6 artikelen uit het clubblad van Maart 2022

Terug naar overzicht

Van het bestuur, maart 2022

tww maart 2022
Door: Dennis van Rijswijk

Afgelopen clubavond

De afgelopen clubavond stond in het teken van de Algemene Leden vergadering. Bijzonder – en dat is toch vreemd – aan de avond was dat het weer een fysieke clubavond was in De Boerderij. Het was goed om leden weer te kunnen ontmoeten. Alhoewel er altijd interactie is tijdens een ALV, er moet immers gestemd worden, stond er ook nog iets extra's op het programma: stachelen. In kleine groepjes konden leden aan de slag met prachtige, door Walter vervaardigde, stachels. Deze worden verhit totdat ze roodgloeiend zijn en daarna in een rijk bier – tijdens de clubavond St. Bernardus Abt 12 –  gestoken waarmee de restsuikers karamelliseren en er een rijk schuim ontstaat. Een mooie activiteit die zorgde voor mooie interacties en gespreksstof.

Komende clubavond

De komende clubavond van 25 maart staat in het teken van smaakafwijkingen. Tijdens de avond wordt een praktische ‘cursus’ gegeven over smaakafwijkingen: hoe ze ontstaan, wat kun je eraan doen en wanneer zijn ze wel gewenst zijn? Naast de theorie gaan we ook smaakafwijkingen proeven. Het aantal plaatsen zal gelimiteerd zijn dus schrijf je, na ontvangst van de nieuwsflits, snel in!  

Nieuw bestuurslid

Ik ben erg verheugd dat we met Kees Heynis een nieuw bestuurslid hebben aangetrokken. Hij zal zich later in dit clubblad introduceren. Rest mij namens het bestuur, de commissies en de leden Walter Bakker te bedanken voor de jaren die hij in het bestuur heeft doorgebracht en zijn inzet voor de vereniging. Maar… dit is natuurlijk geen goodbye want Walter blijft gelukkig actief in de kwaliteitscommissie en geeft dus de komende clubavond acte de présence!

Terug naar overzicht

Brouwers voor Oekraïne

tww maart 2022
Door: Sophie de Boer

Brouwen voor Oekraïne met RESIST, de Anti-Imperial Stout

Ferment Magazine, met Eoghan Walsh, Richard Croasdale en Robyn Gilmore, is onlangs een initiatief gestart om geld in te zamelen voor Oekraïne en brouwers aldaar een hart onder de riem te steken.  Zijn verklaren als volgt:

Wees solidair met brouwers in Oekraïne en doe mee aan het geldinzamelingsinitiatief van een groep brouwers en bierliefhebbers rondom Lana Svitankova, een bekende Oekraïense schrijfster, vertaalster, opleidster en de eerste gediplomeerde biersommelier van het land. De humanitaire situatie in Oekraïne wordt steeds dramatischer en velen  zoeken naar manieren om te helpen. Dat geldt ook voor ons en daarom zijn we met dit initiatief gestart om vanuit de drank-industrie/ brouwwereld zoveel mogelijk geld in te zamelen met gebruikmaking van de middelen die we hebben. We hebben drie manieren bedacht die met onmiddellijke ingang van start kunnen gaan. Doe mee, want elke euro, dollar, pond of peso helpt.

Brouw een solidariteitsbier

Een bier met een Oekraïens tintje, bedacht door brouwers in Oekraïne die solidair zijn met hun collega's elders in het land. Door Russische aanvallen zijn brouwerijen stilgelegd en in een aantal gevallen vernietigd. Uit solidariteit met de brouwers daar nodigen wij brouwers wereldwijd uit om een RESIST, Anti-Imperial Stout voor Oekraïne te brouwen, naar een recept van Oekraïense brouwers. We vragen brouwers wereldwijd om het eindproduct te verkopen en de opbrengsten van RESIST over te maken naar het Rode Kruis of naar Giro 555. De werkwijze is eenvoudig. Lees het recept, brouw het bier, verkoop het en doneer de opbrengsten. Er zijn geen aanwijzingen voor wat betreft het etiket, behalve dat de nationale kleuren van Oekraïne, blauw en geel, gebruikt zouden moeten worden.

Organiseer een online veiling

Een online veiling van bieren, brouwbenodigdheden, diensten en ervaringen – alles wat je maar kunt bedenken om geld in te zamelen. De initiatiefnemers ondersteunen deze activiteit met een uitgebreide, stap-voor-stap handleiding die integraal te vinden is op de website van 't Wort Wat! onder de titel Drinkers for Ukraine.

Hou een livestream inzamelingsactie

Een livestream die verhalen brengt van brouwers en brouwerijen in Oekraïne om geld in te zamelen voor hulp aan de bevolking. Zie voor nadere aanwijzingen de tekst Drinkers for Ukraine op de site van 't Wort Wat! Op 26 maart a.s. vindt het hoogtepunt plaats van de actie Drinkers for Ukraine. Een aantal bekende persoonlijkheden uit de brouwwereld en de drankenbranche zullen interviews en video's presenteren van Oekraïense brouwers. Kijkers kunnen prijzen winnen, er wordt een loterij gehouden en iedereen die een online veiling heeft gehouden of een RESIST, Anti-Imperial Stout voor Oekraïne, heeft gebrouwen zal in beeld komen. Iedereen die een item heeft voor de livestream wordt bij dezen uitgenodigd om contact op te nemen.
 
Wie het initiatief op de voet wil volgen gaat naar de site Drinkers for Ukraine. En wie nog meer Oekraïense recepten en informatie over brouwers in Oekraïne wil zien, kan gaan naar https://www.pravda.beer/victory-beer-series-from-lviv-ukraine/

Terug naar overzicht

Resist – Anti-Russian Imperial Stout

tww maart 2022
 

datum:

12 maart 2022

klasse:

V

stijl:

Russian Imperial Stout

Beschrijving

Dit is een recept ontwikkeld door brouwers uit Oekraïne, om solidariteit te tonen met brouwers en de biergemeenschap in Oekraïne, met een speciale borsjtsj-geïnspireerde smaak van Oekraïne. Het Resist recept is niet voorgeschreven – brouwers kunnen het aan hun wensen aanpassen. Alles wat ze willen is dat jij dit bier gaat brouwen! Het originele idee voor dit recept is als volgt:

50%

Pale Ale malt

 

14%

Vienna

 

11%

Havervlokken

 

7%

Crystalmout

60L (158 EBC)

7%

Crystalmout

120L (318 EBC)

4%

Chocolademout

(1000 EBC)

7%

Ontbitterde zwarte mout

(1600 EBC)

Gebruik een neutrale bitterhop aan het begin van de kook voor 45-50 IBU. Voor de vergisting wordt aangeraden om je favoriete Britse Ale gist met een hoge vergistingsgraad te gebruiken. Schil (belangrijk!) en bak1 ongeveer 50 g/l bieten. Laat uw neus uw gids zijn om te weten wanneer het klaar is. Hak, pureer of verwerk het anders en meng het met het afgewerkt bier. Gebruik een netzak om teveel troep in het vergistingsvat te voorkomen. Maak deze stout zo sterk als je wilt. Als je voor een bier van hoger dan 10% ABV gaat, kan je ook wat suikers toevoegen in de kook. Om te brouwen of ter inspiratie kun je het volgende recept gebruiken.

Receptgegevens

batchgrootte:

20 l.

kooktijd:

90 min.

alcoholpercentage:

8.1 %

begin-SG:

1077

eind-SG:

1015

EBC (kleur):

100.0

EBU (bitterheid):

48.0

Brouwhuisefficiëntie:

75 %

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Pale Ale mout

3600 g

 

9 EBC

Leverancier: Dingemans

Viennamout

1000 g

 

8 EBC

 

Tarwevlokken

800 g

 

 

 

Cara Munichmout

500 g

 

150 EBC

Leverancier: Brouwland

CaraAroma

500 g

 

400 EBC

Leverancier: Weyermann

Chocolademout

500 g

 

1000 EBC

 

Zwarte mout (ontbitterd)

300 g

 

1400 EBC

Leverancier: Dingemans

Northern Brewer hop

50 g

90 min.

8.5 α

Pellets  

Lallemand Nothingham 

1

 

 

Leverancier: Lallemand

Rode Bieten

1000 g

 

 

 

Maischschema

67 °C

78 °C

60 min.

5 min.

 

1Je kunt de bieten ook poffen. Schillen gaat gemakkelijker als de bieten gaar zijn. Boen de bieten schoon en wikkel in alumimiumfolie. Leg ze in een ovenschaal en pof ze (afhankelijk van de grootte) 25-45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 C. Als ze zacht aanvoelen wanneer je erin prikt, zijn ze gaar.

Terug naar overzicht

Pubquiz voor Alpe d'HuZes op clubavond 29 april

tww maart 2022
Door: Patricia Talbot

QR code Alpe d'HuZes Patricia Talbot-Kootstra

Op 2 juni 2022 doe ik mee met de Alpe d'HuZes en zal ik in Frankrijk de Alpe d'Huez gaan beklimmen. Bijna 14 kilometer wandelend de berg op, 21 haarspeldbochten, een hellingsgraad van gemiddeld 7,9% en een totale overbrugging van 1.061 hoogtemeters. Na zoveel mensen om mij heen te hebben verloren aan kanker, onder wie een aantal familieleden en een vriendin, wil ik ook iets doen om verder onderzoek naar kanker mogelijk te maken.

Alpe d'HuZes is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Elke gedoneerde euro aan het Alpe d'HuZes/KWF-fonds komt direct en voor 100% ten goede aan kankeronderzoek.

Van elke deelnemer wordt verwacht dat die zich tot het uiterste inspant om een bijdrage van minimaal €2.500 bijeen te brengen. Voor het ophalen van sponsorgeld geldt ook: ‘opgeven is geen optie!’. Een aantal bedrijven heeft zich als sponsor opgeworpen en familie, vrienden en kennissen hebben diverse donaties gedaan. De verkoop van gelukspoppetjes heeft ook al het nodige opgebracht en ten tijde van dit schrijven staat de teller op €2050,66! Ik ben dus goed op weg, maar ben er nog niet.

Daarom heb ik onze voorzitter, Theo van Eijden, benaderd of ik een clubavond mag gebruiken om nog enkele donaties te werven. Op 29 april zal ik dan ook op de clubavond een pubquiz verzorgen, waarbij er een prijs te winnen is voor de top 3. Aansluitend daarop volgt een bierproeverij van mijn prijswinnende Mama's Export Stout en de Van Vollenhoven Extra Stout van Brouwerij Poesiat & Kater. Ik zal dan wat meer vertellen over het brouwen van mijn prijswinnende Export Stout. Om deel te kunnen nemen aan deze proeverij wordt een minimale donatie van €5,= gevraagd. Na je donatie krijg je de 2 bieren en een uniek lotnummer. Raak je lot niet kwijt! Tijdens de proeverij zullen er een aantal lekkere prijzen verloot worden onder de deelnemers. De donaties zullen volledig ten gunste komen van de Alpe d'HuZes. Ik zou het geweldig vinden als je meedoet aan de pubquiz en de proeverij en mij zo helpt om mijn streefbedrag van €2.500 bij elkaar te krijgen.

Kan je 29 april niet aanwezig zijn, maar wil je mij wel steunen door middel van een donatie? De makkelijkste manier is om rechtstreeks te storten op mijn actiepagina. Surf naar dit adres, zo kom je op mijn pagina: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/patriciakootstra of scan de QR code met de camera van jouw smartphone, je komt dan rechtstreek op mijn pagina. Via jouw smartphone kan je de betaling afronden. Elke bedrag, klein of groot waardeer ik enorm en ben ik ook dankbaar voor. Breng een wereld zonder kanker een stukje dichterbij, samen met mij. Steun mij!

Patricia Talbot-Kootstra

Terug naar overzicht

Brouwen van laag-alcoholisch bier (2)

tww maart 2022
Door: Theo van Eijden

Grondstoffen

Welke ingrediënten moet ik gebruiken om mijn succes te maximaliseren? Zoals elke brouwer kan beamen, is het selecteren van de juiste mouten, hulpstoffen, hop en gist een kritische factor bij het ontwerpen van een bier. Het kiezen van de verkeerde mouten, hop of gist kan de vergisting en de bierstijl volledig veranderen. Bij het brouwen van laag-alcoholisch bier is de receptkeuze nog kritischer; een te hoog percentage basismout kan een hoger vergistbaar wort opleveren, terwijl een te hoog gehalte aan toevoegingen kan resulteren in schuim-negatieve eigenschappen en een hoog zetmeelgehalte. Bitterhoptoevoegingen moeten ook worden afgestemd, aangezien de bitterheid hoger wordt waargenomen in deze bieren vanwege de lagere BU/GU-verhoudingen. Een gist kiezen die maltose- en/of maltotriose-negatief is, zal beter geschikt zijn om een laag-alcoholisch bier te brouwen, omdat ze niet in staat is bepaalde suikers te vergisten. Het kiezen van een traditionele gist, of een gist die STA1+ is, kan leiden tot oververzadiging, wat resulteert in een hogere ethanolgehalte. Het is ook aan te raden het gebruik van fruit te vermijden omwille van hun suikergehalte wat weer tot een te hoog alcoholgehalte zal leiden.

Moutkeuze

Mout van donker tot licht
Moutsoorten van donker naar licht
De selectie van het juiste basismout en aanvullende granen is de sleutel tot het creëren van een evenwichtig, volmondig bier met een bevredigend kleurgehalte. Het gebruik van een basismout met een hoger smaakprofiel, zoals Vienna, Münchener en Rogge, leent zich vaak goed doordat deze een grotere concentratie aan smaak en aroma toevoegen dan het traditionele bleke pale mout. Als een brouwer de voorkeur geeft aan lichtere moutsoorten zoals Pils, Pale Ale of  Maris Otter, wordt het gebruik van speciale granen en hulpstoffen aanbevolen om de smaak, kleur en body te ondersteunen. Het gebruik van speciale granen zoals tarwe-, kristal-, karamel-, dextrine- en melanodinemout kan smaak, aroma, kleur, mondgevoel en de schuimeigenschappen aanzienlijk verhogen, waardoor het karakter van gewone bieren beter wordt benaderd. Een goede manier om aan deze factoren bij te dragen is het gebruik van toevoegingen in vlokkenvorm zoals gerst-, tarwe- en/of havervlokken.

De moutkeuze wordt uiteindelijk bepaald door de methode waar je als brouwer voor kiest. Als je ervoor kiest de hoge-temperatuur/laag-stamwortgehaltetechniek toe te passen, zal het verhogen van het percentage speciale mouten en adjuncten betere resultaten opleveren dan het gebruik van hoofdzakelijk basismout. Gezien de kleine hoeveelheid mout die bij deze aanpak wordt gebruikt, kunnen de uiteindelijke bieren zonder het evenwicht van onvergistbare suikers, eiwitten en zetmeel dat door speciale mouten en adjuncten wordt bijgedragen, als dun of waterig worden ervaren. Bieren met hogere percentages van deze toevoegingen zullen een groter mondgevoel en body hebben met goed uitgebalanceerde smaken, kleur, en schuimende eigenschappen.

Als je kiest voor de koudmaisch-methode of vertrouwt op een giststam met een lage vergistingsgraad, is de graanselectie minder kritisch, aangezien wort dat wordt gemaakt door normaal of koudmaischen een hogere mout/waterverhouding heeft, die bijdraagt tot een betere moutsmaak, kleur en schuimvorming. Je moet nog steeds de nadruk leggen op het gebruik van speciale granen en adjuncten die geschikt zijn voor de verschillende stijlen, om een betere algemene sensorische aantrekkingskracht te creëren.

Gistselectie

White Labs

  • WLP618 Saccharomycodes ludwigii, beperkt maltose- en maltotrioseverbruik. Een meer neutrale stam met enige ethylacetaatproductie.
  • WLP603 Torulaspora delbrueckii, zal geen maltose en maltotriose vergisten. Fruitig, ideaal voor Belgische, Saison-stijlen of IPA's.
  • WLP686 Zygosaccharomyces lentus, gedeeltelijk onvermogen om maltose te fermenteren. Neutraler, maar moeilijk te kweken.

Fermentis

  • Safbrew LA-01, assimileert geen maltose en maltotriose, maar assimileert enkelvoudige suikers (glucose, fructose en sucrose) en wordt gekenmerkt door een subtiel aromaprofiel.
  • Safale S33, Fruitig gedreven stam, geeft een hoog mondgevoel en body aan het bier.

Lallemand

  • Windsor, uitgebalanceerd fruitig aroma en geeft een lichte frisse, gistige smaak. Bieren op basis van Windsor worden gewoonlijk omschreven als volmondige, fruitige Engelse ales. Maltotriose negatief

Hopselectie

Hopplant
Hop & Hydroponics
Hop is een belangrijk aspect van bier, en in bieren met een laag alcoholpercentage is de perceptie van bitterheid sterk verhoogd. Dus waar moet je op letten bij de hopselectie wanneer je deze bieren brouwt? Traditionele bitterhoppen kunnen een bier met een laag alcoholpercentage snel vervormen tot een onsmakelijk pintje. Een hulpmiddel dat je enorm kan helpen is de BU/GU verhouding. Die kan je gebruiken bij het balanceren van een bier om een zachtere bitterheid te creëren. Een app zoals Brewfather voorziet hier in.

Het verlagen van de bitterheid door de toevoeging van bitterhop sterk te verminderen, ze te verplaatsen naar later in het kookproces, of ze zelfs helemaal af te schaffen, zal resulteren in een betere balans die het bier een vergelijkbare bitterheidsbeleving zal geven als in gewone bieren.

Het verdient sterk de aanbeveling gebruik te maken van late hoptoevoegingen in de whirlpool en drooghoppen. Eén aspect waar men op moet letten is hopcreep, dat optreedt bij drooghoppen. Dit kan de verdere gisting van het wort in gang zetten, waardoor het alcoholgehalte iets hoger wordt dan bedoeld.

Welke bierstijlen zijn geschikt?

Je kan elke stijl brouwen die je maar wilt, je kan van elk gewoon bier een laag-alcoholisch bier maken. Door je moutstorting en/of je processen aan te passen, kan je iedere stijl brouwen, van een frisse, heldere pils tot een rijke chocoladeachtige stout, of buiten de richtlijnen treden en je eigen stijl creëren. Natuurlijk zullen sommige stijlen beter passen dan andere, vooral die met meer speciale granen en adjuncten, omdat ze een meer prominent smaakprofiel en mondgevoel zullen hebben dan bieren met hoofdzakelijk basismouten.

Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het plannen van je alcoholvrije of alcoholarme brouwsel en pluk de vruchten van bier zonder alcohol!

Recept

klasse:

A

stijl:

Low alcohol IPA

Receptgegevens

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

30 min.

alcoholpercentage:

0.9 %

begin-SG:

1025

eind-SG:

1018

EBC (kleur):

7

EBU (bitterheid):

13

Brouwhuisefficiëntie:

75 %

BU/GU verhouding

0.52

Watertype

Kraan

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Fermenteerbare ingrediënten

Pale Ale

900 g.

 

8 EBC

Leverancier: Dingemans

Zuurmout

50 g.

 

3,5 EBC

 

Carapils/Carafoam

50 g.

 

4 EBC

 

Munich

50 g.

 

15 EBC

 

Melksuiker (lactose)

50 g.

 

 

 

Water

Maischwater

6,4 l.

 

 

Leverancier: Kraan

Spoelwater

7,5 l.

 

 

Leverancier: Kraan

Hoppen

Centennial  

5 g.

15 min kook

8,5 α

Pellets 

Mosaic

2 g.

15 min kook

11,5 α

Pellets  

Centennial

6 g.

10 min vlam uit 80 °C

8,5 α

Pellets

Mosaic

4 g.

10 min vlam uit 80 °C

11,5 α

Pellets
 

Centennial

20 g.

dry hop 3 dgn.

12,5 α

Pellets

Mosaic

10 g.

dry hop dgn.

11,5 α

Pellets 

Vergisten en bottelen

Windsor

1 zakje

 

 

Leverancier: Lallemand

Bottelsuiker

6gr/liter

 

 

 

Maischschema

75 °C

78 °C

40 min.

5 min.

Bronnen

  1. Cold Extraction of Malt Components and Their Use in Brewing Applications – Brewing With Briess
  2. https://ultralowbrewing.com/
  3. David Heath, Homebrew.
Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen 2022

tww maart 2022
Door: Jacques Stricker

Het nieuwe jaar is weer gestart, alles komt langzaam weer op stoom. De voorbereidingen van de clubkampioenschappen zijn ook weer in gang gezet. Met andere commissies wordt samenwerking gezocht om de wedstrijdbieren wat breder onder de aandacht te brengen of  te behandelen, hetzij via de brouwdag of andere projecten zoals ‘Verbeter je bier’. Verdere info volgt zo spoedig mogelijk.

Hieronder alvast de twee wedstrijdbieren voor 2022:

APA (klasse A)

Algemene kenmerken

Een American Pale Ale is een hoppig blond Amerikaans biertype van hoge gisting met 4,5 tot 6,0 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Geel tot licht amber. Helder (mogelijk lichte tweeschijn). Ongelijkmatige, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is gemiddeld.

Geurassociaties

Matig tot sterk hoparoma (citrus grapefruit, marmelade,) meestal door drooghoppen van veelal Amerikaanse hopvariëteiten. Soms licht grassig. De hopgeur wordt ondersteund door een lichte moutigheid, vaak aangevuld met lichte tonen van brood, toast, biscuit. De fruitigheid is laag tot medium. Geen diacetyl.

Smaak

Gemiddelde tot hoge hopbitterheid. Gemiddelde tot sterke hopsmaak (citrusachtig), meestal afkomstig van typisch Amerikaanse hopsoorten. Kan licht grassig zijn in geval van drooghoppen. Het hopkarakter wordt ondersteund door een lichte tot medium moutsmaak, eventueel aangevuld met lichte brood-, toast- en biscuitsmaken. De moutigheid kan duidelijk aanwezig zijn, maar de nadruk ligt op hopsmaak en -bitterheid. Karamel is normaal niet aanwezig. De fruitigheid (esters) is laag tot medium sterk.

Basissmaak

De basissmaak is bitter tot zeer bitter, zoetig tot zoet.

Body

De body is medium.

Mondgevoel

Mogelijk plakkerig mondgevoel, niet samentrekkend ondanks het hoge hopgehalte. De koolzuurprikkeling is gemiddeld tot hoog.

Nasmaak

Droog, zoetig. Fruitig, marmelade, citrus hoppig.

Opmerkingen

Onderscheidt zich van GB Pale Ale door het gebruik van Amerikaans hopvariëteiten, een vaak lichtere kleur, afwezigheid van karamel, en minder vergistingsbijproducten.

Barley Wine (klasse D)

Algemene kenmerken

Een Barley Wine is een (zeer) zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. 8 tot 12,0 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Inzakkend tot stabiel laagje van een romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal.

Geurassociaties

Volle, zwaar moutige geur. Zoetig, hoppig (soms door drooghoppen), complexe, vaak kruidige geur. Complex, met een rijke, moutige zoetheid, duidelijk esters en hogere alcoholen en een mogelijke lichte tot matige kruidigheid. Soms karamel, toast en/of broodachtig aroma. De esters zijn matig tot sterk, met toetsen van rozijnen, pruimen, gedroogde kersen, vijgen of pruimen.

Smaak

De smaak is vol en complex. Vol, zoet, moutig en (mout)bitterig. Zwaar alcoholisch. Soms toegevoegde kruiden of andere toevoegingen. In balans met de moutigheid. Relatief lage bitterheid voor een bier van deze sterkte, alcohol biedt een zekere balans met de moutigheid. Zoete en volle bieren hebben een hoger bitterheidsniveau.

Basissmaak

De basissmaak is zoet, (mout)bitter tot sterk bitter.

Body

De body is vol, het is een degustatiebier. Sterk alcoholwarmend.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is relatief laag en de restsuikers zijn duidelijk waarneembaar.

Nasmaak

De nasmaak is vol en complex: sterk moutig, bitter met vaak complexe kruidigheid.

Opmerkingen

De Engelse, Amerikaanse en Belgische typen Barley Wines kunnen zich onderscheiden door de geur en smaakeigenschappen van de gebruikte hopsoorten

Aanmelden, inleveren en keuren

Aanmelden

Aanmelden van de wedstrijdbieren zal zoals gebruikelijk vanaf eind augustus via de website plaatsvinden.

  • Wedstrijdbieren: APA (klasse A) en Barley wine (klasse D)
  • Wedstrijdklasse A – C  en lichte bieren van klasse V
  • Wedstrijdklasse B – D  en donkere bieren van klasse V

Inleveren

De wedstrijdbieren kunnen worden ingeleverd op de clubavond van  oktober.  Wij gaan ervan uit dat inleveren weer op de clubavond kan.

Keuring

De keuring van de wedstrijdbieren zal plaatsvinden op de clubavond van november.

Terug naar overzicht