8 artikelen uit het clubblad van April 2014

Terug naar overzicht

Van het bestuur, april 2014

tww april 2014
Door: Nico van Kampen

We zitten nu in April en het voorjaar is al ruimschoots losgebarsten. Er zullen al diverse mensen een keer buiten gebrouwen hebben. Tijdens de laatste clubavond zijn er twee presentaties geweest van de clubkampioenschap bieren van dit jaar. De Dunkelweizen gepresenteerd door Dion en Diederik heeft al velen geïnspireerd om mee te doen met de aanstaande brouwdag. De presentatie van Gery en Ben gaat ongetwijfeld velen inspireren tot het inleveren van een Tripel. Het maandbier was dit keer een mystery bier. Over de herkomst en het waarom werd zeer geheimzinnig gedaan. Later begreep ik dat er slechts zeeeeer weinigen de ware reden voor deze proeverij hebben ontdekt (ahum). Overigens is het bij het bij uitschenken uit flesjes zeer wel mogelijk dat er verschillende percepties ontstaan van wat men drinkt.

Donderdag 10 April gaat (als ik dit schrijf) de excursie naar Keulen plaats vinden. Helaas moet ik dit jaar verstek laten gaan vanwege drukke werkzaamheden en een examen op die dag. Volgend jaar zal ik er zeker weer bij zijn. De ene activiteit volgt (en overlapt) de andere. Ook de brouwcursus vangt die dag weer aan. Traditiegetrouw was deze al weer een half jaar geleden volgeboekt.

Zaterdag 12 April weer een activiteit!! De tweejaarlijkse gistcursus wordt weer gegeven. Dat de interesse hiervoor zeer groot is blijkt uit het feit dat de cursus binnen één dag volgeboekt was!! Bekeken wordt of we direct volgend jaar dit weer kunnen herhalen. Met name de vele nieuwe leden dragen bij aan de massale interesse hiervoor.

Eind April komt Jan Willem Fukking van Leids bier een presentatie geven. Voor Jan Willem een speciale datum in verband met een te vieren lustrum. Ik denk dat we ook wel wat biertjes van hem gaan proeven.

Zoals al gemeld, op 3 mei de Clubbrouwdag met de Dunkelweizen. Voor zover ik de inschrijvingen heb kunnen tellen wordt het weer gezellig druk. Ongetwijfeld hebben we, zoals met bijna alle brouwdagen, weer mooi weer. Kom gerust eens kijken om te zien of het ook wat voor jou is. Omdat de stamtafel bij de vorige brouwdag een groot succes was heeft het bestuur inmiddels zelf enkele picknicksets aangeschaft. Deze zullen vanaf nu altijd neergezet worden zodat er onder het genot van wat meegebrachte bieren weer levendig gediscussieerd kan worden over alle biergerelateerde zaken. Ook de cursisten van de brouwcursus zullen op 3 mei hun eerste biertje gaan brouwen. Voor onze nieuwe brouwdagcommissie, bestaande uit Daniel van der Slikke, Dion van der Born en Diederik van Nimwegen, een vuurdoop. Eigenlijk hadden ze al geoefend met de Single Hop brouwdag. Een vierde persoon is op dit moment al benaderd.

30 Mei dan. Wij gaan naar distilleerderij de Hoofdvaartkerk van Stefan Bosma. Op deze avond krijgen we een presentatie over het stoken van bier. Deze prachtlocatie ligt op twee straten van de Boerderij en er is voldoende parkeerplaats achter de kerk. Ook zal er die avond een werkende installatie te zien zijn waar op dat moment bier gedistilleerd wordt. Ieder die een klein flesje meeneemt mag een monster mee naar huis nemen.

Op de laatste avond voor het zomerreces (27 juni) komt Jan Willem den Hartog (brouwmeester van de Gulpener en al jarenlang lid van onze vereniging) een presentatie geven over de verschillende maischprocessen. Probeer op tijd binnen te zijn zodat we snel kunnen beginnen. Ook Jan Willem wil nog wel eens met een proefbiertje komen;-).

Het najaarsprogramma laat ik even voor wat het is. Wel wil ik nog even onze BBQ noemen die dit jaar extra leuk word vanwege met het 20-jarig bestaan van onze vereniging. Voor live muziek en gegrilde varkens wordt gezorgd.

Tot ziens op de volgende clubavond!!
Nico

Terug naar overzicht

Bierwandelingen

tww april 2014
Door: Henry van Elteren

Beste redactie,

Afgelopen zondag was ik in het openluchtmuseum en nam een kijkje bij het Goeye Goet, lekker biertje trouwens :-). Daar lag een folder over bierwandeltochten. “Een unieke bierbeleving voor wandelaars en bierliefhebbers!”

Wat is Bierwandeltochten?

Bierwandeltochten richt zich op de wandel- en de bierliefhebber die wil genieten van natuur en cultuur.

Een Bierwandeltocht bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een wandeltocht door een mooi natuurgebied/cultuurlandschap (3-4 uur). Het tweede deel is een bierproeverij bij een lokale brouwerij (1-2 uur) en het programma

  • is dagvullend

  • wordt begeleid door een professionele wandelgids

  • start meestal tussen 10 en 12 uur

  • begint vanaf een OV-locatie: station of bushalte- eindigt bij een lokale brouwerij, meestal in de buurt van een OV-locatie

  • heeft een wandelafstand die ligt tussen de 10 en 15 km, meestal 12-14km

  • heeft meestal halverwege een pauze bij een uitspanning (restaurant, natuurcentrum)

  • geeft informatie over het natuurgebied waar je doorheen wandelt

  • kan in heel Nederland plaatsvinden

  • in de brouwerij proef je verschillende soorten bier, meestal met toelichting van de brouwer

  • de bierproeverij met versnaperingen begint gelijk na de wandeltocht.

Wat krijg ik als deelnemer?

  • Een mooie natuurbeleving

  • Een bijzondere bierbeleving

  • Gezellige ontmoetingen

  • Inspirerende gesprekken

Zie ook http://www.bierwandeltochten.nl/ en http://www.bierwandelweekend.nl/

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond Maart 2014

tww april 2014
Door: John Gouwerok

Ten eerste moet er wat worden opgelost. Bij het vorige stukje is er wat mis gegaan omdat de laatste regel was weggevallen waardoor de uitslag wat te raden overliet. Dit moest het zijn: De punten zijn 7.17 dus Frank een goede uitslag en dank ook namens de club voor dit maandbier.

Het werd een drukke avond. De tweede van maart met twee sprekers en twee proeverijen, tripel en dunkelweizen voor het clubkampioenschap en Duits bier voor de excursie. Er was daarom geen maandbier gepland maar ik kreeg van Koen Oud en Jim Warmendam een doos bier in mijn handen gedrukt met de opmerking: “doe er wat mee”. Maar wat? Dan toch maandbier?

Brouwerijbier als mysteriegast onder de naam Strong. Achter de bar, uit het zicht, de glazen geschonken. Wel veel vragen. Wat is het? Antwoord: Strong. Wie is de brouwer? Antwoord: Geheim. Nog wel even wedstrijdformulieren geknipt met Strong erop en afwachten.

Het eerste glas kwam gelijk terug van Nico, een bierkeurmeester. Een 1-. Dat beloofde niet veel goeds maar hierna kwam het goed op gang en de punten stroomden binnen. Op de formulieren teksten als //niet strong /vlakke smaak //uit de fles ?//mooie smaak. Punten: 6, 7, 8 zelfs 8,5 en er werd gesproken over Amerikaanse hop en wat citrussmaak en dat bij Russisch bier. Dan te bedenken dat deze doos bier een Baltika nr. 9 was. Alc 8% en houdbaar tot 10-8-2005!! Dus bijna 9 jaar over datum (zie foto’s).

Baltika Strong Fles Baltika Strong etiket achterkant

Ik heb jullie een beetje voor de gek gehouden maar goed bier met redelijk wat alcohol kan goed drink- en houdbaar zijn, dat blijkt. Eerst kijken, ruiken en proeven of er iets verdacht is en dan pas weggooien. Zo niet, dan opdrinken. Je wordt er niet ziek van.

En dan nu de punten voor dit bier dat niet meetelt voor de wisselkei, maar ik wilde wel de punten weten voor dit overjarig bier. Er zijn 25 formulieren ingeleverd met een gemiddelde van 7.78! Een wonderbaarlijk hoog getal. Liefhebbers van dit bier kunnen zich melden bij Koen of Jim. Er is nog voorraad en dank voor jullie de inbreng. Ik vond het leuk en spannend.

Dan ook nog voor het eerst twee vrouwelijke sprekers op deze clubavond een introductie van een nieuw lid en een presentatie. Ook de vrouwenemancipatie drinkt door bij 't Wort Wat, dan wort het wat.

Dit was het weer, tot de volgende keer!
Jullie uitbater John.

Terug naar overzicht

Bierstijlen: Tarwebier, Weizen, Weiss en Weisse

tww april 2014
Door: Ben Uijtenhaak

Als min of meer logisch vervolg op het witbier verhaal van vorige maand besteed ik dit maal aandacht aan andere tarwebieren. Weizen, Weiss en Weisse zoals de Duitsers het noemen en Wheatbeer volgens Engelstalige brouwers. Het hoeft geen betoog dat deze heerlijke doordrinkers populair zijn bij de hobbybrouwer. Het technische aspect van Weizenbier is eerder uitgebreid behandeld in het artikel “Kruidnagels en bananen in bier?” in het clubblad van augustus 2003: d:t-i/1142279209

Geschiedenis van Weizen en Weisse

Tarwe is een graansoort die in veel beschavingen een niet onaanzienlijk deel uitmaakt van de dagelijkse voeding. Het is dan ook niet verrassend dat tarwe al heel veel langer dan gerst gebruikt wordt voor het brouwen van bier. Reeds 6000 jaar geleden was bij de Soemeriërs in het huidige Irak het gebruik van tarwe voor het bereiden van een alcoholhoudende drank al bekend en later ook bij de oude Egyptenaren. Gerst is pas de laatste paar honderd jaar populair geworden als hoofdingrediënt van bier. Ray Daniels schrijft in zijn boek “Designing Great Beers” dat tijdens bepaalde perioden in het verleden het brouwen met tarwe verboden was vanwege tekort aan tarwe voor de voedselvoorziening. Dit was mede een reden tot invoering van het Beierse Reinheitsgebot van 1516 waarin bepaald werd dat uitsluitend water, gerst en hop gebruik mochten worden voor het brouwen.

De belangrijkste moderne tarwebierstijlen naast Belgisch witbier zijn van Duitse origine: Weizen, Weisse of Weißbier dat zijn oorsprong heeft in het zuiden van Duitsland (Bayern oftewel Beieren) en Berliner Weisse uit Berlijn. Het Amerikaanse wheatbeer lijkt in veel opzichten op het Duitse Weizenbier maar door toepassing van andere gist ontbreken hier de karakteristieke banaan- en kruidnagelaroma’s die verkregen worden met de Beierse giststammen.

Het huidige Duitse Weizen heeft zijn oorsprong in het tegenwoordige Tsjechië, vanwaar het zich rond het jaar 1400 verspreidde naar het Bayerische Wald waarna het snel aan populariteit won en bekend was van Denemarken tot Wenen. Deze populariteit zorgde voor hoge tarweprijzen en dat er te weinig tarwe was voor de voedselvoorziening. Dit is de reden dat het Reinheitsgebot van 1516 naast hop en water specifiek gerst verordent als grondstof voor bier. Vanwege bewezen diensten aan de hertog van Beieren verkreeg Hans VII van de adellijke familie Degenberg uit Schwarzach in 1548 voor hem en zijn nakomelingen het eeuwigdurend privilege om als enige ten noorden van de Donau Weissbier te mogen brouwen. Dit was financieel een zeer lucratieve bezigheid, die de opeenvolgende generaties van hertogen van het huis van Wittelsbach met lede ogen aan moesten zien.

Omdat Weissbier niet voldeed aan het Reinheitsgebot, waarin bepaald was dat uitsluitend gerst gebruikt mocht worden in bier en omdat de Degenbergjes het verbod om in de zomer te brouwen aan hun laars lapten, kwamen zij in een decenniadurend conflict met het huis van Wittelsbach. In 1556 verbood Hertog Albrecht V van Beieren het brouwen van tarwebier en verklaarde: “Weizenbier is een nutteloze drank die noch voedt noch kracht geeft, het moedigt alleen dronkenschap aan”. De heren van Degenberg konden vanwege hun verkregen privilege door blijven gaan, maar moesten flinke belasting gaan betalen over hun bierinkomsten. In 1602 overleed Baron Hans Sigmund von Degenberg en zonder erfgenaam verviel het Weissbierprivilege terug aan de Wittelsbachs. Dit zorgde voor een plotselinge ommekeer in het Beierse bierbeleid. De hertog zag het brouwen van Weissbier als mogelijkheid om zijn schatkist aan te vullen. Hertog Maximiliaan I, kleinzoon van Albrecht V, liet de brouwmeester van Degenberg naar München komen, bouwde een nieuwe Weissbrouwerij en dwong elke herbergier in zijn staat bier te kopen bij een door Wittelsbach geëxploiteerde brouwerij. Deze situatie heeft zo’n 200 jaar geduurd. In 1792 kregen enkele abdijen en privébrouwerijen toestemming om ook Weissbier te brouwen. De reden hiervoor was dat de Wittelsbach brouwerijen verliezen leden omdat Weissbier uit de mode raakte. Toen rond 1872 de populariteit van Weissbier in een nog grotere dip geraakte door de opkomst van het pilsner en wegens het naderende einde van het feodale stelsel, verkocht Koning Ludwig II von Bayern het Weissbierprivilege aan de burger Georg Schneider, oprichter van de Schneider Weisse Brauerei, welke tot op de dag van vandaag uitstekende Weissbieren brouwt. Pas aan het eind van de 20ste eeuw heeft Weisse een enorme comeback gemaakt. Het is met een marktaandeel van ruim 30% de meest populaire biersoort in Beieren. Leuk detail is dat een nazaat van de Beierse koning Ludwig, Prins Luitpold von Bayern, de brouwtraditie voortzet en toeziet op het brouwen van König Ludwig. Dit bier blijkt bij nader onderzoek een merk van de Warsteinergroep te zijn. Ach, een beetje nostalgie als marketingtechniek doet het altijd goed.

Tarwebier brouwen

Tarwe heeft een tekort aan voedingstoffen en diastase enzymen die tijdens het maischen benodigd zijn voor een goede omzetting van zetmeel naar suikers. Vanwege dit gebrek aan diastatisch vermogen wordt tarwemout altijd gebruikt in combinatie met gerstemout, waarbij een aandeel van 60% tarwe een goed uitgangspunt is. Daar tarwe geen kaf heeft, is gerst ook nog van belang bij het filteren en spoelen. Het kaf van de gerst voorkomt dat het filterbed dichtslibt. Duitse Weizenbieren verkrijgen hun kenmerkende kruidnagel- en banaanaroma door gebruik van een speciaal daartoe geselecteerde giststam. Op gelijke wijze gebruikt men voor Berliner Weisse, naast een speciale giststam, een melkzuurbacterie voor een wrang zurige smaak. Amerikaanse tarwebieren hebben een meer neutrale smaak door het gebruik van een algemene gist.

De Duitsers brouwden traditioneel hun tarwebieren volgens de decoctiemethode. Gelukkig voor de hobbybrouwer kan zelfs met een één-staps maischschema een uitstekend resultaat bereikt worden. Hierbij moet worden aangetekend dat vanwege de gevoeligheid van de te gebruiken gist de vergistingstemperatuur van grote invloed is op het resultaat. Aanbevolen is een temperatuur van rond de 18°C.

Weisse of Weizen

De Beierse variant van Weisse heeft een start SG tussen 1.045 en 1.056 , een kleur van 8 tot 24 EBC en de bitterheid varieert van 10 tot 20 EBU. Kenmerkend in dit bier is de lage bitterheid, weinig tot medium body, een grote hoeveelheid esters en een duidelijk aanwezig aroma van banaan en kruidnagel afkomstig van de gist. Weisse of Weizen wordt gebrouwen met twee basismouten: tarwemout en pils- of palemout. Het aandeel tarwemout in een tarwebier kan variëren van 20% tot 70% maar volgens de Duitse wet dient het minstens 50% te zijn. De meeste Weissbieren bevatten 60% tot 70% tarwe. Het zal duidelijk zijn dat bij een aandeel van minder dan 50% er geen sprake meer is van het specifieke Weissen karakter. Bij toepassing van een één-staps maischschema houdt men het best een temperatuur van 67 °C aan. De hoeveelheid toe te voegen hop is minimaal. Gewoonlijk volstaat één hopgift aan het begin van het koken. Hallertauer hop is een goede keuze maar ook Saaz, Tettnanger of Hersbrucker kunnen gebruikt worden. Een uiteindelijke bitterheid van 10 tot 15 EBU is algemeen voor dit bier. Voor het verkrijgen van het goede Weissen karakter is de te gebruiken gist van groot belang. 3068 Weihenstephan is ideaal en verkrijgbaar via de gistbank van 't Wort Wat! Wel moet men dan zelf de gist opkweken. Als korrelgist is Safale WB-06 een goede keuze. Weisse, Weizen, Dunkelweizen bevat een flinke hoeveelheid koolzuur: 0,76 g/l is niet ongebruikelijk. Hefeweizen wordt geserveerd als het bier nog relatief jong is, zodat de gist (Hefe) nog in suspensie is en zorgt voor een natuurlijk troebel bier (Naturtrüb). Kristallweizen is zoals de naam zegt kristalhelder omdat het voor het bottelen gefilterd wordt.

Amerikaans Tarwebier

Amerikaans tarwebier (wheat beer) heeft veel gemeen met de Duitse variant, dezelfde mouten, de lage hopbitterheid en de bleke kleur. Het grootste verschil is dat het Amerikaanse tarwebier vergist wordt met een Amerikaanse bovengist welke een neutrale smaak oplevert zonder het voor het Duitse Weizen zo kenmerkende sterk aanwezige aroma van banaan en kruidnagel. Er worden ook wel Amerikaanse hopsoorten gebruikt.

Berliner Weisse

Berliner Weisse heeft een start SG tussen 1.026 and 1.036, een heel lage hopbitterheid van 3 tot 8 EBU, een lichte kleur tussen de 4 en 8 EBC en bevat tamelijk veel koolzuur (0,65g/l). De smaak is zuur door het gebruikmaking van Lactobacillus delbruckii tijdens de vergisting. Dit bier heeft een lichte body en een verfrissende droog zure nasmaak. Vanwege dit smaakprofiel werd dit bier door de soldaten van Napoleon wel de champagne van het noorden genoemd. Berliner Weisse wordt gebrouwen met gelijke delen tarwe- en pilsmout. Soms wordt ook palemout gebruikt en kan het aandeel tarwe zelfs 70% bedragen. De enkele hopgift met Hallertau, Saaz of Tettnanger kan al gedaan worden bij het inmaischen daar slechts zeer kort gekookt wordt. Traditioneel gebrouwen Berliner Weisse wordt zelfs helemaal niet gekookt waardoor de van nature in het mout aanwezige melkzuurbacterie zijn werk kan doen. Vergisten gebeurt niet met een Weizen gist maar met een Kölsch- of Altgist en met toevoeging van de melkzuurbacterie. De hobbybrouwer kan het zichzelf makkelijk maken door tijdens het lageren op mandfles food grade melkzuur toe te voegen. 34 ml per 10 liter is een goed uitgangspunt om de typische Berliner Weisse smaak te krijgen. In Berlijn wordt Berliner Weisse bijna altijd geserveerd in een beker- of kelkvormig glas mit Schuss, een toevoeging van een siroop van Lievevrouwebedstro, framboos of citroen. Dit om de smaak wat minder zuur te maken. Het bier krijg dan een ook een leuk kleurtje.

Recepten

Onderstaand recept van Theo van Eijden vond ik op www.hobbybrouwen.nl en het brouwen er van leverde mij een smakelijk bier op.

Weizen

van:

Theo van Eijden

klasse:

A

stijl:

Weizen

Recept gegevens

batch grootte:

20 l.

kooktijd:

90 min.

alcohol percentage:

5,5 %

begin SG:

1056

Eind SG:

1012

EBC (kleur):

9

EBU (bitterheid):

12

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

Merk/leverancier

Pilsmout

1,575 kg.

 

3 EBC

Inkoopcommissie

Tarwemout

3,650 kg.

 

 

Brouwmarkt, Almere

Hallertauer Perle

10 g

90 min

5,5 α

Bloemen

Hallertauer Perle

5 g.

30 min

5,5 α

Bloemen

Hallertauer Perle

5 g.

15 min

5,5 α

Bloemen

Maischwater

15,5 l.

 

 

 

Spoelwater

11 l.

 

 

 

WB-06

 

 

 

korrelgist

Maischschema

40 °C

50 °C

64 °C

72 °C

10 min.

25 min.

20 min.

1 min.

Bijzonderheden

  • Hoofdvergisting 5 dagen op 22 °C;

  • Lagering 10 dagen op 15 °C;

  • Lagering 10 dagen op 2 °C.

  • Bottelen met 8g suiker per liter.



Hieronder nog een link naar een recept van Brad Smith. Het betreft een één-staps maischschema. Het recept is voor 5 gallon, bijna 20 liter dus wel even de Amerikaanse eenheden omrekenen. http://www.beersmith.com/Recipes2/recipe_82.htm

Andere recepten voor Weizen zijn te vinden op onze eigen website in de uitgebreide receptendatabase. Daar zijn, naast recepten voor Weizen, talloze recepten voor andere bierstijlen te vinden. http://www.twortwat.nl/recepten

Bronnen

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww april 2014
Door: Ben Jacobs

Het hop project

Zo, ik heb de bieren opgehaald bij Nico. Thuis heb ik drie series gemaakt van alle soorten hop en ben nu aan het nadenken hoe ik in drie sessies de hoppen goed tegenover elkaar kan krijgen. Uitwisselbare hoppen; hoppen uit dezelfde streken; bitter naast bitterhop en aroma naast aromahop. Steeds twee naast elkaar en bij elke volgende sessie weer op een andere manier gekoppeld. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.

Zo is men op de club ook nog bezig met een proefnotitieschema en last but not least is men van plan alle commentaar van de brouwers (en proevers) te gaan bundelen. Een heel mooi project dus, terwijl daarbij alle leden kunnen profiteren van deze plezierige arbeid.  Dus voordat ik de flessen ga openen, wacht ik nog even het een notitieschema af.

Ondertussen is mijn giststarter voor de DeansBaltic al flink aan het schuimen, en moet ik tijd gaan zien te vinden om nog twee bieren te bottelen. Brouwstress, daar had ik het al eerder over. En die stress werd vandaag versterkt door mijn brouwdag van DeansBaltic. Ik had uiteindelijk toch maar besloten 20 liter te maken, maar dat betekende bijna 8 kilo schroot in mijn niet al te grote maischpan. Ik kreeg dit enkel voor elkaar met 19 liter maischwater, dus een heeeel dikke maisch. Maar toch haalde ik mooi het benodigde SG. Ben benieuwd wat de invloed is geweest van die dikke maisch.

En na al dat brouwen moeten we natuurlijk niet het ONK 2014 vergeten. Staan de flessen bij u al klaar? Ik denk (eh, proef) nog na…

Proost, Ben

Terug naar overzicht

Wat ging er fout?

tww april 2014
Door: Ben Uijtenhaak

Ik ben nu bijna een jaar betrokken bij de mediacommissie en redactie van het clubblad en eigenlijk verbaas ik mij erover dat er pas kopij gestuurd wordt als aangegeven wordt dat de deadline aanstaande is. Zelfs dan zijn het vaak dezelfde mensen die een stukje insturen. Met zo'n 200 leden zou je toch wat meer verwachten. Wellicht drempelvrees? Of weet je niet waarover je zou moeten schrijven? Bij dezen wil ik graag een voorzetje geven. De meeste van ons zijn actieve brouwers en gezien het feit dat 't Wort Wat dit jaar zijn 20-jarig jubileum viert, hebben we ook aardig wat veteranen in ons midden.

Het lijkt mij sterk dat alle brouwdagen vlekkeloos verlopen. Dus bij dezen zou ik iedereen willen uitnodigen om eens een stukje te schrijven over wat er bij jou wel eens fout is gegaan tijdens het brouwen. Overkokende pannen, stilvallende vergisting, geen gist in huis, geen flessen terwijl je wilt bottelen? Noem maar op. Schrijf een artikel, al is het een half A4-tje, met jouw blunder en het liefst ook jouw oplossing om het probleem in de toekomst te voorkomen. Op deze manier kunnen we van elkaar leren.

Indien de helft van de leden zijn ervaringen aan het toetsenbord toevertrouwt en stuurt naar redactie@twortwat.nl hebben we de komende vier jaar weer een mooie column Wat ging er fout voor het clubblad.

Terug naar overzicht

Recept: Dunkel Weizen

tww april 2014
Door: Matthijs van der Weijden
van: Raymond Oosterwijk
gepubliceerd: Bewezen recepten Hobbybrouwen forum
klasse: B
stijl: Dunkel Weizen

Beschrijving

De laaste 15 min 1/3 banaan mee gekookt.

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcohol percentage: 5.0 %
begin SG: 1056
eind SG: 1012
EBC (kleur): 0.0
EBU (bitterheid): 0.0
Watertype: kraan

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Tarwemout (4 EBC) 1400 g   4 EBC  
Pilsmout (3 EBC) 530 g   3 EBC  
Caramout (150 EBC) 400 g   150 EBC  
Hallertau Hersbrücker 22 g 60 min. 3 α  
Hallertau Hersbrücker 13 g 15 min. 4 α  
Wyeast 3068 Weihenstephan 1 smashpack      
Kruidnagelen 3 stuks 10 min.    

Maischschema

42 °C 53 °C 63 °C 66 °C 78 °C
10 min. 20 min. 30 min. 15 min. 5 min.

Opmerkingen van de webredactie

  • De hoeveelheid kruidnagel lijkt wat veel.
  • De 42 graden stap toegevoegd.
Terug naar overzicht

Delirium, april 2014

tww april 2014
Door: Peter Hompe

Stoel

Ken je ze? Die banken of stoelen die een knop of hendel hebben waarmee een voetsteun naar buiten klapt? En wat dacht je van die stoelen die je helpen opstaan uit diezelfde stoel. Hiertoe is het ding vol gebouwd met staal en motoren en met een druk op de knop kan dat ding omhoog komen, onderwijl de hoek van het zitvlak veranderend. Zo sta je makkelijk op uit die stoel. Je moet wel, want als die hoek van dat zitvlak ver genoeg naar voren komt, duwt de rugleuning je wel naar voren. Kijk, dat is op zich niet interessant voor ons bierdrinkers, maar het geeft wel aan dat je van alles in een stoel kunt inbouwen, zonder dat je er iets van ziet.

Wel, dat is best een aardig concept natuurlijk, maar voor ons bierbrouwers, en dus vooral ook bierdrinkers, kan er een heel andere dimensie aan worden toegevoegd. Althans, als je een beetje fantasie hebt wel. Nou, heb ik me laten vertellen dat ik fantasie heb…

Gelukkig zijn thuisbrouwers vaak ook thuis-drinkers en dat is de groep waarvoor het volgende concept bedoeld is. In mijn gedachten staat de stoel opgesteld in een ruimte op de ideale afstand van een grote, en dan bedoel ik GROTE, platte televisie. Je moet tenslotte ook iets te doen hebben als je in die stoel zit. De bedoeling is dat je naar een film of je favoriete serie kunt kijken tijdens het nuttigen van een biertje. Voorwaarde is dus dat je de televisie op afstand kunt bedienen. Daar hebben de televisiejongens lang geleden al over nagedacht en daaruit is de afstandsbediening voortgekomen. Heel belangrijk.

Wat daarbij ook van belang is, is om de sterkte van de verlichting te kunnen regelen. Nu kun je dat tegenwoordig ook allemaal op afstand bedienen. Je schaft daartoe een AB en wat schakelmateriaal van klik-aan-klik-uit aan. Uit, aan en dimmen van de verlichting is daarmee dan ook opgelost. Maar hé… we zijn er nog niet!

Verlichting  bedienen is aardig, maar wat als het overdag is of in ieder geval nog heel licht buiten. Juist, die verlichting moet je ook kunnen bedienen. Ik denk aan op afstand bedienbare rolgordijnen met een meer dan normale verduisteringsfactor. Goed, het begint ergens op te lijken. Nu het zitten nog.

De stoel staat, zoals ik al zei, op de ideale afstand van een op afstand bedienbare joekel van een platte tv. Daaraan gekoppeld een bibliotheek van films en series. De stoel zelf kan, middels bedieningspaneel volledig naar wens ingesteld worden. Uiteraard met geheugens, zodat het de volgend keer niet zo'n heisa is om diezelfde heerlijke houding van vorige keer terug te vinden. Goed, we zitten inmiddels lekker, hebben een grote tv en al het beeldmateriaal wat we willen. Wat nog?

Bier natuurlijk. En wel onder handbereik. Je kunt dan gewoon een rijtje biertjes neerzetten, maar a) je moet er niet voor uit je stoel hoeven komen en b) je wilt het bier toch enigszins geconditioneerd naar wens drinken. Dat vraag om een koelkast. En die moet natuurlijk worden ingebouwd. Onder in de stoel. Met een druk op de knop, komt er aan de rechter onderkant van de stoel een koellade uitgeschoven. Natuurlijk is dat te laag, dus die moet automatisch omhoog komen. Dat betekent twee dingen. Dat je aandacht aan het lekkers moet geven rechts van je en dat dus de tv moet worden gepauzeerd. Dan kun je rustig je biertje uitzoeken en dan… moet er een opener bij zitten. Zo'n opener die je ook wel aan barretjes ziet zitten en die automatisch het dopje opvangt. Als je een keuze gemaakt hebt is het gewicht op de lade lager geworden en die mag automatisch weer terug onder de stoel. We willen immers niet dat het bier warm wordt.

Het van pauze afhalen moet je handmatig doen, want dan kun jij bepalen of je er al weer klaar voor bent. Tenslotte zou het zo kunnen zijn dat er iets teveel schuim ontstaat en kost het misschien wat meer moeite om het biertje in te schenken. Er zit ook een klein tafeltje aan de stoel waarop je het lege flesje kunt neerzetten. Zodra daar een flesje op komt te staan, wordt het automatisch afgevoerd.

Dan hebben we nog één ding nodig. De snack! Nou heeft de één liever een koude snack, zoals kaas of worst met wat mosterd, terwijl de ander bijvoorbeeld pinda's en chips met een sausje prefereert. Daartoe zit er links eenzelfde lade die omhoog kan komen. Deze is of voor koele of alleen ongekoelde opslag. Daarin staan de snacks. Kies je voor koelen dan komt er ook een plankje mee omhoog met een klein mosterdschaaltje. Tevens een mesje voor het snijden van de kaas/worst. Kies je voor de andere snacks dan komt er een schaal mee omhoog voor de chips of een schaaltje voor de pinda's, met optioneel een schaaltje voor het sausje. Ook nu wordt het beeld even stopgezet, want ook dit vergt aandacht.

Ik geloof dat we zo een heel eind zijn, toch? Er zit uiteraard ook een sensor boven je die in de gaten houdt of je ogen niet dichtvallen. Mocht dit wel het geval zijn, kan de stoel vibreren om je wakker te maken, of juist alles pauzeren en dimmen, zodat je even weg kunt zakken. Daarbij zal de stoel de houding automatisch naar een comfortabele lighouding aanpassen.

Er is nu nog een probleem op te lossen en dat is iets waarvoor ik contact heb opgenomen met de NASA. Zij hebben dit probleem al opgelost en waarom het wiel twee keer uitvinden? Ze hebben inmiddels beloofd dat ze een prototype zouden opsturen. Dan kun je ook nog ongestoord het teveel aan vocht in de blaas reguleren.  Ik kan niet wachten tot-ie klaar is.

Peter

Terug naar overzicht