Artikelen
9 artikelen uit het clubblad van November 2020
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, november 2020 |
tww november 2020 |
Door: Theo van Eijden | |
Helaas zit het ons allen niet mee in deze tijd. Waren we voorzichtig begonnen met de clubavonden, gaat alles weer op slot. Natuurlijk een begrijpelijke keuze maar we smachten als mensen weer naar de gezelligheid van het samenzijn met vrienden en bekenden. Met de kennis van nu zal ook de verenigingsavond van november en zelfds die van december geen doorgang kunnen vinden. De regelgeving beperkt ons in de mogelijkheden. Gelukkig liggen niet alle activiteiten in de vereniging stil, getuige dit clubblad dat weer voor jullie ligt. Als redactie hebben we via Skype contact met elkaar en zijn zo in staat iedere maand weer een mooi blad te produceren. Als redactie zijn we altijd op zoek naar kopij. Dus als je in deze tijd aan huis gekluisterd zit en je hebt wat tijd over, klim in de pen en deel ons in je ervaring, beschrijf een mooi recept of een andere bierige ervaring. Hiermee verrijk je de inhoud van ons blad. Ook de bieren die zijn ingezonden voor de clubkampioenschappen zijn ingeleverd bij de keurmeesters die de vereniging rijk is. Zij keuren individueel de eerste ronde, de tweede ronde gaan ze in tweetallen keuren. We zijn erg beperkt maar zoeken naar oplossingen. Bier brouwen doen we voorlopig nog maar even individueel en ook het nuttigen van dit geestrijke vocht zullen we in klein comité moeten doen. Het is te hopen dat deze periode snel voor bij is en dat we met z’n allen weer gezamenlijk het glas kunnen heffen. |
|
Terug naar overzicht |
Van de inkoopcommissie, november 2020 |
tww november 2020 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lekker zo’n American Pale Ale. Lekker actueel ook met al die Trump-versus-Bidenperikelen van de laatste tijd. Dit is gelukkig een echte middenmoter precies tussen links en rechts in. Wel een prima bier om op een iets te warm gestookte donkere sinterklaasavondsamenscholing, lekker ijskoud te drinken, dat je hoofd weer een beetje recht trekt, dat je er weer zin in hebt, dat het volgende pakje misschien voor jou is. Het is ook een bier waar je schaamteloos allerhande poespas aan toe kunt voegen zonder dat de poes te snel past of de pas te veel poest. Ik heb zelfs recepten gezien met kruidkoek en pepernoten. Maar goed, zelfs bij een vergevingsgezind bier als een apa zou je te ver kunnen gaan. Al zou een pepernotenbier wel weer erg fijn bij de komende Sintbeleving kunnen passen. Jammer dat alles nu een beetje bij als als als blijft. Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:
Wegens coronialalala praktijken ligt het hele pakket maken en leveren een beetje op z’n pas geveegde achterste. Wel kan je de ingrediënten bestellen bij Brouwmaatje en als je het John heel lief vraagt is hij misschien bereid om het als pakket te leveren. Dit alles kan hij dan ook via de posterijen naar je toe laten komen. PS: Recept voor december: DoenkulapaReceptgegevens
Ingrediënten
Maischschema
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Bestuursleden gezocht |
tww november 2020 |
Door: Theo van Eijden | |
Walter Bakker en Erik Deelissen hebben aangegeven te willen stoppen met hun bestuurlijke functie per februari 2021. Het bestuur is naarstig op zoek naar twee nieuwe bestuursleden, waarvan één de functie van penningmeester op zich neemt. Ook vrouwelijke leden worden aangemoedigd zitting te nemen in ons bestuur. Wat kunnen wij je bieden: een gezellig team dat in een maandelijks overleg onderling afstemt welke activiteiten we als vereniging gaan ontplooien. Iedereen kan naar eigen kennis en kunde zijn inbreng hierbij leveren. Dit onderling overleg is altijd gemoedelijk en gaat natuurlijk gepaard met enige consumpties. Kortom, een leuk team dat op een vriendschappelijke manier met elkaar samen werkt. Als mede-bestuurslid bent je in staat richting te geven aan de manier hoe wij als vereniging met elkaar omgaan. Als je meer informatie wilt, kan je contact op nemen met een bestuurslid of een mailtje sturen naar bestuur@twortwat.nl. |
|
Terug naar overzicht |
Brouw es een biertje voor je moeder... |
tww november 2020 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Gery Uijtenhaak | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Er zijn ondertussen al iets meer dan 20 aanmeldingen voor de brouwwedstrijd. We hopen dat zich nog meer brouwers aanmelden. Dat kan nog steeds. Bij deze wedstrijd is het de bedoeling dat je zelf een recept maakt, om uiteindelijk uit te komen bij een Export Stout met onderstaande technische gegevens:
Een mooie uitdaging dus!De moutDe mouten die voor een Export Stout gebruikt kunnen worden: Pale ale mout, brown malt, amber mout, crystal mout, chocolade mout , zwarte mout De hopEast Kent Goldings of andere traditionele Engelse hop. De gistEen van de traditionele Engelse Ale gisten. Tip van de brouwer van Poesiat en Kater: speel vooral met de mogelijkheden in de hoeveelheden van de (Engelse) mouten , voor een heel mooi mout profiel in het bier. Tip: kies een gist met een niet te hoge vergistingsgraad. Bijlage 1: moutenThomas Fawcett
The Swaen
Bijlage 2: omschrijving enkele hopsoortenEast Kent GoldingsEind 18de eeuw ontwikkeld uit de variëteit Canterbury Whitebine. Vernoemd naar de boer/kweker, Mr. Golding. Een goed voorbeeld van de zachte aroma’s waar Engelse hoppen om bekend zijn. Mag alleen zo heten als deze daadwerkelijk uit oostelijk deel van Kent komt. Is goed als bitterhop en late hopping. Smaak en aromaDe aroma's van East Kent Goldings zijn bloemig, licht kruidig (niet groen), honing en aards. KenmerkenKruidig, honing, aards. Bittering kenmerkenWorden omschreven als zoet, zacht en honingachtig. Smaak intensiteit: 6/10 GoldingsIs een oude variëteit, met zijn oorsprong in Kent. Omvat een groep van diverse variëteiten, bekend als Cobbs, Amos early bird, Eastwell, Mathon. Ook een goed voorbeeld van de zachte aroma’s waar Engelse hoppen om bekend zijn. Is goed als bitterhop en late hopping. Bijzonder goed in combinatie met Fuggle. Smaak en aromaDe aroma's zijn bloemig, licht kruidig, honing en aards. KenmerkenKruidig, honing, aards. Bittering kenmerkenWorden omschreven als zoet, zacht en honingachtig. Smaak intensiteit: 6/10 FuggleIn 1861 ontdekt in een hopveld in Kent. Uitgebracht in 1875 door Mr. Fuggle uit Brenchley in Kent (in Slovenië gekweekt als Styrian Goldings). Is goed als aromahop en als drooghop. Smaak en aromaHeeft een delicaat, muntachtig, grasachtig en licht bloemig aroma. KenmerkenMuntachtig, bloemig, aards. Bittering kenmerkenWordt omschreven als mooi rond, klassiek en groene thee. Smaak intensiteit: 6/10 BullionBullion werd in 1919 gekweekt (Wye College, Kent) uit zaad dat werd verzameld uit een open bestuiving van wilde Manitoban (Canada). Het is een krachtige, lange, conventionele variëteit die grote kegels produceert die gemakkelijk te plukken zijn. Kan als bitterhop gebruikt worden, maar geeft een wat harde bitterheid. Smaak en aromaPittige, kruidige smaak met overwegend donkerrood fruittonen. KenmerkenZwarte bes, kruidig. Bittering kenmerkenDuidelijke 'New World'-kenmerken die een pittige, kruidige smaak produceren met overwegend donkerrood fruittonen. Het heeft een sterke smaak bij gebruik als drooghop, die sommigen als hard beschouwen. Wordt vaak gebruikt voor donkere bieren. Smaak intensiteit: 8/10 Bijlage 3: overzicht geschikte korrelgistenFermentis Safale S-04Dit is een Engelse ale gist. Deze gist vormt een compact sediment en zal dus resulteren in een helder bier. Niet zo clean als de US-05 want produceert wat meer hogere alcoholen. Het grote voordeel hier is de hoge uitvlokking die ideaal is voor vat- of flesgeconditioneerde bieren. Door het compacte sediment is deze gist goed toe te passen in cilindrisch-conische tanks. De schijnbare vergistinggraad is matig, ongeveer 75%. Het temperatuurbereik loopt van 12-25 °C, maar optimaal is 15-22 °C. S-04 kan gebruikt worden voor Engelse Pale Ales (inclusief Bitters), Engelse Milds en Browns, Engelse IPA, Brown Porter, Robust Porter, Baltic Porter*, Foreign Extra Stout*, Dry Stout, Sweet Stout, Oatmeal Stout en Strong Ales zoals Barley wines. Lallemand Windsor Ale YeastWindsor Ale gist een algemene variant van een Engels Ale gist. Je kunt gewoon bijna alle bieren brouwen die ook met de Fermentis S-04 vergist zouden kunnen worden. Het produceert een matige hoeveelheid esters en geeft een frisse gistachtige smaak. Het opgegeven temperatuurbereik voor deze gist loopt van 17-21 °C. Flocculatie is zeer gering. Koel opslaan of het toevoegen van klaringsmiddelen worden aanbevolen om sedimentatie te bevorderen en een helder bier te krijgen. De vergistinggraad wordt omschreven als matig. Typische toepassingen zijn: fruitige Britse Ales met volle body, Mild Ale, Cream Ale, American-Style Hefeweizen, American-Style Wheat Ale, Engelse Pale Ale, Amber en Red Ales, Scottisch Ale, Strong Scotch Ale, Brown Ale, Porter, Stouts, Weizen en Hefeweizen. Lallemand Nottingham Ale YeastDit is het manusje van alles onder de giststammen en een al lang in de handel zijnde droge gist. Deze gist is makkelijk in het gebruik en een beetje fluctuatie in temperatuur tijdens de vergisting kan niet echt kwaad. Over het algemeen levert het een clean, fris, droog en helder bier op. Niet vreemd want de flocculatie en vergistinggraad zijn hoog. Door het lage ester profiel is deze gist ook goed in te zetten als vervanging voor een Amerikaanse West Coast gist. Zeker als je een beetje koel vergist. De gist werkt het beste tussen 14° 21°C. Blijf aan de lage kant voor een schoon bier. Warmer produceert zoals gebruikelijk meer esters en fenolen. De gist werkt zelfs nog goed bij 12 °C waardoor je met deze gist ook goed ondergistende bieren kunt brouwen. Dit is een reden waarom veel mensen deze gist bij de hand houden als backup-optie. Een onder -of bovengistend karakter, waar je terecht komt is volledig afhankelijk van de vergistingtemperatuur. Houd er rekening mee dat, als je van plan bent een ondergistend bier te brouwen, je meer gist dient te gebruiken. 1 zakje per 20 liter is dan onvoldoende. De gist heeft ook een vrij hoge alcoholtolerantie. Toepasbaar voor Mild Ale, Golden Ale, Blond Ale, Bitter, Pilsner**, Vienna, Pale Ale, Amber en Red Ales, ESB, IPA, Altbier, Strong Ale, Barleywine, American Style Brown Ale, Dry en Imperial Stouts, Schwartzbier** Thuisbrouwers zetten deze gist ook wel in voor Rochefort klonen. Mangrove Jack M15 Empire AleTe gebruiken voor Scottish Heavy Ales, American Amber Ales, Sweet Stouts etc. Een bovengist geschikt voor een verscheidenheid van ales met een veel body. Indien gebruikt op de juiste temperatuur geeft Empire Ale gist zeer karaktervolle en smakelijke esterige aroma's die doen denken aan rijp donker fruit. Er dient extra aandacht besteed te worden aan de hoeveelheid te gebruiken hop teneinde een mooie balans te vinden ten opzichte van de zoetheid van het bier. Met name bieren met een hoog begin-SG vallen nog al eens zoet uit vanwege de matige vergistingsgraad. Een lagere maischtemperatuur kan helpen meer vergistbare suikers te vormen ten einde een minder zoet bier te krijgen. Kenmerken
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
't Wort (wel) Wat op het OBBK 2020 |
tww november 2020 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Chris Talbot | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Op zaterdag 19 september 2020 werd in Bergen op Zoom de 24e editie van het Bergs Bierfestival, met daaraan gekoppeld het Open Bergsche Bierbrouw Kampioenschap (OBBK) gehouden. Geen fysiek festival zoals voorgaande jaren, maar een virtueel festival en prijsuitreiking van de winnende bieren. Hiermee had het OBBK de primeur want tot zover zijn dit jaar alle andere hobby-bierbrouwwedstrijden, zoals het ONK, geannuleerd. Er waren 175 bieren ingezonden in verschillende categorieën om deel te nemen aan deze hobby-bierbrouwwedstrijd. De bierkeurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde (BKG) hadden de eerste ronde vanuit huis gekeurd en de finale-ronde werd in het Provoosthuis te Bergen op Zoom gekeurd. Tijdens het online festival werd tevens uitleg gegeven door het BKG over de cursus en de wijze van keuren. Ook wij hadden bieren ingezonden. Al jaren horen wij van hobby-brouwers en andere bierliefhebbers dat veel van onze bieren goed in de smaak vallen, en – hoewel wij de cursus tot bierkeurmeester hebben doorlopen en in staat zijn een bier brouw-technisch en qua stijl te beoordelen – besloten wij ons bier op het OBBK 2020 ter beoordeling voor te leggen aan onze mede-bierkeurmeesters. Wij zonden drie bieren in, die zo kort van te voren gebrouwen en gebotteld waren, dat deze ten tijde van het wegbrengen nog niet volledig gecarboniseerd waren. Zodoende hadden wij zelf ook nog geen oordeel kunnen vormen van de kwaliteit van de bieren. Zaterdag 19 september jl., zaten wij dan ook de online festival van het OBBK 2020 te kijken toen de winnende bieren in de B-klasse werden aangekondigd: “Op de eerste plaats is geëindigd met een Oatmeal Stout, Chris en Patricia Talbot van ’t Wort wel Wat.”. Natuurlijk moesten we hard lachen om deze verspreking, maar… Hoe kom je als (beginnende) hobby-bierbrouwer eigenlijk tot een prijswinnend ’t Wort wel Wat bier? Allereerst dien je een technisch goed bier te kunnen brouwen, dat wil zeggen een bier zonder smaakafwijkingen. Hiertoe dien je het brouwproces goed onder controle te hebben. Schoon werken is bijvoorbeeld een must om infecties te voorkomen. Daarnaast is een goede gistmanagement een wezenlijk onderdeel van het brouwen: de soort gist, de hoeveelheid gist en de vergistingstemperatuur bepalen voor een groot deel het eindresultaat. Zeker voor onervaren hobbybrouwers blijkt dat hier veel winst te behalen valt. Het voordeel van het insturen van je eigen gebrouwen bier, is dat je feedback krijgt van ervaren bierkeurmeesters die onder meer kennis hebben van smaakafwijkingen en de mogelijke oorzaken daarvan, en daarbij adviezen kunnen geven hoe deze te voorkomen en de kwaliteit van je bier te verbeteren. Je hoeft je zeker niet te schamen voor een niet zo hoge score, want je toekomstige bieren kunnen er alleen maar beter van worden, zie het als een leermoment! Ten tweede dient er naar biertype te worden gebrouwen, de karakteristieken per biertype kun je terugvinden in de BKG Biertypengids, welke op de site van de Bierkeurmeestersgilde te downloaden is. De bierkeurmeester gebruikt deze gids tijdens het keuren als objectieve richtlijn om te bepalen in hoeverre de ingezonden bieren voldoen aan het biertype. Gekeken wordt onder meer naar uiterlijke kenmerken zoals kleur, helderheid en schuimkraag, geur en smaak. Maar ook body, mondgevoel, complexiteit en balans spelen een belangrijke rol. Naarmate een bier beter voldoet aan de vereiste karakteristieken, hoe meer punten deze zal krijgen. Het is dus verstandig om je te verdiepen in de biertype(n) die je wilt insturen, de historie, eventuele ontwikkelingen, wat zijn de specifieke kenmerken van dat biertype, en welke ingrediënten zou je kunnen gebruiken om een zo goed mogelijk bier te presenteren. Enige basiskennis omtrent de grondstoffen en hun invloed om de juiste kleuren, geuren en smaken te krijgen, met daarbij een goede balans in je bier, is wel noodzakelijk. En dat is hoe wij onze recepten proberen op te stellen, rekening houdend met kenmerken van de ingrediënten en hoe de juiste hoeveelheid van een ingrediënt impact zal hebben op het totaal, hetgeen best lastig in te schatten kan zijn. Vanaf een score van 80 punten voldoet een bier zowel brouw- als stijl-technisch aan de minimale eisen van het biertype. Twee van onze ingezonden bieren zaten hier net onder, ze voldeden in technisch opzicht wel, maar beschikten in onvoldoende mate de eigenschappen, dan wel balans of complexiteit van de gekozen biertypen. De feedback op het keuringsformulier geeft ons echter waardevolle informatie waarmee we een volgende keer beter naar biertype kunnen proberen te brouwen, denk bijvoorbeeld aan een andere mout samenstelling of een andere gist. Een score onder de 80 punten betekent overigens niet dat het bier niet lekker is, het betreft namelijk slechts een analytische waardering van de kwaliteiten van het bier. En juist die objectieve meting verklaart waarom een bier dat iemand persoonlijk ontzettend lekker kan vinden, niet altijd hoog hoeft te scoren of andersom. Ons prijswinnende Oatmeal Stout kreeg met 89 punten dan ook de opmerking dat het een mooi voorbeeld van het type is. De nasmaken bleven lang hangen zoals hoort bij een Stout. En stiekem vinden wij het ook nog eens erg lekker! Voor de leden van ’t Wort Wat had de kwaliteitscommissie onlangs een programma in het leven geroepen om de kwaliteit van zelfgebrouwen bieren te analyseren en adviezen te geven hoe deze te verbeteren, wellicht dat dat in het post-Corona tijdperk ook weer van de grond komt? Dit kan naast het meedoen aan bierbrouw wedstrijden tevens een mooi hulpmiddel zijn naar kwalitatief betere bieren! We hopen dat ons succes andere clubleden dan ook aanspoort om regelmatig bieren in te zenden naar wedstrijden. Het zal altijd leerzaam zijn en wie weet win je op z’n tijd een mooie kampioenschap en zet je jezelf en ’t Wort (wel) Wat op de kaart! Succes! Ter inspiratie ons recept…OBBK 2020 B1 – Oatmeal StoutRecept Gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Vergisten op 18˚C |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
The London Beer Flood |
tww november 2020 |
Door: Theo van Eijden | |
17 oktober 1814 was een donkere dag in een deel van Londen, dat bekend was als de Parish of St. Giles. Op die dag vond een incident plaats dat bekend werd als de London Beer Flood. Bij de Meux and Company Brewery aan Tottenham Court Road brak een enorm vat met meer dan 135.000 imperial gallons (610.000 liter) bier, waardoor andere vaten in hetzelfde gebouw bezweken in een domino-effect. Als gevolg hiervan barstte meer dan 323.000 imperial gallons (1.470.000 liter) bier uit de brouwerij en gutste de straten in. De golf van bier verwoestte twee huizen en de muur van de Tavistock Arms Pub, waardoor de tienerwerknemer Eleanor Cooper onder het puin vastzat. Binnen een paar minuten waren de naburige George Street en New Street overspoeld met de alcoholhoudende drank, waarbij een moeder en dochter omkwamen die op dat moment aan het avondmaal zaten. De golf spoelde ook door een kamer met mensen die verzameld waren voor een wake. Omdat afwatering of riool ontbrak kon het bier nergens anders heen dan de huizen in. De Meux’s Brewery Co Ltd., opgericht in 1764, was een Londense brouwerij die eigendom was van Sir Henry Meux. Meux kocht, zoals veel moderne brouwers, kleinere brouwerijen uit. Een van de brouwerijen die hij verwierf, was de Horse Shoe Brewery. Deze was opgericht door de heer Blackburn en beroemd om zijn ‘zwarte bier’, Deze was gelegen op de kruising van Tottenham Court Road en Oxford Street in Londen. In de brouwerij stonden verschillende grote vaten bier. De grootste was het portersvat - een 22 meter hoog monster dat 511.920 liter bier bevatte - werd bij elkaar gehouden door 29 grote ijzeren hoepels. Om begrip voor de omvang te krijgen, een citaat uit The Times-rapport van 1 april 1785: “Er is nu een vat in aanbouw bij de brouwerij van de heren Meux & Co ... waarvan de omvang alle geloofwaardigheid overtreft, ontworpen om 20.000 vaten porter te bevatten; de kosten voor het hele project bedragen meer dan £ 10.000.” Het volgende verslag van het incident komt uit Historic UK: “Op maandag 17 oktober 1814 eiste een vreselijke ramp het leven van minstens 8 mensen in St Giles, Londen. Een bizar arbeidsongeval leidde tot het vrijkomen van een biertsunami in de straten rond Tottenham Court Road.” De Horse Shoe Brewery stond op de hoek van Great Russell Street en Tottenham Court Road. In 1810 had de brouwerij, Meux and Company, een 7 meter hoge houten gistingstank op het terrein laten installeren. Bij elkaar gehouden met massieve ijzeren ringen, bevatte dit enorme vat het equivalent van meer dan 3.500 vaten bruine porter ale. Op de middag van 17 oktober 1814 brak een van de ijzeren ringen rond de tank. Ongeveer een uur later scheurde de hele tank, waardoor het gistende bier met zo'n kracht vrijkwam dat de achterwand van de brouwerij instortte. De kracht blies ook nog een aantal andere vaten open en voegde hun inhoud toe aan de vloed die op straat barstte. Meer dan 320.000 liter bier werd in het gebied geloosd. Dit was St Giles Rookery, een dichtbevolkte Londense sloppenwijk met goedkope woningen en huurkazernes die bewoond werden door armen, behoeftigen, prostituees en criminelen. De overstroming bereikte binnen enkele minuten George Street en New Street en overspoelde ze met een stroom alcohol. De 4,5 meter hoge golf van bier en puin overspoelde de kelders van twee huizen, waardoor ze instortten. In een van de huizen zaten Mary Banfield en haar dochter Hannah aan het avondmaal toen de overstroming toesloeg; beiden werden gedood. In de kelder van het andere huis werd een Ierse wake gehouden voor een 2-jarige jongen die de vorige dag was overleden. De vier rouwenden werden allemaal gedood. De golf spoelde ook de muur van de Tavistock Arms-pub weg en het tienerbarmeisje Eleanor Cooper raakte onder het puin bedolven. In totaal kwamen acht mensen om het leven. Drie brouwerijarbeiders werden gered uit de manshoge overstroming en een ander werd levend uit het puin getrokken. Al dit ‘gratis’ bier leidde ertoe dat honderden mensen de vloeistof opschepten in alle mogelijke containers. Sommigen namen hun toevlucht tot het gewoon te drinken, wat leidde tot meldingen van de dood van een negende slachtoffer enkele dagen later door alcoholvergiftiging. Het instorten van de muren van het brouwhuis en het vallen van zware houten balken droegen wezenlijk bij aan het verergeren van het onheil, doordat de daken en muren van de aangrenzende huizen beschadigden.” The Times, 19 oktober 1814: “Vanwege de armoede in het gebied, stelden familieleden van de verdronken de lijken van hun families thuis tentoon en vroegen ze een vergoeding voor bezichtiging. In één huis kwamen echter te veel mensen naar binnen en de vloer begaf het en ze duikelden allemaal in een kelder die half was gevuld met bier. De stank van bier in het gebied hield daarna nog maanden aan. De brouwerij werd voor de rechter gedaagd vanwege het ongeval, maar de ramp werd als een overmacht beschouwd, waardoor er niemand verantwoordelijk voor gesteld kon worden.” De overstroming kostte de brouwerij ongeveer £ 23.000 (ongeveer £ 1,25 miljoen vandaag). Het bedrijf kon echter de op het bier betaalde accijns terugvorderen, wat hen van een faillissement behoedde. Ze kregen ook ₤ 7.250 (₤ 400.000 vandaag) als compensatie voor de verloren gegane vaten bier. The Times concludeerde: Blijkbaar was het enige ooggetuigenverslag van de overstroming van een Amerikaanse toerist die de verkeerde kortere weg koos: “plotseling merkte ik dat ik met grote snelheid voorwaarts werd gedragen door een stroom die zo plotseling op me uitbarstte dat me het bijna mijn adem benam. Geraas van instortende gebouwen en verstikkende dampen vulden mijn oren en neusgaten. Ik werd met grote moeite gered door de mensen die zich onmiddellijk om me heen verzamelden en van wie ik de aard van de ramp leerde kennen die mij was overkomen.” Een immens vat dat toebehoorde aan een brouwhuis in Banbury Street, Saint Giles, en dat vier- of vijfduizend vaten sterk bier bevatte, was plotseling gesprongen en had alles ervoor weggevaagd. Waarom bewaarden ze bij de brouwerij zulke gigantische hoeveelheden porter in deze enorme vaten? Omdat de ervaring had geleerd dat porters die maandenlang in vaten werd bewaard een bijzonder gewilde smaak ontwikkelden. Opslag in echt grote vaten verminderde het risico op oxidatie (aangezien het oppervlak slechts in het kwadraat toeneemt en het volume in de derde macht). Deze gelagerde, platte en waarschijnlijk vrij zure oude porters werden vervolgens in vaten verzonden als ze klaar waren. In de pub werd dit vervolgens gemengd met porter die "mild" was, dat wil zeggen, fris en nog levendig, en waarschijnlijk nog een beetje zoet. Klanten konden de mate van mildheid of oudheid aangeven, waarbij ze deze naar hun eigen voorkeur konden laten mengen. De algemene smaak veranderde in de 19e eeuw, de "muffe" porter raakte uit de gratie en tegen de jaren 1890 werden de grote vaten ontmanteld, het eikenhout waarvan ze waren gemaakt werd gerecycled tot toog. Mogelijk zijn er nu nog steeds pubs in Londen waarvan de toog is gemaakt van oude portervaten. De brouwerij Meux (uitgesproken als 'mewks') stond tot het begin van de jaren twintig van de vorig eeuw op de hoek van Tottenham Court Road en Oxford Street, daarna werd de productie in 1921 verplaatst naar Nine Elms en de Horse Shoe-brouwerij werd vervangen door het Dominion Theatre. De naastgelegen Horseshoe Inn bleef open tot in de jaren negentig, maar sloot uiteindelijk. Je kunt nog steeds een drankje halen op de lokatie, aangezien een filiaal van Cafe Rouge nu de begane grond bezet, maar je kunt er helaas geen pint porter bestellen. De Brewery History Society heeft geprobeerd een plaquette te plaatsen om de gebeurtenis te herdenken en de slachtoffers te eren, maar zonder succes. De Camden Historical Society , in wiens gemeente de site nu valt, nam het vreemde standpunt in dat “niet genoeg mensen stierven” om het de moeite waard te maken om een permanent monument te hebben. Bronnen |
|
Terug naar overzicht |
Oproep hopstekjes |
tww november 2020 |
Door: Harm Geitz De Groen(s)te Tuin in Nieuw Vennep is een buurtmoestuin voor en door buurtbewoners. Op een oppervlakte van meer dan 4000 vierkante meter worden door vrijwilligers groenten, fruit en bloemen geteeld. Alles biologisch, dus zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Iedereen is welkom op de tuin: als vrijwilliger om het werk te verzetten dat een moestuin nu eenmaal vraagt of als bezoeker, gewoon om te kijken of groente of fruit te kopen. We hebben afgelopen zomer in de tuin een paar hopstekjes geplant. Nu hebben we nog ruimte over en die willen we o.a. gebruiken voor het planten van nog meer hop. Wij zijn daarom op zoek naar hopstekjes en/of wortelscheuten. Wie heeft stekjes in de aanbieding? Reacties graag naar harmgeitz53@gmail.com |
|
Terug naar overzicht |
Reacties vanaf de website van Kevin en Auke |
tww november 2020 | ||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||
1. Kevin
De hoeveelheid wort die je in de kookketel verzamelt bestaat uit maischwater en het toe te voegen spoelwater. Met spoelwater vul je dus het wort aan tot de gewenste hoeveelheid. Dat is dus meer dan de hoeveelheid bier die je gaat brouwen. Je hebt namelijk te maken met verdampingsverliezen. Deze verliezen moet je compenseren met extra spoelwater. Vuistregel is dat je bij 20 liter ongeveer 3 liter voor verdamping moet rekenen. Je zult dus goed moeten bijhouden hoeveel spoelwater je gebruikt, om daarmee je volgende brouwsels te optimaliseren en je eigen installatie te leren kennen. 2. Auke
|
|||||||||||||
Terug naar overzicht |
Receptuur Van Vollenhoven's 'Hovy's Brown Stout' |
tww november 2020 |
Zoals Eymert van Manen van Poesiat & Kater al aankondigde in zijn inleiding bij ’t Wort Wat op 25 september jl., publiceren we hier het recept voor een nieuwe Stout, gebaseerd op een historisch recept voor een brown porter uit 1880. Het is een rudimentair recept dat geen nauwkeurige hoeveelheden aangeeft en ook geen gegevens over maischen of koken. De begeleidende tekst is van hun brouwer Julian Alvarez. Hovy’s Brown Stout
NotesThis is a recipe inspired on a historical brown porter from 1880. The beer should have a complex malt character were brown malts take the middle place. Hop aroma can be moderate to moderate-high. The body should be medium-high. The secret on this recipe is to play with the different proportions of traditional English malts to get a great malt profile in the beer. Inmiddels heeft Poesiat & Kater op basis van dit oude recept een Stout op de markt gebracht onder de naam Hovy’s Brown Stout. Wie zich afvraagt welke mouten, hop en gist hij/zij het beste zou kunnen gebruiken bij het toepassen van dit recept (en van Stout recepten in het algemeen), kan in dit novembernummer van ons clubblad het artikel Gery Uytenhaak hierover raadplegen. Commissie Mama’s Stout |
|
Terug naar overzicht |