Artikelen
7 artikelen uit het clubblad van September 2017
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, september 2017 |
tww september 2017 |
Door: Jan Wurpel | |
We schrijven nu al weer september, dus is de periode met R-en in de maand weer begonnen. De vakanties voorbij, de omgevingstemperaturen lager, zodat er weer volop gebrouwen kan worden door de brouwers die een klimaatkast moeten ontberen. Ik zelf heb nog een bokbier en een Scotch Ale op het programma staan. Als lid van de Kwaliteitscommissie zal ik met Theo van de Voorde in oktober een American Pale Ale brouwen. Twee brouwsels; de eerste met osmosewater toegevoegd in de maisch en het spoelwater en een brouwsel van hetzelfde recept met enkel leidingwater. Benieuwd wat de effecten of verschillen zijn. We laten het proeven! Afgelopen clubavond. Gezamenlijke brouwdagen. Komende clubavonden.
Clubkampioenschap 2018.
|
|
Terug naar overzicht |
Inkoopcommissie, september 2017 |
tww september 2017 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Omdat de clubavond van september bij Klein Duimpje is, is er geen verkoop van de inkoop. Je kunt wel bestellen voor de clubavond van oktober, bestel dan vóór 15 oktober. Hieronder staat de komende lijst met brouwpakketten. Deze kan geheel naar ons goeddunken met volledige willekeur wijzigen.
Één pakket bevat alle ingrediënten, zoals ongeschrote mout, hop en gist, die nodig zijn om 10 liter bier te brouwen. Alle pakketten worden zoveel mogelijk geleverd met een giststarter. De pakketten zijn alleen in de aangegeven maand te bestellen en worden op de clubavond van die maand geleverd. Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons, 1 week voor de clubavond, een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht alsjeblieft met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoop prijzen. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/. Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer). Groeten, De inkoopcommissie (Stefan en Michael) Het recept van oktober: HopporterRecept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Opmerkingen van de brouwerKoudhop 6 gr Styrian Golding; alternatieve droge gist is: S-04 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Doe eens gek, Gelatine |
tww september 2017 |
Door: Theo van Eijden | |
Mijn tweede brouwsel van mijn Session-IPA was troebeler dan de eerste. Er is natuurlijk een eenvoudige oplossing om bier helder te krijgen: TIJD. Echter, tijd is iets wat ik van kinds af aan al minder had dan ieder ander, geduld zou je het ook kunnen noemen. Tijdens een zoektocht over het web kwam ik onderstaand artikel tegen, wat ik vrij vertaald heb. Toevallig was het beschreven bier vrijwel vergelijkbaar met het bier dat ik in de koelkast had staan lageren. Bijgaand een deel van het artikel dat mij inspireerde tot het toevoegen van de gelatine.
Het gelatine effect, Exbeerment results Sommige mensen zijn er trots op dat hun zelfgebrouwen bier enigszins troebel is, dit is waarschijnlijk geboren uit de gedachte dat troebelheid een bijdrage levert aan het karakter van het bier. Het zou min of meer symbolisch zijn voor ambachtelijk gebrouwen bier. Ik ben van mening dat helder bier altijd beter smaakt. Zelfs bij bierstijlen die enigszins troebel mogen zijn, zoals een Saison, geef ik er de voorkeur aan als deze helder zijn geworden. Ik begrijp dat mijn ogen invloed hebben op mijn smaakpapillen en een vertekend beeld kunnen geven. Ik heb het gevoel dat het sentiment dat troebel bier beter is komt van het feit dat het niet meevalt om kristalhelder bier te maken. Het is wel mogelijk, maar dan moet je gelijk aan onze oosterburen het bier enkele maanden laten lageren, en die tijd willen we vaak niet investeren. Brouwers gebruiken diverse technieken om het bier helder te krijgen, zoals de eiwitrust en Iers mos. Mijn werkwijze is vergelijkbaar maar toch produceer ik bij tijd en wijle hinderlijk troebele bieren. Ik gebruik tevens zeer floculante gistsoorten die snel neerslaan, en pas koude lagering toe. Bij het overhevelen van gistvat naar de mandfles laat ik het gistdepot achter in het vat. Dit is meestal voldoende, maar er zijn momenten dat het bier weigert helder te worden, zelfs na een week in de lagerfles bij 2 graden. DoelOnderzoeken of er kwalitatieve verschillen waarneembaar zijn tussen twee gelijke bieren waar bij aan één gelatine is toegevoegd. WerkwijzeEen hoppige Pale Ale is gebrouwen, ingemaischt op een lage temperatuur en vergist met Whitelabs-002. Het wort aan de kook gebracht, hop toegevoegd en na afloop afgekoeld naar vergistingstemperatuur. Er zijn twee gistvaten gevuld en in de vergistingsruimte geplaatst. Gist toegevoegd, en de vergistingstemperatuur ingesteld op 18,5 graden C om estervorming te minimaliseren. Na ongeveer 5 dagen verminderde de activiteit in het gistvat. De tijd was aangebroken om de dry-hop toe te voegen. Na enkele dagen een klein beetje bier overgeheveld om een SG meting te doen. Tot dit punt zijn beide bieren gelijk behandeld. Stap 1: Bieren in de vergistingsruimte afgekoeld naar 7 graden C. ResultatenIn totaal hebben 12 personen deelgenomen aan het proefpanel. Zij waren niet op de hoogte van de aard van het Exbeerment. Om de kans op vooringenomenheid als gevolg van verschillen in uiterlijk te beperken is er voor gekozen om de bieren in ondoorzichtige glazen aan te bieden. Iedere deelnemer kreeg drie glazen aangeboden, 2 zonder gelatine en 1 met gelatine. De vraag die daarbij gesteld werd was of het mogelijk was een proefglas aan te wijzen dat afweek van de andere twee glazen. Op basis van het aantal deelnemers hadden er 8 (p<0.05) het afwijkende bier moeten selecteren om te kunnen concluderen dat gelatine een significant effect heeft op het karakter van het bier. Resultaat was dat van de 12 deelnemers van het proefpanel er 5 in staat waren het met gelatine behandelde bier aan te wijzen als afwijkend van de het andere bier. AromaDrie personen gaven de voorkeur aan het bier zonder de gelatine, terwijl 2 anderen juist de voorkeur gaven aan het gelatine bier. Ook vonden 3 personen het aroma van beide bieren vergelijkbaar aan elkaar, terwijl 2 anderen het totaal verschillend beschreven. SmaakDe smaak van het bier zonder gelatine werd door 4 personen beter gewaardeerd. De andere persoon kon totaal geen verschillen waarnemen. In termen van vergelijkbaarheid: 2 personen gaven aan dat de bieren niet vergelijkbaar zijn terwijl 2 anderen vonden dat de bieren wel wat gelijkenis vertoonden, er was 1 persoon die beide bieren exact gelijk beoordeelde. MondgevoelEr waren 3 personen die de voorkeur gaven aan het gelatine vrije bier omdat het een beter mondgevoel had. Door twee anderen werd het als exact gelijk beoordeeld. SamengevatHet bier dat niet was behandeld met gelatine had de voorkeur van 3 van de 5 personen. Op de vraag welk bier behandeld zou kunnen zijn met gelatine, met een ondoorzichtig glas, 2 kozen het gelatinebier, er kozen 2 het onbehandelde bier en 1 kon geen keuze maken. Er zijn dus verschillen waar te nemen tussen de beide bieren, maar niet echt overduidelijk.
|
|
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww september 2017 |
Door: Ben Jacobs | |
Hoe we water moeten veranderen in bier, daar werken we allemaal hard aan. Maar hoe verander je het ene bier in het andere? Daar heb ik nu een mooi voorbeeldje van. Een goede kennis van mij had een advertentie gezien voor de nieuwe batch van ‘Original Leipziger Gose’, een wonderlijk lekker zuur bier met als toevoegingen zout en koriander. Alleen: hij houdt helemaal niet van zuur bier. Maar de aankondiging van dit bier was dusdanig geweest dat hij er gewoon, zonder onderzoek naar het type bier, 10 van had besteld. |
|
Terug naar overzicht |
Pompoenbier, deel 1 |
tww september 2017 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Donovan Larmonie | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zin om een lekker seizoensbier te brouwen maar even geen zin in een bokbier. Dan heb ik een leuk idee voor je: een pompoen Ale. Dat wordt in elk geval mijn eerstvolgende brouwsel en als het je wat lijkt nodig ik je uit om het ook te proberen. Hieronder deel ik mijn recept met jullie. Voel je vrij om het aan te passen naar eigen smaak. Een pompoen Ale of pompoenbier is een heerlijk seizoensbier voor de donkere maandjes. Heerlijk gekruid doet het denken aan een lekker stuk pompoentaart (pumpkin pie). Pompoen Ales zijn doorgaans mild, met weinig tot geen bitterheid, een moutige ruggengraat en met één of meerdere kruiden die vaak het voortouw nemen. Veel van deze bieren hebben een zetmeelrijk, vol mondgevoel. De beste versies zijn gebrouwen met echte pompoen, waarbij het roosteren van de pompoen enorme diepte toevoegt aan het karakter van het bier. Gebruik voor het bier het liefst de kruiden die in pumpkin spice zitten. Pumkin spice is een mengsel van verschillende kruiden waaronder kruidnagel, nootmuskaat, piment, gember, kaneel welke gebruikt worden om een heerlijke pompoentaart te maken. Je mag natuurlijk zelf bepalen wat je erin stopt en hoeveel. De pompoen kan je zowel bij het maischen als bij het koken toevoegen. Hou er overigens rekening mee dat het brouwen van dit bier best tijdrovend kan zijn en een normale brouwdag danig kan frustreren met een verstopte filter. Mijn recept voor 19 liter ziet er als volgt uit.
Om de pompoen te kunnen gebruiken in het bier moet je het volgende doen. Halveer de pompoen(en) van ongeveer 4 kg. en lepel de zaden en draadjes uit de pompoen. De zaadjes kun je ook lekker roosteren voor bij de borrel. Het vlees van de pompoen kan je insmeren met bruine suiker. Dit hoef je niet te doen maar het geeft wel meer smaak aan het bier. Plaats de pompoen met de vlees-kant naar beneden op een bakplaat en bak deze op 150° C voor een uur of totdat de pompoenen zichtbaar in elkaar vallen. Schep de pulp uit de schil en maak er eventueel een puree van. De pompoen is dan klaar voor gebruik. Je kunt de pompoen een avond van tevoren prepareren en in de koelkast stoppen. Of een week eerder en dan invriezen kan ook. Wees je er dan wel van bewust dat als je koude pompoen in je maischketel of kookketel gooit dat het de temperatuur beïnvloed. Bevroren pompoen gebruiken zou ik niet doen maar wie ben ik om je tegen te houden.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Bijzondere bieren en biernamen |
tww september 2017 |
Door: Gery Uijtenhaak | |
Regelmatig bezoek ik diverse sites voor amateurbrouwers. Niet alleen Nederlandse sites maar ook buitenlandse sites. Heel nuttig als je op zoek bent naar informatie. Laatst viel mij op dat de Canadese thuisbrouwers eigenlijk best wel creatief zijn als het gaat om het verzinnen van namen voor hun bier maar ook bij het bedenken van bijzondere toevoegingen aan bestaande biertypen. Dubbel, Tripel, Porter, Stouts. Allemaal biertypen die we als amateurbrouwer wel kennen en waarschijnlijk ook wel een keer hebben gebrouwen. Als de gemiddelde brouwer eens iets anders wil doen met zijn bier, dan trekt hij/zij de kruidenkast open en voegt een kruid toe aan een bekend bier, bv. Koriander Saison of Laurier Porter. Andere toevoegingen waar we aan gewend zijn, zijn chocolade en koffie. En ja, ook in Nederland worden wel eens bijzondere ingrediënten toegepast zoals zeewier of kiwi’s. Wat de naamgeving betreft is het op de meeste sites wel wat braaf. Geen pakkende namen bij de meeste recepten. Of bewaren we die namen alleen voor thuis? De recepten op de Nederlandse sites geven de indruk dat de Nederlandse amateurbrouwer redelijk stijlvast wil brouwen, of dit in ieder geval poogt. Een fantasiebier hier is vaak een bier dat qua mout of hopsamenstelling afwijkt van een vast type. Nee, dan de Canadezen. Een paar voorbeelden van bijzondere bieren of biernamen uit Canada:
Het bier dat er wat mij betreft echt met kop en schouders bovenuit stak was een bier met de naam Chocolate Peanut Butter Stout. Ik denk niet dat dit verder enige verklaring nodig heeft. Een recept werd niet gegeven in het bericht over dit bier. Wel dat de pindakaas niet in de vorm was zoals wij deze kennen maar in poedervorm. Om dit poeder te maken wordt alle vet uit de pinda geperst en wat overblijft wordt gedroogd. Om er weer een smeersel van te maken moet je er water aan toevoegen. Toch spannend als je dat in je brouwketel gooit. Helaas wordt er verder geen verslag meer gedaan over het resultaat. Zou het dan toch niets geworden zijn?
|
|
Terug naar overzicht |
Delirium, september 2017 |
tww september 2017 |
Door: Peter Hompe | |
Het Enge LandAls je kijkt wat er de laatste jaren in Nederland op brouwerijgebied gebeurt, zie je min of meer het volgende: er ontstaan veel kleine nieuwe brouwerijen die een hele reeks aan nieuwe experimentele biertjes maken. Hierbij wordt geen smaak geschuwd. Wat ik vooral veel zie terugkomen zijn de Amerikaans IPA stijl bieren. Deze zitten zó tjokvol met hop en worden daarnaast ook zó rijkelijk ge-drooghopt dat zodra je zo’n biertje opentrekt, het lijkt of je zojuist een nieuwe zak Cascade- of Citrahop opentrok. Wow, die geur! En dan die smaak. Hoewel sommige uitzonderingen er een potje (hop) van maken, waarbij het lijkt of ze te veel van de verkeerde hop hebben gebruikt. Gelukkig gaat het bij de meesten goed.
|
|
Terug naar overzicht |