Artikelen
10 artikelen uit het clubblad van Februari 2019
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, februari 2019 |
tww februari 2019 |
Door: Jan Wurpel | |
Afgelopen clubavond en het gistexperiment 2018Afgelopen clubavond stond in het teken van het bier dat op 29 september 2018 gebrouwen is bij de brouwerij van Poesiat & Kater te Amsterdam. De proeftuincommissie heeft tezamen met de brouwer Julián Álvarez Zárate aldaar een ‘Blonde’ gebrouwen. De bedoeling was dat de brouwer, of in ieder geval iemand van de brouwerij, wat zou komen vertellen over de brouwerij en de bieren die zij brouwen. Echter, we kregen te horen dat de brouwer verhinderd was op onze clubavond op 25 januari en dat Dafne van den Boom de honneurs van de brouwerij zou waarnemen. Maar helaas, vlak voor de clubavond moest ook zij afzeggen vanwege een ongeval. Dus zaten we zonder spreker. En, om het nog erger te maken, zelf was ik ook niet aanwezig bij de clubavond. Ik kan dus niet goed weergeven hoe deze verlopen is. Wel weet ik van Walter dat er een aantal bieren vanuit dat gistexperiment geproefd en beoordeeld is. Er waren geen bieren bij die hoog scoorden. En dat komt wel overeen met het beeld dat ik ervan gekregen heb. Ik heb de afgelopen 4 weken zo’n 48 bieren geproefd. Elke dag één in het begin, maar later twee vanwege de tijd. Dat was dus wel even slikken in december! Echt enthousiast van die bieren kon ik niet worden. Ze hadden allemaal een soort van basissmaak die wat karakterloos, een beetje weeïg en zoetig overkwam. Ik weet niet of dat te wijten is aan het recept of aan het brouwen, maar een echte blonde was het niet! Wat me wel opviel bij de 48 bieren, was de grote spreiding in de hoeveelheid schuim en de stabiliteit daarvan. Meerdere bieren lieten zich met schuim uitschenken, maar dat schuim was binnen twintig seconden geheel verdwenen, met veelal erg weinig koolzuur in het bier. Anderen hadden veel schuim met een harde cola-achtige textuur. Maar goed, het individueel proevende en beoordelende deel van dit experiment is nu achter de rug. Ik denk dat de Proeftuincommissie nog wel wat werk heeft met het verwerken van alle beoordelingen. Het was een groots opgezet experiment dat er zeker om vraagt nog eens herhaald te worden, zij het dan wellicht met een andere focus. Het bestuur bedankt deze commissie voor het vele werk dat er ingestoken is en het enthousiasme waarmee het uitgevoerd is. Komende gezamenlijke brouwdagOp zaterdag 16 februari wordt er weer gezamenlijk gebrouwen in Lisserbroek. Deze brouwdag kent een grote belangstelling, gezien het aantal aanmeldingen, en staat geheel in het teken van het brouwen van een kloon van La Trappe Isid'or. Dit bier is het kloonbier van het Open Nederlands Kampioenschap voor amateurbrouwers, ook wel ONK genoemd. La Trappe is mede-sponsor van het ONK 2019, dat door 't Wort Wat! georganiseerd zal gaan worden. De brouwerij heeft hiervoor de toezegging gedaan de te winnen prijzen beschikbaar te zullen stellen. De brouwdagcommissie is al druk doende geweest om een recept te ontwikkelen voor dit kloonbier. Experimenten met recepten in de vorm van het maken van proefbrouwsels hebben reeds plaatsgevonden. Maar de grootste uitdaging blijft de toe te passen gist. Ook hiermee wordt druk geëxperimenteerd. Opkweken van gist uit de flesjes of een andere (natte) gist zijn mogelijkheden die toegepast zullen gaan worden. We zullen zien wat voor bieren deze gezamenlijke brouwdag gaat opleveren. We willen als 't Wort Wat! op het ONK graag goed voor de dag komen met dit kloonbier. Komende clubavondDe komende clubavond maken we een uitstapje naar een andere drank. We hebben wel eens wat gepubliceerd over het stoken van jenever en andere sterke dranken. Sommige van onze leden doen dit er, naast het brouwen van bieren, nog bij. Nu kregen we alweer een tijdje geleden een reactie van de heer Laurens Speek, dat hetgeen hierover gepubliceerd was niet geheel overeenkomt met hoe goede jenever gemaakt moet worden. Laurens Speek is verbonden aan ‘Distilleerderij Hooghoudt’ uit Groningen. Hij zal trachten ons de juiste kennis bij te brengen over hoe jenever gemaakt wordt en ons een proeverij aanbieden met als titel ‘Craftbeer meets jenever’. Hij zal ons iets gaan vertellen over de geschiedenis van jenever en de geschiedenis van de ‘Distilleerderij Hooghoudt’. Verder de smaakstijlen van jenever en de raakvlakken met bier. Waarom combineren jenever en bier goed met elkaar, in harmonie en in contrast. We zullen zo’n vijf jenevers met bijpassende bieren gaan proeven. Verder zal die avond De Proeftafel weer bezet zijn, waarbij eenieder zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) kan aanbieden ter beoordeling. Deze feedback kan je waardevolle informatie opleveren om je bieren nog beter te kunnen maken. Ook de bibliotheek zal weer aanwezig zijn. ONK 2019De invulling van het ONK 2019 begint nu echt vastere vormen aan te nemen. De keuringsdagen, waarop de ingezonden bieren beoordeeld zullen worden, vinden plaats op 17, 18 en 19 mei 2019 te Hoofddorp. Er kunnen maximaal 550 bieren worden gekeurd, dus wees op tijd met je aan te melden als je je bier wilt inzenden. De domeinnaam voor de ONK-pagina’s op het internet zijn aangevraagd, en zal ten tijde van het verschijnen van dit clubblad al werkzaam zijn. Het ONK-festival gaat plaatsvinden op zaterdag 6 juli en vindt plaats tegelijkertijd met het Hoppig Hoofddorp festival in Nieuw-Vennep aan de Hoofdvaart. Het Hoppig Hoofddorp festival is een festival dat geheel in het teken staat van lokale brouwerijen met hun bieren. Het festival wordt verder aangekleed met muziek. Dit is een meerdaags festival en wij liften zaterdag 6 juli als het ware mee met dit festival, waar alle voorzieningen al aanwezig zijn. Er zullen diverse brouwerijen aanwezig zijn. 6 juli klinkt voor velen van ons wel wat laat voor een ONK, maar het was om organisatorische redenen (vergunning van de gemeente) helaas niet mogelijk om dit eerder te kunnen laten plaatsvinden. Voorzieningen zoals parkeerplekken, toiletten en kampeergelegenheid behoren eveneens tot dit festival. Dus noteer 6 juli in je agenda! De vorming van de ONK2019-commissie is in volle gang. Diverse vrijwilligers hebben zich reeds aangemeld. Braumarkt uit Almere zal voor het ONK dit jaar, en mogelijk ook de komende jaren, de hoofdsponsor zijn. Er zijn mooi prijzen beschikbaar gesteld, en ook op een te houden loterij valt er nog wat te winnen. Het belooft al met al een interessante dag te worden. Ik denk dat jullie voor meer informatie straks op de ONK-website terecht kunnen. |
|
Terug naar overzicht |
Recept van de maand, februari 2019 |
tww februari 2019 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
De nieuwe manier van bestellen en leveren bevalt aan onze kant erg goed. Graag horen wij of jullie dat ook vinden. Opmerkingen mag je mailen naar de inkoop. Bestellen gaat dus als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor Pakket van de maand. Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via Ideal. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond. Ik kreeg nogal al wat opmerkingen over de naam van het februari-pakket: Waishoedai-Spring. Vooral over hoe je het nu uit moest spreken. Die mensen houden, denk ik, niet van Belgenmoppen. Je moet het gewoon uitspreken. Het maartpakket is een Baltic Porter of eigenlijk, door het gebruik van een Tomahawk hop, een Indiaan Porter. Deze is eigenlijk pas voor de volgende winter. Dan is hij mooi op smaak voor tijdens het kijken naar de eerstvolgende Elfstedentocht. Dit pakket leent zich niet zo goed voor overmatig kruidenrekjesgebruik. Echter, het toevoegen van houtsnippers kan wel erg goed met dit bier. Zelf vind ik dan houtsnippers die niet te zwaar getoast zijn het lekkerste, maar bij het toevoegen van snippers is het ieder voor zich en de Biergod voor ons allen. Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:
Groeten, Ps: Recept van februariWaishoedai-Spring
|
Batchgrootte: |
10 l. |
Kooktijd: |
60 min. |
Alcoholpercentage: |
6% |
Begin-SG: |
1.060 |
Eind-SG: |
1.017 |
EBC (Kleur): |
16 |
EBU (Bitterheid): |
38 |
Brouwhuisefficiëntie |
- |
Ingrediënten
ingrediënt |
hoeveelheid |
kooktijd |
waarde |
bijzonderheden |
Pale ale mout |
2300 gr. |
|
5 EBC |
|
Munchener |
300 gr. |
|
15 EBC |
|
Cara red (licht) |
100 gr. |
|
|
|
Target |
10 gr. |
60 min. |
9,0 α |
|
Citra |
10 gr. |
15 min. |
14,7 α |
|
Citra |
10 gr. |
5 min. |
14,7 α |
|
Citra |
10 gr. |
koudhop |
14,7 α |
|
Fermentis US-05 |
1 |
|
|
|
Bottel suiker |
4 gr/l |
|
|
|
Maischschema
70 °C |
67 °C |
78 °C |
stort |
60 min. |
2 min. |
Opmerkingen
- Als je een iets helderder bier wilt, dan kan je tijdens de laatste 15 minuten van het koken 5 gram Iers mos toevoegen.
- Kosten zijn € 10 per 10 liter. De pakketten zullen worden uitgeleverd op de clubavond van 22 februari. Mocht je het zelf willen afhalen in de winkel van Brouwmaatje stuur dan een mail naar de inkoopcommissie.
- Uiterste besteldatum 16 februari 2019!
Een bierbuik onder het lycra |
tww februari 2019 |
Door: Mari van Lieshout | |
Ik zit met een serieus probleem. Al vele jaren rij ik met veel plezier rondjes op de racefiets. Inderdaad, ik ben zo'n type dat in de ogen van velen op zondag met zijn maten het fietspad onveilig maakt, het type dat door niet-fietsers schamper een Mamil wordt genoemd, een 'middle-aged-man-in-lycra'. Jazeker, we horen die opmerkingen heus wel, maar ze zijn aan dovenmansoren gericht, want fietsen, hard fietsen, is onze passie. Een andere passie waar ik me zeker met evenveel hartstocht aan overlever, is brouwen. Maar dat fietsen en brouwen combineert in de praktijk niet zo lekker. Wat ik me voordat ik met brouwen begon nooit heb gerealiseerd, ik heb er gewoon nooit over nagedacht, is dat al die sloten bier die je brouwt, ook opgedronken moeten worden. Natuurlijk, je kan het weggeven, je familie en kennissen dronken voeren. Maar die staan ook niet altijd te dringen, want het resultaat wil een enkele keer wel eens tegenvallen. En weggooien? Nee, dat past niet in mijn zuinige aard. Zelfs geen misbrouwsel. Als niemand het wil, dan maar tegen heug en meug de boel naar binnen zien te krijgen. Dat is het nu eenmaal het treurige lot van een vrek. Tegenwoordig brouw ik kleinere batches en het bier wordt gelukkig steeds beter. Ik schaam me er al lang niet meer voor en ze worden met smaak weggedronken. Ook door mij. En daarmee ben ik bij mijn probleem gekomen. Ik krijg er een flinke buik van. Volgens voedingswetenschappers, diëtisten en al die anderen die er verstand van hebben, is dat een fabeltje. Met pakweg 150 kcal per flesje van 33 cl heb je het wel ongeveer gehad. Daar krijg je geen buik van, beweren die deskundigen. Nou, die krijg ik dus wel. Het voordeel van lycra is dat het lekker meegeeft, maar dat is meteen ook het nadeel. Hoe strakker om het lijf hoe duidelijker de bollingen. Als ik me meld voor onze wekelijkse ritten, zie ik steeds vaker de ogen van mijn tanige oudere fietsmaten weinig discreet naar mijn middel afdalen. Toen ze me een keer vroegen of ik lekker gegeten had, snapte ik de portee van de vraag nog niet. Pas toen ik thuis kwam, mijn wielershirt uittrok en zag hoe mijn bolle bierpens tussen de bretels naar voren stak, begon het me te dagen. En ze hadden gelijk. Het was geen gezicht. Een bierbrouwer die niet gehinderd wordt door ijdelheid zal zeggen: man, waar maak je je druk om. Die buik hoort er bij. Goed gereedschap hoort immers onder een afdakje te hangen, zo luidt de vergoelijking in brouwerskringen. Maar voor een would-be-wielrenner die wekelijks het gevecht aan moet gaan tegen het fysieke verval, is zo'n buik fnuikend. Zo'n wielrenner ziet eigenlijk maar twee mogelijke oplossingen voor dit probleem: stoppen met wielrennen of stoppen met brouwen. Het bier laten staan, kan je van een brouwer niet verlangen. Dat was me dus nogal een beslissing die ik moest nemen. Ik zag maar één uitweg om die buik eraf te krijgen: nóg meer fietsen en geen winterstop meer. En dus trap ik me ook deze winter een keer of drie in de week in het zweet op de fietstrainer. Dat gebeurt in mijn brouwerij tussen het leeg fust, het rek met mandflessen en vaten en met reeds gebotteld bier binnen handbereik. Als ik zou willen, zou ik tijdens het trappen nog een flesje uit de krat kunnen trekken. Maar ik ben gedisciplineerd en stoemp stug door tijdens mijn trainingen. Zo platgeslagen als Froome zal ik er niet van worden, maar een mens moet wat. Als mijn brouwmaat me komt opzoeken en onze fietsen in de brouwerij op de trainer ziet staan (mijn vrouw fietst ook), vraagt hij of we onze eigen stroom opwekken. Nee, antwoord ik dan, die fietsen staan hier in de weg, omdat we in conditie willen blijven. Maar dat is maar de halve waarheid. Die conditie is mooi meegenomen, maar het gaat om die bierbuik, dat opdringerig en schaamteloos opbollend vetweefsel moet eraf. Oh, de bierbuik toch! Voor een renner een afzichtelijk gedrocht dat hij mee moet slepen; voor een brouwer de onverhulde trots en het bewijs dat hij al een poosje in het vak zit. Ik weet niet of ik hem ooit nog eens kwijtraak. Ik vrees het ergste. Heimelijk werk ik aan een plan B. En als het nou toch allemaal geen effect blijkt te hebben, overweeg ik een eigen fietsclubje op te richten. Een naam heb ik al: Wielervereniging de Nazit. In de statuten laat ik opnemen dat de vereniging niet open staat voor renners onder de 90 kilo die nog strak in het vel zitten. |
|
Terug naar overzicht |
't Wort Wat! Polo |
tww februari 2019 |
Door: Theo van Eijden | |
Omdat dit het jaar is dat 't Wort Wat! 25 jaar bestaat gaan we allerlei speciale dingen ondernemen, zoals het uitbrengen van een speciale polo. Het oude T-shirt is vrijwel uitverkocht en een nieuw jubileum vraagt een nieuwe styling. Nick Oud heeft al zijn creatieve kracht ingezet voor het ontwerpen van dit kledingstuk. Het oude logo heeft een opfrisbeurt gehad en het resultaat mag er zijn! De polo zal op de achterzijde bedrukt worden met het nieuwe, opgefriste logo, welk door middel van zeefdruktechniek is aangebracht. Op de voorzijde, op de borst staat een klein logo met de tekst “'t Wort Wat! 25 jaar”. Het is een zogenoemd bicolor poloshirt, in de kleuren zwart/lime. Dit tweekleurige poloshirt heeft door het gebruik van katoen en polyester een optimaal draagcomfort. Het heeft een korte mouw, split aan de zijkant en de stofsamenstelling is 180 gr/m2; 50% katoen/50% polyester. Door het kleur- en vormvaste materiaal blijft dit kledingstuk wasbeurt na wasbeurt mooi. Dit poloshirt is verkrijgbaar in vrijwel alle dames- en herenmaten. Het is vanaf heden voor alle leden te bestellen via de website, voor een prijs van € 20,- voor alle maten. De uitlevering is gepland voor medio april.
|
|
Terug naar overzicht |
ONK2019: een update |
tww februari 2019 |
Door: Hank Lucas | |
Het zal je niet onbekend voorkomen: 't Wort Wat! bestaat 25 jaarin 2019 en gaat mooie evenementen organiseren! Het belangrijkste evenement wordt ongetwijfeld de organisatie van het ONK2019, dat ons dit jaar ten deel valt. Een enthousiast team is al megagoed bezig om de eerste activiteiten op te zetten. Het is begonnen met het binnenhalen van goede sponsors. Braumarkt, Koningshoeven (van de heerlijke La Trappe bieren) en MiniBrew waren al snel aan boord. Andere sponsors zullen volgen. Met een enthousiast mediateam hebben we de website www.ONK2019.nl opgezet en kunnen wedstrijdbieren inmiddels ingeschreven worden. Nick en Jan zorgen voor fantastische designs en samen met Rolf en Youri houden we de informatie up-to-date. Kitty en Hank proberen nog meer sponsors binnen te trekken. Begin mei zullen we ons ontfermen over het uitsorteren van de bieren. Van 17-19 mei zullen de keurmeesters van BKG hun magie over de bieren verdelen en bepalen wie de winnaar is in de meeste klasses. Eén klasse wordt bepaald door de brouwmeesters van La Trappe, namelijk de kloonbierklasse. We brouwen daar een Isid’or. Op 6 juli zullen de prijzen voor de beste amateurbrouwers van Nederland op het Hoppig bierfestival verdeeld worden. Voor de winnaars zijn er cheques van Braumarkt, cursussen op een Minibrew, een dag meebrouwen met de meesters van Koningshoeven en veel meer! Op dit moment zijn er, binnen een week, al meer dan 90 bieren ingeschreven. Als dat zo door gaat kunnen we begin maart de inschrijving al sluiten! De meeste voorkeur genieten de saisons, IPA, tripel en kloonbierklasse. Dus schrijf je ook in! Het wordt een megamooi feest als onderdeel van 25 jaar 't Wort Wat! |
|
Terug naar overzicht |
Hop via Bierbrouwerij De Roos |
tww februari 2019 |
Door: Erik Deelissen | |
Per e-mail is mij verzocht onderstaande onder de aandacht van onze leden te brengen. Beste biervrienden, Bierbrouwerij De Roos anno 1877 beschikt als een van de weinige ambachtelijke bierbrouwerijen over een eigen hopveld. De Roos werkt daarin samen met Fré van Dal, groenondernemer in Hilvarenbeek, die de grond en de middelen beschikbaar stelt. In september 2018 werd door vrijwilligers de overweldigende eerste oogst binnengehaald, meer dan voor eigen gebruik nodig is. Via de webshop op www.bierbrouwerijderoos.nl is de Bikse hop voor kleine brouwerijen en hobbybrouwers te koop. Er zijn vijf soorten hop verkrijgbaar: Cascade 4,2 % Alfa, Goldings 8,7 % Alfa, Northern Brewer 11,4 % Alfa, Hallertau Mittelfrüh 9,8 % Alfa, Hallertau Hersbrucker 4,79 % Alfa. De hop is gedroogd en vacuüm verpakt in eenheden van 100 gram, 250 gram en van 500 gram. Hallertau Mittelfrüh is ook beschikbaar in een verpakking van 1000 gram. Meer informatie over deze hopsoorten is te vinden op de webshop. De hop kan in overleg afgehaald worden bij het hopveld of hij wordt opgestuurd. Verzendkosten daarvan zijn voor de koper. Benieuwd naar ons museum, proeflokaal, bierdocumentatiecentrum of brouwerij? Kijk dan op www.bierbrouwerijderoos.nl of kom gewoon een keertje langs in Hilvarenbeek. Vrijwilligers Bierbrouwerij De Roos |
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, clubavond januari 2019 |
tww februari 2019 |
Door: John Gouwerok | |
De eerste avond van het jaar was een bijzondere, een proefavond van het gistexperiment 2018 en maandbier op tap. Na het brouwen van het bier van dit experiment kregen we allen een portie gist mee (droog of vloeibaar) en kon het experiment beginnen. Speciaal hiervoor was er een WhatsAppgroep aangemaakt voor ongeveer 50 personen. Nou, dan weet je het wel!! Iedereen hield elkaar constant op de hoogte over het wel of niet starten van de vergisting, de temperatuur en alles wat er nog meer komt kijken bij vergisting. Ik had een vogelgeluidje bij mijn berichtjes. Dom natuurlijk, want het leek wel of ik permanent in een volière zat. Alles ging, voor zover ik het kon overzien, voorspoedig en tijdens de brouwdag konden de flesjes, een kleine 2500, worden ingeleverd om over de 50 deelnemers te worden uitgewisseld en wat extra flesjes voor de gezamenlijke proeverij. Er was goed over nagedacht en het liep dan ook als een zonnetje. De uitslag van deze proeverij en het verslag van de resultaten kunnen we in april tegemoetzien. Ik ben heel benieuwd. Proeftuincommissie, jullie hebben een topprestatie geleverd: hulde! En dan de rest van de avond. Wilma was verhinderd en werd prima vervangen door de vrouw van Theo van Eijden, dank voor de hulp en inzet. Omdat Theo de brouwer was van het maandbier kon zij gelijk aan de tap om zijn maandbier te tappen uit een klein 10 liter vaatje. Dat was dus snel bekeken en het ging haar goed af. Het maandbier was een lekker hoppige blonde. Dat valt bij bierbrouwers meestal goed in de smaak. Het aantal punten dan: 27 ingeleverde wedstrijdformulieren met een totaal van 193.76 punten. Met een 7.17 een prima begin van 2019. Theo wil mogelijk nog 6 maandbieren dit jaar inleveren om die KEI binnen te slepen, waarvoor dank, maar ik denk zomaar dat er ook leden zijn die dit willen verhinderen en zelf er met die kei vandoor willen gaan. De eerste heeft zich al gemeld voor februari en er zijn nog zeven maanden over. Ik zie uit naar een mooie strijd met een aantal wisselende, prachtige bieren in ons jubileum jaar. Dit was het weer en tot de volgende keer. P.S.: Sera, dank voor de hulp! |
|
Terug naar overzicht |
Proeftuin experiment 1: een update |
tww februari 2019 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Hank Lucas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Het eerste proeftuinexperiment is alweer bijna voorbij. Afgelopen clubavond hebben vele enthousiaste proevers alle blonde bieren geproefd en beoordeeld onder leiding van een BKG lid. In totaal zijn er 77 beoordelingen genoteerd. Samen met de 182 beoordelingen die individueel gedaan zijn (in totaal dus 259 beoordelingen) kunnen we de voorlopige resultaten opmaken. Er zijn er wat interessante statistieken te ontdekken:
Dit experiment duurt nog tot 31 maart. Laat s.v.p. jouw bevindingen nog weten en stuur ze naar proeftuin.twortwat@gmail.com. Alle inzendingen zullen nog meegenomen worden in het definitieve resultaat. Insturen dus! De beste 2 bieren zullen als recept, inclusief vergistingsverslag, gepubliceerd worden op de 't Wort Wat! website. Er zal een referentie aangemaakt worden naar het proeftuinexperiment. Dank aan alle deelnemers voor het mede-onderzoeken om te komen tot superieure amateurbieren zover! Wordt vervolgd… |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Een nieuw type IPA: Brut IPA |
tww februari 2019 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Donovan Larmonie | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Variant op de IPA of een geheel aparte stijl. Daar zijn de heren brouwers nog niet over uit, maar dit bier maakt wel heel wat tongen los. De Brut IPA: een bier met nul restsuikers en dus heel droog, flink wat koolzuur, lage bitterheid en met een heerlijk vol hoparoma. Heel simpel gezegd worden tijdens de vergisting vergistbare suikers omgezet in bier. Er zitten wel bijna altijd restsuikers in het bier omdat deze suikers niet vergist of niet vergistbaar zijn. Deze restsuikers kunnen bijdragen aan de balans, body en mondgevoel van een bier. Omdat er nagenoeg geen restsuikers in het bier zitten, heeft de Brut IPA een heel droog karakter en dat maakt dit bier eigenlijk zo onderscheidend van andere. Om te begrijpen hoe dat zo is gekomen kijken we even naar het ontstaan van dit bier. Brouwer Kim Sturdavant van Social Kitchen and Brewery in San Francisco liep rond met het idee om een hele droge IPA te maken met behulp van het enzym amyloglucosidase, ook wel glucoamylase genoemd. Amyloglucosidase werd en wordt door brouwers gebruikt omdat het complexe suikers afbreekt die anders niet vergisten. Dit enzym schijnt vooral in lekker zware en alcoholische bieren als Imperial stouts te worden gebruikt zodat het bier niet zo zoet is. Door het gebruik van dit enzym krijg je dus droog bier omdat haast alle suikers worden vergist. Door het droge karakter heeft het bier uiteindelijk ook de naam Brut IPA meegekregen. Het bier werd eerst Champagne IPA genoemd maar de brouwer had snel door dat hij misschien half Frankrijk over zich heen zou krijgen. De bedenker van deze IPA wil dit bier graag heel licht van kleur hebben, lichter dan een pils, en gebruikt daarom, naast mout, ook andere toevoegingen als rijst en mais. Deze toevoegingen zorgen ook voor suikers die door het gebruik van het enzym worden vergist. Er zijn overigens ook brouwers die deze toevoegingen niet willen gebruiken en die alleen met mout brouwen. En ook over het gebruik van amyloglucosidase zijn niet alle brouwers het eens. Je kan het enzym na de hoofdvergisting toevoegen maar dan kan je de gist niet hergebruiken. Je kan het ook tijdens het maischen toevoegen maar dat geeft niet echt een superdroog karakter. En er zijn ook brouwers die het enzym helemaal niet willen gebruiken bij het maken van een Brut IPA. Gebruiken ze dan champagnegist? Door het karakter van het bier moet je ook opletten welke hopsoorten je gebruikt. Het bier kan al snel grassig smaken. Het doet mij soms denken aan bier gebrouwen met verse hop. Het is dus beter om hopsoorten te gebruiken met een fruitig profiel en hopsoorten met een grassig karakter te mijden. Maar als je dat juist lekker vindt, ga je gang. Dit type bier bevindt zich eigenlijk nog in de kinderschoenen en brouwers zijn nog volop aan het experimenteren. Er zijn genoeg mensen die er lyrisch over zijn en denken dat het een blijvertje is en andere vinden het niet meer dan een trendy hype die zo weer overwaait. Iedereen denkt er het zijne van en dat zal altijd zo zijn, gelukkig. Het is hoe dan ook een interessant bier om te drinken en zeker ook om te brouwen. Heb je zin om er ook een te brouwen, probeer maar het recept van de eerste Brut IPA. Receptgegevens
Ingrediënten
Maischschema
OpmerkingenVoeg het enzym toe tijdens het maischen en probeer de temperatuur te houden op 62 °C om het enzym niet te denatureren. Roer heel goed en laat het beslag een uur lang rusten om het enzym zijn werk te laten doen. Het enzym zal denatureren tijdens het koken, maar heeft zijn werk dan al gedaan. Ten slotte is het erg belangrijk om voedingsstoffen toe te voegen tijdens het koken (ook halverwege de vergisting). Omdat het wort bijna volledig glucose zal zijn, is er niet veel voeding aanwezig voor de gist. Bronnen
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
's Werelds oudste brouwerij ontdekt |
tww februari 2019 |
Door: Theo van Eijden | |
De oudste brouwerij van de wereld is gevonden in een prehistorische grot in Israël, althans dat zeggen de onderzoekers. De ontdekking van restanten van een 13.000 jaar oud bier werd gedaan terwijl men een begraafplaats aan het onderzoeken was bij de stad Haifa. Dit kan de geschiedenis van bier op zijn kop zetten. Tot nu toe werd aangenomen dat de geschiedenis van het bier brouwen slechts 5.000 jaar oud is. De ontdekking kan een ander licht werpen op de theorie dat bier een gevolg is van het maken van brood, zoals eerder werd gedacht. Meer informatie is te vinden op: |
|
Terug naar overzicht |