Artikelen
5 artikelen uit het clubblad van December 2024
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, december 2024 |
tww december 2024 |
Door: Martijn Aartsma | |
… En dan lopen we alweer tegen het einde van 2024 aan te kijken. Het is wel voorbij gevlogen kan ik wel stellen. Voordat ik inga op de clubavonden etc., eerst enkele persoonlijke mijmeringen waarin ik terugblik... Voor mij persoonlijk was het een mooi bierjaar. Officieel het 2 e jaar van mijn bestuurstermijn. Zelf heb ik niet veel gebrouwen (slechts 5 batches) maar ik was ook 2 maanden in Japan. Daarentegen heb ik wel zoveel mogelijk geproefd (ter info: in Japan zijn ze nog niet zo goed in craft beer). Ik heb whisky gestookt – weliswaar met gemengd succes als ik eerlijk ben. Maar leerzaam, en ik sluit niet uit dat ik ooit een stookhoed voor mijn ketel aanschaf. Ook het 2e jaar waarin ik de excursie mocht mede organiseren. Ik heb veel lovende feedback gekregen en ik ben ontzettend blij dat deze wederom in de smaak viel. Budgettair was het een uitdaging, want ook de prijzen van de bus en horeca zijn goed gestegen het afgelopen jaar. Enfin, we denken alweer na over volgend jaar. Mocht je ideeën hebben, of je wilt meehelpen: altijd welkom! Ook de 4 brouwdagen met een mooi team mogen organiseren. Het organiseren is wat werk (soms behoorlijk), maar ik kan zelf ontzettend genieten van de dag zelf. Gezellig met z’n allen in de schuur brouwen en bij elkaar de oplossingen en maniertjes afkijken – altijd een feest! En dan natuurlijk de gadgetcommissie. Een ideeënkweektuin van heb ik jou daar. Elke maand komen we techneuten bij elkaar om lopende en nieuwe projecten door te nemen. Veel ideeën, al is lang niet alles is levensvatbaar om te introduceren aan de club. Zeker wél levensvatbaar, en ik ben zeer verheugd met de afronding ervan: de hervergistingsdrukmeter. Een mooi project waarin verschillende technische disciplines samenkomen en waar vrijwel iedereen binnen, en ook een aantal buiten, ons groepje heeft bijgedragen. Van Nico van Kampen hebben we veel ‘hardware’ kunnen overnemen en van Onno Lommerse echt hele mooie software, wat ook nog speciaal voor ons is aangepast. Ook gadgetcommissielid Guus van der Veek heeft er bijzonder veel werk aan gehad.
Het is volgens mij voor het eerst dat wij 2 clubbieren in een jaar hebben gebrouwen: de Polderbok als vanouds, maar ook heeft een enthousiast team een Zonnebock gebrouwen. Erg jammer dat de batch Zonnebock niet is gelukt. Gelukkig zal deze komend voorjaar opnieuw worden gebrouwen. Wat wel erg geslaagd was: het introductiefeest van de Polderbok bij Kleinduimpje. Dat proberen we dus zeker ook voor toekomstige bieren te organiseren! De Polderbok in grote 75cl flessen is overigens nog steeds te koop via de website en op te halen bij Brouwmaatje – misschien leuk als bijzonder geschenk of om zelf uit te schenken bij het kerstdiner of op oudjaarsavond. Verder dit jaar hebben we:
We hopen ook in het volgende jaar leuke dingen te helpen organiseren, en daartoe hebben we al wat Laatste gezamenlijke brouwdag 2024De brouwdag van 23 november j.l. was weer een geslaagde! We hebben een Bière Brut gebrouwen – een droog maar hoogalcoholisch bier (10,5% ABV). Het was een frisse maar gezellige dag waar ook de deelnemers van de brouwcursus meebrouwden. Het was leuk om ook een flink aantal bezoekers te mogen begroeten. En traditiegetrouw werd het in de middag écht gezellig, want toen werd er lekker op los geproefd van eerder gemaakte brouwsels.
Het was voorlopig de laatste: pas rond begin maart zal de volgende gezamenlijke brouwdag plaatsvinden. Houd de clubcalender in de gaten. We zien een daling in de deelname aan de brouwdag. Mocht dat verband houden met het vroeger incidenteel uitvallen van de elektra, dan is er goed nieuws: we hebben wat aanpassingen gedaan en sindsdien hebben we niet of nauwelijks meer problemen. Overigens hebben we voor de clubavond in januari een spreker uitgenodigd om de Bière Brut nog verder toe te lichten. Clubavond 29 november j.l.Op deze clubavond hebben we traditiegetrouw de ingezonden wedstrijdbieren met elkaar beoordeeld. Verdeeld over 7 tafels, met elk aan het hoofd een keurmeester, beoordeelden we in totaal 60 ingezonden bieren. Vooral de jaarbieren natuurlijk (Weizen en Baltic Porter), maar er zaten ook wat ‘buitenbeentjes’ tussen. Leuk en leerzaam om op de wijze van het BKG bieren ‘volgens het boekje’ te keuren op uiterlijk, geur, mondgevoel en natuurlijk smaak. Niet volgens wat jij lekker vindt, maar volgens het biertype. Laatste clubavond: 20 december 2024Als jaar afsluiting belooft dit een bijzondere avond te worden. Met hulp van Gery is er een food pairing in combinatie met kerstbieren. Daarnaast zijn er natuurlijk prijzen uit te reiken voor het clubkampioenschap. Ook worden de wisselkei en de gouden veer uitgereikt. Het bier op tap is dan de Belvedère Blond van de Gekroonde Merlet, gebrouwen door Tom Clubavond januari 2025Zoals gezegd hebben we spreker Patrick Theunissen van Belgische brouwerij Dame Jeanne uitgenodigd. Zij zijn gespecialiseerd in het brouwen van brut bier volgens de traditionele methode (méthode champenoise). Op de avond zelf wordt dit allemaal uitgelegd, uiteraard met wat te proeven. Ook is er gelegenheid om zijn bieren aan te schaffen. Tot slot:Dank aan alle commissieleden. Dank aan de vrijwilligers, en dank voor alle vrijwillige inzet. Dank aan de schrijvers voor alle artikelen. Dank aan mijn medebestuursleden. Dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan onze mooie vereniging. Dank ook aan jullie, leden, voor wie we dit alles doen. Het was een mooi jaar. Op naar de volgende, en daarom: Een heel fijn uiteinde en een gelukkig en gezond 2025 toegewenst!Namens het bestuur, |
|
Terug naar overzicht |
Van de gadget commissie |
tww december 2024 |
Door: Peter van den Bosch | |
Red je huwelijk……Een veel gehoord verhaal bij de brouwclub :
De boosdoeners : Stoom en dampen in huis van het maischen en koken. Hoe moet je dat oplossen ? Wordt dit net zo’n lastig punt als het kliedervrij aanvallen van een tompouce?
Belangrijk ! – Wat vooral NIET doen !
Met een langzaam draaiende en redelijk stille tuinbouwventilator van max. 1400 RPM ( toeren ) voerde ik extra verse lucht via een plastic slurf van buisfolie langs de vloer naar binnen, die door de overdruk de warmte in de nok verdreef. Die ventilator hadden we toevallig al liggen, dus die maar gebruikt. In die slurf zaten een aantal uitgeknipte blaasgaten die de verse lucht onder de kweektafels brachten. Ook voor die ventilator had ik uiteraard gaas aangebracht om de vliegende dierentuin buiten te houden. Maar dat is verder voor dit verhaal niet relevant. Zie foto. Buisfolie ( plastic slurf ) afgerold Buisfolie is soepel PE plastic folie in buisvorm wat plat op een rol geleverd wordt van 31 cm breed. En dat wordt gebruikt in een houder om planten met pot en al in te hoezen. Op de foto hierboven is een stukje afgerold. Klein probleempje : Dat buisfolie koop je op een rol van 500 meter. Dat was voor ons als bedrijf geen probleem, want we gebruikten vele tientallen meters per jaar op diverse plaatsen in de kas. Toch was die rol na een aantal jaren nog steeds niet op. Maar voor een hobby brouwer is 500 meter wel heel veel. Reken maar uit : het aantal keren per jaar dat je brouwt X de meters die je iedere keer gebruikt om de kookdampen naar buiten af te voeren. En plastic kan verouderen en gaat dan in dit geval op de naden van de plat gevouwen slurf van buisfolie spontaan open scheuren. Geen bruikbaar idee dus, ook omdat dit slecht tegen hitte kan.
De ventilatoren : De status per 1 Juli : Deze is 25 Watt en zou 600 m3 verstouwen. De duurdere is 38 Watt en die doet 525 m3. Dus ik vraag me af of die 600 m3 niet wat te optimistisch is voorgesteld. En bij deze staan op Amazon de buitenmaten en wat specificaties niet vermeld. Een zeven schoepen versie en leverbaar in wit en zwart. Dan is er de versie van 200 mm, merk HG power, zwarte afvoerventilator met een diameter van 200 mm. Deze kost € 41,22, ook bij Amazon trouwens.
De uitvoering in 150 mm hier op de foto’s. Vanwege de handzame doorsnee waarschijnlijk voor de meesten van ons het beste geschikt. Want dit past bijvoorbeeld door een raampje, kattenluikje of bovenlicht. Desnoods met een beetje “creatief geweld “…… Maar als je de slang op hangt moet je wel rekening houden met condens wat zich langzaam op hoopt in plasjes en waardoor de slang kan gaan door zakken. Varianten :
Testen : Nou, dat ging super ! De slurf van 15 meter was in 6 seconden vol. En toen die vol was ging de ventilator geen extra geluid maken omdat de schoepen dan tegen de luchtdruk in zouden kunnen gaan “schoppen”. In de 2e test ging de plastic slurf eraf, de hittebestendige alu-flex slang erop en begon het bouwen aan een proefopstelling. Hoe dichter de ventilator bij de pan of ketel, hoe beter de afzuiging van stoom en dampen uiteraard is. Om dat te bereiken is de ventilator met de opgeschroefde stoelhoek- pootjes op een plaatje geschroefd, die weer op een opstapje geplaatst en vast gezet met een marktkraamklem. En dat werd dit - brandveilige - voorbeeld. De marktkraamklem zit buiten beeld achter de alu-flex slang. Zo bereik je effect met de afzuigventilator kort bij de rand van de pan/ketel. En vervolgens was de volgende kwestie het visueel inzichtelijk maken van de luchtstroming. Want iets bedenken is één, maar bewijzen dat het werkt is twee ! En dus begin Augustus een paar testen gedaan. Eerst maar een dun laagje water aan de kook gebracht om te zien waar de stoom heen gaat. Zo’n proef moet je eigenlijk doen bij een lage omgevingstemperatuur en niet midden zomer, want dan is die waterdamp van het koken beter te zien. Ziedaar de - low budget - KISS oplossing. Redelijk eenvoudig en effectief ! Aan u de keus ! ! ! Zo hou je de brouwruimte droog en fris. En “moeder de vrouw” te vriend. Ook niet onbelangrijk! Die bank ligt niet zo lekker! Tenslotte nog wat laatste opmerkingen :
En wellicht speelt hier ook een hygiene kwestie. Hoe hou je dit schoon en zorg je ervoor dat er geen stof deeltjes, vervuiling e.d. van vorige brouwsessies uit de ventilator in je ketel vallen. Kortom : Wel over na gedacht en op de foto, maar om diverse redenen niet een uur kokend getest. Addendum per Oktober 2024 :Inmiddels heeft commissielid Guus van der Veek een proef gedaan met een variant waarbij een tussenventilator van doorsnee 150 mm wordt toegepast met aan 2 zijden een alu flex slang eraan. Voordeel daarvan is dat je een aanzuigslang recht boven de pan / ketel kan hangen en de ventilator verderop zit en daardoor niet oververhit raakt. Resultaat van die proef tijdens het brouwen was een enorme hoeveelheid vocht die naar buiten werd afgevoerd. De ventilator hing met het snoer naar beneden en zelfs daar liep de condens eruit. Daaruit blijkt de noodzaak om zo’n ventilator op te hangen met het snoer omhoog bevestigd om lekkage te voorkomen. |
|
Terug naar overzicht |
Recept: Hefe Weizen |
tww december 2024 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Beschrijving
Recept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Verslag van de 't Wort Wat Excursie 2024 |
tww december 2024 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Yoeri Sanstra | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
De excursieEnige weken voor de al aangekondigde excursie stond hij ineens online voor maar liefst €200 mocht je mee op excursie naar mouterij de Swaen en brouwerij de Roos. Dit was aanzienlijk duurder dan de vorige jaren, dus ik heb gevraagd of dit wel klopte? Het antwoord kwam snel, nee dat was een test prijs, even geduld nog. Wellicht een idee voor volgend jaar, maak er dan initieel €999 van, … Mouterij De SwaenVrijdag ochtend 11 oktober was het dan zover, zoals gewoonlijk om 09:00 scherp vertrok de bus van Doelen uit Hoofddorp, met dezelfde chauffeur als de vorige keer. Na een mooie rit (links de zon, rechtdoor de regen en rechts de regenboog) en dezelfde bureaucratische kronkel van een tachograafschijfwissel over de grens met België, kwamen we netjes op tijd bij Mouterij De Swaen aan in het Zeeuwse Kloosterlande. Aldaar stond de koffie en de lunch klaar, waarna de in tweeën gesplitste groep de site ging verkennen. Groep A kreeg de video over de historie van De Swaen (vroeger gewoon Zwaan, maar dat bekt niet lekker in de UK/US) en Groep B ging de mouterij rondleiding doen.
De videoDe mouterij is gestart in 1906, waarom in Kloosterzande? Omdat: a. Elk dorp zijn eigen mouterij/brouwerij had en b. Omdat gerst een van de weinige gewassen is die tolerant is voor zilte grond1 en het zelfs kan ontzilten volgens de mouters van De Swaen. Naast de mouterij die vanaf het begin op die locatie heeft gestaan was er een brouwerij in het dorp die na de 2e wereldoorlog door gebrek aan koperen ketels en de toegenomen industrialisering van de bierbrouwerij moest stoppen. Door een grotere behoefte aan mouten zijn in de jaren '50 de faciliteiten geüpgraded. Een groot gedeelte van de deze gebouwen is op dit moment nog in gebruik, bijv. de kiembakken, waar dan wel de apparatuur eens in de zoveel jaar vernieuwd wordt, maar het betonnen skelet nog dezelfde dimensies heeft als toen. In 2022 is een nieuwe eest geïnstalleerd achter het bestaande complex en zijn er wat procesverbeteringen doorgevoerd, zoals het “continue nat kiemen” het gekiemde daarna eesten in de nieuwe machine. i.p.v. het telkens drogen, verwarmen en weer bevochtigen van de kiembakken. Tijdens de historische inleiding werden enkele interessante weetjes gedeeld, bijvoorbeeld dat bruinbrood, bruin is door het toevoegen van mout, niet omdat er bruin graan of volkorenmeel o.i.d. gebruikt wordt. (Dit komt aan het eind nog een keer terug).
De RondleidingDe rondleiding van groep A begon met een juist volgeladen bag in container op een trailer. Hiermee kan zo’n 20 ton mout overzee naar bijvoorbeeld Azië verstuurd worden. Het gemorste mout zo’n 10-20 kg moest nog worden opgeruimd. Gelukkig hebben ze geen last van duiven, maar de ratten en muizen lusten ook graag mout, dus 1 keer in de week komt de ongediertebestrijding de vallen controleren en in de tussentijd proberen de medewerkers de gevallen korrels netjes op te vegen. Na op het oude logo gewezen te zijn gingen we eerst naar het labo. Hier wordt van alle mout een standaard wort gemaakt, welke dan geanalyseerd wordt op alle relevante waarden die voor mout belangrijk zijn (EBC, proteïne, watergehalte, …). Na het Labo gingen we via de bascule en voorpoetser (zeven, schoonblazen, wassen), waar het moutproces met krijt op de muur getekend was (zie hieronder) via de weekbakken naar de kiembakken/kiemstraat. Het gekiemde graan groeit werkelijk overal, in en op machines en tussen randjes en daarnaast ruikt het kiemende graan zeer sterk naar iets wat naar onze mening het meeste op een varkensstal leek. Zoeken op chemische processen in het kiem proces van gerst naar groenmout op Google geeft wat wetenschappelijke referenties7, maar ChatGPT was iets behulpzamer en gaf aan dat bij het kiemen van gerst de volgende processen plaatsvinden: enzym-activatie, zetmeel-destructie, proteïne-degradatie in peptidenen, aminozuren, aerobic respiration, hydratatie en groei, waarbij dan de volgende gassen vrijkomen: CO2, H2O en VOCs. Dat laatste staat voor aromatische verbindingen zoals aldehyden en ketonen, alcoholen en zwavelverbindingen.Daarna hebben we de rooster vanuit de control room nog even mogen bekijken. De eest moesten we overslaan omdat het daar te heet wordt tijdens het productieproces, en we met te veel mensen waren, om daar veilig rond te lopen. De rondleiding werd afgesloten in het moutersnest met een Scheldeschuum blond en een Struukenduuker tripel van brouwerij van Steenberge, bekend van o.a. de Guldendraak, Piraat, Fourchette, en nog een paar andere merken. Waarna wij stipt op tijd weer vertrokken met de bus. Het BierparadijsNa mouterij de Swaen hebben we ons wel 30 minuten lang mogen laven aan meer dan 1100 bieren (alfabetisch gesorteerd) bij het Bierparadijs in de Transportzone Meer, Hazeldonk, België, midden tussen Breda en Antwerpen. Tja, wat moet je daar nog meer over zeggen? Ze voorzien al 28 jaar in een behoefte, … Brouwerijmuseum de RoosNa wederom een korte busrit werden we vakkundig gedropt in het centrum van Bick (Hilvarenbeek), bij brouwerijmuseum de Roos. Hier werden we hartelijk ontvangen en kregen we in de kelder drie korte filmpjes te zien over het museum en de brouwerij (1877/ 2017), waarna de groep wederom in 2en gesplitst naar de brouwerij en/of naar het museum ging. De oude waterketels die vroeger vanuit buiten gestookt werden hebben een ingenieus systeem met luchtkanalen en schuiven, om zodoende als warmtewisselaar uit 1800 het water niet alleen onder de pan, maar ook langs te pan te kunnen verwarmen. In de brouwketel van 500 liter wordt op donderdag en vrijdag door de betaalde brouwer 2 keer een batch gebrouwen. De 1ste gaat met SafaleTM BE-2568 de vergistingstank in en de 2e batch wordt daar de volgende dag opgelegd. Na 1 week wordt het geheel doorgepompt naar één van de vier 100L lager tanks, waarna het gebotteld wordt met SafeAleTM F-29, waarna het 3 weken op fles narijpt. Omdat de brouwerij ook wel verhuurd wordt, wordt af en toe een batch Bickse Tripel bij brouwerij Anders in Halen gemaakt. De brouwmeester is verantwoordelijk voor het bier totdat er een kroonkurk opzit (zaterdag) waarna de 134 vrijwilligers van de Roos voor de labels en verder zorgen. Na de brouwerij kreeg groep A een rondleiding door het museum met een korte uitleg over het infusie proces in de gietijzeren brouwketel en het gebruik van een warmtewisselaar waarna we langs het koelschip naar de tapruimte werden gedirigeerd. Hier stonden 4 bieren klaar waar we een smaakprofiel van moesten invullen om daarna te besluiten welk bier geproefd hadden. Dat waren:
De smaakprofielen waren zoet, bitter, fruitig, nasmaak en, … Diacetyl infectie. De groep was zo groot, dat we niet met zijn allen aan de tafels pasten en er dus een groepje onder leiding van de buschauffeur dichter bij de tap had plaatsgenomen. Met het uitschenken van de 4 proefbieren was het handig om die 6 man dicht bij de tap eerst bier te geven en wij moesten bij het 4e bier concluderen dat de tapleiding niet schoon was, waardoor er minimaal 6 glazen met een diacetyl infectie uitgeserveerd waren. Nadat wij de barman de Bickse tripel met infectie hadden laten ruiken versus een verse Bickse tripel werd spontaan besloten om een 5e bier uit fles te tappen. Vandaar dat de 4 proefbieren er dus 5 zijn geworden. Via de brouwerijwinkel waar nog het e.e.a. gekocht werd, hebben we vervolgens onze excursie vervolgd. Eetcafé de MertAan de andere kant van de straat lag eetcafé de Mert waar we 2 tapbieren kregen en eten. De twee speciaalbieren op de tap waren Krab IPA en Hertog Jan bockbier. Verder waren er nog Hertog Jan Pilsener, Hoegaarden Wit, Franziskaner Hefe Weisse, Leffe Blond, Tripel Karmeliet, La Trappe Dubbel, en Liefmans op Fust. En bleek dat ze o.a. Three Demons van Happy Demons in blik hadden staan. We kregen meerdere borden met brood met smeersels vooraf en konden vervolgens kiezen uit Fish & Chips of Saté van kippendijen. En tot slot was er voor de liefhebber nog een extra biertje van het bestuur, welke overigens wel in vijf minuten achterover-geslagen moest worden, want die rijtijdenwet is onverbiddelijk. Gelukkig was de chauffeur al eerder zijn, op 15 minuten lopen afstand geparkeerde bus gaan halen, en konden we dus bijna voor de deur instappen, om tijdig aan de terugreis te beginnen. Wat doen we met nu met 1kg Gold Swaen Red?Het moutboekje van de Swaen geeft als gebruik aan: Red Lager, Red Ale, Altbier, Red IPA, Amber Ale, Bockbier, export beers en specialty beers. Nu ben ik recentelijk met AI aan het spelen, dus besloot ik Chat GPT eens te vragen: “Wat kan ik doen met één kg Gold Swaen Red met een EBC van 40-60, geef daarbij een commercieel voorbeeld en een recept.”
20 liter Irish RedRecept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Bijzonderheden
20 liter PolotmavyRecept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Bijzonderheden
Opmerkingen:
En daar kwam dit antwoord op: Ja, het is zeker mogelijk om gemalen mout zoals Gold Swaen Red in een keukenrecept te gebruiken! Mout kan een diepe, rijke smaak aan gerechten geven, vooral in brood, gebak of zelfs marinades en stoofpotten. De karamelachtige en geroosterde tonen van Gold Swaen Red passen heel goed bij hartige en zoete gerechten. Hieronder vind je een recept voor een smakelijk Ambachtelijk Moutbrood met gemalen Gold Swaen Red. Recept voor Ambachtelijk MoutbroodIngrediënten: Extra ideeën voor koken met mout:Moutpannenkoeken: Voeg een paar eetlepels gemalen mout toe aan je pannenkoekenbeslag voor een diepe, geroosterde smaak. Met deze veelzijdigheid kun je gemalen mout ook in andere gerechten gebruiken om smaak en kleur toe te voegen! Veel plezier met het bedenken wat jullie met de mout gaan doen 1 Zie o.a. https://edepot.wur.nl/27637 2 Zou dat wellicht Barones Christina Wijnanda Mara barones Collot d'Escury (1946) zijn https://nl.wikipedia.org/wiki/Collot_d%27Escury 3 https://www.zeeuwsarchief.nl/zoekgids/domeinen/ 4 Het hele proces staat ook beschreven op: www.hobbybrouwen.nl/artikel/mout.html 5 GoldSwaen©Aroma 6 BlackSwaen©ExtraBlack 7 Chemical Aspects of Germination, Wiley online Library, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1923.tb06594.x 8 SafAle™ BE-256 provides fruity flavors over different fermentation conditions, specially at higher densities and high fermentation temperatures. This yeast is ideal to brew strong and flavor rich Belgian ales. 9 SafAle™ F-2 brewing yeast has been selected specifically for secondary fermentation in bottle and in cask. This yeast assimilates very little amount of maltotriose but assimilates basic sugars (glucose, fructose, saccharose, maltose). It is characterized by a neutral aroma profile respecting the base beer character and settles very homogeneously at the end of fermentation. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
2e Clubbier AKA Zonnebock (5) |
tww december 2024 |
Door: Pieter Hermans | |
Heel jammer dat de eerste versie van het tweede clubbier niet goed gelukt was. Er zaten spuiters tussen waardoor de brouwer de hele partij heeft afgekeurd. Desondanks zij er hier en daar een paar flessen tussendoor geglipt waarvan de eigenaren als vrij snel rapporteerden dat het best wel een lekker biertje was. Maar helaas, afgekeurd is afgekeurd. De huisstoker terplekke (www.badbatch.nl) zal er wel weer blij mee zijn geweest. Ruim 500 liter recyclen tot iets zwaarders; zo wordt Zonnebock wellicht Moonshine. Maar gelukkig besloot ons bestuur de Zonnebock toch nog een tweede kans te geven. Na een paar misverstandjes uit de weg geruimd te hebben is de commissie weer nieuw leven ingeblazen en zijn we weer van start gegaan. Intussen heeft het bestuur de voorkeur gegeven aan het brouwen bij brewEd, bij iedereen bekend als ons gewaardeerde medelid Edwin de Redelijkheid. Als zzp-er brouwt hij bij De Noord-Hollandse Brouwerij in Uitgeest de nodige hectoliters. Voor ons zal het ‘slechts’ ruim een half hectolitertje worden. In de tussentijd is het recept van Marc Kelderman bij Edwin gedeponeerd en doorgerekend. Er is wel nog een kleine discussie ontstaan over de te gebruiken gist. Gaat het de M20 worden of Lallemand? Mark heeft toegezegd om nog even tussendoor een batch van 10 liter te brouwen die dan nog ruim op tijd geproefd kan worden. Dit is allemaal heel voorspoedig verlopen en de resultaten konden door enkele van jullie al op de clubavond van 29 november beoordeeld worden. Kortom een vrij jong bier maar goed ontvangen. Ja, en dan nu het vervolg. Onze rekenmeester René Nieuwenburg heeft in de tussentijd alles alweer doorgerekend om tot acceptabele verkoopprijzen te komen. Deze worden zodra dat mogelijk is aan jullie bekend gemaakt. Om de verkoop wat sneller op gang te krijgen zullen we het bier al in de voorverkoop aanbieden en zullen de prijzen dan iets lager zijn. Zodra deze van start gaat zullen we jullie hierover berichten. Zoals gebruikelijk zal dat dan ook weer via de website gaan plaatsvinden. Inmiddels zijn diverse zaken alweer concreter geworden. De brouwdatum is vastgesteld op 19 februari 2025 en de botteldatum op 1 april (geen grap). Aangezien de brouwerij ook een proeflokaal heeft zullen we ook de officiële lancering en proeverij daar laten plaatsvinden. Ook deze datum komt in een later stadium naar jullie toe. We gaan ongeveer 1/3 van de batch afvullen in grote 75 cl flessen en 2/3 in kleine 33 cl flessen. De grote flessen worden niet voorzien van een kroonkurk maar met een kurk en een zgn. muselet afgesloten, de welbekende muilkorf die je altijd voorzichtig moet losmaken zodat de inhoud kan ‘zuchten’ i.p.v. eruit knallen. Tevens worden er twee 20 liter kegs afgevuld. Voor zowel het brouwen als het bottelen zijn er een paar extra handen nodig, maar ook niet teveel omdat anders men elkaar in de weg gaat lopen. De indeling hiervan komt straks pas aan de orde. Ik hoop jullie zo weer voldoende op de hoogte te hebben gebracht. |
|
Terug naar overzicht |