Artikelen
9 artikelen uit het clubblad van Augustus 2019
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, augustus 2019 |
tww augustus 2019 |
Door: Theo van Eijden | |
VakantieHet zomerreces zit er voor de meeste brouwers weer op, behalve voor degenen die temperatuur gecontroleerd kunnen vergisten in bijvoorbeeld een oude koelkast. Voor hen was het brouwen naar behoefte, dat zal de gehele zomer wel zijn doorgegaan. Ikzelf heb vlak voor de zomervakantie een Müncher Helles gebrouwen en deze staat nu op 8,5 graden te vergisten, daarna nog 3 dagen op 18 graden voor een diacetylrust. Mijn vorig brouwsel was ook een Müncher Helles maar deze had ik teruggekoeld tot 24 graden, lager lukte niet ivm de hoge buiten temperatuur. Toen gelijk de gist toegevoegd, het heeft toen twee dagen geduurd voordat de 35 liter wort afgekoeld was naar 8,5 graden. Omdat dit een ondergist was is deze dus op 24 graden gestart, wat een heel esterrijk en sinaasappel achtige smaak heeft op geleverd. Mijn huidige bier is de een tweede poging en nu wel eerst terug gekoeld tot op vergistingstemperatuur. We gaan zien of dit invloed heeft op de uiteindelijke smaak van het bier. Mijn plan was dit in een fust te doen en te serveren tijdens de jaarlijkse BBQ maar om mijn naam en faam hoog te houden zie ik er nu toch maar van af. Komende clubavondHiermee is het bruggetje geslagen naar de clubactiviteiten. Als jullie dit clubblad lezen is het bijna vrijdag 30 augustus. We zijn weer druk bezig geweest om alle voorbereidingen op tijd gereed te krijgen. Dit jaar zitten we weer in Lisserbroek, dus kunnen we ongeacht het weer altijd droog BBQ-en. Een goed band en een echte pitmaster die voor het BBQ vlees zorgt. Alle leden zijn opgeroepen eigen bier mee te nemen zodat we de zelfgebrouwen bieren met elkaar kunnen delen en vergelijken. Een soort van Super Proeftafel. Ook een goed bierglas meenemen zodat de smaak optimaal tot zijn recht komt. PolderbokHet Polderbok van 2019 dat is gebrouwen door de Polderbokcommissie bij brouwerij De 7 Deugden is inmiddels gebotteld en staat te rijpen, binnenkort kan ieder een weer dit geweldige bier bestellen. Uitlevering zal zijn op de clubavond van eind september. |
|
Terug naar overzicht |
Recept van de maand |
tww augustus 2019 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
We blijven vrolijk door brexitteren dus heb ik nog maar een receptje aan de reeks toegevoegd.
Persoonlijk denk ik dat het doorvoeren van Nederlands als internationale voertaal ons ook alleen maar voordelen oplevert maar daar moeten we het nog even over hebben met onze Europese medebroeders.
Recept van september: GoodnessBrown
Recept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Opmerkingen van de brouwerAls je een iets sterker bier wilt hebben dan is het toevoegen van 200gr/10liter stroop genoeg om richting de 5,2%alc. te gaan.Problemen bij brouwen3gr/liter bottelsuiker geeft dit bier de engelse hoeveelheid CO2. Met zelfs 2-2,5 gr/liter zou het nog meer engels aandoen. Voor een fijne vasteland hoeveelheid is ongeveer 4gr/liter nodig. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Vegetarisch bier |
tww augustus 2019 |
Door: Jean-Pierre Bylard | |
Vegetarisch bier ? Dat is toch nèt zo iets als: een ronde cirkel ? Ja, inderdaad. Althans ik heb nog nooit gehoord van het verwerken van vlees e.d. in bier. |
|
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww augustus 2019 |
Door: Ben Jacobs | |
Zomer- en dus voor mij (en velen van u, mag ik hopen) vakantietijd. Heerlijk. Maar het heeft tegenwoordig ook wel wat nadelen. Hobbymatig bedoel ik dan. Het veranderen van het klimaat gaat wat wringen in de brouwschuur, zal ik maar zeggen. Kijk, brouwen doe je sowieso niet zo snel bij een hittegolf. Maar wat je ten alle tijden wel doet (buiten het drinken van je biertjes) is het opslaan van je bier. En daar zit nu dat bekende addertje onder het gras, of beter, in mijn kelderkast. Die bleef een 10 jaar geleden nog wel redelijk koel gedurende de zomer. Maar nu staat de thermometer steeds boven de 20 graden. Met mijns inziens geen positieve gevolgen voor mijn voorraad. Met lede ogen zie ik mijn oude flesjes lijden, maar ook jong en licht fris bier is niet blij. Van mijn laatste ‘blonde’ zijn de flessen gaan knallen. De rest van deze batch heb ik ontlucht, tot zo lang het duurt….
|
|
Terug naar overzicht |
En de winnaar is... |
tww augustus 2019 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Sophie de Boer | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Op het ONK van 2019 heeft Daniel Eisinger de eerste prijs gewonnen in de categorie B met een Oatmeal Stout. Daniel is een actief lid van ‘t Wort Wat!. Dat doet hij naast een drukke baan en, samen met zijn vrouw, de zorg voor drie kleine kinderen. Chapeau! En van harte gefeliciteerd met deze eerste prijs! Op de vraag of hij de eerste prijs een beetje verwacht had, gaf hij aan compleet verrast te zijn. Daan brouwt sinds september 2017. Hij brouwt op gas, in pannen. Ook het winnende bier is op die manier gebrouwen. Hij heeft een ruime interesse in bier. Zo heeft hij de Stibon-opleiding tot biersommelier gedaan. Ook het onderwerp bier-en-spijs heeft zijn belangstelling. Leden van ’t Wort Wat! herinneren zich misschien nog zijn presentatie in december vorig jaar. Ondertussen is hij bezig met de start van een eigen bedrijf genaamd Birra Birra voor workshops, proeverijen en voorlichting op het gebied van bier-en-spijs. Het recept is afkomstig uit het boek Brew! Van James Morton. Daan heeft het recept iets aangepast: in plaats van 3 heeft hij 2 chocolademouten gebruikt. Hij had het recept al eens eerder gemaakt, was daar tevreden over en heeft opnieuw 5 liter gebrouwen voor het ONK. Achteraf had hij liever meer liters gebrouwen, maar ja, ‘achteraf is mooi wonen’ zullen we maar zeggen… Voor de liefhebbers volgt hieronder het winnende recept. Recept:
Beschrijving
Recept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Opmerkingen van de webredactieWinnaar van het ONK in de klasse B. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Weer eens wat nieuws |
tww augustus 2019 |
Door: Dennis van Rijswijk | |
Eén van de meest stressvolle fasen in het brouwen van bier is toch wel de fermentatie fase. Er zijn zoveel, veelal onzichtbare, invloeden die de smaak en kwaliteit van je uiteindelijke bier bepalen dat het misschien ook wel een van de meest fascinerende fasen is. Ook nu kwam ik online weer een aantal interessante producten tegen die kunnen helpen (als in “verbeteren” én “vereenvoudigen”) van het vergistingsproces. Het eerste product is de Genesis Fermenter een product dat zeker ook de luie brouwer zal aanspreken. De Genesis Fermenter is een vergistingsvat met een inhoud van 6.5 gallon (bijna 25 liter) dat is vervaardigd uit een hoogwaardige kunststof dat nagenoeg geen zuurstof doorlaat. Het tweede product, de Vessi, is er één die meerdere functies en brouwbehoeften combineert tot iets fantastisch. Het product is overigens als sinds 2016 beschikbaar na een succesvolle campagne op het crowdfund platform Indiegogo. Het is uiteraard een kostbaar apparaat maar vervangt wel een conisch RVS fermentatievat, een temperatuurmodule (als een Inkbird), een verwarmingselement, een koelkast, een tapinstallatie en een biervat. |
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, clubavond 28 juni 2019 |
tww augustus 2019 |
Door: John Gouwerok | |
Het was de laatste clubavond voor de vakantie met dito zomerweer. Een aantal was misschien al onderweg en anderen vonden het mogelijk te heet of hadden geen dorst, dat verklaart misschien de wat matige opkomst. Het vaatje Tripel werd gebracht door Kees van Roode van Molenduyn namens de kwaliteits commissie, die meerdere proefbieren in het komend jaar op tap wil gaan zetten. Vooraf was het op fles en door de commissie geproefd en goedbevonden. Nu een deel op de fust maar helaas was er iets mee. Het schuimde fors en op een paar wedstrijdformulieren waren meldingen als: 'lijkt niet echt op Tripel', 'lijkt wel Orval', 'te zuur misschien wilde gist of Saison?'. Deze meldingen hadden zeker ook invloed op de score. Er werden 27 formulieren ingeleverd met punten van 3 t/m 8. Met een totaal van 177.8 punten geeft dat een gemiddeld van... 6.58 punten. Al met al een geslaagde avond en een goed begin van een mooie warme zomer, mogelijk met een biertje of ander vocht om alles op peil te houden. Wilma is weer redelijk hersteld en was er met vriendin voor hulp en zo liep alles weer op rolletjes, dank hiervoor.
|
|
Terug naar overzicht |
ONK 2019 |
tww augustus 2019 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Op zaterdag 6 juli was het de grote dag, het ONK2019. Op deze dag werd de Nederlands kampioen amateurbierbrouwen bekend gemaakt. Samen met Hoppig hebben we deze dag georganiseerd. Dit festival werd gehouden op landgoed Kleine Vennep in (u raad het al ) Nieuw Vennep. Het was een tweedaags festival waar wij als vereniging op beide dagen aanwezig waren. Voordat het zover was is er het nodige werk verzet. Er is een website voor de inschrijving gemaakt en op social-media veel ruchtbaarheid aan dit evenement gegeven. Zo moeten natuurlijk deze 1800 flessen bier van de deelnemers uit het gehele land worden verzameld. Tijdens het weekeinde van 17 mei zijn de bieren gekeurd door de keurmeester van het BKG (Bier Keurmeester Gilde). Er waren 3 dagen nodig om alle 577 ingezonden bieren te keuren. Dit jaar is er door Ernst de Moor weer een verdere stap gemaakt in de automatisering van de inschrijving en het keuren zodat veel handwerk en overschrijven van keuringsformulieren tot het verleden behoord. Hiermee hebben we als vereniging een verdere stap gezet in de professionalisering van het ONK. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers is de gehele keuring gladjes verlopen en kregen we de complimenten van het BKG.
Het festivalweekeinde had zijn hoogtepunt op zaterdag 6 juli, met de brouwerijen; BE+ER, Brouwerij Poort, LVR Breweries, Crooked Spider, Het Bierkwartier, Stanislaus Brewskovitch, De Leckere, Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij en LaTrappe. Wij als ‘t Wort Wat! hadden een eigen kraam met de bieren van La Trappe op tap. Door diverse sponsoren waren prijzen ter beschikking gesteld en hiervoor hebben we een verloting georganiseerd. De hoofdprijs was een complete Grainfather brouwset, en vele cadeaubonnen beschikbaar gesteld door Braumarkt. Op beide dagen is door twee clubleden een brouwdemonstratie gegeven. Ook deze dagen zijn weer vrijwilligers van de vereniging actief geweest. De opkomst van brouwend Nederland was hoog gezien het feit dat vrijwel alle prijswinnaars aanwezig waren. Er was gedurende beide dagen live muziek aanwezig wat voor een prima sfeer zorgde. We kunnen als vereniging met trots terugkijken op een geslaagd ONK. Klasse A, 103 inzendingen
Klasse B, 49 inzendingen
Klasse C, 172 inzendingen
Klasse D, 157 inzendingen
Klasse E (kloonbier), 47 inzendingen
Klasse V, 49 inzendingen
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Het Rijstevlokkeneffect |
tww augustus 2019 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Een mooie website voor de thuisbrouwer is Brülosophy (http://brulosophy.com), hier worden veel experimenten gedaan onder de titel Exbeeriment. De werkwijze is dat er een onderzoeksdoel is en de resultaten door een proefpanel worden beoordeeld waarbij men 3 glazen krijgt voorgezet, 2 van het ene type bier en 1 van het andere. De opdracht is om de twee gelijke aan te wijzen. Onderstaand onderzoekje is gedaan met rijst als toevoeging aan een pils. Rijst kan worden gebruikt om bier een licht, schoon karakter te geven zonder daarbij enige kleur bij te dragen, dit is iets waar vooral grote brouwerijen in de Verenigde Staten veelvuldig gebruik van maken. Daardoor heerst de mening dat rijst een ingrediënt is dat volledig moet worden vermeden. Vanwege het hoge zetmeelgehalte moet rijst vóór gebruik worden verstijfseld maar je kan ook rijstvlokken kopen die direct aan de maisch kan worden toegevoegd. Doel van het experiment Mister Rice GuyReceptgegevens:
Ingredienten:
Maischschema
Bespreking Dit was mijn eerste keer dat ik rijst gebruikte in een eigen brouwsel, ik verwachtte weliswaar dat het meer merkbare invloed zou hebben dan het deed, vooral gezien alle antipathie die er is voor het gebruik van rijst. Natuurlijk is dit een enkele test op een enkele bierstijl, het is heel goed mogelijk dat rijstvlokken in andere situaties meer merkbaar zou zijn. Toch was deze ervaring positief voor mij en raakte ik niet alleen geïnteresseerd in het brouwen met rijst maar ook van het maken van pilseners. Bronnen: Brülosophy - Matt Del Fiacco |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |