11 artikelen uit het clubblad van Januari 2024

Terug naar overzicht

Van het bestuur, januari 2024

tww januari 2024
Door: Mark Ekelschot

Beste Leden van 't Wort Wat!

Tegen de tijd dat dit blad weer op uw deurmat valt is 2024 alweer 3 weken onderweg. Namens het bestuur wens ik u allen het allerbeste voor dit bijzondere jubileumjaar! Moge 2024 een jaar zijn gevuld met voorspoed, vreugde en natuurlijk een overvloedige oogst in jullie brouwketels.

Afgelopen clubavond

Traditiegetrouw sluiten we de laatste clubavond af met bier-spijs combinaties. Deze keer iets anders. Gery heeft ons laten knoeien met bier. Aan de tafels gingen de leden aan de slag om verschillende combinatie (af) te maken. Maar liefs 6 biercocktails kwamen, inclusief de herkomst, voorbij. Vooral Zopie viel goed in de smaak. Lekker als er misschien nog een keer ijs op de sloten ligt. Het recept hebben jullie via de nieuwsflits inmiddels gekregen.

Tweede clubbier

Vlak voor het begin van het avondprogramma was er een eerste bijeenkomst van leden die zich hebben aangemeld om het tweede clubbier vorm te gaan geven. 10 aanwezigen zijn voortvarend van start gegaan, en hebben de eerste, veelbelovende, plannen gemaakt. Een tweede clubbier is een avontuur waarmee we (nieuwe / andere) leden de kans geven mee te doen. Een nieuwe weg om de ledenparticipatie en -betrokkenheid te vergroten. We zijn dan ook erg blij met jullie spontane, grote opkomst en kijken met spanning uit naar de verdere ontwikkelingen.

Komende clubavond

Voor de clubavond van januari hebben we Mattias Terpstra van Nevel uit Nijmegen uitgenodigd. Nevel heeft als belangrijke missie om mensen opnieuw te verbinden met de natuur door bier te brouwen op een eigenzinnige manier. Ze gebruiken 100% Nederlandse grondstoffen van duurzame en natuurinclusieve boeren en fermenteren met een unieke wilde gistcultuur. De brouwerij concentreert zich op wilde gisting met zelf geoogste gisten van natuurlijke bronnen. Hierdoor ontstaan zorgvuldig uitgebalanceerde bieren met een uitgesproken, evenwichtig karakter, uitdagende smaken, en tegelijkertijd verfrissend, dorstlessend en laag in alcohol.

Wedstrijdcommissie

De bieren voor de clubkampioenschappen zijn inmiddels bekend: Baltic porter en Weizen. Beide hebben ook al een plaatsje op de gezamenlijke brouwdagenkalender. Verderop in het clubblad meer hierover.

Lustrum

Laten we niet vergeten dat onze vereniging dit jaar een mijlpaal bereikt: we vieren ons 30-jarig bestaan! Een prachtige gelegenheid om terug te kijken op onze geschiedenis, successen en de geweldige momenten die we hebben gedeeld. Laten we dit jubileum samen vieren en uitkijken naar vele jaren van brouwdagen, clubavonden, excursies en barbecues. Ik herhaal dan ook de eerdere oproepen. Heb je ideeën, anekdotes, verhalen van vroeger, wil je (mee) organiseren, laat het ons weten via bestuur@twortwat.nl. Om jou en ons te helpen hebben we een kort poll gemaakt. De QR-code en de link naar de poll  vindt je terug in het blad. We hopen dat een groot aantal leden zich meldt. Namens het bestuur alvast bedankt voor jullie inbreng en enthousiasme.

Warme brouwersgroet en hopelijk tot snel!

Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, januari 2024

tww januari 2024
Door: Michael Woolthuis

Als je tot de genetisch gemankeerde groep mensen behoord die koriander naar zeep vindt smaken, dan is het volgende recept niets voor jou. Het is namelijk een koriander IPA.

En de naam zegt het al, er moet koriander in. Als je die weglaat heb je nog steeds een lekker bier maar geen koriander IPA, dus dat is geen optie. De Galaxy en Mosaic hop geven dit bier ook nog een lekker subtropisch aroma en smaakje bovenop de koriander, zodat het ook een prima lente- of zomerbiertje is. Bewaar het echter niet te lang want het tropische is het eerste wat er gaat verdwijnen. Je kan het verschil al proeven na slechts enkele weken tot maanden, als je dan nog wat over hebt natuurlijk. Wat daarna overblijft zijn de bittertonen van de Chinook hop en de koriander. Ook lekker maar de koriander kan dan wat meer gaan overheersen.

Mochten er in 2024 nog steeds experimenterende durfallen bestaan: je kan het koriandergehalte opvoeren tot maximaal 25gr per 10 liter, daarboven wordt het wel heel erg korianderig.

Combinaties met extra tropisch fruit om die kant van het bier te versterken kunnen natuurlijk ook. Maar mijn stelling is altijd: waar vitamines zitten kan geen bier zitten en we zijn bierbrouwers en geen vitaminebrouwers!

Als extraatje

Ik weet niet of er veel mensen BrewYour Own lezen maar daar stond een mooi artikel in over kookloos brouwen. Met een voorbeeldrecept en hoe te handelen enz. Ook de mogelijke nadelen werden daarin omschreven en gedeeltelijk ontkracht. Als extra heb ik het recept nu ook als kookloos recept toegevoegd. Ik ben erg benieuwd of dit ook een hoppig bier oplevert.

Groeten,
Michael

KIPA

Receptgegevens

Stijl:

Koriander IPA

Batchgrootte:

10 l.

Kooktijd:

60 min.

Alcoholpercentage:

6,8%

Begin-SG:

1061

Eind-SG:

1013

EBC (kleur):

10

EBU (bitterheid):

58

Brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Pale alemout

5 ebc

1600 g

 

Tarwemout

4 ebc

600 g

 

Tarwevlokken

 

280 g

 

Carapilsmout

2.5 ebc

120 g

 

Chinook bloem

8.3 α

14 g

60 min.

Galaxy bloem

16,7 α

12 g

15 min.

Mosaic bloem

12,0 α

12 g

15 min.

Koriander

 

10 g

1 min.

Sinasappelschil zoet

 

4 g

1 min.

Galaxy bloem

16,7 α

20 g

1 min.

Mosaic bloem

12,0 α

20 g

1 min.

Mosaic bloem

12,0 α

20 g

koudhop-lagering 1 – 2 week

Gist

US-05

11 g

 

Maischwater

 

10,7 liter

 

Spoelwater

 

4 liter

 

Bottelsuiker

 

5 g/l

 

Maischschema

70 °C

68 °C

78 °C

0 min.

60 min.

5 min.

  • Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 23°C
  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C
  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering. Als je nog restanten hebt van de gebruikte Chinook en Galaxy dan kunnen die hier ook mooi bij.
  • Gedurende 1 week voor een aardige ‘bite’ langer voor een meer ‘bite’.

NOKOOKIPA

Receptgegevens

Stijl:

Koriander IPA

Batchgrootte:

10 liter

Kooktijd:

0 min. (niet koken dus)

Alcoholpercentage:

6,8%

Begin-SG:

1061

Eind-SG:

1013

EBC (kleur):

10

EBU (bitterheid):

58 (geen idee of dit gehaald wordt)

Brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Pale alemout

5 ebc

1600 g

 

Tarwemout

4 ebc

600 g

 

Tarwevlokken

 

280 g

 

Carapilsmout

2,5 ebc

120 g

 

Chinook bloem

8,3 α

14 g

 

Galaxy bloem

16,7 α

12 g

 

Mosaic bloem

12,0 α

12 g

 

Koriander

 

10 g

 

Sinaasappelschil zoet

 

4 g

 

Galaxy bloem

16,7 α

20 g

 

Mosaic bloem

12,0 α

20 g

 

Mosaic bloem

12,0 α

20 g

koudhop-lagering 1 – 2 week

Gist

US-05

11 g

 

Maischwater

 

10,7 liter

 

Spoelwater

 

4 liter

 

Bottelsuiker

 

5 g/l

 

Maischschema

70 °C

68 °C

78 °C

0 min.

60 min.

5 min

Werkwijze

Maischen en filteren zoals gebruikelijk. Let op: je hebt dus geen of maar heel weinig kookverlies, dus de hoeveelheid wort zal de eindhoeveelheid moeten benaderen. Het hele vervolgproces duurt 20 minuten.

  • In de (dus niet) kookpan het wort verwarmen tot 83°C.
  • Op 0 min. - Voeg de eerste hop gift toe.
  • Op 10 minuten - Voeg de koriander en de sinaasappelschil toe.
  • Op 19 min. – Voeg de 2e hop gift toe.
  • Op 20 minuten stoppen en dan via de wirlpool of m.b.v. filteren en koelen alles naar de vergistingstank overhevelen of pompen.
  • De koudhop weer zoals gebruikelijk toevoegen.
  • Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 23°C
  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C
  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering. Als je nog restanten hebt van de gebruikte Chinook en Galaxy dan kunnen die hier ook mooi bij.
  • Gedurende 1 week voor een aardige ‘bite’ langer voor een meer ‘bite’.
Terug naar overzicht

Van de Wedstrijdcommissie, januari 2024

tww januari 2024
Door: Wilfred van der Heijden

Het nieuwe jaar is weer gestart, alles komt langzaam weer op stoom. De voorbereidingen van de clubkampioenschappen zijn ook weer in gang gezet. Met andere commissies wordt samenwerking gezocht om de wedstrijdbieren wat breder onder de aandacht te brengen of  te behandelen, hetzij via de brouwdag of andere projecten zoals ‘verbeter je bier’. Verdere info volgt zo spoedig mogelijk. Hieronder alvast de  2 wedstrijdbieren voor 2024:

Weizen

Algemene kenmerken

Een Weizen is een bovengistend blond Duits tarwebier (zonder toevoeging van kruiden) met 4,5 tot 5,9 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

De kleur is blond, geel tot amber. Tweeschijn tot troebel (afhankelijk van de manier van inschenken). De gefilterde kristalversie is briljant helder. De forse schuimkraag is romig, glasplakkend en houdt lang stand. Het koolzuurgehalte is zeer hoog.

Geurassociaties

Typisch tarwearoma, dat omschreven kan worden als lichte tonen van brood en graan; weeïg en zoetzurig. Karakteristiek aroma van kruiden en fruitige esters afkomstig van de gist. Kruidnagel en banaantjes (4VG) zijn vrijwel altijd aanwezig, daarnaast komt ook nootmuskaat voor. Een hoparoma is vrijwel afwezig; het is subtiel en fijn van karakter indien wel aanwezig. Geen diacetyl of DMS. Vanille, esters of een lichte zuurheid van tarwe, zijn acceptabel en kunnen de complexiteit verhogen, maar mogen niet overheersen.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig tot zoet, bitterig, soms zurig.

Smaak

De smaak wordt gekenmerkt door banaan en kruidnagel (weinig tot medium sterk, afkomstig van de gist) en aangenaam zoetig. Soms is een zeer lichte vanille of estersmaak aanwezig maar nooit dominant, en in balans met de kruidnagel/banaan. De smaak wordt gecompleteerd door een zachte tarwesmaak (brood, graan). Een hopsmaak is niet of nauwelijks aanwezig, en de hopbitterheid is (zeer) laag. Een zurige citrusachtige smaak (afkomstig van de gist en het hoge koolzuurgasgehalte en tarwe) wordt vaak waargenomen. Het totale smaakpalet is rond en smaakvol. Geen diacetyl en DMS.

Body

De body is dun tot medium, maar kan hoger lijken door de gist (in suspensie).

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig door de restsuikers, samentrekkend door het hoge koolzuurgehalte, en los/romig door het tarwekarakter. Levendig (licht mousserend) door het hoge koolzuurgasgehalte.

Nasmaak

De nasmaak is droog, ondanks de aanwezige restsuikers.

Opmerkingen

In tegenstelling tot Witbier worden geen kruiden toegevoegd en wordt gemoute tarwe gebruikt.

Technische kenmerken

Begin SG:

1046 – 1057

SVG:

78 – 84%

Alcoholpercentage:

4,5 – 5,9 Vol%

Kleur:

6 – 25 EBC

Bitterheid:

10 – 20 EBU

Koolzuurgehalte:

5,5 – 7,5 gr/ltr

Voorbeelden:

Schneider Original, Paulaner, Weihenstephan, Michael Plank

Nr. BJCP style (2015):

10A

Baltic Porter

Algemene kenmerken

Een Baltic Porter is boven- en/of ondergistend. De Baltic Porter is in vergelijking met een Engelse Porter meer alcoholisch en heeft een vollere smaak en zoetere afdronk. Daarnaast wordt meer gebruik gemaakt van hopsoorten die geteeld worden op het Europese vasteland en Münchener mout.

Uiterlijke kenmerken 

Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Fijne tot stabiel laagje inzakkende, ongelijkmatige mousse schuimkraag, vaak beige bruin van kleur. Koolzuurgehalte is normaal. Meestal ondergistend.

Geurassociaties 

Lichte geur van chocolade of zwarte mout. Fruitig, karamelmout, zoetig, soms droppig. Moutig, vaak met karamel-, toffee-, nootachtige en/of zoethouttoetsen. Complex alcohol- en esterprofiel van gemiddelde sterkte en doet denken aan pruimen, rozijnen of bessen. Duidelijk donkere mout-karakter van chocolade, koffie of melasse, maar nooit verbrand. Geen hop. Geen zuurheid.

Basissmaak 

De basissmaak is zoetig tot zoet en bitterig tot medium bitter.

Smaak 

De smaak is zacht moutbitter. Minder geroosterde moutbitterheid dan een Ierse stout of Export stout. Zoetig tot zoet, karamelmout, fruitig en zwak hopbitter. Een rijke, moutige zoetheid met een complexe mix van diepe mout, gedroogd fruit esters, en alcohol. Heeft een zacht geroosterde smaak. De mout geeft een complexiteit van karamel, toffee, nootachtig, melasse en/of drop. Medium bitterheid van mout en hop.

Body 

De body is medium tot tamelijk vol. Licht alcoholwarmend.

Mondgevoel 

Het mondgevoel is plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is normaal. Soms een wat metaalachtige (na)smaak. Over het algemeen vrij vol en zacht. Niet zwaar op de tong ten gevolge van de hoeveelheid koolzuur.

Nasmaak

De nasmaak is moutig gebrand, bitterig, karamel, chocolade, iets koffie-achtig tot droppig. De nasmaak vloeit iets zoetig uit.

Opmerkingen 

De Baltic Porter heeft minder geroosterde moutbitterheid dan een Ierse stout of Export stout. Een Baltic Porter heeft vaak moutsmaken die doen denken aan een Engelse Porter en de ingetogen gebrandheid van een Schwarzbier, maar met een hoger begin SG en alcoholpercentage. Minder geroosterde bitterheid dan bij een Export Stout.

Technische kenmerken  

Begin SG:

1065 – 1080

SVG:

69 – 84%

Alcoholpercentage:

6,5 – 9,0 Vol%

Kleur:

65 – 230 EBC

Bitterheid:

25 – 50 EBU

Koolzuurgehalte:

3,7 – 5,5 gr/ltr

Voorbeelden:

Baltika #6 porter, Okocim Porter (P), Nøgne (N), Carls Porter (Carlsberg), Baltic

Nr. BJCP style (2015):

12C

Aanmelden van de wedstrijdbieren 

Zoals gebruikelijk via de website, vanaf eind augustus

  • Wedstrijdbieren: Weizen (klasse A) en Baltic Porter (klasse D)
  • Wedstrijdklassen A – C  en lichte bieren van klasse V
  • Wedstrijdklassen B – D  en donkere bieren van klasse V

Inleveren wedstrijdbieren 

Op de clubavond van oktober.

Keuring van de wedstrijdbieren

Op de clubavond van november.

Prijsuitreiking

Op de clubavond van december.

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond december

tww januari 2024
Door: John Gouwerok

Het jaar zit erop en de KEI is uitgedeeld. Het was weer een spannende strijd, wie er aan het eind 2023  met de KEI vandoor zou gaan. We hadden 5 amateurbieren op tap dit jaar en 2 extra's en ook allemaal verschillend. Zoals American style lager, Ukraine Imperial Stout, Mango IPA, Van Der Weijden Tripel  en ook  Session IPA. Daarnaast twee bieren van de BBQ: Sterke blonde en Polderbok. De winnaar vaststellen  is tellen van de punten tot twee cijfers achter de komma en controleren van de wedstrijdformulieren. Het is leuk om te doen, dit jaar voor de twintigste keer, met altijd mooie winnaars zoals ook dit jaar. 

Jammer genoeg er gaat soms ook wat mis: zoals de keuze van Niels en Mattijs van der Weijden die in november samenviel met de keuring voor het clubkampioenschap en weinig punten behaalden met hun Tripel, ze werden vijfde de met  een 6,2. Soms is er ook veel schuim, ik hoop het nu onder controle te hebben met een reduceerkraan, dan wordt de rij en de wachttijd ook wat korter. Op de vierde plaats Guus v/d Veek met een Session IPA haalde 6,9 punten. Op de derde plaats ook Guus met een tweede poging met een Pacific IPA  of wel American Style en haalde 7,2 wel weer een verbetering. De tweede plaats was voor de jongens van PENARI met hun RIS dat i.v.m. de huidige situatie moest worden omgedoopt naar U.I.S. of wel Ukraine Imperial Stout, zij haalden 7,59 punten.

En dan de EERSTE PLAATS, die is VOOR  de MANGO INDIA PALE ALE  met 7,68 punten! Een verschil van 0.09, hoe dan?? Van Marco Pipolo & Nicole Coenders, nog niet zolang bezig met bierbrouwen. Ze wilden door experimenteren een tropische boost aan hun bier geven met verse mango. Ze waren tot dit resultaat  gekomen, dat dus goed in de smaak viel. Gefeliciteerd! Jullie  staan nu, zoals jullie schreven In Medio Stat Virtus, daar staan jullie nu en op de MaandbierWisselKei. 

Aan allen dank voor de inzendingen en de gezelligheid namens Sera en mij. Maatvast en 't Wort Wat! Het beste voor 2024.

Dit was het weer, tot de volgende keer!
Jullie uitbater John

PS: op de Kei staan nu 20 namen van brouwers die in dat jaar hun bieren beschikbaar stelden en door de leden op de clubavond van het 't Wortwat  (25 á 90) zijn geproefd, beoordeeld en lekker bevonden.

Terug naar overzicht

Clubavond 26 januari 2024: NEVEL

tww januari 2024
Door: Mark Ekelschot

De aankomende verenigingsavond wordt extra speciaal, want Nevel, de brouwerij die bekend staat om hun unieke ‘wilde bieren’, zal ons vergezellen met een boeiende presentatie. Op hun website delen ze hun passie voor lokale ingrediënten en vertellen ze waarom duurzaamheid zo centraal staat in hun brouwproces. Dit voorproefje biedt een glimp van Nevel's verhaal – een verhaal over smaak, harmonie en hoe ze samenwerken met de natuur. Het belooft een inspirerende toevoeging te worden aan onze bijeenkomst! Van de website: https://nevel.org

Puur en lokaal

Nevel maakt wilde bieren in Nijmegen. Bieren die niet schreeuwen, maar die veel te zeggen hebben. Een herkenbaar karakter met uitdagende smaken, maar ook verfrissend, doordrinkbaar en laag in alcohol. Met natuurlijk geteelde kruiden, fruit, boombast en zelfs groenten uit onze eigen omgeving. Lokale leveranciers krijgen van ons een eerlijke prijs voor hun producten, zodat zij duurzaam kunnen blijven telen. Brouwen is voor ons meer dan alleen bier maken; het is de weg naar een nieuwe balans.

Wild bier

We brouwen met een gemengde gistcultuur, die voor een deel bestaat uit gisten die we zelf hebben geoogst van druiven uit Lent en voor een deel uit gisten die van andere natuurlijke bronnen komen. Ze zijn allemaal in het wild gevangen, vandaar de naam ‘wilde gisten’ en ‘wild bier’.

Maar echt wild bier draait in onze ogen om meer dan wilde gist alleen. Het principe achter wilde bieren is dat de brouwer geduldig meebeweegt met de natuur, in plaats van te sturen op een snelle en goedkope productie. Onze bieren worden daarom gemaakt zonder onnodige toevoegingen als enzymen, extracten of kunstmatige geur- en kleurstoffen. De ingrediënten die we gebruiken zijn zo puur en onbewerkt mogelijk en komen direct uit de natuur. We oogsten zelf of kopen rechtstreeks bij kleine, lokale, duurzame telers.

Een nieuwe balans

In elk bier zoeken we naar de perfecte balans. Balans betekent voor ons dat het bier veel karakter en smaak heeft, maar niet doorslaat in uitersten. Kruiden en fruit zitten subtiel in het smaakpalet verweven, niet op de voorgrond. Daarin verschillen we van veel andere brouwerijen. Wij willen dat alle onderdelen van het bier samenkomen in de smaakbeleving. 

Ook in ons bedrijf zoeken we een nieuwe balans. Maatschappelijk verantwoord ondernemen ligt ten grondslag aan alles wat we doen. Wij brouwen zonder puur economisch gewin voor onszelf. In onze keten maken we prijsafspraken die goed zijn voor alle partijen, omdat we graag willen dat iedereen er beter uitkomt. Daarom werken we bijvoorbeeld direct samen met lokale telers, zonder tussenpersonen. Zo kunnen we ze een eerlijke prijs bieden en kunnen zij duurzaam blijven verbouwen. We zien ze als mens en niet als middel. In het verlengde daarvan ligt dat wij ook een eerlijke prijs vragen voor ons bier.

Hart voor natuur

De natuur rond Nijmegen vormt de grondslag van onze brouwerij. We plukken kersen in een oude boomgaard in Lent, halen vlierbloesem bij een verlaten fort aan de Waal en oogsten kruiden en boombast in een naburig voedselbos. In ons bier proef je letterlijk terug wat we hebben geoogst, puur en natuurlijk. Je kunt de grondstoffen bijna voelen.

Kruiden, fruit en groenten die we niet zelf plukken halen we bij telers die in harmonie met de natuur werken.

Terug naar overzicht

Zopie

tww januari 2024
Door: Gery Uijtenhaak

Op de valreep het recept en de werkwijze voor het maken van Zopie:

  • 2 flesjes bockbier, maakt niet veel uit welke. Bij dubbelbock, 10 gr extra suiker gebruiken.
  • 1 pijpkaneel of afgestreken theelepel kaneel
  • 1 kruidnagel of mespuntje gemalen(naar smaak)
  • 1 schijfje citroen
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 60 ml bruine rum

Doe het bier met de citroen, kaneel en kruidnagel in een pan. Breng temperatuur tot graad of 75/80. Laat het bier minimaal 30 minuten trekken. Wordt het wat langer, is dat niet heel erg.

Roer het ei los en meng goed met de basterdsuiker. Doe een klein beetje warm bier (3-4 eetlepels) bij het mengsel en roer dat even door. Voeg dan het mengsel al roerend toe aan het bier. Voeg de rum toe. Laat het bier nu nog 10-15 minuten staan. Zorg dat de temperatuur boven de 70 graden is (max 80). Eventuele bacteriën uit het ei zijn nu onschadelijk gemaakt. Voeg de rum toe. Wil je minder alcohol, dan kan je de zopie wat langer verwarmen, zodat de alcohol verdampt. Volg je het recept, dan is na die 15 minuten trekken (boven 75 graden) ongeveer 60% van de alcohol verdwenen (volgens een artikel op Google).

Vroeger stond de zopie (in wat grotere hoeveelheden) nog een hele tijd op een laag vuurtje, of misschien op een soort grote stoof. Als je een wat grotere hoeveelheid zou maken, is het geen probleem de zopie nog een tijd warm te houden. 60-65 graden is dan goede temperatuur.

Terug naar overzicht

Juiste bierclassificatie

tww januari 2024
Door: Theo van Eijden

de sleutel tot succes tijdens Clubkampioenschappen

Tijdens de keuringen van onze jaarlijkse clubkampioenschappen van 't Wort Wat!, speelt de juiste classificatie van bierstijlen een cruciale rol. Het Bier Keurmeester Gilde (BKG) heeft van een uitgebreide reeks biertypen beschrijvingen opgesteld die als de gouden standaard gelden tijdens onze beoordelingen.

Het is fascinerend om te zien hoe een bier dat met zorg en toewijding gebrouwen is, soms onder de verkeerde bierstijl wordt ingediend. Hoe smakelijk en kwalitatief hoogwaardig het ook is, als het niet overeenkomt met die specifieke bierstijl, zal het nooit de hoogste punten behalen. Het is te vergelijken met een hardloper die deelneemt aan de 100 meter horden, hoe snel en getalenteerd ook, de hordenrace zal nooit gewonnen worden.

Het belang van een juiste classificatie is niet te onderschatten. Gelukkig is de biertypenbeschrijving van het BKG vrij beschikbaar op hun website. Door deze beschrijvingen te downloaden, dubbelzijdig af te drukken op A5-formaat en in te (laten) binden in een ringband (bijvoorbeeld bij een copyshop), creëer je een waardevol naslagwerk. Dit naslagwerk is van handig voor elke bierbrouwer die streeft naar perfectie en erkenning tijdens de clubkampioenschappen. De lijst beschrijvingen is te vinden op de website van het gilde: https://www.bierkeurmeestersgilde.nl/downloads.

Terug naar overzicht

Uitslag clubkampioenschappen 2023

tww januari 2024
Door: Alex Bosman

Kelvin van Geene, winnaar klasse A-C-V clubkampioenschappen 2023
Allereerst ook vanuit de clubkampioenschappencommissie voor iedereen de beste wensen voor 2024 en dat we wederom maar weer mooie bieren mogen brouwen. Afgelopen jaar zijn er door de brouwers heel wat mooie bieren gebrouwen en ingeleverd voor de clubkampioenschappen. Door de samenwerking met de brouwdag- en  kwaliteitscommissie lijkt het niveau van de gebrouwen bieren toch omhoog te gaan. 

In 2023 waren er 56 bieren ingeschreven voor de clubkampioenschappen. 4 Bieren zijn niet ingeleverd en 7 uitgesloten van de wedstrijd (verkeerde dop of fles). De keuring vond eind november plaats. Er waren 6 keuringstafels onder leiding van een keurmeester(es) met 5  of 6 mede-leden. De keurmeester neemt de leden mee in het keuringsproces, zoals kleur, geur, smaak, schuimkraag en andere voor het type bier relevante factoren. In overleg worden de punten gegeven, waarbij de keurmeester de objectiviteit in de gaten houdt.  Omdat de prijsuitreiking al na 3 weken was, moesten de bieren voor de 2e ronde door de keurmeesters thuis  gekeurd worden. Na het bekend worden van de uitslag konden de bekers worden besteld en de certificaten gemaakt De prijsuitreiking heeft zoals gewoonlijk op de clubavond van december plaatsgevonden.

Hieronder een overzicht van de prijswinnaars clubkampioenschappen 2023 met een certificaat voor alle 1e, 2e en 3eprijzen en een beker voor de nummers 1 in de verschillende klassen. En de winnaars zijn:

Wedstrijdbier Pale Ale 

3e prijs 

Guus van der Veek

69 ptn

2e prijs 

Pieter Hermans

70 ptn

1e prijs

Patricia en Chris Talbot

73 ptn

Wedstrijdbier Russian Imperial Stout

3e prijs

Kelvin van Geene

80 ptn

2e prijs

Pieter Hermans

85 ptn

1e prijs

Patricia & Chris Talbot

90 ptn

Klasse A-C-V

3e prijs

Kelvin van Geene (kaneel koning V)

80 ptn   

2e prijs

Marin en Ronald van Rijssel(blond)

81 ptn

1e prijs

Kelvin van Geene(Geuze Lambiek)

84 ptn

Klasse B–D-V

3e prijs

Youri Santstra (barley wine)

82 ptn

2e prijs

Patricia & Chris Talbot (stout Oatmeal)

84 ptn

1e prijs

Kelvin van Geene (Hemelse Modder)

87 ptn

Clubkampioen 2023

3e plaats

Pieter Hermans            

2e plaats

Kelvin van Geene

1e plaats

Patricia & Chris Talbot    

Winnaars clubkampioenschappen 2023 Chris en Patricia Talbot
Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd.

Uitslag

De uitslag,  per bier,  met commentaar en punten is te downloaden op de website. Een lid kan na inloggen in het ‘Voor leden’ menu naar ‘Mijn uitslagen’ gaan. Daar staan alle keuringsformulieren van de bieren waarmee hij/zij mee heeft gedaan.
Bovenin kun je het wedstrijdjaar kiezen. Door op het downloadknopje (links in de regel) te klikken, krijg je het keuringsrapport als PDF.

Jaar 2024

Voor het komende jaar staan er weer kampioenschappen gepland. Voor meer informatie, zie het artikel elders in dit clubblad.

Terug naar overzicht

Nog een clubbier erbij?

tww januari 2024
Door: Pieter Hermans

 

Een fantastische respons van 82 reacties (23%) op een enquête! Menige opiniepeiler in medialand zou hier enorm jaloers op zijn. Op de vraag of er belangstelling is voor een tweede clubbier naast het inmiddels gevestigde, bekende en begeerde Polderbok antwoordde 70% volmondig ‘ja’ en 23% ‘ja, maar …’. Dat ‘maar …’ was afhankelijk van soort bier, prijs, verpakking, timing, e.d. Slechts 7% van de respondenten was negatief gestemd. Voldoende belangstelling dus om de schouders eronder te zetten.

Op de vraag waar de voorkeur naar uit zou gaan kwam een drietal biersoorten nadrukkelijk naar voren: Porter, Stout en Lentebok. Helemaal verbluffend waren de reacties op de vraag om meedenkers, doeners, handjes, hulp, etc. 17 personen meldden zich spontaan aan om als vrijwilliger op te treden in een nieuw te vormen clubbiercommissie. Inmiddels hebben er twee helaas afgezegd.

Namens het bestuur nodigde Mark Ekelschot alle vrijwilligers uit om op 15 december voorafgaand aan de clubavond bij elkaar te komen. In de, door de hoge opkomst, veel te krappe ruimte heeft hij de uitslag van de enquête behandeld en mij weten te strikken als voorzitter van de nieuwe commissie.

We zijn met z'n allen vervolgens vrij voortvarend te werk gegaan en hebben een vliegende start gemaakt door enkele essentiële besluiten te nemen. De Polderbok wordt in het najaar uitgegeven en daarom was iedereen er direct van overtuigd dat het nieuwe bier ergens in het voorjaar of vroege zomer het levenslicht zou moeten gaan zien, mede i.v.m. het naderende 30-jarig jubileum van onze vereniging. De geplande uitgifte moet eind juni gaan plaatsvinden. Dat betekent dan dat er ergens in april/juni gebrouwen en gebotteld moet worden. Maar hoe dan, wat dan en waar dan? Gezien de timing en deadline moeten er dan wel spoedig acties gedaan en besluiten genomen worden.

De enthousiaste commissieleden waren het na enige discussie vrij snel eens dat het beoogde clubbier een Lentebok moet worden, niet zomaar een, maar eentje met een ‘twist’. In no-time waren er zes leden bereid om een proefbrouwsel te maken met als doel dit op de bijeenkomst van februari klaar te hebben.

Dit is inmiddels allemaal in gang gezet en we zijn met z'n allen in blijde verwachting wat voor moois en lekkers daaruit gaat voorkomen. Spontaan kwam er ook al snel een naam naar voren voor het uitverkoren bier: Zondebok. Inmiddels zijn daar twijfels over ontstaan en komen namen als Zomerbok en Zonnebock naar voren. Suggesties zijn nog altijd welkom.

Dat bier moet ook nog ergens ingepland om gebrouwen te worden. Daar kunnen we niet al te lang mee wachten. Ook hier waren er weer direct vrijwilligers bereid om bij diverse brouwerijen offertes aan te vragen. De eerste resultaten druppelen nu binnen. Na deze met elkaar vergeleken te hebben, willen we hieruit een keuze maken op de volgende bijeenkomst op 28 januari a.s. en het bestuur vragen om goedkeuring hiervan.

In de tussentijd laten steeds meer commissieleden weten wat ze graag willen gaan doen, variërend van contact naar de brouwerij, foto voor etiket en allerlei hand- en spandiensten. Jullie kunnen op de website de samenstelling van de commissie zien: https://www.twortwat.nl/i-d33ReH9blsz5/commissies. Heb je op- of aanmerkingen, laat het dan weten aan clubbier@twortwat.nl. Wordt vervolgd, want er is nog genoeg te doen.

Terug naar overzicht

Proost op 30 jaar bierpassie

tww januari 2024
Door: Mark Ekelschot

Deel jouw beste herinneringen en ideeën

QR code voor enquête
Hierbij weer een korte enquête: deze keer zijn we opzoek naar ideeën, anekdotes, verhalen van vroeger en hulp om het jubileum vorm te geven. Bedankt voor het nemen van de tijd en de moeite om de enquête in te vullen. Je helpt ons er enorm mee! Scan de QR-code hier links met je mobiele telefoon of klik hier.

Terug naar overzicht

Jaarverslag 2023

tww januari 2024
Door: Nico de Boer

Met dit verslag geeft het bestuur van de Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat! een overzicht van de gebeurtenissen van het verenigingsjaar 2023.

Bestuursbeleid

Het ledental eind 2023 is 358 leden en 7 donateurs. Gelijk aan vorig jaar willen we als vereniging eigenlijk niet meer groter worden. Als bestuur richten we ons op beheersbaarheid qua grootte van het aantal leden. We hebben daarom onze promotieactiviteiten geminimaliseerd. We blijven nadruk leggen op het gezamenlijk brouwen, proeven en beoordelen van bier.

De georganiseerde activiteiten dienen altijd in lijn te zijn met de doelstelling van de vereniging, wat bij oprichting vastgesteld is als: ‘het bevorderen van het zelf brouwen van bier, en het opbouwen en delen van kennis daarover’.

Het bestuur in 2023 

Tijdens de ALV op 28 april 2023 is Kees Heynis als algemeen bestuurslid afgetreden. Nico de Boer als algemeen bestuurslid herkozen. Mark Ekelschot, Peter Berger en Martijn Aartsma werden gekozen als algemeen bestuurslid. Met deze samenstelling van het bestuur werden de taken in de maand april als volgt verdeeld:

Functie

Naam

Aandachtsgebied

Voorzitter

Theo van Eijden

  • Mediacommissie
  • Plv. Penningmeester Brouwcursuscommissie
  • Proeftafelcommissie  

Secretaris

Wim Groeneveld

  • Fotografiecommissie
  • Brouwdagcommissie
  • Inkoopcommissie
  • Bibliotheekcommissie
  • Ledenadministratie

Penningmeester

Dennis van Rijswijk

  • Clubhuiscommissie
  • Gadgetcommissie
  • Kascommissie

Algemeen bestuurder

Nico de Boer

  • Polderbokcommissie
  • Plv. Secretaris

Algemeen bestuurder

Martijn Aartsma

  • Excursiecommissie

Algemeen bestuurder

Mark Ekelschot

  • Clubkampioenschapcommissie

Algemeen bestuurder

Peter Berger

  • Kwaliteitscommissie

In oktober 2023 is Wim Groeneveld als secretaris afgetreden; zijn functie als secretaris is over genomen door Nico de Boer. De diverse commissies zijn tussen de overige bestuursleden verdeeld, te weten:

  • Fotografie + Bibliotheek: Theo van Eijden
  • Brouwdag + Inkoop: Martijn Aartsma
  • Ledenadministratie: Nico de Boer

Ledenverloop

Wij hebben dit jaar van 31 leden afscheid genomen, maar hebben een aanwas van 28 nieuwe leden. Dit resulteert dus in een afname  van 3 leden. Op dit moment (peildatum: 31 december 2023) hebben we 358 leden, waarvan 2 ereleden. Tevens hebben wij 7 donateurs binnen onze vereniging. De gemiddelde leeftijd van onze leden is 53 jaar, het jongste lid is 24 jaar oud en de oudste 81 jaar.

Clubavonden in 2023 

Er zijn dit jaar 9 clubavonden in de boerderij gehouden, 1 clubavond bij Klein Duimpje en de jaarlijkse barbecue in Lisserbroek.  

  • Het thema koud-hoppen werd behandeld. Middels bruiswater en een neutraal pils hebben we kunnen proeven wat het effect van hop is als je deze koud toevoegt.
  • Uitgebreide lezing van Alexander Hendrix van Belgomalt. Belgomalt heeft naast de gewone mouten ook een ‘infused mout’, waarbij een smaakje aan de mout toegevoegd is. Zoals bijvoorbeeld Gingerbread en Thyme. Hierbij kregen we ook voorbeeldbieren te proeven.
  • Pieter Bijlsma kwam een uitleg geven over de bewerkingen van oergranen zoals bijvoorbeeld Emmertarwe. Tevens vertelde Nick Oud over zijn ervaringen om zo'n bier te brouwen.
  • De ALV met als aanvulling een presentatie over de wedstrijdbieren van 2023, te weten: Pale Ale en Imperial Stout.
  • Spirits verkregen uit Wort,  Bert Tas legde uit hoe men  Whiskey stookt.
  • Brouwerij bezoek Klein Duimpje Hillegom, inclusief rondleiding.
  • De barbecue was weer in Lisserbroek. De barbecue werd verzorgd en bier werd voldoende meegebracht door eigen leden. 
  • Biermythes, een lezing door Roel Mulder over vooral onware verhalen in de bierwereld.
  • Reinigen en schoonmaken in de brouwerij een lezing door Maurice van Zielst, Firma Cleantech.
  • Keuren van de bieren van de clubkampioenschappen, waar 56 bieren te keuren waren.
  • Spijs en bier behelsde dit jaar ‘knoeien met bier’: biercocktails en uitreiking prijzen club-kampioenschappen.

Commissieactiviteiten van het afgelopen jaar

Er werden door de Brouwdagcommissie
  1. 4 gezamenlijke brouwdagen georganiseerd in Lisserbroek.
  2. De Clubkampioenschappen werden georganiseerd door de Clubkampioenschapcommissie.
  3. De Excursiecommissie organiseerde een excursie naar België, alwaar 2 brouwerijen bezocht werden: Vicaris en Het Nest
  4. De Redactiecommissie verzorgde ons clubblad, oplage zit rond de 385 stuks aan het eind van 2023 in 11 edities. 
  5. De Polderbokcommissie heeft ook dit jaar een prachtig bokbier gebrouwen bij brouwerij de 7 deugden.

Onze vereniging mag zich tevreden stellen met een groep vrijwilligers en leden die structureel een steentje bij dragen aan de activiteiten van onze vereniging binnen een of meerdere commissie of op andere manieren. Dit is een groep waar we als vereniging best trots op mogen zijn. Maar nog steeds is er een aantal commissies die nieuwe actieve leden kan gebruiken. Ervaring leert dat dit vooral gezellige en soms leerzame bezigheden zijn. 

Met het bovenstaand overzicht hoopt het bestuur jullie voldoende te hebben geïnformeerd over beleid en activiteiten in het afgelopen jaar. Wij hopen dat dit tijdens de Algemene Leden Vergadering  jullie goedkeuring kan krijgen.

Namens het bestuur,
Nico de Boer
Secretaris

Terug naar overzicht