Artikelen
8 artikelen uit het clubblad van December 2017
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, december 2017 |
tww december 2017 |
Door: Nico van Kampen | |
Het jaar nadert zijn einde. Sint is alweer naar huis en de kerst komt eraan. Ik hoop dat er in de kerstvakantie nog een biertje gebrouwen kan worden, maar eerst moet de RIS gebotteld worden. ProevenNu had ik alweer een tijdje geleden van een vriend een paar flesjes Westvleteren 12 gekregen. Ik heb toen het plan opgevat om eens een vergelijkend proeverijtje te organiseren. Wie wel eens bij de brouwerij St Bernardus is geweest kan zich vast wel herinneren dat zij er nogal prat op gaan dat hun St Bernardus Abt 12 identiek is aan de Westvleteren 12, want tot voor kort (toch al weer een paar jaar geleden) brouwden zij deze voor het klooster, en hebben/hadden zij dus de beschikking over het recept. Omdat ik ook nog diverse flesjes van de St Bernardus Abt 12 had staan, besloot ik voor eens en voor altijd deze mythe te bevestigen dan wel te ontkrachten. Hoe pakken wij dit aan? Het gaat er niet om het beste bier te vinden, maar te ontdekken of er verschil is en tegelijkertijd bepalen we welke het lekkerst gevonden wordt. De set-up: we zijn met vier personen: 2 bierbrouwers, 1 beginnend brouwer en een, sinds kort, enthousiaste speciaalbierdrinker en ook donateur van de Westvleteren 12. Men neme 12 genummerde glazen en schenkt random 6 glazen Westvleteren 12 en 6 glazen St. Bernardus Abt 12. Uiteraard door een vijfde vrijwilliger (mijn vrouw) die alles nauwgezet noteert. Daarna krijgt ieder van ons 3 glazen. 1 van het ene en twee van de andere. Dit betekent dat 2 personen 2 Westvleteren12 en 1 St.Bernardus Abt 12 hebben en 2 anderen 2 St.B en 1 WV. Vervolgens krijgt ieder de opdracht om deze in tweeën te splitsen, waarna hij ook moest aangeven welke hij de lekkerste vond. Het resultaat!!: Alle vier splitsten de glazen op de juiste wijze. Conclusie: ze zijn niet hetzelfde. Ten slotte vonden 2 personen de St Bernardus het lekkerst en twee anderen de Westvleteren. Leuk om te zien dat smaken verschillen. Leuk ook om te zien dat de 2 bierbrouwers de Westvleteren 12 het lekkerste vonden en de anderen de St Bernardus Abt 12. Persoonlijk vond ik de Westvleteren ronder en beter in balans, terwijl de St Bernardus wat DMS leek te hebben, iets meer hogere alcoholen en esters. Nu kan het per batch verschillen, maar toch. Mocht iemand zelf deze bieren ook al eens naast elkaar geproefd hebben dan hoor ik graag zijn ervaringen ermee. GadgetAls bestuursgedelegeerde van de Gadgetcommissie wilde ik het ook nog even hebben over de eerste Gadget waarmee de commissie op dit moment mee zijn debuut maakt: de Hervergistings-meter (een initiatief van Carlos Koopman, lid van de Gadgetcommissie, die ook het ontwerp van de dop gedaan heeft). Dit apparaatje gaat je straks keurig vertellen wanneer je gebottelde bier klaar is voor consumptie. Voor de beginnend brouwer onder ons: bij het bottelen voegen wij altijd wat suiker toe aan het uitvergiste jongbier. Omdat er altijd nog wel levende gistcellen in het bier zitten, zullen deze opnieuw in actie komen en de toegevoegde suiker omzetten in CO2 en alcohol. De gevormde CO2 kan niet anders dan oplossen in het bier, bij gebrek aan een waterslot. Nu bepaalt de natuurkunde dat er bij een gegeven temperatuur een x hoeveelheid CO2 zich kan oplossen in het bier (bij een gegeven druk). In het kort: hoe kouder een vloeistof, hoe meer CO2 er in de oplossing blijft en hoe hoger de druk, hoe meer er in de vloeistof blijft. Van deze laatste eigenschap maken wij gebruik bij de hervergistingsmeter. Omdat het flesje dicht zit en de temperatuur tijdens de hervergisting niet noemenswaardig wijzigt, zal de druk dus toe moeten nemen. Ingewikkelde natuurkundig formules en berekeningen kunnen je precies vertellen wat je einddruk zal zijn bij een gegeven temperatuur en een bepaalde hoeveelheid suiker. Dat gaan we niet doen natuurlijk. De diverse brouwsoftware/spreadsheets bevatten vaak ook informatie over hoeveel suiker toe te voegen om een bepaalde hoeveelheid opgelost CO2 in je bier te krijgen. Vervolgens bestaan er weer tabellen die laten zien hoeveel liter CO2 er in je bier zit bij een gegeven druk en temperatuur. Er zijn per type bier algemene richtlijnen. Een triple zal bijvoorbeeld aanzienlijk meer opgelost CO2 bevatten dan een BarleyWine. Wij hebben er een heleboel laten maken. Dit om de prijs nog lager te kunnen houden en omdat wij denken dat iedere brouwer er wel een paar zal willen hebben. Voor de prijs hoef je het niet te laten (commerciële exemplaren kosten een veelvoud). Het is de verwachting dat wij tijdens de clubavond van eind december de eerste exemplaren uit zullen gaan leveren (onder voorbehoud van vertragingen in de leverantie van onderdelen). Ook op latere clubavonden zal er altijd de gelegenheid zijn ze mee te nemen. Mocht je bijvoorbeeld niet op clubavonden komen maar wel op Brouwdagen, dan bestaat er de mogelijkheid deze daar te ontvangen. Wel moet je hierover middels een e-mail een verzoek indienen bij de Gadgetcommissie. Bestellen/betalen doe je altijd via de website. Log hiervoor eerst in en ga dan via het menu "voor leden" naar de Gadget pagina. Let op: de kans dat wij op korte termijn er nog een keer mee komen is nihil. Dus profiteer van het moment en bestel nu je exemplaren (max 3 en zolang de voorraad strekt). Als je kiest voor verzending kost dat éénmalig €8,- (postnl + het doosje). Je zou bijvoorbeeld een zending kunnen combineren met medeleden bij jou in de buurt om de verzendkosten per stuk te verlagen. Zie hier voor de tip op de website en hoe te handelen. Nog even in het kort de komende Clubavonden.
Tot ziens op 29 december, en voor wie niet komt, alvast fijne feestdagen en een mooi nieuw bierbrouwjaar! |
|
Terug naar overzicht |
Van de inkoopcommissie, december 2017 |
tww december 2017 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Een leuke site waar ik per ongeluk weleens wat ideeën opdoe is www.verlorenbieren.nl. Zo ook het verhaal en het daarbij behorende recept van januari: Aker Oudwit (zie http://verlorenbieren.nl/oud-wit/#more-713 ). Ik heb wel een paar kleine wijzigingen aangebracht om het recept naar 2018 te vertalen, zoals het inkorten van de kooktijd en het aanpassen van de bitterheid naar een iets beter verkoopbare waarde. Tevens leveren wij bij ons recept geen compleet houten lagervat, maar alleen de houtchips die overblijven als je er 1 verzaagt. Mocht je toch lekker eigenwijs het oude recept willen volgen dan moet je rekening houden met een ruim hoger kookverlies, meer karameltonen (komt door karamelliseren1 van het wort) en wat meer bitterheid. Hieronder staat de lijst met de komende brouwpakketten. Deze kan geheel naar ons goeddunken met volledige willekeur wijzigen. De komende brouwpakketten:
Één pakket bevat alle ingrediënten, zoals ongeschrote mout, hop en gist, die nodig zijn om 10 liter bier te brouwen. Alle pakketten worden zoveel mogelijk geleverd met een giststarter. De pakketten zijn alleen in de aangegeven maand te bestellen en worden op de clubavond van die maand geleverd. Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar 'voor leden → inkoop'). Vervolgens krijg je van ons, 1 week voor de clubavond, een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht alsjeblieft met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoopprijzen. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/ Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer). Groeten, PS: Het recept van januari: Aker OudwitGegevens
Ingrediënten
Maischschema
Opmerking:De eikenchips toevoegen na de hoofdvergisting. Je kan, naar eigen inzicht, een deel van de hop bewaren voor een latere hopgift of als koudhop gebruiken. Van oorsprong werd dit bier lang gelagerd, tot jaren aan toe. Regelmatig proeven hoe de smaakontwikkeling met de eikenchips vordert is raadzaam. Zie verder de omschrijving op internet. 1Na een hevige discussie heb ik dit maar even op internet op gezocht en: wat is juist: karameliseren, karamelliseren of carameliseren? Karamelliseren, met een k en ll, is juist. De e die na de m staat, wordt uitgesproken als de [è], zoals in bel - bellen, en daaruit volgt dat in karamelliseren de spelling met dubbel l ook de beste is. Vergelijk bagatelliseren en parallelliseren, waarin de eerste e eveneens als [è] wordt uitgesproken, en waarin eveneens ll wordt geschreven. Toch werd nog niet zo lang geleden over het algemeen de spelling karameliseren aangeraden in de woordenboeken. Deze spelling suggereert eigenlijk een uitspraak van de e als [ee], zoals in deel - delen; vergelijk het woord evangeliseren. Zo spreken we de eerste e in karamel(l)iseren echter niet uit. Waarom raadden de woordenboeken dan desondanks meestal karameliseren aan? Omdat karamelliseren is ontleend aan het Frans: caraméliser. Het Franse werkwoord krijgt één l en wordt uitgesproken met een [ee]-klank. De k kreeg al in de officiële woordenlijst van 1954 de voorkeur boven de c (ook in karamel); de enkele l is tot voor kort behouden gebleven in de Nederlandse spelling. Uiteindelijk heeft de Nederlandse uitspraak toch de doorslag gegeven, en is de l verdubbeld. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww december 2017 |
Door: Ben Jacobs | |
U heeft mijn column gemist. Ik uiteraard ook. Anders had u hem kunnen lezen. Maar ja, druk druk druk. Je hoort ’t overal. En dan een mailtje missen over de deadline en… Als u wellicht vaker mijn column leest, dan weet u onderhand wel dat ik in batches van 15 liter brouw, maar ik heb het omgerekend naar 10 liter. Berekening voor een brouwzaalrendement van 75 %. 666 gram Rauchmalz Weijermann Maischschema: 63 gr C, 30 minuten; 72 gr C, 30 minuten; 78 gr C, 2 minuten. Koken van het wort: 75 minuten (ik voeg een ½ theelepel CaCl2 toe) Gist: Saflager W-34/70 bij 11 °C. Deze gist gaat altijd lang door, dus na 14 dagen nog een dag bij 18 graden wegzetten en dan overhevelen op lagerfles. Gelagerd voor 2 weken bij 2 °C. Nou, hier is alvast één goed voornemen voor u neergezet. Een volgende stap voor u zou kunnen zijn om ook een recept naar ons te sturen. Wellicht kan het bijhorende verhaal nog eens verzilverd worden met een Gouden Veer. Die zal op de komende clubavond in december weer worden uitgereikt, maar helaas kan ik er zelf niet bij zijn. Ik wens u daarom nu alvast een fijne decemberavond met 't Wort Wat! en een goed 2018.
|
|
Terug naar overzicht |
Ervaringen als vrijwilliger bij het PINT Bockbierfestival |
tww december 2017 |
Door: Ed Turk | |
Op 18 oktober krijgen de leden via de mail het bericht dat de organisatie naarstig op zoek is naar vrijwilligers. Door omstandigheden hebben wij, Mia en Ed Turk, het bewuste weekend geen verplichtingen, iets wat zelden voorkomt. We geven per mail op dat wij alle data beschikbaar zijn, dat kassawerk niet onze favoriete bezigheid is en dat de taplicentie ontbreekt. Een paar dagen later krijgen we een mail dat de meeste pijn op zaterdagavond zit en we worden ingedeeld om te tappen, aanvang 17.30 en melden bij de ingang. De afspraak is gemaakt. Op de bewuste dag zijn we wat vroeg en staan om 1700u voor de ingang. Tussen de dranghekken staat een hele meute mensen te wachten; aan de gesprekken te horen is dit festival ook buiten onze landgrenzen bekend. Bij de deur staan mensen van bovengemiddeld postuur, die de beveiligers blijken te zijn. Na het woord vrijwilligers te hebben uitgesproken mogen we naar binnen en worden onthaald door kleine man die geheel omwikkeld is met communicatieapparatuur. Hij heeft er duidelijk zin in en als ik aangeef dat we volunteer zijn, weet hij mij met een lachebek te melden dat we in Amsterdam zijn en dat ik mijn eigen taal moet spreken. Dus toch niet internationaal. Hij brengt ons naar een ruimte waar de T-shirts liggen en we mogen ons omkleden. Daar heeft onze kleine man niet op gewacht en hij is weer vertrokken. We banen ons een weg naar de grote zaal en klampen iemand aan van de organisatie die ons naar de Damrakzijde brengt. Daar aangekomen is er sprake van hectiek, lange rijen met mensen en van de beloofde uitleg is geen sprake. Mia wordt aan haar arm getrokken door een man die de indruk geeft net zijn laatste sessie te hebben gehad in de sportschool. Hevig bezweet vraagt hij ons zijn 4 taps over te nemen want hij moet héééél erg nodig naar het toilet. De man hebben wij de hele avond niet meer teruggezien. Al rap wordt duidelijk wat daar de reden van is. We staan achter de tap van de Blauwe IJsbeer met het bier Weijsbeer Bock. De rij is inmiddels niet meer te overzien. Er is echter een probleem: het bier is met geen mogelijkheid te tappen en blijft schuimen. De gemiddelde tijd voor het tappen van het biertje is 3 minuten, met veel verspilling van het goddelijke vocht. Dit schiet niet op. Omdat ik het wijt aan onze onkunde (immers geen taplicentie) wenden wij ons tot de TD. Deze weet ons te melden dat het niet aan ons ligt maar aan het bier, ook de tappers links en rechts naast ons en beamen het, gisteren was het hetzelfde verhaal. We berusten ons in ons lot en gaan aan de gang. Gelukkig heeft mijn vrouw meer keukenervaring en zij laat 2 glazen kannen aanrukken. Nu is mijn werk die kannen vol te houden. Mia, gewapend met schuimspaan, weet moeiteloos het ene na het ander biertje met klein schuimkraagje te tappen. Omdat het kleine vaatjes van 20 liter zijn, is de eerste al rap leeg. De toegesnelde TD weet binnen enkele seconden het vat te wisselen, we voelen ons Max Verstappen in de pitsstraat. Onze opmerkelijke taptechniek blijft niet on opgemerkt, ons wordt honderduit gevraagd naar de reden en krijgen het ene na het andere advies. Wij weten inmiddels wel beter en al deze aandacht voelt als een warm bad, de mensen zijn supergezellig. Om 2300u is het einde verhaal en na de apparatuur, en niet vergeten de vloer, te hebben schoongemaakt vertrekken we huiswaarts. Na het inwisselen van ons glas voor een echte PINT bokaal worden wij, omdat het een jubileum, is verrast op een kaasplank. We hebben geen tas bij ons dus deze wordt in het zicht meegenomen. Bij de bus aangekomen vraagt de chauffeur, kijkend naar onze kaasplankjes, of het een leuke bingo was. Even wil ik reageren maar de vermoeidheid eist zijn tol en ik beaam zijn vraag met een knikje, gevolgd door 'heel leuk'. En inderdaad, het is een hele leuke avond geweest met allemaal gezellige mensen, die wat ons betreft navolging heeft. |
|
Terug naar overzicht |
Bier en Smoothies |
tww december 2017 |
Door: Titus Rinia | |
Bier en Smoothies, rare titel zou je zeggen. Wat hebben die twee onderwerpen nu met elkaar te maken? Wel, er is een connectie die ik gemaakt heb. |
|
Terug naar overzicht |
Mild Ale |
tww december 2017 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mild ale is een bier stijl die in Groot-Britannië ooit zeer populair was, echter de consumptie van dit bier is sterk teruggelopen. Het bier heeft de strijd tegen de bitters en de Pale ales vrijwel verloren. Onlangs heb ik het boek “Session Beers, brewing for flavor and balance” aangeschaft. Al lezend in dit boek bekroop mij een deja-vu; dit was geen nieuwe bierstijl aan het bierfirmament. Deze bieren bestonden al geruime tijd. In mijn inmiddels uitgebreide bierboekenverzameling heb ik een aantal uit de serie Classic Beer Styles. Één daarvan is “Mild Ale” geschreven door David Sutula. Met veel plezier heb ik dit boek weer eens ter hand genomen. Een aanrader, verkrijgbaar bij Bookdepository.com voor € 11,94 inclusief verzendkosten. ReceptenMild Mania
Recept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Mild Keeper
Recept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Hoppig Hoofddorp |
tww december 2017 |
Door: Ben Uijtenhaak | |
Hoppig Hoofddorp: Beer, bites and beats.Opnieuw blijkt dat speciaalbier in de lift zit. Elk weekend is er wel ergens een proeverijtje of festival en er komt er nog weer eentje bij. Omdat onze vereniging zetelt in Hoofddorp wil ik dit festival even voor het voetlicht brengen. Op 3 en 4 februari 2018 vindt het eerste speciaalbierfestival in Hoofddorp plaats op het Burgemeester Van Stamplein. Dat weekend wordt het plein omgetoverd tot een waar hopparadijs. Er zullen bekende en minder bekende hophoofden vertegenwoordigd zijn. De volgende brouwerijen hebben hun medewerking al toegezegd: BE+ER Bierbrouwers, Uiltje Brewing Co. , Brouwerij 5Hoog, Brouwerij Vermeersen, Brouwerij Het Roze Varken, Brouwerij Noarder Drachten, The Sisters Brewery, Brouwerij De Blauwe IJsbeer en Gebr. Ducaat. Het festival wordt compleet gemaakt met een geweldige ambiance met passende bites en live beats. Het winterweer hoeft geen spelbreker te zijn want er zijn diverse overkappingen met terrasverwarming. Voor het laatste nieuws omtrent dit evenement check je: www.hoppighoofddorp.nl en/of www.facebook.com/HoppigHoofddorp/
|
|
Terug naar overzicht |
Delirium, december 2017 |
tww december 2017 | ||
Door: Peter Hompe | |||
Brand brand… brand brand…En daar is geen water… weet je nog wel? Dat oude canonliedje. Een beetje de Nederlandse tegenhanger van 'row row row your boat, gently down the stream’, voor mij persoonlijk onsterfelijk gemaakt in de film 'Star Trek V The Final Frontier', waarin Kirk, McCoy en Spock om een kampvuur zitten en Kirk en McCoy, Spock het liedje proberen bij te brengen. Spock zal de logica wel niet hebben gezien van drie keer 'row' achter elkaar te gebruiken in dat liedje. Daar gaat die verhaal dus niet over. Dit verhaal gaat over Brand. De brouwerij dan toch. Een Heineken brouwerij! VoorbeeldenÉén van die televisiereclames verloopt helemaal in slow motion. Hij duurt 40 seconden en door die slow motion beelden krijg je eigenlijk helemaal niets te zien. Ja… die eerste slok en daar draait het dan ook om in deze reclame. Op zich knap om met zo'n laag budget er toch iets (of is het niets?) van te maken. Je ziet van zeg 6 filmpjes de eerste seconden, maar die worden steeds afgewisseld, dus per saldo zie je steeds iets van 10 frames van zo'n filmpje achter elkaar en dan gaan we naar het volgende filmpje. Al met al zie je dus opgesnipperd ongeveer net zoveel van een filmpje als het tijd kost voor het nemen van de eerste slok. En dat is eigenlijk niets. Tenminste, bij mij kost het nemen van zo'n eerste slok eigenlijk geen tijd. Voor deze Brand reclame zie youtube.com/watch?v=cZuJP00QkvQ. Links mijn foto en rechts de ingescande advertentie uit het programmaboekje van theaterfestival 'de Parade'. |
|||
Terug naar overzicht |