Artikelen
13 artikelen uit het clubblad van Januari 2020
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, Januari 2020 |
tww januari 2020 |
Door: Walter Bakker | |
Het nieuwe jaar is weer begonnen en ik wens een ieder een zeer succesvol brouwjaar toe en een goede gezondheid. We hopen ook dit jaar weer een interessant programma te bieden aan clubavonden en activiteiten. Om er alvast een paar te noemen zijn dit een excursie naar het Zythos festival bierfestival in Leuven, het verbeteren van je eigen bier in samenwerking met de kwaliteitscommissie en het leren kennen van smaakafwijkingen in bier. Afgelopen clubavondTraditioneel wordt het jaar afgesloten bij onze vereniging met een bier/spijs proeverij. Dit jaar deden we dit al weer voor de 6e keer en we proberen hiervoor altijd iets bijzonders te vinden. Dit jaar was het thema zure bieren met een hapje. Van een biercocktail tot een aantal fruitbieren samen met hapjes van o.a. gerookte zalm, kaas groenten en nog veel meer. Het waren ook dit keer weer fantastische smaakervaringen die onder de deskundige leiding van Daniël Eisinger werden gepresenteerd. Zie hieronder de verschillende smaakcombinaties:
Tevens zijn op deze avond de prijzen van de clubkampioenschappen uitgereikt waar de verdere uitslagen in dit clubblad worden gepubliceerd. Ook zijn weer een aantal helpers in het zonnetje gezet en hebben de vrijwilligers weer een presentje gehad. Komende clubavondBinnen de kwaliteitscommissie hebben we en aantal thema’s opgezet om tot betere bieren te komen. Deze thema’s: zijn je eigen bieren verbeteren, vergistingskennis verbeteren en hop leren kennen. Tevens willen we nog een cursus Brouwhulp geven voor iets gevorderde brouwers. Komende clubavond echter gaat Jan Wurpel een presentatie geven over de vergisting. Hierin zal hij alle aspecten van de vergisting op een begrijpelijke manier (en niet te moeilijk) presenteren. Vanuit de brouwcommissie denken we dat een goed uitgevoerde vergisting met de juiste voorbereidingen de kwaliteit van je bier enorm kan verhogen. Ik hoop dan ook dat deze clubavond goed bezocht gaat worden! |
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, clubavond 13 december 2019 |
tww januari 2020 |
Door: John Gouwerok | |
Het is de laatste clubavond van het jaar met zoals gebruikelijk een thema. Dit keer was het thema geuzenbier met Tapas, geen feestavond maar een gezellig samenzijn. Geen spreker wel de uitdeling van de jaarprijzen voor de bieren die voor het clubkampioenschap waren ingeleverd en dat waren er vele die uiteindelijk leiden naar de clubkampioen 2019. Ook de uitdeling van de gouden ganzenveer voor het beste en meest inspirerende stukje in ons clubblad. Voor mij de taak de winnaar bekend te maken voor het beste maandbier 2019, de winnaar van de maandbierwisselkei. Het was vrijdag de dertiende en ik was er om bekende reden er niet met mijn hoofd helemaal bij, maar het was toch wel een feestelijke avond. Er zijn in 2019 zeven maandbieren ingeleverd en er waren dit keer heel verrassende smaken bij ,zoals bloedsinasappel of Fins jeneverbesbier met broodgist en Pompoenbier voor Halloween, voor de punten maakte het niet veel uit tussen nr 7 en nr 1 zat welgeteld 1.1 punt verschil, dus daar gaan we dan: Nummer zeven: bloedsinaasappelbier van Nico/ Arjan/Peter ook bekend als PENARI met 6.52 Dank voor alle inzendingen dit jaar op naar de 2020 KeiEr was al een nieuw maandbier een Helles mit Hopfen voor 2020 op deze avond een bier ook weer van Theo van Eijden. Hij gaat er voor, wat punten betreft start hij goed en moeten ze nog proberen hem nog in te halen aantal punten 7.3725. Dit was het weer tot een volgend keer en.... |
|
Terug naar overzicht |
Een ONK na-brander in 2010,... |
tww januari 2020 |
Door: Yoeri Sanstra | |
Beste brouwers, natuurlijk weten jullie dat ’t Wort wat afgelopen jaar het ONK georganiseerd heeft met La trappe Isid’or als kloonbier. Ik was lid van het mediateam en om het ONK te promoten heb ik 19 februari de ONK2019 Facebookpagina geopend. Daar moest natuurlijk wel content op komen. De eerste berichten gingen over het ONK, er was veel discussie over het type flesje, de kleur van de kroonkurken e.d. en natuurlijk informatie over Hoppig Hoofdorp, ’t Wort wat enzovoorts. Maar in een poging om toch ook wat zinnige content toe te voegen ben ik een wereldwijde zoektocht naar bier blogs, nieuwssites en persoonlijke bier websites begonnen.
Als ik zo terugkijk wat ik allemaal gepost heb, dan is dat eigenlijk wel heel veel van brulosophy, … maar toch stonden er naast de aankondigingen en dienstmededelingen van het ONK nog 2 andere berichten.
Tot slot, de facebook pagina bestaat nog www.facebook.com/ONK2019. Wachtend om overgedragen te worden aan de organisatie van het ONK2020. Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb met mijn posts want er zijn heel veel interessante informatiebronnen van over heel de wereld waar je ideeën kunt opdoen over hoe en wat te brouwen. Vrg Yoeri Sanstra. |
|
Terug naar overzicht |
Penari gadgets (1) |
tww januari 2020 |
Door: Peter Kalkman | |
Noot van de redactie: Stuur je gadgets in vraagt Ben… Penari's credo is : het moet gratis of geld toe, in die zin zijn wij van de circulaire economie. Waar zijn we dan trots op? -Onze mobiele brouwinstallatie (voor de brouwdagen van T wortwat) de electrische maischketel die dmv een raspberry PI, SSR (solid state relays) en onze telefoons via Wifi bestuurd wordt (natuurlijk ook geleend van internet http://sebastian-duell.de/en/mashberry/index.html) met een roerwerk obv de raammotor van een oude maserati 425. -de schrootmolen gemaakt van restjes RVS en aluminium, tandwielen uit een Yamaha XS650 en een accuboormachientje uit de schrootbak. -de gemodificeerde Bavaria 10 liter fustjes met tapkop waar Theo al eens over geschreven heeft. -Onze flessen vuller is nog steeds in ontwikkeling dus daar nog geen verslag van. |
|
Terug naar overzicht |
Wat is dat toch met die brouwers tegenwoordig? |
tww januari 2020 |
Door: Mari van Lieshout | |
Oké, dan maar worden nagewezen als die ouwe chagrijn die niks wil weten van nieuwlichterij en technologische ontwikkelingen. Maar ik begin zo langzamerhand wel een bovengemiddelde weerstand te krijgen tegen het gebruik van automatische brouwketels. Wat is dat toch met die brouwers tegenwoordig? Gemakzucht, luiheid of onvoorwaardelijk geloof in techniek? Ik heb ze tijdens de gezamenlijke brouwdagen nooit geteld die Easybrews, Grainfathers, Brewmonks of hoe ze ook allemaal mogen heten, maar meer dan de helft van de brouwers die zich in die schuur verzameld hebben, staat tegenwoordig met hun handen in de zakken naar elkaars ketel te staren. Er komen steeds meer van die machines. Wat een uitvinding toch, zeggen ze tegen elkaar. Het gaat allemaal zo vanzelf, je hoeft niks meer te doen. En dan lopen ze maar weer verveeld naar de buurman die net als hij een rondje heeft gemaakt omdat hij ook niks te doen had. Gaan ze bij die andere buur nog een keertje naar het display turen. Staren naar het display van de ketel, dat is Het Nieuwe Brouwen. Ooit ben ik door het brouwvirus gegrepen toen ik een video zag waarop een dikke Amerikaan met ontbloot bovenlijf in een tuinbroek het brouwproces boven een dampende ketel uitlegde. Een liefhebber van bier was ik al. Maar man, wat maakte die kerel mij enthousiast en wat vond ik dat mooi zoals hij in die ketel aan het roeren was, het zweet glom op zijn voorhoofd. Om hem heen stonden gasflessen, grote en kleine pannen, brouwemmers, slangen. En hij maar roeren, prachtig vond ik het. Dit was pas ambachtelijk brouwen, bierbrouwen zoals het echt moest. Brouwen zoals die dikke Amerikaan, dat wilde ik ook. Ik kocht een Weckketel, een gasbrander en klungelde zelf een wortfilter van koperen buis in elkaar. Sindsdien is mijn inventaris aardig uitgebreid en gedeeltelijk alweer vervangen. Maar de ketels staan er nog, ik heb geen enkele reden ze van de hand te doen. En het laatste waar ik behoefte aan heb is een automatische brouwketel. Wat is er mooier dan tijdens het maischen de roerstok traag door het beslag te halen? En wat is erop tegen om tussendoor nog eens een keer de temperatuur te checken, de gasvlam wat hoger of juist iets lager te draaien? In spanning afwachten of het wort mooi helder is na het spoelen en als dat inderdaad zo is die gelukzalige tevredenheid. Ondertussen ruimen we wat op, maken wat schoon en treffen alvast voorbereidingen voor wanneer straks het wort over moet naar gistvat. Brouwen is zen en het gebruik van een automatische ketel staat daar haaks op. Hoe moet in vredesnaam onze ziel (en zaligheid) in het bier terecht komen, terwijl we ondertussen even een boodschap doen of de auto voor een beurt wegbrengen omdat de techniek het wel regelt. Ja maar, het brouwproces is zoveel gemakkelijker te beheersen en de recepten zijn ook veel beter te reproduceren, hoor ik de eigenaren van die automatische ketels roepen. Dat is dus grote kletskoek, napraterij, gelul! Want wees nou eens eerlijk, wie heeft met zijn brouwketel ooit twee keer identieke recepten gebruikt, het resultaat van de twee brouwsels naast elkaar geproefd en vervolgens zonder met de ogen te knipperen kunnen beweren dat smaak én smaaksensatie van die twee bieren precies hetzelfde zijn? Wel eerlijk zijn hè? Ik heb ze geproefd die twee zogenaamde identieke bieren. Ik ben bepaald geen ervaren bierproever. Een vleugje banaan, vage tonen van citrus, sherry..? Het moet gek gaan als ik het herken. Ongewenste smaken als esterig bier, grassig, notig of zweem van gekookte kool? Ze kunnen me alles wijs maken, zolang de afwijkingen enigszins binnen de perken blijven, proef ik het niet. Maar ik proef wél het verschil tussen twee bieren, gebrouwen volgens een identiek recept en met dezelfde instellingen van de brouwketel. Dus kom bij mij niet aan met een 'optimaal te beheersen brouwproces dankzij de zegeningen van de automatische brouwketel'. Het apparaat neemt je het vervelende werk van maischen, koken, hop toevoegen of koelen uit handen, vertelt de productbeschrijving. Hallo uitvinders!!! Zijn dat nu net niet de handelingen die het brouwen zo spannend maken, de handelingen die voor ons de belangrijkste drijfveren waren om zelf te gaan brouwen, ambachtelijk brouwen! Donder op met je Minibrew . Ik koop nog liever een sixpack in de supermarkt. Als ik brouw, brouw ik met de roerstok in mijn ene hand en het gaskraantje in de andere. Dan vloek ik een keer wanneer het beslag over de rand gutst wanneer ik de ketel onhandig in de hooikist til, kook ik wat langer door als ik vergeten ben de timer aan te zetten. En als de smaak, het schuim of de kleur wat minder is dan ik had gehoopt, denk ik: Goed zo man, dat heb je toch allemaal maar mooi geregeld. En helemaal zelf. Volgende keer doe je het gewoon precies zo. Het bier smaakt toch altijd anders. |
|
Terug naar overzicht |
Automatisch brouwen. |
tww januari 2020 |
Door: Jean-Pierre Bylard | |
Hè wat lekker “onder uit de zak” over de automatische brouwketels. Prachtig artikel. Uiteraard ben ik het helemaal met hem eens, zéker vwb. die MiniBrew. Je hoeft niet te schroten, pH bepalen en evt. corrigeren, de refractometer hanteren, whirlpool aan het einde. Het is gewoon uitgebreid koffiezetten. En het bier is niet eens helder als het uit die MiniBrew komt.
Ik heb zelf een Easybrew gekregen van mijn zoons, die vonden mijn sjouwen met hete ketels toch wel wat gevaarlijk voor mij. Soms betreur ik het dat ik niet meer als een “heksenmeester” achter mijn brouwpan zit. De romantiek van het zelf brouwen is er wel erg vanaf op deze manier.
Vriendelijke groeten, Jean-Pierre. |
|
Terug naar overzicht |
Maandbierwisselkei 2019 |
tww januari 2020 |
Door: Stefan Hendriks | |
Even voorstellen; ik ben Stefan Hendriks en ik brouw alweer een heel tijdje en ben sinds een aantal jaar lid van het wort wat. De eerste jaren was ik niet altijd even enthousiast over mijn brouwels, Soms ok en soms ronduit kl#te. Sinds ongeveer een jaar is mijn schuur verbouwd tot brouwerij en heb ik een nieuwe installatie aangeschaft bestaande uit een au-bain-marie verwarmde roerwerkketel, filterpan en diverse vergistingsvaten en kasten. Sinds dat ik op deze manier mijn bieren brouw heb ik weer een paar stapjes vooruit gezet en ben ik tevreden met het resultaat. Zo kwam het idee om een keer een gooi te doen naar de wisselkei. Een goed bier brouwen en dat op fust zetten, dat was het idee. Maar ja wat voor bier? Toen kreeg ik half maart een idee, het thema van de feestweek in Vijfhuizen, waar ik woon, was oktoberfest. Daar moest ik als hobbybrouwer en lid van een van de teams wat mee doen. Een festbier zelf brouwen samen met het team erbij om zo tijdens de week ons eigen bier op tap te hebben. Zo gezegd zo gedaan, maar eerst moest er natuurlijk een proefbrouwsel gemaakt worden. Ik heb mij toen verdiept in wat ze daar zoal drinken. Marzen is een biertype wat daar van oudsher geschonken wordt tijdens de oktoberfeesten, tegenwoordig meer blond maar vroeger amber tot koperkleurig. Dit type moest het dus worden maar dan wel zoals oorspronkelijk gebrouwen. Het biertype is ondergistend, de moutstort bestaat voornamelijk uit pils of/en Vienna mout aangevuld met (cara)Munchenermouten, de hoppen zijn traditioneel van Duitse oorsprong. Misschien een beetje zuurmout nog maar dat hoeft niet perse. Maischen kan via eenstapsmaisch op 67 graden tot joodnormaal. Als gist wordt meestal de Bavarian lager of oktoberfest lager gebruikt. Ik wilde een korrelgist gebruiken en heb toen gekozen voor de saflager S-23. Zoals sommige misschien al weten ben ik niet gauw tevreden en hou ik van experimenteren teneinde lekkerder bier te kunnen drinken, dus heb ik exact hetzelfde recept weer gebrouwen maar nu met een andere gisten en in bijzijn van het complete feestweekteam. Het werd een hele mooie middag met veel enthousiaste bierdrinkers 😉. De komende tijd blijf ik nog even hangen bij de 0ndergisters, als komend maandbier heb ik een pilsener gebrouwen, gewoon even iets lekkers zonder dat het te zwaar of ingewikkeld wordt. Binnenkort staat er een nieuw brouwsel op het programma, dit keer een meibock, ook een ondergister. Brouwse!! |
|
Terug naar overzicht |
ONK 2020 Kloonbier |
tww januari 2020 |
Door: Theo van Eijden | |
Het #ONK2020 kloonbier is.....(tromgeroffel) IJwit van Brouwerij 't IJ! Als organisator van het ONK, was het voor Amsterdamse Brouwvereniging De Bierkaai niet meer dan logisch om dit jaar een Amsterdams bier als kloonbier te kiezen. En wat dan beter dan een bier van de oudste brouwerij van de stad? Al 17 jaar is IJwit een van de populairste bieren van Amsterdam en zeker in de zomer is het inmiddels niet meer van de terrassen weg te denken. Een stevig witbier dat gevaarlijk lekker doordrinkt. Licht troebel, mooi goud van kleur en met een zachte schuimkraag. De toevoeging van korianderzaad en citroen zorgt voor licht kruidige en citrusachtige tonen. Door de fijne licht zoete afdronk is de IJwit een geweldige dorstlesser. En aangezien IJwit net als alle andere bieren van Brouwerij 't IJ ongefilterd en ongepasteuriseerd is, is het voor amateurbrouwers misschien wel mogelijk om heel dicht in de buurt te komen van het origineel. Dus scoor een flesje IJwit, analyseer hem (en vergeet niet te genieten), probeer hem zo goed mogelijk te klonen en wie weet word je de winnaar van de Kloonklasse van het ONK2020! Want dat terrasweer lijkt dan nog ver weg, maar als je nu begint met brouwen is dat heerlijke witbiertje mooi op tijd klaar voor het eerste lentezonnetje. Veel brouwplezier en probeer niet alles zelf op te drinken ;) |
|
Terug naar overzicht |
De zoektocht naar Sahti |
tww januari 2020 |
Door: Nick Oud | |
Beste leden van ‘t Wort Wat, Zoals vele bierbrouwers kom ik graag op bierfestivals om meer te leren over voor mij nog onbekende bieren. Deze liefde is ontstaan tijdens een bezoekje met mijn familie aan een Brussels bierfestival. Tegenwoordig probeer ik twee keer per jaar in het buitenland een bierevenement te bezoeken. Na een mooi weekend Barcelona ben ik thuis verder op zoek gegaan naar Sahti. Jan Wurpel bleek er een mooi stuk over te hebben geschreven. Helaas had hij het bier nooit zelf gebrouwen. Mijn zoektocht ging verder. In Nederland bleek Sahti niet te worden verkocht. Buiten de grenzen moest ik mijn ontdekkingsreis voortzetten. In april 2019 stuurde ik bierbrouwerij 22 Brewing in Slovenië een bericht met de vraag of hun Sahti bier ook in onze omgeving te verkrijgen was. Als reactie kreeg ik van Ales en Maya, de eigenaren van 22 Brewing, een uitnodiging om dit type bier bij hen in Slovenië te komen brouwen! Dit moest natuurlijk even bij mij landen. In juli heb ik Maya een berichtje gestuurd, dat ik hun aanbod niet kon laten liggen. Het was een uitdaging om in zeven dagen tijd een reis te maken naar hun brouwerij én alles te willen zien en mee te maken. Ales en Maya bleken het meest bijzondere echtpaar wat ik ooit ontmoet heb! Op onze vereniging moesten we nog even aandringen bij de uitbater, maar gelukkig hebben jullie op de clubavond in september 2019 de Sahti mogen proeven. Ik geef de uitleg er nog even bij: “Jullie drinken een oud Finlands bier, dat erom bekend staat niet al te lang houdbaar te zijn. Probeer dit recept niet zomaar zelf te maken, want een bier met jeneverbes, jenevertak en broodvergisting kan snel mis gaan als je het niet op de juiste wijze verwerkt. Geniet en bedenk dat je dit niet snel weer zult drinken!”. Heel verrassend werd het bier afgelopen december voor de wisselkei met een 4e plek beoordeeld. En dat is iets wat ik totaal niet verwacht had. Als ik jullie nog een laatste boodschap mee mag geven: ga naar evenementen of brouw bier met mensen die je niet zo goed kent, zodat je weer met nieuwe inzichten thuiskomt. Dan brouw je misschien wel een keer hét ultieme biertje! Proost, |
|
Terug naar overzicht |
Jaarverslag van het bestuur over 2019 |
tww januari 2020 | |||||||||||||||||||||
Door: Erik Deelissen | ||||||||||||||||||||||
Met dit verslag geeft het bestuur van de Amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat! een overzicht van de gebeurtenissen van het verenigingsjaar 2019. Het jaar 2019 is voor ’t Wort Wat! weer een uitstekend en actief jaar geweest. Het bestuur bedankt eenieder die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor onze vereniging. Naast oudgedienden hebben wij ook nieuwe leden binnen de actieve commissies mogen verwelkomen. Bestuursbeleid. Het ledental eind 2019 is 335 leden en donateurs, Gelijk aan vorig jaar willen we als vereniging eigenlijk niet meer groter groeien, als bestuur richten we ons op beheersbaarheid qua grootte van het aantal leden. We hebben daarom onze promotieactiviteiten geminimaliseerd. We blijven nadruk leggen op het gezamenlijk brouwen, proeven en beoordelen van bier, en met name bieren die op één van de zes gezamenlijke brouwdagen worden gebrouwen. De georganiseerde activiteiten dienen altijd in lijn te zijn met de doelstelling van de vereniging, wat bij oprichting vastgesteld is als: “het bevorderen van het zelf brouwen van bier, en het opbouwen en delen van kennis daarover”, dienen. We zijn van mening met dit voortgezette beleid de vereniging steeds interessant te houden voor alle leden. Dit kon natuurlijk alleen mogelijk gemaakt worden door leden die actief hun steentje hebben bijgedragen. Het bestuur in 2019 Tijdens de ALV op 22 maart 2019 zijn Jan Wurpel herkozen als bestuurslid, Hank Lucas als bestuurslid, Erik Deelissen als bestuurslid en secretaris. Met deze samenstelling van het bestuur werden de taken in de maand maart als volgt verdeeld:
Wij hebben dit jaar van 29 leden afscheid genomen, maar hebben een aanwas van 39 nieuwe leden. Wij hebben we afscheid genomen van 4 donateurs.
Onze vereniging mag zich tevreden stellen met een groot aantal vrijwilligers, veertig leden dragen structureel een steentje bij aan de activiteiten van onze vereniging binnen een of meerdere commissie of anderszins. Dit is een aantal waar we als vereniging best trots op mogen zijn. Maar nog steeds zijn er een aantal commissies die nieuwe actieve leden kunnen gebruiken. Ervaring leert dat dit vooral gezellige en soms leerzame bezigheden zijn. Jaarlijks bedankt het bestuur namens alle leden deze vrijwilligers voor hun inzet met een versnapering. Met het bovenstaande overzicht hoopt het bestuur jullie voldoende te hebben geïnformeerd over beleid en activiteiten in het afgelopen jaar. Wij hopen dat dit tijdens de Algemene Leden Vergadering op 28 maart jullie goedkeuring kan krijgen. Namens het bestuur, Erik Deelissen |
||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Van de inkoopcommissie, januari 2020 |
tww januari 2020 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Al tijdens de afgelopen clubavond bedacht ik een nieuwe naam voor een bier: ‘tHoestochwelopzoongauweveerinjereet<..biertype…>. Nu nog een fijn biertype en recept erbij verzinnen. Ik denk zelf dat een ultra strong Imperial stout achtig iets wel gaat passen bij de naam. Dan wordt het dus: ‘tHoestochwelopzoongauweveerinjereetmetstrongimperialstout. Maar wie weet, misschien wordt het wel een slappe -ik drink liever water- session vorm. Dan wordt het ‘tHoestochwelopzoongauweveerinjereetmetslappesessionstout. Persoonlijk houd ik niet zo van die slappe bieren want als je een aantal uren met brouwen bezig bent geweest wil je toch wel iets fatsoenlijk drinkbaars naast de cola in de koelkast kunnen zetten. Maar goed ieder z’n meug en als je zo nodig na vele zware brouwuren een slappe wilt hebben. . . ! Ik hoop overigens dat het geen wisseltrofee was want dan gaat hij deze keer dus ook van vorm en kleur wisselen voor ik hem teruggeef/nieuwe maak. Of misschien moet ik deze veer dan ook maar drie keer achter elkaar winnen (net als die andere prijs waar mijn naam driemaal op staat: de meest prestigieuze van de club prijzen zeg maar de moeder aller bier prijzen: De wisselkei) want dan mag je hem houden en hoef ik hem dus niet terug te geven en dus ook niet terug te vinden. Op de foto zie je de befaamde kei, beetje links van mijn gauweveer. De kei en de er achterstaande prijzen waren overigens door Stafan H, gewonnen. Het glas met rode inhoud is gelukkig geen wijn maar één van de proefbieren van de proeverij met tapas, een zeer lekkere kriek. Even nog een losse opmerking over de maand recepten: Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:
Bestellen gaat als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor Pakket van de maand. Groeten, Ps, Recept voor februari: Borisjohnsonfarewellbarleywine
Beschrijving
Recept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Opmerkingen van de brouwerAls de vergisting stil valt kun je Safbrew F-2 toevoegen. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Ouwe gist |
tww januari 2020 |
Door: Jean-Pierre Bylard | |
Over een niet-spectaculaire maar wèl nuttige ervaring. “Niet goed bruikbaar meer” was de reactie van een brouwmaterialen firma op mijn vraag over die oude gist. Wat speelde er ? Ik wilde brouwen en was mijn benodigdheden aan het afschrappen van mijn voorradenlijst. Daarbij stoot ik op de gist. Zo’n zakje met 11,5 gram korrelgist. Volgens mijn vrouw ben ik een ècht héél eigenwijze oude (80jr) man, dus door het antwoord van de brouwmaterialen firma, liet ik me niet weerhouden om het tòch te proberen. Deel twee wordt gevormd door een lezing die destijds voor de club gehouden werd door dhr. Den Hartog van de brouwerij “De Lindeboom”. Hij zei, in een latere e-mail wisseling, dat hij korrelgist niet alleen hydrateerde maar er ook meteen een starter mee maakte. Dat raadde hij aan ook bij verse korrelgist. Van Ben Jacobs kreeg ik eens een beschrijving van zo’n giststarter. ( schijnt ergens bij Media/Artikelen te staan.) Kort gezegd komt het erop neer dat je, 4/5 dagen voordat je gaat brouwen, eerst de gist opkweekt in een kleine Erlenmeyer (150 cc. water en 15 gr. moutextract)) en naderhand die overdoet in een grote Erlenmeyer (500 cc. water en 50 gr. moutextract) Met als hulpmiddelen een warm badje van 200C en een magneetroerder. (zie foto’s) Verrassende ingrediënten zijn: het toevoegen aan de starter van: een flinke lepel appelstroop en een paar druppels olijfolie. Die oude gist was dus kennelijk toch zo oud nog niet, want de 4e dag had ik een flink pruttelende, 700 cc. giststarter. Sindsdien doe ik dat altijd bij mijn brouwen met korrelgisten. Het valt me daarbij op dat de hoofdvergisting veel sneller verloopt. Soms is die na 2/3 dagen al afgelopen tot een enkel belletje door het waterslot. Daarna overhevelen in een gistingsfles en dan erna lageren. Nogmaals: het is niet spectaculair maar wel nuttig, als je soms twijfelt of de gist nog tot gisten in staat is. P.S. Uit oogpunt van de privacy de namen van: de bouwmaterialen firma, de gist en het brouwsel, niet genoemd. |
|
Terug naar overzicht |
Uitslag van de clubkampioenschappen 2019 |
tww januari 2020 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Jacques Stricker | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Allereerst ook vanuit de clubkampioenschappencommissie voor iedereen de beste wensen voor 2020 en dat het weer een mooi bier(wedstrijd)jaar mag worden. Op de clubavond van december is de feestelijke prijsuitreiking geweest met een certificaat voor alle 1e, 2e en 3e prijzen en een beker voor de nummers 1 in de verschillende klassen.
Binnenkort worden de wedstrijdbieren voor volgend jaar vastgesteld, info volgt via het clubblad |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |