9 artikelen uit het clubblad van Mei 2017

Terug naar overzicht

Van het bestuur, april 2017

tww mei 2017
Door: Theo van Eijden

Afgelopen clubavond

We kunnen weer terug kijken op een geslaagde clubavond. Deze keer was het de beurt aan Gery Uijtenhaak en Frank Huitema van de kwaliteitscommissie. Deze commissie is de jongste binnen de vereniging en richt zich op het verdiepen en verbreden van de kennis van verschillende bierbrouwtechnieken. Het boek van Gordon Strong, Brewing Better Beer, is hun leidraad. Deze commissie gaat aan de hand van dit boek een bepaald onderwerp bestuderen en uitdiepen. Hiervoor maken zij diverse proefbrouwsels om het effect te onderzoeken van de diverse parameters van het brouwproces. Afgelopen keer heeft men zich gestort op de donkere mouten. De presentatie zal geplaatst worden in de documentendatabase op de website. Deze is te vinden (na inloggen) onder het kopje 'voor leden'. De donkere mouten kunnen op verschillende momenten worden toegevoegd en de smaak en het karaker van het bier wordt daardoor duidelijk verschillend. Het is aan de brouwer waar zijn voorkeur naar uitgaat. Ter ondersteuning van de presentatie hebben we 8 verschillende proefbrouwsels mogen proeven om de verschillende effecten te kunnen beoordelen. Ook had Gery Uijtenhaak 3 flesje extract gemaakt van verschillende donkere moutsoorten die je op een later moment aan je bier kan toevoegen om meer kleur en smaakt te verkrijgen. Een heel leuke en interessante manier om je bierstijl na de vergisting te corrigeren.

Renco Kuperus heeft een presentatie gehouden over het wedstrijdbier van de clubkampioenschappen die in het najaar worden gehouden. Dit keer is het een Dubbel. Ook zijn presentatie wordt geplaatst op de website bij documenten, zodat je het nog eens rustig kan doorlezen. Ter ondersteuning van zijn betoog hebben we twee voorbeelden van dit biertype mogen proeven.

Excursie

Inmiddels is de voorbereiding van de excursie in volle gang en deze zal bij het verschijnen van dit clubblad reeds achter ons liggen. Het reisdoel is dit jaar twee brouwerijen in Rotterdam, de Pelgrim en Noordt

Komende clubavond

De clubavond die voor ons ligt is een onderdeel van de jaarlijkse clubkampioenschappen. Op deze avond gaan we in groepen de ingezonden bieren van de clubleden beoordelen en bepalen wie zich mag uitroepen tot beste bierbrouwer van ’t Wort Wat 2017. De bieren voor deze avond zijn: Sterke Saison en bieren uit de klasse A en C.

 

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, mei 2017

tww mei 2017
Door: Michael Woolthuis

Alweer gelukt om op tijd een stukje in te leveren. Dit gaat haast een gewoonte worden.

Als eerste even voortbrouwen op het stukje van de vorige maand en dan het deel waarin ik het berekenen van de hoeveelheid spoelwater beschrijf. Ik kreeg namelijk de vraag waarom het zo lastig is de in het recept gegeven SG waarden precies te bereiken. Het antwoord daarop is: nauwkeurigheid.

Het begint al met de mout. De meeste rekenprogramma’s houden een extractfactor voor pilsmout aan van 80%, sommigen 80,1%. Als ik bij Dingemans de pilsmoutspecificaties lees, dan staat daar alleen min. 80% met een Fine/coarse grind extract difference van 1.0-2.5%. Wat dus inhoudt dat de extractfactor ergens tussen de 77,5 en 82,5% kan liggen, afhankelijk van het schroten.

Vervolgens gaan wij de recepten afwegen met een weegschaal die een nauwkeurigheid heeft op de kilogrammen schaal van +/- 10gr. 1kg mout zou dus ook 990gr of 1010gr kunnen zijn.

Daarna komt het maischen, waarbij het extract gemeten wordt met een dobber of met een refractometer. Op beiden ben ik geen nauwkeurigheidsklasse tegengekomen. Dat houdt in dat die zomaar +/- 10% volle schaal zou kunnen zijn. Op een schaal van SG 1000-1100 betekent dat een afwijking van 10 punten. Een gemeten waarde van 1050 zou dus in werkelijkheid ergens tussen de 1040 en 1060 liggen. En dan heb ik het hier nog niet over een mogelijke afleesfout. Tevens houd ik nu geen rekening met de hoeveelheid wort en de temperatuur daarvan. Hoe precies is dat gemeten?

Een slimme rekenaar mag dit alles wel eens bij elkaar optelrekenen en mij dan de uitkomst vertellen, want ik kom daar niet meer uit. De schooljaren met meet- en regeltechniek liggen gewoon iets te ver achter mij.

Nu zal alles wel niet zo zout gebrouwen worden als hij wordt gedronken, dus zal iedereen wel ongeveer in de buurt zitten. Maar afwijkingen zijn dus eerder regel dan uitzondering.

Hieronder staat de komende lijst met brouwpakketten. Deze kan geheel naar ons goeddunken met volledige willekeur wijzigen.

De komende brouw pakketten

Mei:

Duddub

Juni:

Hellbokkel

Oktober:

Hopporter

Één pakket bevat alles wat nodig is om 10 liter bier te brouwen. Alle pakketten worden zoveel mogelijk geleverd met een giststarter.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons, 1 week voor de clubavond, een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht alsjeblieft met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoopprijzen.

De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer)

Groeten,
De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht

DubDub

tww mei 2017
Door: Michael Woolthuis
van: Inkoopcommissie
klasse: D
stijl: Dubbel

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcoholpercentage: 6.6 %
begin-SG: 1059
eind-SG: 1012
EBC (kleur): 43.0
EBU (bitterheid): 20.0
Brouwhuisefficiëntie 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsmout (3 EBC)  1800 gr   3 EBC  
Munichmout (17 EBC) 300 gr   17 EBC  
Special B 140 gr   400 EBC  
Cara Belge 30-40 ebc 200 gr   30 EBC  
Kandijsuiker, donker 200 gr      
Tettnanger 22 gr 75 min. 3.8 α Bloemen  
Maischwater 10 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater 8 ltr     Leverancier: Kraan
Wyeast 3787 trappist high gravity 1     Leverancier: wyeast

Maischschema

67 °C 63 °C 72 °C 78 °C
stort 0 min. 25 min. 40 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Alternatieve droge gist is S-33, laat dan wel de vergistingstemperatuur niet boven de 22 °C komen. Dit geeft wel een minder complexe smaak.

Smaakimpressie

Een niet al te zware dubbel met een volle, moutige smaak.
Terug naar overzicht

Brouwen met donkere mouten

tww mei 2017
Door: Gery Uijtenhaak

naar aanleiding van de presentatie van de kwaliteitscommissie.

Donkere mouten

De kwaliteitscommissie is mei 2016 begonnen met kijken wat we kunnen aanbieden aan de leden om (nog) beter bier te brouwen. Als leidraad gebruiken we het boek van Gordon Strong “Brewing better beer”. We hebben een aantal technieken/onderwerpen uit dit boek gekozen en hebben daar nader onderzoek naar gedaan. Een van de onderwerpen is het brouwen met donkere mouten. Dus de geroosterde mouten: chocolademout, zwarte mout en geroosterde gerst. Dit artikel gaat over de verschillende manieren waarop men deze mouten/gerst kan toevoegen.

Geroosterde mouten geven (uiteraard) een roosterflavour¹ en -kleur aan het bier. De flavours kunnen uiteen lopen van nootachtig, mild tot sterk geroosterd koffie-achtig, tot sterk geroosterd. Geroosterde gerst geeft een droge, scherpe, bittere smaak. Daarnaast zorgen de donkere mouten voor donkerbruine kleuring van het bier. Naast de gewenste flavours, kunnen donkere mouten ook voor minder prettige smaken/mondgevoel zorgen: te harde moutbitterheid, branderig, zurig, samentrekkend mondgevoel.

Maischen

We zijn gewend om alle donkere mouten mee te maischen met de overige mouten. Door het moutproces zijn echter alle enzymen gedenatureerd en eiwitten en zetmeel afgebroken. Er valt zo goed als niets meer om te zetten. Er is dus geen noodzaak om de geroosterde mouten/gerst mee te maischen. Maar wanneer voegen we deze wel toe, en hoe? Dit kan op verschillende momenten en manieren.

Allereerst aan het eind van het maischproces. De mouten, die normaal geschroot kunnen worden, worden toegevoegd na het uitmaischen. Tijdens het klaren van het wort is er voldoende tijd om het roosterkarakter en -kleur uit de mout te krijgen. Het kaf van donkere mout wordt maar kort aan het warme water blootgesteld. Hierdoor is er minder kans op uitlogen van het kaf, de belangrijkste oorzaak van het samentrekkend mondgevoel. Dit samentrekkende gevoel wordt veroorzaakt doordat de polyfenolen uit de donkere mouten reageren met de eiwitten in ons wangslijmvlies. Deze worden daardoor gefixeerd. Deze methode is het eenvoudigst toe te passen. Door het koken is er nog wel kans op een hardere moutbitter.

Steeping

Een andere manier is steeping, ofwel weken. Weken gebeurt geheel naast het brouwproces. Het bier wordt volgens recept gebrouwen, maar dan zonder de geroosterde mout/gerst. Dit weken kan op drie manieren:

  1. heet weken
  2. koud weken
  3. koud weken, korte kook

De basis is hetzelfde. De donkere mouten worden geschroot of fijngemalen. De verhouding mout-water is 250 gram op 1 liter water (eventueel met osmose water). Let bij het mengen goed op dat alle mout goed nat wordt en er geen klontjes in zitten, voor optimaal resultaat. De extract opbrengst is gelijk aan maischen, ca. 45-50%

Koud weken gebeurt bij kamertemperatuur of kouder. Tijd: 20-24 uur. Warm weken doe je in water van ongeveer 74 °C. Tijd: 5 minuten. Na het weken filter je het mengsel. Dit werkt het beste met een kaasdoek in een zeef. Wanneer je het extract niet direct gebruikt kan het afgedekt in de koelkast bewaard worden. Indien heet geweekt, moet het extract snel worden afgekoeld. Het extract kan worden toegevoegd als het wort het gistvat ingaat.

Bij koud weken met korte kook wordt het extract de laatste 5-10 minuten meegekookt. Bijkomend voordeel van deze methode is dat er geen risico is op ongewenste micro-organismen in het bier. Met het extract kan je zelfs na de vergisting nog flavour en kleur bijstellen. Indien je extract over hebt en wilt bewaren is het verstandig deze enige tijd te verhitten tot 65 °C, dan snel af te koelen en in afgesloten fles in de koelkast bewaren.

Bij de eerste methode, het toevoegen van de mout bij de voorloop (klaren), voorkom je met name het samentrekkende mondgevoel. Bij weken voorkom je daarnaast ook dat er een onprettige, harde moutbitterheid in je bier komt. De verklaring hiervoor is dat door langdurige verhitting van het wort aan hoge temperaturen er complexe melanoidines vrijkomen. Deze geven de ongewenste flavours. De melanoidines die de prettige flavours geven zijn veel simpeler van structuur en komen veel sneller vrij.

In Amerika wordt deze methode al gedurende langere tijd gebruikt. Met name het koud weken (met korte kook) wordt toegepast. Koud weken geeft een rijker aroma dan heet weken. Uit onderzoek van Briess (mouterij, 2002) is gebleken dat geroosterde mout het beste resultaat geeft bij koud weken, al dan niet met korte kook. Geroosterde gerst kan het best warm geweekt worden, of koud geweekt met korte kook. Het resultaat volgens de brouwers die deze methode gebruiken is een bier dat een zachtere smaak/mondgevoel heeft dan traditioneel gebrouwen bier. Maar wel met behoud van het aroma van de donkere mouten.

Biertypen waarbij beide methoden (dus voorloop en weken) kan worden toegepast zijn bijvoorbeeld Schwarzbier, black IPA, black Saison, Porters, Milk stout, Oatmeal stout, Brown ale en Dark Mild ale.

Er is een aantal aandachtspunten:

Donkere mouten verlagen de pH in de maisch. Wanneer je de donkere mouten weglaat is het raadzaam om de pH van de maisch te controleren. Koud weken geeft iets minder kleur. Dit kan gecompenseerd worden door meer mout toe te voegen. Maar meer mout betekent ook meer aroma. Let bij het toevoegen in een later stadium op zuurstofinslag.

Weken van mouten geeft ook inzicht in welke flavour een mout geeft. De geroosterde mouten van verschillende mouterijen geven verschillende resultaten. Probeer het eens uit met een kleine hoeveelheid. Daarbij kan je ook uitproberen wat het verschil is tussen koud en warm weken.

¹ Flavour laat zich wat lastig vertalen naar het Nederlands. Flavour=totaal van waarnemingen veroorzaakt door geur, smaak en taststimuli.

Terug naar overzicht

Fotografen gezocht

tww mei 2017
Door: Jan Wurpel

Onze vereniging telt al jarenlang een aantal commissies, elk met een eigen aandachtsgebied. De meeste van die commissies zijn duidelijk merkbaar werkzaam, zoals de Inkoop, Clubkampioenschap, Kwaliteit, Media, enz. De commissie van fotografen is wat minder zichtbaar voor leden. Toch worden er vaak foto’s gemaakt van clubavonden met een specifiek karakter, de gezamenlijke brouwdagen en andere door ons georganiseerde evenementen. Het gaat om het tonen van momenten tijdens evenementen t.b.v. het clubblad. Ook worden er foto’s op onze site gezet zodat een ieder ze kan bekijken en eventueel kan downloaden. Hiermee wordt de vastlegging van de historie van de vereniging ondersteund.

De commissie bestaat op papier uit 5 leden. Echter, in de praktijk van de laatste tijd zijn er eigenlijk nog maar twee fotografen actief. Dat is te weinig, vinden wij! De commissie is dus op zoek naar versterking. Ben je in het bezit van een fototoestel en maak je regelmatig foto’s, en zou je het leuk vinden om af en toe wat foto’s tijdens de evenementen van de vereniging te willen maken, meld je dan aan als fotograaf in het team van fotografen. Aanmelden kan bij Jan Wurpel of bij een van de andere bestuursleden.

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww mei 2017
Door: Ben Jacobs

Daar was hij weer, de avond van de mediacommissie, maar deze keer bij mij thuis. Ik zie een enkeling vragend opkijken van het leeswerk. Wat zou het? Nu, even een korte uitleg: het is altijd een beetje spannend. Niet alleen om de vergadering op zich, maar vooral het deel erna. Het proeven der bieren.

Ik had mijn nieuwe batch Vlaams rood en een zure kriek klaar staan, en mijn gebottelde restant middeleeuwse bier. En Theo nam ook nog eens een overheerlijke Fles Rodenbach Red ale mee, Vintage 2012, Barrel no. 170. Een hele mond vol, als je het zo zegt, maar dat was het bier ook. Daar werd na de vergadering goed van genoten, alsook van andere bieren van Theo en van mij. Met de nodige hapjes.

We zijn als commissie weer druk bezig met een nieuwe special voor dit jaar. Die zal gaan over moutsoorten. We zijn nog in de brainstormfase, maar als jullie nog ideeën hebben, dan zijn ze uiteraard welkom.

We buigen ons ook al een beetje over de Gouden Veer, dus pak de pen en schrijf wat neer! Wie weet ben jij de volgende illustere schrijver in ons gezelschap.

En sinds deze vergadering hebben we ook al weer gezamenlijk gebrouwen met de club. Een tripel C Tripel. Daar breek je bijna je tanden op stuk, zo’n naam. Maar goed, het was een erg prettige dag, met goed veel zon. Buiten nog wel koud, maar binnen warme brouwcondities, zoals u zult begrijpen, met al die (gecontroleerde?) branders. De vergisting erna ging ook weer vlot en ik heb geprobeerd de temperatuur onder de 18 °C te houden. Ik ben benieuwd, het staat nu namelijk nog te lageren.

Dat is het nadeel van elk gebrouwen bier, eens moet het op de fles. De bekende bottleneck dus. Ik hoop dat het voor de volgende clubavond gelukt is. Dan gaan we trouwens de Saisons proeven. Ben benieuwd. In ieder geval vonden vrienden bij mij thuis het een prima bier.

Proost, Ben

 

Terug naar overzicht

Tripel C

tww mei 2017
Door: Theo van Eijden
datum: 22 april 2017
van: Brouwdagcommissie
klasse: C
stijl: Tripel

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 85 min.
alcoholpercentage: 8.4 %
begin SG: 1080
eind SG: 1015
EBC (kleur): 12.0
EBU (bitterheid): 27.0
Brouwhuisefficiëntie 85 %
Watertype: Kraan

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2632 gr.   3 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 160 gr.   4 EBC  
Melany 96 gr.   70 EBC Leverancier: The Swaen
Suiker 322 gr.      
Maisch water 9.4 liter     Leverancier: Kraan
Spoel water 4.6 liter     Leverancier: Kraan
Colombus 5.5 gr. 60 min. 17.5 α Bloemen  
Cascade 5 gr. 20 min. 7.4 α Bloemen  
Citra 5.1 gr.  0 min. 14 α Bloemen  
SafeAle BE-256 11 gr.     Leverancier: Fermentis

Maisch schema

62 °C 72 °C 78 °C
30 min. 30 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

De Citra hopgift is aan het eind van het koken bij vlam uit.
 
Terug naar overzicht

Brouwen met Brewtoad

tww mei 2017
Door: Bertrand Rohrbock

Brewtoad1

Afgelopen januari is er op de clubavond, die ik helaas heb moeten missen, uitvoerig verteld over het gebruik van het programma Brouwhulp bij het bierbrouwen. Zelf heb ik het programma ook gebruikt, maar ben ik overgestapt op een website om recepten te maken, namelijk Brewtoad (http://www.brewtoad.com). Het grote voordeel hierbij is voor mij dat de data zich niet bevindt op een lokale computer, maar vanaf elke computer benaderd kan worden en je niets hoeft te installeren of bij te werken. Je kan een recept bijvoorbeeld maken op je computer en tijdens het brouwen checken op je mobiel. Brouwhulp biedt een heleboel geavanceerde opties en rekenmodules, meer dan Brewtoad heeft, maar ik maakte hier amper of geen gebruik van.

Een ander leuk punt van Brewtoad is dat je jouw recepten kan delen met de hele wereld. Er is daardoor op de Brewtoadsite een enorme database met recepten (meer dan 350,000) beschikbaar waarin je kan zoeken op stijl en naam. Zelfs als je het verder niet gebruikt voor je recepten is het een leuke database. Mogelijk nadeel van de site is dat alles in het Engels is, dus ook de namen van de ingrediënten. Google Translate kan hier eventueel uitkomst bieden.

In dit artikel zal ik in het kort laten zien hoe je een recept samenstelt op Brewtoad. Tijdens het brouwen kun je van je recept een ‘Brew Log’ bijhouden, waarin je de waardes (volumes, SG’s) kan noteren. Daarnaast biedt de site een aantal nuttige rekenmodules, zoals bijvoorbeeld een alcoholberekening (https://www.brewtoad.com/tools/alcohol-calculator) waarbij je op basis van je refractometerwaarden kan rekenen. Hier zal ik echter verder niet op ingaan.

Om een recept te maken moet je eerst een account aanmaken door op de ‘Sign Up’ link te klikken. Je kiest een gebruikersnaam, voert je e-mail in en verzint een wachtwoord. Eventueel kan je via Facebook inloggen als je dat al gebruikt. Nadat je een account hebt gemaakt kun je inloggen en krijg je de optie om een recept te maken. Ga met de muis naar ‘Recipes’ en kies voor ‘New Recipe’ uit het menu.

Je komt nu op een scherm waar je het hele recept kan samenstellen. Kies allereerst een naam voor je recept. Handig om te weten is dat je ook afgeleiden van eerdere recepten kan maken, dus je hoeft geen volgnummer oid in de naam op te nemen. Bij ‘Type’ kies je voor je brouwwijze (voor de meesten zal dit ‘All Grain’ zijn). Bij ‘Style’ kies je de bierstijl die je wilt maken. Dit vind ik persoonlijk een geweldige feature omdat, afhankelijk van de stijl die je kiest, de rechterkant van de pagina wordt aangepast. Hier kun je zien of het recept wat je aan het maken bent volgens de berekeningen van de site past in de stijl voor wat betreft start SG (OG), eind SG (FG), alcoholpercentage (% ABV), bitterheid (IBU) en kleur (SRM). Je kan een notitie bij het recept opgeven en een zogenaamd ‘Equipment Profile’ kiezen. Hier ga ik verder niet op in, maar je kan ‘Equipment Profiles’ (materiaal profiel) aanmaken waarin je een aantal standaardwaarden van je installatie opgeeft, zoals volumes en rendement. Dit is echter niet noodzakelijk en kan je voor elk recept afzonderlijk doen.

Als je nog geen ‘Equipment Profile’ hebt is het handig om eerst even naar beneden te scrollen, naar de sectie ‘Batch & Boil’ en daar de ‘Batch Size’, het volume wat je gaat brouwen, in te vullen. Pas vervolgens in de sectie ‘Mash’ (maischen) je ‘Mash Efficiency’ aan naar het rendement van je installatie. Zorg ook even dat onder ‘Settings’ het ‘Measurement System’ op Metric staat, dan kan je met logisch eenheden zoals (grammen en liters werken). Dit kun je overigens ook in je gebruikersprofiel instellen, zodat je het niet elke keer hoeft te doen.

Deze stappen zijn belangrijk, zodat de site kan uitrekenen wat de SG, IBU en SRM van je wort zullen zijn. Onder ‘Batch & Boil’ kun je nog veel meer waardes opgeven om je watermanagement te regelen; zelf vind ik dit echter teveel gedoe. Een andere handige optie is om je recept te schalen. Dat wil zeggen: misschien heb je een recept voor 25 liter. Dit recept kun je gewoon opvoeren als 25 liter en vervolgens de ‘Scale Batch’ optie gebruiken om het naar het door jou gewenste volume te schalen.

Brewtoad2
Na al deze randzaken kun je (eindelijk) beginnen met het samenstellen van je recept. Allereerst voeg je ‘Fermentables’ toe, dit zijn alle ingrediënten die vergisten, dus met name mouten, maar ook suikers, moutextracten, etc. Klik op ‘Add Fermentable’, er verschijnt een nieuw venster. Hierin kun je zoeken op de Engelse naam van de mout die je wilt toevoegen. Als je de gewenste mout gevonden hebt, klik je op de naam om het aan het recept toe te voegen. De hoeveelheid verander je later. Zoek nu het volgende ingrediënt en klik weer op de naam van dat ingrediënt. Ga zo door tot je alle vergistbare ingrediënten hebt opgegeven en klik daarna op de grijze ‘X’ rechtsboven het venster om het te sluiten en terug te keren naar het recept.

Soms is het beetje ingewikkeld, omdat er van bijvoorbeeld ‘Pilsner’ verschillende landopties (BE, DE en US) aanwezig zijn (keuzestress!), veel zal het echter niet uit maken. Achteraan in de tabel zie je onder ‘°L’ de kleur die de ‘Fermentable’ aan je bier zal geven. Dit kun je via een rekenmodule omzetten naar de hier gebruikelijke EBC: https://www.brewtoad.com/tools/color-converter. Dit kan soms handig zijn om een bepaalde mout te identificeren als de naam niet helemaal overeenkomt. Overigens is het ook mogelijk om zelf zaken toe te voegen via de ‘Custom’ optie, maar hier zal ik niet verder op ingaan.

Nu je terug bent bij het recept overzicht kun je het aantal gram of kilogram opgeven. Standaard staat de eenheid op ‘kg’. In het grijs staat de bijdrage aan de stort.

Op basis van je opgegeven efficiëntie en de ingrediënten die je hebt opgegeven zal de site het verwachte start SG uitrekenen; dit zie je in de rechterbalk. Zolang je nog geen gist hebt opgegeven zal de site eind SG (FG) en alcohol % (ABV) nog niet uitrekenen.

De volgende stap is het toevoegen van de hopgiften. Dit gaat op eenzelfde manier als de ingrediënten, je voegt met ‘Add Hop’ onder de ‘Hops’ sectie de hoppen toe. Als je eenzelfde hop op verschillende momenten bij je brouwsel doet, moet je die meerdere keren toevoegen.

Brewtoad4

Na het selecteren van de hopgiften kun je opgeven hoeveel gram je gaat toevoegen en hoe je dat doet. Bijvoorbeeld 60 min ‘Boil’ voor koken of 7 dagen ‘Dry hop’ voor drooghoppen. Daarnaast kun je door op de ‘>’ voor de hopnaam te klikken de vorm (pellet, plug) en het alfazuur % aanpassen. Dit laatste is noodzakelijk voor de IBU berekening.

Als laatste essentiële stap voeg je de gist aan het recept toe. Dit gaat op eenzelfde manier als de vergistbare ingrediënten en hop. Namelijk door op ‘Add Yeast’ te klikken onder de ‘Yeast’ sectie. Handig is dat de site uitrekent hoeveel gist je zou moeten gebruiken.

Brewtoad5

Optioneel kun je nog de maischstappen toevoegen in de ‘Mash Steps’ sectie. Met ‘Add Step’ kun je een stap toevoegen en vervolgens temperatuur en tijd opgeven.

Nu je klaar bent, is het interessant om eens naar de balk rechts van het recept te kijken. Hier staat een inschatting van de site over de waardes van je wort. De bruine vlakken geven het bereik weer van de bierstijl die je geselecteerd hebt en de streepjes waar jouw recept op uit zal komen. Een handig middel om te kijken hoe je bier qua start SG (OG), eind SG (FG), alcohol percentage (% ABV), bitterheid (IBU) en kleur (SRM) voldoet aan de bierstijl. Elke keer als je wat verandert aan je recept wordt deze balk direct aangepast. Als je klaar bent, klik je op de blauwe ‘Save Recipe’ knop bovenaan het recept en je recept is opgeslagen!

Brewtoad7

Brewtoad6

Het terugvinden van je recepten vind ik niet heel intuïtief, dus ik zal het hier kort beschrijven. Ga, nadat je bent ingelogd, in de bovenbalk van de site naar je gebruikersnaam, klik erop en select

eer ‘Recipes’. Je kan hier op een recept klikken en bijvoorbeeld een ‘Brew Log’ (logboek) maken als je het gaat brouwen via de Brew Logs optie. Als je aanpassingen wil doen, maar ook het originele recept wilt bewaren, kun je ‘Create Variant’ kiezen. Verder kun je recepten printen, exporteren naar BeerXML (kun je het importeren in andere programma’s), wijzigen en uiteraard verwijderen.

Een verdienmodel van de site is dat je via een druk op de knop de ingrediënten kan bestellen, maar helaas werkt dit vooralsnog alleen in de Verenigde Staten.

Na het lezen van dit stukje denk je misschien dat het erg ingewikkeld en veel werk is, maar in de praktijk vind ik de site erg intuïtief werken en kan je heel gemakkelijk een recept maken en je brouwlogboeken bijhouden.

Terug naar overzicht

Delirium, mei 2017

tww mei 2017
Door: Peter Hompe

Baard

Jan, Piet, Joris en Corneel, die hebben baarden, die hebben baarden. Jan Piet Joris en Corneel, die hebben baarden, zij varen mee. Althans, dat verstond ik altijd. Ik heb het eens opgezocht op internet en wat denk je wat? Die tekst was ietsje anders namelijk: Jan, Pier, Tjores en Corneel. Nou maakt het voor het geluid niet zo heel veel uit en ik wil wedden dat half, zo niet meer, Nederland hetzelfde verstond als ik. Affijn, die mannen hadden baarden. Op zich niet gek, in die tijd had je nog geen mooi Gillettescheerders met zeg even 6 tot 10 mesjes die in één keer je gezicht schoon konden schrapen, laat staan scheerschuim of gel in spuitbus. Het was dus veruit het makkelijkst om gewoon niet te scheren en al helemaal niet als je op een schip meevoer. Ik dacht in ieder geval uit bovenstaande liedjestekst te kunnen opmaken dat dit inderdaad het geval was.

Die baard nu, is waar ik het over wil hebben. Toen ik nog op school zat, de MTS, had ik er ook één. Die heeft me hoogst waarschijnlijk sneller aan een woning geholpen dan wanneer ik die niet had gehad. Ik zag er door dit gezichtshaar, behoorlijk wat... hoe zal ik zeggen, belegener uit, denk ik. Ik durf de kreet volwassener eigenlijk niet te gebruiken. Daarnaast begon mijn bovenste hoofdhaar me al te verlaten en dan zie je er toch anders uit dat de gemiddelde achttienjarige bij wie dit alles niet het geval is. Die ambtenaar merkte zoiets op als: “en u heeft nog steeds geen woning???”. Kortom, zo’n baard kan best handig zijn.

Dan hebben we ook nog de ‘hipsters’, u weet wel… mannen met baarden (en dus mogelijk met namen als Jan, Pier, Tjores en Corneel), die steeds de laatste trends volgen. Daarbij hoort beslist het drinken van Amerikaans IPA’s, BBQen en het hebben van tatoos, dus ik denk dat we die groep eigenlijk wel onder ‘ons’ bierdrinkers en mogelijk brouwers, kunnen scharen. Al die mannen met baarden hebben natuurlijk geen enkel idee van het onheil dat over hen hangt, bij iedere slok bier die ze drinken. Daarom ga ik het uitleggen.

Het begon allemaal met Hopt.NL/BE (.nl en .be zijn min of meer kopietjes) een webshop voor speciaal- en craftbieren en nog zo wat geneuzel. Er loopt een actie op deze site 'Shaving voor Savings'. 1 AFGESCHOREN SNOR = 1 GOOSE ISLAND IPA + BIJBEHOREND GLAS! Vanwaar deze actie? Volgens Hopt.be: 'Het aantal Belgische brouwerijen is in 5 jaar tijd bijna verdubbeld naar 296 producenten en België telt meer dan 1500 bieren. De consumptie van bier nam in 2015 licht af naar 71 liter per hoofd van de bevolking. Maar juist de productie van Belgisch bier nam toe van 18,21 naar 19,81 miljoen hectoliter. Een groei van meer dan 8 procent'. Niets aan de hand zou je zeggen. Maar nu komt het: 'van al dat heerlijke Belgische bier worden hectoliters verspild doordat er bier blijft hangen in snorren en baarden. Aldus Berry Plokker van HOPT.be. En dat is een probleem natuurlijk. Niet alleen in België, maar dat zal beslist ook in Nederland spelen.

Sterker nog, ook in Engeland maakt men zich zorgen en die zorgen zijn gegrond verklaard door een onderzoek. Dit onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat daar jaarlijks ruim 90.000 liter bier (162.000 pints) verspild wordt door gezichtsbeharing. Dat is niet niks. En dan hebben we het nog niet eens over de verspilling van bier wat uit je glas klotst bij het oppakken van je glas van de bar en het naar je tafel lopen. Dat is namelijk ook een groot probleem in Engeland. Ze tappen je glas zó vol, dat het niet zonder morsen verplaatst kan worden. Kom daar maar eens om in een Nederlandse kroeg, waar er minstens 3 tot soms wel 5 vingers schuim op een pilsje zitten. Verder wees het Engelse onderzoek uit: 'Bij testen op menselijke proefpersonen bleek dat snorren en baarden 20% van hun eigen gewicht kunnen absorberen. Zo blijft bij elke slok bier 0,56 milliliter hangen in het haar'. Je vraagt je dan af hoe ze het gewicht van die snorren en baarden hebben gemeten, maar over het resultaat kan ik alleen maar zeggen GATSIE! en ZONDE!! Het gaat dus om: 'de gemiddelde Brit drinkt 102 liter bier per jaar, de gemiddelde Belg drinkt slechts 71 liter, maar dat betekent nog steeds dat er tienduizenden liters bier per jaar verspild worden door gezichtsbeharing. Dat van die Hectoliters wordt dus wel enigszins afgezwakt, maar het blijft veel.

Missethoreca.nl heeft dit artikel min of meer overgenomen en het een beetje vernederlandst door de cijfers van Nederland te gebruiken. Op YouTube kom ik ook nog een klein filmpje met voornamlijk gesproken tekst tegen: https://youtu.be/fpUI_aQLW5Q. Kortom: dit baardgebeuren en het verlies van bier daarin, is dus echt wel een dingetje. Ikzelf heb gelukkig al jaren geen baard meer en dus verspil ik hiermee in ieder geval geen bier meer. Ik kan dus alle andere bebaarde en/of besnorde bierdrinkers slechts waarschuwen voor het enorme verlies wat hen ten deel valt.

Maar heren baard- en/of snorhouders, niet getreurd. Ik heb een oplossing! Jullie hebben ongetwijfeld wel eens gezien dat je tegenwoordig met een baard of snor niet zomaar bijvoorbeeld een fabriek in komt waar voedsel wordt klaargemaakt. Daar moet je eerst een witte jas en tegenwoordig ook haarnetjes dragen en die haarnetjes zijn er ook voor snorren en baarden. Wat ik nu op de markt gebracht heb, is een 'haarnetje' voor alleen een snor, alleen een baard of een combinatie van beiden. Alleen is mijn netje gemaakt van een door mij gepatenteerd bierdicht en bierafstotend materiaal! Eenmaal om, kun je snor of baard desnoods IN je bier hangen en er blijft gegarandeerd geen bier aan of in hangen. Geen verlies meer! En ze zijn uiteraard meermaals bruikbaar. Ik verkoop ze in een webshopje in de kleuren Kaki, Legergroen, Camouflage en Zwart, echte mannenkleuren dus. Ik heb ze ook maar meteen namen gegeven: Tom Selleck voor alleen de snor, Abe Lincoln voor alleen de baard en ZZ Top voor de combi. Kom op mannen, spoedt u naar www.stopbierverlies.nl en bestel!

Peter

Terug naar overzicht