8 artikelen uit het clubblad van September 2022

Terug naar overzicht

Van het bestuur, september 2022

tww september 2022
Door: Dennis van Rijswijk


Afgelopen clubavond

“Er is een tijd van voor en na Corona”. Kent u die uitspraak? Velen met mij werden er gek van. Iedere keer maar weer die zin. Toch blijkt dat binnen de club deze gevleugelde uitspraak ook een waarheid is.

Brouwdagen moeten (bijna) worden geannuleerd door te weinig inschrijvingen, “Verbeter je eigen bier” kan rekenen op minder deelnemers dan gehoopt en ook clubavonden worden minder goed bezocht.

Het was dan ook goed om te zien dat er weer een mooie opkomst was tijdens de jaarlijkse clubBBQ!

De clubBBQ werd verzorgd door dezelfde cateraar als vorig jaar. Heerlijk BBQ gerechten die werden bereid op een pelletsmoker en kamados.

Ook vloeide er rijkelijk bier van de tap (o.a de Polderbok 2022, een APA en hoppige Blonde) en evenzeer uit de fles. Zeer geslaagd en je vraagt je af waarom we onze bieren niet vaker inzenden voor wedstrijden.

De gehele avond werd muzikaal omlijst door Robin (gitaar) en Marileen (zang). Al met al een geslaagde avond.

Komende clubavond

Smaakafwijkingen (foto door ArtBreeder)
door ArtBreeder

Als bestuur hopen we dat bezoekers van de clubBBQ de smaak te pakken hebben en de weg naar De Boerderij weten te vinden.

De komende clubavond gaan we ons richten op smaakafwijkingen. Als voorproefje op de “professionele” sessie houden we een poorman’s version. Tijdens de avond gaan we met eenvoudige ingrediënten en ingrepen verschillende afwijkingen ontdekken. Uiteraard vertellen we daarbij ook hoe de experimenten thuis kunnen worden herhaald.

Voor het herkennen van smaakafwijkingen is training noodzakelijk en we hopen hiermee een drempel te verlagen.

De vereniging

Tot slot, het is een terugkerend thema: participatie en wensen.

Om beter de wensen en behoeften van clubleden in kaart te brengen gaan we jullie weer vragen om deel te nemen aan een online enquête. Een van de onderwerpen is o.a. de invulling van de brouwdagen en projectmatige aanpak.

We hopen nieuwe inzichten te krijgen zodat we de club levendig en gezond houden in een veranderende wereld.

Ideeën zijn altijd welkom!

Denk mee, brouw mee, doe mee.

Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen 2022

tww september 2022
Door: Jacques Stricker

Clubkampioenschappen
De eerste clubavond (BBQ) na de vakantie heeft inmiddels weer plaatsgevonden en daarom treffen we weer de voorbereidingen voor de clubkampioenschappen van 2022.

Een van de wedstrijdbieren de APA was het bier in het project verbeter je eigen bier van de kwaliteits commissie, zoals een ieder heeft kunnen lezen in het clubblad zijn de resultaten van dat project hoopgevende, wij verwachten daarom een hoge kwaliteit van deze ingezonden bieren.

De Clubavond van vrijdag 28 oktober staat mede in het teken van het inleveren van de wedstrijdbieren voor de clubkampioenschappen.
De keuring vind plaats op de clubavond van vrijdag 25 november.
 
Hieronder nog  even de informatie over de wedstrijdbieren: (bron BKG)
 
-APA (klasse A)

Algemene kenmerken
Een American Pale Ale is een hoppig blond Amerikaans biertype van hoge gisting met 4,5 tot 6,0 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Geel tot licht amber. Helder (mogelijk lichte tweeschijn). Ongelijkmatige, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is
gemiddeld.
Geurassociaties
Matig tot sterk hoparoma (citrus grapefruit, marmalade,) meestal door dryhopping van veelal Amerikaanse hop
varieteiten. Soms licht grassig. De hopgeur wordt ondersteund door een lichte moutigheid, vaak aangevuld met lichte
tonen van brood, toast, biscuit. De fruitigheid is laag tot medium. Geen diacetyl.
Smaak
Gemiddelde tot hoge hopbitterheid. Gemiddelde tot sterke hopsmaak (citrusachtig), meestal afkomstig van typisch
Amerikaanse hopsoorten. Kan licht grassig zijn in geval van dryhopping. Het hop karakter wordt ondersteund door een
lichte tot medium moutsmaak, eventueel aangevuld met lichte brood-, toast- en biscuitsmaken. De moutigheid kan
duidelijk aanwezig zijn, maar de nadruk ligt op hopsmaak en hopbitterheid. Karamel is normaal niet aanwezig. De
fruitigheid (esters) is laag tot medium sterk.
Basissmaak
De basissmaak is bitter tot zeer bitter, zoetig tot zoet.
Body
De body is medium.
Mondgevoel
Mogelijk plakkerig mondgevoel, niet samentrekkend ondanks het hoge hopgehalte. De koolzuurprikkeling is gemiddeld tot hoog
Nasmaak
Droog, zoetig. Fruitig, marmelade, citrus hoppig.
Opmerkingen
Onderscheidt zich van GB Pale Ale door het gebruik van Amerikaans hop varieteiten, een vaak lichtere kleur,
afwezigheid van karamel, en minder vergistingsbijproducten.

-Barley Wine (klasse D)

Algemene kenmerken
Een Barley Wine is een (zeer) zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. 8
tot 12,0 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Inzakkende tot stabiel laagje van een romige schuimkraag.
Koolzuurgehalte is normaal.
Geurassociaties
Volle, zwaar moutige geur. Zoetig, hoppig (soms door dry hopping), complexe, vaak kruidige geur.
Complex, met een rijke moutige zoetheid, duidelijk esters en hogere alcoholen en een mogelijke lichte tot matige
kruidigheid. Soms karamel, toast en / of broodachtig aroma. De esters zijn matig tot sterk met toetsen van rozijnen,
pruimen, gedroogd kersen, vijgen of pruimen.
Smaak
De smaak is vol en complex. Vol, zoet, moutig en (mout) bitterig. Zwaar alcoholisch. Soms toegevoegde kruiden of
andere toevoegingen. In balans met de moutigheid.
Relatief lage bitterheid voor een bier van deze sterkte, alcohol biedt een zekere balans met de moutigheid. Zoete en
volle bieren hebben een hoger bitterheidsniveau.
Basissmaak
De basissmaak is zoet, (mout)bitter tot sterk bitter.
Body
De body is vol, het is een degustatiebier. Sterk alcoholwarmend.
Mondgevoel
Het mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is relatief laag en de restsuikers zijn duidelijk
waarneembaar.
Nasmaak
De nasmaak is vol en complex: sterk moutig, bitter met vaak complexe kruidigheid.
Opmerkingen
De Engelse, Amerikaanse en Belgische typen Barley Wines kunnen zich onderscheiden door de geur en
smaakeigenschappen van de gebruikte hopsoorten

Aanmelden van de wedstrijdbieren  via de website zoals gebruikelijk, vanaf medio september
De inschrijving sluit op zondag 23 oktober.
- Wedstrijdbieren: APA (klasse A) en Barley wine (klasse D)
- Verder de wedstrijdklasse A – C  en lichte bieren van klasse V
- wedstrijdklasse B – D  en donkere bieren van klasse V
 
Voor het reglement en de spelregels zie de website, na inloggen:
voor leden  ->  documenten   ->  clubkampioenschap reglement

Inleveren (wedstrijd)bieren op de clubavond van 28 oktober.
Inleveren bieren met uitgeprint inschrijfformulier per 2 flesjes, (zie wedstrijdreglement)
Naast de wedstrijdbieren mogen ook alle andere bieren worden ingeleverd
 
Keuring van de wedstrijdbieren.
Op de clubavond van 25 november.
 
Prijsuitreiking
Op de clubavond van 16 december

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, september 2022

tww september 2022
Door: Michael Woolthuis

Glas bier
En zo in ene zitten we weer zo goed als in de herfst. Lekker hoor. Kunnen we weer allemaal bokken uitproberen en proeven. Dat betekent dus: de zoete commerciële verafschuw bokken, de zware van kleine brouwers lekker nagenieten bokken, een heleboel van die middelmatige "gaat wel enigszins lekker volgend jaar nog eens proberen" bokken, en verbaasd zijn over een paar van die "hè, is dit ook al een bok" bokken.
Met een beetje mazzel is er ook weer een bokkentocht in Haarlem om al fietsend (o nee dat is niet meer maar waarom bewaar ik dan eigenlijk dat vlaggetje), lopend dus, de diverse bokjes te degusteren. Gelukkig hebben alle meebokkende kroegen ook altijd wel wat anders op de tap. Want dan kan je af en toe een bok neutraliserend tussen spoel pilsje nemen om de smaakpapillen weer allemaal een beetje te resetten.
Ik kijk er naar uit.

Mocht je nu denken "mooi hier komt een lekker bok recept" heb je het mis. Als je nu nog een bok wil brouwen dan is hij pas drinkbaar in de winter. En dan is het winterbiertijd. Logisch toch.
Dus hier is een winterbierrecept.

Groeten,
Michael

Recept voor september:

Zwarte Sneeuw

datum: 17 september 2022
van: Michael Woolthuis
klasse: D
stijl: Porter (Baltic)

Beschrijving

Lublin hop is ook bekend onder de naam Lubelski.
Hoofdvergisting 1 tot 2 weken op 12°C tot 15°C
Lageren 2-6 weken op 5-10°C, mag ook langer gelagerd.
Bottelsuiker ongeveer 6,5 gr/liter
Alernatieve gist is elke neutrale bovengist

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 7.9 %
begin-SG: 1076
eind-SG: 1020
EBC (kleur): 164.0
EBU (bitterheid): 37.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pale mout (5 EBC) 2300 g   5 EBC  
Cara Munichmout (90 EBC) 600 g   90 EBC  
Brown malt 150EBC 200 g   150 EBC  
Carafa Special III (1300 EBC) 120 g   1300 EBC Leverancier: Weyermann
Aromamout (150 EBC) 200 g   150 EBC  
Perle 12 60 min. 9.2 α Pallets  
Lublin 20 g 30 min. 2 α Bloemen  
Lublin 20 g 15 min. 2 α Bloemen  
Lublin 25 g 5 min. 2 α Bloemen  
Lublin 10 g Koud hop min. 2 α Bloemen  
Saflager W-34/70       Leverancier: Fermentis

Maischschema

68 °C 78 °C
60 min. 5 min.

 

Terug naar overzicht

Hopwater, de nieuwe trend?

tww september 2022
Door: Theo van Eijden

Fles met ijsthee en hopbel (foto door ArtBreeder)
door ArtBreeder
In een vorig artikel schreef ik over Hard Seltzer, als iets dat je een keer moet gaan proberen. Vergeet dat zo snel mogelijk. Voor een brouwer is er maar één surrogaat dat iets in de buurt komt van bier en dat is  hopwater. Hopwater is een met hop doordrenkte drank die vaak koolzuurhoudend is en meestal koud wordt gedronken. Volg de beschrijving hoe je dit zelf eenvoudig thuis kunt maken. Of je nu de voorkeur geeft aan de term "Hopwater" of "Sparkling Hop Tea", de nieuwste trend om te genieten van de geweldige smaak van bier zonder de calorieën of de alcohol is een eenvoudig, verfrissend drankje dat schokkend eenvoudig thuis te maken is. Je kunt genieten van de vele aroma’s van je favoriete hoppen, en de ontspannende effecten van hop, zonder de uitdagingen en inspanningen die gepaard gaan bij het brouwen van bier of de bijwerkingen die gepaard gaan met het drinken ervan.
 
Wat is hopwater?
Hopwater is een met hop doordrenkte drank die vaak koolzuurhoudend is en meestal koud wordt gedronken.  Het heeft vele namen zoals hopwater, hopthee, hop ice tea, sprankelende hopthee, hop seltzer, enzovoort. In wezen heeft hopwater slechts twee ingrediënten:  Hop en water.  De meeste recepten vragen om toevoeging van citroen of citrusvruchten.  Veel recepten vereisen koolzuurgas. Maar maak je geen zorgen, er zijn enkele eenvoudige oplossingen voor in de onderstaande recepten. Hop is het bieringrediënt dat de bitterheid en aroma's geeft aan IPA’s en andere bieren.  De bitterheid komt door het vrijkomen van alfazuren bij het koken van hop.  Maar de andere aroma's en smaken ontstaan door de hop later in het brouwproces toe te voegen, zodat deze minder wordt verhit en de terpenen en smaakstoffen niet verdampen en in de uiteindelijke drank bewaard blijven.
Dit concept van kortstondig weken van de hop is wat hopwater smaakvol maakt met slechts een vleugje bitterheid. Je zult verbaasd zijn hoeveel deze drank naar bier kan smaken, terwijl hij toch licht en verfrissend blijft.
 
Hopthee
De eenvoudigste manier om van hopwater te genieten is gewoon hop toevoegen aan je favoriete thee.  Groene thee is waarschijnlijk de beste keuze die de aroma's van de hop niet zal overstemmen. Als je de beschikking hebt over verse hopbellen, probeer dan 3 tot 6 hopbellen toe te voegen aan je droge theezakje (of kruiden) in een kleine theepot en voeg dan het kokende water toe. De hoeveelheid bellen hangt af van de  alpha% van de hop die die je gebruikt. Vijf minuten trekken geeft je een milde hopthee.  Twintig minuten geeft je sterkere aroma's en een beetje bitterheid.  Je kunt ook meer hopbellen toevoegen als je niet het gewenste effect krijgt. Verwijder na het trekken de hop en de thee, en proef.  Voeg desgewenst citroen of honing toe. Koel en drink!
Opmerkingen: Geen verse hopbellen?  Geen zorgen.  Probeer te experimenteren met hoppellets.  Er zitten ongeveer 200 gedroogde bellen in 14 gram pellets.  Dat betekent dat het equivalent van 3 of 6 verse hopbellen neerkomt op 0,4 gram gedroogde hop in een kleine theepot.  Pas aan volgens je eigen smaak en voorkeur. Het kan een paar pogingen kosten om de juiste combinatie van groene thee en hop te vinden om het gewenste bierachtige smaakeffect te krijgen. Ieders smaak is een beetje anders.
Aanbevolen hop: Crystal of Goldings zijn goede aromatische keuzes voor hopthee.
 
Hopwater
Deze methode maakt gebruik van afgekoeld water voordat de hop wordt toegevoegd. Hierdoor zal de bitterheid veel lager zijn.

  • 10 liter water gekookt en afgekoeld tot 75 graden
  • Citroenzuur
  • 5 g Mozaïek hop
  • 6 gram bottel suiker per liter
  • Bottelgist
Start is het ontsmetten je gistvat met Starsan oplossing. Kook het water 20 minuten om het te steriliseren. Nadat het vat ontsmet kan je het gekookte water hierin gieten en laten afkoelen tot 75 graden. De pH verlagen tot ongeveer 5,6 door het toevoegen van citroen zuur, maar je zou dit ook kunnen doen met melkzuur of fosforzuur. Daarna de hop in een filterzak doen met zo klein mogelijke maaswijdte, deze 20 minuten laten staan weken in het gevulde gistvat. De hopzak met de  hopresten voorzichtig verwijderen en het water met gesloten deksel laten afkoelen. De volgende dag als het hopwater is afgekoeld de bottelsuiker en de bottelgist laten oplossen in afgekoeld gekookt water en deze toevoegen aan het  hopwater. Daarna goed roeren om alles goed te verdelen en bottelen op gebruikelijke wijze met de bottelsuiker en bottelgist. In de YouTube video’s wordt vaak het hopwater gelijk in sodakegs gedaan, omdat veel brouwers hier niet de beschikking over hebben is het recept aangepast naar  bottelen in flessen.
Een alternatief voor bottelen met bottelgist en suiker is de koolzuur toevoegen door gebruikt te maken van een Sodastream. Vul de Sodastream fles met hopwater en voeg er  op de gebruikelijke wijze de kookzuur aan toe. De hoeveelheid gemaakt hopwater is in dat geval veel kleiner. Daardoor heeft het vullen van flessen mijn voorkeur. Leuke flessen zijn die van helder glas zoals Corona of Desperado. Andere goede hoppen voor hopwater zijn Styrian Goldings of Tettnang. Het best kan je variëren met diverse hoppen en hoeveelheden om zo je eigen voorkeur te vinden. Het is in kleine hoeveelheden en met behulp van een Sodastream goed te doen, en zo kan je snel tot resultaten komen. Voor een paar liter is een enkele gram hop al voldoende, en dat blijft altijd wel ergens bij een brouwsel over.
Bijgaand staan diverse links naar recepten. Het zal je opvallen dat er grote verschillen in de dosering zitten en in de wijze van aanpak. Het gebruik van Osmosewater is dus ook een optie, maar voor een start zou ik deze eerst even achter wege laten.
 
Bronnen:
https://hoohhops.com/hop-water
https://brulosophy.com/2021/02/11/bru-it-yourself-h-bru-o-hop-water/
https://www.clawhammersupply.com/blogs/moonshine-still-blog/how-to-make-hop-water-soda-water-with-hops
https://www.youtube.com/watch?v=aV6BPUH-UNc
Terug naar overzicht

Aankondiging Hop on Hop off

tww september 2022

Hop On Hop Off Festival
Komend jaar is het weer zo ver de 4de editie van Hop On Hop Off Festival. Dit jaar hebben we weer de thuisbrouw wedstrijd op de planning staan. Hier onder alle informatie en de link naar het aanmeldformulier.
Eisen bier

  1. Een donker bier
  2. 8% alcohol of hoger
  3. EBC meer dan 30

Keuring van de jury
De jury beoordelen je donker biertje begin maart 2023. Dat doen ze in alle rust en ze maken daarbij gebruik van speciale proefglazen. De jury vult een uitgebreid keuringsrapport in en kennen per onderdeel punten toe aan het bier.
De bieren worden op de volgende kenmerken gekeurd:

  1. Visuele aspecten: koolzuur, kleur, helderheid, schuimkraag en schuimstabiliteit
  2. Smaak: basissmaak (zoet, bitter, zuur, volgens biertype), body (is het 'dun' of 'dik' bier), mondgevoel en afdronk.
  3. Geur- en smaakassociaties: wat ruikt en proeft de keurmeester allemaal en klopt dat volgens het biertype? Hier kunnen ook smaakafwijkingen worden geconstateerd, veroorzaakt door fouten tijdens het brouwen.

De uitslag
De jury gaat begin maart 2023 de brouwsels proeven. De top 10 beste bieren zullen in de spotlights worden gezet op zondag 2 april bij het Hop On Hop Off Festival 2023. Daarbij worden de nummers 1, 2 en 3 gekroond met een mooie prijs.
Inleveren
Je brouwt een donker biertje en brengt 3 flesjes tussen 14 en 16 februari naar het inleverpunt op Minervum 7166A, 4817 ZN Breda. Het inleveren van je bieren mag met je eigen etiket en/of naam. De jury zal blind proeven en dus niet weten van wie het brouwsel is, wel zo eerlijk. De organisatie zorgt voor deze blinde proeverij.
Wat levert het op?
Allereerst krijgt je een keuringsrapport van de professionele jury, dit is een goede indicatie over hoeverre je de techniek van het brouwen onder de knie hebt. Met deze waardevolle informatie kan je jouw bier nog beter maken dan het al is. Daarnaast winnen de beste 10 een plekje op het festival, waar vele professionele brouwers staan. Met deze kans op bekendheid kan jouw thuishobby uitgroeien tot iets groots.
Aanmelden
Aanmelden moet uiterlijk vrijdag 18 november en kan heel eenvoudig via:
https://forms.gle/divUhnA7vMRNSSGo9
Let op! Er zijn maximaal 50 plaatsen beschikbaar.
Belangrijke data
Uiterlijk aanmeldmoment    18 november
Inlevermoment                  14, 15 en 16 februari tussen 09:00 – 17:00 uur
Festival                            31 maart, 1 en 2 april 2023
Prijsuitreiking                    2 april om 17.00 uur
Voor meer informatie of als je een vraag hebt kun je contact opnemen via e-mail:
jennifer@organisatiebureauhop.nl
 
Regelement wedstrijd voor de thuisbrouwers Hop On Hop Off Festival 2023
§ Er worden maximaal 50 thuisbrouwers toegelaten tot de wedstrijd.
§ Er mogen alleen thuisbrouwers deelnemen.
§ Commercieel gebrouwen bieren zijn uitgesloten van deelnamen.
§ Er moeten drie flesjes per inzending ingeleverd worden.
§ Bieren moeten worden ingezonden als een donker bier.
§ Markeer je fles met je eigen etiket of naam. Zodat de organisatie ze goed gescheiden kan houden.
§ Opgave voor de wedstrijd dient te gebeuren via het aanmeldformulier.
§ Een deelnemer mag zich maar 1 keer inschrijven voor de wedstrijd.
§ Alle ter keuring ingezonden bieren dienen door de inzender zelf te zijn vervaardigd.
§ De fles en sluiting dienen onbeschadigd te zijn. Slijtagekenmerken op het glas gelden niet als beschadigingen.
§ Het gebruik van schuimkraagbevorderende-, body verhogende-, houdbaarheidsmiddelen, bierpreventieven en enzymen, anders dan welke van nature aanwezig zijn in het graan, zijn verboden.
§ De bieren dienen in de periode van 14 tot 16 februari 2023 op Minervum 1766A te Breda te worden ingeleverd.  
§ Het is deelnemers op geen enkele wijze toegestaan de beoordeling van de jury te beïnvloeden.
§ De jury bestaat uit keurmeesters welke door de wedstrijdcommissie op basis van hun deskundigheid daartoe zijn uitgenodigd.
§ Bij deelname aan de wedstrijd gaan de deelnemers akkoord met de deskundigheid van de jury.
§ De wedstrijdcommissie is uitgesloten van deelname.
§ Het oordeel van de jury is bindend.
§ Alle ingeleverde flessen vervallen aan de wedstrijdcommissie.
§ De uitslag wordt op zondag 2 april om 17.00 uur bekend gemaakt op het festival.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Jennifer Beer
Organisatie Hop On Hop Off Festival
 
Organisatiebureau HOP
Bezoekadres Kemelstede 2, 4817 ST Breda
Postadres Kapelstraat 109, 4817 NX Breda
076 82 00 206
jennifer@organisatiebureauhop.nl
www.organisatiebureauhop.nl

Terug naar overzicht

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

tww september 2022
Door: Sophie de Boer

Onderstaande tekst is een publicatie van Andy Brunning/Compound Interest 2022 en te vinden op www.compoundchem.com. Voor de illustraties bij dit verhaal is het goed om even naar die website te gaan. Zie over dit onderwerp ook de artikelen Brouwen van laag-alcoholisch bier 1 en 2 van Theo van Eijden in de clubbladen van februari en maart 2022.

Hoe alcoholvrij bier wordt gemaakt
 
Wat is alcoholvrij bier?
In verschillende landen worden ook verschillende definities gehanteerd van het begrip alcoholvrij. In het Verenigd Koninkrijk is bier met minder dan 0,05% alcohol alcoholvrij. In de Verenigde Staten is dat percentage 0,5. ( Volgens biernet ligt in Nederland de grens bij 0,1% alcohol. Daaronder heet het alcoholvrij, SdB). Met laag alcoholisch bier wordt in het VK bier bedoeld met een alcoholpercentage boven 0,5 en onder 1,2. Maar hoe wordt het nu eigenlijk gemaakt?
 
Niet vergisten
Tijdens de vergisting wordt alcohol geproduceerd. Brouwers kunnen de vergisting achterwege laten en dus geen gist toevoegen aan de wort. Dat betekent wel dat ze smaakcomponenten moeten gaan toevoegen die normaal gesproken tijdens de vergisting worden aangemaakt. Het resultaat is vaak nogal smaak-arm.


Verdunnen
Brouwers gebruiken extra mout en hop om op die manier een geconcentreerd bier te krijgen. Na de vergisting wordt water toegevoegd en zo het bier verdund tot het de gewenste concentratie heeft. De zuurgraad van het bier wordt vervolgens aangepast door het toevoegen van organische zuren, bijvoorbeeld melkzuur, en daarna koolzuur.
Alcohol verwijderen
Brouwers kunnen op de bekende wijze bier brouwen en daarna de alcohol verwijderen. Dat kan op verschillende manieren.

Distillatie
Alcohol verdampt bij een lagere temperatuur dan water. Het kookpunt van water is 100 graden Celsius en van ethanol is dat 78 graden Celsius. Wie bier verhit haalt op die manier de alcohol er uit. Maar niet alleen de alcohol, ook de smaakstoffen. Met vacuumdistilleren wordt het kookpunt van alcohol verlaagd, waardoor meer smaak behouden blijft.

Membraanfilteren
Sommige brouwers gebruiken membranen die wel water en alcohol doorlaten, maar geen smaakstoffen. Na het filteren voegen ze water weer terug aan het bier (waar de smaakstoffen dan dus nog in zitten, SdB)

Vergisting beperken
Andere brouwers passen de vergisting aan om het percentage alcohol in het bier te verlagen. Dat kan op verschillende manieren.

Speciale gist
Sommige brouwers maken gebruik van speciale giststammen die geen maltose (de voornaamste suiker in bier) kunnen vergisten en daardoor weinig alcohol produceren.

Vergisten bij lage temperaturen
Vergisting bij een lage temperatuur brengt weinig ethanol voort, maar wel een aantal smaakstoffen.

Andere methode
Er zijn nog andere methodes, die neerkomen op ofwel de hoeveelheid vergistbare suiker in de wort beperken ofwel de gist verwijderen voordat er al te veel alcohol is geproduceerd.
 
 
Vragen
Er zijn dus verschillende mogelijkheden om bier met een lager alcoholpercentage te maken. Maar welke is nou aan te bevelen voor een thuisbrouwer? Wat zijn de ervaringen hiermee? En welke combinaties van methoden zijn aan te bevelen? Wie is hier al mee bezig? En is het produceren van laag-alcoholisch bier ook te combineren met de doelstellingen van duurzamer brouwen, te weten minder gebruik van water en energie, gebruik van lokale ingrediënten en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen?
Wordt het niet eens tijd voor een proeftuinexperiment over het maken van  laag-alcoholisch bier in combinatie met duurzamer brouwen?


Stuur reacties svp naar de redactie.

 

Terug naar overzicht

Polderbok ophalen

tww september 2022
Door: Wilfred van der Heijden

Polderbok 2022
Polderbok ophalen, barcode mee!
Het is bijna weer zover. Op de clubavond van september kan de Polderbok weer worden opgehaald. Heb je de polderbok nog niet besteld, wacht daar dan niet te lang mee. Het zou jammer zijn als het is uitverkocht. Bestellen kan via de website van ’t Wort Wat. Klik op inloggen en na het inloggen op “Voor leden” menu en daarna op “Polderbok”. Als lid van onze mooie vereniging krijg je korting op de 1e doos met 24 flesjes van 30 cl en op de 1e doos met 6 flessen van 75 cl.

Nadat je de bestelling hebt geplaatst ontvang je een e-mail met daarin een overzicht van de bestelling. Op dit besteloverzicht vind je onderaan ook een barcode.
Bij het ophalen van de Polderbok is het belangrijk dat je de barcode bij je hebt.

Deze barcode wordt gebruikt om bij te houden welke bestellingen al zijn opgehaald. Daarom kan de Polderbok niet worden opgehaald zonder de barcode. De barcode kan je op papier meenemen, maar kan je ook laten zien vanaf je mobiel.
Bij het ophalen wordt de barcode gescand, wanneer de bestelling nog niet is opgehaald ontvang je de Polderbok en wordt er aangegeven dat je bestelling is opgehaald. Op deze manier willen we misverstanden voorkomen en ook dat bestellingen per ongeluk twee keer worden opgehaald.

Ben je niet in de gelegenheid om je Polderbok op te halen bij de clubavond van september 2022, dan heb je daarna nog 4 weken de tijd om je Polderbok op te halen bij Brouwmaatje, Ijweg 463 2143 CJ Boesingheliede. Het is ook mogelijk om je Polderbok, tegen betaling, op te laten sturen. Neem hiervoor contact op met Brouwmaatje.

Geniet van de Polderbok en proost!

Terug naar overzicht

Hoe brouw ik

tww september 2022
Door: Guus van der Veek

Inleiding.
In 2020 kreeg ik voor mijn verjaardag 2 brouwpakketten van Brew Monkey, daar zitten geen pannen of hevelfilters bij dus maar eens op internet gaan zoeken hoe ik dit aan moest pakken. Hierbij kwam ik ook de site van 't Wort Wat tegen en ben daar in november van dat zelfde jaar lid van geworden, want ik wilde wel de brouwcursus volgen. Helaas door Covid werd de cursus pas in 2022 gegeven. Eerst 2 10 liter pannen aangeschaft en een hevelfilter in elkaar geknutseld. Voor 5 liter bier was het wel erg veel moeite.
Maar goed ik was ondertussen besmet met het brouwvirus en in goed overleg met mijn partner mocht ik een Brew Monk brouwketel met RVS vergistingsvat  aanschaffen via de bekende brouwwinkel.
Ondertussen een aantal bieren gebrouwen die door de bierkeurmeesters gewaardeerd werden en waar ze wel het recept van wilden hebben, waarop ik zei dat ze wel in het clubblad mochten, de voorzitter vond dat ik dan maar een stukje voor het clubblad moest schrijven wat ik doe om tot deze bieren te komen inclusief de recepten.
 
Hoe brouw ik.
Ik gebruik Brewfather als brouwsoftware, voor die $20,- per jaar bied het een hoop waaronder een heel aantal recepten. Zie https://www.youtube.com/watch?v=5U0Hama2NwM voor uitleg van David Heath over Brewfather.
Ik volg David Heath op zijn youtube kanaal deze man heeft heel interessante filmpjes over equipment en recepten een aanrader dus.
Ik behandel mijn water altijd en pas het profiel aan, aan het biertype. Hoe lichter de kleur van het bier is hoe lager de alkaliteit van het water moet zijn. (Een goed boek hierover is How to Brew van John Palmer) (Zie het clubblad van Juni 2021 bld 65 voor alle zouten en zuren en wat ze doen.)
Eén keer per kwartaal haal ik het water rapport van de PWN op (zie Kwartaalrapportages | PWN) en pas het aan in brewfather standaard heb ik 2 waterprofielen Hoofddorps PWN water en reverse osmosewater.

Profiel leidingwater Hoofddorp

Afhankelijk van het biertype wat ik wil gaan brouwen selecteer ik het juiste profiel en de verhouding kraanwater/ RO water.
Hieronder zie je welke zouten en zuren ik gebruik voor het maischen en spoelen. Tevens gebruik ik lactid acid(Melkzuur) voor het aanzuren (pH aanpassen) van het maisch en spoel water, het maisch water pH houd ik tussen de 5,3 en 5,4 het spoel water hou ik op 5,3.

Instellingen water

Hoe kom je nu aan RO water? Er zijn mij, hier in de buurt, 2 plaatsen bekend waar je het 24/7 kan tappen, dat zijn handelsonderneming Verbaas Boekweitstraat 32 Nieuw Vennep en Pompe speciaal reiniging Meer en Duin 56H Lisse. Deze verkopen het per 100 liter voor +/- € 2,50 (contactloos pinnen om muntje te bekomen) als je minder tapt is het verzoek om de rest in het riool te laten lopen omdat anders de pomp continu blijft lopen.
Ik heb geluk gehad, Pompe had een internet winkel die gevulde 10 liter UN cans verkocht voor €4,50 gelijk 10 gekocht 😊.
Maar niet getreurd onze brouwwinkel verkoopt ook deze cans, maar dan leeg, koop UN cans deze hebben een grote opening waar de slang in past, de drinkwaterjerrycans hebben een te kleine opening. Je kan natuurlijk ook op internet gaan zoeken of je vergistingsvaten hiervoor gebruiken.

Recepten.
Ik wilde een lekker door drinkbaar zomer biertje brouwen en kwam uit op een Corona clone en heb dit recept gevonden en gebrouwen.
 

Mais
Coroma Cornbeer

datum: 17 september 2022
van: Guus van der Veek
klasse: A
stijl: International Pale Lager

Beschrijving

Toevoegingen:
Maischen - 0.704 g - Calcium Chloride (CaCl2)
Maischen - 0.087 g - Calcium Carbonaat (Kalk) (CaCO3)
Maischen - 1.078 g - Magnesium Sulfaat (MgSO4)
Maischen - 0.635 g - Calcium Sulfaat (Gips) (CaSO4)
Maischen - 6.087 ml - Melkzuur 80%
Spoelen - 0.261 g - Calcium Chloride (CaCl2) 33%
Spoelen - 0.391 g - Magnesium Sulfaat (MgSO4)
Spoelen - 0.235 g - Calcium Sulfaat (Gips) (CaSO4)
Spoelen - 0.174 ml - Melkzuur 80%

Vergistingsprofiel Ale:
18 °C - 7 dagen - Hoofdvergisting
20 °C - 14 dagen – Hoofdvergisting

Waterprofiel:
Reverse Osmosis Water (American Lager)
Ca 14 Mg 5 Na 8 Cl 11 SO 39
SO/CI verhouding: 3.4
pH maisch: 5.3
pH spoelwater: 5.3

Recept gegevens

batchgrootte: 20 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.5 %
begin-SG: 1053
eind-SG: 1011
EBC (kleur): 6.0
EBU (bitterheid): 19.0
Brouwhuisefficiëntie: 67 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Swaen Pilsner - Pilsmout 3450 g   3 EBC Leverancier: The Swaen
Maisvlokken 1000 g      
CaraPils 490 g   25 EBC Leverancier: Weyermann
Rijsthulzen 250 g      
Rijstevlokken 75 g      
Galena hopbloemen 8 g 60 min. 14.2 α Bloemen  
Galena hopbloemen 11 g 10 min. 14.2 α Bloemen  
Gistvoeding (Yeast Nutrition) 2 g 10 min.   Leverancier: Wyeast
Iers Mos (Irish Moss) 5 g 10 min.    
Safale K-97 2 pk     Leverancier: Fermentis
Gedemineraliseerd water 24 l      
Gedemineraliseerd water 7 l      

Maischschema

52 °C 67 °C 75 °C
10 min. 60 min. 10 min. 

Je kan dit bier ook als ondergister brouwen met W34/70 of WLP940 om de zwavelsmaak  er in te krijgen die je mist met K97.
Zoals hierboven te zien is gebruik ik gistvoeding van Wyeast dit geeft echt betere resultaten bij de vergisting het is 42,5 gram en je hoeft het niet in ene te gebruiken zoals bij een ander merk.

 

Een ander recept dat gewaardeerd werd was mijn  Stone & Wood Pacific Pale Ale deze was te proeven op de BBQ maar dan met de hop Sabro.
Het advies is: gebruik hier echt Galaxy voor, deze hop is echt de enige correcte voor dit recept.
 

Stone & Wood - Pacific Ale - Clone

datum: 17 september 2022
van: Guus van der Veek
klasse: A
stijl: Australian Style Pale Ale

Beschrijving

Hopstand
30 min hopstand @ 80 °C
30 min 80 °C - 28.6 g - Galaxy - 14% (9 IBU)
Koudhoppen
3 dagen - 43 g - Galaxy - 14%
 
Diversen
Maischen - 6.348 g - Calcium Chloride (CaCl2)
Maischen - 0.955 g - Canning Salt of Koosjer zout) (NaCl)
Maischen - 0.859 g - Magnesium Sulfaat (MgSO4)
Maischen - 2.902 g - Calcium Sulfaat (CaSO4)
Maischen - 3.818 ml - Melkzuur 80%
Spoelen - 2.625 g - Calcium Chloride (CaCl2) 33%
Spoelen - 1.203 g - Calcium Sulfaat (CaSO4)
Spoelen - 0.191 ml - Melkzuur 80%

Vergistingsprofiel: Ale
19°C - 7 dagen – Hoofdvergisting
19 °C - 3 dagen - Koudhop
20°C - 12 dagen - Hoofdvergisting
4 °C - 3 dagen - Cold crash
 
Waterprofiel:
Reverse Osmosis Water (Mild Ale Profile)
Ca 74 Mg 3 Na 21 Cl 93 SO 95
SO/CI verhouding: 1
pH maisch: 5.32
pH spoelwater: 5.3
 
P.S. Calcium chloride is een vloeistof maar ze geven grammen op in Brewfather, reken voor 1,3 gram 1 mL vloeistof.

Recept gegevens

batchgrootte: 21 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.4 %
begin-SG: 1050
eind-SG: 1009
EBC (kleur): 10.0
EBU (bitterheid): 26.0
Brouwhuisefficiëntie: 78 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Swaen - SWAEN©ALE 3500 g   8 EBC Leverancier: de Swaen
Havervlokken 440 g      
Tarwemout (4 EBC) 440 g   4 EBC  
Rijsthulzen 50 g      
Galaxy 16 g 15 min. 14 α Pallets  
Iers Mos (Irish Moss) 5 g 10 min.    
Gistvoeding (Yeast Nutrition) 2 g 10 min.   Leverancier: Wyeast
Safale US-05 1 pk     Leverancier: Fermentis
Gedemineraliseerd water 21 l      
Gedemineraliseerd water 9 l      

Maischschema

50 °C 64 °C 72 °C 78 °C
15 min. 40 min. 20 min. 10 min.

 
Voor beide bieren gebruik ik dus 100% RO water omdat dit lichte bieren zijn.
Nog een laatste opmerking over Brewfather: Het lijkt erop dat ze aandelen in de gistfabrikanten hebben want het advies is vaak aan de hoge kant. Ik gebruik deze site https://stchiellus.mbse.eu om een reëlere hoeveelheid te krijgen.

 

Terug naar overzicht