Artikelen
8 artikelen uit het clubblad van September 2022
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, september 2022 |
tww september 2022 |
![]() |
|
“Er is een tijd van voor en na Corona”. Kent u die uitspraak? Velen met mij werden er gek van. Iedere keer maar weer die zin. Toch blijkt dat binnen de club deze gevleugelde uitspraak ook een waarheid is. Brouwdagen moeten (bijna) worden geannuleerd door te weinig inschrijvingen, “Verbeter je eigen bier” kan rekenen op minder deelnemers dan gehoopt en ook clubavonden worden minder goed bezocht. Het was dan ook goed om te zien dat er weer een mooie opkomst was tijdens de jaarlijkse clubBBQ! De clubBBQ werd verzorgd door dezelfde cateraar als vorig jaar. Heerlijk BBQ gerechten die werden bereid op een pelletsmoker en kamados. Ook vloeide er rijkelijk bier van de tap (o.a de Polderbok 2022, een APA en hoppige Blonde) en evenzeer uit de fles. Zeer geslaagd en je vraagt je af waarom we onze bieren niet vaker inzenden voor wedstrijden. De gehele avond werd muzikaal omlijst door Robin (gitaar) en Marileen (zang). Al met al een geslaagde avond. Komende clubavond
De komende clubavond gaan we ons richten op smaakafwijkingen. Als voorproefje op de “professionele” sessie houden we een poorman’s version. Tijdens de avond gaan we met eenvoudige ingrediënten en ingrepen verschillende afwijkingen ontdekken. Uiteraard vertellen we daarbij ook hoe de experimenten thuis kunnen worden herhaald. Voor het herkennen van smaakafwijkingen is training noodzakelijk en we hopen hiermee een drempel te verlagen. De vereniging Tot slot, het is een terugkerend thema: participatie en wensen. Om beter de wensen en behoeften van clubleden in kaart te brengen gaan we jullie weer vragen om deel te nemen aan een online enquête. Een van de onderwerpen is o.a. de invulling van de brouwdagen en projectmatige aanpak. We hopen nieuwe inzichten te krijgen zodat we de club levendig en gezond houden in een veranderende wereld. Ideeën zijn altijd welkom! Denk mee, brouw mee, doe mee. |
|
Terug naar overzicht |
Clubkampioenschappen 2022 |
tww september 2022 |
![]() |
|
Een van de wedstrijdbieren de APA was het bier in het project verbeter je eigen bier van de kwaliteits commissie, zoals een ieder heeft kunnen lezen in het clubblad zijn de resultaten van dat project hoopgevende, wij verwachten daarom een hoge kwaliteit van deze ingezonden bieren. De Clubavond van vrijdag 28 oktober staat mede in het teken van het inleveren van de wedstrijdbieren voor de clubkampioenschappen. Algemene kenmerken -Barley Wine (klasse D) Algemene kenmerken |
|
Terug naar overzicht |
Van de inkoopcommissie, september 2022 |
tww september 2022 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mocht je nu denken "mooi hier komt een lekker bok recept" heb je het mis. Als je nu nog een bok wil brouwen dan is hij pas drinkbaar in de winter. En dan is het winterbiertijd. Logisch toch. Groeten, Recept voor september: Zwarte Sneeuw
Beschrijving
Recept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Hopwater, de nieuwe trend? |
tww september 2022 |
![]() |
|
Een alternatief voor bottelen met bottelgist en suiker is de koolzuur toevoegen door gebruikt te maken van een Sodastream. Vul de Sodastream fles met hopwater en voeg er op de gebruikelijke wijze de kookzuur aan toe. De hoeveelheid gemaakt hopwater is in dat geval veel kleiner. Daardoor heeft het vullen van flessen mijn voorkeur. Leuke flessen zijn die van helder glas zoals Corona of Desperado. Andere goede hoppen voor hopwater zijn Styrian Goldings of Tettnang. Het best kan je variëren met diverse hoppen en hoeveelheden om zo je eigen voorkeur te vinden. Het is in kleine hoeveelheden en met behulp van een Sodastream goed te doen, en zo kan je snel tot resultaten komen. Voor een paar liter is een enkele gram hop al voldoende, en dat blijft altijd wel ergens bij een brouwsel over. Bijgaand staan diverse links naar recepten. Het zal je opvallen dat er grote verschillen in de dosering zitten en in de wijze van aanpak. Het gebruik van Osmosewater is dus ook een optie, maar voor een start zou ik deze eerst even achter wege laten. Bronnen: https://hoohhops.com/hop-water https://brulosophy.com/2021/02/11/bru-it-yourself-h-bru-o-hop-water/ https://www.clawhammersupply.com/blogs/moonshine-still-blog/how-to-make-hop-water-soda-water-with-hops https://www.youtube.com/watch?v=aV6BPUH-UNc |
|
Terug naar overzicht |
Aankondiging Hop on Hop off |
tww september 2022 |
Keuring van de jury
De uitslag |
|
Terug naar overzicht |
Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt? |
tww september 2022 |
![]() |
|
Onderstaande tekst is een publicatie van Andy Brunning/Compound Interest 2022 en te vinden op www.compoundchem.com. Voor de illustraties bij dit verhaal is het goed om even naar die website te gaan. Zie over dit onderwerp ook de artikelen Brouwen van laag-alcoholisch bier 1 en 2 van Theo van Eijden in de clubbladen van februari en maart 2022.
Distillatie Sommige brouwers gebruiken membranen die wel water en alcohol doorlaten, maar geen smaakstoffen. Na het filteren voegen ze water weer terug aan het bier (waar de smaakstoffen dan dus nog in zitten, SdB) Vergisting beperken Speciale gist Vergisten bij lage temperaturen Andere methode
|
|
Terug naar overzicht |
Polderbok ophalen |
tww september 2022 |
![]() |
|
Nadat je de bestelling hebt geplaatst ontvang je een e-mail met daarin een overzicht van de bestelling. Op dit besteloverzicht vind je onderaan ook een barcode. Deze barcode wordt gebruikt om bij te houden welke bestellingen al zijn opgehaald. Daarom kan de Polderbok niet worden opgehaald zonder de barcode. De barcode kan je op papier meenemen, maar kan je ook laten zien vanaf je mobiel. Ben je niet in de gelegenheid om je Polderbok op te halen bij de clubavond van september 2022, dan heb je daarna nog 4 weken de tijd om je Polderbok op te halen bij Brouwmaatje, Ijweg 463 2143 CJ Boesingheliede. Het is ook mogelijk om je Polderbok, tegen betaling, op te laten sturen. Neem hiervoor contact op met Brouwmaatje. Geniet van de Polderbok en proost! |
|
Terug naar overzicht |
Hoe brouw ik |
tww september 2022 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Inleiding. Afhankelijk van het biertype wat ik wil gaan brouwen selecteer ik het juiste profiel en de verhouding kraanwater/ RO water. Hoe kom je nu aan RO water? Er zijn mij, hier in de buurt, 2 plaatsen bekend waar je het 24/7 kan tappen, dat zijn handelsonderneming Verbaas Boekweitstraat 32 Nieuw Vennep en Pompe speciaal reiniging Meer en Duin 56H Lisse. Deze verkopen het per 100 liter voor +/- € 2,50 (contactloos pinnen om muntje te bekomen) als je minder tapt is het verzoek om de rest in het riool te laten lopen omdat anders de pomp continu blijft lopen. Recepten.
![]() |
datum: | 17 september 2022 |
van: | Guus van der Veek |
klasse: | A |
stijl: | International Pale Lager |
Beschrijving
Toevoegingen: Vergistingsprofiel Ale: Waterprofiel: |
Recept gegevens
batchgrootte: | 20 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 5.5 % |
begin-SG: | 1053 |
eind-SG: | 1011 |
EBC (kleur): | 6.0 |
EBU (bitterheid): | 19.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 67 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Swaen Pilsner - Pilsmout | 3450 g | 3 EBC | Leverancier: The Swaen | |
Maisvlokken | 1000 g | |||
CaraPils | 490 g | 25 EBC | Leverancier: Weyermann | |
Rijsthulzen | 250 g | |||
Rijstevlokken | 75 g | |||
Galena hopbloemen | 8 g | 60 min. | 14.2 α | Bloemen |
Galena hopbloemen | 11 g | 10 min. | 14.2 α | Bloemen |
Gistvoeding (Yeast Nutrition) | 2 g | 10 min. | Leverancier: Wyeast | |
Iers Mos (Irish Moss) | 5 g | 10 min. | ||
Safale K-97 | 2 pk | Leverancier: Fermentis | ||
Gedemineraliseerd water | 24 l | |||
Gedemineraliseerd water | 7 l |
Maischschema
52 °C | 67 °C | 75 °C |
10 min. | 60 min. | 10 min. |
Je kan dit bier ook als ondergister brouwen met W34/70 of WLP940 om de zwavelsmaak er in te krijgen die je mist met K97.
Zoals hierboven te zien is gebruik ik gistvoeding van Wyeast dit geeft echt betere resultaten bij de vergisting het is 42,5 gram en je hoeft het niet in ene te gebruiken zoals bij een ander merk.
Een ander recept dat gewaardeerd werd was mijn Stone & Wood Pacific Pale Ale deze was te proeven op de BBQ maar dan met de hop Sabro.
Het advies is: gebruik hier echt Galaxy voor, deze hop is echt de enige correcte voor dit recept.
Stone & Wood - Pacific Ale - Clone
datum: | 17 september 2022 |
van: | Guus van der Veek |
klasse: | A |
stijl: | Australian Style Pale Ale |
Beschrijving
Hopstand Vergistingsprofiel: Ale |
Recept gegevens
batchgrootte: | 21 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 5.4 % |
begin-SG: | 1050 |
eind-SG: | 1009 |
EBC (kleur): | 10.0 |
EBU (bitterheid): | 26.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 78 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Swaen - SWAEN©ALE | 3500 g | 8 EBC | Leverancier: de Swaen | |
Havervlokken | 440 g | |||
Tarwemout (4 EBC) | 440 g | 4 EBC | ||
Rijsthulzen | 50 g | |||
Galaxy | 16 g | 15 min. | 14 α | Pallets |
Iers Mos (Irish Moss) | 5 g | 10 min. | ||
Gistvoeding (Yeast Nutrition) | 2 g | 10 min. | Leverancier: Wyeast | |
Safale US-05 | 1 pk | Leverancier: Fermentis | ||
Gedemineraliseerd water | 21 l | |||
Gedemineraliseerd water | 9 l |
Maischschema
50 °C | 64 °C | 72 °C | 78 °C |
15 min. | 40 min. | 20 min. | 10 min. |
Voor beide bieren gebruik ik dus 100% RO water omdat dit lichte bieren zijn.
Nog een laatste opmerking over Brewfather: Het lijkt erop dat ze aandelen in de gistfabrikanten hebben want het advies is vaak aan de hoge kant. Ik gebruik deze site https://stchiellus.mbse.eu om een reëlere hoeveelheid te krijgen.