Artikelen
11 artikelen uit het clubblad van September 2021
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur |
tww september 2021 |
Door: Theo van Eijden | |
We gaan langzaam weer van start |
|
Terug naar overzicht |
Van de inkoopcommissie, september 2021 |
tww september 2021 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept van de maandZodra de eerste pepernoten, pietdiscussies en kerstballen in de schappen verschijnen komen bij mij altijd de beste sint, kerst en oudejaars bier recept ideeën boven drijven. Je moet alle ellende toch ergens mee verdrinken. Wat is dan beter of lekkerder dan een lekker sterk bier een fijne barley wine ofzo. Ps: Recept voor september: Sterksappie?
Receptgegevens
Ingrediënten
Maischschema
Opmerkingen van de brouwer-De mouten storten bij 70°C -De Ahorn siroop toevoegen tijdens de laatste 10 minuten van het koken.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
SafBrew ™ LD-20 |
tww september 2021 |
Door: Theo van Eijden | |
Fermentis heeft een nieuwe actieve droge gist en enzymmix gelanceerd. Ontworpen voor het brouwen van koolhydraatarme, droge ondergistende bieren. De meeste bieren, ongeacht hun mogelijke bitterheid of zuurgraad, hebben over het algemeen een bepaald restsuikergehalte (complexe koolhydraten). De nieuwste toevoeging aan de SafBrew-lijn, LD-20, combineert een sterke populaire ondergiststam met een nauwkeurig geselecteerd enzym om brouwers te helpen typische lagers te maken die minder koolhydraten en calorieën bevatten. Het uitgebalanceerde mengsel van actieve gedroogde gist en enzym in SafBrew LD-20 produceert drinkbare, zuivere en vrij neutrale pilsbieren, bij veel verschillende brouwomstandigheden en presteert opmerkelijk goed bij lage temperaturen (boven 12° C) Afhankelijk van het specifieke bier dat je wilt brouwen, stelt SafBrew LD-20 je in staat om het suikergehalte in de wort met maximaal 20% te verlagen, wat betekent dat het uiteindelijke bier tot 20% minder suikers zal bevatten dan een bier dat is vergist met een standaard giststam. Dit levert dus een zeer droog bier op. SafBrew™ LD-20 werkt doordat het via het enzym complexe suikers kan afbreken, waaronder polysachariden zoals maltotriose. Een standaard gist is hiertoe niet in staat en dus hield je altijd enige restsuikers in je bier over. De amyloglucosidase (AMG) in SafBrew™ LD-20 zet alle complexe suikers om, zodat tot 100% van het suikergehalte door de gist kan worden vergist. Deze 100% vergisting zorgt voor een droger bier en een sterker alcoholgehalte bij gebruik van hetzelfde wort. En natuurlijk, door alle suiker te vergisten, is het resultaat een aanzienlijke vermindering van koolhydraten. Bron: |
|
Terug naar overzicht |
Nieuw-Zeelands Pilsner |
tww september 2021 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door Steve Thanos, bewerkt door Theo van Eijden
Nieuw-Zeelands Pilsbier volgens de cijfers
Nieuw-Zeelandse Pilsener Recept New Zealand Pils
Beschrijving
Recept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Links voor dit recepthttps://homebrewacademy.com/new-zealand-pilsner-recipe/ |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww september 2021 |
Door: Ben Jacobs | |
Oogstfeest. U kent dat wel, feestje vieren als alles van het land is, de druiven geplukt, of welke reden men dan ook kan verzinnen om na het harde werken de flessen te laten knallen. Dat zal hier en daar in de wereld straks weer mogelijk zijn. Ik moest daar aan denken toen ik deze week mijn hop ging oogsten. 170 gram. Tja, 170 gram……. niet bepaald voldoende voor een feest (het was ook niet zo hard werken om het binnen te halen), maar gelukkig weer net voldoende voor een brouw. Mijn tuinhop biertje is nu lekker in de maak en ik hoop dat de gistjes, die harde werkers, er wat moois van maken. Ook zij krijgen na hun noeste arbeid geen oogstfeestje. Sterker nog, uiteindelijk gaan ze dood en enkelen van hen in rust (om later nog een keer dienstbaar te zijn door mijn flessen onder druk te zetten). Maar met deze brouw is het brouwseizoen voor mij weer geopend. Alhoewel het nog steeds wel wat te warm is (al heb je nog zo’n fancy platenkoeler, met koelwater van 18 graden is de worttemperatuur moeizaam terug te brengen). Wat dat betreft had ik beter in augustus kunnen brouwen, maar toen verbleef ik op diverse plekken in Nederland in een tent. Toen had het best wel wat warmer, vooral zonniger, mogen zijn. Nu ik het toch over een nieuw seizoen heb, ik ben benieuwd hoe we met 't Wort Wat! dit jaar verder gaan. Ik hoop op vele volle avonden. |
|
Terug naar overzicht |
Wat doet een bestuurslid? |
tww september 2021 |
Door: Nico de Boer | |
Al enige tijd zijn we op zoek naar nieuwe bestuursleden maar helaas meldt geen van onze leden zich aan. In onze 24uurs, 1.5meter thuiswerk cultuur heeft iedereen het natuurlijk hartstikke druk en denk je misschien:”ik zou best willen helpen maar zo’n bestuursfunctie dat gaat me teveel tijdkosten”. Een logische gedachte en daarom dacht ik, als nieuwste bestuurslid, laat ik eens uit de doeken doen wat een bestuurslid allemaal doet en hoeveel tijd de functie kost. Als bestuurslid ben je bezig met eens in de 5 maanden een clubavond te organiseren, dit betekent uiteraard niet dat je dat helemaal zelf moet doen. Het betekent dat je iets moet verzinnen en samen met anderen de avond vorm geeft. Vaak komen de ideeën al tijdens bestuursvergaderingen of bij het lezen van iets bierigs. En in onze club zijn veel mensen met een hoop knowhow te vinden die ook bereid zijn om iets over een bepaald onderwerp te vertellen. 1x per maand hebben we bestuursvergadering daar evalueren we hoe een vorige clubavond verlopen is, hoe het met de verschillende commissies gaat en wat er voor de komende clubavond of brouwdag georganiseerd moet worden. Eens in de 5 maanden mag je ook een “van het bestuur” schrijven voor het clubblad, je weet wel: dat korte verhaaltje op een van de eerste pagina’s van ons clubblaadje. Natuurlijk help je als bestuurslid ook de andere bestuursleden bij activiteiten indien dat nodig is. Dit is mijn ervaring als bestuurslid, zoals je ziet valt het allemaal wel mee. Die ene avond extra voor de bestuursvergadering kan ik overigens aanbevelen, behalve vergaderen is het ook een gezellig avondje en wordt er natuurlijk ook bier geproefd!
|
|
Terug naar overzicht |
Oproep lokale activiteiten |
tww september 2021 |
Door: Nico de Boer | |
Oproep |
|
Terug naar overzicht |
Mijn 'Mama's Export Stout |
tww september 2021 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Patricia Talbot | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tijdens de online clubavond op 28 mei jl. zat ik natuurlijk met spanning te kijken naar de uitslag van de ‘Brouw es een biertje voor je moeder’-wedstrijd. Zelf vond ik al dat ik een heel mooi bier had neergezet en hoopte ik op een goede score. Maar ik was compleet verrast toen Gery mijn naam noemde als winnares. Ik vond het helemaal geweldig toen ik hoorde dat zowel de vrouwenjury, de mannenjury, alsook de brouwer van Poesiat & Kater mijn bier unaniem als winnaar hadden gekozen. Wow! Kwaliteit begint met schoon werken. Al mijn apparatuur wordt voor en na elk gebruik gereinigd zodat het visueel schoon is. Daarnaast ontsmet ik vooraf alles – handen inclusief – dat met afgekoeld wort/jongbier in aanraking komt. Schoon werken, dat doet toch elke brouwer zou je zeggen, in mijn ervaring niet en dat proef je soms terug in de kwaliteit van hun bieren. De andere twee factoren waar ik op let, zijn het recept en het proces. Mama's Export Stout
Beschrijving
Recept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Penari nieuws, september 2021 |
tww september 2021 |
Door: Nico de Boer | |
Wij Hollanders zeuren over van alles maar vooral over het weer Vorig clubblad schreef zeurde ik over bizarre bieren met bijvoorbeeld pindakaas en jahoor, het verhaal is nog niet geschreven en ik krijg een foto toe-ge-apped waarop bij een bevriende brouwerij Pindakaas(poeder) aan een Porter recept wordt toegevoegd…
De herfst is begonnen en dat is merkbaar bij de Penari’s. Vinden is 1 maar zo’n kachel heeft ook een afvoer nodig en daar hebben we afgelopen bieravonden aan gewerkt. De kachel is getest en werkt, de winter zal uitwijzen of deze kachel beter werkt dan de vorige.
|
|
Terug naar overzicht |
Reactie vanaf de website (11) |
tww september 2021 | ||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||
Onderwerp: Reactie vanaf de website
|
|||||||
Terug naar overzicht |
KC Porter |
tww september 2021 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Stefan Hendriks | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |