12 artikelen uit het clubblad van April 2018

Terug naar overzicht

Van het bestuur, april 2018

tww april 2018
Door: Theo van Eijden

Als jullie dit clubblad ontvangen is de lente alweer in het land en de minutieuze brouwers onder ons hebben natuurlijk tijdig een lentebok gebrouwen. Zelf heb ik het Brand wedstrijdbier gemaakt, dat door zijn zuurgraad een goed bier voor zwoele zomeravonden zal zijn. Voor het echte warme seizoen begint heb je als brouwer nog maar enkele maanden de tijd om bier te brouwen en op een goede temperatuur te laten vergisten, als je niet over een klimaatkast beschikt.

Brouwdag

De tweede gezamenlijke brouwdag van dit seizoen was op 24 maart en is weer druk bezocht geweest. Er waren bijna 30 brouwers actief die alle een Sterke Blonde hebben gebrouwen. Voorafgaand is er nog een moment van stilte geweest vanwege het overlijden van Jan Derks. Jan was, na het volgen van de brouwcursus samen met zijn zoon, enthousiast geraakt en vaak op de brouwdagen aanwezig.

Afgelopen clubavond

Proeftuincommissie

De avond voorafgaand aan de brouwdag was het clubavond, die goed bezocht werd door ongeveer 80 leden. Er was een presentatie van de Proeftuincommissie door Hank Lucas. Dit is een initiatief dat ontstaan is tijdens de Algemene Leden Vergadering. Zij hebben uitgelegd welke experimenten zij willen gaan doen met hop en gist. Tevens is inventarisatie gedaan van wensen onder de clubleden.

Brouwerij de Moersleutel

Daarna volgde de hoofdact van de avond: een presentatie van Brouwerij de Moersleutel uit Heiloo. Vader Zomerdijk is begonnen met een lidmaatschap van de KWBG, dacht na een jaar: “dat kan ik zelf ook” en is een kleine brouwerij begonnen met een vriend. Later kregen zijn twee zoons ook belangstelling en zo is men de brouwerij begonnen. Het is een uit de hand gelopen hobby. Alle vier werken er maar het valt niet mee. Er moeten zes brouwsels op een dag gemaakt worden om een vergistingsvat vol te krijgen. Zelfs moeders wordt ingezet en begint 's morgens om 6 uur al in de brouwerij met het inmaischen.
Ze hebben kort verteld hoe het een ander tot stand is gekomen. In een groter pand met een grote kelder liggen houten vaten opgeslagen, waar ze onder andere Brett bieren laten lageren op hout. Ook experimenteren ze veel met speciale koffiesoorten. Dit doen ze in samenwerking met een koffiebranderij uit Purmerend. Ze hebben bijvoorbeeld een bier met koffiebonen uit Ethiopië.
Om te proeven had men 4 bieren meegenomen:

  • Koffiestout Say Cheese, 7%: een mooi, donker bier met een duidelijke koffiesmaak.
  • Willy Tonka, 9%: vergelijkbaar met Say Cheese, maar dan zwaarder in alcohol.
  • Je Moer op de Koffie, 10%: stout
  • Dolle Dries,12%: stout met pepers, een pittig bier.

Proeftafel

Na afloop was er de Proeftafel die geleid werd door Gery Uijtenhaak. Hier hebben leden hun bieren laten beoordelen door een deskundige bierkeurmeester (M/V).

Komende activiteiten

De komende periode staat er weer een brouwdag gepland op 12 mei. De inschrijving is inmiddels geopend en het bier dat staat gepland is een Schwarz. Dit is een bier dat onderdeel is van de Clubkampioenschappen.
De jaarlijkse excursie naar België is dit jaar op een zaterdag gepland. Nu hebben meer leden de kans om hier aan deel te nemen. Schrijf je voor beide activiteiten tijding in want vol=vol.

Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, april 2018

tww april 2018
Door: Michael Woolthuis

Het recept voor het pakket van april hadden we al een tijdje liggen. Ongeveer sinds de excursie naar Keulen. Nu is het dan eindelijk tijd voor dit pakket. Het is (zoals we in Keulen nogal Duits te horen kregen: “DAS IST SPEZIALBIER”) een bier van het type Kölsch. Je hebt altijd weer mensen die in het land van reinheidsgebod, lekker bier en Duitsers gaan vragen om een speciaalbier en dan verwachten dat ze een beleefd antwoord gaan krijgen van Duitse obers.
Het pakket is overigens niet een keihard volledige natuurgetrouwe Kölsch maar ééntje die een wat frissere afdronk heeft door het gebruik van Amerikaanse hoppen. Het wordt dus een lekker biertje voor tijdens een warme, waarschijnlijk weer regenachtige, lentedag.
 
Het pakket voor mei is een Double IPA op Amerikaanse leest geschoeid. Zeer lekker, zeker voor de mensen die van hopbitters en hop aroma’s houden. Je moet tijdens het koken wel goed opletten want er zijn een hoop verschillende hopgiften en even weglopen om een tussenpintje te zoeken zal al snel uitmonden in een tussensprintje voor het tussenpintje.
 
Hieronder staat de lijst met de komende brouwpakketten. Deze kan wel zomaar en met volstrekte willekeur wijzigen dan wel anders gedronken worden. Meestal zijn ze ongeveer twee a drie maanden van tevoren al op de site in de receptendatabase te vinden.

De komende brouwpakketten

April:

Zuurkols

Mei:

HopHopHop

Juni:

Sorachi voor de winter

Oktober:

EastRyeKentIndiaGoldPaleAle

November:

Dubbelachtig

 
De pakketten zijn te bestellen in veelvouden van 10 liter en alleen in desbetreffende maand. Een pakket bevat alle ingrediënten, zoals ongeschrote mout, hop en gist, die nodig zijn om het bier te brouwen. Alle pakketten worden zoveel mogelijk geleverd met een giststarter. Hoe je de giststarter moet maken vind je op de site, zoek onder media/artikelen op ‘giststarter maken’. De pakketten zijn dus alleen in de aangegeven maand te bestellen en worden op de clubavond van die maand geleverd.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons, 1 week voor de clubavond, een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht alsjeblieft met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoopprijzen. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/.

Bitterballen met bier
Misschien is het nog niet opgevallen maar er zijn tegenwoordig ook bitterballen bij ons te koop. Dit zijn echte originele bierbitterballen gemaakt met 15% Pater Tripeloris. Echt manneneten dus, want hier zit echt alles in wat een man nodig heeft. Vlees, bier, vet en om het af te toppen zelfs wat verloren groentes. Te bestellen dus bij de inkoopcommissie. Het bierrecept is een gouwe-ouwe, zie de receptendatabase.

Vragen en opmerkingen naar:  inkoop@twortwat.nl  (vermeld indien mogelijk je bestelnummer).
 
Groeten,
De inkoopcommissie (Stefan en Michael)
 

PS: Het recept van april - Zuurkols

Technisch fiche

Type Bier:

Kölsch

Hoeveelheid:

10l

Alcoholpercentage:

5,3%

Begin SG:

1051

Eind SG:

1013

EBC (kleur):

9

EBU (bitterheid):

25

Kooktijd:

60 min

Ingrediënten

Ingrediënt

Hoeveelheid

Waarde

Kooktijd

Pilsmout

2000 gr

3 ebc

 

Vienna Thomas, Fawcett & Sons

220 gr

13 ebc

 

Munich Thomas, Fawcett & Sons

120 gr

19 ebc

 

Citra USA

6 gr

12.6 α

45 min.

Crystal USA

5 gr

3.5 α

45 min.

Citra USA

5 gr

12.6 α

5 min.

Crystal USA

5 gr

3.5 α

5 min.

Gist: Wyeast Kölsch 2565; mogelijk alternatief: S-33 of Nothingham

Maischschema

71 °C

69 °C

78 °C

stort

60 min

5 min

PS2: Het recept van mei - HopHopHop

Technisch fiche

Type Bier:

Double IPA

Hoeveelheid:

10l

Alcoholpercentage:

7.9%

Begin SG:

1070

Eind SG:

1012

EBC (kleur):

17

EBU (bitterheid):

78

Kooktijd:

90 min

Ingrediënten

Ingrediënt

Hoeveelheid

Waarde

Kooktijd

Pilsmout

2600 gr

3 ebc

 

Carahell

600 gr

25 ebc

 

Galena

9,0 gr

13,2 α

90 min

Columbus

9,0 gr

17,8 α

60 min

Challenger

9,0 gr

4,6 α

45 min

Stryrian Goldings

9,0 gr

2,0 α

30 min

Columbus

9,0 gr

17,8 α

15 min

Columbus

4,0 gr

17,8 α

koudhop

Challenger

4,0 gr

4,6 α

koudhop

Gist: White Labs WLP090 San Diego Super. Mogelijk alternatief: US-05

Maisch schema

71 °C

65 °C

78 °C

stort

60 min

5 min

 

Terug naar overzicht

Easybrew-30 tips

tww april 2018
Door: Jean-Pierre Bylard

Overdenkingen bij het gebruik van een automatische brouwketel.

Bij een bezoek aan Brouwmarkt te Almere, kreeg ik te horen dat de eerste zending Easybrew brouwketels ca. 350 stuks was. Over een tweede zending hebben we niet meer gesproken, maar zeker is dat van de Easybrew en haar klonen (Brewmonk, Klarstein, e.a) er wel een meerdere honderden in Nederland staan. Misschien dat mijn overdenkingen voor de diverse eigenaren bruikbaar zijn.
 
In overleg met Brouwmarkt (nou ja, ik heb het hen gezegd en ze waren met me eens) heb ik een paar veranderingen op de gehanteerde gebruiksaanwijzing van de Easybrew opgesteld.

  1. De RVS buis in de moutkorf bestaat uit twee ongelijke delen die met een verbindingsstuk (mof) aan elkaar kunnen worden gezet. In een ander artikel heb ik al gezegd dat ik dat niet handig vind. Je moet voor de aanvang van het maischen uitzoeken of je het langste stuk eerst moet monteren en het korte daarboven of omgekeerd. Bij een klein batch hangt de bovenste zeef op de mof. Door de stroming van de pomp ontstaat er een kuil in de mout met het “gevaar” dat dáár het water vlugger doorstroomt dan elders.
    Ik heb die twee buizen vervangen door één, met dezelfde lengte als de twee losse stukken samen. Niets meer uit te zoeken. Ná het storten, het witte kapje op de buis verwijderen en de bovenste zeef gewoon op de mout laten zakken. Geen “kuilen” meer in de mout onder de zeef.

  2. De gebogen pompbuis. Op de filmpjes op YouTube zie je de pomp de vloeistof op de bovenste zeef pompen. Het plonst a.h.w. Wat er niet bij wordt gezegd, dat dit niet zo handig is omdat de vloeistof uit de buis zuurstof meevoert naar de vloeistof op de zeef. Ik heb geleerd dat in dit stadium zuurstof zo min mogelijk bij het maischen in de vloeistof moet komen. Dus daarom op de gebogen buis een stukje siliconenslang van ca. 20 cm. geschoven, waardoor en geen “luchtbrug” is tussen het uiteinde van de buis en de vloeistof boven de bovenste zeef.

  3. Het volume dat de pomp opvoert. Ook hier weer te zien bij de YouTube filmpjes, dat de centrale RVS-buis in de moutkorf gebruikt wordt als “overloop”. Dat is leuk als je denkt dat anders de vloeistof misschien te hoog komt te staan (overlopen van de ketel?) maar dat is niet de bedoeling. De opgevoerde vloeistof moet door de mout gaan en niet door de RVS-pijp. Je wilt de stoffen uit de mout halen, maar wat door de pijp stroomt gaat werkloos weg. Regel daarom het opgevoerde volume met de kraan nèt zó dat de opening van de siliconenslang juist onder de vloeistofspiegel blijft op de zeef. Dan werkt de pomp goed en kun je het maximale halen uit het extraheren van de stoffen uit de mout.

  4. Het afvoeren van het wort ná het koken. In de gebruiksaanwijzing staat dat je het afgekoelde wort niet mag wegpompen middels de pomp. Bij Brouwmarkt werd gezegd dat er anders “grote” stukken de pomp zouden kunnen verstoppen. Ze hebben in zoverre gelijk dat dát zou kunnen gebeuren wanneer je hop en kruiden los in de ketel doet. Ze gaven toe dat bij het gebruik van een hopspider of hopzakjes (mits fijn genoeg, bijvoorbeeld van kaasdoek) dit niet speelt. De zwevende deeltjes in het wort zitten er ook al in bij het maischen en dan mag (moét) je wèl de pomp gebruiken. Wanneer de hop in de hopspider gedaan wordt en/of in een ruim zakje, dan is het niet nodig om de ingrediënten los in de brouwketel te storten.

  5. Easybrew 30
    Easybrew 30
    Het koelen van het wort. Bij de ketel wordt een dompelkoeler geleverd. Een mooi ding met het nadeel dat er wel erg veel koelwater gebruikt moet worden om het wort naar 20-22°C. te brengen. Te overwegen valt om een platenkoeler te gebruiken. Mijn ketel staat op een klein bankje van ca. 65 cm. hoog. Ten eerste omdat ik niet op de grond wil gaan liggen om de ketel te programmeren en ten tweede omdat ik dan de kraan, aan de onderzijde van de ketel met een klein stukje siliconenslang kan verbinden met een platenkoeler. Het nadeel van zo’n platenkoeler is, dat je die vóór het gebruik goed moet uitkoken en na afloop goed moet doorspoelen. Maar het waterverbruik door de platenkoeler is aanzienlijk geringer dan bij het gebruik van de dompelkoeler. Overigens loopt het afgekoelde wort hetzij via de pomp, hetzij via de platenkoeler, eerst nog door een uitgekookte kaasdoek zak alvorens die in mijn gistingsvat loopt. (Zie bijgevoegde foto.)

  6. Een toegift. Ná het spoelen moet de moutkorf eerst uitlekken op de ketel, maar na 10 minuten is die nog niet klaar met uitlekken. Bij een buitenlandse winkel kocht ik een grote platte metalen schaal  waar de moutkorf precies op past. Ik heb er wel voor gezorgd dat de moutkorf iets verhoogd erop staat. Het na-lekkende wort loopt daardoor niet op de vloer.
    De schaal wordt vooraf goed schoongemaakt en dat geeft de mogelijkheid om het wort ná het lekken, terug te gieten in de ketel om mee te koken. Schaal èn glazen deksel worden weggezet op een schapje van het bankje onder de ketel. Daarbij is ervoor gezorgd dat beiden niet eraf kunnen glijden, maar met ietwat schuin houden wel gepakt/weggelegd kunnen worden. Vooral voor de kwetsbare glazen deksel is dat een m.i. geschikte oplossing.
Terug naar overzicht

Een kleine belevenis

tww april 2018
Door: Jean-Pierre Bylard

EasyBrew en maatwerk standpijp
EasyBrew en maatwerk standpijp
Bij de Easybrew-30 zit een RVS-buis in twee ongelijke stukken, een soort “overloop” voor als je te hard spoelt bij het maïschen. Naar gelang de hoeveelheid die je gaat maïschen is het: kleine pijp op grote pijp schroeven, of juist andersom. Dat beviel me niet, want vaak lag de bovenste zeef niet op het beslag, maar door die verbindingsmof tussen de pijpen, er wat boven. Op zoek dus naar een héle RVS-pijp met de lengte van die twee losse stukken samen. Ik kreeg een aanwijzing om te zoeken bij een bedrijf speciaal voor RVS op een industrieterrein. Grote auto voor de deur (van de directeur?). Een ruime hal met mooie receptioniste achter een mahoniehouten balie met RVS-frutseltjes en verderop een paar medewerkers achter bureaus. De pijp laten zien en gevraagd om eenzelfde pijp maar dan in één stuk. Ze wilden me daar kennelijk niet als particuliere klant hebben want na wat rekenwerk, voor een stukje RVS-pijp van 27 cm., werd inclusief BTW € 106,— gevraagd. Dat was me te gortig.

Via het loodgietersbedrijf, dat destijds de installatie van mijn badkamer en keuken had verzorgd, kreeg ik een tip om naar een metaalbedrijf te gaan op een achterafweggetje in Gouda. Geen sophisticated kantoor met een mooie receptioniste maar een normale werkplaats. Kerels met overalls, grote zwarte handen van het werk en zware machines om van alles met metaal te doen.

Ik werd meteen geholpen, hoewel ik aangaf dat ik niet zo’n haast had: “Ja, we maken er maar meteen werk van, da’s wel zo makkelijk”. Van iemand die kennelijk de “baas” was kreeg een medewerker de opdracht om me te helpen. Die kerel kroop op een tussenvloer en kwam met 2 kisten en een grote draadsnijder voor buizen weer beneden. Hij ging uitgebreid op zoek naar een geschikte buis v.w.b. diameter. Gevonden! Pijp op maat afzagen, draad erop snijden, bramen wegslijpen en een half uur later klaar. Kosten: € 20,—. Ik heb ze uit dankbaarheid voor de snelle en goedkope hulp meteen maar een stel biertjes aangeboden uit de volgende brouw.
 
Het is niet zo'n spiegelende pijp als de originele van de Easybrew-30, maar wel RVS en na mijn behandeling met de polijstschijf, redelijk glimmend. Da’s de belevenis en nu er maar mee brouwen, ook voor die kerels.

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond 23 maart 2018

tww april 2018
Door: John Gouwerok

Het was voor de verrassing een week vroeger i.v.m. Goede Vrijdag, zodat alle leden op de laatste vrijdag in de Bijlmer de Passion konden zien en aan de Paasvakantie kunnen beginnen. Ik kon de volgende morgen in het kader van de paasgedachten beginnen aan een mooie Blonde Greet. Het moet wel een gezegend kampioensbiertje worden. Ondanks dat de clubavond een week eerder was, was de opkomst goed met maandbier van Woolthuis Pax op tap. Een Schwartz, die ook gebruikt kan worden voor het clubkampioenschap.

De sprekers waren dit keer 4 JONGE MANNEN EN HUN BIER van een nieuwe brouwerij die het net even anders doen dan anderen en dat sloeg aan, net zoals hun bier. DE NAAM; MOERSLEUTEL net even anders, HET ETIKET net even anders, DE FLES net even anders en dan de SMAAK, ook net even anders. Een geweldige smaakexplosie; de leden werden er stil van, en als ze zo door gaan zullen we er meer van horen. Ik heb er in ieder  geval van genoten.

En dan de PAX SCHWARTZ: een goed bier, redelijk te tappen, dat door de leden met de nodige punten werd gewaardeerd van 5 tot en met 8.31 maar overall bovengemiddeld, het is geworden!!: de MAANDBIERWISSELKEIPUNTEN voor MAART: 334,322 gedeeld door 46 is 7.268.
Bedankt jongens, tot een volgend keer!
Jullie uitbater JOHN

Terug naar overzicht

Van de Proeftuincommissie, april 2018

tww april 2018
Door: Hank Lucas

De proeftuincommissie over: ‘het wordt altijd bier’, maar is dat wel zo?

In de jaarvergadering van afgelopen februari is een concept voorgesteld waar een enthousiast team mee aan de slag is gegaan. We noemen haar de proeftuincommissie. Al snel zaten de teamleden samen en was het vrij duidelijk waar aan gewerkt moet worden, met zoveel mogelijk leden van ’t WortWat! We gaan experimenten organiseren om onze kennis en kunde op het gebied van bierbrouwen te vergroten en vast te leggen. Het wordt immers altijd bier, maar of we goed bier altijd beter kunnen maken is de echte vraag.

Even voorstellen dan

Sophie, Ben, Jan, Edwin, Daniel, Ben, Fred en Hank hebben zichzelf het doel gesteld om, samen met zoveel mogelijk enthousiaste ‘t WortWat! leden, experimenten te organiseren. De uitkomst en opgedane kennis hiervan leggen we dan wel heel goed vast! We worden als het ware een groot proeflaboratorium met biertests op een schaal die je als individu nooit zou kunnen voltooien.
De proeftuincommissie heeft op de clubavond in maart haar plannen uit de doeken gedaan en een methode voor de labtests gepresenteerd. We hebben de aanwezige leden gevraagd welk experiment zij willen dat we als eerste gaan doen.

De methode per experiment is als volgt:

  • Basisrecept: alles start met een basisrecept voor iedere deelnemer in een experiment. Er wordt een recept samengesteld door expertleden van de proeftuincommissie. Met dit recept gaan we het experiment uitvoeren.
  • Variabelen: er wordt 1 parameter gekozen om de tests binnen het experiment mee te doen. Je kunt denken aan variatie in gist, hop, mout, water, methoden of materialen. Belangrijk is dat we slechts 1 variabele kiezen om een eerlijke vergelijking tussen alle tests binnen 1 experiment mogelijk te maken! De proeftuincommissie besluit welke variabele dat is.
  • Brouwdag: een brouwdag wordt door de brouwdagcommissie georganiseerd. Op die dag kunnen alle deelnemers mee doen aan het experiment. Het ene experiment vergt een eigen brouwset, het andere basisrecept wordt in een 1000L ketel gebrouwen. Afhankelijk van het experiment zal er anders gebrouwen, vergist, gehopt en gelagerd worden.
  • Vergisten, lageren en bottelen: aan het einde van de brouwdag gaat iedere deelnemer met vergisten en lageren aan de slag. Hiervoor zal de proeftuincommissie precieze instructies per test voorschrijven. We willen graag een zo groot mogelijk experiment uitvoeren met vergelijkbare resultaten. Iedere deelnemer logt alle stappen precies en bottelt met een etiket waarop de logging en test goed vermeld staan.
  • Proefavond: is er gebotteld, dan komen we bij elkaar om te proeven. Iedere deelnemer neemt zijn testbieren mee. We gaan proeven onder begeleiding van onze keurmeesters en sommeliers. Het totaal aan bieren zal zo redelijk mogelijk naar rato van inbreng over alle deelnemers verdeeld worden. Daarmee kan een ieder ook de andere testbieren van het experiment proeven. Uiteraard zorgt de proeftuincommissie op de proefavond voor een doos droge crackers. Je weet maar nooit. Iedere deelnemer legt de bevindingen van de smaaktest vast op een proefformulier (bijvoorbeeld van het BKG).
  • Resultaten: de resultaten van een proefavond leggen we gestructureerd vast, van de proefformulieren naar een database die voor ieder lid van ’t Wort Wat! te benaderen is. We weten dan later ook nog welke tests binnen het experiment het meest geslaagd zijn. Het eindresultaat: een ranking van recepten en methoden om een bepaalde biersoort te maken voor alle leden, om hun voordeel mee te doen bij volgende eigen brouwsels! Het zal altijd bier worden, maar op deze manier kunnen we gezamenlijk innoveren op biergebied. De beste recepten en resultaten van experimenten gebruiken we weer als doorstart naar een volgend experiment.

Waar staan we dan nu concreet?

De proeftuincommissie heeft de aanwezige leden gevraagd naar de voorkeur voor de eerste test. De reacties waren verrassend enthousiast. De uitslagen lagen dicht bij elkaar. We hebben 38 reacties gehad, dank daarvoor!

  • 42% van de respondenten zou eind mei kunnen deelnemen, 58% (ook) in sept 2018.
  • 35% van jullie heeft een voorkeur om te starten met een gistexperiment, 32% met een hopexperiment, 33% met een moutexperiment

De proeftuincommissie heeft besloten met een gistexperiment te beginnen. De meeste stemmen gaan daar naar uit. Het eerste experiment gaan we doen met een Belgian Blonde recept. We hebben de brouwers van Poesiat & Kater (https://poesiatenkater.nl) bereid gevonden om samen met ons 1000L te brouwen. We gaan naar verwachting eind september brouwen.
De commissie bereidt de verschillende tests en instructies ondertussen verder voor, alsmede inkoop van ingrediënten, brouwdag en proefavond. De aankondiging om deel te nemen volgt zo spoedig mogelijk, na definitieve afspraak met de brouwers van Poesiat & Kater, dus houdt ook de ’t Wort Wat! website en e-mails goed in de gaten. Aanmelden zal verlopen zoals we dat ook voor de normale brouwdagen doen (dank aan Ernst hiervoor!).
We zouden het super vinden om met een heel groot aantal enthousiaste medeleden van ’t Wort Wat! mooie experimenten op te zetten. Houdt dus je e-mail in de gaten en geef je op om mee te doen. Het maakt dat we een nog rijkere vereniging gaan worden op het gebied van amateurbierbrouwen! Suggesties zijn uiteraard altijd welkom: proeftuin@twortwat.nl . We horen graag van jullie. Tot snel!

Terug naar overzicht

30 juni 2018 MTG hobbybrouwdag

tww april 2018

Beste thuisbrouwers, MTG leden en oud-leden,
Op zaterdag 30 juni 2018 organiseert het Maasland Thuisbrouwers Genootschap weer een MTG-hobbybrouwdag voor alle hobbybrouwers. Zie de flyer en het filmpje in de link van de editie van vorig jaar. https://www.youtube.com/watch?v=aZNd5NLZd-U&feature=youtu.be

Save-the-date

Wanneer:

zaterdag 30 juni 2018 tussen 11.00 - 17.00 uur met aansluitend een BBQ (BBQ na opgave)

Waar:

Muifelbrouwerij, Vikingenweg 5 te Oss

Kosten:

Gratis. Wij vragen enkel geld voor drankjes en eten. Dit is een kostendekkend tarief. BBQ is 15 euro.

Omdat er al bierfestivals genoeg zijn, richten wij ons puur op de hobbybrouwers. Met demonstraties, lezingen, verschillende (eigen) bieren, apparatuur, grondstoffen, veel klets en een BBQ.

Clubuitstapje

Mocht je met een groep willen komen als clubuitstapje, dan zouden wij dit graag willen weten zodat wij qua inkoop ons beter kunnen voorbereiden. Graag tot 30 juni!!
Groeten van Frans Schamp, Robby Brekelmans, Henk Smouter en Jan-Willem de Vries,
Bestuur Maasland Thuisbrouwers Genootschap

Website: http://www.mtg-bier.nl

Terug naar overzicht

ONK 2018

tww april 2018

Door: Organisatie ONK, Triple-W

Brugge Tripel
Brugge Tripel
De Open Nederlands Kampioenschappen Amateur Bier Brouwen 2018 worden dit jaar georganiseerd door Triple-W, Nijmegen.
Als je wilt inschrijven als deelnemer van de amateurbierbrouwwedstrijd van het ONK 2018, dan ga je naar de officiële wedstrijdinschrijving op deze site: https://www.onkbrouwen.nl/inschrijven. Ben je amateurbierbrouwer en wil je jouw bier eens laten proeven en keuren door het OFFICIËLE Bier Keurmeestersgilde? Dit is je kans! Je kunt bieren in diverse categorieën mee laten doen aan de wedstrijd (zie uitleg hier onder). Eén categorie halen we even naar voren.
Bij elk ONK hoort de categorie 'kloonbier', de speciale klasse waarbij de amateurbierbrouwer probeert een commercieel bier zo dicht mogelijk te benaderen. Het organiserende gilde bepaalt het kloonbier en het kloonbier voor het ONK 2018 is: Brugge Tripel®.
Een waarlijke uitdaging omdat het een gecompliceerd bier is om te brouwen. Wij zijn enorm benieuwd naar jullie brouwsels! De wedstrijd is voor amateurbierbrouwers maar de wedstrijd zelf is professioneel. Wat heb je nodig om mee te doen met de wedstrijd?

  1. Je moet zelf als amateur een bier brouwen volgens het reglement ONK bierbrouwen 2018.

  2. Je moet weten in welke klasse jouw bier valt dat je mee wilt laten doen aan de wedstrijd: Klasse-indeling bier.

  3. Je moet je vóór 1 mei 2018 inschrijven voor de wedstrijd via de officiële ONK wedstrijdwebsite https://www.onkbrouwen.nl/inschrijven.

  4. Je moet van elk bier dat je wilt laten meedoen drie flesjes inleveren op een van de inleverpunten bij je in de buurt (staat op op de wedstrijdwebsite als je je inschrijft).

  5. Hoe de flesjes moeten worden ingeleverd staat beschreven in het reglement ONK bierbrouwen 2018.

  6. De uiterste inleverdatum is 17 mei 2018 en je kunt de bieren inleveren vanaf 1 mei 2018 bij de inleverpunten.

  7. De bieren worden door de jury beoordeeld en de prijsuitreiking is op de ONK2018-dag op 23 juni 2018 in Nijmegen bij Brebl/ Oersoepbrouwerij. Adres: Waalbandijk 14 E/F, 6541 AJ Nijmegen.

  8. De kosten per ingeleverd bier zijn €6,00, dus lever je 3 verschillende bieren in, dan moet je 9 flessen inleveren en zijn de kosten daarvoor €18,00. Pas als het geld op de wedstrijdbankrekening is bijgeschreven, doet de inzending mee met de wedstrijd. Je mag maximaal 5 bieren inschrijven.

  9. De betaling voor de deelname aan de wedstrijd gaat via een bankoverschrijving met vermelding van het biernummer dat je krijgt nadat je jouw bier hebt ingeschreven op de wedstrijdwebsite. Dat is hetzelfde nummer dat ook uiteindelijk op het bierflesje geplakt moet worden.

  10. De winnaars krijgen, naast de eer, ook nog een leuk presentje van Triple-W.

  11. De overall-winnaar wordt extra in het zonnetje gezet door de samenwerking met Oersoep: dit winnende bier zal volgens het recept van de winnaar bij Oersoep worden gebrouwen. De helft wordt aangeboden bij STOOM, het brouwerscafé van Oersoep, en de andere helft mag de brouwer zelf in ontvangst nemen1.

Organiserende Triple-W leden van ONK2018: Maarten Bruin, Erwin van Bruxvoort, Richard van der Haas, Maarten A. Hardeman, Rick van Kuppenveld, Richard Oldeman

1Het overall winnend bier zal worden gebrouwen door Oersoep (kleine batch, ongeveer 50 liter). Daarvan zal ongeveer de helft worden getapt in Stoom, de brewpub van Oersoep. De andere helft mag de winnaar zelf krijgen. De winnaar heeft dan de keuze om het in een klein vat (keg) of in flessen te mogen ontvangen. Alleen indien de winnaar kiest voor een keg zal de kostprijs ervan in rekening worden gebracht (tenzij de overall winnaar zelf de keg levert, vanzelfsprekend). E.e.a. uiteindelijk in overleg met de brouwers van Oersoep, natuurlijk.

Terug naar overzicht

Van de Clubkampioenschapcommissie, april 2018

tww april 2018
Door: Jacques Stricker

Inleveravond clubkampioenschappen mei 2018

Het is weer zo ver!! De inschrijving voor de clubkampioenschappen is weer geopend en de bieren mogen op de clubavond in mei ingeleverd worden. Het keuren van deze bieren vind plaats op de clubavond van 29 juni. Het wedstrijdbier is een American Pale Ale (klasse A), welke is gebrouwen op de clubbrouwdag van januari jl. maar zelf (thuis)gebrouwen American Pale Ale’s zijn uiteraard ook welkom.

Eigenschappen

Enige kenmerken van een American Pale Ale :

  • Een American Pale Ale is een hoppig, blond Amerikaans biertype van hoge gisting met 4,5 tot 6,0 Vol% alcohol.
  • Uiterlijk: Geel tot licht amber. Helder (mogelijk lichte tweeschijn).
  • Ongelijkmatige, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is gemiddeld.
  • Matig tot sterk hoparoma (citrus, grapefruit, marmalade,) meestal door dryhopping van veelal Amerikaanse hopvariëteiten. Soms licht grassig. De hopgeur wordt ondersteund door een lichte moutigheid, vaak aangevuld met lichte tonen van brood, toast, biscuit. De fruitigheid is laag tot medium.

Technisch fiche

Begin SG

1044 – 1056

EBU

20 – 40

EBC

10 – 22

Alcohol

4.5 – 6.0

Enige voorbeelden van een American Pale Ale zijn: Sierra Nevada Pale Ale, Flying Dog Doggie Style, Firestone Walker Pale Ale, Full Sail Pale Ale, Goose Island Pale Ale
Daarnaast kunnen alle bieren uit de klasse A en C ingeleverd worden evenals de fantasie— en vruchtenbieren, welke niet in de klasse A – C vallen maar in klasse V.

Het Inschrijfformulier staat uiteraard weer op de website. Op dit formulier moeten de namen van de brouwers en de biernaam ingevuld worden, het type bier en de klasse (via pop-up schermpje), en je begin SG. Eventuele andere kenmerken graag bij ‘opmerkingen’ vermelden. Vergeet niet je biernaam en overige kenmerken in te vullen. Met deze ingevulde gegevens hebben de keurmeesters een beetje houvast bij het keuren van het bier.

LET OP: Bieren in de klasse V graag een uitgebreide beschrijving van het bier of het recept bijvoegen. Niets is vervelender voor de keurmeesters en leden dan om geen idee te hebben welke bieren geproefd gaan worden.

Het ingevulde formulier, samen met 2 flesjes, inleveren op de betreffende clubavonden. Zie ook het wedstrijdreglement clubkampioenschap op de website.
De inschrijving stopt op de zondag voor de inleveravond; dit om de commissie de gelegenheid te geven een inventarisatie van de bieren te maken en de juiste stickers aan temaken.

Najaar: Schwarz bier

Het wedstrijdbier voor het najaar is een Schwarz bier (klasse B). Deze wordt gebrouwen op de clubbrouwdag van zaterdag 12 mei a.s. Uiteraard kan je ook je eigen recept van een Schwarz bier brouwen en deze inleveren voor de clubkampioenschappen.

Enige voorbeelden van een Schwarz (volgens het BKG) zijn: Kostritzer Schwarzbier, Schwarzer Steiger, Kulmbacher Monchshof Kloster Schwarzbier. De (najaars) bieren voor de klasse B, D en V kunnen worden ingeleverd op de clubavond van september en deze worden gekeurd op de clubavond van oktober. De prijsuitreiking is uiteraard weer op de laatste clubavond van het jaar.

Veel brouwplezier.
Jacques Stricker

Terug naar overzicht

Excursie 2018: Omer-Dupont

tww april 2018
Door: Michael Woolthuis

Op 16 juni staat d

Omer bier
Omer bier
e excursie van 2018 gepland. Het programma is al volgt:

  • 7:30 Vertrek van Boerderij Hoofddorp
  • Bezoek Brouwerij Omer
  • Lunch in de bus, als je die zelf meeneemt want er wordt geen lunch geregeld.
  • Bezoek Brouwerij Dupont
  • Diner
  • Terug naar Hoofddorp

 
Kosten zijn €80,- per persoon. Je kan je aanmelden op de site. Na inloggen ga je dan naar 'voor leden/excursie'. Maar wees er wel snel bij want er zijn nog maar enkele plaatsen over.

 

Dupont
Dupont


 
 
 

Terug naar overzicht

Van de Gadgetcommissie, april 2018

tww april 2018
Door: Bas Hartog

Houten kratjes

Wie w

Kratje voor 0,3l flesjes
Kratje voor 0,3l flesjes
el eens een biertje van een mede-brouwer proeft met alleen een kriebeltje op het dopje heeft wel eens het gevoel van “is dit nu alles”? Zijn er geen mogelijkheden om dit kleine kunstwerkje beter tot zijn recht te laten komen?
Welnu, die zijn er genoeg. Kijk maar eens in de eerste de beste bierwinkel: alle brouwers doen hun best om op te vallen in het schap en het ene etiket is nog uitbundiger dan het andere. Als je geluk hebt is er zelfs wat eenheid in en vind je de bieren van een en dezelfde brouwer verdeeld over de gehele winkel. Over de mooie presentatie met etiketten op je flesje is er in dit blad al een aantal artikelen geschreven. Vaak heb je als gevorderde amateurbierbrouwer je best gedaan om je lekkerste bieren te voorzien van een mooi etiketje en standaard dopje (ze moeten tenslotte ook ingestuurd kunnen worden voor het ONK als het een erg lekker biertje is geworden) maar worden dan vaak verpakt in een standaard (half) plastic kratje van de een of andere groot-brouwer.
Welnu, volgens de Gadget Commissie moet dat anders kunnen. Wij zijn van mening dat iedere amateurbierbrouwer de beschikking zou moeten hebben over een eigen krattenpark voor de optimale presentatie van zijn/haar bier. Daarvoor zijn we op zoek naar voorbeelden van houten kratten en kratjes welke we kunnen opmeten en omzetten in een bouwtekening voor andere brouwers van 't Wort Wat!, zodat zij zelf voor hun eigen biercollectie een presentatiekrat kunnen maken.

Zelfbouw krat voor Duitse halve literflessen
Zelfbouw krat voor Duitse halve literflessen

Heeft iemand binnen onze vereniging een bierkratje waar hij/zij tevreden mee is en ook graag ziet dat andere leden daar hun bieren in presenteren, dan vragen wij hen om zo'n kratje uit te lenen aan de Gadget Commissie, die dit kan omzetten naar een bouwtekening waarmee de andere leden ook hun kratjes kunnen maken.
Het maakt niet uit hoe groot deze kratjes zijn. Alles met een inhoud van 1 tot 50 flessen is welkom. Ook zien wij graag kratjes voor diverse soorten en maten flesjes, zoals 50cl en 75cl flesjes, omdat niet iedereen in dezelfde flesjes bottelt.
Het is de bedoeling dat wij een kleine bibliotheek van ontwerpen gaan aanleggen, zodat een ieder voor zijn of haar bier de juiste krat kan maken. Op de komende clubavonden zullen er mensen van de Gadget Commissie aanwezig zijn om jullie kratten te bekijken en op te meten.

Groet,
Gadget Commissie

Terug naar overzicht

Delirium, april 2018

tww april 2018
Door: Peter Hompe

Hoploos 

Herinneren jullie je de hop‘crisis’ van begin 2016 nog? Ik schreef toen dat de hop op was. Een ramp natuurlijk voor ons. Wil je een lekker biertje gaan maken, heb je bijna alles in huis, is er niet aan ‘jouw’ hop te komen! Je zult het in zo’n geval moeten doen met de restjes hop die je nog wél kunt krijgen. In dat geval moet je mogelijk op het laatste moment beslissen om toch een heel ander biertje te gaan brouwen, of hetzelfde recept moeten gebruiken met alleen andere hop. Dan wordt het dus in beide gevallen een compleet ander biertje. Dan kun je net zo goed meteen een heel ander biertje gaan brouwen, dat meer in overeenstemming is met de hop die je dus nog wel kon scoren. Om mezelf beter voor te bereiden op dit soort situaties heb ik de hopcrisis van 2016 als basis genomen om eens te kijken hoe we ons hier beter tegen kunnen wapenen.
Laten we nou eens uitgaan van een situatie waarin je zelf géén hop meer hebt liggen, er geen collegabrouwer in de buurt is waarvan je wat zou kunnen lenen en dat de winkels dus gewoon geen hop meer hebben. Dan kun je natuurlijk een hoploos biertje gaan brouwen. Tenslotte is Jopen hiermee groot geworden. Dan kom je dus al snel op een gruit biertje en dat brengt ons dan weer bij de vraag ‘wat was gruit’? We weten natuurlijk dat het een mengsel van kruiden was, maar hoe werd dat mengsel dan samengesteld?
In de Wikipedia staat hierover: ‘De samenstelling van gruit is streekafhankelijk en werd in vroeger tijden zwaar gereglementeerd met belastingen’. Verder vind je hierover: ‘Gruit kan onder meer de volgende ingrediënten bevatten: rozemarijn, gagel, salie, duizendblad en laurierbessen’. Nog steeds volgens de Wikipedia werd er dus vóór de 14e eeuw gebrouwen met gruit. Die streekgebonden samenstelling was toen natuurlijk en daar zou je je nu helemaal niets meer van hoeven aantrekken. Dan kan ik me dus voorstellen dat je de samenstelling aanpast aan het biertje dat je gaat brouwen. We doen namelijk niet anders met hop en daarnaast is het, denk ik, veel smaakbepalender. En een bijkomend voordeel van het niet meer streekgebonden hoeven zijn, is verder dat je kunt toevoegen wat je wilt. Munt bijvoorbeeld in een witbiertje. Dat geeft zo’n biertje natuurlijk een heel andere smaak. Dit is maar een voorbeeld, dus als je gruwelt bij het idee van ‘munt’ in combinatie met ‘witbier’, dan doe je dat dus lekker niet.
Ik heb nog geen concreet plan om nu direct een hoploos biertje te gaan maken met een eigen kruidenmengsel, maar ik kan me voorstellen dat áls ik zover ben, ik eerst een aantal mengsels ga maken waarvan ik dan een ‘thee’ zet. Dat lijkt me een ideale manier om te proeven wat de juiste combinatie zou zijn. Met het juiste mengsel is ongetwijfeld een heel lekker biertje te maken. Goed, dan kun je dus, in geval van geen hop meer en dus crisis, toch een leuk biertje maken. Hoe het dan gesteld staat met de houdbaarheid is me niet bekend. Dat was tenslotte één van de mooie eigenschappen die hop met zich meebracht. Ik heb zelfs nog wel biertjes liggen van rond de eeuwwisseling. Die zijn qua smaak geëvolueerd, maar zeker niet bedorven. Dus hoe lang is dan een gruitbiertje houdbaar? Daarover kon ik nou niet echt wat vinden. Minder houdbaar dan een hopbiertje. Hmmm.
Maar ik ben niet de enige die eens is gaan kijken naar een hoploos biertje. Onderzoekers van de Californische Universiteit Berkeley, afdeling Brewing Science, hebben het ook onderzocht. Er is namelijk nog een hele goede reden om géén hop te gebruiken. De hopplant heeft namelijk best veel water nodig, om maar wat te noemen. Het was namelijk in 2016 mede te danken aan droogte dat er een tekort aan hop ontstond. Daarnaast kost hop veel energie om te verwerken, transporteren en opslaan. Dus bedachten de onderzoekers dat het anders moest kunnen. En verdomd… zij vonden daar wat op.
De onderzoekers hebben daartoe een gist genetisch gemodificeerd. Van internet en dit keer de website van Kijk, dat leuke wetenschappelijke magazine, heb ik het volgende gehaald: ‘Het Berkeley-team creëerde de gemodificeerde gist met behulp van de techniek CRISPR-Cas9’. Kijk (!) daar heb je die CRISPR techniek weer. Daar kun je toch werkelijk alles mee? Een soort Zwitsers geneticazakmes dus. En wat hebben deze onderzoekers daarmee gedaan? Zij hebben dus een gat geknipt in het genetisch materiaal van de gist en dat hebben ze opgevuld met een tweetal genen, linalool-synthase en geraniol-synthase, van munt en basilicum respectievelijk. Het blijkt namelijk dat deze genen van nature in hop voorkomen en de typische hopsmaak veroorzaken.
Dit bleek echter geen eenvoudig klusje, lees ik op Kijk: ‘in tegenstelling tot de gist die wordt gebruikt in onderzoekslaboratoria (met één set chromosomen) heeft biergist vier paar chromosomen. De onderzoekers moesten dus dezelfde genen aan elke reeks chromosomen toevoegen om een stabiele giststam te verkrijgen’. Dat klinkt inderdaad als een heel precies en lastig karweitje. En dan hebben ze ook nog het probleem gehad dat ze de productie moest opschalen van ‘reageerbuizen van enkele milliliters’ tot ‘ketels van 40 liter’. Ik neem dan aan dat ze toen al aan het brouwen geslagen waren, want om nou alleen je gist in 40 liter ketels te ontwikkelen… wat wil je dan in vredesnaam voor een batch bier gaan maken? Ik bedoel, we zijn nog steeds experimenteel bezig, nietwaar. Overigens geen slechte batchgrootte voor een experimentje. Stél dat het wat wordt, dan heb je ook meteen wat om te proeven, uit te delen en van te genieten.
De volgende stap was om hiervan bier te laten maken (ik dacht vanwege die 40 liter ketels dat ze al zo ver waren, maar goed). Er is daarvoor een professionele brouwer gevraagd om een bier te maken, zonder hop dus, gebaseerd op deze gemodificeerde gist. Ter controle werd een zelfde hoeveelheid bier gemaakt, maar dan wél met hop en een niet-gemodificeerde gist. Helaas wordt er niet bij verteld welke hop dan gebruikt werd en vooral ook welke gist. Goed, daar kan ik dan verder ook niets van maken.
Nadat deze twee batches gebrouwen waren is men gaan ‘blind’ proeven met een testpanel. En nu de verrassing: ‘de proevers beoordeelden de biertjes met de genetisch gemodificeerde gist hoppiger dan het bier waarin wel hop was verwerkt’. Serieus, eerste poging en meer dan een beetje succes, zo te lezen. Dat is een knap resultaat, mag ik wel zeggen. Maar wat nu verder? Is die gist al verkrijgbaar? Nee, volgens mij niet. En als ik het zo lees, hebben ze het zo gemodificeerd, dat je, wat hop- en gistsmaak dus altijd hetzelfde hebt. Dus variëren van smaak moet dus komen uit water, mouten en eventuele kruiden. Je zou zeggen, nog genoeg te beïnvloeden dus, maar je voelt je dan toch een beetje beperkt, lijkt me.
Maar er is daar ook al nagedacht over de volgende stap. Gelukkig maar. Nog steeds van de Kijk site: ‘De ‘academische bierbrouwers’ willen nu gene editing gaan gebruiken om, naast hop, nog andere smaken te creëren. Daarnaast gaan ze ook de prestaties van het in het lab ontwikkelde biergist verbeteren, zodat brouwerijen uiteindelijk duurzamer kunnen gaan brouwen’. Dit zijn hele mooie ontwikkelingen, maar ik heb natuurlijk al contact opgenomen met die jongens. Ik zie namelijk nog meer mogelijkheden.
Dus ik heb een afspraak en zit binnenkort bij ze aan tafel. Dan gaan we het eens hebben over nog verdere genetische modificatie, zodat de mouten ook geheel kunnen wegblijven. Nou hoor ik jullie al zeggen ‘hoe krijg je er dan alcohol in?’. Als eerste stap zie ik dan dat de mout vervangen wordt door suiker. Die opnieuw gemodificeerde gemodificeerde gist zal dan nog verder gemodificeerd moeten worden, zodat die suiker met water en de gist direct een goed en hoppig biertje gaan opleveren. De tweede stap zal dan moeten zijn dat de opnieuw gemodificeerde gemodificeerde gist nog een keer gemodificeerd zal moeten worden. Deze laatste stap zal de opnieuw gemodificeerde gemodificeerde gemodificeerde gist dan uiteindelijk in staat moeten stellen om direct uit water een perfect biertje kunnen maken.
De onderzoekers zagen nog wel wat beren op de weg, maar hadden wel zin in een echte uitdaging. Dus let op! Het zit eraan te komen. Pan met water vullen, even koken om te steriliseren, afkoelen. Zakje gist erbij… weekje wachten… bottelen! en drinken natuurlijk.
Proost!

Terug naar overzicht