Artikelen
9 artikelen uit het clubblad van December 2015
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, december 2015 |
tww december 2015 |
Door: Erik Deelissen | |
Afgelopen clubavondAfgelopen clubavond werd er door Frank Huitema een presentatie gegeven over hevelfilters, theorie en praktijk. Frank was bereid gevonden daarover een presentatie te geven en zeker omdat het de eerste keer was dat hij dit deed op onze club ten overstaan van een volle zaal, vond ik dat hij dit zeer goed deed. Theo van Eijden had vlak voor de clubavond nog een nieuwsflits doen uitgaan met de vraag of je je eigen hevel filter mee wilde brengen zodat een ieder deze kon bekijken. Er was hier op massaal gereageerd en we moesten tafels bijplaatsen om alle meegebrachte filters en kuipen een plaats te geven. De presentatie die Frank heeft gegeven staat ook op onze website en is te bekijken, na inloggen, onder documenten. Daar vind je de PowerPoint presentatie hevel en filteren. Frank wilde het interactief houden dus tijdens de presentatie kon men vragen stellen of opmerkingen plaatsen. De zaal werd op het eind van de presentatie wat luidruchtig en de presentatie nam zoveel tijd in beslag dat jullie de presentatie’s van Walter Bakker en Nico van Kampen tegoed houden. Komende clubavondDe komende clubavond werd al door Jan Wurpel in de “van het bestuur, november 2015” beschreven en ik wil niet in herhaling vallen. Alles hierover kunt u in ons vorige clubblad lezen. BrouwdagZaterdag 28 november heeft er weer een brouwdag plaatsgevonden in Lisserbroek. Dit keer werd er een ondergistend bier gebrouwen nl. een Schwarz. Ook de cursisten van de brouwcursus hadden hun praktijkdag. Het aantal inschrijvingen voor de brouwdag was minder dan we gewoon zijn. Waarschijnlijk is het een niet zo populair biertype. Clubavond januari 2016Voor de clubavond van 29 januari 2016 geven we een worst en bier pairing. Deze wordt door de bestuursleden gegeven en we zijn al druk bezig met het eten van worst en drinken van bier om tot een mooie combinatie te komen. Erg vervelend, maar iemand moet het doen. Hopelijk wordt het weer net zo’n succes als vorig jaar met de bier en kaas pairing. Neem ook een kijkje op de clubkalender op onze website. De data voor de clubavonden voor volgend jaar staan al ingepland. Dus noteer ze alvast in je agenda. Rest mij iedereen prettige feestdagen te wensen, een goede jaarwisseling en dat we volgend jaar maar weer mooie bieren gaan brouwen. |
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, clubavond november 2015 |
tww december 2015 |
Door: John Gouwerok | |
We naderen het einde van het Jubeljaar 20 en het laatste maandbier op tap voor de KEI 2015. Het was een prima clubavond met een goede opkomst en er was weer wat te leren. Hoe krijg ik mijn wort naar de volgende stap door middel van communicerende vaten, je weet wel, hevelen, maar nu met wort, zuigen aan een slang zonder dat je je mond verbrandt en zorgen dat je filter niet verstopt. Alles is een kwestie van het boren van gaten, slijpen of zagen van sleuven en vooral ‘hoe hou ik het schoon’. Veel kwam aan de orde en er was veel inbreng van de leden en er was zelfs niet genoeg tijd om de volgende punten van de avond te behandelen. Maar dan: de WisselkeiDe verwachting was begin dit jaar hooggespannen wie er aan het eind 2015 in de strijd der giganten als winnaar uit de bus zou rollen (niet letterlijk natuurlijk). De winnaar van vorig jaar wilde hem nog een keer op de kast hebben staan, de ander wilde minimaal 12 maandbieren inzenden om elke concurrentie uit te schakelen. Dat het moeilijk is deze KEI te bemachtigen is bekend, maar omkoping door middel van grote bedragen, auto’s of snoepreizen naar zonnige oorden is onmogelijk en die zijn mij dan ook niet aangeboden. De grote kunst is een bier te brouwen dat door 70 amateurbierbrouwers op de clubavond het hoogst wordt gewaardeerd, en dat nu al voor het elfde jaar. Het laatste maandbier van dit jaar was Champion van de Be-eR jongens, een champagne bier en dat was te merken. Het schuimde de tap uit maar was zeer smakelijk. We zullen zien wie er de aanstaande clubavond met de gewonnen Kei op de foto gaat, ik kijk ernaar uit. Eerder deze maand was er een prachtige avond op uitnodiging van de goochelaars die een speciale open clubavond hadden georganiseerd en daarvoor de bierbrouwers hadden uitgenodigd. Het was een matige opkomst (jammer) van onze leden die zich prima hebben vermaakt met TOP googelen en Ernst de Moor gaf hun een uitleg over het brouwen van bier en de overeenkomsten tussen beide clubs. Ik heb ze uitgenodigd op onze volgende brouwdag om een keer te kijken of mee te brouwen. Dat was het weer, tot de aanstaande clubavond! Jullie uitbater John |
|
Terug naar overzicht |
Gezocht: database beheerder! |
tww december 2015 |
Door: Matthijs van der Weijden | |
De media commissie is op zoek naar een nieuw redactie lid die de recepten database van de vereniging wil beheren. Vind je het leuk om de vereniging te ondersteunen met het (gedeeltelijk) beheren van de website. Je taken gaan dan bestaan uit:
Je gaat dit doen in een gezellige commissie die enkele keren per jaar samen komt en samen zorgt voor de inhoud van het clubblad en de website. Als je dit leuk lijkt, (of meer informatie wilt) laat het dan weten aan de redactie. Ook als je stukjes/artikelen wilt schrijven voor het clubblad, graag reageren naar de redactie (redactie@twortwat.nl) Namens de redactie, |
|
Terug naar overzicht |
Temperatuurgecontroleerd vergisten |
tww december 2015 | |||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | ||||||||||||||||||||||||
Wil je een goed bier brouwen dan is de beheersing van de vergistingtemperatuur van groot belang. Hierbij is een oude koelkast onontbeerlijk. Het mag gerust een oude zijn want deze koelkast staat maar een paar dagen per jaar aan en dan is energie efficiency niet heel belangrijk. Groot voordeel is dat je in deze koelkast de hoofdvergisting en het lageren kan laten plaatsvinden, waarbij temperatuur voor de hoofdvergisting tussen de 18 en 22 °C en de lagering rond de 5 °C plaatsvindt. Let op dat je aan de ondergrens van het temperatuurgebied van de gist moet vergisten om te voorkomen dat er zich teveel esters en dus fruitige tonen gaan vormen in je bier. De temperatuurregeling geschiedt als volgt: in de koelkast hangt een temperatuurvoeler die de temperatuur in de koelkast meet en doorgeeft aan een regelaar. Op de regelaar is de temperatuur ingesteld waarop de koelkast aan gaat. Dus meet de voeler een te hoge tempratuur dan schakelt deze de koelkast in en bij bereiken van de gewenste temperatuur schakelt de regelaar de koelkast weer uit. De temepratuurregelaar is een zgn. STC1000. Deze is te koop via internet maar onze eigen Brouwmaatje kan deze ook leveren. De temperatuurregelaar kan ook een tweede schakeling bedienen. Dit is vaak een gloeilamp of verwarmingselement. Bij het zakken van de temperatuur onder een bepaalde waarde schakelt dus de verwarming in. Nu is deze regelaar leuk, maar moet nog wel in een behuizing worden ingebouwd om er maximaal van te kunnen profiteren. Op bijgaande foto zijn duidelijk de drie gekleurde stekkerdozen te zien. Blauw is voor de koeling, rood is voor verwarmen en wit is voor de constante voeding. Op de blauwe sluit je dus de stekker van de koelkast aan, op de rode stekker de verwarming en op de witte stekker sluit je een ventilator aan, zodat de lucht voldoende kan circuleren. Op dit topic op Hobbybrouwen.nl dat mij heeft geïnspireerd, kan je veel meer informatie vinden; http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17829.625.html Ook andere vormen van inbouwkasten zijn er te zien, kies er zelf een uit die het beste bij je past.
BoodschappenlijstConrad.nl
Overig
STC-1000, bedieningshandleidingF1: Instellen van de gewenste vergistingstemperatuurHoud de S-knop ingedrukt, totdat F1 verschijnt. Laat nu de S-knop los. Met de pijltjestoetsen kun je nu de menu’s F1 tot F4 doorlopen. Als F1 verschijnt, houd dan de S-knop ingedrukt, en bepaal met de pijltjestoetsen de gewenste vergistingstemperatuur. Als je die hebt ingesteld, laat je de S-knop los, en drukt op de aan/uit-knop om je keuze vast te leggen. Doe je dat laatste niet, dan zal de STC-1000 je instelling NIET bewaren! F2: Instellen van de marge. (Differential)Als je bijvoorbeeld de vergistingstemperatuur hebt ingesteld op 18 graden, en de temperatuur wordt 18,1 graden, dan zou de STC-1000 de koeling inschakelen. Bij dergelijke kleine temperatuurschommelingen willen we dat niet. De STC-1000 wordt dan overactief! Daarom stellen we een marge in van bijv. 0,5 graden. De STC-1000 komt dan pas in actie bij 18,5 graden (hij gaat koelen) en bij 17,5 graden (hij gaat verwarmen). Deze marge stel je in onder het menu F2. (Werkwijze als bij F1 omschreven.) F3: Afkoeling een aantal minuten uitstellenAls de koeling te vaak moet inschakelen is dat schadelijk voor de compressor van de koelkast. Om schade te voorkomen kun je onder F3 het aantal minuten instellen, dat de koelkast moet wachten, voordat hij begint te koelen. (bijvoorbeeld 5 minuten). Raak dus niet in paniek als de temperatuur oploopt en de koeling slaat niet meteen aan! Dat heb je bij F3 bewust ingesteld! (Werkwijze als bij F1 omschreven) F4: Kalibreren van de temperatuursensorHet is gewenst dat de sensor de juiste temperatuur aangeeft. Dat is niet altijd het geval. Daarom moet je de STC-1000 hierop testen, voordat je hem voor het eerst gaat gebruiken. Doe wat ijsklontjes in een beker met water en laat 5 minuten staan. Dompel nu de sensor in dit mengsel van smeltend ijs en water. De aangegeven temperatuur moet nu exact 0,0 graden zijn. Wijkt de temperatuur af, dan kun je dat in F4 corrigeren. (Werkwijze als bij F1 omschreven) Naschrift van de redactieOm het apparaat te laten voldoen aan de Low Voltage Directive (laagspanning richtlijn) van de Europese Unie dienen alle aanraakbare metalen delen (in dit geval front en achterpaneeltje) van het apparaat te worden verbonden met de aarde (geel/groene draad). Dit is een wettelijke veiligheidseis. Is dit gebeurd, dan zie ik geen reden waarom het apparaat geen CE logo-tje zou mogen dragen. Ben Uijtenhaak. |
||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
De MINIBREW: een nieuwe keukenmachine? |
tww december 2015 | ||
Door: Ben Uijtenhaak | |||
In de oktober editie van ons clubblad hebben we de diverse brouwinstallaties de revue laten passeren. Dit nieuwe apparaat kwam helaas te laat onder onze aandacht. Deze nieuwe uitvinding bespreken we dus nu alsnog. De Nederlandse MINIBREW (https://minibrew.io/) is de eerste “keukenmachine” waarbij het gehele brouwproces gecombineerd is in één software-bediend apparaat. MINIBREW is een app-gestuurd apparaat dat gecontroleerd brouwen mogelijk maakt in slechts 3,5 uur. Hierna volgt nog ruim een week van gecontroleerde vergisting om 5 liter heerlijk bier te produceren. Voor het eerst kan men maischen, filtreren, spoelen, koken, koelen en vergisten met één simpel apparaat. De gebruiker hoeft alleen water, hop, mout en gist in het apparaat te doen. Speciaal ontworpen software maakt het mogelijk om sneller te brouwen zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. MINIBREW garandeert succesvolle brouwsels vanaf de eerste batch. Natuurlijke ingrediënten worden gebruikt om een kwaliteitsbier te brouwen naar eigen of traditioneel recept. MINIBREW verandert het bewerkelijke brouwproces in een eenvoudige, geperfectioneerde ambachtelijke ervaring. Het is de missie van MINIBREW om iedere bierliefhebber in staat te stellen zijn eigen bier te brouwen met een kwaliteit die niet onder doet voor de speciaalbieren van de grote en craft beer brouwerijen. MINIBREW bewijst dat iedereen zich in de bierscene kan begeven en een eigen speciaalbier kan ontwikkelen. Hoe mooi is het als jij en je vrienden bij een barbecue kunnen genieten van je eigen gemaakte bier? Om dit te realiseren heeft het team eerst vier prototypes ontwikkeld voordat het uiteindelijke apparaat klaar was. De receptenbibliotheek van de MINIBREW is al gegroeid tot 50 recepten voor het brouwen van stout, blond, IPA en nog veel meer. De MINIBREW app verbindt de gebruiker met andere brouwerijen en ambachtelijke brouwerijen over de hele wereld. Twee Nederlanders hebben in 2014 MINIBREW opgericht. Zij zijn geïnspireerd door een visie op het thuisbrouwen van kwaliteitsbieren op een eenvoudige en voor iedereen toegankelijke manier. Olivier van Oord heeft meer dan 15 jaar ervaring als ondernemer in merk en productdesign. De achtergrond van Bart van de Kooij ligt in business-strategie, productinnovatie en ontwikkeling. Vandaag houdt het duo bezig met het verfijnen van het brouwproces van kleine batches. Na maanden van toewijding en design werk evolueerde de eerste machine naar een volwaardig brouwsysteem. In 2015 werd het MINIBREW team uitgebreid met software-ontwikkelaar Adrien Jeanjean en brouwer Ko Hendriks. Het hele traject is gefinancierd door middel van crowdfunding en men is bijna toe aan de eerste serie productie. Het team denkt met de MINIBREW twee markten te kunnen bedienen. Het verkopen van machines en recepten van MINIBREW en microbrewers aan particulieren. De recepten kunnen worden toegevoegd aan de gratis app. Daarnaast ziet MINIBREW brouwerijen als een potentiële groep afnemers. De machine geeft hen zowel een kans om snel nieuwe recepten te ontwikkelen en te delen en contact te onderhouden met bierliefhebbers. De meest enthousiaste bierliefhebbers kunnen de MINIBREW Beta bestellen of een latere normale editie reserveren tijdens de crowdfunding campagne die in oktober jongstleden op IndieGoGo gestart is. Meer dan 1700 brouwliefhebbers hebben al hun interesse getoond. Vanderveer Designers hebben een model uitgewerkt dat de drie principes van de MINIBREW in zich verenigd: een eenvoudig brouwproces, de vreugde van het delen alsmede een stukje Nederlands vernuft. MINIBREW heeft voor de productie gekozen voor de AMS Group. De AMS Group richt zich op in Nederland ontwikkelde high-end smart devices. MINIBREW Beta zal in januari 2016 worden verscheept. De eerste productierun zal beginnen in april 2016. Binnenkort in de keuken naast het espressoapparaat ook een MINIBREW? Bronnen en overige linkshttp://www.vanderveerdesigners.nl/en/news/9036/ |
|||
Terug naar overzicht |
Klein probleem met grote flessen |
tww december 2015 |
Door: Jean-Pierre Bylard | |
Het opslaan van je bierflessen, ná drankgebruik, is meestal géén probleem. Goed schoonspoelen, etiket afweken, omgekeerd laten uitdruppen en bewaren in de bijpassende bierkrat. Wegzetten op de plaats die je daarvoor het meest geschikt acht. Maar andere dan bierflesjes? Ik zamel ook grote flessen (75 cl.) in waarin bijvoorbeeld cider heeft gezeten. Leuk als bier-cadeautje. Etiket afweken en schoonspoelen gaat wel, maar waar láát je die flessen. Meestal zal je er geen bijpassend krat voor hebben. Nu spaar ik niet alleen die flessen maar ook de flessen (“wit” glas) waar wijn in heeft gezeten. Want behalve bierbrouwen extraheer ik (extraheren is een mooi woord voor: ontsappen) ook o.a. tomaten, appels, peren enz. waarvan het sap in die flessen gaat. Omspoelen, uit laten druppelen, dat gaat nog wel maar omgekeerd wegzetten is een probleem. Dus nèt zoals de grote bierflessen staan ze rechtop in een krat. Het gevaar van verontreiniging dreigt! Stof, ander vuil, insecten en spinnen kunnen naar binnen. Zit je straks wéér met schoonmaken terwijl je alleen ontsmetten wilt. Nu had ik zo’n zelfde probleem bij het laten afkoelen van gekookt suikerwater dat ik later voor de opkweek van mijn gist wil gebruiken. Mijn oplossing: een stukje aluminiumfolie. Een stukje van ca. 8x8 cm op de hals van de Erlemeyer, met de ovenwant om de flessenhals vormen. Nu kan de oplossing rustig en zonder probleem afkoelen. Díe oplossing gebruik ik ook voor de flessen die rechtop staan. Overal gaat dan een klein stukje “zilverpapier” op de flessenhals en vorm ik erom heen. Daarna kunnen ze zondermeer opgeborgen worden in het schuurtje achter mijn huis. Probleem? Opgelost! Naschrift van de redactieOok handig is het gebruik van plastic huishoud/vershoudfolie. Zo'n rol is eigenlijk te breed dus ik snijd hem met een scherp mes doormidden. Ideaal is het als je de flesjes na het uitdruppen gedroogd hebt in de oven en de folie over de nog warme fles aanbrengt. Tijdens afkoelen krimpt de lucht in de fles en de folie sluit de fles dan hermetisch af. Ben Uijtenhaak |
|
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww december 2015 |
Door: Ben Jacobs | |
Je kan je maar vergissen. Zo had ik mijn IPA gewoon iets te vroeg geproefd (zie mijn vorig BB) en neem ik nu wel met plezier al die hoppigheid tot mij. Je kan toch te gauw tot een conclusie komen…. Als we dat maar niet ook in de mediacommissie hebben gedaan. We hebben namelijk besloten het gouden toetsen bord eens in de kast te houden, of aan een computer te koppelen en hem zijn oorspronkelijke taak terug te geven. Voorlopig natuurlijk, want hij is mooi genoeg om toch nog eens elders te prijken. “Waarom” vraagt u zich af? Wel, we hebben best een gevuld blad om te lezen en veel komt aan bod. Elk jaar komt er een special uit en we proberen ook wat vaker receptuur te plaatsen. Maar de leden die wat insturen, en we zijn ze dankbaar, hebben bijna allemaal al eens een gouden toetsenbord thuis gehad, ze lijken wel een vast onderdeel van onze commissie (eh, clubblad) te worden… Uiteraard zijn er ook leden die ijverig wat hebben ingestuurd. Maar om een nieuwe winnaar te kiezen, was de keuze niet meer een avondje zitten, bladeren, lezen, kiezen… Wij allen hopen op nieuwe initiatieven volgend jaar: laat voldoende bier vloeien uit de glazen en meer tekst uit uw pen. Proost, Ben |
|
Terug naar overzicht |
10 redenen om te brouwen tijdens de Kerstdagen. |
tww december 2015 |
Door: Ben Uijtenhaak | |
Waarom zouden we de Kerstdagen niet eens anders besteden? Onderstaand betoog is een pleidooi waarom brouwen een uitermate geschikte bezigheid is tijdens de feestdagen. Na alle hectische voorbereidingen voor de feestdagen; het doen van de boodschappen in weer en wind, het bedenken en kopen van presentjes kan het wel eens het beste zijn wat je deze dagen zult doen. Gezellig samen actief bezig zijn met als resultaat dat je in het nieuwe jaar weer wat lekkers onder de kroonkurk hebt. Dus 10 redenen om met familie of vrienden bier te brouwen tijdens de feestdagen. 1. Actief bezig zijn zonder dat je het huis uit hoeftHeb je het helemaal gehad met die sneeuwbalgevechten of die gure strandwandelingen? Het enige dat je nog wilt is lekker binnen zijn? Klaar met de kruiswoordpuzzel? Geen zin om voor de zoveelste keer Home Alone te kijken? Moe van het bankhangen? Brouwen is de ideale bezigheid binnenshuis waarbij je lekker actief bezig bent. Het slepen met pannen en zo voorkomt dat de kilootjes er met de feestdagen aanvliegen. En wat er niet aan komt… hoeft er ook niet af in het nieuwe jaar. 2. Je kunt de hele familie of vrienden erbij betrekkenHet brouwproces vergt een flink aantal stappen. Verdeel de taken onder een man of 5. Afwegen van de ingrediënten is een mooie taak voor je keukenprinses. Schroten is een mooie taak voor je zoon die ook het beslag roert. Je dochter leest het recept voor en houdt de tijden van de maischstappen en hopgiften in de gaten. Zo nu en dan zorgt moeders de vrouw even voor wat lekkers. En dat allemaal onder jouw bezielende leiding als brouwmeester. In de tussentijd is er gelegenheid voor gezellige conversatie met elkaar. 3. De benodigde tijd is te overzienAfhankelijk van maischschema, kooktijd en de tijd die het duurt om het wort te koelen, duurt het een kleine 4 uur voor het spul in het gistvat zit. Een tijdspanne die precies past tussen de brunch en het aperitief voorafgaand aan het Kerstdiner. Is dat niet veel leuker dan dat 8 uur durende spelletje Monopoly van vorig jaar? 4. Genoeg kleine pauzes tussendoorTijdens het brouwproces zijn er volop kleine pauzemomenten zoals tussen de maischstappen en de hopgiften tijdens het koken. Tijdens deze pauzes is het mogelijk de gebruikelijke kerstrituelen uit te voeren: Speel een spelletje Pictionary. Wie de meeste punten heeft als het wort afgekoeld is naar 20 °C wint! Geniet tussendoor van een warme chocolademelk een lekkere borrel of een heerlijk winterbier met lekkere hapjes. Geniet van elkaars gezelschap! 5. Een prima cadeau idee voor onder de boomKan je herinneren dat je een cadeau gekregen speelgoedauto uitpakte en er meteen mee kon spelen tot het bedtijd was? Een nieuwe kookpan of nieuw gistvat is het brouwersequivalent daar van! Wat dacht je van een maandpakket van de inkoopcommissie namens de Kerstman? Het mooie is dat je direct kunt beginnen als het uitgepakt is! 6. Even niet meer langs de Gall & GallEen 20 liter batch levert ongeveer 60 flesjes bier op. Genoeg om weg te geven aan familie en vrienden, hetzij als bedankje voor het meehelpen met brouwen of als Nieuwjaars cadeautjes. Proost op het nieuwe jaar met een zelfgebrouwen biertje! 7. Bier drinken tijdens het brouwen brengt gelukVolgens overlevering brengt het drinken van bier tijdens het brouwen geluk. Wanneer je begint met koken kunnen de eerste flesjes open. Samen genieten van een mooi bier kan heel inspirerend werken. Wellicht brengt het je op een idee van een recept voor een volgend brouwsel. 8. Bak koekjes of brood met de bostelZij die onder de 18 zijn en nog even nix mogen, kunnen toch een "graantje" meepikken van de opbrengst van de brouwinspanningen. Na het maischen kan de bostel gebruikt worden om koekjes of brood te bakken. Het gerucht gaat dat de Kerstman een zwak heeft voor bostelkoekjes. Wel serveren met een glas volle melk! 9. Het hele huis gaat lekker ruikenNadat de mout gestort is en de roerspaan langzaam de maisch roert is zal het hele huis heerlijk gaan ruiken. Ik weet niet hoe jullie er over denken maar de lucht van een geurkaars haalt het niet bij de geur die er tijdens het maischen vrijkomt. Zij die deze geur niet helemaal kunnen waarderen zullen even geduld moeten hebben tot de bostelkoekjes in de oven staan. 10. Een excuus om samen te komen na de feestdagenNa een aantal weken is het bier uitgegist en zullen er flessen afgevuld moeten worden. Een mooi excuus om met de hele club samen te komen voor de botteldag. Ook deze dag zal waarschijnlijk in een feestje ontaarden waarna iedereen vrolijk naar huis gaat met zijn portie zelfgebrouwen bier. Rest mij, ook namens de redactie van het clubblad, iedereen hele fijne feestdagen te wensen en ik spreek verder de wens uit dat we in het nieuwe jaar veel ingezonden stukken tegemoet mogen zien. Zie je iets interessants op brouwgebied? Schrijf een stukje, al is het een half A4-tje en stuur het naar ons. |
|
Terug naar overzicht |
Delirium, december 2015 |
tww december 2015 |
Door: Peter Hompe | |
Extra versVan alle merken die Heineken in Nederland vertegenwoordigt, kent het Heineken pils een bijna onaantastbare reputatie. Als Heineken experimenteert met bier of pils, dan zal dat zo goed als zeker met een ander merk dan het eigen pils zijn. Eerder Brand of Amstel. Wat dat betreft is het jammer dat ze Ridder niet hebben laten leven, dan hadden ze er nog één gehad. Maar goed, wat wil het geval? Ze gaan het nu toch doen! Men gaat experimenteren met het Heineken Pils!! Nou ja… het recept blijft precies hetzelfde, want volgens de eigen website van Heineken valt daar NIETS meer aan te verbeteren. Behalve de smaak dan toch. Oh… zei ik dat hardop? Wat is dan dat vreselijke experiment? Heineken komt (eindelijk) met vers bier!! Dus al die jaren hebben we (ik gelukkig niet) uilenzeik gedronken? Blijkbaar wel! Hoe gaat men dit bereiken dan? Welnu, alle pils van Heineken kent een lagertijd van 21 dagen. Om nu dat verse bier te kunnen leveren, tapt men de flesjes direct uit dit lagervat vol. Althans dat zegt men toch op de website. Lageren gebeurt bij een lage temperatuur, dus ik ga ervan uit dat ook het bottelen bij diezelfde lage temperatuur gebeurt. Vervolgens worden deze flesjes gekoeld vervoerd naar de supermarkt. Niet iedere supermarkt doet er aan mee, maar de plaatselijke Hoogvliet dus wel en daar ben ik eens gaan kijken. Ik las in een column van de Volkskrant, waar de schrijver het “hophipsterbier” noemt, wáár je het vindt: “het staat in het koelvak, naast de melk”. Ik ben dus naar de Hoogvliet gesneld en ben direct naar de melk gelopen waar ik een tijdje heb staan zoeken, maar géén Heineken. Het bleek dat de Hoogvliet een speciaal extra koelschapje van Heineken heeft gekregen. Dat stond verdekt opgesteld tussen de soepen, oosterse kruiden en kroepoek, dus ik vermoed dat de filiaalbaas er niet met hart en nieren achter staat. Maar… daar was ie dan. In dit schapje staan alléén maar gekoelde pilsjes van Heineken, per stuk verpakt, gewikkeld in een papiertje. Volgens Heineken hebben ze nu dus de tijd onder controle, de temperatuur onder controle en is ook die vermaledijde groene fles afgedekt. Dus ook al geen invloed meer van licht, dus ook het licht onder controle. Hadden ze net zo goed de bruine flesjes van stal kunnen halen, maar goed. Ik heb even om me heen gekeken of er geen bekenden in de buurt waren, maar dat ging goed. Dus snel een flesje gepakt, met de zelfscanner gescand en diep weggestopt in een tas. In ieder geval is niet te zien geweest dat ik zo’n flesje voor het absurde bedrag van €1,09 heb aangeschaft. Hoewel het nog veel gekker kan, want ik zag laatst in een andere supermarkt 6 flesjes MGD pils in een draagkartonnetje, gestoeld op Amerikaanse leest, voor €8,49!!! Da’s bijna €1,50 per stuk. En ook MGD is eigenlijk niet heel bijzonder, maar dit terzijde. Met bovenstaande verpakking en maatregelen die genomen zijn door Heineken kunnen zij nu de smaak gedurende 30 dagen gegaranderen. Welke smaak dat dan is wordt er niet bij verteld. Verder wordt geadviseerd om het bier na aankoop zo snel mogelijk te consumeren. Er staat dan ook een datum op het papiertje om het flesje. Dat is niet de echte THT datum, hoewel dat er wél bij staat, maar dit is die 30 dagen datum. In mijn geval staat er 20 dec 2015 op. Ik ben dan ook eigenlijk wel benieuwd hoe de smaak op 21 december zou zijn. Het zou pas echt knap van Heineken zijn, als ze het brouwsel zó onder controle zouden hebben, dat het ná de geadviseerde datum ook inderdaad heel erg anders zou smaken. Heel vies bijvoorbeeld… oh, maar… dat hébben ze al voor elkaar. De bedoeling van mijn flesje is een vergelijkende test tussen deze uitvoering en zo’n oubollige ouderwetse groene fles die zó uit een kratje komt. Die oude, niet verse troep dus, zogezegd. Het groene flesje heeft een iets ander etiketje, maar dat zie je niet in de winkel door de papieren wikkel die om het flesje heen zit. Dat papiertje is zelfs gesloten. Hiervoor hebben ze zo’n eenvoudig te openen lijmlaag gebruikt. Je moet het papiertje dus echt kapot maken om bij het gerstenat te geraken. Of heel voorzichtig langs die lijmlaag opentrekken. En dan is daar het moment van proeven aangebroken. Hiertoe hebben we de verwarming uitgezet en de deuren en ramen een tijd tegen over elkaar open gehad om de kamer op dezelfde temperatuur te krijgen als de koelkast. Dat ging niet helemaal, want door de invloed van de mens op de aarde was het die dag net een paar graden hoger dan in de koelkast. We hebben dat geaccepteerd omdat je nooit kunt weten of het voor 20 dec 2015 nog een keer kouder wordt. Ik bedoel maar, half Nederland rijdt inmiddels op winterbanden, maar sneeuw komt hier al bijna niet meer voor. Die paar graden extra hebben we dus maar voor lief genomen. We hebben dus twee glazen van dezelfde vorm omgespoeld en ook een tijdje in de koelkast gehad, om alle andere invloeden buiten te kunnen sluiten. Als laatste van ieder flesje een op het oog gelijke hoeveelheid pils ingeschonken. En toen geproefd. Dit hebben Li en ik samen gedaan. Nou was er ontegenzeggelijk verschil tussen beide pilsjes. Li beweerde stellig dat de verse variant inderdaad meer smaak had. Ik ben het daar niet mee eens. Wat ik er wél over kwijt wil, is dat hij zeker meer koolzuur had. Dat geeft dan een iets prettiger mondgevoel en naar mijn idee kwam daar het grootste verschil vandaan. En dan gaan we maar even niet speculeren waaróm dat extra verse bier meer koolzuur had. Of die oude variant minder, net hoe je het bekijkt. Maar wat natuurlijk het meeste knappe is, is dat Heineken weer een geweldige marketingstunt heeft uitgehaald. En al was het alleen maar dat heel veel mensen dit wel een keer willen proberen, ze halen met hetzelfde bier weer een grotere omzet dit jaar en mogelijk nog volgend jaar. Ik ben benieuwd hoe lang dit verhaal zich gaat voortslepen. En oh… voor je gaat denken dat Heineken hiermee de primeur had in Nederland: op 23 oktober had Grolsch ook al “dagvers pilsener” direct van het lagervat op de markt. Het werd geïntroduceerd tijdens de viering van de slag om Grolle. Vanaf 30 oktober was dat landelijk verkrijgbaar. Een goede maand eerder dus. We hebben het dan wel over de Nederlandse primeur, want Heineken heeft al eerder geëxperimenteerd met vers bier in Spanje en Hongarije. Blijkbaar waren de ervaringen daar positief, misschien was het bier daar niet meteen twee keer zo duur, en heeft men het dáárom aangedurfd om dit met het eigen Heineken pils in Nederland te doen. Voor mij maakt het allemaal geen klap uit: ik blijf toch vér van Heineken. Peter |
|
Terug naar overzicht |