Artikelen
12 artikelen uit het clubblad van April 2018
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, april 2018 |
tww april 2018 |
Door: Theo van Eijden | |
Als jullie dit clubblad ontvangen is de lente alweer in het land en de minutieuze brouwers onder ons hebben natuurlijk tijdig een lentebok gebrouwen. Zelf heb ik het Brand wedstrijdbier gemaakt, dat door zijn zuurgraad een goed bier voor zwoele zomeravonden zal zijn. Voor het echte warme seizoen begint heb je als brouwer nog maar enkele maanden de tijd om bier te brouwen en op een goede temperatuur te laten vergisten, als je niet over een klimaatkast beschikt. BrouwdagDe tweede gezamenlijke brouwdag van dit seizoen was op 24 maart en is weer druk bezocht geweest. Er waren bijna 30 brouwers actief die alle een Sterke Blonde hebben gebrouwen. Voorafgaand is er nog een moment van stilte geweest vanwege het overlijden van Jan Derks. Jan was, na het volgen van de brouwcursus samen met zijn zoon, enthousiast geraakt en vaak op de brouwdagen aanwezig. Afgelopen clubavondProeftuincommissieDe avond voorafgaand aan de brouwdag was het clubavond, die goed bezocht werd door ongeveer 80 leden. Er was een presentatie van de Proeftuincommissie door Hank Lucas. Dit is een initiatief dat ontstaan is tijdens de Algemene Leden Vergadering. Zij hebben uitgelegd welke experimenten zij willen gaan doen met hop en gist. Tevens is inventarisatie gedaan van wensen onder de clubleden. Brouwerij de MoersleutelDaarna volgde de hoofdact van de avond: een presentatie van Brouwerij de Moersleutel uit Heiloo. Vader Zomerdijk is begonnen met een lidmaatschap van de KWBG, dacht na een jaar: “dat kan ik zelf ook” en is een kleine brouwerij begonnen met een vriend. Later kregen zijn twee zoons ook belangstelling en zo is men de brouwerij begonnen. Het is een uit de hand gelopen hobby. Alle vier werken er maar het valt niet mee. Er moeten zes brouwsels op een dag gemaakt worden om een vergistingsvat vol te krijgen. Zelfs moeders wordt ingezet en begint 's morgens om 6 uur al in de brouwerij met het inmaischen.
ProeftafelNa afloop was er de Proeftafel die geleid werd door Gery Uijtenhaak. Hier hebben leden hun bieren laten beoordelen door een deskundige bierkeurmeester (M/V). Komende activiteitenDe komende periode staat er weer een brouwdag gepland op 12 mei. De inschrijving is inmiddels geopend en het bier dat staat gepland is een Schwarz. Dit is een bier dat onderdeel is van de Clubkampioenschappen. |
|
Terug naar overzicht |
Van de Inkoopcommissie, april 2018 |
tww april 2018 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Het recept voor het pakket van april hadden we al een tijdje liggen. Ongeveer sinds de excursie naar Keulen. Nu is het dan eindelijk tijd voor dit pakket. Het is (zoals we in Keulen nogal Duits te horen kregen: “DAS IST SPEZIALBIER”) een bier van het type Kölsch. Je hebt altijd weer mensen die in het land van reinheidsgebod, lekker bier en Duitsers gaan vragen om een speciaalbier en dan verwachten dat ze een beleefd antwoord gaan krijgen van Duitse obers. De komende brouwpakketten
Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons, 1 week voor de clubavond, een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht alsjeblieft met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoopprijzen. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/. Misschien is het nog niet opgevallen maar er zijn tegenwoordig ook bitterballen bij ons te koop. Dit zijn echte originele bierbitterballen gemaakt met 15% Pater Tripeloris. Echt manneneten dus, want hier zit echt alles in wat een man nodig heeft. Vlees, bier, vet en om het af te toppen zelfs wat verloren groentes. Te bestellen dus bij de inkoopcommissie. Het bierrecept is een gouwe-ouwe, zie de receptendatabase. Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer). PS: Het recept van april - ZuurkolsTechnisch fiche
Ingrediënten
Maischschema
PS2: Het recept van mei - HopHopHopTechnisch fiche
Ingrediënten
Maisch schema
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Easybrew-30 tips |
tww april 2018 |
Door: Jean-Pierre Bylard | |
Overdenkingen bij het gebruik van een automatische brouwketel.Bij een bezoek aan Brouwmarkt te Almere, kreeg ik te horen dat de eerste zending Easybrew brouwketels ca. 350 stuks was. Over een tweede zending hebben we niet meer gesproken, maar zeker is dat van de Easybrew en haar klonen (Brewmonk, Klarstein, e.a) er wel een meerdere honderden in Nederland staan. Misschien dat mijn overdenkingen voor de diverse eigenaren bruikbaar zijn.
|
|
Terug naar overzicht |
Een kleine belevenis |
tww april 2018 |
Door: Jean-Pierre Bylard | |
Bij de Easybrew-30 zit een RVS-buis in twee ongelijke stukken, een soort “overloop” voor als je te hard spoelt bij het maïschen. Naar gelang de hoeveelheid die je gaat maïschen is het: kleine pijp op grote pijp schroeven, of juist andersom. Dat beviel me niet, want vaak lag de bovenste zeef niet op het beslag, maar door die verbindingsmof tussen de pijpen, er wat boven. Op zoek dus naar een héle RVS-pijp met de lengte van die twee losse stukken samen. Ik kreeg een aanwijzing om te zoeken bij een bedrijf speciaal voor RVS op een industrieterrein. Grote auto voor de deur (van de directeur?). Een ruime hal met mooie receptioniste achter een mahoniehouten balie met RVS-frutseltjes en verderop een paar medewerkers achter bureaus. De pijp laten zien en gevraagd om eenzelfde pijp maar dan in één stuk. Ze wilden me daar kennelijk niet als particuliere klant hebben want na wat rekenwerk, voor een stukje RVS-pijp van 27 cm., werd inclusief BTW € 106,— gevraagd. Dat was me te gortig. Via het loodgietersbedrijf, dat destijds de installatie van mijn badkamer en keuken had verzorgd, kreeg ik een tip om naar een metaalbedrijf te gaan op een achterafweggetje in Gouda. Geen sophisticated kantoor met een mooie receptioniste maar een normale werkplaats. Kerels met overalls, grote zwarte handen van het werk en zware machines om van alles met metaal te doen. Ik werd meteen geholpen, hoewel ik aangaf dat ik niet zo’n haast had: “Ja, we maken er maar meteen werk van, da’s wel zo makkelijk”. Van iemand die kennelijk de “baas” was kreeg een medewerker de opdracht om me te helpen. Die kerel kroop op een tussenvloer en kwam met 2 kisten en een grote draadsnijder voor buizen weer beneden. Hij ging uitgebreid op zoek naar een geschikte buis v.w.b. diameter. Gevonden! Pijp op maat afzagen, draad erop snijden, bramen wegslijpen en een half uur later klaar. Kosten: € 20,—. Ik heb ze uit dankbaarheid voor de snelle en goedkope hulp meteen maar een stel biertjes aangeboden uit de volgende brouw. |
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, clubavond 23 maart 2018 |
tww april 2018 |
Door: John Gouwerok | |
Het was voor de verrassing een week vroeger i.v.m. Goede Vrijdag, zodat alle leden op de laatste vrijdag in de Bijlmer de Passion konden zien en aan de Paasvakantie kunnen beginnen. Ik kon de volgende morgen in het kader van de paasgedachten beginnen aan een mooie Blonde Greet. Het moet wel een gezegend kampioensbiertje worden. Ondanks dat de clubavond een week eerder was, was de opkomst goed met maandbier van Woolthuis Pax op tap. Een Schwartz, die ook gebruikt kan worden voor het clubkampioenschap. De sprekers waren dit keer 4 JONGE MANNEN EN HUN BIER van een nieuwe brouwerij die het net even anders doen dan anderen en dat sloeg aan, net zoals hun bier. DE NAAM; MOERSLEUTEL net even anders, HET ETIKET net even anders, DE FLES net even anders en dan de SMAAK, ook net even anders. Een geweldige smaakexplosie; de leden werden er stil van, en als ze zo door gaan zullen we er meer van horen. Ik heb er in ieder geval van genoten. En dan de PAX SCHWARTZ: een goed bier, redelijk te tappen, dat door de leden met de nodige punten werd gewaardeerd van 5 tot en met 8.31 maar overall bovengemiddeld, het is geworden!!: de MAANDBIERWISSELKEIPUNTEN voor MAART: 334,322 gedeeld door 46 is 7.268. |
|
Terug naar overzicht |
Van de Proeftuincommissie, april 2018 |
tww april 2018 |
Door: Hank Lucas | |
De proeftuincommissie over: ‘het wordt altijd bier’, maar is dat wel zo?In de jaarvergadering van afgelopen februari is een concept voorgesteld waar een enthousiast team mee aan de slag is gegaan. We noemen haar de proeftuincommissie. Al snel zaten de teamleden samen en was het vrij duidelijk waar aan gewerkt moet worden, met zoveel mogelijk leden van ’t WortWat! We gaan experimenten organiseren om onze kennis en kunde op het gebied van bierbrouwen te vergroten en vast te leggen. Het wordt immers altijd bier, maar of we goed bier altijd beter kunnen maken is de echte vraag. Even voorstellen danSophie, Ben, Jan, Edwin, Daniel, Ben, Fred en Hank hebben zichzelf het doel gesteld om, samen met zoveel mogelijk enthousiaste ‘t WortWat! leden, experimenten te organiseren. De uitkomst en opgedane kennis hiervan leggen we dan wel heel goed vast! We worden als het ware een groot proeflaboratorium met biertests op een schaal die je als individu nooit zou kunnen voltooien. De methode per experiment is als volgt:
Waar staan we dan nu concreet?De proeftuincommissie heeft de aanwezige leden gevraagd naar de voorkeur voor de eerste test. De reacties waren verrassend enthousiast. De uitslagen lagen dicht bij elkaar. We hebben 38 reacties gehad, dank daarvoor!
De proeftuincommissie heeft besloten met een gistexperiment te beginnen. De meeste stemmen gaan daar naar uit. Het eerste experiment gaan we doen met een Belgian Blonde recept. We hebben de brouwers van Poesiat & Kater (https://poesiatenkater.nl) bereid gevonden om samen met ons 1000L te brouwen. We gaan naar verwachting eind september brouwen. |
|
Terug naar overzicht |
30 juni 2018 MTG hobbybrouwdag |
tww april 2018 | ||||||
Beste thuisbrouwers, MTG leden en oud-leden, Save-the-date
Omdat er al bierfestivals genoeg zijn, richten wij ons puur op de hobbybrouwers. Met demonstraties, lezingen, verschillende (eigen) bieren, apparatuur, grondstoffen, veel klets en een BBQ. ClubuitstapjeMocht je met een groep willen komen als clubuitstapje, dan zouden wij dit graag willen weten zodat wij qua inkoop ons beter kunnen voorbereiden. Graag tot 30 juni!! Website: http://www.mtg-bier.nl |
|||||||
Terug naar overzicht |
ONK 2018 |
tww april 2018 |
Door: Organisatie ONK, Triple-W
Organiserende Triple-W leden van ONK2018: Maarten Bruin, Erwin van Bruxvoort, Richard van der Haas, Maarten A. Hardeman, Rick van Kuppenveld, Richard Oldeman 1Het overall winnend bier zal worden gebrouwen door Oersoep (kleine batch, ongeveer 50 liter). Daarvan zal ongeveer de helft worden getapt in Stoom, de brewpub van Oersoep. De andere helft mag de winnaar zelf krijgen. De winnaar heeft dan de keuze om het in een klein vat (keg) of in flessen te mogen ontvangen. Alleen indien de winnaar kiest voor een keg zal de kostprijs ervan in rekening worden gebracht (tenzij de overall winnaar zelf de keg levert, vanzelfsprekend). E.e.a. uiteindelijk in overleg met de brouwers van Oersoep, natuurlijk. |
|
Terug naar overzicht |
Van de Clubkampioenschapcommissie, april 2018 |
tww april 2018 | ||||||||
Door: Jacques Stricker | |||||||||
Inleveravond clubkampioenschappen mei 2018Het is weer zo ver!! De inschrijving voor de clubkampioenschappen is weer geopend en de bieren mogen op de clubavond in mei ingeleverd worden. Het keuren van deze bieren vind plaats op de clubavond van 29 juni. Het wedstrijdbier is een American Pale Ale (klasse A), welke is gebrouwen op de clubbrouwdag van januari jl. maar zelf (thuis)gebrouwen American Pale Ale’s zijn uiteraard ook welkom. EigenschappenEnige kenmerken van een American Pale Ale :
Technisch fiche
Enige voorbeelden van een American Pale Ale zijn: Sierra Nevada Pale Ale, Flying Dog Doggie Style, Firestone Walker Pale Ale, Full Sail Pale Ale, Goose Island Pale Ale Het Inschrijfformulier staat uiteraard weer op de website. Op dit formulier moeten de namen van de brouwers en de biernaam ingevuld worden, het type bier en de klasse (via pop-up schermpje), en je begin SG. Eventuele andere kenmerken graag bij ‘opmerkingen’ vermelden. Vergeet niet je biernaam en overige kenmerken in te vullen. Met deze ingevulde gegevens hebben de keurmeesters een beetje houvast bij het keuren van het bier. LET OP: Bieren in de klasse V graag een uitgebreide beschrijving van het bier of het recept bijvoegen. Niets is vervelender voor de keurmeesters en leden dan om geen idee te hebben welke bieren geproefd gaan worden. Het ingevulde formulier, samen met 2 flesjes, inleveren op de betreffende clubavonden. Zie ook het wedstrijdreglement clubkampioenschap op de website. Najaar: Schwarz bierHet wedstrijdbier voor het najaar is een Schwarz bier (klasse B). Deze wordt gebrouwen op de clubbrouwdag van zaterdag 12 mei a.s. Uiteraard kan je ook je eigen recept van een Schwarz bier brouwen en deze inleveren voor de clubkampioenschappen. Enige voorbeelden van een Schwarz (volgens het BKG) zijn: Kostritzer Schwarzbier, Schwarzer Steiger, Kulmbacher Monchshof Kloster Schwarzbier. De (najaars) bieren voor de klasse B, D en V kunnen worden ingeleverd op de clubavond van september en deze worden gekeurd op de clubavond van oktober. De prijsuitreiking is uiteraard weer op de laatste clubavond van het jaar. Veel brouwplezier. |
|||||||||
Terug naar overzicht |
Excursie 2018: Omer-Dupont |
tww april 2018 |
Door: Michael Woolthuis | |
Op 16 juni staat de excursie van 2018 gepland. Het programma is al volgt:
|
|
Terug naar overzicht |
Van de Gadgetcommissie, april 2018 |
tww april 2018 |
Door: Bas Hartog | |
Houten kratjesWie wel eens een biertje van een mede-brouwer proeft met alleen een kriebeltje op het dopje heeft wel eens het gevoel van “is dit nu alles”? Zijn er geen mogelijkheden om dit kleine kunstwerkje beter tot zijn recht te laten komen?
|
|
Terug naar overzicht |
Delirium, april 2018 |
tww april 2018 |
Door: Peter Hompe | |
HoploosHerinneren jullie je de hop‘crisis’ van begin 2016 nog? Ik schreef toen dat de hop op was. Een ramp natuurlijk voor ons. Wil je een lekker biertje gaan maken, heb je bijna alles in huis, is er niet aan ‘jouw’ hop te komen! Je zult het in zo’n geval moeten doen met de restjes hop die je nog wél kunt krijgen. In dat geval moet je mogelijk op het laatste moment beslissen om toch een heel ander biertje te gaan brouwen, of hetzelfde recept moeten gebruiken met alleen andere hop. Dan wordt het dus in beide gevallen een compleet ander biertje. Dan kun je net zo goed meteen een heel ander biertje gaan brouwen, dat meer in overeenstemming is met de hop die je dus nog wel kon scoren. Om mezelf beter voor te bereiden op dit soort situaties heb ik de hopcrisis van 2016 als basis genomen om eens te kijken hoe we ons hier beter tegen kunnen wapenen. |
|
Terug naar overzicht |