Artikelen
9 artikelen uit het clubblad van Februari 2018
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, februari 2018 |
tww februari 2018 |
Door: Jan Wurpel | |
Afgelopen clubavondAls ik deze column schrijf hebben we de eerste clubavond van 2018 er al weer opzitten. Jacques Bertens was de spreker die het jaar opende met een lezing over Innovatieve bieren. Brouw eens wat anders dan de standaard tripels, dubbels e.d. Om te weten te komen of je een innovatief bier kunt brouwen moet je eerst ervaring opdoen in het herkennen van de diverse bestaande biertypen en hun beschrijvingen en door deze te proeven. Bezoek zoveel mogelijk bierfestivals om ervaringen op te doen in het proeven van diverse bieren. Brouwdag 3 februari 2018Op zaterdag 3 februari heeft er weer een gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek plaatsgevonden. 26 brouwsets waren er ingeschreven, een teken dat veel leden weer zin hadden om gezamenlijk hun brouwkunsten en ervaringen uit te wisselen. Ik kwam rond 8:00 uur aan in de loods waar het brouwfestijn zou plaatsvinden toen ik zag dat er al een aantal brouwers druk bezig was. Het waren vader en zoon Hessels die druk doende waren hun elektrische installatie op orde te brengen. Komende clubavond 23 februariOp de clubavond van 23 februari is er de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Het bestuur legt dan verantwoording af over het afgelopen jaar en presenteert de plannen voor het komende jaar. Ook het financiële reilen en zeilen lichten we dan toe. Dat is ook een moment om actief met elkaar in discussie te gaan over waar we als vereniging mee bezig zijn en of er zaken zouden moeten veranderen. Natuurlijk staan we als bestuur het hele jaar open voor feedback en nieuwe ideeën, maar de ALV is het officiële moment. Clubavond van 23 maartOp deze clubavond zal brouwerij de Moersleutel bij ons op bezoek komen en zal er een presentatie gegeven worden over hun brouwerij en zullen we een aantal van hun bieren gaan proeven. Dus noteer 23 maart in je agenda. Gezamenlijke brouwdag zaterdag 24 maartWe gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Van Duivenvoorde in Lisserbroek. We plannen dan een Sterke Blonde in als te brouwen bier. |
|
Terug naar overzicht |
Van de Inkoopcommissie, februari 2018 |
tww februari 2018 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2018 wordt voor ons een soort van haast bijna waarschijnlijk jubileum jaar. Wij gaan namelijk, afhankelijk van wie er telt, wat je mee telt en welke jaartelling daar bij gebruikt wordt, ergens in dit jaar ons vijfenzeventigste maandpakket recept leveren. Er is wel nog wat discussie want we hebben in het verleden een paar keer hetzelfde recept nogmaals gebruikt of een recept met kleine wijzigingen geleverd. En tel je die dan wel mee of juist niet. Welke maand het precies is blijft zo tellende in historische duisternis gehuld. Wanneer het ook is, wij hebben er in ieder geval al een biertje op gedronken. Die nemen ze ons niet meer af. Erg leuk en lekker dus. Maar om nu op onze lauweren te gaan rusten lijkt mij nogal een saaie bezigheid dus blijven we voorlopig bezig met mooie en hopelijk ook lekkere brouwpakketen te zoeken of te verzinnen. Hieronder staat de lijst met de komende brouwpakketten. Deze kan wel zonder opgaaf van reden en met volstrekte willekeur wijzigen dan wel anders gedronken worden. Meestal zijn ze ongeveer twee à drie maanden van te voren al op de site in de recepten database te vinden. De komende brouwpakketten:
Één pakket bevat alle ingrediënten, zoals ongeschrote mout, hop en gist, die nodig zijn om 10 liter bier te brouwen. Alle pakketten worden zoveel mogelijk geleverd met een giststarter. Hoe je de giststarter moet maken vind je op de site, zoek onder media/artikelen op ‘giststarter maken’. De pakketten zijn alleen in de aangegeven maand te bestellen en worden op de clubavond van die maand geleverd. Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons, 1 week voor de clubavond, een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht alsjeblieft met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoop prijzen. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/. Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer). Groeten, De inkoopcommissie (Stefan en Michael) PS: Het recept van februari:
Ingrediënten
Maisch schema
Opmerking:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Verslag van de Algemene Leden Vergadering 24 februari 2017 |
tww februari 2018 |
Door: Erik Deelissen | |
Verslag van de Algemene Leden Vergadering24 februari 2017, in de Boerderij te HoofddorpAanwezig: 41 leden, + 2 ereleden.
De volgende vragen/opmerkingen kwamen naar voren:
De voorzitter sluit de vergadering om 21:58 en bedankt de aanwezige leden voor de belangstelling |
|
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww februari 2018 |
Door: Ben Jacobs | |
Ah, afgelopen zaterdag was het weer zover. Een brouwdag. Ik was al een jaar door allerlei omstandigheden niet geweest en ik verheugde me er flink op. Al die stomende ketels, bedrijvige brouwers en hopgeuren in de middag. Bij aankomst waren de vroegen al druk bezig met het opzetten van hun installatie. Ikzelf vond half 9 al erg aan de vroege kant, want meestal kom ik pas veel later aanzetten. Had onder andere te maken met het feit dat mijn broer een keer wilde mee brouwen, en hij ’s middags weer op tijd weg moest. Maar het recept was erg aanlokkelijk en mijn broer wilde een keer met me brouwen. Dus dit keer was ik er en stond ik zelfs voor het eerst helemaal vooraan bij het uitdelen van het mout. Ik had de Dingemans zakken zien staan, maar het drong pas later tot me door dat er geen Maris Otter werd uitgedeeld. En aan mijn broer had ik het recept van deze brouwdag geprezen, met name vanwege de moutkeuze. Jammer, maar het mocht de pret niet drukken. Hij had alleen nog maar met een Hema pakket gebrouwen en alles zou toch beter zijn dan die ervaring. Jan maakte zich nogal wat zorgen over de elektra, maar ik heb geen problemen ondervonden of gezien. En de Grainfathers, die nu toch onze club binnendringen, deden vrolijk hun best. Ik begreep dat de temperatuur goed geregeld is in dit systeem. Mocht het gezeul met die pannen me te zwaar worden, dan is dit toch een elegante oplossing, bedacht ik mij. Mijn broer, van huis uit elektricien, viel al meteen op hoeveel meetapparatuur er op de installaties was aangebracht. Wat dat betreft gaat de hobby verder dan brouwen alleen. Ik zelf ben helaas niet zo handig en hou het bij 3 pannen en een thermometer. Thuis vulde ik het 3 gallon vaatje van mijn broer, die daarmee huiswaarts ging en op zondag begon de schuimkraag zich al te vormen op het wort. |
|
Terug naar overzicht |
Benen op tafel |
tww februari 2018 |
Door: Theo van Eijden | |
Een aantal zaken zijn wederkerend en daar is niets mis mee. Goede dingen moet je niet veranderen, zo ook het jaarlijkse evaluatieoverleg van het bestuur. Omdat andere jaren tijdens het 'benen op tafel' overleg wel eens de voorzitter zoekgeraakt was, is deze keer besloten het wat dichter bij huis te gaan zoeken. De Jopen kerk in Hoofddorp leek een goed alternatief voor de meestal winderige en van regenbuien dooraderde avonden. Echter, toen onze vrouwen hier op duistere wijze lucht van kregen is er op nogal hardhandige wijze van buitenaf op onze agenda ingegrepen en zaten we plotseling met 10 man/vrouw aan tafel. Op zich niet een groot probleem maar de diepgang van de evaluatie heeft er wel onder geleden. Twee kapiteins op een schip is al veel maar nog vijf er bij en dan heb je een gekkenhuis. Kort samen gevat, we hebben ons gezellig op de balustrade in de kerk genesteld en ons aan de bieren van Jopen overgegeven en het eten heeft ons prima gesmaakt. DisclaimerLet op: Onderstaand verhaal vertegenwoordigt de mening en de zienswijze van het bestuur. Mochten jullie anders over bepaalde zaken denken, zie dan dit artikel als een uitnodiging om tijdens de ALV hierop terug te komen en zaken aan de orde te stellen.
|
|
Terug naar overzicht |
Uitnodiging Algemene ledenvergadering 2018 |
tww februari 2018 |
Door: Erik Deelissen | |
Langs deze weg nodigt het bestuur van de amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat haar leden uit tot het bijwonen van de jaarlijkse ledenvergadering, welke gehouden zal worden op:
Namens het bestuur, Secretaris. |
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, clubavond 26 januari 2018 |
tww februari 2018 |
Door: John Gouwerok | |
Het was weer zoals vanouds een goede opkomst op de eerste clubavond van het jaar met ongeveer 80 aanwezigen. Nico was er met de drukmeters (bij mij werkt hij prima), de inkoopcommissie met de uitgifte van brouwpakketten, een goede spreker en ook nog TIPPEL C als maandbier op tap; de avond kan niet stuk. De spreker, Jaques Bertens, zou spreken over innovatieve bieren. Ik had begrepen dat het over nieuwe bieren en vernieuwende brouwwijzen zou gaan. Ik heb het niet goed begrepen maar het was wel een goed verhaal. Ook werden de keuringsformulieren uitgedeeld zodat je kon zien wat jouw ingezonden bier voor resultaat heeft gehaald bij de clubkampioenschappen. Er waren 31 ingeleverde formulieren met een 5.46 gemiddeld dus toch nog een voldoende. Dank voor het inzenden van dit bier Kees van Roode & Wim Groeneveld. Tot de volgende keer. Jullie uitbater, |
|
Terug naar overzicht |
De hapjes en biertjes van de clubavond 29 december 2017 |
tww februari 2018 |
Door: Jan Wurpel | |
Afgelopen jaar hebben we op 29 december het thema Vis & Bier als programma gehad. Het ging hier bij om een zestal vishapjes met een bepaald bier erbij geserveerd. Hier, op verzoek van velen, een beschrijving van die hapjes en de geserveerde biertjes.
Ook eens proberen?
Wilma & Jan Wurpel. |
|
Terug naar overzicht |
Delirium, februari 2018 |
tww februari 2018 |
Door: Peter Hompe | |
Oud bier in nieuwe flessenDe laatste jaren zijn er ontzettend veel nieuwe brouwerijen ontstaan. Ik las dat er sinds 2015 meer brouwerijen in Nederland zijn dan in België. Inmiddels zijn we de 450 brouwerijen voorbij. Die nieuwe brouwerijen brouwen dan, naast de ‘standaard’ speciaalbiertjes, juist ook zeer afwijkende bieren. Ik geef een paar voorbeelden: weespermopjesbier, apfelstrudelbier, stroopwafelbier, sushibier, rodebietbier, wortelwalnootbier, vanille-lelietjesvandalenbier, groene theebier. Nee da’s onzin, ik verzin ze. Hoewel... het zou heel goed kunnen, met al die nieuwe speciale smaken. Overigens wordt door één van de grotere Nederlandse brouwerijen wel degelijk een biertje gemaakt met groene thee. In België is men meer blijven hangen in de ‘speciaalbieren’. Op zich kunnen die heel lekker zijn en er zijn er ook hier in Nederland nog heel veel, zeer populair. Maar als je om je heen kijkt naar al het nieuws dat de bierschappen vult, dan lijkt een simpel Duveltje, Leffe blond of Tripel, of een Palmpje toch wel heel oubollig. Ook binnen de groep speciaalbieren uit België lijkt het aanbod iets te verschuiven. Sinds 1996 bestaat tripel Karmerliet, maar pas de laatste jaren zie je dat bier overal in restaurants aangeboden worden of in de supermarkten staan. Dus een hele kleine verschuiving is er wel. In Nederland hebben we dus een enorme omslag meegemaakt en het einde is nog niet in zicht. Met het grote aantal nieuwe brouwerijen en vooral ook nieuwe soorten bier, ontstaat er blijkbaar ook een behoefte aan mensen die ons over al die nieuwe bieren iets kunnen vertellen. En wie kunnen dat bij uitstek? Juist… mensen met een opleiding voor het proeven van bieren en ook mensen die bieren heel goed kunnen paren met gerechten in restaurants bijvoorbeeld. En wat denk je wat? Daar zijn dan weer cursussen voor en die leveren ons al die bierdeskundigen weer aan. Je kunt je afvragen of je die allemaal nodig hebt, maar het aanbod in cursussen is er en mensen vinden het leuk om zo’n cursus te volgen. Restaurants die wat meer bieren op de kaart hebben, zullen zich richten tot deze nieuw opgeleide mensen en wellicht vragen welk biertje het beste bij welk gerecht past. Kringetje rond. Maar... we vergeten één nieuwe variant die door een aantal bestaande grote en juist wat oudere brouwerijen gemaakt wordt. Het bier op basis van een ‘vergeten’ of kwijtgeraakt recept. Iedereen heeft toch wel eens een rondleiding door een oude brouwerij gemaakt, waar ze dan een verhaal vertellen over een nieuw bier dat ze maken, maar op basis van een járen verloren gewaand recept. Leuke anecdote voor de brouwerij en het maakt de rondleiding nèt even leuker. Zo’n verhaal zet je namelijk aan het denken en fantaseren. In een brouwerij uit 1791 bijvoorbeeld, kan makkelijk een recept verloren zijn geraakt in het tumult van overnames of juist doordat de volgende generatie dat bier niet meer zag zitten, of gewoon gestopt omdat het niet meer genoeg afzet had. Als zo’n brouwerij dan heden ten dage denkt ‘kom, laten we een nieuw bier maken. Dan zeggen we dat het op basis van een oud verloren gegaan, maar weer teruggevonden recept is’, dan heeft zo’n bier meteen een geschiedenis, een verháál dus. Dát is natuurlijk ook een manier om een nieuw bier op de markt te zetten. Ongetwijfeld werd dit ‘nieuwe’ bier eerst op een R&D afdeling in het klein gebrouwen, geproefd en getest, om daarna iets groter gebrouwen, geproefd en getest te worden. Nadat het eenmaal goed bevonden is, kun je het groot gaan uitbrengen en heb je weer een leuk nieuw bier. Je krijgt dan bieren die worden aangeprezen met: ‘authentieke smaak’, of ‘volgens ‘eeuwenoud recept’, of ‘precies zoals toen’. Hierbij kunnen we onderscheid maken tussen:
Als ik zo’n bier drink, probeer ik in gedachten uit te gaan van punt 2. Als het dan, volgens mijn smaak, een echt lekker bier is, probeer ik terug te gaan in de tijd en me voor te stellen hoe het tóen echt smaakte. Je kunt mij namelijk niet wijs maken, dat indien wij nu een bier maken van een ‘gevonden’ recept met onze moderne granen, gezuiverd water, enz., dat dit hetzelfde smaakt als bijvoorbeeld hetzelfde bier honderden jaren geleden gemaakt met granen, hop en water van toen. Dat kán gewoon niet. Ze hadden toen op zich wel schoon water (er was gewoon nog niet zoveel milieuvervuiling), maar poep zat er beslist in, hetzij van mensen hetzij van dieren (koeien, varkens, vogels of insecten). En waarschijnlijk ook resten van organisch materiaal zoals hout, bladeren, gras, lijken, enz. Dat water móet gewoon anders gesmaakt hebben. En wat dacht je van de granen? Onze granen zijn beslist anders nu. Mogelijk een hogere opbrengst, maar niet per se beter voor de smaak van bier. Maar hoe moutte men toen? Misschien langer en daarna ging het drogen misschien wel heter, of juist niet? Hoe was de hop, ervan uitgaande dat het niet om een gruitbier gaat? Hoeveel alcohol zat erin? Wat voor gist werd er gebruikt? Zou het nou niet machtig zijn als we een tijdmachine hadden (denk Suske & Wiske, of, als je meer van modern houdt, de Delorean waarin Marty McFly z’n ouders opzoekt als ze nog tiener zijn) en we konden reizen naar de tijd en plaats van het originele bier? Het mooiste zou het dan zijn als je ook eenzelfde bier uit onze tijd zou kunnen meenemen om ze dan daar en dan naast elkaar te proeven. Dat lijkt mij nou geweldig! Voor mij blijft deze onderbelichte categorie een heel aantrekkelijk bier. Dat komt juist omdat je bij deze bieren je fantasie de vrije loop kunt laten en er een hele (ideale) wereld bij kunt verzinnen. |
|
Terug naar overzicht |