinseth)

Ingesteld rendement:

80 %

Ingrediënten

Moutnaam

Storting(%)

Massa (g)

Kleur(EBC)

Pilsmout

50

1754

3 EBC

Tarwemout

50

1754

3 EBC

Hopnaam

Alfazuur (%)

Massa(g)

Kooktijd(min)

Soort hop

Target

11,5

9

75

Bitterhop

Naam kruid

Massa(g)

Kooktijd(min)

Sinaasappelschillen

6

15

Koriander

3

15

Type gist: Fermentis Safbrew WB-06, Aantal: 1 Zakje(s )

Maischschema

Maischstap

Temperatuur

Rusttijd

Beslagdikte

1

53 °C

10 min

5l/Kg

2

62 °C

35 min

 

3

72 °C 30 min

   

4

78 °C 5 min

   

Maischwater 17,54 liter

Spoelwater 5,30 liter

Moutstort op 54,4°C > 52,4°C

na moutstort > verwarmd naar 53,1°C

Na eerste maischstap aangezuurd tot pH 5,6 door middel van 3,5ml fosforzuur 75%.

SG voor koken: 1042

Gist hydrateren in een half bekertje water van 25,5°C

13,8L met SG 1052, 26,4°C uit wisselaar.

Gistvat in gistkast bij 22°C

Acties na hoofdvergisting

  • woensdag 07-09-2011 3,2 liter bessensap uit ruim 5 kilo bessen, in mandfles op kamer temperatuur (21°C wort temp)

  • dinsdag 13-09-20011 mandfles in gistkast op 12°C

  • woensdag 14-12-2011 Bottelen

Terug naar overzicht

Nederlandse Bierdagen

tww mei 2013

sfeerfoto

Laat je op 1 en 2 juni aanstaande verwennen door een bierbrouwer!

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni 2013 kan het publiek bij meer dan 70 Nederlandse bierbrouwerijen een kijkje nemen achter de schermen. De brouwerijen organiseren onder andere demonstraties, proeverijen en rondleidingen. Zonder uitzondering hebben deze bierbrouwers veel aandacht, liefde en passie voor hun produkt: Nederlands Bier. En ze willen de consument verwennen met dit 'vloeibare geluk'.

Nederlands Bier is zoveel meer dan het 'Hollands pilsje'. Er zijn nog minstens 50 andere biertypen en elke brouwerij maakt daarop zijn eigen, unieke variaties. Zo is in 2013 het Kuitbier (een authentiek, 15e eeuws, Hollands biertype) opnieuw gebrouwen door verschillende brouwerijen. Voor elke smaakvoorkeur, elke gelegenheid en elk gerecht is er wel een perfect bier te vinden. Nederlands Bier is bedoeld om je smaakpapillen te verwennen, dus... geniet ervan!

Let op: het programma en de openingstijden verschillen per locatie.

Op de website http://www.nederlandsbier.nl vindt u meer informatie.

Kaart bierdagenKijk op de KAART voor de deelnemende brouwerijen in je regio (http://www.nederlandsbier.nl/kaart).

Of klik op de LIJST voor een overzicht van de deelnemers op zaterdag en/of zondag (http://www.nederlandsbier.nl/lijst).

Je bent welkom in Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam (4x), Apeldoorn (2x), Arcen, Arnhem, Ballum, Berghem, Bergschenhoek, Berkel-Enschot, Breda, Budel, Chaam, Coevorden, De Meern (2x), Delft, Den Haag (2x), Den Ham, Den Hoorn, Dronten, Ede, Eindhoven, Epe, Ermelo, Gramsbergen, Groningen (2x), Haarlem, Hazerswoude-Rijndijk, Heiloo, Hengelo, Heukelum, Heumen, Hillegom, Hilvarenbeek, Houten, Jabeek, Kamperland, Koog aan de Zaan, Leiden, Lieshout, Lievelde, Limmen, Midden-Beemster, Nagele, Neer, Nieuwpoort, Nijmegen (2x), Oijen, Oirschot, Ommen, Oosterhout, Ootmarsum, Oud-Beijerland, Oudeschild, Raalte, Rha, Rotterdam, Schijndel, Sevenum, 's-Hertogenbosch, Uitgeest, Utrecht (2x), Veenhuizen, Venlo, Vleuten, Warnsveld, Wijlre, Zutphen, Zwolle.

Kom langs en laat je verwennen met Nederlands Bier!

Verdubbeling sinds 2006

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland (met en zonder eigen ketels) stijgt de laatste jaren sterk en is sinds 2006 verdubbeld naar 158 brouwerijen in mei 2013. Al die grote en kleine brouwerijen maken heel veel verschillende bieren in allerlei uiteenlopende smaken. De Nederlandse Brouwerijdagen worden sinds 2010 georganiseerd door het Klein Brouwerij Collectief, het grootste samenwerkingsverband van bierbrouwerijen in Nederland. Vanaf 2012 zijn de Nederlandse Brouwerijdagen onderdeel van de Week van het Nederlandse Bier (http://www.weekvanhetnederlandsebier.nl).

Record

 

In totaal doen dit jaar 78 van de 158 Nederlandse bierbrouwerijen (met en zonder eigen ketels) mee. Daarmee overtreffen we het record van 2012 (68 deelnemers).

 

Terug naar overzicht

Nieuwe Nederlandstalige bier APP (voor I-phone)

tww mei 2013
Door: Theo van Eijden

Er is een nieuwe Nederlandstalige APP, hierin staan de bierstijlen zoals deze door het Bierkeurmeestergilde toegepast wordt. In deze app worden alle bieren uitgebreid beschreven en commerciële voorbeelden benoemd. Momenteel is deze helaas alleen voor de I-phone beschikbaar.

http://www.berdus.nl/bkgbiertypen/

De bieren die meedoen aan de Nederlandse Kampioenschappen Amateur Bierbrouwen zijn in diverse klassen ingedeeld, dit om onderscheid aan te brengen in de diverse verschillende soorten bier. Er zijn vier hoofdklassen A, B, C, D. Daarnaast zijn er nog de Vrije klasse en de Kloon klasse. De indeling van een bier in een bepaalde klasse hangt af van de kleur (bleek geel tot diep donker zwart) en het alcoholpercentage of soortelijk gewicht van het bier.

Ten eerste wordt er onderscheid gemaakt tussen bieren met een alcoholpercentage lager dan 6% en bieren met een alcohol percentage hoger dan 6%. In plaats van het alcohol-percentage wordt tegenwoordig de grens ook wel op een Soortelijk Gewicht van 1060 gelegd, dit is het SG van het onvergiste wort.

Ten tweede wordt er onderscheid gemaakt tussen een lichtkleurig en een donkerkleurig bier. De kleur van bier wordt uitgedrukt in EBC; de grens tussen licht en donker ligt op 30 EBC. Dit is ongeveer vergelijkbaar met een Palm bier. De klasse indeling ziet er als volgt uit;

  • Klasse A: tot 30 EBC en begin SG tot 1060
  • Klasse B: vanaf 30 EBC en begin SG tot 1060
  • Klasse C: tot 30 EBC en begin SG vanaf 1060
  • Klasse D: vanaf 30 EBC en begin SG vanaf 1060
  • Klasse V: Vrije klasse, bierstijl niet in klasse ingedeeld
  • Klasse E: Kloonklasse, imitatie van een commercieel bier.

De genoemde klasseindeling is een heel globale indeling. Daarom is binnen deze vier klassen zijn nog een groot aantal bier stijlen gedefinieerd.

 

Klasse A

Klasse B

Klasse C

Klasse D

  • American Pale Ale 

  • Berliner Weisse 

  • Bitter Blond (B)

  • Brettanomyces Blond

  • California Steam

  • Dortmunder Export 

  • Faro 

  • Geuze Lambik 

  • Irish Red Ale 

  • Kölsch 

  • Münchener Helles 

  • Oktoberfest 

  • Pale Ale GB 

  • Pilsener 

  • Pilsener Urtyp 

  • Saison 

  • Speciale Belge 

  • Weizen 

  • Witbier 

  • Alt

  • American Amber-Red

  • Bohemian Dark Lager

  • Brown Ale

  • Dunkel Weizen

  • Frambozen lambik

  • Irish Dry Stout

  • Kriek Lambik

  • Mild Ale

  • Milk Stout

  • Münchener Dunkles

  • Oud Bruin

  • Porter

  • Schwarzbier

  • Stout Oatmeal

  • Vlaams Bruin

  • Vlaams Rood  

  • Barley Wine

  • Blond(e)

  • Dortmunder Strong

  • Double Imperial IPA (USA)

  • India Pale Ale (GB of USA)

  • Lichte Dubbelbock

  • Meibo(c)k

  • Sterk Witbier

  • Sterke Blond

  • Sterke Saison

  • Tripel

  • Weizenbock

  • Baltic Porter

  • Barley Wine

  • Bières de Garde Ambrée

  • Bo(c)kbier

  • Dubbel

  • Dubbelbock

  • Export Stout

  • Imperial Red Ale

  • Imperial Russian Stout

  • Old Ale

  • Quadrupel

  • Scotch Ale

  • Sterk Vlaams Bruin

  • Weizen (Doppel) bock 

Terug naar overzicht

Delirium, mei 2013

tww mei 2013
Door: Peter Hompe

(kennelijke) Staat

Koninginnedag, of was het koningsdag? Of zeg je dan koningedag? Anyway. Het was feest in Amsterdam. Dáár gebeurde het. En ik was erbij. Oranje hoed op, oranje zonnebril, oranje T-shirt, oranje korte broek, oranje sokken, oranje gympen, en natuurlijk rood wit blauwe schmink op. Kortom, gekleed als een debiel liep ik in de stad en het mooie was dat ik niet eens opviel! Maar ik kan nu zeggen dat ik erbij was.

Natuurlijk is dit alles vermoeiend. Ik moest vroeg aanwezig zijn om een mooi plekje te hebben en daarna lang wachten, maar dan heb je ook wat. Prachtige ceremonie en veel blije mensen om me heen. Fantastisch feest natuurlijk. Toen het eindelijk voorbij was, had ik wel trek in een biertje en bovendien moest ik ook wel dringend naar het toilet.

Ik liep wat door de stad, maar het was natuurlijk moordend druk overal! Wat een mensen. Op straat had ik al een biertje gescoord bij een tentje, maar dat smaakte nergens naar. Misschien was het wel evenementen bier. De druk op de blaas werd steeds hoger. Dus ik week af van de hoofdstraten en begaf me in de wat kleinere straatjes. Daar vond ik een kroegje waar het acceptabel was en kon ik tenminste even naar het toilet. Daarna heb ik er nog een biertje gedronken, maar het was me er toch te druk.

Ik ging weer naar buiten en liep verder door de stad en kwam in steeds rustiger straatjes. Het centrum lag inmiddels vér achter me. Het volgende kroegje wat ik tegenkwam was veeel rustiger. Het was een “biker” café, want er stonden nogal wat motoren buiten. Mij maakt het niet uit, want ik ben zelf ook een motorrijder.

In de kroeg was het redelijk donker en ik stapte naar de bar. Ik bestelde een biertje en kreeg een Heineken pilsje. Kon ook niet anders in Amsterdam natuurlijk. Ik zat naast een forse bebaarde en getatoeëerde man aan de bar. Op de één of andere manier zagen hij, en nog enkele andere gasten, er bekend uit. Dat vond ik vreemd omdat ik nog nooit in die kroeg geweest was. Ik raakte met de man naast me in gesprek en ik deed mijn beklag over het bier. Ik ben zelf namelijk niet echt gek op Heineken. Hij zei er niet veel over, maar dronk zelf ook bier van de tap, Heineken dus. Hij leek er in ieder geval geen problemen mee te hebben. Op een gegeven moment moest ik weer naar het toilet en toen ik terug kwam stond er een nieuw biertje voor me. De onbekende had me een biertje geregeld.

Dit biertje smaakte helemaal vreemd, maar ik was inmiddels te ver heen om me er druk over te maken. We zaten geanimeerd te praten en ik heb nog me nog een aantal keer negatief uitgelaten over het bier. Had ik dan maar niet gedaan…

Vreemd genoeg leek iedereen vrij stil en om de één of andere reden leken ze ergens op te wachten. Daarbij wierpen ze steeds heimelijke blikken mijn kant op en dan smoesden ze wat onderling. Ik voelde me steeds minder op mijn gemak. Ik voelde me ook steeds zwakker worden en ineens ging mijn lichtje uit. Ik zakte in elkaar en ik heb geen idee wat er daarna is gebeurd.

Toen ik weer wakker werd, lag ik ergens in één of ander achterafstraatje in de goot. Het was donker en ik schat ergens midden in de nacht. Het bleek ook niet meer dezelfde dag. Navraag leerde me dat er drie dagen voorbij waren! Vreemd was dat ik een enorme pijn op mijn buik had. Ik haalde mijn oranje T-shirt omhoog en probeerde te zien wat er aan de hand was. Er was niet genoeg licht maar het voelde raar aan. Er leek ook een stuk metaal op mijn buik te liggen. Geen idee wat het was. Ik ben opgestaan en gaan lopen. Mensen die ik tegen kwam keken verschrikt op als ik langs kwam. Wat is er toch aan de hand?

Ik liep langs een pand met een spiegelende gevel en zag toen in het straatlantaarnlicht dat mijn T-shirt een grote bloedvlek vertoonde. Ik deed het shirt omhoog en schrok me dood! Die gasten uit de kroeg hadden me onder zeil gebracht en daarna naar een Tattoo/Piercing shop gebracht. De één of andere artiest had vervolgens een enorme Heineken reclame op mijn buik gezet. Daarbij was in het centrum, zo rond mijn navel, zo’n bar bierdop opener vast gepiercet. Je kent die openers wel. Die zitten soms aan de bar en je kunt er makkelijk een kroonkurkje mee van een flesje afhalen.

Ik heb er wel even aan moeten wennen en ik denk dat ik voorlopig ook niet meer naar openbare zwembaden ga. Volgens de dokter kan het geen kwaad en hij raadde me aan er niet aan te gaan pulken. Ik moet eerst de wonden maar laten helen, zei ie. Ik kan dus voortaan iedereen die een biertje open wil hebben, van dienst zijn.

Proost!

Groet, Peter

Terug naar overzicht