12 artikelen uit het clubblad van Februari 2015

Terug naar overzicht

Van het bestuur, februari 2015

tww februari 2015
Door: Theo van Eijden

Afgelopen clubavond

De eerste bieren van het nieuw jaar zijn weer gebrouwen en bijna weer gebotteld. Ook de eerste clubavond zit er weer op. Op 30 Januari gaf Ron Pattinson een presentatie van Engelse bierstijlen. Een diepgaand verhaal waar je de aandacht goed bij moest houden. De complete presentatie staat op de website bij Documenten, mocht je deze nog eens willen na lezen. Wat ik er aan overgehouden heb is dat een Engelse bierstijl eigenlijk alles kan zijn omdat in de loop der jaren door belastingwetgeving de alcoholpercentages het hele spectrum hebben doorlopen. Ook de gebruikte mouten zijn onder invloed van de vele oorlogen die het land heeft gevoerd sterk gevarieerd. Na afloop van de presentatie heeft Ron nog enkele van zijn boeken gesigneerd en verkocht aan de liefhebbers.

Het Bier van de Maand op tap was van de Broers Niels en Matthijs van der Weijden: Black Beauty. Met dit bier openen zij de felle strijd om de begeerde Wissel Kei.

Deze avond hebben de 12 cursisten van de brouwcursus lichting 2014-2 hun certificaat ontvangen als bewijs dat ze met goed gevolg de cursus doorlopen hebben. Deze avond hebben ze als afsluiting het gebrouwen bier van de brouwdag een Black IPA gebotteld. Laten we hopen dat dit hen zal stimuleren in het actief thuis brouwen van bier. De cursus van april is inmiddels weer volgeboekt en die van november heeft nog maar enkele vrije plaatsen. We kunnen stellen dat thuisbrouwen een enorme groei doormaakt.

Na afloop was er weer de proeftafel waar de nodige bieren zijn gekeurd en beoordeeld. Centraal stond de Black IPA van de brouwdag maar ook andere bieren kwamen aan bod.

Inkoop

De inkoop commissie heeft aan het clublid dat de 1000e internet bestelling heeft gedaan een mooie fles bier overhandigd. Laat dat lid nu toevallig de voorzitter zijn!! (Het bier smaakte prima, Poolse Baltic Poorter, heren Inkoop, Bedankt).

Komende clubavond

De komende clubavond is niet de laatste vrijdag van februari maar een week later. Dit in verband met de voorjaarsvakantie. De clubavond is op vrijdag 6 maart. Dan wordt de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering gehouden. Na afloop zal Ben Uijtenhaak een presentatie geven over de magneetroerder die hij zelf heeft gemaakt. Deze zal in bouwpakketvorm kunnen worden aangeschaft zodat je zelf je eigen magneetroerder kan maken voor het opkweken van giststarters.

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, februari 2015

tww februari 2015
Door: Michael Woolthuis

2015 is voor de inkoopcommissie goed begonnen. De aanbiedingenvoorraad is haast bijna volledig op. Tevens is het maandpakket van januari, het Franssaizonnetje, in ruime hoeveelheden besteld. 23 pakketten voor in totaal 500 liter. Daaruit blijkt dat we het niet voor niets doen.

Ik ben overigens wel benieuwd of de pakketten bij jullie net zo in de smaak vallen als bij ons. Wij brouwen namelijk alle pakketten zelf ook en ik lust ze allemaal. Vooral als iemand iets aan het recept wijzigt of toevoegt ben ik geïnteresseerd in het waarom en wat en werd het een lekkerder/beter/mooier bier. (mailen naar: inkoop@twortwat.nl ).

Hier onder volgt de lijst met komende brouw pakketten. De volgorde kan te allen tijde en zonder opgaaf van enigerlei reden volledig of gedeeltelijk wijzigen.

Februari:

Tarwevino

Maart:

Dubdub

April:

Clubwedstrijd bier recept volgt, om het spannend te houden, later

Mei:

Een Beste Bitter

Juni:

Wbok

Hier tussen valt precies een biernodige vakantie met daarin tijd genoeg om inspiratie op te doen en de opgedane dorst te laven.

September:

Stroop

Alle pakketten worden geleverd met een giststarter.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het verschuldigde bedrag fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer)

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Recept

Hieronder het recept van de maand maart.

Naam:

Dubdub

Type:

dubbel

Hoeveelheid:

10 liter

alcohol percentage:

6,6 %

begin SG:

1059

eind SG:

1012

EBC (kleur):

43

EBU (bitterheid):

20

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

Pilsmout

3 EBC

1800 gr

 

Munchermout

17 EBC

300 gr

 

Special B

350 EBC

140 gr

 

Cara Belge

30-40 EBC

200 gr

 

Kandijsuiker bruin

 

200 gr

 

Tettnanger

3,8 α

22 gr

75 min.

Gist: Wyeast Trappist High Gravity 3787 of alternatief: S-33

Maisch schema

67 °C

63 °C

72 °C

78 °C

stort

25 min.

40 min.

5 min.

Terug naar overzicht

Van de bibliotheekcommissie, februari 2015

tww februari 2015
Door: Erik Pruisken

Nieuw in de bibliotheek

The Home BrewerThe Home Brewers Guide to Vintage Beer,
Ron Pattinson, 2014.

Op de clubavond van januari gaf Ron een lezing over de historie van Engelse bierstijlen op basis van dit boek. Het beschrijft de historie van de volgende Engelse biertypen: Porter, Stout, IPA, Pale Ale/Bitter, Light Bitter/Light Ale, Mild Ale, Stock Ale/Burton Ale, Scottish Ales, Brown Ales. En een paar Europese biertypen, waaronder Grätzer/Grodziskie, dat Jopen heeft gebrouwen.

Verder bevat het boek 102 oude recepten van 1800 tot en met 1965.

Clubblad

De jaargang 2014 van het clubblad is ingebonden.

Overzicht boeken en tijdschriften op website

Het overzicht van de boeken en tijdschriften is te raadplegen op de website onder de kop Voor leden → Bibliotheek. Gebruik voor het zoeken [CRTL] F. Het is mogelijk (via Reserveer) op de website om een boek en of tijdschrift te reserveren. De bibliotheekcommissie krijgt een mail en zorgt dat op de volgende clubavond het boek/tijdschrift voor je klaar ligt.

Neem eens een kijkje op de website en zie hoeveel de bibliotheek heeft.

Verzoek tot aanschaf

Ken je een goed boek over bier brouwen voor de bibliotheek? Laat het ons weten!

Website tip

www.bookdepository.com: Voor het bestellen van Engelse en Amerikaanse boeken. Ze zijn meestal goedkoop en berekenen geen verzendkosten. De snelheid van levering wisselt.

Terug naar overzicht

Dean's Cyber Corner, februari 2015

tww februari 2015
Door: Dean Southall

Geschiedenis van Bier Stijlen  8- Weizen

Kristallweizen & Hefeweizen

Er zij er twee hoofdvarianten van tarwebieren: witbier en weizen. Witbier, oorspronkelijk Belgisch (Pierre Celis @ Hoegaarden Brouwerij heeft het nieuw leven ingeblazen), met koriander en sinaasappelschil. Weizen of weissbier, is met de gewone ingrediënten plus ongeveer 50% tarwe. Duitse tarwebieren heten weizen in het west en noorden van Duitsland en weissbier of weisse in het zuiden. Met een hefe voorvoegsel is het bier ongefilterd en kristall voor gefilterd weizen. Er zijn ook dunkelweizen bieren in Duitsland.

Weizen is een van de oudste bierstijlen. Het was voor het eerst gebrouwen in Bavaria. Toen het Reinheitsgebot in 1516 zei dat alleen maar water, hop en gerst in bier mochten, werd dit een probleem voor weizen. Maar gelukkig vond de Koninklijk familie de Degenbergers en later de Wittlesbachs, weizen lekker en daarom mocht weizen gebrouwen worden door speciaal decreet, door een brouwerij in Bavaria. Later in de 20ste eeuw, mochten ook andere brouwers weizen brouwen.

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag. Ik kan leveren aan de clubavonden. Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen.

75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlands bieren. Als jij jouw eigen commerciële bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen. Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond januari 2015

tww februari 2015
Door: John Gouwerok

Sorry, ik was er niet bij opening van de eerste clubavond in dit nieuwe jaar. Maar voor eenieder een heel mooi brouwjaar en veel geluk en ook lekkere biertjes toegewenst het aankomend jaar. Mijn taken werden op deze drukke avond met een goede spreker en maandbier op tap goed opgevangen.

Oplossing puzzel

Maar eerst de afsluiting van het oude jaar met de oplossing het puzzeltje voor de kerst

Er waren maar 4 inzendingen: 2 goed en 2 fout. De goede waren Leo Vogelenzang en Edwin de Redelijkheid. Tussen hen is een strootje getrokken en Leo heeft gewonnen maar voor beiden een fles bier voor de inzet,

De vijf politieke figuren waren:

  1. ¼-je in de keuken

KOK

kwartje

  1. Een vis die vliegt

ZALM

snip

  1. Een schutter uit de kast

De Jager

COC

  1. De crisis bestrijden met een ruiker

Dijselbloem

bos

  1. Met een K ervoor een raar persoon

Wiebus

Kwiebus

Deze personen zaten/zitten op financiën

Maandbier

En dan het maandbier: de strijd gaat verder! Deze keer met BLACK & BEAUTIFUL van NIELS en MATTHIJS van der Weijden. Een donker bier van goede smaak.

44 ingeleverde wedstrijd formulieren en 316,9048 punten geeft een uitslag van 7.202!

Een goede uitslag en de strijd gaat verder.

Tot de volgende keer

Jullie uithuizige uitbater voor een keer,

groet, JOHN

PS: dank voor de hulp achter de bar, Wilma, Jan, Theo V- en anderen voor de ondersteuning.

PS2: Ria, beterschap

Terug naar overzicht

Benen op tafel 2015

tww februari 2015
Door: Jan Wurpel

Jaarlijks, bij de eerste aanzet om invulling geven aan de komende clubavonden en thema’s, houdt het bestuur een sessie “Benen op tafel” genoemd. In eerdere jaren gebeurde dat bij een van de bestuursleden thuis. Een ieder diende vooraf na te denken over wat onze vereniging de afgelopen periode gebracht heeft en wat er eventueel aan het beleid moet worden bijgeschaafd, of dat eventuele nieuwe thema’s moeten worden ontwikkeld.

Verleden jaar is dat ook gebeurd, maar toen heeft het bestuur dat buiten de deur gedaan in de vorm van een “Bestuursuitje”. Wel op eigen kosten! Dit even voor degenen die mochten denken dat dit met verenigingsgeld werd bekostigd. Verleden jaar was dat “bestuursuitje” in Den Haag. Daar heb ik al eens over bericht. Zeker met dat vieze Haagse regenachtige weer van toen, waarbij we het biercafé wat we graag wilden bezoeken in de middag gesloten bleek en toen het wel open ging, erg tegen viel.

Dit jaar trok het bestuur op 16 januari naar Amsterdam. We hadden afgesproken op het station van Hoofddorp. We gaan dan altijd met de trein. Dat streelt Erik, werkzaam als machinist bij NS, weer. Het zonnetje scheen zowaar nog van uit een strak blauwe lucht. Amsterdam station Muiderpoort was de eindbestemming. Van daar was het een dikke 10 minuten lopen naar brouwerij ’t IJ. Vanaf 1985 is Brouwerij 't IJ gevestigd in het voormalig Badhuis 'Funen', naast Molen 'de Gooyer' in Amsterdam Oost. Op deze locatie wordt nog altijd gebrouwen en is ook het proeflokaal gevestigd.

Omdat de ruimte in Badhuis 'Funen' niet genoeg bleek om aan de groeiende vraag te voldoen, werd in 2012 besloten een tweede brouwlocatie te bouwen. Hiervoor is een pand betrokken aan het Zeeburgerpad in Amsterdam-Oost, op zo'n 600 meter van de oorspronkelijke brouwerij. Goed, in het proeflokaal aangekomen lieten we eerst een tapbier vanuit de nieuwe brouwerij naar binnen glijden. Het tweede bier hebben we buiten genuttigd aan een soort van picknicktafel.

We hadden afgesproken dat een ieder van ons na zou denken over wat hij vond van de afgelopen periode en wat er eventueel gewijzigd of aangevuld diende te worden t.a.v. het beleid voor 2015 e.v. Nu zaten we wel aan een tafel, maar gelet op de constructie van deze picknicktafel en de temperatuur buiten werd het geen benen op tafel. Wat in het gesprek naar voren kwam is dat we wel een grote vereniging zijn met veel brouwende leden, maar dat we wat weinig op de podia verschijnen als het om de prijzen gaat die in diverse wedstrijden te behalen zijn. We hebben het getracht te analyseren, maar er echt goed uitkomen deden we niet. Wel waren we het er unaniem over eens dat we voor 2015, en wellicht nog wel wat langer, wat meer nadruk moeten gaan leggen op de kwaliteit van het brouwen.

Een van mogelijkheden om dat te bevorderen hadden we al ingevuld. De proeftafel is een mogelijkheid voor de leden om hun bieren te laten beoordelen door de keurmeesters uit onze vereniging. De feedback die gegeven wordt moet leden aansporen verbeteringen aan te brengen in hun brouwtechniek of in het gebruik van hun ingrediënten. Er wordt geopperd om een nieuwe commissie in het leven te roepen die zich bezig gaat houden met het onderzoeken naar mogelijkheden om de brouwtechnieken verder te kunnen verbeteren. Op een hoger plan brengen, zal ik maar zeggen. Dat lijkt wel weer een beetje op de technische commissie van weleer, maar deze commissie zal meer de nadruk op het verbeteren van brouwgereedschappen (gadgets) moeten zien te leggen.

De zon verdween, er kwam een flinke bewolking opzetten en de molen waarnaast wij zaten, gaf in het geheel geen warmte af. En bibberend bier drinken is niet je van het. Dus gingen we enigszins verkleumd toch maar weer naar binnen. Daar konden we gelukkig aan een ronde tafel zitting nemen. Er werd weer wat bier van ’t IJ besteld en ook wat kaas en worst die ze daar speciaal in een keuken verkopen. Verder viel het mij op dat er erg veel bier verkocht werd via diezelfde keuken. Mensen kwamen hele kratten ophalen voor hun weekend. Op een gegeven moment moest ik even naar het toilet. Bij terugkomst was mijn stoel bezet door een nogal zwaar orerende man, die volgens mij toch al aardig in kennelijke staat verkeerde. Ik heb hem maar een beetje naar de mond gepraat en hem niet van mijn stoelkruk geduwd. Geeft zo’n herrie! Toen de man voldoende zijn nieren had afgestoft verdween hij weer naar een volgende plek in het proeflokaal.

Nu konden we het concept van nieuwe commissies nog wat verder uitdiepen. Het idee werd geopperd om te kijken of er een commissie te formeren is die zich met de kwaliteit van het brouwen gaat bezig houden. Nog maar een biertje, wat kaas, nootjes en worst, waarna het toch wel tijd werd om op te stappen en onze weg te vervolgen naar het volgende etablissement, Grand Café Delirium aan de Piet Heinkade in Amsterdam. Dat zou maar een klein halfuurtje lopen zijn volgens Walter. Maar ja, die heeft lange benen. Het was inmiddels al donker geworden en het waaide behoorlijk. Dan maar snel op weg zien te gaan naar Café Delirium. Echter onze voorzitter was er nog niet. Ja, die waren we kwijt! Zeker naar het toilet? Inmiddels begon het te regenen, en wij ons maar afvragen waar de voorzitter bleef. Eindelijk kwam meneer weer eens in beeld en konden we aan de mars van een half uur beginnen.

Op de vraag aan Theo waar hij was op het moment dat we wilden gaan lopen, antwoordde hij dat hij nog even in gesprek was met een, op het conservatorium geschoolde, musicus. Die zag het amateur bierbrouwen helemaal zitten en wilde wel eens wat van zijn muzikale kunsten bij ons komen vertonen in ruil voor wat ervaringen met het amateur brouwen. Lijkt me leuk als hij zijn contabas als roerstok gebruikt en zoete tonen voortbrengt als hij de snaren aflikt. Ja, zo’n gesprekje neemt tijd in beslag. Maar goed, we liepen de Tsaar Peterstaat door op zoek naar de lange weg vlak langs het IJ, die ons naar de Piet Heinkade moest leiden. Nu moet ik zeggen dat ik wel een vaker een stukje in de regen gelopen heb, maar nu het begon steeds harder onaangenaam te regenen. Bij vertrek uit Hoofddorp met een blauwe hemel had ik mij slechts getogen in een bodywarmer, zodat nu mijn mouwen al behoorlijk nat begonnen te worden. Eindelijk hadden we die (lange) weg naar de Piet Heinkade gevonden. Een lange moderne mistroostige weg met aan de ene zijde de een spoorlijn en aan de zijde waar wij liepen alleen maar strakke nieuwbouw met ontzettend veel glas. Mogen ze in Nijmegen dan met de vierdaagse de “Via Gladiola” hebben, hier op de Piet Heinkade is het permanent de “Via Silicium”. Glas, glas en overal glas! Lars Taylor zou er misschien wel miljonair kunnen worden, zoveel ramen zijn er te wassen. Het minst gezellige stuk van Amsterdam, zou ik zeggen. Normaal hebben gebouwen nog wel eens een overstekend dak, zodat je dicht langs de pui nog enigszins beschut loopt tegen wind en regen. Er was geen winkel, café of restaurant te vinden. En de voorzitter moest eigenlijk toch wel nodig een toilet zien te vinden voor zijn persoonlijke verzorging. Ja, dat krijg je met dat zeikweer!

Verleden jaar in Den Haag ook veel regen! Maar toen was Dean Southal nog de reddende engel, met zijn ABC Beers. Daar kon je nog even bijkomen met een biertje, en er was ook een toilet. Nee, nu in Amsterdam liepen we geheel onbeschut in heel vies weer. Noodlijdend Amsterdams Peil (NAP), zal ik maar zeggen. De kilometers gingen aan ons voorbij zonder maar een toilet te kunnen vinden. Maar als de nood bij de voorzitter het hoogst is, is de redding nabij. We kwamen aan bij Passenger Terminal Amsterdam, waar luxe cruises beginnen en eindigen. Theo ging als een haas naar binnen op zoek naar een toilet. Weer waren we de voorzitter kwijt, maar nu om begrijpelijke redenen. Opgelucht en smilend van oor tot oor voegde hij zich weer bij de rest van het bestuur.

Het was nu nog maar een paar honderd meter lopen en toen kwamen we er achter dat Grand Café Delirium zich aan de overkant van een water bevond. We liepen uiteindelijk aan de verkeerde zijde van het water, dat er onderweg tussen was gekomen Terug lopen in dat NAP weer leek ons niet erg aantrekkelijk. Een Aziatisch lijkende vrouw wees ons op een loopbrug die van boven uit een gebouw naar de overkant leidde. Je kon even verderop via een trap naar boven lopen en dan het water oversteken om bij Delirium uit te komen. Het grootste gedeelte van het bestuur liep de trap op, maar bovengekomen misten we wederom de voorzitter. Volgende keer toch maar de lijn van de hond meenemen!

Een minuut later kwam een lachende voorzitter vanuit het interieur van het gebouw naar ons toe. Meneer was een Duitser tegengekomen die de voorkeur gaf om van de lift in het gebouw gebruik te maken. Ja, als voorzitter ben je natuurlijk een volgzaam type!

Eindelijk kwamen we behoorlijk nat bij Delirium aan. Bedenk je nog maar eens goed als je ooit nog eens in het bestuur verkozen wilt worden. Je moet mentaal en fysiek dan wel uit het goede staal gesmeed zijn. Een soort commando moet je zijn. Een echte teamworker, om ook onder zware weersomstandigheden je doel te bereiken en de groep bij elkaar zien te houden, inclusief de voorzitter. Maar goed, eenmaal binnen bij Delirium kon het drogen van de kleding beginnen. Delirium is een Grand Café en is het zusje van het gelijknamige Brusselse Café dat zoveel verschillende bieren heeft. De Amsterdamse versie is qua sortering bieren beduidend kleiner. Hier heeft men maar 500 soorten bier waaruit een keuze gemaakt kan worden. Ook kun je er eten, hetgeen we ook gedaan hebben. Het was er op het moment dat wij er waren bijzonder druk. In eerste instantie geen tafeltje te krijgen. Veel druk pratende jonge mensen die een geluidsniveau produceerden dat verder praten over de invulling van het beleid onmogelijk maakte. Dat kwam mede omdat het plafond van dit etablissement erg laag was. Verder zag het er wel leuk uit. We hebben er niet lang gezeten. ’t IJ was wat losser en gezelliger. Maar goed, we wilden het toch proberen.

Een ervaring rijker verlieten we Delirium, nu op weg naar Café “In de Wildeman” gelegen aan de Kolksteeg 3, een zijstraatje van de Nieuwendijk. Dat was het afsluitende onderdeel van onze trip. Walter had een mooie route langs interessante biercafés uitgestippeld, en wel in die volgorde dat we in de nabijheid van het Centraal Station zouden eindigden. In de Wildeman was het wat rustiger en konden we plaatsnemen aan een grote tafel. Ook waren we weer in staat om elkaar te verstaan, zodat we weer verder konden. We hebben de benen maar niet op die tafel gelegd. Daar stonden een aantal overheerlijke speciale bieren op. Stel je voor dat je naar het toilet moet, en je er één met je voeten omgooit. Er waren heerlijke bijzondere bieren te verkrijgen. Ikzelf heb een bijzonder bier van Kasteel geproefd, één met heel veel chocoladesmaak. Een bijzondere gewaarwording, moet ik zeggen.

Goed we zijn toch nog in de gelegenheid geweest om al hetgeen we besproken hebben samen te vatten. In het kort willen we als bestuur 3 commissies werkzaam krijgen, nl:

  • Op richten van een Gadget commissie, iets wat we vroeger een technische commissie zouden noemen.

  • Brouwkwaliteit commissie met als doel het brouwen van bieren van hoogstaande kwaliteit en het verbreden van de kennis daarover.

  • Proeftafel commissie dat als doel heeft het vergroten van inzicht in eigen gebrouwen bier door middel van proeven en bespreken

Na nog een klein uurtje gezellig pratend onder het genot van een biertje vonden we het langzamerhand tijd worden om weer op Hoofddorp aan te gaan. Nog even een stukje lopen naar het station en weer de trein in. Drie bestuursleden moesten er bij Schiphol uit om de bus naar Nieuw-Vennep te pakken, de anderen reden door naar Hoofddorp. Vlak voor Schiphol heb ik de voorzitter maar bij de mouw genomen. We wilden hem niet weer kwijt raken. Al met al een gesmeerde avond (van binnen en van buiten).

Jan Wurpel

Terug naar overzicht

Recept: Geuze

tww februari 2015
Door: Matthijs van der Weijden

Hierbij een leuk recept voor de mensen die zelf eens een geuze/lambic willen brouwen.

Het staat op het hobbybrouwen onder het kopje bewezen recepten, moest wel terug naar 2006.

oude geuze-lambic

van: Bram Hoogesteger
gepubliceerd: form/bewezen recepten/ Hobbybrouwen
klasse: A
stijl: Overig

Beschrijving

Gist opgekweekt uit fles Oude Geuze van Drie Fonteijnen. De giststarter 4 weken van te voren aangemaakt. De giststarter rook heel speciaal, verdacht? Een beetje zwavelachtig, azijnachtig. Toch aan het brouwen geslagen. Omdat na twee volle dagen er nog geen gistactiviteit waarneembaar was een zakje Brewferm korrelgist toegevoegd. Na 16 uur het jongbier in een andere fles overgezet in verband met het doorslaan/overlopen van het waterslot. Na 6 weken het bier overgeheveld in aan andere fles. SG 1014. Drie weken later het bier gebotteld met 5 gram suiker per liter. SG 1014.

Recept gegevens

batch grootte: 15 l.
kooktijd: 120 min.
alcohol percentage:  
eind SG: 1014
EBC (kleur):  
EBU (bitterheid):  

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

merk / leverancier

Pilsmout (3 EBC)

2000 gram

 

3 EBC

 

Zuurmout

500 gram

 

 

 

Tarwe vlokken

500 gram

 

 

 

Caramout (150 EBC)

180 gram

 

150 EBC

 

Challenger (oud)

30 gram

120 min.

6 α

 

Maisch schema

53 °C

61 °C

70 °C

78 °C

15 min.

15 min.

45 min.

5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Resultaten

  • ONK 2004: 77 punten, 11e van 58 inzendingen in klasse.
  • ONK 2005: 73 punten, 13e van 104 inzendingen in klasse. Een te ‘harde’ zure smaak. Het zuur overheerst alles, terwijl in een lambiek ook iets zoets heeft.
  • ONK 2006: 89 punten, 1e van 69 inzendingen.
Terug naar overzicht

Een smoesje nodig?

tww februari 2015
Door: Jean-Pierre Bylard

In mijn jonge jaren ben ik eens een keer doodziek geworden na het drinken van één flesje bier. Ja, ééntje, dat was alles! Twee vrienden hebben mij, op een èchte scooter met buddyzadel, naar huis gebracht. Ik zat tussen hen in als een plak kaas tussen twee boterhammen. Ze hebben me boven de w.c. gezet, uitgekleed en in bed gestopt. Mijn ouders hebben er niets van gemerkt. Jaaaaren lang heb ik daarna geen bier gedronken.

Dat is wel veranderd hoor. Eén biertje per dag, bij uitzondering twee, is mijn inname. Ik hoef ook voor déze inname niet bang te zijn voor een bierbuik. Een verschijnsel dat ik bij de club ook niet in overmate kan waarnemen.

Nu schijnt uit studies in 2012, van Deense en Nederlandse onderzoekers, dat de relatie: “bier – bierbuik” niet aantoonbaar is. Je kan wèl dik worden door de alcohol maar dat geldt ook bij andere alcoholische dranken. Ja, ook bij wijn. Een drank die zo’n gezond imago heeft. Het gaat er natuurlijk om hoeveel je drinkt. Drie, vier pijpjes per keer is in ieder geval meer dan een fles wijn. En er zijn bierdrinkers die daar nog gemakkelijk overheen gaan. Het bekende: “te …”.

Uit dat onderzoek is ook gebleken dat je bij het drinken van bier o.a. diverse vitamines B binnen krijgt. Eén ervan is ADH of wel foliumzuur. Nee, géén ADHD, dat kan je wèl krijgen door tevéél bier te drinken. Gelukkig is dat ADHD-gedrag tijdelijk en hoef je niet over te stappen op Ritalin. Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Bij zwangere vrouwelijke bierdrinksters is foliumzuur goed voor hun ongeboren vrucht.

Nu brouw ik kleine partijen van 10 liter. Die gaan vlug op, door mijn drankgebruik en door de gasten die meedrinken. Ik kan dus vaak aan het brouwen slaan. Wanneer er dan iemand zegt: “Ben je alwéér aan het brouwen?” dan kan ik riposteren: “Ja, bier is lekker, maar ik doe het voornamelijk voor mijn gezondheid”.

Terug naar overzicht

UITNODIGING Algemene ledenvergadering 2015

tww februari 2015
Door: Erik Deelissen

Langs deze weg nodigt het bestuur van de amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat haar leden uit tot het bijwonen van de jaarlijkse ledenvergadering, welke gehouden zal worden op:

Vrijdag 6 maart 2015, 20:00 uur in “De Boerderij” te Hoofddorp

De agenda voor de ALV 2015 is als volgt:

  1. Opening.
  2. Vaststelling agenda.
  3. Benoeming stemcommissie.
  4. Goedkeuring notulen ALV 7 maart 2014.
  5. Goedkeuring jaarverslag van het bestuur van ’t Wort Wat! over 2014.
  6. Financiële verslaglegging:
    1. Goedkeuring financieel jaarverslag inclusief bevindingen van de kascontrole commissie.
    2. Verkiezing kascontrole commissie 2015.
    3. Begroting 2015.
  7. Bestuursverkiezing.
    1. Herverkiezing Jan Wurpel als bestuurslid.
    2. Herverkiezing Erik Deelissen als bestuurslid en secretaris.
  8. Bestuursbeleid 2015.
  9. Rondvraag.
  10. Sluiting.

Namens het bestuur,

Terug naar overzicht

Verslag van de Algemene Leden Vergadering, 7 maart 2014

tww februari 2015
Door: Erik Deelissen

Locatie: de Boerderij te Hoofddorp

1. Opening  (20:40)
De voorzitter opent de vergadering.

2. Vaststelling van de agenda  (20:41)
Geen wijzigingen of aanvullingen.

3. Vaststelling stemcommissie  (20:42)
De stemcommissie voor deze vergadering bestaat uit Erik de Gelder en Yoeri Sanstra.

4. Goedkeuring notulen ALV 1 maart 2013  (20:43)
De ALV gaat unaniem akkoord met het verslag van de ALV 2013.

5. Goedkeuring jaarverslag van het bestuur van ’t Wort Wat! over 2013 (20:44)
Met algemene stemmen wordt het jaarverslag van het bestuur goedgekeurd.

6. Financiële verslaglegging  (20:45)

  1. Goedkeuring financieel jaarverslag inclusief bevindingen kascontrole commissie.
    • Walter Bakker geeft een toelichting op de balans.
    • Erik Deelissen leest de verklaring voor met de bevindingen van de kascontrole commissie. Hierbij verklaarden de leden Ronald van Boven en Jacques Stricker dat zij de balans van 31 december 2013 en de staat van baten en lasten over 2013 en de toelichtingen akkoord hebben bevonden.
  2. Verkiezing kascontrole commissie 2014.
    • Tot de kascontrolecommissie 2014 zijn benoemd: Ronald van Boven en Gery Uijtenhaak, alsmede Ernst de Moor als reservelid.
  3. Begroting 2014
    • Walter Bakker geeft toelichting op de begroting over 2014.

7. Bestuursverkiezing (21:01)

  1. Herverkiezing van Theo van Eijden als bestuurslid en voorzitter.
    68 leden voor, 1 tegen.
  2. Herverkiezing van Walter Bakker als bestuurslid en penningmeester.
    67 leden voor, 1 tegen, 1 blanco.
  3. Herverkiezing van Nico van Kampen als bestuurslid.
    66 leden voor, 2 tegen, 1 blanco.

8. Bestuursbeleid 2014  (21:16)
De voorzitter licht het bestuursbeleid voor het komende jaar toe.
Het bestuursbeleid wordt gepubliceerd in het clubblad van maart 2014.

9. Rondvraag  (21:31).

De volgende vragen kwamen naar voren:

  • Koen Oud: bestaat er een vacaturebank voor openstaande vacatures voor diverse commissies.
    Theo van Eijden antwoordt: Er bestaat geen vacaturebank maar alle commissies kunnen leden gebruiken met uitzondering van de Polderbok commissie, daar is zelfs een wachtlijst voor.
  • Jan van der Lee: De man die zijn schuur beschikbaar stelt in Lisserbroek, krijgt deze hier een vergoeding voor.
    Theo van Eijden antwoordt: Wij huren deze ruimte.
  • Edwin de Redelijkheid: Brouwerij Emelisse heeft een brouwdag georganiseerd voor amateurbierbrouwers en op deze dag een bier gebrouwen. Elke deelnemer kon daar zijn gistingsvat vullen en mee naar huis nemen. Is dit wat voor onze vereniging om dit te organiseren.
    Theo van Eijden antwoordt: Wij zullen dit gaan bekijken.
    Ernst de Moor: Misschien in combinatie met het KWBG.
  • Jan van der Lee: Is het mogelijk dat onze vereniging een wonderbaarlijk bier maakt en dit commercieel op de markt brengt.
    Theo van Eijden antwoord: Wij willen als vereniging niet commercieel brouwen.

 

10. Sluiting (21:52)

De voorzitter sluit de vergadering om 21:52 en bedankt de aanwezige leden voor de belangstelling.

Terug naar overzicht

Handig en betaalbaar: de filterheks

tww februari 2015
Door: Frank Huitema

FilterspiraalOp de brouwdag van 7 februari heb ik met succes mijn nieuwste aanwinst uitgeprobeerd: de filterheks, of zoals de Duitse fabrikant hem noemt: de Läuterhexe. Daarmee bedoelt hij een zuiveringsspiraal, maar filterheks bekt beter.

Amateurbrouwers die geen pan met aftapkraan en filterbodem hebben, gebruiken meestal een hevelfilter. Die bestaan meestal uit koperen buizen met boorgaten of slijpsleuven erin, om de wort door te laten maar het beslag tegen te houden. Mijn ervaring is dat je met vier tientjes materiaal en een avondje werk (pas op voor het gloeiend hete kopergruis dat wegspat bij gebruik van een slijpschijf) een puike filter kunt bouwen. Die van mij bestaat uit één lang rondgebogen stuk, met een haakse koppeling en een verticaal stuk. Werkt prima, slibt eigenlijk nooit dicht, en door de ronde vorm bestrijk je een heel groot deel van het bodemoppervlak van de pan.

Nadeel van die rondgebogen vorm is dat je de 60 braampjes die achterblijven na het maken van 60 kleine sneetjes, niet weg kunt vijlen. Er blijft vuil achter hangen, met alle risico’s van dien. Theo van Eijden heeft er onlangs nog over geschreven in dit blad.

Filterspiraal in panToen ik op Hobbybrouwen de filterheks tegenkwam, die werd geprezen want goed én gemakkelijk schoon te maken was, kocht ik er eentje. Uit benieuwdheid. Het is een hele fijne spiraal, met op de uiteinden een koppelblok waarop je de verticale buis kunt aansluiten. Je kunt gewoon de standaard koperen schroefkoppelingen erop draaien (zie foto), maar met meegeleverd verloopstuk ook een grotere maat RVS pijp. Ik heb de kleinste maat genomen, die kun je mooi rond op de bodem van een pan met een diameter van 30 – 40 cm leggen. Er is ook een grotere maat. Ik heb mijn verticale buis er met een koperen bochtstuk opgezet, maar je kunt de uitstroomopening ook draaien zodat je met een rechte buis + koppelstuk kunt volstaan, waardoor het nog eenvoudiger en goedkoper wordt.

Door de spiraal te buigen of uit elkaar te trekken, kun je vuil tussen de windingen gemakkelijk verwijderen. Een kaasdoek (voor filteren na het koken) gaat in principe even gemakkelijk om de filterheks heen als om een koperen hevelfilter.

Conclusie: een minstens zo goed, gemakkelijker te maken en per saldo waarschijnlijk niet duurder alternatief voor de volledig koperen hevelfilter. Filtert goed, en inderdaad heel gemakkelijk te reinigen. Voor € 33 te koop bij onder meer Van der Kooy Jubbega, dus eenvoudig via de inkoopcommissie te bestellen.

Maar die naam: wat is daar nu van waar? Daarover kan ik kort zijn: die windingen klemmen de huid van je handen gemakkelijk af, als je hem met blote handen schoonmaakt. Dus geen katje om zonder handschoenen aan te pakken!

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww februari 2015
Door: Ben Jacobs

In Nederland beginnen de initiatieven op biergebied over elkaar heen te vallen, zoveel gebeurt er. In Leiden is een heus biergilde opgericht (St. Stevensgilde), waar ondergetekende bij de oprichtingsbijeenkomst aanwezig is geweest. Ook aldaar werd ik mij bewust van het stijgende aantal hobbybrouwers. Dat zich uiteindelijk weer vertaalt in meer brouwcafe’s  en kleine craftbeer brouwerijen. Heel langzaam begint de revolutie vanuit de VS naar Europa over te slaan.

Goed nieuws voor alle bierliefhebbers, dunkt mij. En onze vereniging doet er nog een schepje bovenop met een heus gist experiment. Dat hebben jullie kunnen lezen in de Nieuwsbrief en wij hopen op een maximaal aantal inschrijvingen. Dan kunnen we een heel breed opgezet proefexperiment inzetten.

En ook onze media commissie is nu uitgebreid: nl. met Donovan. Daarmee halen we een kracht binnen die de meest interessante artikelen van de AHA bladen en internet wil gaan vertalen voor gebruik in ons mooie clubblad. Collega verenigingen maken al dankbaar gebruik van die bron aan kennis, en er ligt al een afspraak daar uit te kunnen putten.

Had ik me net voorgenomen wat minder te gaan brouwen… Tja, met al deze ontwikkelingen groeit ook het aantal ideeën, en ik vrees dat dat zich uiteindelijk ook weer vertaalt in brouwen. Kortom, wordt het toch weer leuk (en vooral lekker) druk.

Proost, Ben

Terug naar overzicht