10 artikelen uit het clubblad van Maart 2015

Terug naar overzicht

Van het bestuur, maart 2015

tww maart 2015
Door: Nico van Kampen

Afgelopen clubavond

Wij zijn het nieuwe jaar al weer mooi gestart met:

  • Een mooie lezing  van Ron Pattinson over Engelse bieren.
  • Een druk bezochte brouwdag waar 25 brouwteams een saison gebrouwen hebben. Hiermee kunnen liefhebbers ook meedoen aan de Brand bierbrouwwedstrijd.
  • En de Algemene Ledenvergadering die soepel verlopen is. De herverkiezing van Jan Wurpel en Erik Deelissen is een feit. De financiën zijn goedgekeurd. De plannen voor de toekomst zijn besproken. En het rondje van het bestuur is weer in goede aarde gevallen.Voor het vormen van een bier kwaliteits- commissie en een Gadget commissie zoeken wij vrijwilligers. Een ieder die wat wil bijdragen aan deze nieuwe plannen is van harte uitgenodigd. Meld je dan bij het bestuur.

Gezamenlijke brouwdag

Maar genoeg over wat al is geweest. Jullie zijn nieuwsgieriger naar de dingen die nog komen gaan. Te beginnen met de 1000 en 1 gisten Brouwdag. Deze “extra” brouwdag is een speciale. Je hoeft namelijk niet zelf te brouwen. Op zaterdag 21 maart om 7 UUR!! 's ochtends zijn ondergetekende en 4 mede brouwers al in Amsterdam (bij de 7 Deugden) om  het brouwsel te gaan maken dat als basis gaat dienen voor dit initiatief.  Liefst 34 mensen hebben zich hiervoor ingeschreven! hieruit blijkt al weer direct dat er veel belangstelling is voor dit soort experimenten (zoals ook de single hop brouwdag vorig jaar). Doel van dit experiment is om met een voor iedereen gelijk basisbier, 34 “verschillende” bieren te maken door te variëren met: gistsoort, gisthoeveelheid, en vergistingstemperatuur. Na vergisting en bottelen worden alle bieren (zo'n 2700 flesjes!!) weer ingeleverd en verdeeld over de deelnemers. Meer over deze logistieke operatie volgt.

Uiteindelijk heeft iedere deelnemers dus 34 verschillende bieren en kan het grote proeven en vergelijken beginnen. Hiermee krijgt men als het goed is meer inzicht in de verschillen tussen de gisten, het effect van pitching concentraties en de effecten van een andere vergistingstemperatuur. Niet alle combinaties en gisten kunnen worden uitgeprobeerd maar met 34 verschillende bieren is dit toch een mooie proef waar een bouwer alleen nooit aan kan beginnen.  In de loop van de middag komen alle deelnemers met hun vergistingsvat naar de brouwerij en wordt hun vat gevuld. De gist en de opdracht worden meegegeven.

Garmt geeft die zelfde dag voor een ieder die geïnteresseerd is nog wat rondleidingen en proeverijen. Hiervoor heeft zich al een flinke groep mensen aangemeldt, maar ik denk dat er nog wel ruimte is voor andere liefhebbers.

Komende clubavond

Een week later weer een speciale gelegenheid!!  Dit keer gaan we onze clubavond houden bij de nieuwe brouwerij van Jopen in de Waardepolder. Dat betekend dus Jopen biertjes proeven die avond. Zelf heb ik gezien wat Michel Ordeman daar heeft gerealiseerd. Een voorbeeld voor elke hobbybrouwer met commerciële aspiraties. In het splinternieuwe proeflokaal aldaar heb je een prachtuitzicht over de bottelarij en lagerhuis.

Cursus

Dan is er weer de zoals altijd lang van te voren volgeboekte brouwcursus. Maar dat is meer voor de toekomstige hobbybierbrouwer.

Excursie

Op 18 April is onze jaarlijkse excursie. Dit keer op een zaterdag, zodat mensen die op een donderdag nooit konden nu wel mee kunnen. Wij bezoeken die dag 3 brouwerijen in het oosten van het land. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit altijd reuze gezellige dagen zijn. Voor de die-hards, die het feestje ook nog op de terugweg willen voortzetten, is er vast nog wel een plekje achterin de bus. Degene die toe is aan een tukje adviseer ik om voorin te gaan zitten.


En het gaat verder, maar dat laat ik aan de volgende. Ik neem een biertje. Proost!

Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommisie, maart 2015

tww maart 2015
Door: Michael Woolthuis

Het onvoorstelbare is gebeurd. Wij waren vergeten dat de clubavond van maart gehouden wordt bij Jopen in de Waarderpolder. Hierdoor is het voor ons helaas niet mogelijk om spullen en dergelijke uit te leveren. Ook het brouwpakket is bij dezen uitgesteld.

Hieronder volgt de vernieuwde lijst met komende brouwpakketten. De volgorde kan, zoals je merkt, zonder opgaaf van zinvolle reden volledig of gedeeltelijk wijzigen.

Maart: 

 Niets

April:

 Clubwedstrijd bier. Recept volgt, om het spannend te houden, later.

Mei:

 Een Beste Bitter

Juni:

 Wbok

Hiertussen valt precies een biernodige vakantie met daarin tijd genoeg om inspiratie op te doen en de opgedane dorst te laven.

September:

 Stroop

Alle pakketten worden geleverd met een giststarter.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wort Wat! (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht ook met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoopprijzen.

De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega. Zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Voor vragen en opmerkingen: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer)

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Recept van mei

Naam:

Een Beste Bitter

Type:

Bitter

Batch grootte:

10 liter

Alcohol:

5,5%

Begin SG:

1045

Eind SG:

1006

EBC (Kleur):

23

EBU (Bitterheid):

39

Kooktijd:

60 minute

Ingrediënten

Ingrediënten

Hoeveelheid

Kooktijd

Waarde

Thomas Fawcett Golden Promise

1700 g

 

 

Thomas Fawcett Pale Crystal

200 g

 

 

Gerstevlokken

200 g

 

 

Cascade

21 g

60 min.

6,8 α

Fuggle

5 g

15 min.

5,6 α

Fuggle

5 g

5 min.

5,6 α

Gist: Wyeast London Ale ESB 1968 of alternatief: S04

Maisch schema

Temperatuur

70 °C

67 °C

78 °C

Tijd

stort

60 min.

5 min.



Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond 6 maart 2015

tww maart 2015
Door: John Gouwerok

We willen hem heel graag hebben, die wisselkei, maar je moet hem ook verdienen. Dat was de poging op deze avond van de gebroeders WOOLTHUIS

De algemene ledenvergadering is niet altijd de topavond van het jaar, maar er is altijd een rondje van het nieuwe bestuur dat door de leden zeer wordt gewaardeerd. Het bestuur vertelt dan wat de plannen zijn voor het nieuwe jaar en die zien er goed uit. Dit bestuur luistert naar de leden maar wil er dan ook werkzaamheid voor terug.

Ondertussen was de maandbiertap aangesloten, maar er was iets?? Er zat er een luchtje aan. Nee, geen fraude wat dan proefden we wat vreemds. Er is een onderzoek gestart . Er waren al 7 wedstrijdformulieren ingeleverd met punten als 2, 3, 5 en een 5,5. Er was er zelfs een met 7 punten. Deze persoon was vermoedelijk snotverkouden maar is door de alcohol aan de beterende hand. Deze formulieren zijn apart vernietigd voor de wisselkei. Het werd snel duidelijk: Michael dacht dat er een zuurtje teveel in zat en het team PAXbrouwerij kwam in actie. Hij belde Stefan en in een mum van tijd was er een nieuw vaatje PATER TRIPELORIS. Iets donkerder en lekkerder. Stefan was er hollend mee van huis gekomen, wat de schuimproductie zeer ten goede kwam. Dus toch maandbier!!

Dan de uitslag van het tweede vaatje PATER TRIPELORIS: 36 ingeleverde formulieren en 256,8686 punten. Dit resulteert in een uitslag van 7.1352. Toch nog een mooi resultaat. Stefan Michael Woolthuis hebben aangegeven het hierbij niet te zullen laten zitten. Dank.

Dit was het weer tot volgend keer.
Jullie uitbater John

Terug naar overzicht

Een magneet roerplaat zelf bouwen

tww maart 2015
Door: Ben Uijtenhaak

Een van de meest financieel lucratieve facetten van hobbybrouwen is het zoveel mogelijk zelf maken van je eigen uitrusting. Zelfbouw is vaak goedkoper dan wat in de winkel verkrijgbaar is en kan op zo’n manier uitgevoerd worden dat het gebruik ervan beter aansluit op jouw manier van werken dan een commercieel verkrijgbaar exemplaar. In ieder geval geeft zelfbouw veel voldoening. Daarnaast levert het een mooi stukje gespreksstof op voor clubavonden en gezamenlijke brouwdagen.

Een stukje gereedschap wat eigenlijk bij geen enkele serieuze amateurbrouwer mag ontbreken is een magnetische roerplaat. Afhankelijk van je vindingrijkheid kan een roerplaat opgebouwd worden uit allerhande gerecycled materiaal. In een paar uurtjes heb je zo voor weinig geld een aanvulling op je brouwspulletjes. Om het makkelijk te maken heb ik voor de clubleden een bouwpakket samengesteld met alle benodigde materialen. Alleen het kastje er omheen mag men naar eigen inzicht uitvoeren.

Waarom een roerplaat?

Een roerplaat is een onmisbaar apparaat bij het maken van een giststarter. Een giststarter is dé manier om een geringe hoeveelheid gist te vermeerderen tot een hoeveelheid die voldoende is om je wort goed te vergisten. In een starter kan het kleine beetje gist uit een buisje van de gistbank van de vereniging toegevoegd worden aan wat wort, zodat de hoeveelheid gist toeneemt. Voldoende en gezonde gist is van belang voor een snelle en goede vergisting omdat de kans op bacteriële infectie wordt verminderd en ongewenste geur en smaakjes in je bier worden voorkomen.

Door het gebruik van een roerplaat gaat het opkweken van de gist vele malen sneller dan in een starter die af en toe eens met de hand geschud wordt. De gist blijft op een roerplaat continu in beweging zodat de gist goed bij de suikers in het wort kan. Ook de opname van zuurstof en het uitscheiden van kooldioxide gaat sneller. Het gebruik van een roerplaat voor een giststarter verhoogt dus de gistcel reproductie.

Hoe werkt het?

Een van de belangrijkste onderdelen is een ventilator, welke in dit geval niet gebruikt wordt voor koeling maar als een goedkope motor. Op de ventilatormotor worden magneetjes gelijmd en het geheel wordt in een kastje gemonteerd. Een Erlenmeyer met roervlo plaatsen we er boven op. Als we de ventilator aanzetten draait de magneet die er op gelijmd zit in het rond en neemt de roervlo in de Erlenmeyer mee als gevolg van de magnetische aantrekkingskracht. De roervlo brengt op zijn beurt de giststarter in beweging, waardoor de gistcellen in suspensie blijven.

De ventilator heeft helaas slechts twee standen: aan of uit. Wanneer hij aan is draait hij sneller dan noodzakelijk. Het idee van de roerplaat is de gistcellen in beweging houden. Het is niet noodzakelijk om ze grote g-krachten te laten ondergaan ;-). Door het toevoegen van een stukje elektronica kunnen we door middel van een draaiknop de snelheid van de ventilator regelen.

Het bouwpakket

Roerplaat Bouwpakket

Alle benodigde onderdelen voor het maken van en magnetische roerplaat zitten in het bouwpakket dat bestaat uit:

  • 12Volt computer ventilator als aandrijfmotor
  • 2 stuks Neodynium magneten
  • Netspanningadapter 12Volt
  • Chassisdeel met voorgemonteerde bedrading
  • Printplaatje met de spanningsregelaar
  • Knop

Niet in het bouwpakket zit de behuizing voor het geheel. Bijna elk houten of kunststof kastje dat groot genoeg is voor de ventilator en elektronica is goed. De elektronicadetailhandel kan kunststof kastjes leveren. Deze zijn vaak aan de prijzige kant. Een houten sigarendoos kost je niets. Gebruik je fantasie. Zelfs een goedkoop vurenhouten kistje ziet er fantastisch uit met een kleurtje en een paar lagen lak. Zelf heb ik de behuizing gemaakt van geschaafd vuren latjes van 18x44mm met een plaatje kunststof als bodem en deksel.

Verder is er om met de magneet roerplaat aan de slag te kunnen gaan nog een magneetroerstaafje (roervlo) en een erlenmeyer met een inhoud van minstens 2 liter benodigd. Beide zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar bij http://www.labstuff.nl/. De erlenmeyerkolf is ook te koop bij Brouwmarkt in Almere.

Bouwinstructies

De behuizing kan, als gezegd, van alles zijn, zolang de zijde waar de Erlenmeyer op geplaatst wordt maar niet van metaal is. De ronddraaiende magneten zullen in het metaal een wervelstroom opwekken waardoor een goede werking verstoord wordt. In deze bouwbeschrijving ga ik ervan uit dat het kastje gemaakt wordt van vurenhouten latjes van 18x44mm. De afmetingen kan je zelf bepalen en is afhankelijk van de maat van de gebruikte ventilator en de benodigde ruimte voor de elektronica.

Magneet roerplaat opbouw

  • Zaag vier latjes die de voor-, achter- en zijkanten van het kastje moeten gaan vormen.
  • In het latje dat het frontje wordt boor je een gat van 10mm op de positie waar jij de draaiknop wilt hebben. Het printplaatje kan met behulp van een paar houtschroefjes en afstandsbusjes hier achter gemonteerd worden, zodat de as van de potmeter door het frontje steekt.
  • Boor een gat van 15mm voor de montage van het chassisdeel voor de aansluiting van de netadapter in het latje van de achterzijde. Zet het chassisdeel vast met twee houtschroefjes.
  • Zet de voor-, achter en zijkanten aan elkaar met behulp van een paar houtschroeven.
  • Sluit de draden van het chassisdeel aan op de connector X1 van het printje. De polariteit maakt in dit geval niet uit.
  • Bevestig met dubbelzijdig klevend tape de magneten op de ventilatormotor. De ene magneet met de noordpool en de andere met de zuidpool naar boven. Zorg hierbij ervoor dat het geheel netjes in balans is. Het magnetisch veld van de magneetjes kan de werking van de motor beïnvloeden. Dit kan verminderd worden door onder de magneetjes een stripje ijzer te plaatsen zodat het magnetisch veld door het ijzer geleid wordt. Per saldo zal de werking van de magneten dan ook toenemen waardoor de roervlo makkelijker meedraait.
  • Bevestig de ventilator ongeveer in het midden van de bodemplaat van het kastje met het draaiende deel van de motor naar boven, zodanig dat de ventilator met de daarop bevestigde magneten zich net onder het deksel bevinden. Het geheel moet vrij kunnen draaien.
  • Sluit de ventilator aan op connector X2. Hier is de polariteit wel van belang. De tekstopdruk bij de connector vermeldt + en -. De rode draad komt op de + en de blauwe of zwarte draad op de -. (Sommige ventilatoren hebben nog een derde gele draad. De gele wordt dan niet gebruikt).
  • Maak de bodemplaat vast.
  • Knip met een zijkniptang de kunststof as van de potmeter af op de juiste lengte zodat de knop gemonteerd kan worden.

Voor dat de bovenplaat vastgezet wordt kan de roerplaat getest worden. Sluit de netadapter aan en steek de adapter in het stopcontact. Draai aan de knop om te controleren of de snelheid geregeld kan worden. Vervolgens het kastje dichtmaken en je bent klaar voor het vermeerderen van je gist.

De roerplaat in het gebruik

Hoe je moet beginnen met een giststarter vind je op de website van ’t Wort Wat bij Commissies > Gistbank. Zorg ervoor dat je erlenmeyer en roervlo steriel zijn. Steriliseer je magnetische roervlo nooit door hem te koken. Boven de 80 °C kan de roervlo zijn magnetische eigenschappen definitief verliezen. Doe de starter samen met de roervlo in de Erlenmeyer en sluit de opening af met watten zodat zuurstof doorgelaten wordt. Plaats de Erlenmeyer op de roerplaat en check of de roervlo “pakt” met de magneten van de roerplaat. Zet vervolgens de roerplaat aan en voer langzaam de snelheid op. Het wort komt in beweging en er zal een vortex ontstaan. Wanneer de snelheid te hoog is kan een te grote vortex de roervlo wegslaan. Dus snelheid niet te hoog! Het gaat erom dat het wort in beweging blijft. Het beste kan je het spulletje eerst even testen met uitsluitend water zodat je de roervlo en gevormde vortex goed kunt zien. Voordat je de opgekweekte gist in je gistvat giet kan je er voor kiezen de gist eerst even te laten bezinken en af te gieten. Dit is echter niet noodzakelijk.

Magneet roerplaat zelfbouw

Met je nieuwe roerplaat is het mogelijk een flinke hoeveelheid gezonde gist te kweken waardoor de kwaliteit van je bier vooruit kan gaan. Kortere “lag”tijden, snellere vergisting zonder kwalijke bijproducten zijn hier verantwoordelijk voor. Waarschijnlijk zal ook het aantal keren dat je brouwt gaan toenemen. Wie gaat er nu zijn geplande brouwdag uitstellen als hij een fles heeft met miljoenen gistcellen die staan te trappelen om een flinke hoeveelheid wort te lijf te gaan?

Ik wil ook zo’n roerplaat maken!

Dat kan. Speciaal voor leden van ’t Wort Wat heb ik tegen kostprijs een bouwpakket samengesteld. Heb je zelf nog ergens een PC-ventilator liggen dan kan ik het pakket ook zonder ventilator leveren.

Prijslijst
Bouwpakket compleet met ventilator:   €20,- 
Bouwpakket zonder ventilator:  10,-
Roervlo 4cm:     4,70

Uiteraard alles zolang de voorraad strekt. Uitlevering kan op de clubavonden maar ook afhalen bij mij thuis is mogelijk. Voor bestellen of meer informatie: http://www.uijtenhaak.nl/bierbrouwen.

Terug naar overzicht

Hevelfilter

tww maart 2015
Door: Jean-Pierre Bylard

Indachtig de opmerkingen van Theo van Eijden, in het clubblad van december 2014, over “aangekoekt vuil” in zijn hevelfilter, ben ik ook mijn hevelfilter eens kritisch gaan bekijken. Tot nu toe gebruikte ik een rond gebogen, ingezaagde buis, waarbij de uiteinden samen kwamen in een T-stuk voor de stijgbuis. Inwendig schoonmaken? Ik zou niet weten hoe.

Ik maakte een nieuwe hevelfilter van roodkoperen buis Ø 12 mm en 8 stuks roodkoperen kniebochten van 45°. De stukken buis wilde ik niet vastzetten met knieknelstukken. Bij het gebruik daarvan ligt de buis 4 tot 5 mm boven de bodem van het maischvat. Ik brouw batches van 10 l Dan is ca.1 l wort die ongebruikt achterblijft in het maischvat, redelijk veel. Door déze kniebochten liggen de buizen maar 0,7 mm van de maischvatbodem af. Met de diepte van de zaagsneden erbij gerekend, kan ik tot ca. 2,5 mm, gerekend vanaf de bodem, afhevelen.

Afmeten buisstukkenbuisstukken filter

Om te beginnen tekende ik de bodem doorsnede van mijn maischvat op een stevig stuk karton en deelde die in achten. (Ik snijd nog weleens taart.) Daarop ging ik mijn “ring” met buisstukken afmeten. Uit het oogpunt van starheid van de ring (meer daarover later) ging ik die in 8-en verdelen. Met een pijpensnijder maakte ik 7 stukken van 85 mm. Het achtste stuk werd gemaakt van twee stukken van 4 cm. Losjes bevestigd in het T-stuk, corrigeerde ik dat tot het geheel samengevoegd ook 85 mm lang was. In het T-stuk komt de stijgbuis. Alles in elkaar steken en je hebt een achthoek.                     

Deftig: een octogoon.buizen octogoon      

                                         “Bochtenwerk”

Voor het schoonmaken van de buis kun je dan een smalle flessenborstel (bijvoorbeeld Brouwland nr. 014.218.2, Ø ca. 10 mm) gebruiken. Die wil, ná de bocht, rechtdoor maar stuit dan meteen op de rand van het volgende buis-stuk. Dan kan je nog niet goed schoonmaken. Op alle buisstukken werd eerst aangegeven waar de buitenbocht zou moeten komen, d.m.v. een kraspen (een kras over de gehele lengte van de buis.) Eerst de braam verwijderen als gevolg van het snijden. Daarna bij de markering van de buitenbocht, aan de binnenkant van de buis, met een rattenstaart, die “stootrand” over een breedte van ongeveer 1/3, weg vijlen. Door de kras-markering komt de 1/3 verwijdering op beide buis uiteinden op dezelfde plaats. Even controleren met de flessenborstel of die er nu zonder haperingen doorheen gaat. Anders nog even verder vijlen.

Ik koos voor zaagsneden i.p.v. het boren van gaatjes. Je hebt dan minder snel een verstopt filter. Het aftekenen van de plaatsen voor het zagen is geen probleem, maar… hoe zorg je voor een uniforme diepte van de zaagsneden ? Dat loste ik op door vóór het zagen, een los asje in de buis te leggen. Ik had een asje van Ø 8 mm. Wanneer ik bij het inzagen op het asje kwam, kon ik niet meer zagen want het rollende asje hield dat tegen. De rattenstaart zorgde ook hier voor het weghalen van de bramen aan de binnenkant van de zaagsneden.

Samenvoegen en solderenbuizen in de pan

Vervolgens komt het solderen. Op de foto’s is te zien dat ik bij twee stukken buis aan beide kanten een kniebocht van 45° heb vast gesoldeerd. Drie stukken buis heb ik met 2 kniebochten vast gesoldeerd en de buisjes met het T-stuk, idem. Omdat de buis bij het T-stuk vast gesoldeerd is, kan die daar niet naar boven of beneden scharnieren. De kniestukken van 45° verhinderen ook op andere, niet gesoldeerde plaatsen, het scharnieren. Ze houden elkaar in het “gareel”, oftewel het geheel is zo star dat het bij het inbrengen, aan het einde van het beslag “koken” vlak op de bodem komt te liggen.

Voor het schoonmaken, is uit elkaar halen met de hand (!), heel makkelijk en het doorvoeren van de flessenborstel een “fluitje van een cent”. Het weer monteren wijst zich vanzelf en bij het opbergen vraagt deze filter ook minder ruimte. Nu klemt alles heel goed. Mocht in de toekomst het klemmen minder worden dan is een stukje koperdraad, tussen T-stuk en het tegenoverliggende buisstuk een oplossing.

Terug naar overzicht

Historische Nederlandse Bierstijlen

tww maart 2015
Door: Ben Uijtenhaak

Campagne Nederlandse Bierstijlen

De Campagne Nederlandse Bierstijlen is een samenwerkingsverband van diverse liefhebbers, bedrijven en organisaties dat zich de promotie van Nederlandse historische bierstijlen en biergeschiedenis ten doel stelt. Dit doen zij onder andere door:

  • Het verspreiden van de kennis van Nederlandse historische bierstijlen.

  • Het reproduceren en herintroduceren van Nederlandse historische bierstijlen.

Festival

In dit kader vindt op zondag 21 juni in Utrecht het tweede Festival Historische Nederlandse Bierstijlen plaats. Duik in de geschiedenis van het Nederlandse bier, met o.a. lezingen over de rijke bierhistorie, een rondleiding langs oude brouwerijen, diverse andere activiteiten en natuurlijk: bier. Proef in diverse cafés twee vermaarde oude bierstijlen die door een kundige jury zullen worden gekeurd en bekroond.

Brouwwedstrijd

Het nabootsen van historische bierstijlen is voor brouwers een uitdaging van hun vakmanschap, vooral door de vaak ongebruikelijke graanverhoudingen. Voor de keuring tijdens het Festival Oude Bierstijlen kunnen zowel commerciële brouwers als hobbybrouwers meedingen naar de eretitel van het beste kuitbier of het beste Luiks bier van het jaar. Voor hobbybrouwers is inschrijving gratis. De bierinzendingen kunnen tot uiterlijk 14 juni worden ingeleverd. De winnaars zullen worden gepromoot op de Week van de Smaak die vanaf eind september in het hele land wordt gehouden. Meer informatie op de website: http://bierstijlen.nl/

Richtlijnen voor kuitbier

  • Als brouwgranen voor kuitbier worden exclusief haver, tarwe en gerst gebruikt volgens de onderstaande onderlinge verhoudingen:

    • De storting bevat minimaal 45 gewicht % bleke gemoute haver.

    • De storting bevat minimaal 20 gewicht % bleke tarwe of tarwemout.

    • De storting Pils of Pale Ale mout mag maximaal 35 gewicht % zijn.

  • Het stamwort van het bier ligt tussen 1,050 en 1,080 SG / 12,40 – 19,30 ° Plato.

  • Het alcoholgehalte is tussen 4,7 en 7,9 vol% (brouwzaal rendement van ± 65% en een schijnbare vergistingsgraad van ± 80%).

  • Kleur van het kuitbier is blond (10 EBC) tot amber (30 EBC). Een kleur van boven 15 EBC kwam niet uit de granen, maar doordat een kooktijd tot 3 uur over open vuur werd gebruikt.

  • Het bier wordt met een neutrale bovengist vergist (geen Weizenbier gist).

  • Het is een tamelijk bitter bier waarvan het hoparoma sterker is dan de bitterheid.

  • Het kuitbier wordt alleen gehopt met oudere Europese aroma variëteiten: Hallertau Mittelfrüh, Saaz Saaz, Tettnang Tettnang, Spalt Spalt of East Kent Goldings

  • Hopbitterheid ligt tussen de 20 en 40 EBU.

  • Er mogen geen kruiden, specerijen, vruchten of andere levensmiddelen worden toegevoegd die hierboven niet zijn genoemd.

  • Het bier mag iets troebel zijn.

  • Het bier dient minstens een dun blijvend laagje schuim te hebben.

Richtlijnen voor Luiks bier

  • Als brouwgranen voor Luiks bier worden exclusief spelt, tarwe en gerst gebruikt volgens de onderstaande onderlinge verhoudingen:

    • Gemoute spelt (±3-7 EBC), minimaal 55 gewicht % van de storting.

    • Ongemoute tarwe (±2-3 EBC), maximaal 25 gewicht % van storting.

    • Pils- of Pale Ale mout (±2-9 EBC), maximaal 20 gewicht % van de storting.

  • Luiks bier dient goud-amberkleurig (van 15 tot 30 EBC) te zijn. Met de mout/graan samenstelling wordt de kleur voor het koken maximaal 11 EBC. Het is hierdoor aan te raden om 1,5-2 uur te koken (30-60 minuten zonder hop gevolgd door 60 minuten met hop) om tot ± 20 EBC te komen.

  • Het mag alleen gehopt worden met oudere Europese/Engelse landrassen (aroma variëteiten): Hallertau Mittelfrüh, Saaz Saaz, Tettnang Tettnang, Hersbruck-/Hallertau Hersbrucker (Spät), Lubelski Lublin, Elzasser Strisselspalt, Styrian (Savinjski) Goldings, Kent-/Hereford Goldings of Kent-/Hereford Fuggles.

  • Andere toevoegingen zoals kruiden, specerijen, planten, vruchten, houtsnippers enz. zijn niet toegestaan.

  • Hopbitterheid dient tussen de 30 en 60 EBU te zijn.

  • Het stamwort van het bier ligt tussen 1,060 en 1,075 SG / 14,70 – 18,20 ° Plato (brouwzaalrendement van ± 75%).

  • Het Luiks bier wordt met een neutrale bovengist vergist (geen Weizenbier, Saison of wilde gist) die een bescheiden vergistingsgraad van 70-80% heeft.

  • Het alcoholgehalte ligt tussen 6,0 en 8,0 vol%.

  • Het bier mag iets troebel zijn.

  • Het dient minstens een blijvend laagje schuim te hebben.

Bron



Campagne Nederlandse Bierstijlen, Leen Alberts, http://bierstijlen.nl/

Terug naar overzicht

Voorbereiding op een wedstrijd

tww maart 2015
Door: Donovan Larmonie

Voorbereiding op een wedstrijd

De een doet mee voor de eeuwige roem en de ander doet mee om een idee te krijgen wat anderen van hun brouwsel vinden. Wat de reden ook mag zijn meedoen met een wedstrijd is een fluitje van een cent omdat je het bier vaak al hebt en het enige wat je hoeft te doen is dit in te sturen en wachten op de resultaten. En als je niets hebt om in te sturen is dat gelijk een leuke reden om te gaan brouwen.

Meedoen voor de feedback

Er zijn een flink aantal wedstrijden, variërend van clubwedstrijden tot aan het Open Nederlands Kampioenschap. Je keuze kan afhangen van de hoeveel feedback die je wilt van de keurmeesters. De meest complete evaluaties zullen komen van wedstrijden gejureerd door leden van het Bier Keurmeesters Gilde (BKG). De criteria waaraan een bier moet voldoen kun je opzoeken op de website van het BKG. (www.bierkeurmeestersgilde.nl).

Andere wedstrijden kunnen minder streng zijn in hun oordeel, maar geven je toch de informatie die je wilt. Sommige van deze wedstrijden kunnen regionaal zijn, wat als pluspunt heeft dat je het bier zelf direct kan afleveren en jij (of het bier) niet zover hoeft te reizen. Heb je een keuze kunnen maken aan welke wedstrijd je mee wil doen, controleer dan wat de richtlijnen zijn voor de verschillende stijlen. Doe dit zorgvuldig, want je moet kiezen welke categorie het meest geschikt is voor je bier. Dat betekent dat het kan zijn dat je bier beter past in een andere klasse. Als die Porter die je hebt gebrouwen een alcoholpercentage van 8% heeft, kun je het beter insturen als een Imperial Stout. Het punt is dat keurmeesters een bier dat niet past in de klasse waar ze naar kijken niet goed beoordelen en dat betekent dat je relatief weinig feedback zult krijgen. Ze kunnen immers slechts een kleine hoeveelheid van je bier (blind)proeven zonder te weten wat je probeerde te doen.

Zodra je hebt besloten in welke klasse je mee wilt doen, zorg er dan voor dat je voldoet aan alle registratie eisen. Zorg ervoor dat je het vereiste aantal flessen instuurt en dat deze naar behoren zijn geëtiketteerd. Moet je het bier insturen, pak het dan zorgvuldig in, aangezien het ruw kan worden behandeld tijdens en na de reis. Stuur je bier vroeg genoeg in, zodat het enkele dagen voor het beoordelen kan rusten en helder kan worden voordat het wordt ingeschonken. Je doet er ook goed aan om een paar flessen achter te houden om het bier nogmaals kritisch te proeven als je het oordeel leest van de keurmeester. Zo kan je zien hoe goed het oordeel overeenkomt met je eigen beeld van de smaak en het uiterlijk van het bier.

Meedoen om te winnen

Als je doel is die prijs voor het beste bier te winnen, kijk dan naar de winnaars van de vorige jaren in die competitie en/of kies een of meer van de categorieën met het minste aantal inzendingen. Lees de richtlijnen zorgvuldig. Het kan ook nuttig zijn om wat literatuur te raadplegen over de stijl. Wat ook kan helpen is om de succesvolle recepten van de vorige winnaars te bekijken. Niet alle wedstrijden publiceren deze maar de meeste winnende recepten zijn te vinden op hobbybrouwen.nl.

Als je dit allemaal hebt gedaan kan je een leuk recept formuleren met behulp van deze informatie. Maar dat brengt een aantal keuzes met zich mee. De richtlijnen van de wedstrijden geven soms alleen informatie van het begin soortelijk gewicht, het eind soortelijk gewicht, alsmede kleur en bitterheid.

Houd daarom deze punten in gedachten:

  1. Je wilt met je bier opvallen, dus ga voor het hogere eind soortelijk gewicht.

  2. Ook met een hoppig bier moet je streven naar de top van het IBU bereik.

  3. Gebruik hopsoorten die je kent en vertrouwt; een goede gids voor aroma hop is een ras waarvan je weet dat die wordt gebruikt in een commerciële ambachtelijke versie van deze stijl.

  4. Je wilt niet dat het eind soortelijk gewicht van je bier te laag is, want dat kan betekenen dat het bier dun smaakt. Je bier kan dan gemakkelijk terzijde worden geschoven door de keurmeesters. Let op het gemiddelde van het eind soortelijk gewicht voor het soort bier, maar zorg ervoor dat het niet te laag is!

  5. Overweeg een giststam met een gemiddelde vergistinggraad (65-70 %).

  6. Het is niet verplicht, maar het is waarschijnlijk het beste om een Engelse ale gist te gebruiken voor bieren in Engelse stijl, een Amerikaanse gist voor Amerikaanse bieren en ga zo maar door.

  7. Overweeg het toevoegen van speciale mouten om de body van het bier te verbeteren, maar overdrijf dit niet en gebruik alleen mouten die overeenkomen met de smaak die je nastreeft. Een licht geroosterde caramout kan bijvoorbeeld goed werken in een IPA of een lichtkleurig lagerbier, maar de Belgische Special B ® geeft misschien te veel mout smaak en kleur in dergelijke bieren.

  8. Wat je ook doet, gebruik niet allerlei soorten mout of kruiden die je kunt bedenken om een evenwichtig bier te krijgen, maar denk goed na over je combinaties. Vergeet niet dat sommige smaken andere smaken maskeren en dat te veel smaken ervoor kunnen zorgen dat het bier “modderig” gaat smaken en helemaal niet onderscheidend is. Het is altijd nuttig om het recept uit te werken in een spreadsheet of in een brouwprogramma. Hiermee kun je zien wat het effect van een bepaald ingrediënt is op het soortelijk gewicht, de kleur of de bitterheid van het bier voordat je gaat brouwen.

Het brouwen van je wedstrijdbier

Er zijn een aantal belangrijke punten die aandacht nodig hebben om je te helpen om het beste bier te brouwen. Ten eerste: werk zo schoon als je kunt. Poets en ontsmet zoals je nog nooit eerder hebt gedaan. Dit advies wordt gegeven en benadrukt door elke professional, elke expert en iedere schrijver, maar netheid is nog belangrijker dan ooit in dit geval. Je wedstrijdbier wordt tijdens zijn reis naar de proeftafel blootgesteld aan wisselende temperaturen en wordt flink geschud. Met andere woorden, een lichte infectie die je niet hebt opgemerkt kan zich door de tijd en omstandigheden verder ontwikkelen. Nogmaals, als je wedstrijdbier geïnfecteerd is zullen de keurmeesters het snel aan de kant zetten en je niet veel positieve feedback geven.

Ten tweede: voeg de juiste hoeveelheid gist toe. Te weinig gist is het grootste probleem en de beste opmerking die ik kan maken is die van Garrett Oliver, brouwmeester van de Brooklyn Brewery: “De belangrijkste factor voor het brouwen van elk bier, thuis of professioneel, is ervoor te zorgen dat je vanaf het prille begin start met een gezonde gist populatie. De vergisting neemt eerder af dan je denkt. Voor de meeste bieren moet je binnen twaalf uur een zeer actieve vergisting zien. Een bier met een worstelende vergisting heeft een bepaalde smaak. Het is een van de belangrijkste oorzaken van wat je zou kunnen omschrijven als de amateurbrouwsmaak.”

Te veel gist kan ook een probleem zijn. Dit kan leiden tot te sterke vergisting en een laag eind soortelijk gewicht, waarvan ik hierboven heb vermeld dat het helemaal niet wenselijk is. De juiste hoeveelheid gist varieert en is afhankelijk van welk bier je maakt.

Ten derde moet je een diacetylrust te nemen; voor een normale ale gisting is het goed om het bier 2-3 dagen te laten rusten in het gistvat nadat de hoofdgisting is voltooid.

In het geval van een koude vergisting van een lagerbier moet het bier 2-4 dagen rusten op 18-21 °C voordat het wordt overgeheveld naar het lagervat. Keurmeesters zoeken naar een zweem van diacetyl (een boterachtige of butterscotch smaak en aroma) en zullen het bier slecht waarderen als ze het ontdekken.

Zorg verder dat het bier vers is. Maanden van rijpen kan goed zijn voor een Imperial Stout, maar hetzelfde met een flink hoppig bier zal resulteren in een significant verlies van hop aroma en karakter. De meeste bieren smaken het best als ze nog vers zijn en dat is bij de meeste bieren binnen een paar weken na het brouwen. Probeer je brouwen zo te plannen zodat het bier klaar is om te drinken en om in te zenden. Als het bier klaar is controleer dan even of de smaak overeenkomt met je brouwnotities. Als je nog niet helemaal de smaak of het evenwicht krijgt dat je zocht of als het soortelijk gewicht niet overeen komt met je doel, aarzel dan niet om het in een andere klasse in te zenden die meer geschikt voor wat het bier is in plaats van wat het zou moeten zijn!

Afwerking

Wanneer het bier klaar is, verpak het dan zorgvuldig en verzend het als besproken in het eerste deel van deze column. Registreer het zorgvuldig en geef de informatie over het recept als dat gevraagd wordt. Na al je inspanningen wil je niet dat je bier wordt afgewezen omdat je slordig met het papierwerk was.

Tot slot

Het advies lijkt misschien een beetje langdradig en je denkt dat het meedoen aan een wedstrijd ingewikkeld en moeilijk is en misschien wel niet de moeite waard. De meeste dingen kun je makkelijk toepassen in een poging om goed bier te brouwen. Succes en ga voor het goud.

Bron

Brew Your Own, mei/juni 2014
Geschreven door Terry Foster; vertaald en bewerkt door Frits Haen.

Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen 2015

tww maart 2015
Door: Jacques Stricker

Beste brouwers,

Zoals reeds aangekondigd in het clubblad van januari jl. zouden we graag meer deelnemers aan de jaarlijkse clubkampioenschappen willen laten meedoen. De clubkampioenschappen zijn tenslotte in het leven geroepen om iedere brouwer de mogelijkheid te bieden de resultaten van zijn brouwkunsten op een objectieve manier te laten proeven (keuren) door keurmeesters en clubgenoten en eens wat opbouwende commentaren en suggesties te horen over de uitstekende resultaten of hoe het proces verbeterd kan worden. Daarnaast is het voor de winnaars een leuke bijkomstigheid om een oorkonde en/of een beker te winnen, toch een tastbare bevestiging van de brouwkunsten, naast de “eeuwige” roem bij de prijsuitreiking op de clubavond van december.

De afgelopen weken hebben wij als clubkampioenschappen commissie gebrainstormd over hoe het komt dat wij als grootste club van Nederland zo weinig inzendingen van de gebrouwen bieren krijgen. Ligt het aan de gekozen bieren, het tijdstip in het jaar of zijn er andere oorzaken? Bij het ONK blonken wij als club ook niet uit met het aantal ingeleverde bieren dus het tijdstip zal niet zo’n grote factor zijn. Daarnaast wordt het meeste bier in het voor- en najaar gebrouwen i.v.m. de buiten temperaturen. Bij de gekozen bieren proberen wij enerzijds aan te sluiten bij het ONK en anderzijds een aansprekend bier te kiezen. Deze bieren worden als recept via de inkoopcommissie in april in het programma opgenomen en op de clubbrouwdag van eind april/begin mei.

Daarnaast willen wij dit jaar een vrije klasse bier invoeren. Dus naast de 2 vastgestelde bieren (voor 2015 een single hop IPA en Oyster Stout) mag iedere deelnemer ook een vrije klasse bier inleveren. Dus heb je een goed bier gebrouwen dan is dit de kans om mee te doen. Om in aanmerking te komen voor de titel clubkampioen moet men minimaal bieren in 2 verschillende klassen (B, C of V) hebben ingeleverd. Zijn er bieren in 3 klassen ingeleverd, dan tellen alleen de 2 beste beoordeelde mee voor de titel clubkampioen.

Het Inschrijfformulier zal sterk vereenvoudigd worden. Uiteraard moeten de namen van de brouwers ingevuld worden, het type bier (klasse), begin en eind SG, de bitterheid en de brouwdatum. Voor de vrije klasse graag een korte omschrijving van het type bier. De receptuur laten we helemaal vervallen. Wij vragen alleen of de winnaars hun recept met de clubleden willen delen via het clubblad. Het inschrijfformulier en het reglement zullen weer via de website beschikbaar zijn.

De voor 2015 vastgestelde bieren zijn:

  • Oyster Stout (ook ONK bier)   **clubbrouwdag zaterdag 2 mei
  • Single hop IPA    **inkooppakket april
  • Vrije klasse (alles behalve een single hop IPA en Oyster Stout)

Wij als commissie hopen dat door deze wijzigingen er meer aanmeldingen komen

Namens de clubkampioenschapcommissie,

Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen 2015, Reglement

tww maart 2015
Door: Jacques Stricker

DE INZENDING 2015

Aan de wedstrijd mag alleen worden deelgenomen door amateurbierbrouwers welke lid zijn van ‘t Wort Wat! en die de contributie hebben voldaan van het jaar van deelname.

  1. Voor deze kampioenschappen kunnen uitsluitend de volgende bieren worden ingezonden:

Klasse

Biertype 

Begin SG 

EBU 

EBC

Smaakomschrijving 

Commerciële voorbeelden  

 B

Oyster Stout

 1041 - 1059

21 - 35

200 - 450

Zeer zoet tot zoet, bitterig

Marston's Oyster Stout

 C

Single Hop IPA

 1044 - 1070

20 - 68

8 - 22

Gemiddeld tot sterke hoppigheid

Sierra Nevada, Flying Dog

 V

Vrije klasse

 ?

 ?

 ?

 ?

 ?

Ongeacht hetgeen vermeld staat in bovenstaande tabel, gelden de volgende bepalingen:

  • Klasse A: kleur < 30EBC en het alcohol percentage <= 6% ABV
  • Klasse B: kleur > 30EBC en het alcohol percentage <= 6% ABV
  • Klasse C: kleur < 30EBC en het alcohol percentage > 6% ABV
  • Klasse D: kleur > 30EBC en het alcohol percentage > 6% ABV
  1. Opgave voor de wedstrijd kan alleen schriftelijk geschieden. Daartoe worden door de wedstrijdorganisatie twee (2) maanden voor de clubkampioenschappen een melding in het clubblad opgenomen en het inschrijfformulier op de website van ’t Wort Wat! geplaatst.
  2. Er kan alleen gebruik gemaakt worden van het op de website geplaatste inschrijfformulier. De deelnemer dient zelf op het inschrijfformulier aan te geven tot welke klasse en type zijn bier behoort. Het ingezonden bier zal dan ook als zodanig worden beoordeeld.
  3. Na ontvangst van het inschrijfformulier en de flesjes zal de wedstrijdorganisatie voorlopige flesetiketten op de flesjes aanbrengen.
  4. De definitieve flesetiketten worden door de wedstrijdorganisatie, op een later tijdstip, volledig ingevuld: flesnummer, klasse, type.
  5. De wedstrijdorganisatie plakt de etiketten op de flesjes.
  6. Elke deelnemer kan per klasse maximaal 2 inzendingen doen.
  7. Het aantal flessen per inzending is 2.
  8. Als een bier door meerdere mensen is gebrouwen, dient men de namen van de brouwers te vermelden, met een maximum van drie.
  9. Alle ter keuring ingezonden bieren dienen door het clublid zelf te zijn vervaardigd.
  10. Om herkenbaarheid vanwege uiterlijke kenmerken te voorkomen, dient het bier te worden ingezonden in de 30 cl standaard “eurofles”, afgesloten met een goud- of zilverkleurige kroonkurk. Wanneer een inzending niet voldoet aan deze eis, is de inzending automatisch uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.
  11. Alle flessen dienen vrij te zijn van persoonlijke kenmerken. Wanneer een inzending niet voldoet aan deze eis, is de inzending automatisch uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.
  12. De fles en sluiting dienen onbeschadigd te zijn. Slijtage kenmerken op het glas gelden niet als beschadigingen.
  13. De afstand tussen de sluiting en het bieroppervlak moet zijn tussen 1 en 4 cm. Wanneer een inzending niet voldoet aan deze eis, is de inzending automatisch uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.
  14. Het gebruik van schuimkraagbevorderende middelen, body verhogende middelen, houdbaarheids-middelen, bierpreventieven en enzymen, anders dan welke van nature aanwezig zijn in het graan, is verboden.
  15. De inzendingen dienen te worden ingeleverd op de clubavond voorafgaand aan de keuringsavond.

De keurmeester/wedstrijdcommissie en -organisatie

  1. De wedstrijdcommissie bestaat uit de volgende leden (zie website van de club onder commissies).
  2. De leden van de wedstrijdcommissie die de omnummering van de ingeleverde flessen doen, zijn uitgesloten van deelname.
  3. Het is deelnemers op geen enkele wijze toegestaan de beoordeling van de keurmeesters te beïnvloeden.
  4. De jury bestaat uit keurmeesters, door de wedstrijdcommissie op basis van hun deskundigheid daartoe uitgenodigd, aangevuld met clubleden die samen met de keurmeester het bier keuren
  5. De keurmeesters worden elk aangewezen als de juryvoorzitter van een proeftafel. De juryvoorzitter kan worden bijgestaan door de wedstrijdcommissie.
  6. Bij onvoldoende kwaliteit kan de keurmeester de wedstrijdcommissie adviseren één of meerdere prijzen niet toe te kennen.
  7. Het is de keurmeester en de wedstrijdcommissie verboden tussentijds mededelingen te doen aan de deelnemers of aan het publiek.
  8. Als een bier in de verkeerde klasse is terecht gekomen qua type of klasse, buiten de schuld van de inzender, zorgt de keurmeester ervoor dat het wordt beoordeeld in de juiste klasse.
  9. Tijdens de keuring zorgt de wedstrijdcommissie voor rust in de keuringsruimte. Publiek kan worden toegelaten mits er geen lawaai wordt gemaakt, een en ander ter beoordeling van de juryvoorzitter, wedstrijdcommissie en organisatie.
  10. De keuringsformulieren van de keurmeester worden na de keuring ter verwerking overhandigd aan de wedstrijdcommissie.
  11. De winnaars, per klasse, van de clubkampioenschappen zullen in de maand december bekend worden gemaakt. Tevens zal dan de overall clubkampioen bekend worden gemaakt. Om clubkampioen te worden moet deze minimaal met 2 verschillende klassen hebben meegedaan, de vrije klasse wordt als een (1) klasse gerekend.
  12. De uitslag zal in de maand januari, na de prijsuitreiking, in het clubblad worden opgenomen en op de website van ’t Wort Wat! worden geplaatst.
  13. Wanneer een deelnemer meent dat er fouten zijn gemaakt en hij kan dat aantonen, dan is protest mogelijk tot één maand na publicatie van de uitslag in het clubblad van de maand februari van het jaar opvolgend aan de wedstrijd, bij de juryvoorzitter of de wedstrijdcommissie.
  14. De keuringsformulieren zijn door de inzenders opvraagbaar van hun eigen bier, vanaf de clubavond in januari opvolgend aan de wedstrijd.
  15. Alle documentatie wordt door de wedstrijdcommissie overgedragen aan het bestuurslid dat verantwoordelijk is voor de wedstrijdcommissie.
  16. Het betreffende bestuurslid draagt de zorg voor de bekers, oorkonden, terugkomst van de wisselbeker en eventuele andere prijzen.
  17. In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de wedstrijdcommissie.
  18. Het bestuurslid van de wedstrijdcommissie is eindverantwoordelijke.

De puntenberekening

De ingezonden bieren worden voor de eerste en de tweede ronde geproefd op de clubavond van november.

  1. Ieder ter keuring aangeboden bier wordt op twee verschillende tafels, van clubleden en een keurmeester per tafel, geproefd en beoordeeld.
  2. Per tafel van clubleden plus keurmeester wordt één gezamenlijk keuringsformulier ingevuld.
  3. De keurmeesters zijn in staat een meer objectief oordeel te geven. De clubavond is bedoeld een leerzaam karakter te hebben waarbij de leden leren waarop gelet moet worden bij het keuren van bieren.
  4. De puntentelling per ter keuring ingezonden bier zal als volgt worden berekend:
  5. De toegekende punten per ter keuring ingezonden bier van de eerste tafel zullen worden vermeerderd met de toegekende punten van hetzelfde bier aan de tweede tafel. Dit totaal zal worden gedeeld door twee. Dit is het definitieve aantal behaalde punten per inzending.
  6. De rangorde per klasse wordt bepaald door de punten.
  7. Clubkampioen is hij die in totaal het hoogste(gemiddelde) aantal punten heeft behaald over mimimaal 2 klassen. Bij inzending van meerdere bieren in een klasse of meerdere klasse tellen alleen de twee hoogste scores

Begrippenlijst

  1. Daar waar in het reglement hij staat kan ook zij worden gelezen.
  2. Daar waar in het reglement de enkelvoud staat vermeld kan ook de meervoud worden gelezen.
  3. Een amateur-bierbrouwer is iemand die bier brouwt als vrijetijdsbesteding.
  4. De wedstrijdorganisatie is het geheel binnen de organiserende vereniging dat op een of andere wijze uitvoerend betrokken is bij de voorbereidingen en/of daadwerkelijke fysieke organisatie van de wedstrijd zelf.
  5. De wedstrijdcommissie is het onderdeel van de wedstrijdorganisatie, dat niet actief betrokken is bij de jurering. Hieronder worden verstaan de voorzitter van de wedstrijdorganisatie (het bestuurslid dat tevens aanspreekpunt van de organiserende vereniging voor de keurmeesters is) en de clubleden die de keuringsformulieren inzamelen en verwerken tot de wedstrijduitslag.
  6. Onder een keurmeester wordt verstaan een persoon die deskundig is in het keuren van bier. De deskundigheid dient minimaal te liggen op het niveau van de bierkeurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde.
Terug naar overzicht

Delirium, maart 2015

tww maart 2015
Door: Peter Hompe

Kopietje

Er was een tijd dat iedereen met Japanse spullen rondliep. Japanse merken waren populair! In die tijd maakten, of moet ik zeggen, kopieerden de Japanners alles wat los en vast zat. Omdat alles 'gejat' was én omdat arbeid in Japan haast niets kostte, waren Japanse zaken goedkoop. Ik denk dat zo goed als iedereen wel wat Japans spul in huis had. Ik bedoel maar… Akai! En zo waren er nog vele.

Toen kwam de ommezwaai en bedachten de Japanners dat ze hun producten konden verbeteren! Ze verbeterden de originelen zo gezegd. Bovendien kwam mét die enorme bulk verkochte goederen ook meer welvaart naar Japan zelf en werd arbeid daardoor veel duurder. We weten allemaal hoe dat is afgelopen: Japanse producten doen in geen enkel opzicht meer onder voor Westerse producten. Sterker nog, ze zijn vaak beter, maar het prijsniveau is dan ook aangepast en dat 'goedkoop' van vroeger, zit er niet meer in.

Gelukkig hebben we nu de Chinezen die het stokje hebben overgenomen. Kopiëren is daar tot een kunst verheven. De grap is, dat wij Westerlingen de Chinezen een beetje zien als de arbeiders van de wereld en China als de fabriek van de wereld. Gevolg is natuurlijk dat de Chinezen niet eens hóeven te kopiëren: wij leveren de blauwdrukken zelf aan en zij hoeven alleen maar te maken wat wij willen en hoe wij willen. Neem Apple… de Macbook Air wordt lekker goedkoop in China gemaakt precies volgens onze beschrijving.

De Chinezen hebben natuurlijk een enorme 'thuismarkt' en kunnen, naast de Macbook Air's die naar Amerika en de rest van de wereld verscheept worden, aan de achteruitgang van de Foxconn fabriek de Macbook Air's voor de thuismarkt versturen. Dat zijn er waarschijnlijk nog meer dan die bedoeld zijn voor Apple's eigen markt.

Nou ben ik eens gaan kijken of ze daar niet ook andere zaken kunnen “maken” of liever “kopiëren”. Na een lange zoektocht die mij van Hong Kong, naar Shanghai naar Hangzhou en uiteindelijk naar de stad Chongqing voerde, vond ik wat ik zocht: een brouwerij. Maar niet zomaar één… deze brouwerij heeft zich gespecialiseerd in kopietjes.

Hoe gaat dat dan in zijn werk? Welnu, je neemt contact met ze op. Nou gaat dat niet zomaar, ze spreken om te beginnen niets anders dan Chinees. Je regelt dus een tolk. En je moet daar ten minste een keer geweest zijn, anders beginnen ze er niet eens aan. Persoonlijk contact is zeer belangrijk. Over en weer moeten ook duidelijke afspraken gemaakt worden over afname en rechten, maar als je zover komt, dan gaat het vervolgens zo verder: je stuurt monsters. Natuurlijk niet één flesje, want dat is absoluut niet genoeg. De brouwerij heeft vervolgens twee manieren om te bepalen wat er zoal in zit. De eerste manier is proeven. Hiervoor heeft men een team van zeer goed geoefende bierproevers. De tweede manier is een gedegen chemische analyse. Nadat beide manieren een goed profiel hebben opgeleverd, kan er worden begonnen.

Met dit profiel worden een aantal proefbrouwsels gemaakt. Daar wordt het proeverij team weer opgezet en die gaan nauwgezet testen welk van de bieren het dichtst bij het origineel zit. Wat een vreselijk vervelend werk. Ook komen daar opnieuw aanwijzingen uit van wat er ánders moet. Als laatste worden met deze aanwijzingen nog een 5-tal nieuwe proef brouwsels gemaakt. Daaruit wordt opnieuw door het proeverij team de beste gehaald. Ik kan je verzekeren dat dit dus gewoon een één op één kopietje is.

Er is een ander team dat het flesje bekijkt en analyseert. Hiervan wordt een kopie gemaakt die tot en met de samenstelling van het glas hetzelfde is. Dan hebben we de grafische afdeling die het etiket bekijkt en namaakt. Als je kopie bier dan gebotteld zit in de kopie flesjes met het kopie etiket er op, dan kan ik je verzekeren dat het eigenlijk (bijna) om het origineel gaat. Kijk en dáár kun je weer wat mee.

Dus wat volgt nu: de grijze export. Nou, eigenlijk is het meer grijze import door mij naar Nederland. En dan: naar de markt ermee. Het is wel link, want de originele brouwers houden de markt natuurlijk scherp in de gaten, maar vooral met Engelse bieren valt veel voordeel te halen. Die zien we hier toch nauwelijks. Mijn meest gewaagde stap is nu om Heineken te kopiëren. Om te voorkomen dat ik meteen met rechtszaken om mijn oren geslagen wordt, heb ik het Haineken laten noemen. Dat kun je namelijk redelijk makkelijk in Japan (vrij vertaald betekent Hai ‘ja’ in het Japans) kwijt en dat is lekker ver van de thuismarkt van Heineken zelf.

Het nadeel van deze methode is natuurlijk dat je er een grote buitenstaande partij bij moet betrekken, namelijk de brouwerij. Ik ben nu op zoek naar een Chinees bedrijf dat een brouwerij kan klonen…

Terug naar overzicht