11 artikelen uit het clubblad van Januari 2014

Terug naar overzicht

Van de voorzitter

tww januari 2014
Door: Theo van Eijden

Op de clubavond van februari, die gehouden wordt op 7 Maart 2014, vindt de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering plaats. Tijdens de ALV zal er een verkiezing gehouden worden waarvoor de huidige bestuursleden zich weer verkiesbaar hebben gesteld. Dit zijn:

  • Walter Bakker - Penningmeester
  • Nico van Kampen - Algemeen bestuurslid
  • Theo van Eijden – Voorzitter

Mocht je ambitie hebben of het gewoon leuk vinden samen met andere bestuursleden deze vereniging draaiende te houden, dan kan ook jij hier aan meedoen. Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen met het bestuur.

Theo

Terug naar overzicht

Van het bestuur, Januari 2014

tww januari 2014
Door: Jan Wurpel

Als je dit clubblad leest is het al weer 2014. Het bestuur wenst haar leden, donateurs, adverteerders, zusterverenigingen en sympathisanten een heel gelukkig en gezond nieuw jaar toe. Verder wensen we alle leden, wat betreft onze hobby, een productief jaar toe. Dat er maar weer mooie brouwsels gemaakt mogen worden en een ieder zich weer kan verbeteren door meer kennis en ervaringen op te doen en te delen.

We kunnen terugkijken op 2013 als een zeer geslaagd jaar voor onze vereniging, die straks in september 2014 alweer 20 jaar bestaat. We kijken terug op een hele serie geslaagde clubavonden waarin vele thema’s door experts van binnen en buiten de vereniging belicht werden. De laatste vier clubavonden waren er onderwerpen over moderne bierbrouwtechnieken verzorgd door Willem van Waesbergen (Global Head Brewer van Heineken; september), clubkampioenschappen (oktober), smaakafwijkingen in bier die gerelateerd zijn aan brouwtechnieken, verzorgd door Fokko Kruizinga (november) en onze decemberavond die in het teken van winterbier stond. Deze vier laatste avonden werden door grote aantallen leden bezocht, waarbij het er op begint te lijken dat als dit aantal blijft stijgen, ons clubhuis wel eens te klein kan blijken te zijn. Ook het ONK, dat we als vereniging in juni 2013 hebben georganiseerd, kan als zeer geslaagd worden aangemerkt. De organiserende commissie heeft zeer goed werk geleverd en daarna veel lof gekregen uit zowel onze vereniging als daarbuiten. Ook veel lovende woorden kwamen van bezoekers aan het ONK festival die nu niet direct gerelateerd waren aan het brouwen van bier. Ja, we kunnen terug kijken op een mooi geslaagd jaar.

Maar ook een droef bericht bereikte het bestuur eind december. We hebben moeten vernemen dat ons zeer gewaardeerd lid Hein Koops na een slopende ziekte is overleden. Hein kwam de laatste jaren wat minder op clubavonden, maar leden vanaf de eerste jaren van ons bestaan kennen Hein Koops nog goed. Hein was tevens keurmeester en voorzag een ieder, die er om vroeg, van commentaar op de gebrouwen bieren die hem ter keuring werden aangereikt. Ook heeft Hein in de jaren meerdere presentaties tijdens onze clubavonden verzorgd. Het bestuur wenst de familie Koops heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Op 22 december is het voltallige bestuur bijeen geweest om het beleid van de vereniging van de afgelopen periode te evalueren en waar nodig bij te sturen. Wij noemen dit overleg altijd “Met de benen op tafel”. Echter, dit keer lagen de benen niet op tafel, maar wandelden ze door een storm- en regenachtig Den Haag. Toen we de trein uit kwamen en getrakteerd werden op het gure Haagse weer, zijn we direct doorgelopen naar ABC Beers, waar we Dean Southall aan troffen, die ons op een warme bak koffie trakteerde. We wilden daarna naar biercafé “De Paas” gaan, gelegen aan de Dunne Bierkade 16a. Dit café heeft ongeveer 10 bieren op tap en 165 soorten op fles. Wij weer door het fijne Haagse weer daar naartoe gelopen, waarna bleek dat dit etablissement pas om 15:00 uur haar deuren opent. Dus weer door het fijne Haagse naar een ander cafeetje gegaan, met het doel om maar ergens binnen te kunnen zitten. We hebben daar wat zaken van de afgelopen periode de revue laten passeren en gekeken of zaken anders kunnen of zelfs anders moeten. Het was er knus en gezellig.

In dit volkscafeetje werd reclame gemaakt voor Sterk Blond van Brand, dat door onze gewaardeerde collega Jacques Bertens ontwikkeld werd. Wij vijf flesjes besteld om dit allemaal eens te kunnen degusteren. Echter toen kwam er een alleraardigste uitbaatster ons vertellen dat ze nog maar 1 flesje had. Tja, wat doe je dan? We vroegen haar vijf kleine glaasjes, en zo werd dat ene flesje door vijven gedeeld en zaten we nog geen 18 uur na de proeverij van de winterbieren tijdens de laatste clubavond weer aan een proeverijtje. Goed, daarna verder gegaan met Westmalle Tripel en evalueren, totdat Nico zijn oog liet vallen op een reclamebord van de Sterk Blonde van Brand dat aan de muur van het cafeetje hing. Die wil ik hebben voor in mijn brouwerij, deelde hij de vriendelijk uitbaatster mede. Die keek eerst wat verbaasd, maar toen we vertelden wie we waren en wat we met bier hebben, kon zij het wat beter plaatsen. We namen nog maar weer een tripeltje en ze deelde Nico mee, dat als we deze kroeg zouden verlaten hij wel het bord van de muur mocht halen. Ja, dat moment waren we even klaar met evalueren en was alle aandacht voor het bord. Nico vroeg nog even heel bescheiden of de vrouw hem er ook een plastic tas bij kon leveren, daar hij zijn pas verworven bord niet zomaar bloot wilde stellen aan dat fijne Haagse weer.

Het was inmiddels al ver na drie uur, dus wij weer in de benen naar het bierlokaal “De Paas”. Ja, het etablissement had inmiddels al haar deuren geopend. Deze tent was als het ware een lange pijpenla met wat tafels en een lange bar. Er zat wel wat publiek, maar het ademde op dat moment absoluut geen gezellige sfeer uit. Ook de man achter de bar die ons bediende was nu niet bepaald vrolijk en professioneel bezig. Er stonden allerlei hapjes op de kaart die je bij bieren kon nuttigen, maar als we om bepaalde dingen vroegen waren die er niet. Dat gold overigens ook voor een aantal bieren op tap. We waren uiteindelijk gauw klaar daar en vervolgden onze weg weer door dat fijne Haagse weer.

Nu hadden we ook nog een ander bierrestaurant op het oog, maar dat was eigenlijk iets te ver weg voor Nico, die wat moeilijk liep. Nee, niet vanwege dat reclamebord wat hij met zich mee zeulde, maar vanwege zijn voet waar hij last van had. Nu kennen wij de weg in den Haag ook niet zo goed en zijn we gauw weer gevlucht naar “ABC Beers” waar onze Dean wat klanten aan het helpen was. Nu is de winkel van Dean niet zo goed verwarmd. Dat is een nadeel! Maar, zoals een bekende Amsterdammer altijd zegt: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”, zo ook hier! Als je een flesje bier uit de schappen haalde waarin zij te koop staan, voelde ook het bier redelijk koud aan. We hebben midden in de winkel een statafel opgezet, wat stoelen geregeld, wat bieren uitgezocht die we wilden degusteren en kijk, zo opeens was het een gezellige kroeg geworden, waarbij de uitbater ook vrolijk mee deed en over de bieren en zijn brouwervaringen vertelde. Ja, dat hadden we die dag nog niet meegemaakt. Af en toe kwam er weer eens een klant langs die door zes adviseurs werd bijgestaan en tevreden de winkel verliet met tasje vol bijzondere bieren. De magen van de bestuurders begonnen na wat bieren al wat te knorren en dus moest er gegeten worden. We hebben de statafel maar laten staan, want we wilden nog wel even afzakken bij onze Britse ondernemer. Een aantal hadden zich verheugd op wat oriëntaals voedsel en dus wandelden we weer door dat fijne Haagse weer naar een Thais restaurant. Helaas dit was restaurant volgeboekt en moesten we noodgedwongen op zoek naar een ander restaurant. Maar dan wel daar in de buurt van ABC Beers, vanwege dat fijne Haagse weer. Het werd uiteindelijk geen oriëntaals restaurant maar we hebben er wel goed gegeten en ja zelfs weer wat geëvalueerd. De terugweg naar “ABC Beers” kostte ons maar anderhalve minuut. Daar aangekomen stond de statafel nog rustig op ons te wachten en hebben we ons met Dean nog leuk vermaakt.

Nu zijn we inmiddels alweer in het nieuwe jaar beland en zal het bestuur de punten die we in Den Haag de revue hebben laten passeren nog eens bespreken en proberen verder uit te werken. De punten waarover we het gehad hebben zijn o.a.:

  1. Meer clubavonden waarin het element van een proeverij onderdeel zal zijn. Bijvoorbeeld om de clubavond iemand zijn eigengemaakte bier laten presenteren en proeven. Brouwtechnieken en proeven gaan goed samen (eventuele smaakafwijkingen detecteren en bespreken). Geldt ook voor het bier van de maand op tap. De brouwer laten presenteren wat hij/zij heeft beoogd, hoe het brouwproces verlopen is en feedback vanuit de zaal.
  2. Proberen na het formele deel van een clubavond een slideshow te laten vertonen, zoals bijvoorbeeld van een gezamenlijke brouwdag, ONK of een excursie.
  3. In 2014 meer aandacht voor brouwtechnische onderwerpen, zowel behandeld tijdens clubavonden als in het clubblad. Kernbegrip is kwaliteit!
  4. Tweedehands brouwapparatuur weer onder de aandacht brengen bij de leden.
  5. Bij de jaarlijkse vier gezamenlijke brouwdagen met eigen middelen een soort van stamtafel zien in te richten. Eventueel wat stoelen zien te regelen. We zien nu nog te vaak dat brouwers die al vroeg klaar zijn meteen de brouwdag verlaten. De bedoeling is deze dag gezamenlijk te beleven en na het brouwen nog wat ervaringen uit te wisselen.
  6. De Algemene Leden Vergadering 2014 te laten vervolgen door een wedstrijd voor het mooiste of meest bijzondere etiket en een markt(plaats) met tweedehands spullen, waarbij spullen geruild of verkocht kunnen worden.
  7. In september 2014 bestaat ’t Wort Wat 20 jaar. Op welke manier staan we er als vereniging bij stil?
  8. De clubavond van augustus 2014 weer een clubavond met een BBQ organiseren, misschien met bieren van een brouwer uit eigen gelederen en mogelijk een zwijntje aan het spit en levende muziek. Want we bestaan in 2014 al weer 20 jaar. Dus willen we daar extra aandacht aan besteden en het een beetje groter organiseren.

Natuurlijk is nog niet alles definitief besloten en in beton gegoten, maar dit zijn wel de onderwerpen die we in Den Haag als bestuur besproken hebben. Uiteraard houden we jullie in de volgende versies  van het clubblad en nieuwsflitsen op de hoogte.

Namens het bestuur,
Jan Wurpel.

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommisie, Januari 2014

tww januari 2014

Door: Michael & Stefan Woolthuis

De hele inkoop organisatie inclusief alle CEO’s, DEO’s en andere toegevoegde leden van de hofhouding wensen iedereen het allerbeste voor 2014.

De gekregen proefflesjes van Martin Peerdeman (zie vorige stukje van de inkoopcommissie) waren heerlijk. Bedankt Martin. Ik hoop dat je nog vele prijzen wint.

De te brouwen bieren van 2014

Er is een kleine wijziging in de volgorde van de bieren omdat wij een speciaal verzoek van Dean niet zomaar naast ons neer konden leggen. Dean is dit jaar zomaar 20 jaar allochtoon aan het worden. Wij als autochtone clubleden hebben besloten om voor één keer aan een verzoek van hem te voldoen. Er wordt dus een speciaal Dean’s bier tussengevoegd en wel in maart.

Het bier is van het type Bald Porter. Het speciale eraan zijn de toegevoegde vanillestokjes. Het wordt dus dan ook een vanille-baldric-Porter. Over de naam is ook nog wel enige discussie geweest maar we zijn er uit en het is geworden: DeansBaltic.

Hieronder volgt de lijst:

Januari: Olliefant

type sterke pilsner. Dit is eigenlijk een pilsner die stiekem in klasse C valt.

In tegenstelling tot het recept dat in het vorige clubblad stond zit er geen pale mout maar echte onvervalste pilsmout in dit recept. Het recept op de clubsite gaf wel de juiste ingrediënten en ik werd dan ook tijdens de laatste clubavond op deze discrepantie gewezen.

Februari: Kriebels

type blonde.

Een lekkere kruidige blonde met een witbiertoets. Vergelijkbaar met een blonde Zweedse in het bezit van een kruidenbuiltje. Een overheerlijk lentebier dus.

Het recept voor 10 liter

Algemene gegevens

Begin SG:

1063

Eind SG:

1015

Kleur:

19 EBC

Bitterheid:

18 EBU

Kooktijd:

75 min.

Ingrediënten

Ingrediënt

Hoeveelheid

Waarde

Kooktijd

Palemout

2750 gr

 

 

Cara munich

120 gr

 

 

Aromamout

60 gr

 

 

Suiker

500 gr

 

 

East kent Goldings

8 gr

7,5α

60min.

Saaz

7 gr

4,1α

15min.

Oranje schil

7 gr

 

5min.

Paradijszaad

1 gr

 

5min.

Wyeast 3944 Belgian whitebeer of als alternatief Safbrew WB-06

Maischschema

Temperatuur (°C)

67

78

Tijd (min)

60

2

Extra info
  • Om nog een kleine honingtoets in de smaak toe te voegen kan je ongeveer helft van de bottelsuiker vervangen door honing. Dit levert een iets complexere smaak op.
  • Door de witbier gist blijft dit bier een tweeschijn tot mistige oranje kleur houden.
  • Als je de suiker uit het recept weglaat dan krijg je 5,2% alc.

Maart: Deans Baltic

type Baltic Porter

Een overheerlijke porter waarbij het alcoholverwarmende effect enigszins teniet wordt gedaan door de vanilletoets. Hij is niet al te zoet, zodat het zeker voor een koude donkere avond een prima bier is.

April: Rooie Sjimmie

type: raad eens welk welbekend kloonbier…

Mei: Bokkienator

type: Wat nou dubbelbok, dit is tripelbok.

Een fijne sterke doorbokker die er in oktober voor gaat zorgen dat je het in ieder geval niet koud hebt.

Juni: Beierse Hefe

type Weizen.

Dat Hefe weizen niet een typisch zomer biertje is, gaat dit bier bewijzen. Overheerlijk en hartverwarmend.

September: Bijna Blond

type: net niet meer blonde

Een iets te donkere blonde die door de speciaalmout en het overheerlijke aroma van de Styrian Golding hop de winter in zomer gaat veranderen.

Bestellen

Dit kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, Januari 2014

tww januari 2014
Door: Dean Southall

Terug in Azie

Zoals ik vorig jaar heb gemeld, ik heb een hekel aan winter in Europa. Ik heb ontdekt 9 jaar geleden dat zelfs in de Thaise winter het weer net is zoals een heel mooie zomer in Nederland. Het is ook rustig in de winkel na de drukte van de kerst/oud en nieuw. Dus een perfecte tijd om naar Thailand te vliegensmile.

Het eten is lekker hier maar het bier is slecht, zoals in bijna alle tropische landen. Maar door de drukte van toeristen komt ook meer keus aan bier in de toeristische plekken. Bangkok heeft 3 of 4 brouwpubs, een Engelse en de rest Duitse stijl bieren. Ik heb tot nu toe geen IPA’s, stouts of porters gezien maar (hopelijk) binnen een week komt er een Mikkeler kroeg in Bangkok, met heel veel bier taps https://www.facebook.com/mikkellerbangkok. Ik vlieg terug over een week dus ik hoop dat het binnen een week klaar is!

Brouwerij fotoSlecht nieuws, de Duits stijl brouwpub in Chiang Mai is failliet. Voor mijn gevoel was het te ver buiten het centrum, 2.5Km ofzo. Jammer. Aan de plus kant, ik ging met de bus naar mijn volgende bestemming. Ik ben natuurlijk vroeg aangekomen en ik zag tot mijn verrassing een plek naast de busterminal: de “Beer Terminal”. Ik had geen hoge verwachtingen maar ik had tijd en dorst en ging er naartoe. Wauw, 7 fustbieren, ongeveer 50 Europese bieren op fles en lokale lagers. Ik had tijd voor slechts een biertje dus ik heb een lekker Fullers London Porter gedronken.

In het noordoosten ligt Khon Kaen, een rustige stad met een leuk geheim: een brouwpub onder een 5 sterren hotel!. Ik ging er 's avonds naartoe. Het is ook Duitse stijl met maar twee bieren, een dunkel en een lager (geen weissbier). Allebei beter dan de lokale pilsners. Ik zag niemand aan het brouwen. Er was wel (ook normaal hier) een live cover band, zij speelden een combinatie van Westerse en Thaise liedjes.

Pompoen Bier Recept

Ik was vergeten om het recept erbij te doen vorig keer, hier is het:

Cucurbito Pepo Pumpkin Ale

From: The Home Brewer's companion, by Charlie Papazian

  • 4.54 kg 6-row lager malt
  • 3.2-4.5 kg pumpkin pulp from Dean's garden
  • 0.45 kg 20-40L crystal malt
  • 2.5 HBU Cascade boiling hops (approx 14.2 grams)
  • 10 HBU Williamette boiling hops (approx 56.8 grams)
  • 28.4 grams Mt. Hood aroma hops
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1 chopped vanilla bean
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/4 teaspoon ground allspice
  • 1/2 teaspoon ginger, ground and dried

Slice the pumpkin(s) in half and remove the seeds and "veins". Roast the pumpkin in a 177 C oven for about an hour or until good and soft. The roasted pulp will be used in the mash.

Add 17.1 liters of appox. 77 C water to the crushed grain so that it stabilizes at 70 C. Mash for one hour. Then lauter and sparge with 15.2 L of 77 C water. Initial volume of wort will be between 26.6 and 30.4 Liters. Boil for 75-90 minutes until wort volume is around 21 liters. Add spices and 1/4 teaspoon of Irish Moss (if available) to help with clarity of the beer when 10 minutes of the boil remain.

When boil time is ended, turn off heat and add aroma hops and let steep for 2 to 3 minutes.

Pitch yeast when wort reaches 21-22 C. Before bottling, add the ever-present 178 ml of corn sugar for priming.

Dean, 29/12/2013

Notes

  • we thought that 77 was too high so we did 67 for an hour.
  • We had 1451 gr pumpkin (4 or 5) in the plastic container so we added more grain:
    • 5kg pils malt
    • 500gr crystal

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag.  Ik kan leveren aan de clubavonden.  Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen. 

75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlands bieren.  Als jij jouw eigen commerciele bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen.  Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht

Jaarverslag van het bestuur over 2013

tww januari 2014
Door: Erik Deelissen

Met het hierna volgende verslag geeft het bestuur van de Amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat! Een overzicht van de gebeurtenissen van het verenigingsjaar 2013. Het jaar 2013 is voor ’t Wort Wat! een uitstekend en actief jaar geweest. Het bestuur bedankt een ieder die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor onze vereniging. Naast oudgedienden hebben wij vele nieuwe leden binnen de actieve commissies mogen verwelkomen.

Besloten is het bestuursbeleid over 2013 gerichter in te vullen dan het voorgaande jaar: niet in de breedte maar concentreren op een paar goed te realiseren doelen. Het voordeel is ook dat dit gemakkelijker te communiceren is, zowel tijdens de ALV als in ons clubblad. Het beleid moet altijd het doel van de vereniging, wat bij oprichting vastgesteld is als: “het bevorderen van het zelf brouwen van bier, en het opbouwen van kennis daarover”, dienen. Zoals elk jaar hebben we het beleid uitgewerkt aan de hand van drie kernbegrippen: communicatie, participatie en kwaliteit. Hierbij is het dit jaar nadrukkelijk de bedoeling om voor elk van deze kernbegrippen één invulling te geven.

Beleid

Communicatie

De wijze van communiceren die er zijn naar de leden toe hebben we niet gewijzigd: Nieuwsflits, clubblad (papier en digitaal), clubavonden, jaarlijkse excursie en de brouwdagen. De brouwdemo’s op markten, braderieën en tijdens bierfestivals worden niet meer gehouden, mede omdat er geen behoefte meer is aan een nog grotere toestroom van nieuwe leden. Via de huidige kanalen komen genoeg aanmeldingen binnen. 

Participatie

Participatie is de invulling van het “voor de leden, door de leden” beginsel. Dit gaat uit van het “voor de leden, door de leden” beginsel. Dit gaat niet vanzelf maar toch zijn er altijd weer genoeg leden te vinden die zich voor de goede zaak willen inzetten. Dit blijkt mede uit het ONK2013 dat we georganiseerd hebben. Afgelopen jaar was dit DE activiteit waar alles om draaide. Ondank de taken die gedaan moeten worden blijkt dat het gezamenlijk organiseren van activiteiten altijd een gezellige bezigheid is. Zo hebben we het plan opgevat om een Single Hop brouwdag te organiseren, een paar gezellige avonden verder is de opzet gereed en hebben inmiddels 25 leden zich aangemeld voor deze activiteit.

Kwaliteit

Met het kernbegrip “kwaliteit”, hebben we aandacht besteed aan de kwaliteit van het brouwproces, en de smaak van het bier dat dit opleverde. Hier aan is invulling gegeven door De Proeftafel. De bieren van de brouwdagen gaan we gezamenlijk met de brouwers proeven en daarbij proberen we te achter halen waardoor afwijkingen kunnen zijn ontstaan en zo ieder in staat stellen zijn/haar bier te verbeteren. De toeloop is dusdanig dat we overwegen hier een vast onderdeel van de clubavond te gaan maken. Ook zijn er een aantal clubavonden georganiseerd waarbij het proeven en beoordelen van bier centraal stond. De maandbieren en de daarbij behorende wedstrijd om de Wissel Kei zijn hier ook een voorbeeld van. 

Ten slotte

We zijn van mening met dit opgezette beleid de vereniging nog interessanter gemaakt te hebben. Dit kon alleen mogelijk gemaakt worden door leden die actief hun steentje hebben bijgedragen.

Het bestuur in 2013

Tijdens de ALV op 1 maart 2013 is Jan Wurpel herkozen als algemeen bestuurslid en Erik Deelissen is herkozen als secretaris. Met de nieuwe samenstelling werden de taken in de maand maart als volgt verdeeld:

 

Functie
naam
aandachtsgebied

Voorzitter
Plv. Penningmeester

Theo van Eijden

Mediacommissie
Publiciteitscommissie
Brouwcursuscommissie
Flessenspoelcommissie

Secretaris

Erik Deelissen

Excursiecommissie
Polderbokcommissie
Bibliotheekcommissie

Penningmeester

Walter Bakker

Clubkampioenschapcommissie
Kascommissie
Gistcursuscommissie

Algemeen bestuurder
Plv. Voorzitter

Jan Wurpel

Clubhuiscommissie
Inkoopcommissie
Fotografencommissie

Algemeen bestuurder
Plv. Secretaris

Nico van Kampen

Gistbankcommissie
Magneetroerdercommissie
Brouwdemocommissie
ONK2013 commissie

Wij hebben dit jaar van 25 leden afscheid genomen, maar hebben een aanwas van 46 nieuwe leden. Tevens hebben zich 4 nieuwe donateurs zich gemeld, en hebben we afscheid genomen van 2 donateurs. Op dit moment (peildatum: 31 december 2013) hebben we 234 leden, 18 donateurs en 2 ereleden.

Clubavonden in 2013

Januari

De eerste clubavond van het jaar vond plaats op vrijdag 25 januari 2013. 75 leden aanwezig. Inkoop en bibliotheek commissie aanwezig. Voorafgaand aan de clubavond werd het bier gebrouwen door cursisten van de brouwcursus gebotteld. Begonnen werd met het uitdelen van de vooraf bestelde moutmolens. De avond begon met het vragen halfuurtje. Hierna was het woord aan Jelle Aaij, brouwmeester en technicus van Jopen bier, om het een en ander uit de doeken te doen over Jopen Koyt, het kloonbier voor het aankomende ONK 2013. Er werden drie Gruitbieren geproefd deze avond, een uit België, de gageltripel van Klein Duimpje en Jopen Koyt. Na deze presentatie bood John Gouwerok, Ria van de Voorde en Wilma Wurpel een bos bloemen aan voor hun hulp het afgelopen jaar achter de bar en diverse andere activiteiten van de clubhuiscommissie. Christopher Kokhuis vertelde het een en ander van de excursie die in voorbereiding is naar Brouwerij het Anker in Leuven en naar de Brouwerij de Kroon van professor Delvaux in Mechelen. Tevens werden door Theo van Eijden bestuursbedankjes in de vorm van een flesje bier uitgedeeld aan die leden die in 2012 actief geweest waren voor onze club in diverse commissies. Jan van Grimbergen heeft deze avond geprobeerd diverse vrijwilligers te werven voor het komende ONK 2013. Er waren wat parkeerproblemen buiten het clubgebouw vanwege de hoge opkomst van leden op deze clubavond.

Februari

De clubavond op vrijdagavond 1 maart stond in het teken van de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering (ALV). Er waren deze avond 50 leden en 2 ereleden aanwezig. Inkoop en bibliotheek commissie aanwezig. Om ongeveer half negen begon de ALV. Tijdens de ALV werd er een rondje gegeven door het bestuur. De excursiecommissie had tijdens de voorbereidingen een vaatje Carolus Tripel Classic meegenomen bij Brouwerij het Anker uit Mechelen België. Dit bier werd goed ontvangen. Na de formele afhandeling van de ALV gaf de excursie commissie een kleine presentatie van wat ons te wachten staat op de excursie die gepland staat op donderdag 25 april. Hierna gaf Jan van Grimbergen een presentatie over de organisatie van het ONK2013. De presentatie van de flessenspoel commissie ging helaas niet door en is verplaatst naar de clubavond van mei. Hierna was het een informeel samenzijn onder genot van onder andere heerlijke boerenkaas hapjes van de kaasboerderij van Elly van Wees.

Maart

Op vrijdagavond 29 maart was Herman Verbeek uitgenodigd om een presentatie te geven over de door hem ontwikkelde T-control, een hardware en software module om het maischen en vergisten te sturen en te loggen. Een interessante presentatie voor de hobbybrouwer die verder wil om zijn bier te perfectioneren. Jan van Grimbergen gaf een korte update op de stand van zake over het ONK 2013. Er was deze avond geen bier van tap. Bibliotheek en inkoopcommissie waren aanwezig. Ook werden de bieren van de brouwdag van zaterdag 24 november 2012 gekeurd door de deelnemers van deze brouwdag. Het betrof een La Chouffe kloon. Hierna volgde een informeel samenzijn.

April

Vrijdag 26 april werd de clubavond gehouden bij brouwerij ‘Klein Duimpje’ te Hillegom. Er waren deze avond 80 leden aanwezig. Er is voor belangstellenden door Erik Bouman en Louis van Velthoven drie maal een rondleiding gegeven  door de brouwerij. Erik had diverse bieren op tap en de minder gangbare bieren waren op fles verkrijgbaar. Jan Wurpel kwam diverse keren langs met heerlijke hapjes vervaardigd door Wilma Wurpel. We kunnen terug kijken op een geslaagde clubavond.

Mei

Clubavond op 31 mei. De avond stond in het teken van de tweede presentatie over gist door Jan Wurpel. Jan was tevens avondcoördinator en begon met het vragen half uurtje. Hierna gaf Jan het woord aan Jan van Grimbergen om nog de laatste puntjes te regelen voor het aankomende ONK 2013 bij de Jopenkerk in Haarlem. Voorafgaand aan deze clubavond waren de cursisten druk bezig in het zaaltje ernaast om hun edele vocht van de gezamenlijke brouwdag te bottelen. Tevens waren er nog vrijwilligers van het ONK bezig de keuringsformulieren te ordenen en in de juiste enveloppen te verzamelen. Het bier van tap was geleverd door de tweeling Matthijs en Niels van der Weiden. Het bier van tap was een Russian Imperial stout genaamd Stoute Jongens. Voordat Jan het bier aankondigde in zijn vragen halfuurtje was het bier van de tap reeds op. Bibliotheek en inkoop waren aanwezig. Deze avond werd bezocht door 45 leden. Jan Wurpel begon zijn presentatie met een kleine herhaling om alles weer in herinnering te brengen van zijn vorige presentatie van een jaar geleden.

Juni

Vrijdag 20 juni. Deze avond was Jacques Bertens uitgenodigd om een presentatie te houden over schuimhoudbaarheid in je bier en hoe deze te beïnvloeden. Deze avond waren 65 leden aanwezig om deze presentatie bij te wonen. Het bier op tap werd verzorgd door Kees van Roode met een Porter ondersteboven. Tevens was onze inkoop commissie aanwezig om de leden te voorzien van de benodigde ingrediënten. Ook de bibliotheekcommissie was aanwezig en konden er weer boeken en tijdschriften omgeruild worden.

Augustus

Op vrijdag 30 augustus werd onze club barbecue gehouden in de loods bij Erwin van Duivenvoorden in Lisserbroek. Er waren deze avond 53 leden met hun vrouwen en soms kinderen aanwezig om te genieten van het heerlijke vlees, salades, sauzen en kruidenboter. Het heerlijke vlees was geleverd door een scharrelslager uit Nieuw Vennep. De sauzen, kruidenboter en salades waren gemaakt door Wilma Wurpel en Erik Deelissen. De Barbecues werden bediend door Douwe Wurpel en Ron Deelissen. De op− en afbouw en vervoer van de tafels en stoelen was verzorgd door John Gouwerok en Ria en Theo van de Voorde. Ria zorgde ook voor de aanvulling van de salades en sauzen op deze avond. Er was genoeg bier aanwezig dat geproefd kon worden en voor de niet bierliefhebbers was er wijn en frisdank te verkrijgen. Alles onder de algehele leiding van Jan Wurpel. Al met al was het weer een gezellige barbecue en deze keer werkten ook de weergoden weer gewillig mee.

September

De clubavond van september vond plaats op vrijdag 27 september. Op deze avond was Willem van Waesbergen (Global Head Brewer van Heineken) uitgenodigd om een presentatie te geven. Willem wilde alleen een flipover gebruiken voor zijn presentatie en gedurende deze avond legde Willem druk tekenend en interactief met zijn toehoorders het continue brouwsysteem van Heineken uit. Tevens ging hij in op de vragen die regelmatig door zijn publiek werden gesteld. Bier van tap was gebrouwen door Robin Groenendijk een Zoet en Stout. 52 leden waren deze avond aanwezig. De inkoopcommissie was aanwezig. De bibliotheek commissie was niet aanwezig vanwege het Borefs bierfestival.

Deze avond konden ook de bieren voor de clubkampioenschappen ingeleverd worden. In totaal zijn er 9 bieren ingeleverd wat een beetje magertjes is. De keuze bieren voor de clubkampioenschappen waren een India Pale Ale en een Koyt bier.

Oktober

Tijdens de clubavond van vrijdag 25 oktober vonden de keuringen plaats van de clubkampioenschappen. 45 leden waren aanwezig deze clubavond. Er waren diverse tafels neergezet alwaar de leden die deel wilden nemen aan de keuringen onder leiding van een BKG keurmeester de bieren keurden. Dat het keuren serieus werd genomen bleek wel uit de tijd en aandacht die men nam om elk bier uitgebreid te keuren en te bespreken. Na de officiële keuring konden leden die het wensten hun meegebrachte bieren laten keuren om zo’n beeld te krijgen of men op de goede weg was of dat er nog het een of andere aan bieren verbeterd kon worden. Op deze clubavond werd ook de vooraf bestelde Polderbok 2013 uitgedeeld. Tevens was de Polderbok op tap verkrijgbaar aan de bar. Ook waren deze avond de bibliotheek en de inkoopcommissie aanwezig.

November

De clubavond van november vond plaats op vrijdag 29 november. Op deze clubavond was Fokko Kruizinga uitgenodigd om een presentatie te geven over smaakafwijkingen in bier. Fokko gaf een uitstekende presentatie deze avond en er ontstond veel discussie in de pauzes. De tweede helft van de presentatie verliep wat rumoerig. Fokko had als referentie bier Amstel pils. Daaromheen diverse bieren met smaakafwijkingen zoals Budweiser (appeltjes), Geuze (melkzuur), Duvel (DMS), Westmalle tripel (hogere alcoholen) en Paulaner hefeweizen (4VG). De inkoopcommissie en bibliotheek waren aanwezig. Bier van tap was aangeleverd door Dion van den Born en Diederik van Nimwegen, namelijk een IPA. In een apart zaaltje vond de proeverij plaats van de bieren van de clubbrouwdag van 28 september n.l. de Tripel C. Er waren deze avond 80 leden aanwezig.

December

De laatste clubavond van het jaar vond plaats op vrijdag 20 december. Op deze clubavond vond de uitreiking plaats van het gouden toetsenbord. Dit toetsenbord wordt elk jaar uitgereikt aan het lid dat het afgelopen jaar de meeste kopij voor ons clubblad heeft aangeleverd voor ons clubblad. De eer viel dit jaar ten deel aan Peter Hompe. Deze wisseltrofee mag hij nu een jaar lang op zijn schoorsteenmantel laten pronken. Hierna werden de prijzen uitgereikt voor de winnaars van de clubkampioenschappen. Ook werd er een bedankje uitgereikt aan John Gouwerok, Wilma Wurpel en Ria van de Voorde voor het vele werk dat zij verrichten om onze clubavonden, barbecues en koude buffetten goed te laten verlopen. Hierna presenteerde Theo van Eijden een winterbier proeverij. Het bleek nog niet eenvoudig de winterbieren er uit te halen. Na deze proeverij deelde Theo van Eijden en Titus Rinia de certificaten uit aan de geslaagden van de laatste bierbrouwcursus.

Na alle formaliteiten werd het koud buffet geopend als afsluiting van het jaar. Er werd hier dan ook gretig gebruik van gemaakt, Wilma en Jan Wurpel hadden eer van hun werk, alles ging schoon op. Er waren deze avond 68 leden aanwezig, inkoop en bibliotheek commissie waren aanwezig. Een winterbier van tap gebrouwen door Jan Wurpel en Jacques Stricker en een Polderbok van tap gebrouwen door Matthijs en Niels van der Weijden.

Commissie activiteiten

Onze vereniging mag zich verheugen op een groot aantal vrijwilligers, veertig leden dragen structureel een steentje bij aan onze vereniging binnen een of meerdere commissie of anderszins. Dit is een aantal waar we als vereniging best trots op mogen zijn. Maar nog steeds zijn er een aantal commissies die zitten te springen op actieve leden die wat van hun spaarzame vrije tijd en kennis ter beschikking willen stellen aan onze vereniging.

Bibliotheekcommissie

De bibliotheekcommissie steekt nog steeds veel tijd en zorg aan onze bibliotheek, de boeken kunnen online besteld worden en men kan zien of ze al dan niet uitgeleend zijn. Oude jaargangen van ons clubblad zijn gebundeld en in boekvorm beschikbaar. We zijn geabonneerd op Brew Your Own en op Zymurgy. Ook clubbladen van de Roerstok en de Deltabrouwers zijn aanwezig in de bibliotheek. Erik Pruiskens schaft ook regelmatig nieuwe boeken aan om onze bibliotheek up to date te houden.

Brouwcursuscommissie

Ook dit jaar zagen we een forse stijging van het aantal leden, vooral met dank aan de brouwcursus. Er is weer twee maal een cursus gegeven. Titus Rinia en Theo van Eijden hebben de cursisten drie avonden met theorie vermaakt en de cursus werd weer afgesloten met het maken van een eigen brouwsel. Dit brouwsel was tijdens de gezamenlijke brouwdag van de vereniging, voor de cursisten extra interessant omdat zij ook andere brouwers aan het werk konden zien. Tijdens de avonden zijn er een groot aantal bieren geproefd. Hiermee werd het verhaal over de invloed van gisten , mouten en hoppen op de smaak en karakter van het bier ondersteund.

Brouwdemocommissie

De Brouwdemocommissie is op dit moment een slapende commissie. Wel hebben Wim Groeneveld, Lars Taylor en Kees van Roode acte de presence gegeven tijdens de Gulpener hopoogstfeesten op zondag 15 september.

Clubhuiscommissie

2013 was, eveneens als voorgaande jaren, een druk jaar voor onze clubhuiscommissie. Buiten de reguliere clubavonden heeft deze commissie op de clubavond van augustus weer een BBQ verzorgd voor de leden die zich daarvoor hadden aangemeld. Evenals verleden jaar vond de BBQ plaats bij Erwin van Duijvenvoorde in Lisserbroek. Dezelfde locatie en ruimte waar we de laatste jaren onze gezamenlijke brouwactiviteiten houden. Groot voordeel was dat we later op de avond, toen de temperatuur begon te dalen, met alle stoelen en tafels naar binnen konden gaan. Het was weer een grote logistieke operatie om alle tafels en stoelen vanuit het Kattegat in Hoofddorp naar Lisserbroek te transporteren, dank hiervoor aan Theo en Ria van de Voorde en John Gouwerok. Wilma Wurpel en Erik Deelissen hadden de salades en sauzen gemaakt en Jan Wurpel was druk geweest met de inkoop en algehele leiding van dit evenement. Een zeer geslaagde avond en de weergoden waren ons goed gezind.

In december heeft de commissie nog voor een klein buffet gezorgd om de laatste clubavond van het jaar wat extra aan te kleden. Ook dank aan alle vrijwilligers die assistentie achter de bar hebben verleend toen dat noodzakelijk bleek te zijn tijdens clubavonden

Clubkampioenschap commissie

De “Black IPA” en de “Jopen Koyt” waren de bieren die ingezonden konden worden voor de clubkampioenschappen. Derek Walsh heeft een presentatie gehouden over de Black IPA en de presentatie van Jopen Koyt werd gedaan door Jelle Aaij, brouwmeester van Jopen bier uit Haarlem. Beide bieren werden ook op de gezamenlijke brouwdagen gebrouwen. Clubleden konden hun bieren inleveren tijdens de clubavond van eind september; tijdens de clubavond van eind oktober werden de bieren gekeurd.

Excursiecommissie

De excursie commissie heeft in 2013 een excursie naar België georganiseerd.

Als eerste zijn we op bezoek geweest bij brouwerij het Anker in Mechelen. We werden daar hartelijk ontvangen en zijn daar op ons verzoek op professionele wijze rondgeleid. Een mooie brouwerij in een oud klooster waar nog als vanouds in koper wordt gebrouwen. De eigenaar brouwt ook speciaal bier om af te stoken en daar whisky van te destilleren. We zijn diverse verdiepingen afgelopen in de oude mouterij toren waar alle houten vaten lagen opgeslagen en we konden daar het heerlijke Angels share opsnuiven.

Tijdens deze excursie gaf Professor Delvaux een kleine presentatie en rondleiding. Op het terras van brouwerij de Kroon in Neerijsse hebben we nog een biertje gedegusteerd en zijn daarna met de bus vertrokken naar het centrum van Leuven alwaar iedereen op eigen gelegenheid de stad kon verkennen en zich kon laven aan de spijzen en drank. Aan het begin van de avond vertrokken wij weer met het gezelschap huiswaarts om op tijd volgens schema weer in Hoofddorp te arriveren.

Flessenspoelcommissie

Helaas, door omstandigheden heeft de flessenspoelcommissie geen presentatie kunnen doen van hun bevindingen. In 2014 zullen we nog een presentatie van deze commissie kunnen verwachten.

Fotografencommissie

Ook in 2013 zijn er weer diverse fotografen actief geweest tijdens clubavonden en andere bijzondere activiteiten. Het resultaat daarvan werd afgelopen jaar weer beschikbaar gesteld voor onze leden en overige belangstellenden via onze website. Er zijn in 2013 veel fotoseries geplaatst, zoals die van clubavonden, gezamenlijke brouwdagen, ONK 2013. Heren fotografen, dank voor jullie inzet om onze actieve vereniging goed in beeld te brengen.

Gistcursuscommissie

Dit jaar is deze commissie slapend geweest. Waarschijnlijk wordt er in 2014 weer een gistcursus gegeven door André van de Zee en Arnoud Aten. Deze cursus wordt aan de hand van de syllabus geschreven door de eerste brouwmeester van de Gulpener brouwerij, Jan-Willem den Hartog. Tijdens de gistcursus wordt ingegaan op het reinstrijken in petrischalen en vermenigvuldigen van je gist, het bewaren op schuine buizen en gistmanagement.

Gistbankcommissie

De gistbank commissie beheert de gistbank waar speciale gisten worden bewaard. Je kunt als lid bij deze commissie via de inkoop pagina gisten op buis aanschaffen. Deze dien je thuis dan op te kweken tot een hoeveelheid die genoeg is om mee te brouwen. Onmisbaar hulpmiddel is wel een magneetroerder een steriel filter en aquarium pomp om deze gist van buis op te kweken. Ook een pré is het volgen van de cursus van gistcursus commissie, welke eens in de twee jaar wordt gegeven, zie hierboven. Een zeer waardevolle commissie voor onze vereniging, omdat ze zo dicht bij het eindproduct, het bier, staat.

Inkoopcommissie

De inkoopcommissie draait goed, de bijzondere maandpakketten vinden altijd gretig aftrek. Het is een enorm werk om elke maand alles netjes afgewogen en verpakt af te kunnen leveren. Ook leveren zij de ingrediënten voor de brouwdagen. Indien je pakketten en ingrediënten wilt bestellen kun je dat doen via onze website na inloggen op de inkoop pagina. Let goed op de uiterste besteldata, die elke keer weer op de website vermeld worden.

Magneetroerdercommissie

De laatste tijd is er door de vele andere zaken niet veel activiteit geweest. E.e.a. zal in voorjaar van 2014 opgepakt worden en zal bekeken worden of Ben Uijtenhaak zijn geesteskindje eens kan presenteren.

Mediacommissie

De mediacommissie gaat door met de uitgaven van het digitale clubblad. De commissie heeft versterking gekregen in de vorm van Jan Grimbergen en Ben Uijtenhaak, we zijn daarmee goed op sterkte. Aan het aantal downloads te zien is dit nog steeds een groot succes, ook onze buitenlandse leden in en buiten de Europese Unie halen op deze manier hun clubblad binnen. De papieren uitgave blijft bestaan omdat de leden hebben aangegeven er nog steeds de voorkeur aan te geven. Dit jaar zijn we op zoek gegaan naar een andere drukker voor ons clubblad en we hebben deze ook gevonden. Vanaf 2014 wordt ons clubblad dan bij deze Hoofddorpse drukker gemaakt. Het clubblad is altijd mooi op tijd, maar ook de verschillende schrijvers mogen we niet vergeten te bedanken. Ben en Gery Uijtenhaak verzorgen elke maand het stickeren van de clubbladen en de verzending.

ONK2013 commissie

Na een moeizame start kwamen er toch al wat zaken op de rails. Met name de Media commissie heeft veel werk verzet zodat de software aangepast werd voor het ONK2013 en online kon. Het bestuur is in een vroeg stadium op zoek gegaan naar een locatie waar het ONK kon plaats vinden. Veel zaken speelde daarbij een rol, zoals goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer, faciliteiten zoals schoon drinkwater voor de spoelbakken, voldoende stroomvoorziening, andere activiteiten voor familieleden die meekwamen, denk aan de rondleiding onder begeleiding van een gids door Haarlem en de koopzondag. Verkennende gesprekken werden gevoerd met Michel Ordeman van Jopen bier. Michel kon zich vinden in het idee het ONK rond de Jopenkerk te houden. De datum, zondag 2 juni, kwam mooi overeen met afsluiting van de week van het Bier.

Met de aanvraag van de vergunningen liep het allemaal niet zo vlot. De gemeente stelde aanvullende eisen rond het festivalterrein vanwege het gebruik van glaswerk. Het drinken van speciaal bier uit plastic bekers zagen wij niet zitten. Er moesten tafels, stoelen, marktkramen en afrastering om het terrein heen gehuurd worden. Een aantal bedrijven werden bereid gevonden ons ONK te sponsoren.

Voor de inwendige mens werd een patatkraam ingehuurd. Diverse brouwerijen werden aangeschreven of zij een stand wilde bemannen. Tevens werden bedrijven die brouwbenodigdheden verkopen benaderd of zij interesse hadden om een stand te bemannen.

De inschrijving voor het ONK liep storm en op 22 april heeft Ernst de Moor de inschrijving gesloten. Het totaal aantal deelnemers aan het ONK was 175 en het totaal aantal ingezonden bieren was 483.

Bieren per klasse als volgt:
A: 91
B: 59
C: 147
D: 124
E: 16
V: 46

En dan moesten al deze bieren opgehaald gaan worden bij alle inleveradressen in Nederland en België. Ook moesten er voldoende lege kratten beschikbaar zijn. Verschillende vrijwilligers reden naar alle uithoeken van ons land en naar België om de ingeleverde bieren op te halen. Deze bieren werden onder geconditioneerde omstandigheden opgeslagen bij Erwin van Duivenvoorden in Lisserbroek.

Toen moesten deze bieren per klasse en inschrijvingsnummer uitgesorteerd worden. Ondertussen was het Bierkeurmeesters Gilde ingelicht over het grote aantal inschrijvingen. De boerderij was ingericht als keuringslocatie en de keuring vond plaats van vrijdagmiddag 24 mei tot zondagavond 26 mei. Vele vrijwilligers van onze vereniging hebben geholpen deze keuring logistiek te ondersteunen zoals:

  • het opbrengen van de juiste bieren uit de kelder van de boerderij en voor de keurmeesters gereed te zetten,
  • het verwerken van de keuringsuitslagen,
  • het voorzien van de keurmeesters en vrijwilligers van eten en drinken
  • en vergeet ook niet het regelen van slaapplaatsen voor de keurmeesters.

Op zaterdag 1 juni is een aantal vrijwilligers 's middags begonnen met het afzetten van het festivalterrein met hekken en zondagochtend 2 juni in alle vroegte waren vrijwilligers bezig het festivalterrein gereed te maken voor het ONK. Tafels en banken werden in het midden opgebouwd en omringd door marktkramen waar de bier tappunten werden geïnstalleerd. Rond het middaguur liep het al aardig vol. Het was deze dag prachtig weer en dat heeft er mede toe bijgedragen dat dit een schitterende dag is geworden.

Polderbokcommissie

De polderbokcommissie heeft dit jaar weer een dubbelbok gebrouwen bij brouwerij de Prael in Amsterdam. De helft van het bier werd afgevuld op vaten en de andere helft in flessen voor onze leden welke zij vooraf konden bestellen bij de Polderbok commissie.

Helaas liep het dit jaar niet geheel vlekkeloos. Na een seintje van de brouwerij dat het bier was afgevuld had de commissie een avond gepland om te gaan etiketteren bij Wim Groeneveld thuis. Na dat we begonnen waren en er al zo’n honderd flessen waren voorzien van een etiket besloten we toch even een fles open te maken om voor te proeven. Tot onze schrik bleek dit bier zuur. Diverse andere flessen zijn opengemaakt met hetzelfde resultaat. Erik Deelissen heeft een vat van 20 liter naar huis meegenomen om dit te keuren en dat bleek goed te zijn. De volgende dag is de brouwerij ingelicht en met spoed hebben zij een nieuwe batch gebrouwen. Hierdoor liep de aflevering een maand achter met wat onze leden gewoon zijn. De vaten Polderbok zijn afgezet aan het Pint bokbierfestival in de Beurs van Berlage. Tevens de lokale horeca in Hoofddorp zoals restaurant de Lieveling en de Witte kerk aan de Hoofdvaart waar een restaurant en destilleerderij is gevestigd. Tevens was ons bier van tap verkrijgbaar bij restaurant Elders. Flessen zijn afgezet naar de Kaasboer de Ridder in Toolenburg en de Keurslager van Bourgondiën in winkelcentrum Paradijs. Deze maakt elk jaar een speciale aanbieding met recept van stoofvlees met onze Polderbok.

Onze leden konden de Polderbok keuren tijdens de clubavond van oktober, daar was onze Polderbok van tap verkrijgbaar. De flessen zijn verkocht aan onze leden die via email konden bestellen en voorruit betalen aan onze penningmeester. Leden die te laat waren of de clubavond afwachtten om Polderbok te bemachtigen moesten wij teleurstellen omdat de commissie reeds door zijn voorraad heen was. Dit jaar was, zoals vele jaren hiervoor, het etiket ontworpen door Ineke de Moor en de foto was gemaakt door Jan Wurpel.

Gezamenlijke brouwdagen in 2013

In 2013 zijn er vier gezamenlijke brouwdagen georganiseerd. Alle brouwdagen vonden plaats in de bedrijfshal van Erwin van Duivenvoorden in Lisserbroek.

De eerste brouwdag van dit jaar was op 2 februari, Op deze dag werd het kloonbier gebrouwen dat ingezonden kon worden voor het ONK2013, namelijk de Jopen Koyt. Het recept was onder leiding van Nico van Kampen ontwikkeld, vele leden hadden hun ideeën omtrent dit bier type aangedragen. Er was zelfs een speciale avond belegd om te discussiëren over de samenstelling van het speciale kruidenmengsel. Kim, de dochter van Erwin, had weer haar gebruikelijke winkeltje ingericht alwaar onze leden koffie, roze koeken en dergelijke konden kopen. In de loop van de middag kwamen daar broodjes warme worst en chips bij.

De tweede brouwdag vond plaats op zaterdag 27 april, Walter Bakker had voor de brouwdag een Black IPA recept ontwikkeld. Dit bier kon natuurlijk ook ingezonden worden voor de clubkampioenschappen. Ook de deelnemers aan de eerste brouwcursus van dit jaar hadden hier hun praktijkdag en daarmee sloten zij de brouwcursus af.

De derde brouwdag vond plaats op zaterdag 28 september. Jan Wurpel had een zelf ontwikkeld en beproefd recept dat deze dag werd gebrouwen, namelijk een Tripel C. De drie C’s staan voor de drie citrushoppen die zijn gebruikt in dit recept namelijk Cascade, Citra en Columbus hop. Leden die geen prijs stelden op de smaak van deze Amerikaanse hoppigheid konden hun recept aanpassen of de hoeveelheid hop aanpassen en  er daarmee een Belgische Tripel van maken.

De vierde en laatste brouwdag vond plaats op zaterdag 9 november. Erik Deelissen had daarvoor een recept van de hand van Walter Bakker gebruikt namelijk een Robust Porter. Dit bier kenmerkt zich door de mooie donkere kleur en is stevig aan de alcohol. Door het gebruik van speciale Engelse mouten van de mouterij Thomas Fawcett and Sons heeft dit bier een heerlijk moutige smaak. Deze brouwdag was tevens de praktijkdag voor de cursisten van de tweede brouwcursus van dit jaar. Zoals op elke brouwdag had Kim haar winkeltje weer ingericht met koffie, koeken, soep en tosti’s.

Met het bovenstaande overzicht hoopt het bestuur jullie voldoende te hebben geïnformeerd over beleid en activiteiten in het afgelopen jaar. Wij hopen dat dit tijdens de Algemene Leden Vergadering op 7 maart jullie goedkeuring kan krijgen.

Namens het bestuur,

Erik Deelissen
Secretaris

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond december 2013

tww januari 2014
Door: John Gouwerok

P1080064

Op deze laatste clubavond zullen we zien wie er met de beker en prijzen vandoor gaan en de eeuwige roem verdient, behorend bij de wisselkei??

Het is december, buiten is het 12°C en binnen moet geraden worden welk proefbier winterbier is. Dat mag voor de clubleden geen probleem zijn, kwestie van veel (!!) proeven aan het eind gokken welke het is. Bij de meesten ging het proeven hun goed af, het gokken soms minder.

Het team Wilma-Ria was gelukkig weer compleet. De hapjes liepen op rolletjes, overheerlijk en een rij alsof er een week niet gegeten was.

Achter de bar met twee maandbieren op tap voor de wisselkei en met de hulp van Diederik en Ria konden de proefglaasjes in een vlot tempo weer worden gevuld.

Het eerste maandbier was een winterbier van Jan Wurpel en Jacques Stricker. Met opmerkingen van "mooi gekruid" en "iets te zoet" deed aan de punten niets af. 49 wedstrijdformulieren punten van 4 t/m 9.75 een gemiddelde van !!! 7.236. Top! Deze start dat belooft wat voor 2014.

Het Tweede maandbier was dubbelbock van Niels en Mathijs van der Weijden. Ook hier opmerking als "top" en "prima bock"punten telling. De punten logen er ook niet om ze gaan er voor deze jongens dit jaar. Ingeleverde wedstrijdformulieren 55 x en een gemiddelde van !! maar liefst 7.322 zullen ze dit jaar dan de wisselkei omhoog kunnen houden? We zullen zien.

En dan nu het resultaat van 2013:

4e plaats: Zoet en stout, R. Groenendijk, september, 6.85
3e plaats: D-D Ipa, Diederik en Dion, november, 7.54
2e plaats: Stoute jongens, N en M van der Weijden, mei, met 7.542, (0,002 meer)
1e plaats: kei en eeuwige roem voor Kees van Roode in juni met een Poorter: 7.86 punten

Het was al met al een mooie afsluiting van 2013 met een gezellige cubavond. De beste wensen voor een ieder in 2014.

Tot de volgende keer,
jullie uitbater
John Gouwerok.

PS: Titus, de twee bitterballen lagen er 's morgens nog, op een schaaltje met mosterd...P1080063

Terug naar overzicht

Recept dubbelbok wisselkei, December 2013

tww januari 2014
Door: Matthijs van der Weijden

Dubbelbok, maandbier december 2013

Dit bier stond op de tap tijdens de clubavond:

van: Niels en Matthijs van der Weijden
gepubliceerd: clubblad januari 2014
klasse: D
stijl: Dubbelbok

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcohol percentage: 8.0 %
begin SG: 1075
eind SG: 1022
EBC (kleur): 0.0
EBU (bitterheid): 0.0
Water type kraan

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Pilsmout (3 EBC) 320 gram   3 EBC  
Munichmout (15 EBC) 2300 gram   15 EBC  
Chocolademout (1000 EBC) 30 gram   1000 EBC  
Aromamout (150 EBC) 230 gram   150 EBC  
Hallertau Perle 18 gram 75 min. 6 α  
Saaz hop 12 gram 0  min. 2 α  
Iers Mos (Irish Moss) 2 gram 15 min.    
Safale korrelgist S-04 1 zakje      

Maisch schema

63 °C 72 °C 78 °C
30 min. 30 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Lekker zacht en doordrinkbaar
Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww januari 2014
Door: Ben Jacobs

Van mij mag het nog (laten we maar aannemen dat dit stuk veel eerder is geschreven dan het moment waarop u het in handen krijgt): de beste wensen voor 2014. En veel brouw- en vooral ook schrijfplezier.

Nu zult u de wenkbrauwen misschien even optrekken, maar was u op de clubavond, dan hoop ik dat u nog weet naar wie dit jaar het gouden toetsenbord is gegaan, en dat wilt u natuurlijk ook wel verdienen…

En was u op deze laatste, gezellige, clubavond van het jaar, met al die lekkere hapjes, dan weet u vast ook nog wel dat ik het een en ander heb verteld over de media commissie. We zijn eindelijk na jaren weer een beetje voltallig. En kunnen daarmee de taak volbrengen die ons te wachten staat. Taak? hoor ik u denken? Ja, wij maken het bij u regelmatig in de bus vallende clubblad. Waarom? Om u deelgenoot te maken van de clubactiviteiten, om u in kennis te stellen van wat het bestuur allemaal doet en van plan is te doen, om u een idee te geven waar de diverse commissies mee bezig zijn, wanneer de wedstrijden zijn, waar de excursie heen gaat, wanneer de polderbock op het vat ligt te rijpen, etc., etc.

Uiteraard leest u daarnaast graag John’s clubavond geneuzel of neemt u kennis van Dean’s Cybercorner en geniet u van de vaste columns en of bijdragen van leden en/of mediacie leden. En denkt u bij elk nieuw beschreven recept: past dat niet ook in mijn brouwschema?  Om het vervolgens te gaan maken en uiteindelijk te drinken…

Maar ik denk dat u, net als wij, er even voor gaat zitten als u een technisch artikel tegenkomt. Want dat kan op termijn een beter bier opleveren. Dus zijn wij als commissie verheugd over stukken die gaan over hop of vergisting, biertypen of eten, technische aspecten van uw (toekomstige) installatie, smaakafwijkingen, noem maar op. Met dergelijk schrijven maakt u in ieder geval uw medeclubleden gelukkig. Dus (net als op de clubavond) onze oproep: heb je iets uitgezocht over brouwtechnieken en/of installaties, laat ons ervan mee genieten.

Wie weet wint u in december wel het volgende Gouden Toetsenbord!!! En dit jaar? Ik weet het niet meer zo goed, blijkbaar een delirium gehad. Komt vast van die grappige stukjes van Peter Hompe, of wacht eens, kreeg hij niet dit jaar die mooie prijs uitgereikt?

Proost, Ben

Terug naar overzicht

De negende Trappist: Zundert

tww januari 2014
Door: Frank Huitema

In het Neder-Belgische bierlandschap hebben de Trappistenbieren zich een begerenswaardige positie verworven. Deze bieren mogen enkel in trappistenkloosters worden gebrouwen, de thuisbasis van de Cisterciënzers, een orde die strikt volgens de regels van Benedictus leeft, en geen vlees eet. De term “trappistenbier” is dus geen type-aanduiding – in de bier-typengids van Derek Walsh zul je er tevergeefs naar zoeken.

Abdijbieren mogen ook door monniken van andere ordes worden gebrouwen, en het predikaat “erkend Belgisch abdijbier” is weliswaar voorbehouden aan bieren die onder toezicht van monniken worden gebrouwen, maar de allervriendelijkste dame van de VVV in Leffe legde me ooit haarfijn uit hoe ik de snelweg richting Leuven op kon draaien. In de grote Anbev-brouwerij in Leuven heel wat Leffe op de bottellijn gezien, maar bar weinig monniken in de brouwzaal. Bij Heineken (Affligem) en Duvel-Moortgat (Maredsous) is dat waarschijnlijk niet veel anders. Overigens zijn er in de historie van het trappistenbier ook voorbeelden van monniken die het goedkeuren van de jaarrekening van de brouwerij als voldoende bewijs zagen dat het bier onder hun toezicht werd gebrouwen.

Enkele trappistenbrouwerijen hebben een lange traditie van bierbrouwen die teruggaat tot de eerste helft van de negentiende eeuw: Westmalle en Westvleteren. In de loop der tijd zijn steeds meer trappistenkloosters bier gaan brouwen, meeliftend op de trappistenfaam die door deze brouwers (en vanaf eind negentiende eeuw ook Rochefort) werd gevestigd. Inmiddels is er in België geen enkel trappistenklooster meer dat géén bier brouwt, in Nederland brouwen de kloosters in Diepenveen en Echt geen bier. Brouwerij Koningshoeven in Tilburg (La Trappe) dat al sinds 1884 brouwt, heeft in de tweede helft van de twintigste eeuw de focus verlegd van ondergistende supermarktbieren naar op traditioneel-Belgische leest geschoeide bovengistende speciaalbieren.

Nu hebben ook de monniken van Abdij Maria Toevlucht in Zundert (tegen de Belgische grens aan bij Hazeldonk) hun toevlucht genomen tot het brouwen van trappistenbier, na eerst stage gelopen te hebben in Tilburg. Het op 29 november 2013 gelanceerde bier “Zundert Trappist” heeft op 10 december het de status van “Authentic Trappist Product” verworven. Dat belooft wat!Zundert trappist

Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren hebben hun roem gevestigd met hun unieke en direct herkenbare (behalve op de ’t Wort Wat winterbierenproeverij dan) gisten, complex en fruitig. La Trappe is duidelijk in die traditie meegegaan. La Trappe’s kroonjuweel Isid’Or kan zich wat mij betreft meten met de bieren die Westmalle brouwt. Bij het openen van het eerste flesje Zundert verwachtte ik eerlijk gezegd die fruitigheid ook. Maar die kwam niet.

Het bier is zeer helder, en dieprood van kleur en bevat 8% alcohol. Het heeft een volle, romige en blijvende schuimkraag en ruikt heel mooi: hoppig, moutig, en wat kruidig. Bij de eerste slok valt direct het moutige karakter in positieve zin op. De moutmix is echt heel fraai en “draagt” het bier. De gist is tamelijk droog, wat het bier goed doordrinkbaar maakt, en de mout goed laat uitkomen. Maar vooral is het bier hoppig, veel hoppiger dan je bij een trappistenbier verwacht. In de hopkeuze zit wat mij betreft nog heel wat verbeterpotentieel, want de bitterhoppen zijn erg rijkelijk gebruikt, overheersen daardoor en geven achter in de mond een bijna wrange nasmaak, die het kruidige karakter overstemt.

Zundert is het negende trappistenbier, en heeft zijn “Authentic Trappist Product” status gelijktijdig verworven met het bier van de trappistenabdij in het Amerikaanse plaatsje Spencer, dat nummer 10 is. Achel, Chimay, Engelszell, La Trappe, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren gingen hen voor.

Frank Huitema

                       

Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen 2013

tww januari 2014
Door: Jacques Stricker

Uitslag van de club kampioenschappen 2013

De ingezonden bieren waren Jopen Koyt en Black IPA

De Jopen Koyt was gebrouwen op de clubbrouwdag van februari 2013, Redelijk vroeg in het seizoen, dit mede omdat de Jopen Koyt ook het bier was voor de ONK, welke door onze club was georganiseerd. Het andere bier was de Black IPA welke door Derk Walsh middels zijn presentatie in november 2012 is gepresenteerd en gebrouwen op de club brouwdag van april 2013

Twee bijzondere bieren, met een grotere brouw uitdaging, maar toch 15 brouwers of brouwstellen die de uitdaging aangenomen hebben om het bier in te zenden

Op de clubavond van oktober jl. zijn de bieren onder leiding van onze keurmeesters door de leden geproeft en gekeurd. Alle formulieren zijn ingevuld, op onderdelen gekeurd waarvoor punten zijn gegeven, tevens zijn ze van commentaar/opmerkingen/suggesties voorzien

Winnaars

Koyt bieren

1e prijs: Daniel van der Slikke met 151 punten

2e prijs: Theo van de Voorde met 145 punten

3e prijs: Jim Warmerdam en Niels & Matthijs van der Weijden met 132 punten

Black IPA bieren

1e prijs: Niels & Matthijs van der Weijden met 169 punten

2e prijs: Jim Warmerdam met 168 punten

3e prijs: Theo van Eijnden met 165 punten

Overall Kampioen

Clubkampioen met 308 punten is Daniel van der Slikke.

Helaas waren niet alle winnaars op de clubavond van december aanwezig, waardoor zij hun “minutes of fame” zijn misgelopen. De bekers mogen zij op de volgende clubavond in ontvangst nemen.

Alle winnaars van harte gefeliciteerd.

Juryrapporten

Hieronder de juryrapporten van alle ingezonden bieren

Jopen Koyt

Daniel van der Slikke

  • Geur, smaak en afdronk in balans, maar niet helemaal een Koyt. Iets sterker in geur en smaak.
  • Een bier die goed in de buurt van een Koyt komt. Goede gagel en moutig. Door een tekort aan koolzuur was de geur moeilijk te beoordelen. Qua body iets dunner als een Koyt maar beter doordrinkbaar. Mooi biertje.

Theo van de Voorde:

  • Door panel aangenamer dan Koyt bevonden. Mag iets matiger in kruiden en iets minder zoet om dichter bij te komen.
  • Bier is zoeter dan de Jopen, dit overheerst en beïnvloedt de smaak. Geen sterke afwijking, geen fouten. Het is niet een echte Jopen Koyt.

Jim Warmerdam

  • Mooi bier. Geen fouten. Mogen meer kruiden in, ook veel alcohol in de geur.
  • Goede geur. Mooie kleur, iets te donker. Lagere begin SG / minder suiker.

Niels & Matthijs van der Weijden:

  • Geur wijkt sterk af van de echte Jopen. Andere kruiden gebruikt?? Bier is ook zoeter dan de Jopen, geen brouw- of vergistingsfouten, afwijking is keuze van de kruiden.
  • Kleur perfect, prima prestatie, schuimkraag goed. Kruidige geur, lekker maar niet zoals Koyt, te zoet en vlak van smaak.

Youri Sandstra

  • Licht gagel geurtje. Kleur is goed. Verder weten we het recept niet of wat er fout gegaan kan zijn, het is een te zuur bier zonder koolzuur prikkeling. Blijven proberen.
  • Sterke Citrus geur, smaakt redelijk zuur. Besmet of te veel bergamot??? 

Black IPA

Niels & Matthijs van der Weijden (black twin)

  • Top bier, uitnodigende geur en smaak maakt belofte waar.
  • Volgens type, aangename hopsmaak, bitterheid geen brouwfouten, mooi bier.

Jim Warmerdam

  • Mooi bitter bier, en nasmaak. Mooie hop geur.
  • Lekkere Black IPA, alleen missen we de bitterheid, deze had wel iets hoger mogen zijn.

Theo van Eijden

  • Mooi bier. Goed in balans, iets meer dry-hopping zou het bier beter tot zijn recht laten komen. Lekker.
  • Ga zo door. Lekker bier. Geen afwijkingen.

Theo van de Voorde

  • Prachtig bier. Smaakt naar meer!! Geen punten ter verbetering.
  • Volgens type. Tikje te zoet, hield lang aan, te vol voor een “Engelse” Black IPA.

Cor Jol

  • Mooi gebrouwen IPA. Mist wel een beetje de dry-hopping geur/smaak. Verder niet slecht, klein zuurtje.
  • Geweldig bier. Volgende batch dry-hoppen. Fles beter reinigen.

Daniel van der Slikke

  • Prima bier. Beetje te dun, te veel aangelengd???
  • We ruiken “groene hop”. De dry-hop overheerst in dit bier. Hierdoor missen we de moutigheid.

Niels & Matthijs van der Weijden (Black again)

  • Schoon bier, geen brouwfouten. Had meer aromahop mogen hebben, te zacht.
  • Zeer mooi bier, Goed in balans, iets meer body.

Youri Sandstra

  • Mooi bier. Iets te vol, zoetig in body/nasmaak. Ander maisch-schema??
  • Complex en volgens type. Beetje weinig (of niet de goede hop) plakkerig. Zoet overheerst een beetje, iets te zoet.

Ben Uijtenhaak

  • Dry-hop niet waarneembaar. Beetje zuur in de nasmaak, beetje dun.
  • Dit bier heeft te weinig body en ook te weinig bitterheid. Voor het overige een lekkere doordrinker. Bier had last van gushing, liep uit de fles.

Diederik en Dion

  • Goed bier, jammer van het “muffe”luchtje, goede nasmaak.
  • Geen brouwfouten. Moutigheid en body volgens type, koolzuur te weinig. Meer suiker bij bottelen. Hop te weinig aanwezig, Alpha zuren goed omgerekend??

De wedstrijdbieren voor volgend jaar zijn Tripel en Dunkelweizen , Twee bieren die een grote doelgroep aanspreken. Wij rekenen op veel inzendingen.

Terug naar overzicht

Delirium, januari 2014

tww januari 2014
Door: Peter Hompe

Petje

Stom hè. Ik vind het gewoon lekker! Daarmee is Calvé in 1984 beroemd geworden. Middels een televisiereclame. Intussen hoor ik het nog, of eigenlijk… weer! Ik was in ‘84 al te oud om hier nog door te worden aangesproken. Maar ik ben er wel eens over gaan nadenken, hoe het in mijn jeugd nou gesteld was met het broodbeleg. Ofwel, in de tijd dat ik me daar zeker wél mee bezig hield. Dat is toch al gauw weer tussen ‘68 en ‘74. Ongeveer toch. Wat hadden we toen allemaal tot onze beschikking? Zo opgediept uit mijn herinnering zeg ik: pindakaas met olie erop die je eerst nog moest doorroeren, hagelslag melk en puur, vlokken (slechts één soort), rozenbotteljam (en vele andere soorten jam) appelstroop o.a. de  rinse die wij alijd hadden, gewone Zeeuwse stroop (ging ook op de pannekoeken), kokosbrood, honing, marmiet (kwam ik eens per ongeluk achter, toen ik een boterham met iemand op school ruilde. Ik dácht dat het appelstroop was. Ik kan je verzekeren dat dát tegenviel), gestampte muisjes (ahhhh… zielig), niet-gestampte muisjes (toen nog alleen wit/rose), anijshagel, vruchtenhagel, nutella en… bebogeen!

Speculaas of speculoos was er niet. Als je speculaas wilde, dan nam je gewoon koekjes. Een boterham met speculaaskoekjes dus. Veel later zijn de meest gekke dingen naar Nederland gekomen zoals bijvoorbeeld fluff (smeerbare marshmellow). Op internet omschreven ze een marshmellow als een ‘engels spekkie’. Grappig aan marshmellows is dat het al heel oud is en begon als een medicijn tegen keelpijn (wat niet). Zelfs de oude Egyptenaren experimenteerden al met de ingrediënten. Wat in Nederland het meest dichtbij kwam, was een geel/roze spekkie. Maar helaas deed je dat toen niet: een stel spekkies op de boterham. Had ik vast lekker gevonden. Dan nog die eerder genoemde speculoos in een potje, duo penotti, hagelslag en vlokken in allerlei kleurtjes, bosbessenhagel, blauw/witte muisjes, pindakaas waar je de olie niet doorheen hoeft te roeren, witte pasta’s, cashewnotenpasta, sesampasta, schuddebuikjes en vast en zeker nog veel meer.

Maar wat natuurlijk belangrijk is, is dat dit ook daadwerkelijk gegeten wordt. Niet bij ons thuis hoor, maar ik zie bij collega’s op het werk van alles langskomen. Bijvoorbeeld dus speculoos of kokosbrood en… schuddebuikjes. We hebben het hier wel degelijk over volwassen mensen. Tenminste, dat geloof ik. Grappig is dus dat sommige volwassen mensen nog steeds een hang hebben naar die zoete en vaak heel specifieke smaken. Mooi toch. Eigenlijk wisten we dit al, want zoete bieren gaan ook het beste. Neem de meest commerciële bockbieren. Mierzoet. Dus nu we wéten dat deze broodbelegsoorten in de smaak vallen bij groot deel van de bevolking kunnen we daar wat mee doen. Een broodbelegbier maken dus! We beginnen dit jaar dus ouderwets met een bierrecept. Zijn jullie niet van mij gewend, maar volgende maand ga ik als vanouds verder.

Ik ben op het volgende gekomen als basis:

  • 3 kg gerstemout
  • 1 kg tarwemout
  • 0,5 kg spelt ongemout
  • 0,5 kg kristalmout (voor het kleurtje)
  • Heel misschien een 40-80 gram donker mout, zeg 800 EBC (mede voor de kleur als-ie echt donker moet zijn)
  • 40 gram hallertau perle hop, zeg ergens tussen de 5 en 7 alfa
  • zakje algemene gist (maakt niet echt uit, gaat de smaak toch niet bepalen)
  • Potje(s) XXX

Het recept doen we volgens de Engelse manier van brouwen, want ook hier geldt dat de smaak er toch niet door wordt bepaald en dat is veel makkelijker. Ofwel, verwarm 15 liter water tot iets van 68 °C, stort de geschrote (ja, schroten moet wel) granen. Roer even goed door het water en zet de pan 60 - 90 minuten weg in de hooikist. Daarna verwarmen naar 78 °C. Nog 5 minuten in de hooikist zetten. Da’s dan vast klaar. Daarna het spul spoelen. Dan koken. Bij het koken of, als je slim bent, nèt iets vóór het kookpunt, gooi je er 28 gram hallertau bij en de laatste 15 minuten nog de overige 12 gram van de hallertau. En nu komt het geheime ingrediënt: het potje XXX. Ja en dát hangt er van af welk broodbelegbier je wilt gaan maken. Ik ben zelf begonnen met Bebogeenbier. Dát roept zoveel herinneringen op… Twee potjes gekocht en inhoud erbij gekieperd. Laatste 15 minuten. Blijft niets van over. Kan ook niet anders: het was ooit bedoeld als botervervanger in het Noorden des lands (zoek maar via wikipedia). Daarna gekoeld en in een gistvat gedaan. Een simpel algemeen gistje erbij, iets van Brewferm bijvoorbeeld, om in Engelse stijl te blijven. Ik gebruik hiervoor meestal de TOP.

Gebruik bovenstaand schema om Fluff, Nutella, witte chocoladepasta, kokosbier (wordt dan een pakje kokosbrood) of duo penotti bier te maken. Als je wilt overdrijven met de smaak, kun je meer dan twee potjes XXX doen. Let wel op met de fluff: ik heb wel eens een pot gezien, zó groot, dat je er een baby in kon badderen. Als je dáár twee potten van neemt,  is dat misschien wat veel. Je kunt natuurlijk ook een geheel eigen recept gebruiken. Let ook even op met de donkere mout: als je witte-chocoladepasta bier maakt zou ik het er niet in doen. Dan moet je jezelf zelfs afvragen of daar de kristalmout wel in moet.

Ik heb het nèt klaar en geproefd. Nou, inderdaad zoet!!! en een echte bebogeen smaak... Ik zit op ongeveer 8% alcohol. Ik zal een flesje mee nemen voor mijn collega. Vindt-ie vast lekker. Ik sta te popelen om met Speculoos aan de slag te gaan gaan. Als ik je ze allemaal heb, ga ik ze in een geschenkverpakking onder de naam ‘Petje’ uitbrengen. Ik hoop dat Calvé me dat niet kwalijk neemt…

Peter

Terug naar overzicht