Artikelen
8 artikelen uit het clubblad van November 2022
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, november 2022 |
tww november 2022 |
Door: Nico de Boer | |
November is het alweer, de dagen worden nu echt kort. Het is al donker als je thuiskomt uit het werk. Dit is wat mij betreft de tijd van het jaar voor de donkere en zwaardere bieren. De polderbok, een winterbier of een flinke tripel doen het erg goed bij de open haard. Met de feestdagen van volgende maand in het vooruitzicht heb ik maar vast een (bier)advents kalender gekocht. Zo zorg ik thuis voor extra kerstsfeer en voor de nodige afwisseling, je weet immers nooit wat er achter het deurtje je zit. Deze donkere dagen zorgen er ook voor dat er weer meer gebrouwen kan worden, want even naar het strand is geen excuus meer om niet te kunnen brouwen. Afgelopen clubavondAfgelopen clubavond werd opgeluisterd door een presentatie door Rick Kempen van Bier&Co. Hij vertelde over nieuwe bierstijlen en nieuwe ontwikkelingen met daarbij een proeverij van de besproken bierstijlen. De opkomst was flink en het rumoer ook. Daarnaast konden de bieren voor het clubkampioenschap ingeleverd worden bij de wedstrijdcommissie. Komende clubavondKomende clubavond staat in het teken van de clubkampioenschappen. De wedstrijdbieren zijn inmiddels ingeleverd en deze avond gaan we in groepen en onder begeleiding van een bierkeurmeester de bieren in meerdere rondes keuren. Ik ben benieuwd wie dit jaar de beste bieren op zijn of haar naam mag zetten BrouwdagZaterdag 26 november is er weer een brouwdag, dit keer een Dark Heavy Winter Ale. Het bier dat we gaan brouwen is een afgeleid bier van een English Barley Wine. Vorige brouwdag moesten we helaas cancelen wegens te weinig inschrijvingen. Gelukkig zie ik dat er voor deze brouwdag al genoeg inschrijvingen zijn. Het belooft weer een gezellige dag te worden. VerenigingOm de vereniging levendig te houden zijn we continu op zoek naar mensen die willen helpen bij de organisatie en het bestuur. Helaas heeft Kees Heynis aangegeven het bestuur te gaan verlaten, waardoor we weer op zoek zijn naar een bestuurslid, Denk je “dat lijkt me wel wat”, meld je dan aan! |
|
Terug naar overzicht |
Van de inkoopcommissie, november 2022 |
tww november 2022 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Het kan nog net. Een biertje brouwen en klaar hebben voor de kerst- en eindejaarsviering. Onderstaand recept is daar erg goed bruikbaar voor. Zeker als je de alternatieve droge gist Lalbrew Windsor gebruikt. Deze kan namelijk de hoofdvergisting razend rap voltooien, meestal is na ongeveer 1 week alles wel zo'n beetje gebeurd. Je hebt dan (na nog wat lageren+bottelen enzo natuurlijk) een mooi, donker amber bier, wat een sterk bier doet vermoeden maar dat valt allemaal best mee. Je kunt een ongeoefende drinker dan lekker wijs maken dat je lekker al aan de zoveelste donkere Quintippel zit met heel veel smaak en alcohol en bla-bla-bla-bla. Terwijl je juist een heerlijk koel, licht droog, smaakvol, makkelijk te drinken biertje in je handen hebt, dat alleen een donker kleurtje heeft. Door het droge karakter van dit bier leent het zich niet zo goed voor extra kruiden of vitamines. Tevens wil je eigenlijk een lekkere dorstlesser voor na de zware kerstmaaltijd of tijdens de lange, lange, hele lange, helaas vuurwerkloze oudejaarsavond. Sterke Jorksjur (Pale Ale, Klasse A)Recept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
BeschrijvingDe aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eind SG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Een grote gewaagde trede hoger |
tww november 2022 |
Door: Thomas Westerveld | |
Voor de leden die mij nog niet kennen: mijn naam is Tom Westerveld, 59 jaar en sinds 2008 lid van 't Wort Wat! Ik ben de eigenaar van Brouwerij De Gekroonde Merlet uit Heemstede. Sinds 1982 ben ik bekend met het proces van bierbrouwen. Ik heb deze kennis opgedaan gedurende de opleiding voor het slijtersvakdiploma. In 1994 rondde ik ook de opleiding voor het cafébedrijf af. Na vele omzwervingen volgde ik in 2008 de cursus Zelf Bier Brouwen bij Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat! Als hobbybrouwer brouwde ik al vele bieren met familie en vrienden. Eerst in een groepje van 4 man onder de naam Huisbrouwerij JATTwerk, met mijn broer John, goede vriend Arie, en mijn zwager Tom. In 2021 heb ik de stap gezet om mijn bier commercieel in de markt te zetten. Ik krijgt hierbij hulp van mijn zwager Arie Laarman. Naast het zelf creëren van recepten en (thuis)brouwsessies met vrienden verzorg ik regelmatig op vrijwillige basis workshops bij Brouwerij De 7 Deugden. Veel leden zullen ook de wens hebben ooit zijn of haar zelfgemaakte biertje in het schap van de supermarkt of op de tap in het bierlokaal te zien staan. Zo is dat voor mij niet anders geweest. Het is een behoorlijke grote stap waar nogal wat bij komt kijken. En je moet het zeker niet doen met de gedachte er rijk van te worden. De hobby, of liefde voor het maken van speciaal bier, moet te allen tijde voorop blijven staan. Als geboren en getogen Heemstedenaar is het mijn bedoeling om jaarlijks een aantal bieren te produceren met Heemstede als inspiratiebron. Dan bedoel ik niet zozeer de recepten maar meer de geschiedenis van de plaats. Zo is de Merlet een Heraldisch wezen waarvan er zich zeven in het wapen van Heemstede bevinden. Zie hier de geboorte van een merk met bijbehorend logo. De kroon staat bovenop het wapen. Als contractbrouwer brouw ik nu mijn bier op grote schaal in Hillegom bij Brouwerij Klein Duimpje van Erik Bouman. Vooralsnog gaat mijn voorkeur uit naar het brouwen van bier naar oude recepten, die ik dan enigszins aanpas of helemaal opnieuw ‘opbouw’, met het basisrecept in het achterhoofd uiteraard. Vanzelfsprekend sta ik ook open voor nieuwe probeersels. Zo hebben we onlangs een American Quad gebrouwen en staat er al 3 jaar op rij een succesvolle Mexican Lager in de koelkast. Als alles goed gaat zull en we beide bieren het komende jaar commercieel uitbrengen. Van het eerste bier, het Glippers Gerstenat, had ik al in 2020 en 2021 een proefbatch gebrouwen (De Glip was tot 1653 een buurtschap van Heemstede). Ook bij het creëren van dit recept, een American Pale Ale, ben ik in de boeken gedoken. De (term) APA is pas rond 1980 ontstaan volgens de geschriften, dus ben ik een recept gaan creëren met een vergelijkbaar smaakprofiel gebaseerd op een ouder bier. Hierdoor ben ik op het idee gekomen om gebruik te maken van enkele toevoegingen w.o. kalmoeswortel, gember en zoete sinaasappelschillen. Ik heb getracht een lekker fris doordrinkbare APA te maken. Sommigen zullen de toevoegingen en zeker de kruiden wat beter en sneller proeven dan anderen. In ieder geval is het bier zo geworden zoals ik graag wilde. ABV: 5.2% - IBU: 27 - EBC: 10 Mijn tweede commerciële bier is de Belvedère Bock geworden. De Belvedère is een uitkijkpunt, in dit geval die van het Groenendaalsebos in Heemstede. Men heeft de wens uitgesproken een nieuwe te bouwen. Het ontwerp hiervan staat op het etiket afgebeeld. Het is een DubbelBock met roast- en cacaotonen geworden. Wederom ben ik hiervoor in de boeken gedoken. Waar moet in ieder geval een origineel recept voor een Bock/Doppelbock aan voldoen? Voor het bottelen heb ik nog een zelfgemaakt extract van chocolade nibs toegevoegd. Chocolade, tarwe, Munich en ja, Melanoidin mout. De donkerste Bock kleur als het kan. ABV % tussen de 7.5 en 8.5. Ik kan in ieder geval zeggen dat voor mij mijn missie geslaagd is en ik wederom een bier op de markt gezet heb waar ik zelf voor de volle 100% achter sta. ABV: 8.1% - IBU: 36 – EBC: 68 |
|
Terug naar overzicht |
Polderbok 2022 |
tww november 2022 |
Door: Wilfred van der Heijden | |
Terug naar overzicht |
Guinness en het Book of Records |
tww november 2022 |
Door: Ben Uijtenhaak | |
Op 10 november 1951 ging Sir Hugh Beaver, toenmalig directeur van de Guinness Breweries, op plezierjacht langs de rivier Slaney in Ierland. Na een gemist schot op een goudplevier, raakte Sir Hugh in discussie over wat de snelste vogel was waarop gejaagd mocht worden, de goudplevier of het Schotse sneeuwhoen. Hij dacht aan de Ierse pubs waar elke avond verhit gediscussieerd werd over uiteenlopende zaken. Soms zelfs met hevige ruzie tot gevolg. De naslagwerken van toen, waaronder degezaghebbende Encyclopedia Britannica, konden geen uitsluitsel geven op deze prangende vraag. In 1954 hoorde Sir Hugh Beaver van een brouwerijmedewerker over de tweeling Norris and Ross McWhirter. De broers, die onderzoekers waren, voorzagen diverse Londense kranten van artikelen met bijzondere feiten en prestaties. Sir Hugh had een gesprek met beide mannen en was onder de indruk van hun uitgebreide kennis. Al deze feiten werden opgetekend in een ‘Book of Records’ dat in 1955 voor het eerst werd uitgegeven door de Guinness brouwerij. Tegen kerstmis van dat jaar was het boek een bestseller, die uitgroeide tot de jaarlijkse uitgave van het boek ‘Guinness World Records’. Verschillende wereldrecords die ooit werden opgenomen in het boek zijn verwijderd om ethische redenen. Publicatie van wereldrecords in een categorie van het boek moedigde anderen aan om te proberen dat record te verslaan, zelfs ten koste van hun eigen gezondheid en veiligheid. De uitgevers hebben besloten dat ze geen eet- en drinkrecords meer zullen opnemen om te voorkomen dat mensen overgaan tot recordpogingen die gevaarlijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Deze veranderingen zorgden o.a. voor opheffing van alle destillaat-, wijn- en bierdrink-records.
|
|
Terug naar overzicht |
NovaLager, nieuwe gist van Lallemand |
tww november 2022 |
Door: Theo van Eijden | |
LalBrew NovaLager™ is een echte ondergistende Saccharomyces pastorianus-hybride, een afstammeling van een nieuw geslacht dat werd geselecteerd om zuivere pilseners en andere lagerbieren te brouwen met uitgesproken smaakkenmerken en superieure prestaties op vlak van vergisting. Het is een robuuste giststam voor lagerbier met ideale brouweigenschappen, waaronder snelle vergisting, hoge vergistingsgraad en hoge uitvlokking. Het uitgesproken smaakprofiel is zeer zuiver, met lichte esters over een breed temperatuurbereik. LalBrew NovaLager is het resultaat van het onderzoeks- en ontwikkelingswerk van Renaissance Bioscience Corp. (Vancouver BC, Canada) in samenwerking met Lallemand Brewing. Het werd geselecteerd met behulp van klassieke en niet genetisch gemodificeerde kweekmethoden om een nieuwe Saccharomyces cerevisiae x Saccharomyces eubayanus hybride stam te verkrijgen die een nieuwe groep III (Renaissance) lagerstam definieert, verschillend van alle andere traditionele Saccharomyces pastorianus stammen. Deze stam produceert weinig VDK/diacetyl en maakt gebruik van gepatenteerde technologie van de Universiteit van Californië Davis (VS) om ervoor te zorgen dat er geen waterstofsulfide (H2S) wordt geproduceerd, waardoor de rijpingstijd voor de productie van pilsbier wordt verkort. Door expressie van een β-glucosidase enzym kan LalBrew NovaLager™ de biotransformatie van hop bevorderen en de hopsmaak en het hoparoma accentueren. Al deze bovenstaande eigenschappen maken van LalBrew Novalager™ een nieuw en uniek hulpmiddel dat speciaal is aangepast aan ambachtelijke brouwomstandigheden.
Voorlopig is deze alleen maar in een 500 grams verpakking beschikbaar. Voor meer gedetaileerde informatie over de ontwikkeling van deze gist, zie bijgaande links met stevige wetenschappelijk onderzoek. Bronnen |
|
Terug naar overzicht |
Recept ‘Fantasy’ (2) |
tww november 2022 | ||||||||||||||||||||||||
Door: Peter van den Bosch | |||||||||||||||||||||||||
Dit recept is een variatie op het recept van “Celosia Fantasy” Naam: ‘Celosia prut(s)bier’ Makers: Celosia brew brothers. (Martien van Stijn en Peter van den Bosch) Zelfbedacht recept, gebrouwen op 3 September 2021 Doel: lekker fris en blond biertje. De eerste batch ‘Fantasy’ was erg lekker, dus dan nog maar een keer een receptvariant in elkaar ‘geprutst’. Aanpassingen
Recepthoeveelheid: 15 liter Ingrediënten
MaischenMouten afwegen en schroten 15 l maischwater opwarmen tot 69,0 °C (iets meer liters dan eerste batch ‘fantasy’) Mout storten en dan 60 min. bij 67,0 °C (blijven roeren) Opwarmen tot 78,0 °C en 10 min. aanhouden 78,0 °C Doel SG maischen: 1,093 SG (22,8 °Brix; 22,1 °P) Filteren en spoelen10,0 l spoelwater opwarmen en filterbed ermee spoelen Doel SG in kookketel: 1,055 SG (13,9 °Brix; 13,5 °P) KokenTotale kooktijd: 75 min. 20,0 g Fuggle (ca 4.5%) bij 60 min. voor einde koken in de hopmand 40,0 g Cascade (4,5 %) bij 15 min. voor einde koken, in nylon hopzakje met kookknikkers als ballast om drijven te voorkomen NB: bij alles in de (tweehaaks)hopmand moet je persen om de hopbloemen ‘onder water’ te krijgen en dat benadeelt de afgifte van smaakstoffen van aromahop Cascade. Doel SG einde koken: 1,065 SG (16,2 °Brix; 15,8 °P) KoelenKoeling in stelling brengen en aanzetten Gistvat spoelen en ontsmetten Wort koelen tot < 23 °C Gist entenGiststarter maken (hydrateren) van ca. 100 ml in minifles van 200 ml. steriel en weer afgekoeld water. Gistkorrels bij schroten alvast uit koeling halen om op temperatuur te komen en in minifles storten. Omschudden en dat na 10 min. opnieuw en daarna nog 5 min. rust Koelen tot < 23 °C en vervolgens wort in gistingsvat storten. Starter toevoegen. Gistvat sluiten en fors schudden om p.p.m. zuurstof in wort te verhogen Gistvat waterslot erop. Vergisting starten Klimaatcel op 18 °C instellen (in gistvat = ca. 2 °C warmer) Na 1 week overhevelen naar mandfles en klimaatcel naar 20 °C BottelenNa 2 weken mandfles (bij SG 1016 ) Bottelsuiker 6 gram / liter oplossen in 300 ml steriel en afgekoeld water. Temp. 20 °C aanhouden in klimaatcel Na twee weken een paar flessen 48 uur koud gezet en geproefd. Doel bereikt (zie boven)! Vervolgens alles in de koeling gelagerd. Prima biertje, schuimt goed! Weinig zoetje en iets troebel, fris biertje met een licht zuurtje. Prima doordrinker! Opmerkingen van de brouwer
|
|||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Mythe: Mannelijke hop, bevruchte hop en schuimloos bier |
tww november 2022 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
De mythe: Mannelijke hop, bevruchte hop en schuimloos bier
Bovendien hangen de cijfers af van de economische situatie. Wanneer er nieuwe hop wordt aangeplant, volgt er altijd een verhoging van de hoeveelheid zaad in de hop die gebruikt wordt in bier, omdat het steeds een tweetal jaar duurt vooraleer de aangeplante hop kan gebruikt worden in de productie en de mannelijke hop kan verwijderd worden. Zo was er in 2007 in Amerika bijvoorbeeld een groot hoptekort, waardoor er in 2008 meer dan 320.000 are aan hop werd bijgepland. Dit zorgde voor een toename van de bevruchte hop in Amerika. Het aandeel aan hopzaad blijft evenwel steeds onder de 2%, het percentage dat ook door Duitsland wordt gehanteerd. Wij vonden dat hopzaad wel 32% vette oliën kan bevatten, maar hoeveel zaad bevat de hop? En hoeveel van die vette oliën komen uiteindelijk in het bier terecht?
Zijn er dan indicaties dat bevruchte hop van minder goede kwaliteit zou zijn om in bier te gebruiken? Zijn er geen andere elementen die een veel grotere rol spelen?
Vet gedrukt is land van oorsprong
(*) cijfers uitgedrukt in Amerikaanse acres = 40,4687 are
(*) cijfers uitgedrukt in Amerikaanse ponden x1000
(*) cijfers uitgedrukt in Amerikaanse ponden
(*) cijfers uitgedrukt in Amerikaanse ponden
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |