Artikelen
7 artikelen uit het clubblad van Februari 2023
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, februari 2023 |
tww februari 2023 |
Door: Nico de Boer | |
De kop is er weer af, de eerste clubavond van dit jaar zit er al weer op en we zijn alweer gewend aan het jaartal 2023. Buiten is het nog koud dus een goed moment om zonder energieslurpende koelkasten nog een pils of een andere ondergister te brouwen. Voor we het weten wordt het weer warmer en moeten we ons alweer voorbereiden op bovengistende herfst- en winterbieren. In het vorige clubblad (januari) staat een interessant artikel over duurzamer brouwen met daarin de oproep aan leden die hieraan een bijdrage willen leveren om zich aan te melden voor Initiatiefgroep Duurzaamheid. Ik hoop dat er leden onder ons zijn die zich hiervoor aanmelden of al aangemeld hebben. Afgelopen Clubavond Afgelopen clubavond had als thema koud-hoppen. Middels bruiswater en een neutraal pils hebben we kunnen proeven wat het effect van hop is als je deze koud toevoegt. Behalve dat we er veel voorpret aan beleefd hebben denk ik dat het een geslaagd experiment was en dat we er een doe-avond van gemaakt hebben we hebben in ieder geval niet stilgezeten en rekenen erop dat we bij een volgende doe avond een beroep kunnen doen op de aanwezige clubleden om te assisteren. Komende clubavond Komende Clubavond hebben we een speciale spreker: Alexander Hendrix van Belgomalt. Belgomalt maakt behalve gewone mouten ook mouten met een smaakje z.g.n. infused mout, met smaken als Gingerbread en Thyme, een ontwikkeling die ons als hobbybrouwers moet aanspreken. Tijdens de presentatie zal de bar dicht zijn, dit zorgt er voor dat de spreker zijn verhaal kan doen en dat de toehoorders niet afgeleid worden door het rumoer achter in de zaal van bier halende clubleden. Lentebok Op 11 maart is de volgende brouwdag, dan brouwen we een lentebok, wie van de leden zou er op de clubavond van mei een presentatie over (het brouwen van) Lentebok willen geven? |
|
Terug naar overzicht |
☘︎ Duurzaam brouwen: Gratis energie? |
tww februari 2023 |
Door: Ben Uijtenhaak | |
De oproep van Sophie in het clubblad van Januari over duurzamer brouwen heeft mij getriggerd om hier eens mee aan de slag te gaan. Zonder nu gelijk zelfbouw-zonneboilers in te zetten voor de verwarming van je brouwsel kan in het klein al een beetje energie bespaard worden. En op de vraag van Sophie of besparing van energie te berekenen is, is dan het antwoord: Ja. Om een berekening te maken moet je natuurlijk wel een paar waarden hebben gemeten die je in een formule kan vatten. Enfin in dit artikel gaat het even over het verwarmen van het maischwater. Wanneer je elektrisch brouwt kan je een verbruiksmeter gebruiken zodat je kunt zien hoeveel kilowattuur (kWh) je verbruikt hebt. Maar je kunt het vaak ook berekenen, al is rendement een onbekende factor. Mijn eerste experiment en gedachte had te maken met gratis energie en gratis wie wil dat nu niet? Toen ik de avond voor het brouwen de mouten afgewogen en geschroot had en de brouwspullen opgesteld, voor een vliegende start, dacht ik dat ik de maischketel ook maar vast zou vullen. In de loop van de nacht zou het koude leidingwater iets opwarmen aan de omgeving en dat scheelt weer “stookkosten”. Maar hoeveel? Het is misschien niet veel maar toch leuk om hier een berekeningetje op los te laten. Dit kan met de onderstaan de formule: P = ( m * c * ΔT * η ) / 3600 Hier in is: Hoeveel energie heb ik nu bespaard door mijn water in de nacht op te laten warmen? Wel ik begon met 15 liter (m = 15kg) water van 11°C dat de volgende ochtend opgewarmd was tot 16°C. Een verschil van ΔT = 16 – 11 = 5°C. In deze situatie heb ik geen verliezen dus η = 1. Vul nu de formule in: P = ( 15 * 4,2 * 5 * 1 ) / 3600 = 0,0875 kWh Een besparing van 0,0875 kWh. Eigenlijk een beetje teleurstellend maar hoe verhoudt dit zich tot het energieverbruik tijdens het gehele maischproces? Uiteindelijk moeten we er nog energie instoppen om naar de uitmaischtemperatuur van 78°C op te warmen. We gaan eerst opwarmen naar de inmaischtemperatuur en eiwitrust op 50°C: ΔT = 50 - 16 = 34°C. Er zal warmte verlies zijn doordat mijn brouwketel langs de wanden warmte verliest. Derhalve stellen we het verlies op 20%: η = 1,2. Vul weer de formule in: P = ( 15 * 4,2 * 34 * 1,2 ) / 3600 = 0,714 kWh
cmaisch = ((mwater * cwater ) + (mmout * cmout )) / (mwater + mmout )
P = ( 19 * 3,65 * 28 * 1,2 ) / 3600 = 0,647 kWh
0,0875 + 0,714 + 0,647 = 1,4485 kWh
0,0875 / 1,4485 * 100% = 6,04%
|
|
Terug naar overzicht |
Verslag Algemene Ledenvergadering februari 2022 |
tww februari 2023 |
Door: Wim Groeneveld | |
Amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat! Verslag van de Algemene Leden Vergadering25 februari 2022, in de Boerderij te HoofddorpAanwezig: 37 leden, + 1 erelid. 1. Opening (20:30) 2. Vaststelling van de agenda. 3. Vaststelling stemcommissie 4. Goedkeuring notulen ALV 26 februari 2021 5. Goedkeuring jaarverslag van het bestuur van ’t Wort Wat! over 2021. 6. Financiële verslaglegging a. Goedkeuring financieel jaarverslag inclusief bevindingen kascontrole commissie. Walter Bakker geeft een toelichting op de balans en begroting. b. Verkiezing kascontrole commissie 2022. Fredald Meester verlaat na 2 jaar de kascommissie. 7. Bestuursverkiezing. a. Aftredend is Walter Bakker , sinds 2008 penningmeester. b. Verkiezing van Kees Heynis als bestuurslid algemeen. Door afwezigheid van Kees Heynis word er een introductie filmpje getoond.
c. Herverkiezing van Theo van Eijden als voorzitter 38 leden voor. 8. Algemene discussie n.a.v. inbreng van leden en voorstellen van het bestuur.
Het bestuur is zich bewust dat het budy systeem voor de brouwdag wat weggevallen is en zal dit weer oppakken. Tevens word er gekeken of er een informatie pagina voor nieuwelingen gecreëerd kan worden.
Mogelijk misschien een keer een hop project. Dit zal door een van de commissies opgepakt moeten worden waarbij ook hulp van de leden noodzakelijk is.
9. clubblad Het clubblad is een aantal keer in kleur gedrukt, hoe wordt dit vervolgd. 10. Sluiting. (21:35). De voorzitter geeft nog een bedank woordje aan Walter Bakker voor zijn fijne samenwerking in het bestuur en zijn zeer nauwkeurige uitvoering van de functie penningmeester. De vergadering word gesloten en de aanwezige leden worden bedankt voor de belangstelling. |
|
Terug naar overzicht |
Ben Bierbrouwen |
tww februari 2023 |
Door: Ben Jacobs | |
U heeft alweer enige tijd niets van me vernomen en mijn nieuwjaarswens is al bijna verouderd. We leven ondertussen in de maand februari en zijn, ondanks de koude, gelukkig op weg naar de lente, met toenemend heerlijk daglicht. Kou op langere termijn wordt opnieuw voorspeld, maar daar denken we maar even niet aan. |
|
Terug naar overzicht |
De kwaliteitscommissie |
tww februari 2023 | ||||||||
Door: Sophie de Boer | |||||||||
Het kan zijn dat niet iedereen binnen ’t Wort Wat precies weet wat de kwaliteitscommissie voor de leden kan betekenen. Vandaar even aandacht voor deze commissie. De kwaliteitscommissie wil leden helpen om hun bier te verbeteren door kennis te verspreiden over brouwtechnieken, ingrediënten en brouwmaterialen. Daarbij worden zoveel mogelijk wetenschappelijke, dus controleerbare, bronnen gebruikt. Daarnaast kan de commissie, die bestaat uit ervaren brouwers, putten uit een schat aan ervaringsgegevens.
Onlangs heeft de kwaliteitscommissie het project Verbeter Je Eigen Bier afgerond. De commissie voert een eigen agenda, maar wil ook nadrukkelijk leden uitnodigen om onderwerpen aan te dragen. Dus als een lid iets meer wil weten over een bepaald onderdeel van het brouwproces, of een oplossing zoekt voor een hardnekkig probleem of wil weten waar hij/zij meer informatie kan vinden, dan wil de kwaliteitscommissie graag van dienst zijn. Ook verwelkomt de commissie voorstellen om een presentatie te verzorgen op een clubavond over een onderwerp dat vanuit de leden naar voren komt. Dus, wie een vraag heeft, aarzel niet om de kwaliteitscommissie te benaderen. Dat kan via de voorzitter op jan.wurpel @ gmail.com of via de redactie van dit blad op redactie @ twortwat.nl. |
|||||||||
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel, 27 jan 2023 |
tww februari 2023 |
Door: John Gouwerok | |
Op de eerste clubavond van het nieuwe jaar was het bijna als vanouds 2020 een gezellige drukte. 2022 was als maandbierjaar matig. Slechts 3 inzenders:
Met andere woorden zijn bier werd hooggewaardeerd Bij het openen van de avond was er het maandbier van De Penari Jongens. 27 formulieren met een totaal aantal punten van 205. Dit was het dan weer, tot een volgende keer. |
|
Terug naar overzicht |
Doe eens gek, trub in je gistvat |
tww februari 2023 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Een mooie website voor de thuisbrouwer is Brülosophy (http://brulosophy.com), hier worden veel experimenten gedaan onder de titel exBEERiment. De werkwijze is dat er een onderzoeksdoel is en de resultaten door een proefpanel worden beoordeeld in een driehoektest, waarbij men 3 glazen krijgt voorgezet, 2 van het ene type bier en 1 van het andere. De opdracht is om het afwijkende bier aan te wijzen. Onderstaand onderzoekje hield in dat hete trub die normaal gesproken in de kookketel of de whirlpool achterblijft gewoon mee gaat naar het gistvat en gedurende de gehele vergisting in het gistvat blijft. Ter info: hete trub zijn de eiwitten die uitvlokken tijdens het koken. In zijn boek How to Brew stelt John Palmer: “Het is verstandig de hete trub uit de wort te verwijderen voor het gisten. De trub bestaat uit verschillende eiwitten en vetzuren die vieze smaken kunnen veroorzaken, hoewel een beperkte hoeveelheid hete trub in de meeste bieren niet zal opvallen.. ” Recept gegevens
Maischschema
WerkwijzeInmaischen bij 66oC en deze 60 minuten laten rusten. Daarna 60 minuten koken en de hop toevoegen volgens schema. Zodra de kook was voltooid is de wort afgekoeld naar 22oCelsius. Lager was helaas niet mogelijk met het koelwater dat ter beschikking stond. De wort tot rust laten komen en de hete trub laten uitzakken. Het eerste gistvat gevuld met de heldere wort die voorzichtig van bovenaf geheveld is. Daarna zoveel mogelijk hete trub die naar de bodem gezakt was met een grote pollepel van de bodem geschept. Deze trub en hopresten in het andere gistvat gedaan, deze was hiermee tot de helft gevuld.
Hoewel niet opgenomen in het bovengenoemde proefpanel, hebben vele anderen deze 2 bieren ook beoordeeld en vergeleken. De troebele-wort is consequent uitgeroepen tot het helderste bier met de schoonste smaak. Interessant is dat er enigszins een tweedeling lijkt te zijn als het gaat om de algemene voorkeur. Indrukken van de auteur; bij ieder maal dat hij beide bieren heeft geproefd, kwam hij tot dezelfde conclusies, namelijk dat troebele-wort helderder is met een meer duidelijker hoparoma en een aangename schoonheid. Net als sommige van de anderen keurders die deze bieren hebben vergeleken, is hij het ermee eens dat heldere-wort een zachtere smaak heeft en iets minder scherp is. Kort samengevat het valt hem op dat hij vaker aan de tapkraan van troebele-wort trekt dan aan die van de heldere-wort. Evaluatie Hete trub die het de gistvat bereikt lijkt zeker een effect te hebben op het uiteindelijke bier, het meest opvallende en misschien het verrassende is de helderheid. De veronderstelling dat een heldere wort in het vergistvat leidt tot een helder bier lijkt onjuist te zijn. Althans op basis van de resultaten van deze exBEERiment, waarbij alle deel nemer van het proefpanel het erover eens waren dat troebele-wort helderder was dan heldere-wort. Voor degenen die de voorkeur geven aan helderdere en schonere bieren met iets uitgesproken bitterheid, overweeg om je niet te veel zorgen te maken over de hoeveelheid hete trub die je overbrengt naar je gistvat. Daarentegen, degenen die genieten van een iets zachtere bitterheid en het niet erg vinden om een iets minder helder bier te hebben, zij zullen misschien wat meer moeite moeten doen om alleen de helderste wort naar hun gistvat over te brengen. Vanzelfsprekend was de opzet in dit experiment met opzet overdreven, omdat de auteur het meest geïnteresseerd was in het effect die enorme hoeveelheden hete trub heeft in vergelijking met minimale hoeveelheden. Dit exBEERiment toont niet alleen aan dat zorgen maken over dit probleem niet nodig is en dat geweldig bier kan worden geproduceerd, ongeacht de hoeveelheid hete trub die het gistvat bereikt, maar dat er mogelijk een voordeel is bij het vergisten met een behoorlijke hoeveelheid hete trub.
Auteur: Marshall Schott, “THE GREAT TRUB EXBEERIMENT”, Brulosophy.com Vertaald en bewerkt door Theo van Eijden
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |