Artikelen
7 artikelen uit het clubblad van November 2023
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, november 2023 |
tww november 2023 |
Door: Martijn Aartsma | |
Afgelopen clubavondDe afgelopen clubavond hadden we Maurice van Zielst van Christeyns te gast. Maurice heeft ons door de essentiële stappen van het reinigingsproces geleid en uitgelegd hoe een grondige reiniging cruciaal is voor het brouwen. De toegezegde presentatie en de reinigingsinstructie zijn inmiddels op de website te vinden (onder Ledenmenu/Documenten). Komende ClubavondDe komende clubavond worden de bieren voor het clubkampioenschap samen gekeurd. Samen met bierkeurmeesters kunnen leden de ingezonden bieren proeven en keuren op basis van de voorgeschreven bierkenmerken volgens het BKG. Ik kan uit persoonlijke ervaring zeggen dat dit een zeer leerzame en vermakelijke beleving is, en dus zeer aanbevelenswaardig. Alvast een tip van de sluier: de clubkampioenschapsbieren voor volgend jaar worden Weizen (Klasse A) en Baltic Porter (Klasse D). En verderWe hebben heel goede respons gekregen op de enquête voor een eventueel 2e clubbier, waarvoor hartelijk dank! Het enthousiasme voor een tweede clubbier is groot, en daar zijn we erg blij om. Welke dat gaat zijn en in welke vorm we dat gieten is nog niet helemaal zeker (voor bepaalde bieren was het nek-aan-nek). Het lijkt ook een uitgelezen moment om dit bier te koppelen aan het lustrum van de vereniging (zie ook de oproep hieronder). Gezamenlijke brouwdagWanneer de eerstvolgende brouwdag plaatsvindt is nog niet geheel helder (februari of maart). Het bier dat we dan willen brouwen is één van de clubkampioenschapsbieren (Weizen of Baltic Porter). We houden u uiteraard op de hoogte! LustrumTot slot: Dennis heeft het in het vorig clubblad al genoemd: volgend jaar viert de vereniging haar 30-jarig jubileum. Hierbij nogmaals de oproep: zou je iets willen helpen organiseren of heb je ideeën hierover? Stuur dan alsjeblieft een e-mail naar het bestuur via bestuur@ twortwat.nl. Namens het bestuur: warme brouwersgroet, en hopelijk tot snel! |
|
Terug naar overzicht |
Van de inkoopcommissie, november 2023 |
tww november 2023 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept van de maandIk hoor u al denken. Zie ik het goed? Een hazy frisse IPA, net nu ik een voorraad bokken en winterbieren heb ingeslagen! Moet dat nou! Het is toch geen zomer, ik regen net nog uit m'n jassie. Ja, want dit is een overheerlijk biertje dat ontzettend goed past bij een niet al te zwaar vissig voorgerecht of bij fruitige nagerechten. Ook als vervanger van die vieze glühwein kan hij lekker mee in de tas. Heb je op de kerstmarkt in ieder geval iets lekkers te drinken. Je zou kunnen proberen om de boel op te fleuren met wat rood fruit maar pas dan wel op want een overdaad aan vitapientjes kan nooit goed zijn. Ik heb er nog even over nagedacht om een beetje lambiek of geuze bij te mengen in navolging van de Vicaris triple-Geuze. Maar ik denk dat dat bij dit bier minder op zijn plaats is. Bitterzoet is altijd beter dan bitterzuur. (Als je nu niet weet wie of wat Vicaris is dan had je maar mee moeten gaan met de door Martijn en Fred perfect georganiseerde excursie.) Groeten, HIPARecept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Opmerkingen van de brouwer
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, clubavond 27-10-23 |
tww november 2023 |
Door: John Gouwerok | |
De zaal liep redelijk rustig vol en ze hadden zin in een gezellige avond. Dat kwam goed uit, er was een spreker en maandbier. De spreker ging het hebben over schoonmaak, desinfecteren en reinigen, hoe en wat je daarvoor nodig hebt en wat je niet en wel mag gebruiken. De hobbybrouwers waren gekomen naar een soort alternatieve huishoudbeurs voor mannen die wilden beginnen aan de grote schoonmaak, nog net niet met schort, handschoenen en hoofdoek, maar ze waren er klaar voor, dus! Nu de praktijk. Verschillende middelen voor het reinigen van flessen, vaten en leidingen kwamen aan de orde en allerlei handige tips tegen vervuiling zoals biersteen, bacteriële besmetting of dimethylsulfide kwamen aan de orde en die krijgen we nog per mail. Het was dan ook een leerzame lezing voor alle aanwezigen. Voor het maandbier was er al snel een lange rij vanwege het schuim bij het tappen, dat wel vaker voorkomt, dat kan niet altijd aan de brouwer liggen. We hebben al een reduceerkraan, we gaan ook kijken naar de leidingen en de tapinstallatie. Het maandbier was van GUUS van der VEEK die een 10ltr Pacific 4.9% vaatje had, dat fors schuimde maar de smaak was er niet minder om. Met 17 wedstrijdformulieren en gemiddeld 7.2 een goed resultaat, dank GUUS voor je inbreng. Dit was het weer tot een volgende keer, |
|
Terug naar overzicht |
Amber bier, geen stijl |
tww november 2023 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Peter van den Bosch | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
Amber bier is geen bierstijl, maar gaat uitsluitend over de kleur van het biertje. Wel zijn de meeste amber bieren wat zoetig, karamelachtig en met een licht bittertje en wat body. Niet dat dat moet, maar het verwachtingspatroon van mensen is wel iets dergelijks. De kleur wordt gevoelsmatig door velen geassocieerd met bruine suiker en karamel. Dus dat wordt her en der dan ook zo gemaakt, want kleine craftbrouwers produceren tenslotte voor de vraag. Van de afzet moet het uiteindelijk wel komen. Wij hebben ook de bedoeling om een keer zo'n biertje te maken zoals hierboven beschreven.
Gewoon, een keertje leuk! Maar waar haal je een recept vandaan dat voldoet aan onze plannen? Zoeken op het internet leverde niet veel bruikbaars op dat me aanstond. ~~ Of ik kan niet zoeken natuurlijk 😊 ~~ Op de websites van kleine brouwers van Schuddebuikerveen tot aan Nergenshuizen of op buitenlandse sites is het een speurtocht naar de bekende speld in een hooiberg. De meeste brouwers openbaren hun recepten niet. Heel logisch natuurlijk. Je komt wel wat tegen, maar overal verspreid. Het is nog niet zo eenvoudig, omdat dit eigenlijk geen bierstijl is staat het niet gegroepeerd in een categorie o.i.d. Uiteindelijk toch iets gevonden dat me een beetje aan stond. Een recept dat ook bruikbaar was om onze voorraad speciaalmout een keer mee op te maken. Je weet wel: THT datum en dan heb je nog even daarna, maar het moet wel een keer op. Ouwe meuk geeft geen lekker bier! Dus dan maar even verder sleutelen aan dat recept voor een eigen versie. Dat was nog niet zo simpel eigenlijk. Of wil ik gewoon teveel dingen tegelijk op zijn plek laten vallen? Whatever… Amber bieren horen tussen 20 en 35 EBC te zijn en een bittertje rond de 30 IBU is ook mooi. Boven de 35 EBC kom je in de koperkleurige bieren terecht. Niks mis mee en zo'n biertje hebben we pas nog gebrouwen. Maar dat is geen amber meer. Dus dan maar effe puzzelen. MoutenAls je veel ambermout (70 EBC) gebruikt in de stort kom je wel op een EBC uit die voor amber past. Maar wordt dat een lekker bier? Of gaan de carameltonen van ambermout dan teveel overheersen? We hadden nog maar een halve kilo Goldswaen amber en daarentegen basis pilsmout nog meer dan zat in voorraad. Dat leek ons trouwens ook verstandiger om in de stort te doen. Maar zo haal je de gewenste kleur niet en hoe krijg je die erin? De oplossing zat in het toevoegen van een kleine portie chocomout van ca. 900 EBC. Zo voeg je geen grote massa toe aan de stort, maar breng je er wel kleur in. Die chocomout droeg ook wat verhoging bij aan de IBU van het bier maar dat bleef beperkt tot 1 á 2 punten. De HoppenAls bitterhop is Aurora gekozen, ook wel ‘Improved Styrian Golding’ genoemd. Qua smaakpalet komen deze twee dicht bij elkaar, maar het gehalte werkzame stoffen (alfazuur, enz.) van Aurora is hoger. Dus is als substituut is Styrian Golding als bitterhop ook mogelijk, maar dan moet er even omgerekend worden op basis van % alfazuur. * De naam van het biertje, waarover verder meer GistAls gist gekozen voor US05, die gebruiken we regelmatig, accentueert de hoppen en geeft mooi helder bier. Eventueel zou S04 ook prima passen en die heeft een hoge flocculatie. Dus die zou je mooi schoon uit het gistvat kunnen hevelen. De trub van S04 wordt een beetje pudding-achtig en gaat bijna niet mee naar de mandfles. Maar ja, we hadden nog US05 liggen en die S04 niet meer. Dus daar is ie weer: THT datum en eerst opmaken maar. En zo ontstond uiteindelijk een recept. En weer kleuren we – qua biertype – buiten de lijntjes. Valkenburgse windmolen (amber) 30 ltr - 6%Historical Beer(Tsja, brewfather wist het dus ook niet te plaatsen) Receptgegevens
IngrediëntenVergistbare ingrediënten (9.15 kg)
Hop (90 g)
Gist
Maischprofiel
Vergistingsprofiel
This is a recipe by Celosia brew brothers (Peter) En dan de naamgevingDaar gaan we weer! Inhaken op lokale kwesties is bij ons traditie en dus gaat dit bier daarom ‘Valkenburgse windmolen’ heten. Waarom dat nou weer? Nou… Na de perikelen die we hebben meegemaakt rondom de bouw van de Rijnlandroute die ons inspireerden tot lachwekkende namen, is er nu een nieuw ‘hoofdpijndossier’. In de Gedeputeerde Staten van Zuid Holland zat voor de verkiezingen van maart j.l. een milieufreak die het plan had om 3 hoge windmolens te bouwen bij het Valkenburgse meer tussen Katwijk en Leiden West, langs de A44. Dat vinden de bevolking en de gemeente Katwijk maar niks, tussen twee dichtbevolkte wijken en midden in een recreatiegebied. De verkiezingen zijn geweest en de hoop was op en ander provinciaal college, maar – o jee – hij zit er weer! En de gedeputeerde dramt vrolijk verder. De gemeente heeft al eerder twee haalbaarheidsonderzoeken gedaan. En wat blijkt? Niet verstandig op die plek en financieel onhaalbaar, want windmolens passen het beste in grote windmolenparken. Dat is ook vastgelegd in rijksbeleid, maar daar heeft onze ‘provinciaal’ geen boodschap aan. En hij gaat – tegen de stroom van weerstand in – willens en wetens toch zijn zin doordrijven. Nou… dat wordt nog wat! Hij wil de nieuwe wijk ‘Valkenhorst’ op het terrein van het voormalige Vliegkamp Valkenburg (en directe omgeving) daarmee energieneutraal maken. Okay dan, dat wordt nog een strijd! Uit militair oogpunt was de sluiting van die NAVO basis achteraf al een politieke blunder, zo wordt nu openlijk in de legertop toe gegeven. Maar nog een blunder in de ruimtelijke ordening kunnen we er niet bij hebben. Voor ons reden om deze naam te gebruiken. En dat bier mag er komen, die lelijke ondingen zijn inmiddels niet meer nodig en wil men hier zeker niet. Zet die maar in de duinen of – nog beter – op zee. In een groot windmolenpark kunnen er nog wel drie bij. Hemelsbreed maar een paar kilometer verderop en een kabel leggen doet wonderen. De wijk Valkenhorst verrijst op termijn vlak achter de duinen. Appeltje-eitje toch? ‘Valkenburgse windmolen’ dus… Veel brouwplezier! |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Penari nieuws, november 2023 |
tww november 2023 |
Door: Nico de Boer | |
Vorig jaar december werden de Penari's verrast met de gouden veer. Sindsdien kijkt de veer vanuit de woonkamer regelmatig uw schrijver aan met een blik van: “zou je niet weer eens wat gaan schrijven?”. De veer heeft gelijk, het schrijven schiet niet op. Niet alleen het schrijven schiet niet op, ook de brouwhobby schiet niet op. De Penari's hebben het druk met banen, pubers opvoeden, hartkwalen en andere pijnen. De maandagavond bieravond lukt op de een of andere manier meestal wel, het probleem zit 'm in het plannen van een brouwsel. Eenmaal gepland lukt het meestal ook wel. Zo hebben we begin november eindelijk een Quadruppel gebrouwen en in augustus een dubbelbok Eerder schreven we dat we schoorvoetend en onder aanmoediging van een van de Penari's met onze tijd probeerden mee te gaan door de Brewfather software te gaan gebruiken. Brewfather is gratis dus dat past wel bij de Penari filosofie maar alle interessante opties in Brewfather zijn alleen voor het premium account en dat kost natuurlijk geld. Zuinig als de Penari's zijn hebben we maanden het internet afgeschuimd naar kortingcodes voor Brewfather, totdat we ergens in augustus 20% korting te pakken hadden. Premium zijn we nu! Dus als eerste onze voorraad in Brewfather gezet, nou ja, na 1 avond zaten 80% van de mouten erin en moeten we nog steeds de hoppen en andere toevoegingen erin zetten. Ook hebben we intussen een float (gekregen), zo'n dobber waarmee je realtime SG kan meten. Deze hebben we meteen gekoppeld aan Brewfather. Erg leuk om vanaf je vakantieadres de vergisting van onze Dubbelbok te volgen. Of al dat nieuwerwetse spul echt helpt moet nog blijken want helaas is in de dubbelbok een besmettinkje geslopen. Dat schijnt niet aan de techniek te liggen maar aan falende schoonmaak. Het bier smaakt een beetje naar meloen en we menen een Velponluchtje te kunnen ontwaren… toch maar gebotteld en over een jaar eens kijken wat het geworden is. Gelukkig kunnen we 18 november weer oldschool brouwen op de gezamelijke brouwdag, eens kijken of dat zonder bijsmaakjes en Brewfather lukt. Aan projecten zijn we dit jaar niet toegekomen, we moeten nog steeds een 2e perenstout brouwen in het kader van Duurzamer brouwen. En ook innovaties aan de brouwinstallaties waren er dit jaar niet, de installatie is nog steeds hetzelfde. Terug naar de gouden veer, die staat deze maand voor het laatst in de kast en kijkt toe hoe dit stukje geschreven wordt. We zijn bang dat hij volgende maand naar een ander baasje zal gaan verhuizen. We zullen je missen, Veer! |
|
Terug naar overzicht |
Van Wort tot Kunst |
tww november 2023 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
De intrigerende rol van pellicles in bierHet Noodlot heeft bij Huize Van Eijden toegeslagen, zie foto. En nu ik hiermee te maken heb, dwingt dit fenomeen me tot een diepgaand onderzoek naar de smerigheid die op mijn bier aanwezig is. Het begon als een soort miniatuurijsschotsen en -belletjes en is inmiddels uitgegroeid tot bijzonder ‘landschap’. Een pellicle is een dunne film, ook wel ‘velum’ genoemd, die kan ontstaan aan het oppervlak van een fermentatieproces. Dit gebeurt wanneer bepaalde soorten gisten en bacteriën aanwezig zijn en er zuurstof beschikbaar is. Een pellicle kan wit, gebroken wit of helder zijn en heeft over het algemeen een poederige, wasachtige of slijmerige uitstraling, vaak met belletjes of rimpels, maar nooit pluizig of harig. Het is belangrijk om een pellicle niet te verwarren met schimmel, kraüsen, ‘gistvlotten’ of films van oliën. Pellicles kunnen worden gevormd door verschillende wilde gisten en bacteriën. Daarom is het op basis van uiterlijke kenmerken niet mogelijk om precies te bepalen welke micro-organismen aanwezig zijn. Voor een nauwkeurige identificatie moeten microbiologische tests worden uitgevoerd; voor de gemiddelde thuisbrouwer is dat dus onmogelijk. Aangezien commerciële stammen van brouwersgist die worden gebruikt voor bier en wijn doorgaans geen pellicle vormen (met uitzondering van sherry/floragist en mogelijk WLP644), wordt de aanwezigheid van een pellicle vaak beschouwd als een teken van besmetting. Pelliclevorming is daarentegen normaal in fermentatieprocessen met wilde micro-organismen of niet-Saccharomyces culturen zoals Brettanomyces. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in gemengde fermentatiebieren, kombucha, azijn en wijnen, cider en hydromelen met Brettanomyces of ongepasteuriseerde grondstoffen zoals fruit of honing. De aanwezigheid van een pellicle in deze producten geeft alleen aan dat er micro-organismen aanwezig zijn en zegt niets over de kwaliteit of voortgang van de fermentatie. Bier dat met opzet een pellicle ontwikkelt wordt vaak geassocieerd met zogenaamde ‘wilde’ of gemengde fermentatiebieren. Enkele voorbeelden van bierstijlen die met pellicle worden gebrouwen, zijn onder andere:
Het is belangrijk op te merken dat niet alle brouwers pellicles opzettelijk cultiveren, en dat het verschijnen van een pellicle soms duidt op ongewenste besmetting in het brouwproces. Pellicles worden echter actief gezocht en gewaardeerd in de hierboven genoemde stijlen van bier en ze dragen bij aan de complexiteit en smaak van het eindproduct. Pellicles kunnen verschillende effecten hebben op de smaak van bier, afhankelijk van de micro-organismen die betrokken zijn en de omstandigheden van de fermentatie. Hier zijn enkele mogelijke invloeden van pellicles op de smaak van bier:
Het is belangrijk op te merken dat pellicles vaak gewenst zijn bij de productie van bepaalde bierstijlen, zoals zure bieren, geuze en sommige Belgische ales. Brouwers die streven naar consistente smaakprofielen moeten echter voorzichtig zijn met pelliclevorming, omdat deze de smaak van bier in onverwachte richtingen kan sturen. Als je bier besmet is met een pellicle en je de smaak niet waardeert, kan het raadzaam zijn om het brouwsel weg te gooien om verdere besmetting te voorkomen. Er zijn verschillende soorten pellicles, en deze kunnen verschillende namen hebben op basis van hun samenstelling, uiterlijk en de specifieke micro-organismen die betrokken zijn. Hier zijn enkele voorbeelden:
De naamgeving kan variëren, afhankelijk van de context en de specifieke micro-organismen die betrokken zijn bij de pelliclevorming. Het is belangrijk om te begrijpen welke micro-organismen in een pellicle aanwezig zijn, omdat dit van invloed kan zijn op de smaak en kwaliteit van het eindproduct. Omdat kaam en pellicle vaak met elkaar verward worden, hier nog even een opsomming van de verschillen tussen beide besmettingen. Kahm-gist (kaam)
Pellicle
Het belangrijkste verschil is dus dat kahm-gist meestal duidt op bederf, terwijl een pellicle doorgaans als een normaal verschijnsel wordt beschouwd bij gecontroleerde fermentaties met wilde micro-organismen. Als je twijfelt over wat je ziet op het oppervlak van je fermentatie, is microbiologische analyse de meest betrouwbare manier om het te identificeren en te bepalen of het product nog veilig is om te consumeren. Er bestaan enkele misvattingen over pellicles, zoals de overtuiging dat brouwersgist pellicles kan vormen, dat White Labs WLP644 een pellicle vormt, of dat je van onder een pellicle kunt overhevelen om besmetting te verwijderen. Het is belangrijk te begrijpen dat pellicles niet altijd worden gevormd en dat besmetting zich in de hele vloeistof kan bevinden. MythesBrouwersgist kan een pellicle vormenWaarheid: Met uitzondering van sherry (flor) gist, kan het dat niet. Deze mythe komt voort uit brouwers die herhaaldelijk met besmettingsproblemen te maken hebben gehad. In werkelijkheid is een pellicle absoluut gecreëerd door wilde micro-organismen die op de een of andere manier in het bier of de wijn zijn geïntroduceerd, tenzij je een gist gebruikt die bekend staat om het vormen van een pellicle. We hebben onderzoek gedaan bij enkele grote gistlabs om te verifiëren of hun stammen pellicles kunnen vormen:
White Labs WLP644 vormt een pellicleWaarheid: White Labs zegt dat WLP644 Saccharomyces ‘Bruxellensis’ Trois mogelijk een pellicle kan vormen, maar geeft geen details over de omstandigheden waaronder dit kan gebeuren. Er zijn echter geen recent bevestigde meldingen van pelliclevorming met deze stam. Daarom is het verstandig om elke significante pelliclevorming bij het gebruik van een WLP644-cultuur te beschouwen als waarschijnlijke besmetting. Je kunt van onder een pellicle overhevelen om de besmetting te verwijderenWaarheid: Besmettende micro-organismen zijn aanwezig in de hele vloeistof. Het is algemeen bekend dat micro-organismen zoals Brettanomyces, Lactobacillus en Pediococcus kunnen groeien uit flessen met commerciële gemengde fermentatiebieren, zelfs als er duidelijk geen pellicle in de flessen is geplaatst. Alle wilde micro-organismen (bijvoorbeeld verontreinigingen) vormen een pellicleWaarheid: Niet alle wilde mengsels van gist en bacteriën vormen pellicles. Dit is eenvoudig aan te tonen door degenen onder ons die herhaaldelijk (opzettelijk) wilde culturen vastleggen. De genen die pelliclevorming veroorzaken, worden niet altijd geactiveerd, zelfs als ze aanwezig zijn. OmstandighedenDe snelheid waarmee een pelliclebesmetting zich manifesteert, kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke micro-organismen die betrokken zijn, de omgevingsomstandigheden en de samenstelling van de vloeistof waarin de fermentatie plaatsvindt. Over het algemeen zijn hier enkele punten om te overwegen:
Over het algemeen kan pelliclevorming binnen enkele dagen tot enkele weken optreden, afhankelijk van de omstandigheden. Als je merkt dat een pellicle begint te vormen in je brouwsel en je wilt dit voorkomen, kun je overwegen om zuurstofblootstelling te minimaliseren, de temperatuur te verlagen en de pH aan te passen. Het is echter belangrijk op te merken dat pellicles vaak onschadelijk zijn en in sommige gevallen gewenst, zoals bij de productie van geuze en bepaalde zure bieren. PellicletestAls je niet zeker weet of een onbekende film een pellicle is, kun je een wat we een ‘Geforceerde pellicletest’ noemen uitvoeren en dit is eenvoudig:
Als je nog steeds niet zeker bent, laat het dan nog enkele dagen ongestoord staan en controleer opnieuw. Elke pluizige of harige groei is schimmel. Deze test is gebaseerd op het feit dat blootstelling aan zuurstof doorgaans pelliclevorming stimuleert. Voorkomen van pelliclebesmetting
Houd er rekening mee dat ondanks je beste inspanningen, pellicles soms nog steeds kunnen optreden, vooral als je doelbewust wilde gisten gebruikt. In dergelijke gevallen is het belangrijk om te begrijpen dat niet alle pellicles schadelij en sommige zelfs gewenst kunnen zijn, afhankelijk van wat je aan het fermenteren bent. Het is altijd goed om de micro-organismen te identificeren om de kwaliteit van je eindproduct te beoordelen. Als je bier besmet is met een pellicle, zijn er een paar stappen die je kunt overwegen, afhankelijk van je doel en smaakvoorkeuren:
Het is belangrijk op te merken dat pellicles niet per definitie schadelijk zijn. Sommige bieren, zoals lambiek en andere zuur- of gemengd-gegiste bieren, worden met opzet blootgesteld aan wilde gisten om complexe smaken te ontwikkelen. Als je geïnteresseerd bent in experimenteren met dit soort bieren, zou je kunnen proberen de besmetting te behouden en de evolutie ervan te volgen. Uiteindelijk is de beste aanpak afhankelijk van je persoonlijke smaak, je doelen en of je bereid bent te experimenteren. Wat je ook beslist, zorg ervoor dat je je brouwapparatuur goed schoonmaakt om verdere besmettingen te voorkomen bij toekomstige brouwsels. Als je bier besmet is met een pellicle, is het belangrijk om speciale maatregelen te nemen met betrekking tot je brouwinstallatie om verdere besmettingen in de toekomst te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen:
Het ontsmetten van brouwapparatuur vereist effectieve desinfectiemiddelen en een grondige procedure. Hier zijn enkele veelgebruikte desinfectiemethoden en −middelen:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Ben bierbrouwen |
tww november 2023 |
Door: Ben Jacobs | |
Kan het toch niet laten. Om nog iets te melden. Ik zit nu in een gemoedelijker gebied dan het westen. En je maakt hier en daar eens een praatje. Zo ook toen ik bij de kinderboerderij, vlak naast ons buurtje, een keer eieren ging halen. Bij het naar binnen gaan ontwaarde ik twee goedgemutste varkentjes die me hongerig aankeken en ik vroeg de aanwezige vrijwilliger of ze misschien ook bierbostel lusten. Dat kregen ze af en toe, maar dan in droge vorm. Na een lang gesprek over bier en brouwen, waren we het er over eens dat ik na mijn volgende brouwdag de bostel kon afleveren bij een van mijn buren, die het zou opvoeren aan de varkens (de boerderij is niet elke dag open). Vlak erna had ik mijn derde brouwdag hier, en bracht ik een emmer vol (zwaar bier gebrouwen dit keer) naar de buurman. En daarna, nieuwsgierig geworden, op woensdagmiddag toch even gaan kijken op de boerderij. De vrijwilliger die er stond zag op mijn aanwijzingen de nu halfvolle emmer staan, en ging het meteen uitproberen. Nou, het was duidelijk dat de probeerfase voorbij was. De varkens stoven op ons af en aten de schaaltjes schoon leeg en likten daarna nog het opschepbakje af, dat even was neergelegd. En keken ons vervolgens vol verwachting aan. Tja, de gistkast is na zo’n brouwdag bezet. Dus ze zullen nog even moeten wachten. En ik kreeg een doosje eieren mee, meteen weer vrienden gemaakt. Heerlijk, dat enthousiasme van dier en mens. Mooi wonen hier! Proost, Ben. |
|
Terug naar overzicht |