Artikelen
7 artikelen uit het clubblad van Februari 2025
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, februari 2025 |
tww februari 2025 |
![]() |
|
Afgelopen clubavondWe hebben de eerste clubavond van 2025 feestelijk afgetrapt met prachtige brut bieren van Dame Jeanne, en enkele door clubleden gebrouwen brut bieren. Een gezellige avond met een goede opkomst en een mooie presentatie door Patrick Theunissen. De bieren vielen goed in de smaak. Patrick is tijdens zijn verkoop meerdere keren naar beneden gelopen om zijn voorraad aan te vullen. Hij stuurde ons het volgende: Bedankt voor de uitnodiging, nog nooit zo een publiek gehad dat zo in de bierwereld geïnteresseerd is… Komende clubavondDit is de afsluitende avond van de serie ‘sensorische evaluatie’. Walter Bakker heeft vorig jaar gedurende drie avonden diverse smaken en afwijkingen behandeld die in bier aangetroffen kunnen worden. Deze hebben we allemaal kunnen proeven. Deze avond is het de vraag wat er hiervan is blijven hangen. We gaan diverse bieren proeven waaraan een smaak of afwijking is toegevoegd. De kunst zal zijn deze te herkennen en te benoemen. Kom je opgedane kennis testen! Verder deze maandFebruari is een gevulde maand voor de vereniging:
Voor en door ledenEind 2024 werd het bestuur door verschillende leden tegelijk benaderd met hetzelfde idee: een 't Wort Wat!-bier-adventskalender. Het bestuur is verheugd met dit idee en er enthousiast over dat deze leden dit ook verder vorm aan het geven zijn. Zij hebben op de afgelopen clubavond hier ook een presentatie over gegeven. Geef je snel op als je mee wilt doen. Zie de website onder ‘voor leden - Adventskalender 2025’ of: advent@twortwat.nl. Heb jij ook een idee? Voor een project of invulling voor een clubavond? Of heb je een idee voor één van de brouwdagen? Benader dan het bestuur. Mail ons via: bestuur@twortwat.nl, mail een bestuurslid direct, of spreek één van ons aan tijdens een clubavond of brouwdag. Alle ideeën zijn welkom! Wil je iets betekenen voor de vereniging, maar weet je niet wat of hoe? Ook dan kun je bij ons of bij één van de diverse commissieleden terecht. Cursus bierbrouwenVoor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat! een workshop bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces, gevolgd door een praktijkdag.
|
|
Terug naar overzicht |
Maandbier en ander geneuzel |
tww februari 2025 |
![]() |
|
Clubavond 31 januari 2025Het belooft wat, de eerste avond van 2025. Sera ziek, maar met hulp van een aantal leden liep de avond toch vlotjes. En dan een proeverij van brut bier en met de champagne van 2024 net achter de rug, is dit dan wat voor december 2025? We hebben het zelf al kunnen brouwen dus bewaar het recept maar. En er is maandbier op tap, deze keer van Theo van Eijden, die een 10 ltr fustje meebracht. Het liep goed, wel rustig tappen en de smaak was prima en dat werd dan ook goed gewaardeerd. Met een totaal aantal punten van 249,22 gedeeld door 31 is dit 8,039. Een prima resultaat voor het eerste maandbier van 2025. Opmerkingen: erg lekker /niet te bitter/soort Neipa met een kleurtje. En dan de tweede proeverij van brouwerij Dame Jeanne van Patrick Theunissen te weten: Brut sur lie//Brut Royal met dosagelikeur Calvados en Brut royal met dosagelikeur Bourbon. Dit was een mooi aanbod om eens kennis te maken met brut (champagne) bier. Het smaakte wel bijzonder. Ik had het zelf nog niet gebrouwen, omdat ik niet wist wat het was. Als ik het niet lekker vind, wat moet je dan met 15 ltr? Maar ga het in de toekomst misschien nog wel eens brouwen. Dit alles kon je, als je wel gebrouwen had, wel vergelijken met je eigen brut bier, ben wel benieuwd naar het resultaat. Er waren ondertussen veel vragen voor Patrick die een goede uitleg gaf. Al met al een prima avond. Zelf werd ik verrast met een cadeau voor het werk van het afgelopen jaar, met een fles en glas in doos en Sera zal ook niet worden vergeten. Voor haar beterschap en tot de volgende maand. En dan nog de uitslag van 2024
Voor het maandbier was het een schraal jaar met drie inzendingen.
Allen dank voor de inzending. Nummer 3: Bert 5,78 punten. Nummer 2: Theo met 7,37 punten en de winnaar van de kei is Guus van der Veek met 7,84 punten. Tot een volgend kei jaar!
|
|
Terug naar overzicht |
Van de Gadgetcommissie, februari 2025 |
tww februari 2025 | |||||||
![]() |
||||||||
Niet voor de muizen...We zijn ‘du moment’ bezig met een aantal projecten, waarvan twee met elektronica te maken hebben en nieuws daaromtrent komt via andere kanalen, zoals bijvoorbeeld de website of een nieuwsflits. Dit artikel gaat over een wat eenvoudiger project, maar wel iets wat op handzame wijze mogelijke ongemakken kan oplossen. Gewoon praktisch! Velen van ons gebruiken de – op 1 rol aangedreven – Gorilla grainmill walsenmolen om te schroten. Op zich een fijn apparaat en vele malen beter dan een handmolentje met zo'n slingertje. Of – zoals hier - zonder slingertje, want daar krijg je een lamme arm van… 😊. Aardig om mee te beginnen, maar dat ‘kreng’ schoonmaken. Wat een críme!
De Gorilla walsenmolen (met slinger)Nou zul je je afvragen: “Hoe zit het nou met die muizen?” Nou, daar is een verklaring voor. Deze walsenmolen heeft een vulbak waar 2 à (maximaal) 2,5 kilo mout in past. Da's een beetje weinig, zelfs als je 10 liter brouwt. Want reken maar uit: met de basisnorm van 1 kilo mout op 3 liter water, zit je op 3 – 3,5 kilo moutstort en dat past er al niet in. Sommige lichtere bieren zitten op 2,5 à 3 kilo op 10 liter water en zelfs dan is die ondergrens van 2,5 kilo nog steeds ‘volle bak’. Onze stappenBrouwmaatje Martien van Stijn heeft eerst een kartonnen mal gemaakt.
En vervolgens aan zijn broer gevraagd of hij dat in metaalplaat vorm kon geven. Want die werkt als technicus en machinebouwer bij een levensmiddelenbedrijf. Nou had die broer net een stuk RVS plaat over liggen en hij heeft daarvan voor ons een prototype in elkaar gezet. Keurig netjes met verzonken bouten gemonteerd. Een knap stukje werk van voedselveilig materiaal. En dat opzetstuk zet je bovenop de walsenmolen. Een deel van de wand valt dan in de vulbak.
*Of juist wel een kartonnen ‘opzetkraag’, maar die dan eenmalig gebruiken
Kortom: hoe gaan we dit aanvliegen? Daar moeten we met elkaar nog even op broeden en we hopen z.s.m. met een voorstel of verhaal naar buiten te komen. Dan is er nog een kleine kwestie qua aanpassing. De huidige Gorilla walsenmolen wordt aangeboden met 12 boutjes en lock-moertjes voor de vulbak. Die boutjes hebben een bolle kop en de bovenste vier zitten een opzetstuk wat in de weg. Die bolle kopjes hebben we in het proefmodel grotendeels weggeslepen tot een platte kop van 1 à 2 mm. Maar eenvoudiger is om die vier te vervangen door 4 mm boutjes met een verzonken (platte) kop en borgmoertjes.
Ook was er het vraagstuk of de grote hoeveelheid mout in de voorraadbak vlot door zou lopen en niet – door het gewicht erboven – zou gaan verstoppen. Maar ervaringen met een grotere voorraad in de bak bij de gezamenlijke brouwdag en bij één van onze commissieleden weerspreken die zorgen. Wat wel soms gebeurt is dat er een soort ‘blokkade” ontstaat omdat de mout niet goed doorzakt. Er ontstaat een kleine holte boven de walsenrollen door verstopping. Dan is een tikje tegen de vulbak of even licht de machine schudden genoeg om te zorgen dat de inhoud los komt en weer valt. Dat gebeurt bij de kleine voorraadbak al en is een bekend verschijnsel wat niet zal veranderen. En uiteindelijk ontstaat dan deze opstelling. De aandrijfas is een 6 kantige stift en daar past een accuboormachine op. Raadzaam is overigens om voor dat tolletje een tweede volgeladen accu bij de hand te hebben. Vullen … en schroten maar!!
En – na reinigen – maak je er bij het opruimen met het opzetstuk een mooi compact geheel van, dat netjes op de plank past. Foto rechts. Wordt vervolgd … U hoort van ons!
|
||||||||
Terug naar overzicht |
Verslag ALV 2024 |
tww februari 2025 |
![]() |
|
Verslag van de Algemene Leden Vergadering![]() Datum: 26 april 2024, in ‘de Boerderij’ te Hoofddorp 1. Opening (20:20) 2. Vaststelling van de agenda 3. Vaststelling stemcommissie 4. Goedkeuring notulen ALV februari 2023
De ALV gaat vervolgens unaniem akkoord met het verslag van de ALV 2023. 5. Goedkeuring jaarverslag van het bestuur van ’t Wort Wat! over 2023 6. Financiële verslaglegging
b. Verkiezing kascontrole commissie 2024.
7. Bestuursverkiezing 8. Algemene discussie n.a.v. inbreng van leden en voorstellen van het bestuur
Bij de vraag voor rondvraag geeft iedereen aan dat alles wel behandeld is in de discussie. 10. Sluiting Namens het bestuur, |
|
Terug naar overzicht |
Nieuwe mouten op de markt |
tww februari 2025 |
![]() |
|
![]() De laatste jaren zijn er ook voor de thuisbrouwer nieuwe moutsoorten op de markt verschenen, afkomstig van vaak oude, vergeten graanrassen. Heritage malts, herontdekt en opnieuw gecultiveerd vanwege hun unieke smaakprofielen, complexere moutigheid, nootachtige tonen of een diepere zoetheid. Deze mouten zijn met name geschikt om in een authentieke, historische stijl te brouwen. Klassieke moutenEr is en hernieuwde focus te zien op complexe moutsmaken en een deel van die focus is gericht op het reanimeren van smaakvolle (maar misschien minder ziektebestendige of met lagere opbrengst) gerstvariëteiten uit het verleden, evenals traditionele (maar zware) mouten zoals vloermout. De volgende mouten gebruiken een of beide om een aantal geweldige ‘nieuwe’ (zeer oude) mouten te produceren. BasismoutNaast een terugkeer naar traditie, hebben zich de afgelopen jaren enkele andere interessante innovaties voorgedaan in moutland. De onderstaande vermeldingen voorspellen de toekomst van mout, of dat nu speciale maaltechnieken zijn, moutvariëteiten die om gezondheidsredenen zijn geselecteerd, of een meer stijlgerichte benadering van mouten. Zeker het vermelden waard zijn onderstaande moutenCrystal Red Malt - Briess Malt & Ingredients Co. (VS) Bronnen
|
|
Terug naar overzicht |
Adventskalender |
tww februari 2025 |
![]() |
|
Eindelijk komt hij dan: de 't Wort Wat! AdventskalenderIeder jaar zijn er veel soorten Adventskalenders met bier te koop. De ene wat eenvoudiger uitgevoerd dan de andere. Soms voor heel schappelijke, maar soms ook heel stevige prijzen. Hoe gaaf is het dan om mee te doen aan de 't Wort Wat! Adventskalender. Dat kost je wat energie om een mooi bier te brouwen, maar je krijgt er 24 andere bieren voor terug. En voor NOP! Op het moment van schrijven hebben al 14 personen zich aangemeld om deel te nemen. Een mooie start, maar wij streven natuurlijk naar minimaal 25 deelnemers. Waarom minimaal 25? Dan krijgt iedereen namelijk een krat retour dat gevuld is met 24 bieren van andere brouwers. Minimaal 25? Jazeker. Er kunnen dus ook MEER brouwers meedoen. Er is geen limiet aan inschrijvingen. Zo wordt niemand teleurgesteld en gaat iedere inschrijver met een krat andere bieren de Kerstperiode in! Hebben wij jou al een beetje opgewarmd om hieraan deel te nemen? Kijk dan voor meer info op de website van 't Wort Wat! Na het inloggen vind je daar de pagina ‘Adventskalender’ onder het kopje ‘Voor leden’. Nu al aanmelden? Dat kan via advent@twortwat.nl. Vermeld daar bij aub je naam, e-mailadres en telefoonnummer. En indien mogelijk ook alvast het biertype (later wijzigen kan altijd). Wij hebben er zin in en hopen op een grote deelname! De Adventcommissie, |
|
Terug naar overzicht |
AI in de brouwwereld |
tww februari 2025 | ||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
Wetenschappers van de KU Leuven en het VIB hebben met kunstmatige intelligentie (AI) een model ontwikkeld dat voorspelt hoe een bepaald biertje zal smaken. Dat deden ze met machine learning, een vorm van AI waarbij systemen uit grote hoeveelheden data leren. Ook bepaalt het model welke toegevoegde aroma's bier een lekkerdere smaak kunnen geven. Dit schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Onder leiding van geneticus en groepsleider Kevin Verstrepen karakteriseerden de onderzoekers meer dan 200 chemische eigenschappen van 250 Belgische bieren, variërend van blond bier tot tripels. Hoe bier smaakt, hangt af van een complexe mix van chemische componenten. “De eerste twee tot drie jaar van het onderzoek hebben we daarom besteed aan het verzamelen van allerlei gegevens in het lab, zoals de alcoholpercentages, suikerconcentraties en verschillende aroma's”, zegt bio-ingenieur Michiel Schreurs, de hoofdauteur van de studie. BierproeverijVerder trainden de onderzoekers een proefpanel van zestien mensen om de smaak van de bieren te omschrijven. “Hier ging ook flink wat maanden aan tijd in zitten. Je kunt natuurlijk niet elke dag volop bier drinken”, zegt Schreurs. Verder gebruikten de onderzoekers gegevens uit de online database RateBeer met meer dan 180 duizend publieke consumentenreviews. Na jarenlang analysewerk konden de onderzoekers een machine learning-model trainen om al deze gegevens met elkaar te verbinden. Het resultaat is een model dat, afgaand op het chemisch profiel van een biertje, een voorspelling kan doen over hoe het zal smaken. Aromatische smaakverbeteringVoor Verstrepen was de belangrijkste ontdekking die uit het model rolde dat het wijzigen van een enkele component in bier de smaak niet ten goede komt. “Daardoor ging bier juist artificiëler smaken”, zegt hij. “Vervolgens hebben we verschillende aromacomponenten tegelijk aangepast. Dit leverde volgens ons proefpanel bij een blinde smaaktest inderdaad een betere smaak op.” Ook waren de onderzoekers verbaasd dat het model soms het gebruik van componenten aanraadde die brouwers liefst zo min mogelijk in hun bier willen hebben. “Denk aan ingrediënten die zorgen voor veroudering van bier, of die een weeïge geur geven”, zegt Verstrepen. “Uit ons model blijkt dat het de smaak soms toch helpt om deze elementen een klein beetje op te schroeven.” Smaak en modeDesalniettemin kunnen de voorspellingen volgens de onderzoekers nog verbeterd worden. Zo neemt het model nog geen demografische achtergrond van de bierproever mee, zoals leeftijd en cultuur, wat ongetwijfeld een rol speelt in de smaakbeleving. Guido Camps, wetenschappelijk directeur van het Innovation Center of Artificial Intelligence Lab for Precision Health, Nutrition and Behavior, vindt het uiteindelijk vijf jaar durende onderzoek indrukwekkend. Hij wijst er echter op dat de voorspellingen van het model beter overeenkwamen met de smaakbeoordelingen van RateBeer dan met die van het proefpanel. Voor de statistiekliefhebbers: de determinatiecoëficiënt (R2) voor de voorspellingen in vergelijking met RateBeer was 0.7, en voor het proefpanel slechts 0.2 (waarbij een waarde van 1 voor foutloze voorspellingen staat). RateBeer geeft een gemiddelde score voor smaakbeleving, opgemaakt uit vele beoordelingen. Dit laat zien dat het model geen persoonlijke smaakbeleving voorspelt, maar slechts een gemiddelde. Voor Camps is het onduidelijk of AI persoonlijke smaak ooit volledig correct zal kunnen voorspellen. “Wat wij lekker vinden, is deels een modeverschijnsel. Zo was het ooit een nieuw en lekker idee om zeezout bij karamel te doen. Nu kom je het bijna overal tegen, en vinden we het lang niet meer even speciaal.” Verstrepen is het er mee eens dat smaak uiterst persoonlijk en contextafhankelijk is. “Al liet ons proefpanel zien dat een aantal dingen rond smaak helemaal niet zo subjectief zijn. Objectieve dingen zoals bitterheid, fruitigheid en mondgevoel kun je consequent voorspellen met AI. Daarom ben ik ervan overtuigd dat je AI kunt gebruiken om, binnen een bierstijl, te bepalen of de meerderheid iets lekkerder zal vinden of niet.” AI heeft ook al de aandacht van commerciële brouwers. Zoals de Stadshaven Brouwerij Rotterdam, die in 2023 als eerste Rotterdamse biermaker een biertje brouwde volledig op basis van kunstmatige intelligentie. Een bier dat volledig is gebaseerd op een door een ‘chatbot’ gegenereerd recept. Ook het logo is ontworpen door een applicatie die helemaal draait op kunstmatige intelligentie. De Stadshaven Brouwerij Rotterdam was daarmee het eerste Nederlandse bedrijf dat zowel recept, merknaam als etiket door artificial intelligence liet bepalen. De Stadshaven Brouwerij maakte voor de ontwikkeling van het biertje gebruik van de populaire chatbot ChatGTP. Een chatbot is een geautomatiseerde gesprekspartner. Het zorgt voor een natuurlijk gesprek tussen een mens en een computer en kan complexe opdrachten uitvoeren. Denk aan het herschrijven van tekst, een uitleg geven over een bepaald onderwerp of het uitwerken van een sollicitatiebrief. ChatGTP is op dit moment één van de populairste programma’s op het gebied van kunstmatige intelligentie. De brouwerij heeft deze slimme AI-applicatie nu de vraag gesteld om een concreet voorstel te doen voor een ‘lentebok met de toevoeging van tropische fruitsoorten en citrusvruchten’. Hier is een specifiek recept uitgerold, dat straks tot in precisie wordt uitgevoerd. Ook voor de naam werd ChatGTP ingeschakeld en gevraagd een passende suggestie te doen waarin het ‘biertype’ en een ‘verwijzing naar de scheepvaart of een maritiem wezen’ terugkwamen. Dit resulteerde in de naam ‘Mayflower Bock’. Tegelijkertijd zette de brouwerij het AI-programma Midjourney in voor het ontwerpen van een bijpassend etiket. Midjourney genereert automatisch afbeeldingen aan de hand van omschrijvingen. Op basis van de naam ‘Mayflower Bock’ is hier een stoer etiket van een bierdrinkende bok op een schip als resultaat uitgerold. De Mayflower Bock is in beperkte oplage verschenen. Je kan natuurlijk ook zelf de proef op de som nemen en ChatGPT om een recept vragen voor bijvoorbeeld een tropische bock en dan kan dat er als volgt uitzien. Hieronder een recept voor een Tropische Bock — een traditionele bock met een twist van tropisch fruit. Dit recept combineert de volle, moutige zoetheid van een bockbier met frisse, fruitige tonen van mango en passievrucht. Tropische Bock (20L batch)
IngrediëntenMout (voor een rijke en zoete basis)
Hop (lage bitterheid, lichte fruitige tonen)
Gist
Tropisch Fruit (toevoegen na de hoofdvergisting)
Brouwproces1. Maischen
2. Koken (90 minuten)
3. Koelen & Vergisten
4. Fruit toevoegen & lageren
5. Bottelen & carboneren
Smaakprofiel
Chat GPT geeft als bronnen: BYO, homebrewtalk.com, braukaiser.com, brew.nl en ‘how to brew’ van John Palmer. Misschien toch interessant om mee te experimenteren. Of AI (ChatGPT) van toegevoegde waarde is voor de hobbybrouwer laat ik in het midden en is geheel ter beoordeling aan de lezer. Bronnen
|
|||||||||||||
Terug naar overzicht |