Artikelen
6 artikelen uit het clubblad van Maart 2022
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, maart 2022 |
tww maart 2022 |
Door: Dennis van Rijswijk | |
Afgelopen clubavondDe afgelopen clubavond stond in het teken van de Algemene Leden vergadering. Bijzonder – en dat is toch vreemd – aan de avond was dat het weer een fysieke clubavond was in De Boerderij. Het was goed om leden weer te kunnen ontmoeten. Alhoewel er altijd interactie is tijdens een ALV, er moet immers gestemd worden, stond er ook nog iets extra's op het programma: stachelen. In kleine groepjes konden leden aan de slag met prachtige, door Walter vervaardigde, stachels. Deze worden verhit totdat ze roodgloeiend zijn en daarna in een rijk bier – tijdens de clubavond St. Bernardus Abt 12 – gestoken waarmee de restsuikers karamelliseren en er een rijk schuim ontstaat. Een mooie activiteit die zorgde voor mooie interacties en gespreksstof. Komende clubavondDe komende clubavond van 25 maart staat in het teken van smaakafwijkingen. Tijdens de avond wordt een praktische ‘cursus’ gegeven over smaakafwijkingen: hoe ze ontstaan, wat kun je eraan doen en wanneer zijn ze wel gewenst zijn? Naast de theorie gaan we ook smaakafwijkingen proeven. Het aantal plaatsen zal gelimiteerd zijn dus schrijf je, na ontvangst van de nieuwsflits, snel in! Nieuw bestuurslidIk ben erg verheugd dat we met Kees Heynis een nieuw bestuurslid hebben aangetrokken. Hij zal zich later in dit clubblad introduceren. Rest mij namens het bestuur, de commissies en de leden Walter Bakker te bedanken voor de jaren die hij in het bestuur heeft doorgebracht en zijn inzet voor de vereniging. Maar… dit is natuurlijk geen goodbye want Walter blijft gelukkig actief in de kwaliteitscommissie en geeft dus de komende clubavond acte de présence! |
|
Terug naar overzicht |
Brouwers voor Oekraïne |
tww maart 2022 |
Door: Sophie de Boer | |
Brouwen voor Oekraïne met RESIST, de Anti-Imperial StoutFerment Magazine, met Eoghan Walsh, Richard Croasdale en Robyn Gilmore, is onlangs een initiatief gestart om geld in te zamelen voor Oekraïne en brouwers aldaar een hart onder de riem te steken. Zijn verklaren als volgt: Wees solidair met brouwers in Oekraïne en doe mee aan het geldinzamelingsinitiatief van een groep brouwers en bierliefhebbers rondom Lana Svitankova, een bekende Oekraïense schrijfster, vertaalster, opleidster en de eerste gediplomeerde biersommelier van het land. De humanitaire situatie in Oekraïne wordt steeds dramatischer en velen zoeken naar manieren om te helpen. Dat geldt ook voor ons en daarom zijn we met dit initiatief gestart om vanuit de drank-industrie/ brouwwereld zoveel mogelijk geld in te zamelen met gebruikmaking van de middelen die we hebben. We hebben drie manieren bedacht die met onmiddellijke ingang van start kunnen gaan. Doe mee, want elke euro, dollar, pond of peso helpt. Brouw een solidariteitsbierEen bier met een Oekraïens tintje, bedacht door brouwers in Oekraïne die solidair zijn met hun collega's elders in het land. Door Russische aanvallen zijn brouwerijen stilgelegd en in een aantal gevallen vernietigd. Uit solidariteit met de brouwers daar nodigen wij brouwers wereldwijd uit om een RESIST, Anti-Imperial Stout voor Oekraïne te brouwen, naar een recept van Oekraïense brouwers. We vragen brouwers wereldwijd om het eindproduct te verkopen en de opbrengsten van RESIST over te maken naar het Rode Kruis of naar Giro 555. De werkwijze is eenvoudig. Lees het recept, brouw het bier, verkoop het en doneer de opbrengsten. Er zijn geen aanwijzingen voor wat betreft het etiket, behalve dat de nationale kleuren van Oekraïne, blauw en geel, gebruikt zouden moeten worden. Organiseer een online veilingEen online veiling van bieren, brouwbenodigdheden, diensten en ervaringen – alles wat je maar kunt bedenken om geld in te zamelen. De initiatiefnemers ondersteunen deze activiteit met een uitgebreide, stap-voor-stap handleiding die integraal te vinden is op de website van 't Wort Wat! onder de titel Drinkers for Ukraine. Hou een livestream inzamelingsactieEen livestream die verhalen brengt van brouwers en brouwerijen in Oekraïne om geld in te zamelen voor hulp aan de bevolking. Zie voor nadere aanwijzingen de tekst Drinkers for Ukraine op de site van 't Wort Wat! Op 26 maart a.s. vindt het hoogtepunt plaats van de actie Drinkers for Ukraine. Een aantal bekende persoonlijkheden uit de brouwwereld en de drankenbranche zullen interviews en video's presenteren van Oekraïense brouwers. Kijkers kunnen prijzen winnen, er wordt een loterij gehouden en iedereen die een online veiling heeft gehouden of een RESIST, Anti-Imperial Stout voor Oekraïne, heeft gebrouwen zal in beeld komen. Iedereen die een item heeft voor de livestream wordt bij dezen uitgenodigd om contact op te nemen. |
|
Terug naar overzicht |
Resist – Anti-Russian Imperial Stout |
tww maart 2022 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BeschrijvingDit is een recept ontwikkeld door brouwers uit Oekraïne, om solidariteit te tonen met brouwers en de biergemeenschap in Oekraïne, met een speciale borsjtsj-geïnspireerde smaak van Oekraïne. Het Resist recept is niet voorgeschreven – brouwers kunnen het aan hun wensen aanpassen. Alles wat ze willen is dat jij dit bier gaat brouwen! Het originele idee voor dit recept is als volgt:
Gebruik een neutrale bitterhop aan het begin van de kook voor 45-50 IBU. Voor de vergisting wordt aangeraden om je favoriete Britse Ale gist met een hoge vergistingsgraad te gebruiken. Schil (belangrijk!) en bak1 ongeveer 50 g/l bieten. Laat uw neus uw gids zijn om te weten wanneer het klaar is. Hak, pureer of verwerk het anders en meng het met het afgewerkt bier. Gebruik een netzak om teveel troep in het vergistingsvat te voorkomen. Maak deze stout zo sterk als je wilt. Als je voor een bier van hoger dan 10% ABV gaat, kan je ook wat suikers toevoegen in de kook. Om te brouwen of ter inspiratie kun je het volgende recept gebruiken. Receptgegevens
Ingrediënten
Maischschema
1Je kunt de bieten ook poffen. Schillen gaat gemakkelijker als de bieten gaar zijn. Boen de bieten schoon en wikkel in alumimiumfolie. Leg ze in een ovenschaal en pof ze (afhankelijk van de grootte) 25-45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 C. Als ze zacht aanvoelen wanneer je erin prikt, zijn ze gaar. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Pubquiz voor Alpe d'HuZes op clubavond 29 april |
tww maart 2022 |
Door: Patricia Talbot | |
Op 2 juni 2022 doe ik mee met de Alpe d'HuZes en zal ik in Frankrijk de Alpe d'Huez gaan beklimmen. Bijna 14 kilometer wandelend de berg op, 21 haarspeldbochten, een hellingsgraad van gemiddeld 7,9% en een totale overbrugging van 1.061 hoogtemeters. Na zoveel mensen om mij heen te hebben verloren aan kanker, onder wie een aantal familieleden en een vriendin, wil ik ook iets doen om verder onderzoek naar kanker mogelijk te maken. Alpe d'HuZes is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Elke gedoneerde euro aan het Alpe d'HuZes/KWF-fonds komt direct en voor 100% ten goede aan kankeronderzoek. Van elke deelnemer wordt verwacht dat die zich tot het uiterste inspant om een bijdrage van minimaal €2.500 bijeen te brengen. Voor het ophalen van sponsorgeld geldt ook: ‘opgeven is geen optie!’. Een aantal bedrijven heeft zich als sponsor opgeworpen en familie, vrienden en kennissen hebben diverse donaties gedaan. De verkoop van gelukspoppetjes heeft ook al het nodige opgebracht en ten tijde van dit schrijven staat de teller op €2050,66! Ik ben dus goed op weg, maar ben er nog niet. Daarom heb ik onze voorzitter, Theo van Eijden, benaderd of ik een clubavond mag gebruiken om nog enkele donaties te werven. Op 29 april zal ik dan ook op de clubavond een pubquiz verzorgen, waarbij er een prijs te winnen is voor de top 3. Aansluitend daarop volgt een bierproeverij van mijn prijswinnende Mama's Export Stout en de Van Vollenhoven Extra Stout van Brouwerij Poesiat & Kater. Ik zal dan wat meer vertellen over het brouwen van mijn prijswinnende Export Stout. Om deel te kunnen nemen aan deze proeverij wordt een minimale donatie van €5,= gevraagd. Na je donatie krijg je de 2 bieren en een uniek lotnummer. Raak je lot niet kwijt! Tijdens de proeverij zullen er een aantal lekkere prijzen verloot worden onder de deelnemers. De donaties zullen volledig ten gunste komen van de Alpe d'HuZes. Ik zou het geweldig vinden als je meedoet aan de pubquiz en de proeverij en mij zo helpt om mijn streefbedrag van €2.500 bij elkaar te krijgen. Kan je 29 april niet aanwezig zijn, maar wil je mij wel steunen door middel van een donatie? De makkelijkste manier is om rechtstreeks te storten op mijn actiepagina. Surf naar dit adres, zo kom je op mijn pagina: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/patriciakootstra of scan de QR code met de camera van jouw smartphone, je komt dan rechtstreek op mijn pagina. Via jouw smartphone kan je de betaling afronden. Elke bedrag, klein of groot waardeer ik enorm en ben ik ook dankbaar voor. Breng een wereld zonder kanker een stukje dichterbij, samen met mij. Steun mij! Patricia Talbot-Kootstra |
|
Terug naar overzicht |
Brouwen van laag-alcoholisch bier (2) |
tww maart 2022 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GrondstoffenWelke ingrediënten moet ik gebruiken om mijn succes te maximaliseren? Zoals elke brouwer kan beamen, is het selecteren van de juiste mouten, hulpstoffen, hop en gist een kritische factor bij het ontwerpen van een bier. Het kiezen van de verkeerde mouten, hop of gist kan de vergisting en de bierstijl volledig veranderen. Bij het brouwen van laag-alcoholisch bier is de receptkeuze nog kritischer; een te hoog percentage basismout kan een hoger vergistbaar wort opleveren, terwijl een te hoog gehalte aan toevoegingen kan resulteren in schuim-negatieve eigenschappen en een hoog zetmeelgehalte. Bitterhoptoevoegingen moeten ook worden afgestemd, aangezien de bitterheid hoger wordt waargenomen in deze bieren vanwege de lagere BU/GU-verhoudingen. Een gist kiezen die maltose- en/of maltotriose-negatief is, zal beter geschikt zijn om een laag-alcoholisch bier te brouwen, omdat ze niet in staat is bepaalde suikers te vergisten. Het kiezen van een traditionele gist, of een gist die STA1+ is, kan leiden tot oververzadiging, wat resulteert in een hogere ethanolgehalte. Het is ook aan te raden het gebruik van fruit te vermijden omwille van hun suikergehalte wat weer tot een te hoog alcoholgehalte zal leiden. MoutkeuzeDe selectie van het juiste basismout en aanvullende granen is de sleutel tot het creëren van een evenwichtig, volmondig bier met een bevredigend kleurgehalte. Het gebruik van een basismout met een hoger smaakprofiel, zoals Vienna, Münchener en Rogge, leent zich vaak goed doordat deze een grotere concentratie aan smaak en aroma toevoegen dan het traditionele bleke pale mout. Als een brouwer de voorkeur geeft aan lichtere moutsoorten zoals Pils, Pale Ale of Maris Otter, wordt het gebruik van speciale granen en hulpstoffen aanbevolen om de smaak, kleur en body te ondersteunen. Het gebruik van speciale granen zoals tarwe-, kristal-, karamel-, dextrine- en melanodinemout kan smaak, aroma, kleur, mondgevoel en de schuimeigenschappen aanzienlijk verhogen, waardoor het karakter van gewone bieren beter wordt benaderd. Een goede manier om aan deze factoren bij te dragen is het gebruik van toevoegingen in vlokkenvorm zoals gerst-, tarwe- en/of havervlokken. De moutkeuze wordt uiteindelijk bepaald door de methode waar je als brouwer voor kiest. Als je ervoor kiest de hoge-temperatuur/laag-stamwortgehaltetechniek toe te passen, zal het verhogen van het percentage speciale mouten en adjuncten betere resultaten opleveren dan het gebruik van hoofdzakelijk basismout. Gezien de kleine hoeveelheid mout die bij deze aanpak wordt gebruikt, kunnen de uiteindelijke bieren zonder het evenwicht van onvergistbare suikers, eiwitten en zetmeel dat door speciale mouten en adjuncten wordt bijgedragen, als dun of waterig worden ervaren. Bieren met hogere percentages van deze toevoegingen zullen een groter mondgevoel en body hebben met goed uitgebalanceerde smaken, kleur, en schuimende eigenschappen. Als je kiest voor de koudmaisch-methode of vertrouwt op een giststam met een lage vergistingsgraad, is de graanselectie minder kritisch, aangezien wort dat wordt gemaakt door normaal of koudmaischen een hogere mout/waterverhouding heeft, die bijdraagt tot een betere moutsmaak, kleur en schuimvorming. Je moet nog steeds de nadruk leggen op het gebruik van speciale granen en adjuncten die geschikt zijn voor de verschillende stijlen, om een betere algemene sensorische aantrekkingskracht te creëren. GistselectieWhite Labs
Fermentis
Lallemand
HopselectieHop is een belangrijk aspect van bier, en in bieren met een laag alcoholpercentage is de perceptie van bitterheid sterk verhoogd. Dus waar moet je op letten bij de hopselectie wanneer je deze bieren brouwt? Traditionele bitterhoppen kunnen een bier met een laag alcoholpercentage snel vervormen tot een onsmakelijk pintje. Een hulpmiddel dat je enorm kan helpen is de BU/GU verhouding. Die kan je gebruiken bij het balanceren van een bier om een zachtere bitterheid te creëren. Een app zoals Brewfather voorziet hier in. Het verlagen van de bitterheid door de toevoeging van bitterhop sterk te verminderen, ze te verplaatsen naar later in het kookproces, of ze zelfs helemaal af te schaffen, zal resulteren in een betere balans die het bier een vergelijkbare bitterheidsbeleving zal geven als in gewone bieren. Het verdient sterk de aanbeveling gebruik te maken van late hoptoevoegingen in de whirlpool en drooghoppen. Eén aspect waar men op moet letten is hopcreep, dat optreedt bij drooghoppen. Dit kan de verdere gisting van het wort in gang zetten, waardoor het alcoholgehalte iets hoger wordt dan bedoeld. Welke bierstijlen zijn geschikt?Je kan elke stijl brouwen die je maar wilt, je kan van elk gewoon bier een laag-alcoholisch bier maken. Door je moutstorting en/of je processen aan te passen, kan je iedere stijl brouwen, van een frisse, heldere pils tot een rijke chocoladeachtige stout, of buiten de richtlijnen treden en je eigen stijl creëren. Natuurlijk zullen sommige stijlen beter passen dan andere, vooral die met meer speciale granen en adjuncten, omdat ze een meer prominent smaakprofiel en mondgevoel zullen hebben dan bieren met hoofdzakelijk basismouten. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het plannen van je alcoholvrije of alcoholarme brouwsel en pluk de vruchten van bier zonder alcohol! Recept
Receptgegevens
Ingrediënten
Maischschema
Bronnen |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Clubkampioenschappen 2022 |
tww maart 2022 |
Door: Jacques Stricker | |
Het nieuwe jaar is weer gestart, alles komt langzaam weer op stoom. De voorbereidingen van de clubkampioenschappen zijn ook weer in gang gezet. Met andere commissies wordt samenwerking gezocht om de wedstrijdbieren wat breder onder de aandacht te brengen of te behandelen, hetzij via de brouwdag of andere projecten zoals ‘Verbeter je bier’. Verdere info volgt zo spoedig mogelijk. Hieronder alvast de twee wedstrijdbieren voor 2022: APA (klasse A)Algemene kenmerkenEen American Pale Ale is een hoppig blond Amerikaans biertype van hoge gisting met 4,5 tot 6,0 Vol% alcohol. Uiterlijke kenmerkenGeel tot licht amber. Helder (mogelijk lichte tweeschijn). Ongelijkmatige, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is gemiddeld. GeurassociatiesMatig tot sterk hoparoma (citrus grapefruit, marmelade,) meestal door drooghoppen van veelal Amerikaanse hopvariëteiten. Soms licht grassig. De hopgeur wordt ondersteund door een lichte moutigheid, vaak aangevuld met lichte tonen van brood, toast, biscuit. De fruitigheid is laag tot medium. Geen diacetyl. SmaakGemiddelde tot hoge hopbitterheid. Gemiddelde tot sterke hopsmaak (citrusachtig), meestal afkomstig van typisch Amerikaanse hopsoorten. Kan licht grassig zijn in geval van drooghoppen. Het hopkarakter wordt ondersteund door een lichte tot medium moutsmaak, eventueel aangevuld met lichte brood-, toast- en biscuitsmaken. De moutigheid kan duidelijk aanwezig zijn, maar de nadruk ligt op hopsmaak en -bitterheid. Karamel is normaal niet aanwezig. De fruitigheid (esters) is laag tot medium sterk. BasissmaakDe basissmaak is bitter tot zeer bitter, zoetig tot zoet. BodyDe body is medium. MondgevoelMogelijk plakkerig mondgevoel, niet samentrekkend ondanks het hoge hopgehalte. De koolzuurprikkeling is gemiddeld tot hoog. NasmaakDroog, zoetig. Fruitig, marmelade, citrus hoppig. OpmerkingenOnderscheidt zich van GB Pale Ale door het gebruik van Amerikaans hopvariëteiten, een vaak lichtere kleur, afwezigheid van karamel, en minder vergistingsbijproducten. Barley Wine (klasse D)Algemene kenmerkenEen Barley Wine is een (zeer) zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. 8 tot 12,0 Vol% alcohol. Uiterlijke kenmerkenKleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Inzakkend tot stabiel laagje van een romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal. GeurassociatiesVolle, zwaar moutige geur. Zoetig, hoppig (soms door drooghoppen), complexe, vaak kruidige geur. Complex, met een rijke, moutige zoetheid, duidelijk esters en hogere alcoholen en een mogelijke lichte tot matige kruidigheid. Soms karamel, toast en/of broodachtig aroma. De esters zijn matig tot sterk, met toetsen van rozijnen, pruimen, gedroogde kersen, vijgen of pruimen. SmaakDe smaak is vol en complex. Vol, zoet, moutig en (mout)bitterig. Zwaar alcoholisch. Soms toegevoegde kruiden of andere toevoegingen. In balans met de moutigheid. Relatief lage bitterheid voor een bier van deze sterkte, alcohol biedt een zekere balans met de moutigheid. Zoete en volle bieren hebben een hoger bitterheidsniveau. BasissmaakDe basissmaak is zoet, (mout)bitter tot sterk bitter. BodyDe body is vol, het is een degustatiebier. Sterk alcoholwarmend. MondgevoelHet mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is relatief laag en de restsuikers zijn duidelijk waarneembaar. NasmaakDe nasmaak is vol en complex: sterk moutig, bitter met vaak complexe kruidigheid. OpmerkingenDe Engelse, Amerikaanse en Belgische typen Barley Wines kunnen zich onderscheiden door de geur en smaakeigenschappen van de gebruikte hopsoorten Aanmelden, inleveren en keurenAanmeldenAanmelden van de wedstrijdbieren zal zoals gebruikelijk vanaf eind augustus via de website plaatsvinden.
InleverenDe wedstrijdbieren kunnen worden ingeleverd op de clubavond van oktober. Wij gaan ervan uit dat inleveren weer op de clubavond kan. KeuringDe keuring van de wedstrijdbieren zal plaatsvinden op de clubavond van november. |
|
Terug naar overzicht |