9 artikelen uit het clubblad van Augustus 2022

Terug naar overzicht

Van het bestuur, augustus 2022

tww augustus 2022
Door: Theo van Eijden

Bierkoelkast
De zomermaanden zijn voor de brouwer een periode van keuzes maken. Een brouwsel moet in deze warme periode in een koelkast onder gecontroleerde temperatuur vergisten. Zeker als de buitentemperaturen boven de 25 °C komen; er ontwikkelen zich dan veel esterige smaken in het bier. Voor mij betekent het dat ik mijn eigen koelkast moet leegmaken om het gistvat erin te kunnen plaatsen. Het gistvat van 50 liter past er precies in als ik alle vakjes en etages er uithaal. Vooruitplannen en tijdig de voorraad legen is vaak de beste oplossing. Het dilemma dat overblijft is dan nog ‘waar laat ik alle bieren die ik deze warme periode in de koelkast wil laten overzomeren’. Er zijn namelijk bieren die ik lang wil bewaren maar niet aan hoge temperaturen wil blootstellen. Om aan mijn familieleden duidelijk te maken waar ze mee te maken hebben, heb ik op de deur van de koelkast een afbeelding geplakt. Deze zijn bijvoorbeeld te bestellen via https://www.amazon.com/Warning-Fridge-Notice-Alcohol-Aluminum/dp/B075HS16M6. Leuk om cadeau te geven aan een bierliefhebber en/of thuisbrouwer.

De eerste activiteit die na de zomer op stapel staat is de jaarlijkse BBQ in Lisserbroek in het laatste weekeinde van augustus. We hebben weer een leuk programma samengesteld met verzorgde BBQ, live muziek en goed bier. Wat wil een mens nog meer… Omdat we vooraf bestellingen moeten doen bij de catering is het vereist dat jullie als leden zich vooraf aanmelden. Bij het verschijnen van dit clubblad is de inschrijving gesloten, helaas, maar we moeten ergens een streep trekken. Het enige dat we nog nodig hebben is dat de weergoden ons gunstig gezind zijn, hoewel er binnen genoeg ruimte is om het feest voort te zetten.

In het eerste weekeinde van september staat er weer een brouwdag gepland. Helaas is het animo voor de gezamenlijke brouwdagen na de Coronacrisis nog steeds niet op het oude niveau. Zaten we ooit tegen de 30 brouwsels, momenteel komen we rond de 10 brouwsels uit. Jammer, want als je kennis wil opdoen van het brouwen, is dat het moment om soortgenoten te ontmoeten en tijdens het brouwen kennis en ervaring van het brouwproces met elkaar te delen. Maar bovenal het zijn altijd heel gezellige dagen. Dus hierbij de oproep om toch weer eens je gezicht te laten zien op de brouwdagen.

Terug naar overzicht

Tussenstand project ‘Verbeter je eigen bier’: APA

tww augustus 2022
Door: Jan Wurpel

De kwaliteitscommissie (KC) heeft begin maart 2022 een project opgestart om leden de gelegenheid te bieden bier te brouwen, dit bier te laten keuren en vervolgens, met de verkregen terugkoppeling vanuit de keuring, het bier nog eens te brouwen. In afstemming met de Clubkampioenschapscommissie, die het jaarlijkse clubkampioenschap organiseert, is gekozen voor een American Pale Ale (APA). Dit is een redelijk eenvoudig bier om te brouwen maar eventuele foutjes zijn goed te detecteren.

Op de clubavond van maart heeft de KC een zeer uitgebreide lezing gegeven over dit bier, waarin ook de aanbevelingen van Gordon Strong (voorzitter van de BJCP) werden meegenomen. Het clubblad van april was nagenoeg geheel gewijd aan de APA, inclusief het recept dat door de KC samengesteld is om dit bier te kunnen brouwen. Het project was bedoeld om leden in de gelegenheid te stellen een dubbel pakket aan ingrediënten te bestellen; het eerste pakket direct na uitgifte te brouwen, vervolgens na rijping het bier te laten keuren en dan, met de verkregen terugkoppeling van de keurmeester, het tweede pakket te gaan brouwen.

Als KC hopen we ook dat een aantal (tweede) brouwsels mee gaan doen aan het clubkampioenschap 2022. Hierin is de APA het door de wedstrijdcommissie benoemde speciale bier. Het recept van de APA uit dit project is ontwikkeld in de applicatie ‘Brewfather’ voor een batch van 20 liter en gebaseerd op het brouwen met een ‘Grainfather’. Na uitlevering van de pakketten (dank aan Brouwmaatje!) is er gebrouwen en op 6 juli vond de keuring plaats van 13 eerste brouwsels. Alle bieren zijn gekeurd aan de hand van BKG-beschrijving van de APA met het daarbij behorende keuringsformulier. Iedere deelnemer kreeg zijn keuringformulier met op- en aanmerkingen terug en waar nodig vergezeld van wat adviezen om het volgende brouwsel te kunnen verbeteren.

Uit de keuringen zijn een aantal zaken duidelijk naar voren gekomen:

  • Volgens het type bier waren de bieren net niet hoppig genoeg. De hopgift, en dan met name de aromahopgift moet iets verhoogd worden. Hiervoor wordt het recept iets aangepast door de KC voor de volgende brouw. Hierbij moet er rekening mee worden gehouden dat de gift aan aromahop met 20 tot 40% verhoogd kan worden. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat als de aromahop in de whirlpool fase nog van aromahop voorzien wordt, ook wel hopstand genaamd, dit bij 80 °C van het wort geschiedt, en niet bij een hogere temperatuur, daar dan de etherische oliën die het aroma afgeven alsnog vervliegen.
  • Een aantal bieren miste wat bitterheid maar dat mag gezocht worden in de balans tussen zoet en bitter. Dit is iets dat iedere brouwer voor zich moet zien te verbeteren tijdens zijn/haar brouwproces.
  • Een aantal bieren had problemen met de schuimhoudbaarheid. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar zeker is dat een aantal ingezonden bieren nog erg jong was.Twee daarvan zaten pas één week op fles, andere net twee weken. Jong bier zou ook moeten schuimen, behalve als de nagisting te kort was.
  • Een klein aantal bieren had wat lichte afwijkingen die gerelateerd zijn aan een nog niet volledig afgeronde vergisting. O.a. niet helder genoeg, te veel koolzuur, sporen van diacetyl en een lichte gist smaak zijn genoemde punten. Dit is waarschijnlijk weer gerelateerd aan het feit dat een aantal bieren nog erg jong was en dus te snel gebotteld zijn of de hergisting op fles was nog niet volledig afgerond. Een aantal deelnemers is dus wat aan de late kant begonnen met brouwen waardoor het bier tijdens het keuringsmoment nog niet optimaal was.
  • Enkele leden van de KC hebben ook de APA uit het brouwpakket gebrouwen en dat scoorde behoorlijk goed, met als enige puntje dat iets meer hoparoma een nog hogere score had opgeleverd. Daarmee kan gesteld worden dat als de gift aan aromahop iets verhoogd wordt, het recept goed is.
  • De gistkeuze blijkt ook belangrijk voor de fijnproevers onder ons. Er waren 3 soorten gist geadviseerd door de KC. Namelijk de US-05, WY American ale 1 (1056) en WY American ale 2 (1272). De standaard meegeleverde US 05 gist deed het goed maar de door de KC gebruikte WY 1272 gaf zeker een prima resultaat. De WY 1056 is door niemand gebruikt.

Omdat er bij een aantal bieren wat op te merken viel wat betreft het schuim en de schuimstabiliteit, willen we graag nog even wat punten aanhalen die invloed hebben op het schuim. Volgens de onvolprezen Jacques Bertens zijn de volgende zaken van belang voor een beter schuimhoudbaarheid:

  1. Kies de juiste gist
  2. Inmaischen bij 65 °C of hoger
  3. Brouwzouten en gistvoeding gebruiken
  4. pH zo nodig corrigeren tijdens koken wort
  5. Kook niet langer dan 60 minuten
  6. Vergisting beginnen op lage temperatuur
  7. Temperatuurgecontroleerd vergisten
  8. Bier niet te lang op de gist laten staan
  9. Niet te veel gist voor de hergisting
  10. Voldoende suiker voor hergisting

Wellicht is de lage schuimhoudbaarheid van de bieren vooral naar de punten 3, 4, 6 en 7 terug te leiden. De andere punten zijn volgens een keurmeester in het recept wel afgedekt.

Verder wil de KC wat betreft het schuim, nog even wijzen naar het artikel van Gery Uijtenhaak van november 2017: Schuimvorming en schuimstabiliteit: do's & don'ts. De deelnemers kunnen nu hun tweede brouwsel gaan brouwen met de feedback die ze van de keurmeesters gehad hebben. De meesten zullen dat thuis gaan doen op een passend moment of tijdens de gezamenlijke brouwdag van 3 september. Op 3 september kunnen alle leden van 't Wort Wat! die interesse hebben om dit biertype te brouwen ook een APA gaan brouwen. Echter, dan wordt een iets ander recept/pakket toegepast, nl. een Sierra Nevada Pale Ale. Het biertype ‘Amercan Pale Ale’ is één van de wedstrijdbieren voor de clubkampioenschappen.

Wil je meedingen naar de titel ‘clubkampioen’ dan is dit een bier dat je zeker moet inleveren om kans op die titel te maken. We hopen als KC dat zoveel mogelijk leden meedoen met het clubkampioenschap. Temeer omdat je van de feedback over je ingeleverde bieren weer veel kan leren.

Dit project is nagenoeg afgerond. Nog niet helemaal, want we willen nog wel graag te weten zien te komen wat de scores zullen zijn van de APA's die ingeleverd worden voor het clubkampioenschap. Als we daarvan de resultaten kunnen analyseren, weten we of dit project iets heeft opgeleverd voor wat betreft de doelstelling ‘Verbeter Je Eigen Bier’.

Tot slot willen we Ron Visser, Nico van Kampen en Walter Bakker hartelijk bedanken. Zijn hebben zich belangeloos ingezet om alle aangeboden APA's vanuit dit project te keuren.

De Kwaliteitscommissie.

Terug naar overzicht

Brouw eens buiten de pot: Hard Seltzer

tww augustus 2022
Door: Theo van Eijden

Ik weet niet of het iemand is ontgaan maar er is tegenwoordig een nieuw drankje op de markt gekomen dat enorm aan populariteit wint. Ik denk dat het is ingegeven door de opkomst en populariteit van Radler. Naar mijn mening is dit de voorloper van de Hard Seltzer.

De naam Seltzer komt uit de jaren 1700, toen in de Verenigde Staten koolzuurhoudend water voor het eerst commercieel werd gebotteld. Dit is door Duitse immigatagen meegenomen uit het oude Europa. Het komt van oorsprong uit Duitsland, uit het stadje Selters, waar natuurlijk koolzuurhoudend water werd gedronken.

Vóór de uitvinding van de moderne geneeskunde werden natuurlijke behandelingen gebruikt. Koolzuurhoudend water was vaak één van die behandelingen voor allerlei verschillende kwalen. Daarom was er iemand zo slim om het bruisende water uit de natuurlijke bronnen te gaan verkopen. De Niederselter-bronnen in Duitsland waren de eerste bronnen waaruit water werd gebotteld en verscheept over de hele wereld om voor medicinale doeleinden gebruikt te worden. De kunstmatige manier om bruisend water te maken werd in 1767 uitgevonden door Joseph Priestly, en in 1781 begon de grootschalige productie van koolzuurhoudend water in Manchester, Engeland, waar een fabriek werd gebouwd door Thomas Henry.

Sinds enige tijd kunnen we in Nederland ook blikjes met Hard Seltzer kopen. Een van de bekendere merken is White Claw en ook Brewdog brengt onder de noemer Clean&Press dit drankje op de markt. In Nederland zijn inmiddels ook een aantal bedrijven op dit populaire drankje gesprongen. Zo heb je onder andere Pyke, Kever en Stëlz. Daarnaast werd onlangs bekend dat Heineken ook een Hard Seltzer op de markt gaat brengen. En verder gaat Coca Cola zich ook wagen aan dit bruisende drankje en deze zal eveneens in ons land op de markt komen.

Dit alles bij elkaar maakte me nieuwsgierig. Voor een thuisbrouwer zou het niet moeilijk moeten zijn om dit drankje zelf te maken. Allereerst: wat is een Hard Seltzer eigenlijk? In principe is het niets meer dan een bruisend drankje met vruchtensmaak en zeer weinig tot een beetje alcohol, maximaal 5%. Bij de vruchtensmaak moeten we niet gelijk gaan denken aan suikerbommen zoals de Bacardi Breezer een aantal jaren geleden. Het fruitige is wat subtieler en de hoeveelheid suikers is vrij laag.

Er is een makkelijke en een wat complexere weg om dit drankje te maken. De makkelijke variant is een bruiswater gebruiken zoals Spa rood en hier een beetje wodka aan toevoegen. Voor het fruitige kunnen we vervolgens een vruchtenextract toevoegen. Het voordeel van deze variant is dat het direct klaar is om te nuttigen.

Een een ‘authentieke’ harde seltzer van 5% ABV kan worden gemaakt met het volgende recept:

  • 1 liter koolzuurhoudend water
  • 0.2 ml limoenextract
  • 0,2 ml citroenextract
  • 30 ml pulpvrij sinaasappelsap, bij voorkeur vers geperst en daarna gefilterd
  • 1 g citroenzuur
  • 200 ml wodka

De complexere methode is het maken van een suikerrijke basis en deze vervolgens te vergisten. Dit proces is te vergelijken met het brouwen van bier. Tijdens of voor de vergisting wordt een vruchtenextract toegevoegd voor de smaak. Zonder de vruchtenextract is een Hard Seltzer eigenlijk niets meer dan koolzuurhoudend water met een licht alcoholische touch. De vruchtensmaak maakt het wat subtieler en brengt het bruisend water tot een hoger niveau.

Als je zelf een Hard Seltzer wilt ‘brouwen’, dan kun je dit doen door kristalsuiker op te lossen in warm water. Dit water verhit je voor een klein kwartiertje om het te pasteuriseren. Voor de brouwer is dit te vergelijken met het maischen en koken van het wort. Omdat de gist wat meer voedingsstoffen nodig heeft dan alleen suiker moeten we gistvoeding toevoegen.

Bij het brouwen van bier is het toevoegen van gistvoeding niet altijd nodig, omdat de benodigde voedingsstoffen al in het wort zitten. Het toevoegen van de gistvoeding is een heel belangrijk stap die je niet moet overslaan. Daarnaast moet je nog een extract maken van fruit, bijvoorbeeld een citroen of limoen uitpersen. Het toevoegen van dit extract doe je tijdens de vergisting. De Hard Seltzer bottel je vervolgens zoals je gewend bent bij het bottelen van bier; voeg wat suiker toe voor de hergisting op fles.

Recept Hard Seltzer

Hoeveelheid:

10 Liter

Begin SG

1031

Eind SG

1000

Alc.

5%

Ingrediënten

Hoeveelheid

Ingrediënt

11 l

Osmosewater of gedestilleerd water

2 gr

gips

0,7 gr

magnesiumsulfaat oftewel Epsom Salt

0,6 gr

magnesiumchloride

0,7 gr

natriumbicarbonaat oftewel Baking Soda.

800 gr

rietsuiker

1 zakje

SafAle US-05 of Mangrove Jack’s MHS, Hard Seltzer gist

3 gr

gistvoeding met DAP (diammoniumfosfaat) toegepast bij wijnvergisting

Aroma's

2 ml

limoenextract

2 ml

citroenextract

200 ml

pulpvrij sinaasappelsap (enkelvoudig, niet uit concentraat)

7 gr

citroenzuurpoeder

Opmerking van de brouwer

Aroma's toevoegen na de vergisting

Stap voor stap

  • Voeg water en suiker toe aan de ketel, zet het vuur aan en roer om de suiker op te lossen.
  • Controleer de sterkte van de oplossing en pas aan indien nodig; het begin SG moet 1031 OG zijn.
  • Ga door met verwarmen tot de oplossing kookt en kook gedurende 20 minuten.
  • Controleer het SG en verdun eventueel met osmosewater of gedestilleerd water.
  • Koel af tot 18 °C en giet over in het vergistingsvat.
  • Voeg gist en de voedingsstoffen toe. Beluchting is niet nodig voor het eerste gebruik van de meeste gedroogde gist. Andere courante gisten die populair zijn voor de productie van seltzer zijn champagnegist en distillateursgist.De gisting moet binnen ongeveer 12 uur beginnen.
  • Wanneer de gisting voltooid is (5-7 dagen na het toevoegen van de gist - het soortelijk gewicht hangt af van de gist en de voedingsstoffen, maar zou ongeveer 1,000 moeten zijn), koel dan af tot 0 °C of zo koud als thuis mogelijk is en bewaar koud om bezinking van de gist mogelijk te maken.

Commercieel geproduceerde Seltzer worden geklaard door filtratie en/of centrifugering, maar de meeste thuisbrouwers hebben geen filters. Een deel van de aantrekkingskracht van Seltzer is helderheid, toevoegen van  gelatine zorgt dat het mooi helder wordt.

De laatste stap is het toevoegen van de smaakstoffen. Los het citroenzuurpoeder op in het sinaasappelsap en voeg het samen met de citroen- en limoenaroma's toe. Daarna bottelen met  de gebruikelijke 6 gram suiker per liter.

Bron

https://byo.com/article/hard-seltzer-made-easy/

Terug naar overzicht

Gist: slurrie bewaren

tww augustus 2022
Door: Peter van den Bosch

Celosia brew brothers , Valkenburg

Inleiding

Logo Celosia brouwerij
Een van de redenen om lid te zijn van een brouwersvereniging is ervaringen uitwisselen en kennis met elkaar delen. Ook leuk, naast het roeren in potten en pannen op weg naar een nieuw en – hopelijk – hemels lekker biertje…

Kennis delen dus: Vandaar dit artikel met wat informatie over het bewaren van levende gist. Voor sommige ervaren brouwers onder ons misschien gesneden koek, voor anderen hopelijk nuttige informatie.

Als je – zoals wij – pas 2 á 3 jaar aan het brouwen bent is dat één grote ontdekkingstocht van experimenteren en kennis opdoen. Soms probeer je wat uit en dat nog geeneens om kosten te sparen, maar puur uit nieuwsgierigheid omdat je wilt weten of iets gaat of niet. En dus zoek je het grensje op. Maar het liefst voorafgaand daaraan wel wat research doen om enige kennis te vergaren. Er moet tenslotte wel een kans van slagen zijn…

Hergebruik

Vorig jaar hebben we slurry bewaard van Fermentis SafAle T-58 specialty ale. Daar hadden we een blond zomerbiertje mee gebrouwen en de neerslag uit de mandfles na het bottelen bewaard. Niet uit het gistvat, want destijds hadden we de gewoonte om ons gekoelde wort direct in 't gistvat te storten. Ongefilterd[1] dus en dan neem je eiwit- en tannine-neerslag mee in het gistvat. Dat wil je niet in de bewaring van slurry hebben om reden van bederf (tannines) en smaakinvloeden door afbraak van eiwitten. Denk maar aan de befaamde rotte-eierenlucht. Pfoeh… dat wil je toch niet.

Levende gist bewaren dus… Puur voor de leut, weggooien kan altijd nog. Want wat kost nou een pakje droge korrelgist! Maar daar gaat 't niet om, je wilt wat meer weten over hergebruik. Grote brouwers doen het ook, denk maar aan het ‘top croppen’ van vele bovengistende bieren. Maar da’s toch wat anders dan gistneerslag van de bodem bewaren. Dus hup… proberen maar met die slurry. Over hoe te bewaren en in welke condities later meer.

Kennis opdoen/research

In mijn kennissenkring zit een brouwmeester van Heineken (Zoeterwoude) die na een heel leven in het bier in binnen- en buitenland – en met name in het proeflaboratorium – in december 2021 met pensioen is gegaan. Naast zijn werk brouwde hij soms ook nog voor de hobby, een vakidioot dus! En bij zijn afscheid hadden zijn collega's een complete brouwinstallatie gemaakt. Aan hem heb ik gevraagd wat nou verstandig is qua bewaring en vooral hoe lang. Naar zijn mening is een half jaar gist bewaren wel het maximum en moet je dat vooral koel doen. En je moet er rekening mee houden dat de werkzaamheid van de gist naarmate de bewaring langer duurt wel afneemt. Gistcellen gaan op de duur toch dood. Optimaal is net boven nul opslaan.

Nou! Dat hadden we zelf eigenlijk ook al gedacht, in 2021 de Safbrew T 58 gist twee weken net boven nul bewaard. Vervolgens hebben we een volle eetlepel voor een gistvat van 15 liter daarvan gebruikt om de ‘Nep Chouffe’ te vergisten waarover in het clubblad al eerder wat te lezen viel. Dat ging super!

Bewaring

Gistslurriebewaarpotten
Hoe te bewaren? Om te beginnen moeder de vrouw even lief aankijken voor een lege conservenpot van erwtjes, kapucijners, augurken o.i.d. en die inclusief deksel uitspoelen met heet water, etiket eraf en daarna in de vaatwasser. Dan pot en deksel ontsmetten met kokend water of mee dompelen als je nog ander brouwspullen gaat ontsmetten. Maar dan moet je ook weer spoelen. Da’s dubbel werk dus …

Tip: de potten van HAK hebben een extra ontgrendelingsring, die krijg je altijd los dus die kun je lekker strak dichtdraaien. Als je zo'n dichte pot gaat koelen zuigt-ie namelijk ook nog vacuüm. Waarom zo'n pot ? Nou da's handig, want daar past een eetlepel in om te scheppen.

Nog een tip: gooi de gist na 1 keer hergebruik weg. Gist is levend spul en kan muteren. Dus keer op keer hergebruiken kan ertoe leiden dat een gistmutant de overhand krijgt en dan heb je ineens een heel ander bier. Je weet niet wat je doet met een afwijkende giststam! Dat kan soms verrassend uitpakken, maar is een gok die meestal tot teleurstellingen leidt.

Het grensje opzoeken

In juni 2022 zijn we nog een stap verder gegaan door koud bewaarde slurry (ook uit een mandfles geoogst) na 4 maanden weer in te zetten. We hadden een grote pot met SafAle US-05 Californian staan (zie foto) en nog een klein (ketjap-)flesje ernaast.

Dat flesje is – zoals gezegd – niet handig, maar leerde ons wel wat. Want toen we het hele spul vooraf langzaam op kamertemperatuur brachten begon de pot (met de deksel al los erop) te schuimen, maar in de vastgekoekte slurry in het flesje ontstonden koolzuurbellen waardoor de boel ging uitzetten en het flesje daardoor dreigde over te lopen. Teken van leven in de brouwerij! Letterlijk in dit geval… En dat na 4 maanden in rust.

Omdat we rekening hielden met minder levende gistcellen hebben we het hele spul gelijkmatig verdeeld over 2 kleinere potten en aangemaakt met wat steriel water. We waren voor 't eerst 30 liter aan het brouwen in 2 gistvaten van 15 liter elk en hoppa!! In ieder gistvat geen volle eetlepel, maar een heel potje omgekeerd. Baat 't niet dan schaadt 't niet, zullen we maar denken.

Toen werd 't spannend!! Zou die gist aanslaan? Voor de zekerheid hadden we 2 zakjes droge US-05 korrels klaar staan en in nood was dat in te zetten als na 48 tot 72 uur er nog geen activiteit in het waterslot kwam. Nou… dus wel! De gisting begon al heel snel en verliep ongeveer gelijk met gisting vanuit droge korrelgist. Die 2 zakjes staan er dus nog voor de volgende batch APA o.i.d. En om nou te zeggen dat we erg veel gistneerslag over hadden na hevelen in de mandflessen. Eh… nee, niet meer dan bij droge gist uit een zakje.

Inmiddels zit die batch APA in de flessen en we zijn benieuwd. Voor de cijferaars onder ons: we hadden volgens recept een start SG na koken en terug koelen van 1053 moeten halen en zaten op 1064. Waarschijnlijk door het gebruik van wat minder spoelwater voor het koken.

Na 1 week gisting bleven we steken op 1022 en hebben we de mandflessen (2 x 15 liter) nog maar een week op 18 °C gehouden om onder de grens van 1020 te komen waarop je kunt bottelen. Dat was na die week 1012! Zo dan… wat een verschil ! En dus zijn we een week koud gaan lageren om het bier extra te klaren. Dat is bij US-05 toch al geen probleem, die gist blijft goed op de bodem achter. Maar ook kleine beetjes helpen, nietwaar.

Tot slot

Niet te zeggen dat onze ervaringen altijd werken. Er zijn zoveel soorten bier, hoppies en gistkabouters. En we hebben ook een keer mee gemaakt dat een Duitse gist (SafAle K-97 - German ale) voortijdig stil viel. Kan dus ook, hè!

Maar probeer maar, da's het leuke van experimenteren. Zorg alleen wel dat je als achtervanger dezelfde gist droog in de koeling hebt klaar staan, zodat je kunt ingrijpen in de eerste 72 uur.

Brouw ze… Peter


[1] Dit jaar zijn we overigens wel gaan filteren en gaan we schoner aan de gisting beginnen. Schoner starten is toch beter!

Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (19)

tww augustus 2022
Door: Theo van Eijden

Op de website van 't Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

Zondag 7 augustus 2022

Voornaam

Jan

Vraag / opmerking

Heb afgelopen vrijdag een Porter gebrouwen met een Lallemand Windsor gist. Maar er zit nog geen beweging in het waterslot. De boel staat dus nog niet te gisten. Iemand ervaring met dit gist? Ik heb ongeveer 24 liter gebrouwen en er 2 zakjes gist in gedaan op een temperatuur van 20 graden. Pitching rate bij dit gist is 0,5-1 gram per liter. Er zit 11 gram in een zakje. dus heb 22 gram toegevoegd. Zou voldoende moeten zijn denk je. Ik heb nog een Wyeast 3787 gist liggen. Mocht de boel niet gaan gisten eventueel deze toevoegen? Of ben ik te ongeduldig?

Jan,

Zoals jij het opgeeft moet het gewoon goed gaan. Open voorzichtig even de deksel en kijk of er schuim op je bier staat. Is dat het geval dan is er niets aan de hand. Soms kan het wel 24 uur duren voordat de gist goed van start gaat. Het kan ook zijn dat de deksel van je gistvat niet goed afsluit.

Met vriendelijke groeten
Theo

Beste Theo,

Bedankt voor je reactie. Het staat nu te borrelen, nog niet heftig maar om de 12 seconden borrelt het op in het waterslot. Afgelopen vrijdagmiddag gebrouwen. Als het langzaam staat te vergisten zal het ook wel goed komen, toch

Groet,
Jan,

Beste Jan,

Mijn motto is ‘het wordt altijd bier’

Met vriendelijke groeten
Theo

Terug naar overzicht

De Polderbok is weer gebrouwen en gebotteld

tww augustus 2022
Door: Jacques Stricker

Polderbok 2022
De Polderbok is gebotteld in flessen van 0.33l en 0.75 l. De verkoopprijzen zijn als volgt vastgesteld:

1e doos  24*0.33L € 33,00 volgende dozen € 36,00 per doos
1e doos    6*0.75L € 18,50 volgende dozen € 21,00 per doos

Veel leden gaan na het leegdrinken van de flesjes 0.33l de etiketten afweken om de flesjes te hergebruiken. Om aan deze behoefte tegemoet te komen hebben wij dat alvast gedaan. Bij de flesjes van 0.33 L worden de etiketten daarom los in de doos bijgeleverd.

De voorverkoop van de Polderbok zal medio eind augustus, via de website opengesteld worden, dus houdt de nieuwsflits in de gaten, bestel op tijd want op is op! De uitlevering is op de clubavond van september of daarna via Brouwmaatje. In het clubblad van september zal de uitleverprocedure beschreven worden.

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond juni 2022

tww augustus 2022
Door: John Gouwerok

Dit is het tweede maandbier van 2022: een Saison met vlierbessen, gebrouwen door de Gebroeders van der Weijden.

De huidige clubavonden voelen anders aan dan voor Corona. Dat hoor ik van ander beheerders en verenigingen; de opkomst is lager en de sfeer is anders, maar we hopen dat het goed komt na de vakantie, als iedereen weer wat gewend is aan het gewone leven. De opkomst was dan ook wat lager dan normaal.

In de nieuwsbrief was door een misverstand vermeld dat er een Tripel op tap zou zijn maar het was deze Saison. Het tapte lekker weg, mede door het reductieventiel.

Enige opmerkingen op de wedstrijdformulieren waren: de vlierbessensmaak mag wel wat sterker; Lekker bier, in het begin wel wat bitter, mooie afdronk; Niet echt een saison; De tweede is nog lekkerder; Wat weinig schuim en zo dus voor elk wat wils. Er werden 45 formulieren ingeleverd met een totaal aantal punten van 315.19 Dat geeft een gemiddelde van 7,004, een ruim voldoende. Mathijs en Niels bedankt voor deze inzet.

Dat was het weer, tot een volgend keer, ik zie jullie bij de BBQ.
Groet,
jullie uitbater John

Terug naar overzicht

SafBrew™ LD-20

tww augustus 2022
Door: Theo van Eijden

Fermentis heeft een nieuwe actieve droge gist en enzymmix gelanceerd, ontworpen voor het brouwen van koolhydraatarme, droge, ondergistende bieren. De meeste bieren, ongeacht hun mogelijke bitterheid of zuurgraad, hebben over het algemeen een bepaald restsuikergehalte (complexe koolhydraten).

De nieuwste toevoeging aan de SafBrew-lijn, LD-20, combineert een sterke populaire ondergiststam met een nauwkeurig geselecteerd type enzym om brouwers te helpen typische lagers te maken die minder koolhydraten en calorieën bevatten. Het uitgebalanceerde mengsel van actieve gedroogde gist en enzymen in SafBrew™ LD-20 produceert drinkbare, zuivere en vrij neutrale pilsbieren bij veel verschillende brouwomstandigheden en presteert opmerkelijk goed bij lage temperaturen (12-20 °C). Omdat beide elementen in één product aanwezig zijn, hoeven brouwers niet twee keer te pitchen. In feite kunnen brouwers het direct in het wort doseren, mede bepaald door hun apparatuur en voorkeuren.

Afhankelijk van het specifieke bier dat je wilt brouwen, stelt SafBrew™ LD-20 je  in staat om het suikergehalte in het wort met maximaal 20% te verlagen, hetgeen betekent dat het uiteindelijke bier tot 20% minder suikers zal bevatten dan een bier dat is vergist met een standaard giststam. Dit levert dus een zeer droog bier op.

SafBrew™ LD-20 werkt doordat het via de enzymen complexe suikers kan afbreken, waaronder polysachariden zoals maltotriose. Een standaard gist is hier niet toe in staat en dus hield je altijd enige restsuikers in je bier over. De amyloglucosidase (AMG) in SafBrew™ LD-20 zet alle complexe suikers om, zodat tot 100% van het suikergehalte door de gist kan worden vergist. Deze 100% vergisting zorgt voor een droger bier en een hoger alcoholgehalte bij gebruik van hetzelfde wort. En natuurlijk: door alle suiker te vergisten, is het resultaat een aanzienlijke vermindering van koolhydraten.

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww augustus 2022
Door: Ben Jacobs

Voor de special uitkwam was ik nog blijmoedig aan het brouwen. Nu, met deze warmte, komt er niet veel uit het vat. Ten eerste heb ík er last van (u weet wel, van die warmte), maar ik merk ook dat het bewaren van mijn bier in dit weer problemen geeft. Het bier ontwikkelt sneller, en ik bemerk ook dat een enkel gist in de fles denkt: komaan, het is zomers, laten we maar weer eens extra actief worden, met de nadruk op dat extra. Met gushing als resultaat.  Toch jammer van dat bier. Misschien hebben er meer leden last van?

Helaas ben ik er ook al niet bij de BBQ. Eenzelfde evenement is er dan bij ons in de straat. Dan rol je daarna wel wat makkelijker je bedje in. Nog een fijne zomer, allen.

Proost, Ben

Terug naar overzicht